«Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης»
Φυσική Καλλιέργεια “Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη”.
Ο Δήμος Γαλατσίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που έχει αναλάβει με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των πολιτών και δημοτών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα:
Φυσική Καλλιέργεια
“Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη”
διοργανώνοντας παράλληλα και ημερίδα με το ίδιο θέμα.
Η Ημερίδα («Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης» , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (17.30-20.00), με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.
Το κύριο μέρος της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την εισήγηση - ομιλία της κας Μαρία Αλιμπέρτη-Κατσάνη, Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με θέμα « “Εθελοντής”, ο άνθρωπος του αιώνα».
Θα συνεχίσουμε με εισηγήσεις: του Δήμαρχου Πεντέλης και Πρόεδρου του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου-Καψάλη για τις «Δράσεις Δενδροφυτεύσεων Σ.Π.Α.Π.»., των Βάλια Δασκαλάκου, Γιώργο Μάντακα, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, “ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ” «Πιλοτικά προγράμματα σύγκρισης μεθόδων αποκατάστασης στην Πεντέλη και το Γαλάτσι», και των Μίλτο Τσόγκα, Γιώργο Καρέτσο, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ. «Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές – Δημιουργία μοντέλου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών» και από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ενημέρωση για την «Φυσική Καλλιέργεια, Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη»
Θα ακολουθήσουν, το επόμενο διήμερο,
Σάββατο 31-10-2009 - Κυριακή 1-11-2009, η δράση: παρασκευή σβώλων στα Πέτρινα στο Άλσους Βεΐκου από 9.30 π. μ.-3.00 μ.μ., με εθελοντική εργασία και τη συμμετοχή κόσμου.
Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 στις 9.00 π.μ., θα γίνει η σπορά των σβώλων που θα δημιουργήσουμε, σε επιλεγμένα σημεία του Γαλατσίου.
Τέλος θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε σχολεία για να μάθουν τα παιδιά για τη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας κατόπιν επιθυμίας των διευθυντών των σχολείων και σε προγραμματισμένα ραντεβού.
Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης καθώς και της Ημερίδας, έχει η κ. Αλιμπέρτη Μαρία - Κατσάνη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.
Δηλώσεις συμμετοχής για σχολεία στο τηλ: 210 2143416, 6945554988
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σε μια προσπάθεια να πρασινίσουμε τα βουνά μας με τρόπο όσο το δυνατόν πιο φυσικό και ανέξοδο θα κάνουμε χρήση του τρόπου, με τίτλο “φυσική καλλιέργεια”.
Ο βασικός στόχος μας, σαν ενός φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσουμε τη φύση, να δημιουργήσουμε γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχουμε την οικονομική αυτάρκεια. Με λίγα λόγια “σπέρνουμε” ποικιλίες σπόρων που κατ επιλογήν είναι βιώσιμοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον, με τέτοιο τρόπο - “προστατευμένους σε σβώλους αργίλου”- δίνοντας τη δυνατότητα να φυτρώσουν στα σπαρμένα εδάφη (συνήθως καμένα ή υπό ανάπλαση λατομικά τοπία) δύσβατα, και με βράχια, επιτρέποντας να βλαστήσουν όλα και να αναπτυχθούν, προστατεύοντας παράλληλα το ένα το άλλο, φυτά και δένδρα. Σε αυτή τη μέθοδο γεωργίας, δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία.
Εμπνευστής της ο Ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος. Την ονομάζει και μέθοδο “του να μην κάνεις τίποτα”, και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για 15 χρόνια τώρα από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, υπεύθυνο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και την ομάδα του, ο οποίος είναι και εκ των ομιλητών στην Ημερίδα.
Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.
Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ &
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΜΑΡΙΑ
Συνέχεια...
Απόκρυψη...