Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Τα χαρτιά και οι λαμαρίνες δεν τρώγονται. Εμείς έχουμε την πραγματική παραγωγή και πάνω απ όλα και πολιτισμό


Εμείς δεν είμαστε, ούτε εκπροσωπούμε κανένα κόμμα και δεν στοχεύουμε να στρατολογήσουμε κανένα. Έχετε καταλάβει πως μέσα από την αρθρογραφία μας προσπαθούμε να γινόμαστε πιο ελεύθεροι από τα ιδεολογικοπολιτικά βαρίδια που όλοι κουβαλάμε. Δεν θέλουμε να πείσουμε κανέναν αλλά να προβληματίσουμε.


Ας δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα της συγκυρίας.


«Η αθρόα διάθεση τίτλων ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τις τελευταίες εκδόσεις του 7ετούς και 20ετούς ομολόγου την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα σε αληθινό παροξυσμό. Αυτό ήταν που κατά κύριο λόγο εκτίναξε τα επιτόκια-spread στα ουράνια. Από την κατάσταση αυτή άρχισαν να απειλούνται σοβαρά τα «μεγάλα πακέτα» ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν η πορεία αυτή συνεχιζόταν υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να εξαναγκάζονταν οι κύριοι κάτοχοι του ελληνικού χρέους στη Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία και Γερμανία να πουλήσουν τους τίτλους τους στο 20%, ακόμη και στο 15% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτός ήταν ο λόγος που πολλοί εκπρόσωποι ευρωπαίων θεσμικών επενδυτών και ευρωπαϊκών τραπεζών άρχισαν να ζητούν εναγωνίως παρέμβαση από τους ηγέτες της ευρωζώνης.»


Μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε
«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι εγγυητές της ενότητας της ευρωζώνης και του ευρώ είναι τώρα πια οι πιο στιγματισμένοι κερδοσκόποι. Αντίθετα εχθρός του ευρώ και της ευρωζώνης είναι η χώρα που τα επινόησε και αποτελεί μέχρις σήμερα το κύριο στήριγμά τους, η Γερμανία.»


Φοβούνται την Ελλάδα γιατί θα καταρρεύσει το χάρτινο οικοδόμημά τους.


«Γιατί όμως οι κερδοσκόποι και οι θεσμικοί επενδυτές των αγορών επιμένουν στην κινητοποίηση του «μηχανισμού στήριξης»; Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κύριος λόγος είναι ότι η λειτουργία του «μηχανισμού στήριξης» θα εξασφαλίσει την κερδοσκοπία με τίτλους χρέους σε υψηλά επιτόκια, χωρίς να κινδυνεύουν οι κερδοσκόποι από μια ξαφνική πτώχευση και στάση πληρωμών.»


Καταλάβατε ποιοι θα πτωχεύσουν;


«Μέσα από αυτή την διαδικασία το λαϊκό εισόδημα, η εργασία, οι πόροι της οικονομίας ακόμη και η ακεραιότητα της χώρας έχουν ήδη τεθεί στη διάθεση των διεθνών αγορών και των εκπροσώπων τους. Αιχμάλωτη του χρέους η χώρα έχει καταδικασθεί να πριμοδοτεί την κερδοσκοπία των αγορών μέσα από την συντήρηση ενός μονοπωλιακά υψηλού κόστους δανεισμού. Η χώρα με το υστέρημα του εργαζόμενου, του ελευθεροεπαγγελματία και της μικρομεσαίας επιχείρησης πληρώνει την διεθνή τοκογλυφία χωρίς να μπορεί να ανασάνει»


Με την οικονομική τρομοκρατία επιδιώκουν το πρόβλημά τους να μας πείσουν ότι είναι πρόβλημά μας. Το όπλο δεν το έχουν αυτοί, το έχουμε εμείς κι αν τραβήξουμε την σκανδάλη σε δυο μέρες έχει καταρρεύσει όλο το λεγόμενο ευρωπαϊκό οικοδόμημά και όλη η παγκόσμια χρηματοοικονομική καπιταλιστική φούσκα.

Ας αφυπνίσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, τα κόμματα στα οποία ανήκει, να μη στρουθοκαμηλίζουν και από την πολιτική κακομοιριά να περάσουμε σε σοβαρές ανατρεπτικές πολιτικές.

Μην τσιμπάτε που μας λένε ότι δεν έχουμε παραγωγή. Να χωνέψουν οι πολιτικοί μας, γιατί αυτό το ξέρουν καλά οι βόρειοι, τα χαρτιά και οι λαμαρίνες δεν τρώγονται. Εμείς έχουμε την πραγματική παραγωγή και πάνω απ όλα και πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: