Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Θα πέσει πολύ γέλιο στο Γαλάτσι…

Μαντέψτε ποιοι Ναξιώτες πήγαν στο ράφτη
για… βουλευτικό κουστούμι…



Κάθε δήμος θα έχει και τον βουλευτή του στον Νομό Αττικής, σύμφωνα με το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ήδη έχουν αρχίσει οι συσκέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού χάρτη της χώρας, ο οποίος αναμένεται να έχει από 160 έως 180 νέες περιφέρειες- από τις 56 που έχει σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σενάρια για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη στην Αττική, όπου βρίσκεται και η πολυπληθέστερη περιφέρεια μαμούθ της χώρας με 1.300.000 κατοίκους, η περιβόητη Β΄ Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Κορούνδιο, στρόντιο, καίσιο…


… το μέλλον μας είναι απαίσιο…

“Μάνος Χατζιδάκις”

…αλλά υπάρχει
και η άλλη εκδοχή..

Ο… από μηχανής Θεός και το… μεγαλείο της φυλής.



Αν ξενερώσατε με το εμβατήριο, υπομονή μέχρι την 28η που θα ακούσουμε το « Ήρωες άπαρτα βουνά»..

Συνέχεια...

Η ατάκα ενός βροχερού Σαββατοκύριακου…


Πότε
όλοι οι Ναξιώτες
θα ενδιαφερθούν
πραγματικά

για τον τόπο τους;


Όταν η Νάξος μπει στο… κτηματολόγιο!

Συνέχεια...

Ο Παντελής Βούλγαρης και τα “Πέτρινα χρόνια” του «ιστορικού» Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου…


Αλήθεια όταν λέμε «ιστορικός» με ή χωρίς εισαγωγικά,
τι εννοούμε;

Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται στο μακρό χρόνο λειτουργίας του, στον αναμενόμενο τερματισμό της λειτουργίας του, ή ίσως σε κάποιες «ιστορικές», σημαντικές, πολιτικές, πολιτιστικές ή κοινωνικές παρεμβάσεις του;

Λένε όμως ότι η «ιστορία» γράφεται με χρυσά αλλά μπορεί και με μαύρα γράμματα…

Τι από τα δύο συμβαίνει;
Μήπως και τα δύο;

Θα μας πείτε και θα έχετε κάθε δίκιο ότι , διαφορετικά βλέπει την ιστορία ο Άδωνης και ο Βορίδης και διαφορετικά μερικοί άλλοι…

Εμείς το ξεκαθαρίζουμε. Είμαστε με τους άλλους.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι για τις αυριανές εκλογές του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Συλλόγου Κορωνίδας, επικρατεί πλήρης απαξία.

Είναι λένε τέτοια η κατάσταση, που 2 μόλις χρόνια πριν συμπληρώσει τα 100!, πρέπει η ανάγκη να γίνει φιλότιμο και το φιλότιμο να πνιγεί στο τέλμα, να χάσει κάθε ίχνος απ’ την αξία του και να γίνει θυσία στο βωμό της σκοπιμότητας και του λεγόμενου ουδέτερου και “απολίτικου”, σαν δήθεν εξιλέωση για την έντονη πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική του (πρώην) δραστηριότητα, με όσα συζητήσιμα υπέρ ή κατά υπάρχουν…

Πρόκειται για την πιο αντιδραστική αντίληψη η οποία χειραγωγεί, αδρανοποιεί, κατευθύνει και τελικά νεκρώνει ένα ζωντανό κύτταρο, μοναδικό συνδετικό κρίκο των Κωμιακιτών της Αθήνας με τη γενέτειρα…

Το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στο Σύλλογο Κορωνίδας.
Δυστυχώς είναι γενικό και καλό θα είναι να μας προβληματίσει … …………………………………………………………………………………………

Ανατρέξαμε στα … αρχεία μας, για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος τώρα τελευταία, από διάφορους μικρόψυχους, εντεταλμένους, ακόμα και … άσχετους και ανακαλύψαμε έγγραφα με την υπογραφή του πατέρα του μεγάλου μας σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος διετέλεσε ενεργό μέλλος και στέλεχος του Συλλόγου Κορωνίδας προπολεμικά…

Η καταγωγή του πατέρα Βούλγαρη ήταν από τη Σάμο και η σύζυγος του, μητέρα του Παντελή, ήταν από την Κωμιακή….

Blog: κάθε πληροφορία δεκτή και καλή … ψήφο.







Συνέχεια...

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ζουν ανάμεσά μας…



…και οι νταβατζήδες και οι τσατσάδες και οι εργολάβοι και οι προμηθευτές και το κακό συναπάντημα…

“Η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του χρόνου, ύψους 6,2 δισ. ευρώ, είναι η προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία διευκρίνισε ότι τα χρέη θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του Κράτους με νομοθετική ρύθμιση...”

Δηλαδή κυρία Μαριλίζα ποιος θα τα πληρώσει;
Εμμέσως πλην σαφώς θα τα πληρώσουμε εμείς.
Τουλάχιστον έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε ποιοι τα γλέντησαν;

Συνέχεια...

Να τελειώνουμε με τα Stage και τις δήθεν ευαισθησίες !!!


Τα Σταζ εφαρμόστηκαν αρχικά και πολύ σωστά , ως προγράμματα πρακτικής άσκησης για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.
Δεν πρόκειται για απασχόληση.


Αν στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ τα χρησιμοποίησε για κομματικό όφελος, καλλιεργώντας όνειρα και προσδοκίες για μια θέση στο δημόσιο, πρόκειται για ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σ ένα νέο άνθρωπο.


Και σαν να μην έφτανε η απανθρωπιά αυτή, εκμεταλλεύθηκε τη φτηνή και ανασφάλιστη εργασία για να καλύπτει πάγιες και αναγκαίες θέσεις εργασίας στο δημόσιο.

Αντί τα ΜΜΕ να καταδικάζουν τους υπεύθυνους για την απάνθρωπη αυτή εκμετάλλευση και αντί οι προηγούμενοι υπουργοί να ζητήσουν συγγνώμη, όλοι μαζί δήθεν αγωνιούν με μια δήθεν ευαισθησία για το μέλλον των παιδιών.

Το μέλλον των Σταζ πρέπει να είναι ταυτισμένο και ισότιμο με το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων νέων και ανέργων.

Τι να πούμε στα παιδιά και στους ανέργους όταν:

- Το πριμ του 50% στα μόρια, που αντισυνταγματικά τους έταξε στα Σταζ ο Παυλόπουλος, ισοδυναμεί με δύο πτυχία ΑΕΙ;
- Οι άνεργοι και οι απολυμένοι, με πολύχρονη εργασιακή εμπειρία, δεν έχουν καμιά πριμοδότηση στα μόρια.
-
Η λύση είναι απλή:

- Όταν τελειώσει η σύμβασή τους φεύγουν.
- Καμιά πρόσληψη στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ.
- Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα για πρόσβαση στο δημόσιο.

Συνέχεια...

Πρόβλημα και στη σελίδα μας από Προσωρινή δυσλειτουργία στις υπηρεσίες του BLOGGER...




Όπως ενημερωθήκαμε η υπηρεσία ιστολογίων BLOGGER αντιμετώπισε παγκοσμίως διάφορες τεχνικές δυσχέρειες μεταξύ 9 και 10:40 σήμερα το πρωί,με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε πλήθος blogs, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας.

Συνέχεια...

Ο Σταμάτης Μαύρος….

… σαν καλός οικονομολόγος,
επένδυσε σε… “μη τοξικά” ομόλογα.


Με άλλους 49 γενναίους στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ντόρας!
Άντε, καλά ανταποδοτικά να έχουμε…

Συνέχεια...

Το ανέκδοτο του … αιώνα


Γιατί οι καμήλες διάλεξαν να μείνουν στην έρημο
και οι Ναξιώτες στη… Νάξο;


Γιατί οι καμήλες διάλεξαν πρώτες…

Συνέχεια...

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Πράσινη ασπίδα στην Αττική


«Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης»
Φυσική Καλλιέργεια “Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη.

Ο Δήμος Γαλατσίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που έχει αναλάβει με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των πολιτών και δημοτών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα:

Φυσική Καλλιέργεια
“Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη”

διοργανώνοντας παράλληλα και ημερίδα με το ίδιο θέμα.

Η Ημερίδα («Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης» , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (17.30-20.00), με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.

Το κύριο μέρος της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την εισήγηση - ομιλία της κας Μαρία Αλιμπέρτη-Κατσάνη, Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με θέμα « “Εθελοντής”, ο άνθρωπος του αιώνα».

Θα συνεχίσουμε με εισηγήσεις: του Δήμαρχου Πεντέλης και Πρόεδρου του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου-Καψάλη για τις «Δράσεις Δενδροφυτεύσεων Σ.Π.Α.Π.»., των Βάλια Δασκαλάκου, Γιώργο Μάντακα, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, “ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ” «Πιλοτικά προγράμματα σύγκρισης μεθόδων αποκατάστασης στην Πεντέλη και το Γαλάτσι», και των Μίλτο Τσόγκα, Γιώργο Καρέτσο, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ. «Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές – Δημιουργία μοντέλου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών» και από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ενημέρωση για την «Φυσική Καλλιέργεια, Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη»

Θα ακολουθήσουν, το επόμενο διήμερο,
Σάββατο 31-10-2009 - Κυριακή 1-11-2009, η δράση: παρασκευή σβώλων στα Πέτρινα στο Άλσους Βεΐκου από 9.30 π. μ.-3.00 μ.μ., με εθελοντική εργασία και τη συμμετοχή κόσμου.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 στις 9.00 π.μ., θα γίνει η σπορά των σβώλων που θα δημιουργήσουμε, σε επιλεγμένα σημεία του Γαλατσίου.

Τέλος θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε σχολεία για να μάθουν τα παιδιά για τη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας κατόπιν επιθυμίας των διευθυντών των σχολείων και σε προγραμματισμένα ραντεβού.

Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης καθώς και της Ημερίδας, έχει η κ. Αλιμπέρτη Μαρία - Κατσάνη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Δηλώσεις συμμετοχής για σχολεία στο τηλ: 210 2143416, 6945554988

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σε μια προσπάθεια να πρασινίσουμε τα βουνά μας με τρόπο όσο το δυνατόν πιο φυσικό και ανέξοδο θα κάνουμε χρήση του τρόπου, με τίτλο “φυσική καλλιέργεια”.

Ο βασικός στόχος μας, σαν ενός φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσουμε τη φύση, να δημιουργήσουμε γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχουμε την οικονομική αυτάρκεια. Με λίγα λόγια “σπέρνουμε” ποικιλίες σπόρων που κατ επιλογήν είναι βιώσιμοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον, με τέτοιο τρόπο - “προστατευμένους σε σβώλους αργίλου”- δίνοντας τη δυνατότητα να φυτρώσουν στα σπαρμένα εδάφη (συνήθως καμένα ή υπό ανάπλαση λατομικά τοπία) δύσβατα, και με βράχια, επιτρέποντας να βλαστήσουν όλα και να αναπτυχθούν, προστατεύοντας παράλληλα το ένα το άλλο, φυτά και δένδρα. Σε αυτή τη μέθοδο γεωργίας, δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία.

Εμπνευστής της ο Ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος. Την ονομάζει και μέθοδο “του να μην κάνεις τίποτα”, και στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για 15 χρόνια τώρα από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, υπεύθυνο του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας και την ομάδα του, ο οποίος είναι και εκ των ομιλητών στην Ημερίδα.

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και από την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.


Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ &
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΜΑΡΙΑ


Συνέχεια...

stage τέλος;

Πολιτικά και κοινωνικά ακούγεται αξιοπρεπές

Ο σοσιαλισμός συνεχίζει να μάχεται κατά της βαρβαρότητας. Και τα προγράμματα stage ανήκουν στις παράπλευρες απώλειες. Ανακοινώθηκε η κατάργηση τους. Αυτό είναι καλό για την αξιοπρέπεια μας ως κοινωνία. Μένει να δούμε και τι είναι για δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους...

Από το protagon.gr

Συνέχεια...

Sorry, deeply sorry…



…αλλά μήπως ψηφίσαμε τον Προβόπουλο
και δεν το καταλάβαμε;…

Συνέχεια...

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Πλαστική τσάντα; Όχι Ευχαριστώ!

Δρω, οικο – λογικά
Ενημερώσεις – συζητήσεις –δράσεις
για την προστασία του περιβάλλοντος
και τη μείωση του πλαστικού ξεκινάει,
από τα σχολεία του δήμου μας,
ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Θα γίνει ενημέρωση στους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων, θα ακουστούν οι απόψεις τους, θα ζητηθεί η συμμετοχή τους σε σχετικές δραστηριότητες και θα μοιραστούν υφασμάτινες τσάντες με το σύνθημα «δρω οικο – λογικά», οι οποίες θα περιέχουν έντυπο περιβαλλοντικό υλικό.

blog: ένα απλό ΜΠΡΑΒΟ φτάνει; Δεν φτάνει..

Συνέχεια...

Από το Γουτεμβέργιο στο … διαδίκτυο!


Μια ιδέα που μας έστειλε φίλος blogger
μας ξάφνιασε και μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα.

Μας πρότεινε να φιλοξενούμε
όλα τα Ναξιακά έντυπα
δηλαδή εφημερίδες και περιοδικές εκδόσεις.


Με όλη μας την ευχαρίστηση!
Αρκεί να μας τα στέλνουν σε ηλεκτρονική μορφή, πολύ εύκολο αν συνεννοηθούν με τον τυπογράφο τους να τους δώσει ένα CD και να το στείλουν στο e-mail μας.
Θα φτάνουν τα νέα της Νάξου αλλά και όλων των Κυκλάδων σ’ όλο τον κόσμο….

Συνέχεια...

Ανεξάρτητα από τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πρέπει να υπάρξει ΕΝΑΣ Δήμος στη Νάξο;


Η επίλυση των μεγάλων διαδημοτικών προβλημάτων της Νάξου μπορεί να προωθηθεί με στενά τοπικιστικές αντιλήψεις και σκοπιμότητες;


- Χωροταξικό, Αναπτυξιακός σχεδιασμός
- Ενέργεια, Υδάτινοι πόροι, Περιβάλλον
- Υπηρεσίες, Υγεία, Παιδεία
- Υποδομές, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Συγκοινωνίες

Είναι μερικά κεντρικά προβλήματα που δεν μπορεί να τα αφήνουμε στην τύχη τους ή σε δήθεν σωτήρες.

Έπρεπε να περιμένουμε από την κάθε κεντρική εξουσία να μας οργανώνει κατά καιρούς με δεκάδες κοινότητες, με δύο είτε με ένα δήμο που λέγεται ότι θα γίνει, ή αυτό έπρεπε να γίνεται μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο;


Θα πει κανείς και εύλογα ότι πιθανά οι τοπικισμοί και ιδιοτελή συμφέροντα θα υπερκαλύψουν τη λογική και τις καλές προθέσεις και τελικά θα αναιρεθεί η ουσία του διαλόγου.


Εμείς θα το ξεκινήσουμε και την ανάρτηση αυτή θα την κρατήσουμε στη δεξιά στήλη για να είναι ο διάλογος διαρκής και γιατί το πρόβλημα πάντα θα είναι επίκαιρο.

Συνέχεια...

Ιδρύθηκε ο αγροτικός συνδικαλιστικός σύλλογος ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ


Ιδρύθηκε ο αγροτικός συνδικαλιστικός σύλλογος με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΑΞΟΥ», με έδρα στο Δήμο Δρυμαλίας.

Στη Νάξο το αμπέλι καλλιεργείται από τους ομηρικούς χρόνους ενώ σχετικές αναφορές υπάρχουν για διάφορες ιστορικές περιόδους. Το ντόπιο κρασί μάλιστα ήταν περιζήτητο και γίνονταν εξαγωγές στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Ασίας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Ο ναξιακός αμπελώνας αποτελεί πολλές φορές δευτερεύουσα απασχόληση στο πλαίσιο της ευρύτερης πολυδραστηριότητας που χαρακτηρίζει την οικονομία του νησιού. Όπως και με πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, (τυρί, κρέας) υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διάθεσή του, αφού ο ανελέητος ανταγωνισμός με φτηνότερα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και η υποβάθμιση του ντόπιου κρασιού καθώς και η έλλειψη προώθησής του, καθιστούν προβληματική τη διακίνησή του.

Ο ναξιακός αμπελώνας σήμερα έχει παραμεληθεί και η Νάξος δεν λογίζεται σαν αμπελουργική ζώνη παρά τη μακραίωνη παράδοση του νησιού και την εκτεταμένη καλλιέργεια αμπέλου που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ταυτόχρονα η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει την απαμπέλωση και θεσπίζει κανονισμούς που ουσιαστικά πριμοδοτούν τη συγκεντροποίηση και την τυποποίηση της παραγωγής προς όφελος των μεγάλων οινοβιομηχανιών.

Γι’ αυτό και η υπεράσπιση σήμερα του ναξιώτικου κρασιού και η ανάδειξή του όπως και των άλλων τοπικών προϊόντων δεν είναι ούτε φολκλόρ ούτε τουριστικό αξιοθέατο. Είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αυτάρκεια των χωριών του νησιού, είναι από τις λίγες δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών ζωντανή.

Στο πλαίσιο αυτό οι σκοποί του σωματείου είναι ενδεικτικά οι παρακάτω:
Η συνδικαλιστική οργάνωση των αμπελοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών του νησιού.

Η προστασία, η ανάπτυξη και η βελτίωση της παραγωγής και των μεθόδων αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής οίνου.

Η συνολική ανάδειξη του ναξιώτικου αμπελώνα και του χωριάτικου κρασιού και του ρόλου τους στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του νησιού.

Ο νεοσύστατος σύλλογος ανακοινώνει τη διενέργεια εκλογών την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου από τις 5.00 το απόγευμα μέχρι τις 9.00 το βράδι για την ανάδειξη του πρώτου 7μελούς διοικητικού συμβουλίου.
Υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 22-11-09 και νέα μέλη θα γίνονται δεκτά έως και την ημέρα των εκλογών.

Για πληροφορίες και επικοινωνία

Βαγγέλης Κορρές 6944569916 ή 2285024824
Δημήτρης Χαμηλοθώρης 6979902400
Γιώργος Μανιός 2285032771 και 6945611807

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email): ambelourgoinaxou@gmail.com

Συνέχεια...

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τραγικό. Πιο τραγικό δε γίνεται.

Μόλις πληροφορηθήκαμε ένα απίστευτα τραγικό γεγονός που έγινε στη Νάξο.

Είχε πάει το Γυμνάσιο της Χώρας εκδρομή στη Γαλήνη.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής και ενώ τα παιδιά έπαιζαν, έπεσε μια μπασκέτα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μαθητής της 1ης Γυμνασίου, με καταγωγή από την Κωμιακή.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια…

Συνέχεια...

Η ζωή μας με ...χρώμα...


Έκθεση ζωγραφικής,

καλλιτεχνικό εργαστήρι,
ξεκίνημα νέων μαθημάτων ζωγραφικής
Με τα παιδιά ζωγραφίζουμε. Δεν ορίζουμε γραμμές και κανόνες.


Αφήνουμε τη φαντασία, το φυσικό τους ένστικτο, να εκφραστεί στο χαρτί, το μέσο, για να δείξει σε μας τους μεγάλους, τους γονείς, πως σημασία δεν έχει το έργο του παιδιού μας να είναι κατανοητό και αποδεκτό από μας, αλλά να επιβραβεύσουμε την απόδοση κάθε θέματος, με το δικό τους τρόπο.

Γι αυτό με τα παιδιά μιλάμε για καλλιτέχνες που είναι κοντά στη δική τους Τέχνη, όπως το Klee,τα ο Picasso, Miro, Kandinsky, Ακριθάκη, Παυλο, κ.α.

Γνωρίζουμε υλικά, τεχνοτροπίες, βγαίνουμε στη φύση, που είναι ο δάσκαλος μας, και... σας παρουσιάζουμε τη δουλειά από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2009,

στο Πολυχώρο στο Χαλκί, στις 26 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 18:00.

Οι ηλικίες των παιδιών είναι από 4-12 χρόνων.
Παράλληλα θα λειτουργήσει καλλιτεχνικό εργαστήρι και θα καθοριστούν τα μαθήματα ζωγραφικής για τη νέα περίοδο.
Υπεύθυνη: η ζωγράφος Φιλίππα Φλώρακα

Συνέχεια...

Εμείς και ο ...τουρισμός

Πρόσκληση για τους ασχολούμενος με τον τουρισμό

Καλούμε τους επαγγελματίες του Δήμου μας,
που ασχολούνται με τον τουρισμό,
στη 2η συνάντηση - συζήτηση
την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 18:00,
στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας (Λύκειο Τραγαίας).

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Συνέχεια...

ο πρώτος είναι πρώτος!... Αλέκο γιατί;



Τρέχοντας μέσα από τα ...χωριά μας


Αποτελέσματα Απολλώνιου Αγώνα Δρόμου

Συνέχεια...

Η τέχνη δεν έχει ούτε όρια, ούτε σύνορα…

Συνέχεια...

“Κάλλιο πρώτος στο χωριό ,παρά δεύτερος στη πόλη”

Γενικά είμαστε κατά των επιτροπών ειδικά όταν λειτουργούν με “πολιτικά” πρόσωπα… αλλά κάτι είναι κι αυτό, όχι για την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά για τον κύριο Ρήγα…

Συνέχεια...

Πέσανε όλα τα στραβά μαζεμένα

…και πελάγωσε ο Γιάννης.

Πήρε λοιπόν σαν βάση …. “τους αξιακούς συμβολισμούς της Μακεδονίας, του Αιγαίου και της Εθνικής Παιδείας που εκπέμπουν για όλους μας όχι εθνικιστική αλλά πατριωτική στάση.
Πατριωτική στάση που στο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και βαλκανικό ευμετάβλητο γεωγραφικό και πολιτικό γίγνεσθαι είναι απαραίτητο συστατικό της εθνικής μας πορείας.”
, όπως χαρακτηριστικά λέει και έκτισε το σκεπτικό της κριτικής του για τις προγραμματικές δηλώσεις…

Αν ήθελε ντε και καλά να κάνει δήλωση, μπορούσε να πει απλά:

“Από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αποδείχθηκε ότι ΔΕΝ μας νίκησε το ΠΑΣΟΚ, απλά ΕΜΕΙΣ ΧΑΣΑΜΕ. Ζητούμε συγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τα ψέματα που και εμείς του είπαμε για να υφαρπάξουμε την ψήφο του”


Τελεία και παύλα.
Θα του λέγαμε τότε όλοι, μπράβο Γιάννη.


Η δήλωση του κ. Βρούτση είναι η εξής:

“Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε, καθ' όλη τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, μιας διαδικασίας ιδιαίτερα σοβαρής, κατά την οποία η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταθέσει ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου και ενώπιον του λαού αναλυτικά το πρόγραμμά της για την διακυβέρνηση της χώρας, ότι δεν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων Υπουργών κινήθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο ίδιο με αυτό των προεκλογικών εξαγγελιών δηλαδή με αοριστίες, ασάφειες και γενικές αρχές.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε προθέσεις και ευχές για αξιοκρατία, μείωση του ελλείμματος, μείωση του δημόσιου χρέους, φορολογική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Πώς όμως να υπάρξει συμφωνία όταν για όλα τα προηγούμενα δεν υπήρχαν προτάσεις που να εξειδικεύουν και να αναδεικνύουν εκτός το «ΘΑ » και το «ΠΩΣ».

Δείγμα πολιτικής αναξιοπιστίας αποτελεί επίσης η στροφή 180 μοιρών της Κυβέρνησης, που ενώ γνώριζε την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως τουλάχιστον δήλωνε προεκλογικά, δίνοντας ελπίδες αμέσως μετά τις εκλογές, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την οικονομική κατάσταση, δεν αναγνωρίζει την παγκόσμια οικονομική κρίση και ρίχνει όλα τα βάρη στη Ν.Δ. ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό.

Η τοποθέτηση του Υπ. Οικονομικών ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, όταν αντίθετα με αυτό που εξέφραζε ο ίδιος και το κόμμα του προεκλογικά, περί πράσινης ανάπτυξης σε πρόγραμμα 100 ημερών, δήλωσε ενώπιον του εθνικού κοινοβουλίου ότι προχωρούμε σε δανεισμό. Δείγμα της προχειρότητάς τους αποτελεί επίσης, ότι το πρώτο φορολογικό Νομοσχέδιο θα έρθει στη βουλή στις αρχές του 2010.

Ακόμα χειρότερο είναι το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας όπως η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, η αφαίρεση του όρου Εθνικής από το Υπουργείο Παιδείας και η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την απόρριψη του όρου Αιγαίου.

Παραβλέπουν ότι χιλιάδες Έλληνες μεγάλωσαν με τους αξιακούς συμβολισμούς της Μακεδονίας, του Αιγαίου και της Εθνικής Παιδείας που εκπέμπουν για όλους μας όχι εθνικιστική αλλά πατριωτική στάση. Πατριωτική στάση που στο παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και βαλκανικό ευμετάβλητο γεωγραφικό και πολιτικό γίγνεσθαι είναι απαραίτητο συστατικό της εθνικής μας πορείας.

Αλλά ακόμα και το γενικόλογο κείμενο ευχών του Υπ. Εσωτερικών για το αύριο της δημόσιας διοίκησης, που δεν αναγνώρισε ούτε ένα θετικό στοιχείο από την κυβέρνηση της Ν.Δ., μόνο με μια λέξη μπορεί να περιγραφεί ΜΙΚΡΟΨΥΧΙΑ.

Η αναγγελία ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τον Καποδίστρια 2 και την αιρετή περιφέρεια μέσα στο 2010, χωρίς όμως να προσδιορίζει το πώς θα εξευρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που είναι απαραίτητοι και είχαν προσδιοριστεί με σαφήνεια από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ προς την Κυβέρνηση της Ν.Δ., όταν επιχείρησε να προχωρήσει στο εγχείρημα αυτό, αποτελεί ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλωστε γνωστή η ικανότητά του να δημιουργεί θεσμούς και μετά να τους εγκαταλείπει στην τύχη τους, απαξιώνοντάς τους για λόγους εντυπωσιασμού. Το ίδιο έκανε και με τον Καποδίστρια 1, το ίδιο έκανε και με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το πλέον παράδοξο αλλά αναμενόμενο είναι ότι η Κυβέρνηση που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση χθες δεν συμμετείχε και δεν ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 101 του συντάγματος, σε ολόκληρες τις προγραμματικές της δηλώσεις, δεν εξειδίκευσε και δεν ανέδειξε ως όφειλε ειδικές στοχευμένες πολιτικές και ειδικές δράσεις για τη νησιωτική Ελλάδα. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση για τη συνέχιση όλου αυτού του μεγάλου έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Κυκλάδες και τα νησιά μας. Η μόνη αναφορά που έγινε από τον Πρωθυπουργό σε επίπεδο προθέσεων είναι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που και εδώ δεν προσδιορίστηκε ούτε ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης ούτε και το πώς θα καλυφθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Με λίγα λόγια η νησιωτικότητα στο πρώτο κυβερνητικό δείγμα γραφής βρέθηκε στα αζήτητα.

Και ο τουρισμός βασικός αναπτυξιακός πυλώνας για τις Κυκλάδες και την Ελλάδα, που συνολικά ως κλάδος αποτελεί το 18% του ΑΕΠ και απασχολεί 800.000 εργαζόμενους, όχι μόνο χάθηκε τελείως από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και καταργήθηκε ως αυτόνομο υπουργείο.”

Γιάννης Βρούτσης, Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ


Συνέχεια...

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΚΡΙΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΩΡΑ

Στον φαντασμαγορικό...

... κόσμο
των υπευθύνων για την οικονομία και των αναλυτών της, ο Γάλλος συγγραφέας Ερβέ Κεμπφ ανακάλυψε ένα τοτέμ που προκαλεί ανατριχίλες, πότε από τρόμο και πότε από ενθουσιασμό:

το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Πέφτει 2%; Καταστροφή! Ανεβαίνει έστω και 0,3%; Έρχεται η ανάκαμψη!
Και η έμμονη ιδέα όσων προσκυνούν αυτό το τοτέμ είναι να ξαναπιάσει το 2%, το 3% και το 4% των «παλιών καλών καιρών», για να ξαναγίνει επιτέλους η ζωή ωραία.

Ο Ερβέ Κεμπφ...
... δεν αστειεύεται. Οι διαπιστώσεις του επιβεβαιώνονται από καθημερινά δημοσιεύματα και αναλύσεις των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. Η οικονομική κρίση του 2008-2009 «έσκασε» μαζί με τη φούσκα που είχε δημιουργήσει η υπερχρέωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ύστερα τα κομμάτια αυτού του συστήματος συμμαζεύτηκαν με μια άμεση και μαζική παρέμβαση των κρατικών αρχών. Για να μη βυθιστεί η οικονομία, τα κράτη άνοιξαν τα ταμεία τους κι άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα είχαν διαθέσιμα.


Το χρέος τους, που ήταν ήδη υψηλό πριν από την κρίση, αυξήθηκε κι άλλο. Όμως, η ανάπτυξη δεν μπορεί να διατηρείται συνεχώς ζωντανή με τεχνητά μέσα. Γιατί υπάρχουν όρια στα χρέη. Όπως υπάρχουν και σε πολλά άλλα πράγματα, εξηγεί ο Ερβέ Κεμπφ στην εφημερίδα «Λε Μοντ».


Και πρώτα από όλα...

... στην ενέργεια. Η αύξηση του ΑΕΠ εξαρτάται από τις χαμηλές τιμές της. Οι τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι ήδη υψηλές. Κι όταν έρθει η ανάκαμψη, η ζήτηση του πετρελαίου θα αυξηθεί μαζί με την τιμή του, κάτι που θα παγώσει κάθε ανοδική τάση του ΑΕΠ.

Άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά μας είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πλούσιες χώρες, ακόμη και οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνουν ότι είναι διατεθειμένες να τις περιορίσουν κατά 80% έως το 2050.

Αυτό σημαίνει ετήσια μείωση 3%, από την οποία σήμερα απέχουν πολύ. Μια τέτοια μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θα μετασχηματίσει το οικονομικό σύστημα, αλλά όχι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Η Κίνα, ας πούμε, θα πρέπει να ξεχάσει τους «παλιούς καλούς» ρυθμούς ανάπτυξης του 10%. Το τρίτο όριο είναι η γεωργία. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι πέφτουν κάθε βράδυ για ύπνο νηστικοί. Με τη συνεχή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την επιτακτική ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον, γράφει ο Ερβέ Κεμπφ, η γεωργία ξαναγίνεται κεντρικό ζήτημα. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν εκεί και όχι στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πλούσιων χωρών. Ας μη μιλάμε...


... λοιπόν για «διέξοδο από την κρίση». Η κρίση αρχίζει τώρα. Και δεν πρόκειται απλώς για κρίση, αλλά για έναν μεγάλο μετασχηματισμό. Μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κοινωνία που θα είναι προσαρμοσμένη στα όρια που θέτει η βιόσφαιρα στους ανθρώπους. Ή να μας σπρώξει στην καταστροφή, αν μείνουμε παγιδευμένοι στην έμμονη ιδέα της συνεχούς αύξησης του ΑΕΠ...

Tου ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ, ΤΑ ΝΕΑ, 17 Οκτωβρίου 2009

Συνέχεια...

Οι αυτοκτονίες εργαζομένων στη Γαλλία

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Καλφέλης θίγει στα σημερινά ΝΕΑ ένα φαινόμενο νέο, εξοργιστικό και δηλωτικό των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων, συνθηκών και τάσεων.


Αυτό που συμβαίνει στον πρώην κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό της Γαλλίας France Τelecom-γράφει- είναι από ανθρώπινη άποψη απαράδεκτο και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, όχι μόνο στη συντηρητική κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί αλλά και στις πολιτικές εξουσίες όλου του κόσμου, και επομένως και στην καινούργια ελληνική κυβέρνηση, γιατί όταν οι άνθρωποι στρεσάρονται στον εργασιακό χώρο οδηγούνται κάποιες φορές στην απελπισία και τον θάνατο!
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Γιατί όλοι γνωρίζαμε μέχρι τώρα από τον Αλμπέρ Καμύ και από το βιβλίο του για τον «Μύθο του Σισύφου», ότι η αυτοκτονία ήταν το μόνο σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα.

Σήμερα η αυτοκτονία φαίνεται να συνιστά και ένα πρόβλημα εταιρικής διαχείρισης, γιατί από τις αρχές του 2008 αυτοκτόνησαν στην ιδιωτικοποιημένη France Τelecom 25 εργαζόμενοι, γεγονός που φέρνει στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη ένα φοβερό πρόβλημα, πώς δηλαδή πρέπει να είναι η ζωή μέσα σε μια σύγχρονη εταιρεία.

Ο τραγικός επίλογος αυτής της απίστευτης σειράς των αυτοκτονιών γράφτηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009, όταν δηλαδή απαγχονίστηκε μέσα στο σπίτι του ένας 48χρονος μηχανικός!

Είχε προηγηθεί ο θάνατος μιας άλλης εργαζόμενης που είχε πηδήξει από τον τέταρτο όροφο των γραφείων της διοίκησης, γιατί δεν άντεχε μια ακόμη μετακίνηση μέσα στην εταιρεία και αφού προηγουμένως είχε ειδοποιήσει με e-mail τον πατέρα της ότι θα αφαιρέσει τη ζωή της («Εconomist», «Ηating what you do», 8/10/2009)!


Όμως που οφείλονται όλα αυτά τα παρανοϊκά γεγονότα; Οι συνδικαλιστές μιλάνε για τη «διοίκηση του τρόμου» (management par le terreur) που είχε επιβληθεί από την ηγετική ελίτ της France Τelecom στο πλαίσιο της αγχώδους και παράλογης προσπάθειας για να μετατραπεί ταχύτατα σε μια- δήθεν- ανταγωνιστική εταιρεία (αφού υπό την κρατική της υπόσταση ήταν υπερχρεωμένη).


Έτσι, όλοι οι υπάλληλοι ακολουθούσαν μια αναγκαστική κινητικότητα και ήταν υποχρεωμένοι- κάθε τρία χρόνια- να μετατίθενται από μία γεωγραφική περιοχή σε άλλη! Επίσης τεχνικοί και μηχανικοί με συγκεκριμένη τεχνογνωσία μεταφέρονταν σε άλλες εμπορικές θέσεις για τις οποίες δεν είχαν εκπαιδευθεί (όπως πώληση «πακέτων» κινητής τηλεφωνίας)!


Επίσης ασκούνταν συνεχείς πιέσεις για τη μείωση του παλιού προσωπικού, ενώ το καινούργιο προσωπικό προσλαμβανόταν κάτω από εντελώς ελαστικοποιημένο εργασιακό καθεστώς, που θύμιζε ειρωνικά - όπως λέει ο «Εconomist»- την παλιά αντίστοιχη λογική της Μicrosoft, δηλαδή ότι μπορείς να δουλέψεις όποια ώρα θέλεις μέσα στη 18ωρη βάρδια σου!


Όλα αυτά, όπως λέει επιτυχημένα και ο Γάλλος δημοσιογράφος Ιvan Roy, αποτυπώνουν ανάγλυφα το βάρβαρο πέρασμα από μια κουλτούρα δημόσιας υπηρεσίας σε μια εταιρική μηχανή, που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και το χρήμα («Οn est passι d΄ une culture de service public α une machine α cash», Le Μonde, 1/10/2009).


Κατά συνέπεια η αφάνταστη αγωνία και το υπαρξιακό στρες για το μέλλον, όπως και η ταπείνωση από μια αυταρχική διοίκηση, οδήγησαν αρκετούς από τους Γάλλους εργαζόμενους στην αυτοκτονία!


Όλες αυτές οι δυσάρεστες καταγραφές προσδιορίζουν επώδυνα ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ασκούν πολλές φορές τεράστια επίδραση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου και γίνονται ολοκληρωτικοί θεσμοί, οι οποίοι θυμίζουν άλλες αποκρουστικές εκφάνσεις παρόμοιων θεσμών, όπως είναι ο στρατός (Jeremy Rifkin, «Το τέλος της εργασίας και το μέλλον της»).


Υπ΄ αυτή την έννοια τα τραγικά γεγονότα της France Τelecom πρέπει να τα μελετήσει σοβαρά και η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, γιατί μπορεί να μην έχουμε- ευτυχώς- αυτοκτονίες, αλλά η αποβιομηχάνιση και η ανεργία αυξάνονται ραγδαία και στην Ελλάδα και μαζί αυξάνεται και η αγωνία πολλών ανθρώπων για το μέλλον τους! Πέρυσι λ.χ. έκλεισε η Siemens στη Θεσσαλονίκη και απολύθηκε εξειδικευμένο προσωπικό (πενηντάρηδες) με ανοικτά δάνεια και άλλες υποχρεώσεις και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά για αυτούς τους ανθρώπους!


Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οι αυτοκτονίες των εργαζομένων στη France Τelecom πρέπει να μελετηθούν σοβαρά, γιατί καταδεικνύουν που μπορεί να οδηγήσει η εργασιακή ανασφάλεια και οι βάρβαρες μέθοδοι για τον εξορθολογισμό και την ιδιωτικοποίηση των παλιών δημόσιων επιχειρήσεων!

Συνέχεια...

ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Στις Δημοτικές εκλογές του 2010

Το θέμα ξεκαθάρισε πριν λίγο στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι, οι εκλογές το Νοέμβριο του 2010 θα γίνουν με τη «νέα αρχιτεκτονική» στην Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης θα είναι πια η Περιφέρεια και όχι η Νομαρχία. Ο υπουργός επισήμανε ότι δε θα γίνει καμιά εξαίρεση «για να εξυπηρετηθεί κάποιος, οποιοσδήποτε».

Ο κ. Ραγκούσης εξήγγειλε επίσης την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή την κατάργηση του 42%, ποσοστό με το οποίο εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Δήμαρχος και επάνοδο στην απόλυτη πλειοψηφία.

Ακόμη, επαγγέλθηκε «νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση και το κράτος» (απλό και λιτό κράτος, αντικατάσταση του «Θησέα», οικονομική μεταρρύθμιση στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων, με «κόκκινη γραμμή» το απόρρητο και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα).

Ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος είπε, απαντώντας στον Γ. Ραγκούση, ότι το μείζον είναι η οικονομική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και εκεί εστίασε αυτός την πολιτική του, πριν τη διοικητική μεταρρύθμιση, με την απόδοση στην τοπική και νομαρχιακή διοίκηση παρακρατούμενων από την κεντρική διοίκηση πόρων.

Επομένως, το Νοέμβριο του 2010 θα έχουμε ένα νέο τοπίο στο νησί μας και στις Κυκλάδες γενικότερα.


Συνέχεια...

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

«ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ»: ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ



Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

(που η μητέρα του ήταν από την Κωμιακή)
ΓΡΑΦΕΙ, ΣΤΟ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ,
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΞΟΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΜΕ «ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ»

«Άραγε... εμείς νικήσαμε;» αναρωτιέται πίσω από τα πρησμένα βλέφαρα η Φούλα, κοριτσόπουλο σχεδόν, την ώρα που χαρμόσυνες καμπάνες εκτοπίζουν τον ήχο θανάτου των βομβιστικών εκρήξεων.

Είναι καλοκαίρι του 1949, είναι το τέλος του Εμφυλίου, είναι η «Ψυχή Βαθιά»- ευχή και χαιρετισμός, σύνθημα του ΕΛΑΣ, κραυγή των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού.

Δέκατη τρίτη ταινία για τον Παντελή Βούλγαρη (Village). Το σενάριο γράφτηκε σε συνεργασία με την Ιωάννα Καρυστιάνη και διαβάζεται επίσης ως αυτοτελές αφήγημα (Εκδ. Καστανιώτης).

Προϊόν έρευνας πολλών ετών, που βασίστηκε σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες, η «Ψυχή Βαθιά» αναγνωρίζει ήρωες και μετρά θύματα και στις δύο πλευρές. Δεν επιδιώκει «να γράψει ιστορία».

Αφηγηματοποιώντας όμως σελίδες από τον αδελφοκτόνο πόλεμο, παίρνει μέρος στον διάλογο που παραμένει ανοικτός για το τραυματικό κεφάλαιο του Εμφυλίου. Η ιστορία είναι παρούσα επιλεκτικά, με ορισμένα από τα πρόσωπα της εποχής (βασιλιάς, Σοφούλης, στρατηγός Βαν Φλιτ, φευγαλέος Ζαχαριάδης, ενώ ο Παπάγος που είναι κυρίαρχο πρόσωπο... απουσιάζει) και τα γεγονότα (υπεροπλία του Εθνικού Στρατού, ρόλος των Αμερικανών, στάση της Μόσχας, στρατοδικεία και εκτελέσεις), όπως συνήθως συμβαίνει στις απόπειρες μεταγραφής της σε μια άλλη γλώσσα- λ.χ. της τέχνης.

Το βασικότερο; Ο αφηγητής αποσπά πτυχές από τη μακρο-ιστορία και διαμορφώνει τη δική του μικροϊστορία κυρίως με όρους μυθοπλασίας. Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι τελικά δεν τοποθετείται- έστω και έμμεσα, με εξομοιώσεις που προκαλούν εύλογα ερωτήματα απέναντι στον γενικό ιστορικό διάλογο. Έναν διάλογο για τα επίμαχα πραγματολογικά ζητήματα της περιόδου που παραμένει ανοικτός.
Ο δηλωμένος αφηγηματικός στόχος του Παντελή Βούλγαρη είναι «η ταινία να ενώσει και όχι να χωρίσει τους θεατές».

Στόχος που κατ΄ αρχάς επιτυγχάνεται με το βασικό θέμα. 1949, τρίτη χρονιά του Εμφυλίου, στον Γράμμο- πεδίο σκληρών και αποφασιστικών μαχών- δύο αδέλφια, ο Ανέστης 17 χρονών (Χρήστος Καρτέρης) και ο Βλάσης 14 (Γιώργος Αγγέλκος) έχουν στρατολογηθεί ως οδηγοί- ο Ανέστης από τον Εθνικό Στρατό, ο Βλάσης από τον Δημοκρατικό. Χουχλιάζοντας συνθηματικά σαν πουλιά θα συναντηθούν τρεις φορές.

«Ανέστη μου... Βλάση μου... Αγόρια μου... Θα ανάψω κερί για να ΄χετε ο ένας τον άλλον κι ένα κομμάτι ψωμί... Τον νου σας. Άτιμοι καιροί». Η μάνα, Ζαχαρούλα, η αδήριτη μήτρα. Η κοινή πατρίδα; Η αφηγηματική σταθερά. Με τον Ανέστη και τον Βλάση, ο αφηγητής δεν αφήνει την πλάστιγγα της ιστορίας να γείρει προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Τον αδελφοκτόνο πόλεμο αντιστρατεύεται ο ακατάλυτος αδελφικός δεσμός. Ενδεχομένως και σε πείσμα του μεγαθέματος του πολέμου, του οποίου το άμεσο παρελθόν και το ευρύτερο ιστορικό παρόν αποσιωπούνται για λόγους αφηγηματικής οικονομίας (;).

Με άλλα λόγια. Το καλοκαίρι τού 1949 η έκβαση του Εμφυλίου έχει ήδη κριθεί. Παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες του, τον Απρίλιο του 1949, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο Δημοκρατικός Στρατός δεν μπορούσε να νικήσει.

Ο ιστορικός το γνωρίζει. Ο αφηγητής εμφανίζεται να το αγνοεί. Τουλάχιστον όσο του χρειάζεται για να μοιράσει ισότιμα απελπισία και αδιέξοδο, νίκες και ήττες, και στις δύο πλευρές. Στην «Ψυχή Βαθιά» η διήγηση αναπτύσσεται με άξονα τη συμμετρία, την αναλογικότητα και την εγγύτητα. Στρατιώτες και αντάρτες πολεμούν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον ώστε στα διαλείμματα να συνομιλούν, ή να τρομάζουν εξίσου στο ενδεχόμενο το βόλι τους να χτύπησε συγχωριανό, φίλο ή αδελφό.

Η επαναστατικότητα, ενίοτε «θολή», των ανταρτών βρίσκει την αντίστιξή της στην απροθυμία των στρατιωτών- «πες τους ότι κουράστηκε ο στρατός, ανθυπολοχαγέ».
Εριφύλη Μαρωνίτη, ΤΑ ΝΕΑ, 17 Οκτωβρίου

Συνέχεια...

Ταχυδακτυλουργικά με μικροκύματα




Ηλεκτρομαγνητική «μαύρη τρύπα» καταπίνει το φως




Η συσκευή έχει διάμετρο 22 εκατοστά. Τα σύμβολα σημειώνουν τις δύο ομάδες «συντονιστών» (Qiang Cheng, Tie Jun Cui)


Μια συσκευή κατασκευασμένη από εξωτικά υλικά μπορεί να απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως οι μαύρες τρύπες, ανακοίνωσαν Κινέζοι φυσικοί. Η φορητή «τρύπα» προς το παρόν καταπίνει μόνο μικροκύματα, θα μπορούσε όμως να βελτιωθεί ώστε να παγιδεύει και το ορατό το φως και να παράγει ηλιακή ενέργεια.
Η συσκευή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νανζίνγκ είναι μία ακόμα εντυπωσιακή εφαρμογή των λεγόμενων «μεταϋλικών», υλικών που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η μικροδομή τους να εκτρέπει το φως με συγκεκριμένο τρόπο.
Τέτοια μεταϋλικά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πειραματικού «μανδύα» που κάνει αόρατο στα μικροκύματα οτιδήποτε καλύπτει.
Η νέα συσκευή παγιδεύει το φως όπως οι μαύρες τρύπες, διαφέρει όμως πολύ από τα κοσμικά τέρατα που έχουν μάζα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ήλιου και παγιδεύουν όχι μόνο το φως αλλά και οποιοδήποτε διερχόμενο αντικείμενο.
Η ηλεκτρομαγνητική μαύρη τρύπα απορροφά το φως όχι με το βαρυτικό της πεδίο, αλλά επηρεάζοντας το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο των μικροκυμάτων.
Η πειραματική διάταξη αποτελείται από 60 μεταλλικούς «συντονιστές» σε μορφή ομόκεντρων κύκλων. Τα εξωτερικά στρώματα εκτρέπουν το φως προς το κέντρο του κύκλου με σπειροειδή τροχιά, ενώ οι 20 εσωτερικοί συντονιστές απορροφούν την ακτινοβολία (ένθετη αριστερά) και τη μετατρέπουν σε θερμότητα.
Αυτό σημαίνει ότι αν κανείς κοιτούσε τη συσκευή με όραση μικροκυμάτων, το μόνο που θα έβλεπε θα ήταν ένας κατάμαυρος κύκλος.
«Το φως που πέφτει στον πυρήνα απορροφάται εντελώς» αναφέρει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature ο Δρ Τιε Ζουν Κούι, εφευρέτης της συσκευής μαζί με τον Δρ Κιανγκ Τσεν.
Οι δύο ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την πορεία των ερευνών τους και ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν έτοιμη μια βελτιωμένη μαύρη τρύπα που απορροφά ακτινοβολία και στο ορατό τμήμα του φάσματος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στον διακομιστή επιστημονικών άρθρων ArXiv.
Newsroom ΔΟΛ

Συνέχεια...

Συνταγματικό δικαίωμα έγινε στη Φιλανδία το internet


Η Φιλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που η ευρυζωνική σύνδεση στο internet θα θεωρείται συνταγματικό δικαίωμα.Ξεκινώντας από τον επόμενο Ιούλιο οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών στη χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 5,2 εκ πολίτες με ταχύτητες τουλάχιστον 1MBps.Η χώρα στοχεύει να δώσει ταχύτητες 100MBps μέχρι το 2015.

Συνέχεια...

Γιάννης Βρούτσης: «Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος…»


Ο Γιάννης Βρούτσης έχει μπει για τα καλά στον αγώνα της…διαδοχής αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία.

Έχει πάρει ήδη θέση.
Θέλετε το αβέβαιο μέλλον της παράταξης….
Θέλετε η αύρα της κ. Χωματά με τις πολλές και καλές γνώμες

Είναι λοιπόν με τον πιθανότερο νικητή ή μάλλον τη νικήτρια.

Πριν λίγο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Zoom στα γεγονότα της ΝΕΤ, μαζί με τρεις άλλους βουλευτές της ΝΔ (Μαρκόπουλο, Κασίμη, Ντινόπουλο).

Η συζήτηση ήταν φυσικά για την άλλη μέρα στη ΝΔ.

Είδαμε ένα Κυκλαδίτη βουλευτή δυναμικό, να μιλά για τέσσερις εν δυνάμει αρχηγούς(για 'μάς “εν δυνάμει” είναι και θα είναι μόνο ο Ψωμιάδης), να υποστηρίζει ότι η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού αποτελεί προσφορά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία (πώς μέχρι τώρα δεν το είχαν σκεφθεί και εφαρμόσει!), αλλά να μη λέει τίποτα για την ουσία της πολιτικής.

Γιατί υποστηρίζει τον ένα και όχι τον άλλο; Ποια είναι η πολιτική θέση, ο πολιτικός λόγος, οι ιδεολογικές συνιστώσες, οι διαφορές των υποψηφίων;

Αν δεν τα ακούσουμε αυτά, αν δεν γίνει συζήτηση επί της ουσίας της πολιτικής, τότε οι εντάξεις στο ένα στρατόπεδο ή στο άλλο έχει ιδιοτελή, ωφελιμιστικά κίνητρα.

Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. Βρούτσης γιατί έσπευσε να ανέβει στο Μπακογιαννικό…άλογο, χωρίς να ακούσει τις θέσεις όλων των υποψηφίων; Μήπως ήταν «έτοιμος από καιρό»,όπως θα έλεγε ο Καβάφης;

Κατά τα άλλα, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες Κυκλαδίτη βουλευτή. Ήταν συμπαθητική η παρουσία του… Κάτι είναι κι αυτό…

Συνέχεια...

Είμαστε… με τον έγκυρο δημοσιογράφο…λέγεται Αυτιάς…

Συνέχεια...

ΚΥΡ ιακάτικα..

Συνέχεια...

Το “Γερμανικό” εκλογικό σύστημα. Είναι εφαρμόσιμο στη χώρα μας;

Αλήθεια ποιο είναι αυτό το σύστημα και πώς συμβάλλει στην εξυγίανση του πολιτικού βίου;

Ας δούμε μια άποψη...

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι ένα είδος ταχυδακτυλουργικού τρικ.

Δίνει στον ψηφοφόρο την ψευδαίσθηση, ότι αποφασίζει ποιος θα μπει στη Βουλή.

Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές με την ελπίδα να συγκεντρώσουν πάνω από το 5% ή3% των εγκύρων ψηφοδελτίων, είναι αυτά που αποφασίζουν ποιοί από το ψηφοδέλτιό τους θα μπουν στη Βουλή.


Πρόκειται για μεικτό σύστημα.
Το 50% του συνόλου των βουλευτών εκλέγεται απευθείας με πλειοψηφικό σύστημα σε μονοεδρικές περιφέρειες.
Το άλλο 50% με τις περιφερειακές λίστες των κομμάτων και τη σειρά προτεραιότητας που έχουν τοποθετηθεί στη λίστα με αναλογικό σύστημα (όπως με τη λίστα επικρατείας).
Ο αριθμός των εδρών που εκλέγει ένα κόμμα σε κάθε περιφέρεια, αντιστοιχεί στο ποσοστό των ψηφοδελτίων που συγκεντρώνει.

Ο ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους.

Η μία ψήφος είναι για το κόμμα και η άλλη για τον υποψήφιο στη μονοεδρική περιφέρεια.

Ο αριθμός των εδρών που εκλέγει ένα κόμμα, υπολογίζεται με βάση το ποσοστό των ψηφοδελτίων που έχει συγκεντρώσει με τη δεύτερη ψήφο με το αναλογικό σύστημα.
Πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση καθορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Οι εκλογικές περιφέρειες μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού ώστε να έχουν πάνω κάτω ίσο αριθμό εκλογέων.

Στις μονοεδρικές περιφέρειες, για να υπάρχουν παντού οι ίδιες προϋποθέσεις, πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να είναι στο ίδιο αριθμητικά επίπεδο. Διαφορετικά αν π.χ. μια περιφέρει θα είχε 1000 εκλογείς και μια άλλη 10.000, θα μπορούσε να εκλεγεί ο υποψήφιος στην περιφέρεια των 1000 εκλογέων που θα συγκεντρώσει 501 ψήφους και να μην εκλεγεί αυτός που σε άλλη περιφέρεια θα έχει λάβει 4.999 ψήφους.

Αν εφαρμοσθεί επακριβώς το γερμανικό σύστημα, η χώρα θα πρέπει να διαιρεθεί σε 150 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, που θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και σε κάποιες ευρείες περιφέρειες στις οποίες θα εκλέγονται 150 βουλευτές με το αναλογικό σύστημα και με βάση τις κομματικές λίστες.

Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην εξυγίανση και στην ανανέωση της πολιτικής ζωής.

Θα πέσουν τα πολιτικά φέουδα, αφού στις μονοεδρικές περιφέρειες, θα μπορούν να διεκδικήσουν χωρίς οικονομικό κόστος την εκλογή τους και καταξιωμένα στην περιφέρειά τους πρόσωπα που δεν είναι παραγωγή κανενός κομματικού σωλήνα. Είναι δε σε μεγάλο βαθμό και αξιοκρατικό. Ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει το κόμμα που επιθυμεί, αλλά και τον υποψήφιο που προτιμά και ο οποίος μπορεί να είναι άλλου κόμματος ή ανεξάρτητος
.

Το σύστημα αυτό βάζει τέλος στην πελατειακή σχέση βουλευτή και ψηφοφόρου.

Από το www.kentri.gr

Από τό1844 που είχαμε τις πρώτες εκλογές μέχρι και σήμερα έχουν διεξαχθεί 62 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις,
ενώ στις 27 τελευταίες φορές το εκλογικό σύστημα έχει αλλάξει 18 φορές.

Διαβάστε πολύ περισσότερα ΕΔΩ


Συνέχεια...

Άφθονη και καθαρή ενέργεια από όργανο της Αρχαιότητας


Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
λύση σε προβλήματα ενέργειας, που θα διογκώνονται λόγω και των κλιματικών αλλαγών, μπορεί να δώσει ένα όργανο που ανακαλύφθηκε πριν από 20 αιώνες!


Ο ατέρμων κοχλίας ή υδρόβιδα, που εφευρέθηκε από τον μεγάλο Συρακούσιο μαθηματικό κατά την αρχαιότητα, για να αντλεί νερό από ένα χαμηλό επίπεδο σε ένα άλλο ψηλότερο, αν εφαρμοστεί σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα μπορεί να προσφέρει άφθονη και καθαρή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης κ. Βασ. Στεργιόπουλος και η συνεργάτης του κ. Αλκηστη Στεργιοπούλου.

Σε εργασία τους που παρουσιάζουν στο συνέδριο για το Περιβάλλον, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, τονίζουν ότι αντιστρέφοντας την αντλητική λειτουργία του κοχλία έχουμε μια έξυπνη υδροστροβιλική μηχανή που ανακτά με φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο την υδραυλική ενέργεια των υδατοπτώσεων, παράγοντας σημαντικότατες ποσότητες ηλεκτρισμού και συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Η εγκατάσταση τέτοιων αρχιμήδειων υδροστροβίλων συνιστούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική προοπτική για την Ελλάδα, ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στεργιόπουλος.
Ο «Κοχλίας του Αρχιμήδη» είναι ένα όργανο που εξακολουθεί να βρίσκει χρήσεις ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες, αναπτυγμένες και μη, στην άρδευση καλλιεργειών και άντληση νερών από πλοία και μεταλλεία κ. ά.

Αποτελεσματικότητα

Στην εργασία «αποδεικνύουμε την αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής και την αποτελεσματική επανανακάλυψη του κλασικού αντλητικού κοχλία του Αρχιμήδη με τη μορφή της αντίστροφης λειτουργίας υδροστροβιλικού κοχλία. Προτείνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση του ελληνικού υδροδυναμικού με μια πλειάδα υδροστροβιλικών κοχλιών ειδικότερα για τις περιπτώσεις μικρού φορτίου, 1 έως 10m και παροχές από 0,5 έως 5,5 m3/sec», λέει κ. Στεργιόπουλος.

Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των υδροστροβίλων είναι ότι συνεχίζουν να λειτουργούν και υπό συνθήκες μειωμένων παροχών, προσθέτει. Η εγκατάστασή τους έχει χαμηλό κόστος και μπορούν να συμβάλουν στο ενεργειακό ισοζύγιο σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στα τοπικά περιφερειακά ενεργειακά σενάρια και ικανοποιώντας ταυτόχρονα άλλες υδατικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιόπουλο, η αποτελεσματικότητα της αντίστροφης αρχιμήδειας υδροτεχνικής έχει μετρηθεί σε πειραματική εφαρμογή που έγινε στο Εργαστήριο Υδραυλικής της ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ έγιναν και συγκρίσεις με γνωστά μικρά υδροηλεκτρικά έργα, από τις οποίες προέκυψε ότι τα αρχιμήδεια σχήματα έχουν μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά πλεονεκτήματα με 30-50% χαμηλότερο κόστος. Μια διβάθμια αρχιμήδεια μικροϋδροηλεκτρική διάταξη με διαθέσιμο φορτίο 10m και παροχή 2.680 l/sec θα μπορούσε να δώσει μια εγκατεστημένη ισχύ 180 KW.

Μέχρι σήμερα μόνο πολύ λίγα μικρά υδροηλεκτρικά έργα αρχιμήδειας κοχλιωτής φιλοσοφίας έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως και κανένα στον ελληνικό χώρο

Συνέχεια...