Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Μήπως τελικά κάνουν πρακτική εξάσκηση στο πτώμα μας;

Η χρεωκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση είπε σε συνέντευξη του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο Όλι Ρεν


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία, την οποία θα συνοδεύσει ή θα ακολουθήσει μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη διατυπώνει ο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Σε νέο του σχόλιο που δημοσιεύεται στο blog των New York Times ο Αμερικανός νομπελίστας σημειώνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να συγκρίνεται με την Lehman, η χρεοκοπία της οποίας προκάλεσε το ντόμινο της οικονομικής κρίσης του 2008. Η Ελλάδα "δεν είναι ούτε τόσο μεγάλη [όσο η Lehman Brothers] ούτε τόσο διασυνδεδεμένη για να προκαλέσει το 'πάγωμα' των διεθνών αγορών"

Συνέχεια...

Είπαμε το δεσπότη … Παναγιώτη, αλλά …

Συνέχεια...

Ο «Παρθενώνας» του Κώστα Γαβρά που απαγορεύτηκε...

Συνέχεια...

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Φταίνε οι άλλοι και όχι το κακό μας το κεφάλι;


- Αφού αδιαφορήσαμε δεκαετίες στις κυβερνητικές κραιπάλες, στα ρουσφέτια και στις μαγκιές της αρπαχτής,

- Αφού δεν ψυλλιαστήκαμε τίποτα από τα χαϊδέματα των αφτιών και τους λαϊκισμούς,

- Αφού ακόμα κι αυτοί που διατείνονται πως γνωρίζουν τι σημαίνει καπιταλισμός, θεωρούσαν ότι η ελεγχόμενη αύξηση της ζήτησης, έστω και με υπερδανεισμό, είναι δήθεν αποτέλεσμα αγωνιστικών καταχτήσεων, ενώ πρόκειται για κλασική συνταγή του τραπεζικού κεφαλαίου για την υποταγή πολιτών και κρατών μέσω της ανάγκης για δανεισμό,

- Αφού ως αγράμματοι απαξιώσαμε τη γνώση, γιατί πάνω απ όλα πιστεύαμε, όχι μόνο οι αριστεροί, πως νόμος είναι το δίκηο του εργάτη,

- Αφού η λεγόμενη προοδευτική διανόηση διολίσθησε στο βόλεμα του λαϊκισμού και διαπίστωσε πως έτσι εξασφαλίζει την «έδρα» και συγκαλύπτει την επιστημονική της ανεπάρκεια,

- Αφού στηρίξαμε και οικοδομήθηκε ένα κομματικό-πολιτικό σύστημα που ποτέ δεν μας είπε ποια Ελλάδα θέλει και πως θα γίνει αυτό, ίσως δεν θέλαμε και να το ακούσουμε,

Έντρομοι και αγουροξυπνημένοι, μόλις ήρθε ο λογαριασμός, βρήκαμε τη γνωστή και εύκολη, πλην όμως πολιτικά ηλήθια, απάντηση, φταίνε οι άλλοι, φταίνε οι ξένοι και έτσι όλοι πολίτες και κόμματα αναζητούμε λύσεις με τα ίδια, αλλά τώρα πλέον σκουριασμένα, υλικά που μας οδήγησαν στο πρόβλημα.

Είναι δυνατόν;

Κι όμως έτσι θα πορευτούμε, δεν είναι γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα, και το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο:

- Με το ΠΑΣΟΚ σαν να γεννήθηκε με καισαρική και σαν να μην έχει κυβερνήσει μέχρι σήμερα.

- Με τη Νέα Δημοκρατία, σαν να μην ήταν κυβέρνηση μέχρι χθες και έχει την κύρια ευθύνη που οξύνθηκαν τα προβλήματα.

- Με το ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ να προσδοκούν αφελώς πως θα κερδίσουν μικροκομματικά, μέσα από την εξαθλίωση των δυνάμεων της εργασίας.

Κι όμως διαθέταμε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, που ήταν η φωτιά του τεράστιου χρέους που είχαμε στα χέρια μας και θα μπορούσε να καταστρέψει την καρδιά του παγκόσμιου καπιταλιστικού οικοδομήματος που είναι οι μεγάλες τράπεζες. Δηλοί και άβουλοι κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Παρ’ όλ΄αυτά υποταχθήκαμε στις ορέξεις των αγορών «τραπεζών» γιατί απλά δεν έχουμε την πολιτική ωριμότητα να κουβεντιάζουμε ούτε τα αυτονόητα.
Να το πούμε καθαρά, έχουμε πολιτικές ηγεσίες επιεικώς ανεπαρκείς.

Η πολιτική μας φτώχια και κατάντια φτάνει στο σημείο μέρα μεσημέρι να μην μπορούν τα κόμματα να συμφωνήσουν πως είναι πράγματι μεσημέρι! Μπορούν να συμφωνήσουν σε κάτι άλλο;

Κι εσείς σύντροφοι της λεγόμενης Αριστεράς, που εξαντλείτε την ταξική σας καθαρότητα στις χωριστές κινητοποιήσεις, πως κρίνετε σήμερα το κάλεσμα του Ζαχαριάδη στους κουμμουνιστές, που σημειωτέον ήταν στις φυλακές από το δικτάτορα Μεταξά, να πολεμήσουνε τους εισβολείς δίπλα δίπλα με το στρατό του Μεταξά; Εθνικός κίνδυνος υπήρχε τότε και το ίδιο υπάρχει και σήμερα!!!


Τώρα το δίλλημα που μπαίνει είναι αμείλικτο, χρεοκοπία ή υποταγή, αφού δεν έχουμε ούτε πολιτική κουλτούρα και φυσικά ούτε προτάσεις για να αντιπαρατεθούμε και αντισταθούμε.

Δεδομένου ότι η παραδοσιακή και μοναδική μας πολιτική κουλτούρα ανάγεται στην εποχή του Βυζαντίου και συμπυκνώνεται στο «έχει ο θεός», με αποτέλεσμα να δαιμονοποιούμε κάθε ορθολογισμό,

είναι βέβαιο πως το κενό αυτό θα το καλύψουν άλλοι
και θα λέμε, αυτοί θα φταίνε και όχι το κακό μας το κεφάλι.

Συνέχεια...

Το ανυπότακτο πνεύμα του Τσε συναντά την αδούλωτη Παλαιστίνη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Hasta La Victoria Siempre –
Ενα Καράβι Για Τη Γάζα

Δευτέρα, 10 Μαΐου, 5:30μμ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
(Πάρκο Βεΐκου)


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η HASTA LA VICTORIA SIEΜPRΕ είναι μια ομάδα από βετεράνους και εν ενεργεία αθλητές και καλλιτέχνες.

Χουάν-Ραμόν Ρότσα, Σάββας Κωφίδης, Ηλίας Ατματσίδης, Σάββας Παπάζογλου, Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Μουρατίδης, Στέλιος Σεραφείδης, Τάκης Παραφέστας, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Χρύσανθος Κυριαζής, Ηλίας Κυριακίδης, Νίκος Σαργκάνης, Αντώνης Μήνου, Ηλίας Πουρσανίδης, Γιάννης Παυλίδης, Περικλής Παπαπαναγής, Γιώργος Βέλλιος, Γιάννης Βαλαώρας, Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Νίκος Κορομηλάς, Tάσος Κάκος, Γιάννης Παπαθανάσης, Ηρακλής Δημητριάδης, Μιχάλης Βροχίδης, Τάκης Βαμβακίδης, Πασχάλης Τσαρούχας, Βασίλης Λέκκας ενώνουν τις δυνάμεις τους παίζοντας ποδόσφαιρο για κοινωνικούς σκοπούς.

Την κίνηση στηρίζουν άνθρωποι της κοινωνικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής, όπως οι Τάσος Αλιφέρης, Ανδρέας Θωμόπουλος, Κυριάκος Μιχαηλίδης, Στέλιος Μπενετάτος, Νίκος Μπογιόπουλος, Γιάννης Μποστατζόγλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Μπενέτος Σπύρου, Γρηγόρης Ψαριανός.

Η πρωτοβουλία ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ γεννήθηκε μέσα από το μακρόχρονο κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στην Αντίστασή του για την κατάκτηση της λευτεριάς.

Ως τμήμα μιας Διεθνούς Συμμαχίας, την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2010 θα αποπλεύσει με ένα στολίσκο από φορτηγά και επιβατικά πλοία (τα δύο θα είναι ελληνικά), με σκοπό να σπάσει τη βάρβαρη πολιορκία της Γάζας και να μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας στον δοκιμαζόμενο αλλά πάντα αντιστεκόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Μετά από μια καμπάνια που ξεκίνησε πριν τρεις μήνες και αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με δεκάδες πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, ήρθε και η ώρα του ποδοσφαίρου.

HASTA LA VICTORIA SIEΜPRΕ και ENA KAΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 10 Μαΐου στο γήπεδο του Πάρκου Βεΐκου στο Γαλάτσι, στις 5:30 το απόγευμα, σ’ έναν αγώνα ευγενούς άμιλλας, που θα στείλει το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Ελληνες, Παλαιστίνιοι, Αραβες, Αργεντίνοι, θα αγωνιστούμε για τη νίκη μέσα στο γήπεδο.
Νικητής στο τέλος θα είναι το ποδόσφαιρο.

Μεγάλη νικήτρια θα είναι η αλληλεγγύη.

Σας περιμένουμε όλους και όλες να το γιορτάσουμε παρέα.
Να χειροκροτήσουμε παλιές δόξες και νέα παιδιά.
Να φωνάξουμε όλοι μαζί πως και το ποδόσφαιρο ενώνει λαούς στον αγώνα για το δίκιο.




Συνέχεια...

Παθώς και μαθώς

«Τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση.
Θα τελειώσουν άσχημα»

Christina Fernandez De Kirchner
Πρόεδρος της Αργεντινής

Συνέχεια...

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Τετάρτη 21 Απρίλη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου με σκοπό την ενημέρωση των μελών για τα θέματα που έχουν απασχολήσει το Δ.Σ το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια της προσπάθειας για πιο συλλογικές διαδικασίες που δυστυχώς η έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όσο συχνά θα θέλαμε.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το επίκαιρο θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην κορφή Ξύδη, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου να συνυπογράψει την αίτηση ακύρωσης που θα καταθέσει Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλήνης και ο σύλλογος τω Εγγαρών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η κ. Εμμανουέλα Κουτάτζη, πρόεδρος του συλλόγου της Γαλήνης και γνώστης του ζητήματος, ενημέρωσε διεξοδικά τους παρευρισκόμενους τόσο για το ιστορικό της αδιαφανούς διαδικασίας επιλογής της θέσης όσο και για τους λόγους της ακαταλληλότητας της συγκεκριμένης θέσης, στους οποίους θα στηρίζεται και η προσφυγή.

Επιπλέον εξέφρασε την αγωνία των ανθρώπων της Γαλήνης ότι o ΧΥΤΑ, με την ανευθυνότητα με την οποία υλοποιούνται τα έργα στον τόπο, δεν θα είναι παρά ένας νέος ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος) που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή ενώ έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου και για τους κατοίκους της Χώρας που θα υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες μιας χωματερής σε βόρεια θέση και σε μικρή απόσταση από τα σπίτια τους αφού γνωρίζουμε ότι οι άνεμοι που επικρατούν, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, είναι οι βοριάδες.

Από την πλευρά των μελών της ΠΕΚΙΝ έγινε μία μικρή αναδρομή στις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων προς την κατεύθυνση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων (διαλογή, ανακύκλωση, λιπασματοποίηση), ως τη μόνη ενδεδειγμένη και μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση.

H Συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να οργανωθεί το επόμενο διάστημα μία ανοιχτή εκδήλωση που σκοπό θα έχει την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα του ΧΥΤΑ αλλά και την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου της Γαλήνης που έχει επωμιστεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος.

Παράλληλα θα εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά το θέμα και θα πιέζει, με όποια μέσα διαθέτει, απαιτώντας να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και για να αντιμετωπιστεί επιτέλους από τους υπεύθυνους το πρόβλημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος και χρήμα σε βάρος της υγείας του πληθυσμού της Νάξου και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν αυτό της ανακύκλωσης που είναι άμεσα συνδεμένο με το πρώτο αφού η ανακύκλωση είναι η προϋπόθεση και το πρώτο βήμα για την δημιουργία ΧΥΤΥ στη Νάξο.
Θετική ήταν η παρέμβαση και η πληροφόρηση από εκπρόσωπο των εργαζόμενων του Δήμου στον τομέα της Καθαριότητας.

Από την πλευρά της η ΠΕΚΙΝ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις κινήσεις που έχει κάνει σχετικά με την ανακύκλωση:

Η ΠΕΚΙΝ έχει επισκεφθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον χώρο της ανακύκλωσης , έχει διαπιστώσει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα και έχει στα χέρια της φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν το πρόβλημα.

Αυτό που κατά καιρούς έχουμε δει με τα ίδια μας τα μάτια είναι πακέτα χαρτιού έτοιμα για ανακύκλωση εκτεθειμένα στη βροχή και στη λάσπη, ανακυκλώσιμα υλικά σκορπισμένα γύρω από τον χώρο της ανακύκλωσης στις παρυφές του σκουπιδότοπου ενώ ένα και μοναδικό κοντέινερ το οποίο υποτίθεται ότι προορίζεται για τη συλλογή γυαλιού (δεν έχει μετακινηθεί τους τελευταίους μήνες) έχει καταλήξει να είναι ένας μεγάλος κάδος σκουπιδιών ανακατεμένων με γυαλιά.

Στην προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την σύμβαση της εν λόγω εταιρίας με τον Δήμο Νάξου όσο και για την πορεία της ανακύκλωσης στη Νάξο, απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αλλά και στο Δήμο Νάξου.

Μετά από πολύ καιρό και αφού χρειάστηκε να παρέμβει η Εισαγγελία, πήραμε στα χέρια μας με εισαγγελική παραγγελία, την περίφημη σύμβαση.
Διαπιστώσαμε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, η Εταιρία παρέχει την υποδομή (όχημα και κάδους ανακύκλωσης) και αναλαμβάνει το κόστος μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από το Σταθμό μεταφόρτωσης της Νάξου, στο Κέντρο Διαλογής της Εταιρίας, στον Ασπρόπυργο.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να συντηρεί την παρεχόμενη από την εταιρία υποδομή, να διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για την άρτια, αποτελεσματική και απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών συλλογής και είναι υπεύθυνος για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην οποία υποδομή συμπεριλαμβάνεται ράμπα φόρτωσης και χοάνη φορτοεκφόρτωσης που είναι απαραίτητα για την μεταφόρτωση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Σε ερώτηση μας, μετά από αίτηση, προς το Δήμο γιατί δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των συγκεκριμένων υποδομών, μας απάντησε ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο…
Μετά από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνέλευσης της ΠΕΚΙΝ για το θέμα της ανακύκλωσης ήταν τα εξής:

• Η ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από την πλευρά του Δήμου.
• Τα μόνα ανακυκλώσιμα υλικά που φεύγουν από τη Νάξο, σε αμφισβητούμενες ποσότητες, είναι χαρτί και πλαστικό σε συσκευασία πακέτων. Γυαλί δεν έχει φύγει ποτέ από τη Νάξο λόγω της έλλειψης της απαιτούμενης υποδομής.
• Οι πολίτες είναι πιο μπροστά και πιο ευαισθητοποιημένοι από το Δήμο στο θέμα αυτό (ιδιαίτερα τα νοικοκυριά) αφού από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ένθερμα στο πρόγραμμα.
• Ο Εμπορικός κόσμος της Νάξου δεν έχει δείξει την ανάλογη ευαισθητοποίηση αφού το μεγαλύτερο μέρων των υλικών συσκευασίας που προέρχονται από τα εμπορικά καταστήματα (κυρίως ογκώδη χαρτόκουτα) καταλήγουν στους κοινούς κάδους.
• Ο Δήμος Δρυμαλίας εξακολουθεί να μένει έξω από το πρόγραμμα ανακύκλωσης.
• Η ενημέρωση των πολιτών από την πλευρά του Δήμου είναι ελλιπέστατη και οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί είναι πολλές.

H Συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να πιέσει το Δήμο, με όποια μέσα διαθέτει να πάρει σοβαρά το ρόλο του και να προκαλέσει μια ενημερωτική ημερίδα, όπου θα κληθεί ο Δήμος να ενημερώσει τους πολίτες και να απαντήσει στα ερωτηματικά και τις απορίες που εύλογα προκύπτουν.

Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είναι το θέμα της σχολής Ουρσουλινών, ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία της Νάξου.
Είναι γνωστό ότι η ΠΕΚΙΝ μαζί με άλλους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στη Νάξο έχει υποβάλει αίτηση προς τον Δήμαρχο Νάξο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό (Μάιος 2008 - αρ. πρωτ. 3394) με την οποία ζητούσε ενημέρωση για τις προθέσεις του Δήμου ως προς την χρήση και γενικά την αξιοποίηση του κτιρίου της Σχολής Ουρσουλινών.

Οι σύλλογοι που υπέγραψαν την αίτηση αυτή είναι:
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΑΞΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΞΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΑΞΟΥ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΝΑΞΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Φιλίππας Φλώρακα

Απάντηση σε αυτή την αίτηση δεν πήραμε ποτέ, παρά την υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να απαντά σε εύλογο χρονικό διάστημα σε αιτήματα των Δημοτών.
Επανήλθαμε με δεύτερη αίτηση στις 13 Φεβρουαρίου 2009 (αρ. πρωτ. 1094), με την οποία ζητούσαμε να πληροφορηθούμε την τύχη της προηγούμενής μας αίτησης καθώς και το επίσημο αντίγραφο της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου της σχολής στο Δήμο από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Απάντηση δεν πήραμε ούτε στη δεύτερη μας αίτηση.
Το μόνο που καταφέραμε (και αυτό με εισαγγελική παραγγελία) είναι να πάρουμε στα χέρια μας την σύμβαση μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, που είναι και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού κτιρίου και του Δήμου Νάξου. Σύμφωνα με την σύμβαση (άρθρο 13) η σχολή Ουρσουλινών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για πολιτιστικό κέντρο.

Σε όλους μας είναι αισθητή η απουσία στην πόλη της Νάξου ενός χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, ενός χώρου που θα στεγάσει τις δραστηριότητες των συλλόγων, που θα δώσει την ευκαιρία στους νέους και τους έφηβους για δημιουργική απασχόληση, σχετική με τον πολιτισμό και τις τέχνες, ενός χώρου που θα βοηθήσει την συλλογικότητα μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή, την αυθόρμητη επικοινωνία και την κοινή δράση.

Γεγονός επίσης είναι ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες διαχειρίζονται την δημοτική περιουσία σας να είναι δική τους ιδιοκτησία.

Για το ζήτημα της σχολής Ουρσουλινών η συνέλευση της ΠΕΚΙΝ αποφάσισε να εξαντλήσει όλα τα ήπια μέσα και να απευθυνθεί για άλλη μία φορά στο Δήμο (είτε ζητώντας συνάντηση με τον δήμαρχο μαζί με αντιπροσώπους όλων των συλλόγων, είτε ζητώντας να συζητηθεί άμεσα το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο.

Το ζήτημα των αιολικών πάρκων δεν συζητήθηκε διεξοδικά λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο αποφασίστηκε να επαναληφθεί αυτή τη φορά στη Χώρα, η ημερίδα που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2010 στην Κωμιακή και συνδιοργανώθηκε από την ΠΕΚΙΝ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας.

Ένα τελευταίο θέμα που συζητήθηκε στη συνέλευση ήταν η αίτηση της εταιρίας ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ - ΑΦΟΙ Π.ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΑΕΒΕ προς το Δήμο Δρυμαλίας, για εκμετάλλευση και της Ν.Α. πλευράς του βουνού.

Η ΠΕΚΙΝ δεσμεύτηκε να ασχοληθεί με το θέμα. Και επειδή η δική μας μνήμη λειτουργεί ακόμα, αναρωτιόμαστε τι απέγινε άραγε εκείνη η πρωτοποριακή μελέτη την οποία είχε αναθέσει η ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΑΞΟΥ στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την ανάπλαση του λατομείου της στον Κυνίδαρο Νάξου, η οποία «θα αξιοποιούσε την ιστορική κληρονομιά του νησιού» και η οποία είχε παρουσιαστεί στους κατοίκους της Νάξου σε ειδική εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2002!

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί μας είναι πολλά και ένα από τα μεγαλύτερά είναι η (διαχρονική) επιμονή της δημοτικής αρχής να αγνοεί την αξία της γνώμης μας (της γνώμης των πολιτών) πάνω σε κρίσιμα θέματα και να υποτιμά συνεχώς τη νοημοσύνη μας.

Γνωρίζουμε ότι η συλλογική δράση είναι η μόνη μας διέξοδος για να αντιδράσουμε σ’ αυτή την πραγματικότητα και να πετύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Θα δρομολογήσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης ενώ θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν την στήριξη των θεμάτων.

Το Δ.Σ.


Συνέχεια...

Νάξος δεν είναι οι κεφαλοκυνηγοί …


Διαβάζω φίλε Α-ΝΑΞΙΕ στα διάφορα τοπικά μπλογκς και ακούω στα ραδιόφωνα, σχετικά με τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάξο.

Μου κάνει εντύπωση η γενική διαπίστωση ότι : «Για τα Ναξιακά δεδομένα ήταν καλή…»
Δηλαδή τα 40 άτομα για μερικούς ή τα 100 για άλλους ήταν συγκέντρωση ικανοποιητική!!!

Κάνεις κι εσύ φίλε Α-ΝΑΞΙΕ το ίδιο λάθος με τους άλλους.

Συμπεριλαμβάνεις στους Ναξιώτες και τους Χωραΐτες.
Καμία σχέση.

Η Χώρα έχει καταληφθεί από διάφορους κεφαλοκυνηγούς που μετρούν πόσοι θα κατεβούν απ΄ το βαπόρι, πως για ένα τρίμηνο θα τα αρπάξουν και πως τους υπόλοιπους μήνες θα σκοτώνουν την ανία τους επενδύοντας στην Αγία Άννα και στον Προκόπη.

Αυτοί δεν συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το παγκάρι του μαγαζιού ..


Κατάλαβες φίλε Α-ΝΑΞΙΕ;
Αυτά στα λέει ένας βέρος Χωραΐτης που κάνει και μια (σίγουρη) πρόβλεψη.
Οι «άρχοντες» του νησιού θα είναι «Χωραΐτες» άρα δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα η υπόλοιπη Νάξος.
……………………………………………
Blog: το αναρτούμε σαν … δικό μας.

Συνέχεια...

Και η ζωή, για ορισμένους, συνεχίζεται …

Συνέχεια...

Τελικά ποιός βγήκε κερδισμένος;

Συνέχεια...

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ας στοχαστούμε πολιτικά …

Συνέχεια...

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ

Καταλαμβάνουμε, σήμερα 5.5.2010, συμβολικά το Επαρχείο Νάξου που αντιπροσωπεύει στο νησί την κυβέρνηση και το κράτος για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην νέα κατοχή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα με τη συνενοχή του ελληνικού κράτους που από κοινού εξαπολύουν μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα.

Οι περικοπές των μισθών, των επιδομάτων και των δώρων στο δημόσιο, η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στον ιδιωτικό τομέα όπου απελευθερώνονται σταδιακά οι απολύσεις, καταργείται στην ουσία η συλλογική σύμβαση και περικόπτονται οι αποζημιώσεις και με προοπτική τη συμπίεση των ήδη άθλιων μισθών, η δραματική αύξηση της ανεργίας, μαζί με την μείωση των συντάξεων -ακόμα και των πιο ισχνών-, η άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό μιας πρωτοφανούς ανελέητης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ τέσσερεις με πέντε μονάδες, η αύξηση της φορολόγησης, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τα ακριβότερα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και γενικότερα η ακρίβεια, εξαθλιώνουν τον πληθυσμό προς όφελος της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ένας επιπλέον λόγος που υπαγορεύει την κατάληψη του επαρχείου είναι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που αναδιαρθρώνει τη διοικητική δομή στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της εξουσίας και της οικονομίας, ένα σχέδιο που θα υποβαθμίσει και θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» το κράτος στοχεύει στην υφαρπαγή ακόμα περισσότερου κοινωνικού πλούτου και παράλληλα το πέταγμα στην ανεργία ενός ακόμα κομματιού εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Επειδή μόνο οι συλλογικές αντιστάσεις μπορούν να ανακόψουν αυτή την δραματική κατάσταση ώστε τελικά να μην εφαρμοστούν αυτά τα άγρια αντικοινωνικά μέτρα, καλούμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να αντιδράσουν αποφασιστικά και με ενότητα για να εμποδίσουν τη διάλυση της κοινωνίας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση

Συνέχεια...

Φταίμε όλοι;

Συνέχεια...

τους μάρανε η … μόστρα!

Τα μαύρα χάλια τους που έχουν κάνει 80 φορές το γύρο του κόσμου σε μία μέρα, δεν τα βλέπουν …

«… Μιας και το ΠΑΜΕ έχει μια εμμονή με τους χώρους στους οποίους βρίσκονται τουρίστες, θα πρέπει να κάνει κατάληψη και στη Βουλή.

Η Βουλή είναι γεμάτη τουρίστες.

Είναι γελοίοι όσοι υποστηρίζουν πως τα μέλη του ΠΑΜΕ θα πρέπει να καθίσουν φρόνιμα για να μην στενοχωρηθούν οι τουρίστες. Η χώρα χρεοκόπησε και κάποιοι νοιάζονται για το τι θα πουν οι τουρίστες. Έτσι κάνουν και σε κάποιες χώρες της Ασίας:
βγάζουν στην πορνεία τα ανήλικα παιδιά τους, για να ευχαριστήσουν τους τουρίστες και να έχουν καλές αναμνήσεις από τη χώρα τους…»
http://pitsirikos.net/

Συνέχεια...

Ο σιωπών δοκεί συναινείν !

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ
ΝΑΞΟΥ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Νάξο

Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, το νέο Νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., επιταχύνει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικά τα αιολικά πάρκα έγιναν για κάποιους η ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης της «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς όμως, να έχουν αποδείξει ότι δίνουν λύση στην καταπολέμηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω της μικρής απόδοσής τους (περίπου 30%). Για παράδειγμα η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία παρά τη χρήση αιολικής ενέργειας για αρκετά χρόνια δεν έχουν παρουσιάσει μείωση στους δείκτες μόλυνσης, ούτε έχει κλείσει έστω κι ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Οι Α/Γ δεν υποκαθιστούν τις λιγνιτικές θερμοηλεκτρικές μονάδες (που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη χώρα μας) και λειτουργούν, στην καλύτερη περίπτωση, συμπληρωματικά, καθώς ο άνεμος είναι μια ανεξέλεγκτη και χρονικά μεταβαλλόμενη σε όλες της τις παραμέτρους πηγή ενέργειας, που μπορεί να ακινητοποιήσει τις ανεμογεννήτριες ακόμα και για μέρες.

Αντίθετα δεν προωθούνται μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας παρότι καθίσταται σαφές ότι αν δεν διαχειριστούμε τη ζήτηση, αν δηλαδή δεν μειώσουμε δραστικά τις σπατάλες σε όλους τους ενεργοβόρους τομείς, ματαιοπονούμε και εξανεμίζουμε τα οφέλη.
Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού τους και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος τους, σχεδιάζουν αιολικά πάρκα εντελώς ασυμβίβαστα προς την μικρή κλίμακα του ελληνικού νησιωτικού τοπίου.

Όσον αφορά τη Νάξο είναι στη διαδικασία αδειοδότησης μία ανεμογεννήτρια στον Άγιο Θαλλέλαιο, 7,2 MW στο Μαυροβούνι, 36 στην περιοχή Μονής – Απεράθου, 36 στην Νοτιοανατολική Νάξο (Καβαλάρης), 36 στις κορυφές Ξυλόκαστρο - Βουρλάς, εκκρεμεί η πρόταση της γαλλικής εταιρείας Eolfi –Veolia για 16 αιολικά πάρκα στο νησί μας και έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμολογικών ιστών και φωτοβολταϊκών.

Δεν θέλουμε το νησί μας να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη, με ολέθριες επιπτώσεις για τον τόπο μας, όπως:

• η επέμβαση στο φυσικό τοπίο εξαιτίας της διάνοιξης ιδιωτικών δρόμων, της ισοπέδωσης των βουνών, της ρίψης τόνων μπετό (αλλαγή των κορυφογραμμών, υποβάθμιση και εξαφάνιση των βιοτόπων, των παραδοσιακών μονοπατιών που υπάρχουν στα βουνά μας, των αρχαιολογικών χώρων, των γεφυριών από τη μεταφορά με τεράστια οχήματα, το θάνατο πουλιών, κ.λ.π),
• η τοποθέτηση πυλώνων για τη μεταφορά της ενέργειας στη στερεά Ελλάδα,
• η μείωση της τουριστικής κίνησης,
• η υποτίμηση της αξίας της γης,
• η αύξηση των πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς,
• οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές,
• η οπτική όχληση: Ανεμογεννήτριες με ύψος πάνω από 85 μέτρα (δηλ. ένας ουρανοξύστης 28 ορόφων). Επιπλέον, αν δε μελετηθεί σωστά η τοποθέτησή τους, τότε υπάρχει κίνδυνος η εναλλασσόμενη φωτοσκίαση που προκαλείται εκ των πραγμάτων από τα τεράστια πτερύγια των Α/Γ να καθιστά αδύνατη τη διαμονή μέσα στις οικίες μας. Τέτοια τραγικά λάθη έχουν γίνει σε Δανία και Η.Π.Α.
• Η ακουστική όχληση
• Η ασταθής και διακοπτόμενη παραγωγή ρεύματος επειδή ο αέρας φυσά με απρόβλεπτη δύναμη κάθε φορά, η οποία προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα
• και τόσα άλλα που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, το πολιτισμικό μας κεφάλαιο, την ιστορία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Προτείνουμε για τον τόπο μας πρώτα και κύρια τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών για εξοικονόμηση ενέργειας και εν συνεχεία τη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, κ.λ.π.) για να καλύψουν μόνο τις ανάγκες του νησιού μας, με το σωστό σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους από τις τοπικές κοινωνίες.

Σημείωση:
Θεωρούμε ότι, πρέπει κάθε φορέας (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια, Πολιτιστικοί, Επαγγελματικοί Φορείς, κ.λ.π.) αλλά και ιδιώτης να εκφράσει την άποψή του για αυτό το σοβαρό θέμα για το νησί μας.
Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς, αφήνοντας, για μια ακόμη φορά το μέλλον της Νάξου στην τύχη του ή στα χέρια ορισμένων.
Το παραπάνω κείμενο έχει υπογραφεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας και από αρκετούς ακόμη φορείς του νησιού μας.
Ο κάθε φορέας μπορεί να χρησιμοποιήσει το κείμενο αυτό, να το διαμορφώσει ή να δημιουργήσει ένα δικό του και να εκφραστεί μέσα από αυτό.
Με χαρά θα δημοσιεύσουμε κάθε άποψη.

Συνέχεια...

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

καμιά συναίνεση-καμιά ανακωχή

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

Μετά τη νέα κατοχή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα έπειτα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης δρομολογείται μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα.

Οι περικοπές των μισθών, των επιδομάτων και των δώρων στο δημόσιο, η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στον ιδιωτικό τομέα όπου απελευθερώνονται σταδιακά οι απολύσεις και περικόπτονται οι αποζημιώσεις και με προοπτική τη συμπίεση των ήδη άθλιων μισθών,η δραματική αύξηση της ανεργίας, μαζί με την μείωση των συντάξεων -ακόμα και των πιο ισχνών-, η άνοδος των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό μιας πρωτοφανούς ανελέητης επίθεσης ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Ταυτόχρονα οι απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ τέσσερεις με πέντε μονάδες, η αύξηση της φορολόγησης, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τα ακριβότερα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και γενικότερα η ακρίβεια, εξαθλιώνουν τον πληθυσμό προς όφελος της κερδοφορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Επειδή μόνο οι συλλογικές αντιστάσεις μπορούν να ανακόψουν αυτή την δραματική κατάσταση ώστε τελικά να μην εφαρμοστούν αυτά τα άγρια αντικοινωνικά μέτρα, καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην γενική πανεργατική απεργία στις 5 Μαΐου που καλούν οι συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων στον δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) και ιδιωτικό τομέα (ΓΣΕΕ), καθώς και οι συνομοσπονδίες εμπόρων και βιοτεχνών που κλείνουν τα καταστήματα.

Εδώ στη Νάξο καλούμε σε συγκέντρωση-πορεία στην παραλία της Χώρας στις 11.00π.μ.

ΕΛΜΕ Νοτ. Κυκλάδων
Σύλλογος Εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ Νάξου
ΔΟΕ
Συλλογικότητες και άτομα






Συνέχεια...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ Ο.ΝΑ.Σ.

Η επιτροπή Νέας Γενιάς της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) αποτελείται σήμερα από 22 μέλη (που κατάγονται από 10 διαφορετικά χωριά της Νάξου), μετά την πραγματοποίηση τεσσάρων συνεδριάσεων (στα γραφεία της Ομοσπονδίας και στα γραφεία των Συλλόγων Απεραθιτών, Κυνηδαριωτών και Κορωνιδιατών), έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό των παρακάτω εκδηλώσεων/δράσεων που αφορούν την Ναξιακή Νεολαία:

1. Εκδήλωση-party ναξιακής νεολαίας στο Rock Entry Cafe Bar (πρώην Lounge) – Αγίας Γλυκερίας 20, Γαλάτσι το Σάββατο 15 Μαΐου 2010 και ώρα 10 το βράδυ. Η εκδήλωση θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας νέων από διάφορα χωριά της Νάξου και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

2. Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, 22-23 Μαΐου 2010. Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι 7μελής και να εκπροσωπούν χωριό ή σύλλογο της Νάξου (μπορούν επίσης να δημιουργηθούν και μεικτές ομάδες ναξιακών συλλόγων οι οποίοι δεν μπορούν να στελεχώσουν ομάδα αυτόνομα). Δηλώσεις συμμετοχής ομάδων μπορούν να κατατεθούν μέχρι την Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010. Στην συνέχεια, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του τουρνουά. Στόχος της επιτροπής νέας γενιάς είναι η διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5x5 Ναξιακών Συλλόγων/ Μεικτών Ομάδων τον επόμενο Οκτώβρη.

3. Δημιουργία internetικού ραδιόφωνου από την Ο.ΝΑ.Σ.. Η Επιτροπή Νέας Γενιάς εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΝΑ.Σ. έκανε αποδεκτή την δημιουργία διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού. Ήδη η επιτροπή έχει προχωρήσει στην κοστολόγηση του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθώς στον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας του σταθμού. Σε αυτήν την πρώτη φάση υλοποίησης, η βοήθεια νέων που ασχολούνται με την πληροφορική και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας είναι ευπρόσδεκτη στην επιτροπή μας.

Συνέχεια...

ΠΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΗ ΦΥΣΕΙ ΠΟΛΕΜΙΟΝ*

*κάθε τι το υπερβολικό δεν το ανέχεται η φύση.

Και το αποβάλει βίαια …

Βάφτισαν το έγκλημα, «εθνική ανάγκη» και ισοπεδώνουν τα πάντα.

Ξεχάστηκαν γρήγορα οι μίζες , τα σκάνδαλα, οι offshore… κουβέντα για τους εξοπλισμούς και η «τιμωρία» εξαντλείται στους θεωρητικά αδύναμους να αντιδράσουν , στους οικονομικά εξαθλιωμένους…

Έρχονται δύσκολες μέρες.
Όχι γι΄ αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα και ξέρουν πολύ καλά ότι :

«Απ’ τα τσακάλια, δε γλυτώνεις μ’ εφκές ή παρακάλια»
όπως έλεγε ο Κώστας Βάρναλης!

Συνέχεια...

Τελικά η ζωή είναι και θέμα τύχης…

… διότι αν έχει μποφόρ…

Κάτω από άθλιες συνθήκες μεταφέρθηκε με το αλιευτικό σκάφος "Κυρίαρχος" από τη Νάξο στο Νοσοκομείο Σύρου, 27χρονος τραυματίας από τροχαίο.

Ο 27χρονος με βαρύ τραυματισμό στο πόδι είχε ανάγκη άμεσης χειρουργικής επέμβασης, αλλά οι υποδομές του «νοσοκομείου» Νάξου δεν ήταν ικανές να το αντιμετωπίσουν …

Εκτός από τον τραυματισμό, η «μεταφορά» του μέσα από σαράντα κύματα και με το ψαροκάικο, σίγουρα ήταν μεγαλύτερη δοκιμασία για τον άτυχο συμπατριώτη μας.

Ψηφίσματα, ευαισθητοποίηση και ενεργοποιήσεις φορέων για ένα θέμα που δεν ακουμπά την … τσέπη μας, δεν είδαμε …
Λέτε στη συνάντηση για το … παραεμπόριο να τέθηκε το θέμα;

Συνέχεια...

Τσίτσο το λιμάνι … ξαναφεύγει!

Δεν πρόκειται να γίνει κανένα σημαντικό έργο στο λιμάνι της Νάξου για την επόμενη 3ετία, αποκάλυψε σήμερα μιλώντας στη «Ραδιοφωνία Κυκλάδων», ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου Μανώλης Μανωλάς.
Όπως έκανε γνωστό, ο σχεδιασμός για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού ξεκινάει από την αρχή και όλες οι προηγούμενες μελέτες, ουσιαστικά θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο κ. Μανωλάς είπε ότι το Λιμενικό Ταμείο προσπαθεί να δημιουργήσει δική του Τεχνική Υπηρεσία ούτως ώστε να εκτελούνται άμεσα μικρές παρεμβάσεις στο λιμάνι. Πρόσθεσε ακόμη ότι μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει το λιμενικό έργο της Αγίας Άννας, ενώ εντός του καλοκαιριού θα γίνουν λιμενικά έργα και στα μικρά νησιά του Επαρχείου Νάξου.

Για τις μαϊμού μελέτες και για τα μεγαλεπήβολα σχέδια ποιος θα απολογηθεί;
Ξέρουμε την εύκολη απάντηση.
Φταίνε καμιά τριανταριά … «γραφικοί» …

Συνέχεια...

Ξανά ουαί

Μονόδρομο για τη σωτηρία της χώρας θεωρούν την εφαρμογή των νέων σκληρών οικονομικών μέτρων οι κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας και Γιώργος Παπαμανώλης. Αντίθετα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, τονίζοντας ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες υπόσχονταν ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και τις συντάξεις.

Συνεχίζουν ανερυθρίαστα να κρίνουν και να διαμορφώνουν με την ψήφο τους την κατάσταση, οι συνένοχοι…

Αυτό σημαίνει ότι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, άρα ακατάλληλοι και όχι μόνο …

Εμείς αναγνωρίζουμε ότι γράψαμε το ουαί … ανορθόγραφα, και το διορθώσαμε. Τόσο δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν και αυτοί τα λάθη τους που στο κάτω κάτω είναι επώδυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας ;

Συνέχεια...

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τελευταία πολύ με απασχολεί …

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ΄ άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει;
Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά;

Ιωάννης Πολέμης


Δεν ψάχνω ο εαυτός μου να 'ναι τόπος δικός μου
ξέρω πως όλα αν μου μοιάζαν, θα 'ταν αγέννητη η γη
δε με τρομάζει το τέρας ούτε κι ο άγγελός μου
ούτε το τέλος του κόσμου
Με τρομάζεις εσύ
Με τρομάζεις ακόμα οπαδέ της ομάδας
του κόμματος σκύλε, της οργάνωσης μάγκα
διερμηνέα Του Θεού, ρασοφόρε γκουρού
τσολιαδάκι φτιαγμένο, προσκοπάκι χαμένο
προσεύχεσαι και σκοτώνεις
τραυλίζεις ύμνους οργής
Έχεις πατρίδα το φόβο, γυρεύεις να βρεις γονείς
μισείς το μέσα σου ξένο κι όχι, δεν καταλαβαίνω
δεν ξέρω πού πατώ και πού πηγαίνω...

Αλκίνοος Ιωαννίδης


Πατρίδα, σὰν τὸν ἥλιο σου ἥλιος ἀλλοῦ δὲ λάμπει.
Πῶς εἰς τὸ φῶς του λαχταροῦν ἡ θάλασσα κι οἱ κάμποι,
πῶς λουλουδίζουν τὰ βουνά, τὰ δάσ᾿, οἱ λαγκαδιὲς
στέρνοντάς του θυμίαμα μυριάδες μυρωδιές!
Ἀφρολογοῦν οἱ ρεματιὲς καὶ λαχταρίζ᾿ ἡ λίμνη,
χίλιες πουλιῶν λαλιὲς ἠχοῦν, τῆς ὀμορφιᾶς του ὕμνοι…

Λορέντζος Μαβίλης

Συνέχεια...

Η άποψη του Γεωργίου Σουρή!

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, για την περίοδο 2010- 2014, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.


Συνέχεια...

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ουέ Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές…

Δεν είμαστε και οι φανατικότεροι θαμώνες της εκκλησίας, αλλά το Θεό μας τον έχουμε.

Είναι πολύ διαφορετικός απ’ το δικό τους.
Ο δικός μας Θεός δεν είναι ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων …

Είναι ώριμο τέκνο της ΟΡΓΗΣ !

Μάθαμε λοιπόν ότι σήμερα βγήκε στις εκκλησίες … δίσκος για τη σωτηρία του έθνους. Τα εικοσάλεπτα που μάζευαν οι αθεόφοβοι από τους πιστούς (μαζί με τα ... καντήλια που κατέβαζαν) θα κατατεθούν - λένε – στο λογαριασμό της ντροπής που άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής …

Δεν το ‘χουμε διασταυρώσει, αλλά αν είναι αλήθεια, που είναι, ντρεπόμαστε πολύ..

Ουέ και ξανά ουέ!

Συνέχεια...

Δεν είμαστε μάγοι, είμαστε απλά πολιτικοποιημένοι και χωρίς παρωπίδες


Επειδή στο πακέτο των σκληρών μέτρων δεν ακούσαμε τίποτα για μειώσεις στους εξοπλισμούς και σε συνδυασμό με τους οικονομολογούντες δήθεν επιστήμονες που ποτέ δεν προβλέπουν, όπως γράφουμε στην προηγούμενη ανάρτηση, εμείς ταπεινά και μόνο εμπειρικά γράφαμε από τις 30 Νοεμβρίου.


Τι μας λέτε ρε Γερμανο-Μπαρόζοι …


Στην κρίση πίεζαν την Ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει πολιτικές για να αγοράζουμε τα απούλητα μεγάλα αυτοκίνητά τους και μάλιστα δανειζόμενοι, για να προωθήσουν την παραγωγή τους.
Ανεξάρτητα αν η τότε Κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτησή τους, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, αυτό ήταν και είναι εσωτερική μας υπόθεση.
Τώρα απειλούν και εκβιάζουν για το χρέος και τα ελλείμματα.
Επειδή οι ίδιοι μας πουλούν και οι ίδιοι μας δανείζουν, το παιχνίδι ουσιαστικά παίζεται με ένα παίχτη.
Το σενάριο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο και εξελίσσεται ως εξής :
Επίθεση αρχικά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στο χρηματιστήριο
Επιστράτευση στη συνέχεια οίκων αξιολόγησης (ξέρετε εκείνοι που έστησαν την παγκόσμια φούσκα και πρώτοι κατέρρευσαν από… τη μεγάλη αξιοπιστία τους) με αρνητικές εκθέσεις
Απαίτηση για μείωση μέχρι εξαφάνιση κάθε μορφής κοινωνικού κράτους
Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού
Ενεργοποίηση των εγχώριων μηχανισμών πολιτικής και κοινωνικής τρομοκράτησης
Η κατάληξη του σεναρίου είναι προβλέψιμη.
Όταν υποκύψουμε και:
- Αγοράσουμε αεροπλάνα, πολεμικό υλικό και ό,τι άλλο θέλουν να μας πουλήσουν
- Τους χαρίσουμε ό,τι ακόμα μας έχει απομείνει πχ ΔΕΗ (κυρίως αυτή) και μερικές μονοπωλιακές ακόμα ΔΕΚΟ ( νερά κλπ )
- Δανειστούμε, από τους ίδιους φυσικά, με ακριβό χρήμα
Τότε θα διαλαλούν σε όλους τους τόνους, οι ίδιοι μηχανισμοί,πως η Ελλάδα ( υποδουλωμένη πλέον ) έχει μπει στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.


Συνέχεια...

Επί τέλους να πάψουμε να ακούμε σεισμολόγους και οικονομολόγους


Τώρα που ήρθε ο λογαριασμός και θα πληρώσουν ως συνήθως πάλι τα θύματα, είναι ανάγκη να βγάλουμε και μερικά άλλα συμπεράσματα, πέραν από την πολιτική και τους πολιτικούς.

Εννοώ όλους αυτούς τους «επιστήμονες» οικονομολογούντες που τους ακούγαμε καθημερινά απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2009, κανένας απ' όλους αυτούς τους βαθυστόχαστους αναλυτές και ακαδημαϊκούς δεν ασχολούνταν με την Ελλάδα και το πρόβλημά της.
Ούτε καν, όταν ανακοινώθηκε το μέγεθος του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος, ανησύχησε κάποιος, τόσο έντονα όσο το βλέπουμε σήμερα.

Με μεγάλη ευκολία το τελευταίο διάστημα τους ακούγαμε να μιλούν ότι η χώρα είχε ήδη πάρει την πορεία πτώχευσης εδώ και μήνες ή και χρόνια.
Και που είσαστε ρε επιστημονάρες τότε;

. Εάν πραγματικά είχατε κάτι να μας πείτε για την κατάσταση και τη βιωσιμότητα της Ελλάδας, έπρεπε να μας το είχατε πει προ πολλού. Από τότε που -όπως ισχυρίζεστε σήμερα- η χώρα θα έπρεπε να είχε ήδη καταρρεύσει.

Κι όμως ενώ τα στοιχεία υπήρχαν μάλλον οι ίδιοι προτιμούσαν να ακολουθούν το ρεύμα του αρεστού γιατί απλά στην Ελλάδα αυτό μετρά.


Οι οικονομολόγοι είναι όπως οι σεισμολόγοι που ποτέ δεν έχουν προβλέψει τίποτα.

Απλά εκ των υστέρων έρχονται στο φως της δημοσιότητας και τους τρώμε στα μούτρα ως δήθεν ειδικούς (; ) και έτσι καλύπτουν την επιστημονική ανεπάρκειά τους.

Εκνευρισμένος όπως είμαι θα αυθαδιάσω και θα πω πως επιστήμη πέραν από τις θετικές επιστήμες δεν υπάρχει.

Συνέχεια...

Με πέντε λέξεις …



… θα ανακοινώσει

το «πακέτο» των μέτρων

ο πρωθυπουργός κ. Στρος Καν.


«φίλε Έλληνα, μην τρως καν»

Συνέχεια...

Χτες ήταν παρεμπιπτόντως … πρωτομαγιά!

Μερικοί ξεχάστηκαν και έκαναν … στεφάνι!

Τι μακάβριο …

Χτες ήταν απλά παραμονή του ιστορικού σήμερα…

Της ημέρας που η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ εγκαταστάθηκε επίσημα και με σφραγίδα στη χώρα μας …

Συνέχεια...

ΚΥΡ : «Μες στου Μαγιού τα... δανεικά»

Συνέχεια...

Προβληματισμός παντού …

Εν μέρει ικανοποιημένη η ΤΕΔΚ Κυκλάδων από το σχέδιο Καλλικράτης. Σε έκτακτη συνεδρίαση, διατυπώθηκαν σημαντικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου. Η ΤΕΔΚ ζητά να διατηρήσουν την αυτονομία τους τα μικρά νησιά του επαρχείου Νάξου και να μη συνενωθούν με το Δήμο Νάξου.( !!!) Επίσης διαφωνεί με την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στον Πειραιά. Αντιπροτάθηκε, η έδρα του συγκεκριμένου οργανισμού να είναι η Σύρος, η Ρόδος ή η Μυτιλήνη. Ακόμη εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του νέου νομοσχεδίου.

Έντονος ο προβληματισμός για τον Καλλικράτη και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, η νέα μεταρρύθμιση αντιμετωπίστηκε με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, ενώ εκφράστηκε η αγωνία των αιρετών για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, ειδικά του β' βαθμού. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται δέσμη προτάσεων που θα κατατεθούν προς το υπουργείο, με την ελπίδα να ληφθούν υπόψιν και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ψηφοδέλτιό του και στη θέση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, θα βρίσκεται ο σημερινός νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας.

Ο νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αποκαταστάσεις ζημιών από τις βροχοπτώσεις στα νησιά Φολέγανδρος, Κέα, Κύθνος, Τήνος, Άνδρος και Νάξος.


Συνέχεια...

Πρέπει να εμπεδώσουμε το νέο σύστημα …


- Απορρίπτει επί της αρχής τον Καλλικράτη η ΚΕΔΚΕ.








Το νέο εκλογικό σύστημα του “Καλλικράτη”

Ο «Καλλικράτης» για το χωριό και τη γειτονιά

Ο έλεγχος και η ρύθμιση των οικονομικών των αυτοδιοικούμενων Περιφερειών



Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη» στην αυτοδιοικούμενη Περιφέρεια

Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη» στον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης

Ο έλεγχος και η ρύθμιση των οικονομικών των νέων Δήμων


Ο «Καλλικράτης» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

Ο «Καλλικράτης» για τον πολίτη

Οι μηχανισμοί εποπτείας, ελέγχου και διαφάνειας του «Καλλικράτη»

Οι ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» για την καταστατική θέση των αιρετών

Το Σύστημα Διακυβέρνησης του «Καλλικράτη» στο Δήμο

Το σύστημα διακυβέρνησης του «Καλλικράτη» στις Περιφέρειες


Συνέχεια...