Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ασφαλιστικό, ένα παρελθόν με νόημα…


Συνεχίζουμε την αναφορά μας στο ασφαλιστικό πρόβλημα και συγκεκριμένα στην αφετηρία του, όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών του.

Η βιωσιμότητα του κάθε ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τη διαχείριση των αποθεματικών του. Θα περιοριστούμε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν και που οδήγησαν στην απαξίωσή τους και όχι σε διαχειριστικές τύπου χρηματιστήριο ή δομημένα ομόλογα κλπ.

Αυτά βέβαια για την ιστορία και τη γνώση, γιατί η ουσία παραμένει, τα ταμεία σήμερα είναι άδεια.

Φανταστείτε μια περίοδο 30 περίπου χρόνων που τα ταμεία είχαν σχεδόν μόνο εισροές και λίγο έως καθόλου εκροές.


Αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στα δύσκολα χρόνια για τη χώρα και την οικονομία, με τον Αναγκαστικό Νόμο 1611/50 τα πλεονάσματα, δηλαδή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δεσμεύτηκαν με χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από τις κοινές καταθέσεις -και κάτω από τον πληθωρισμό- για να χρηματοδοτηθούν η βιομηχανία, το εμπόριο, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και άλλες επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Αυτά τα χρήματα, που είχαν δεσμευτεί καταληστεύονταν επί 30 χρόνια, ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με επιτόκιο που μόλις έφτανε το 4% (το 1974, όταν το επιτόκιο καταθέσεων που έδιναν οι τράπεζες ήταν 26,9%) ή το 11,5% (το 1981, με αντίστοιχο τραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων 24,5%).

Έχει υπολογιστεί από τη ΓΣΕΕ ότι αν δεν είχε γίνει αυτή η ληστρική αφαίμαξη, το ΙΚΑ θα είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 αποθεματικά πάνω από 30 τρις. δραχμές,


Επιπλέον, φορτώθηκαν στο ΙΚΑ και υποχρεώσεις του κράτους, χωρίς να του δοθεί η ανάλογη κρατική χρηματοδότηση:

- Το ΙΚΑ π.χ. ανέλαβε τις υποχρεώσεις πολλών ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία είχαν χρεοκοπήσει και δεν μπορούσαν να καλύψουν τους ασφαλισμένους τους (Ταμεία καπνεργατών, τροχιοδρομικών κ.ά.).

- Παράλληλα το Κράτος στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, έκανε πολιτική χωρίς να δίνει φράγκο από τον προϋπολογισμό, δίνοντας συντάξεις σε όλους τους πρόσφυγες ομογενείς, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πατρίδα μας από Τουρκία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Αλβανία.

- Ακόμα με τα λεφτά των ταμείων το κράτος εξαγόρασε τον όμιλο Ανδρεάδη ( Εμπορική τράπεζα κλπ ) την Ολυμπιακή και άλλες επιχειρήσεις.

- Για την εξυγίανση των τραπεζών, του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, ΟΛΠ κλπ επιβαρύνθηκε αποκλειστικά το ΙΚΑ χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των Επιχειρήσεων.



Συμπερασματικά με τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών ταμείων χρηματοδοτήθηκε η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά το 1950. Να το πούμε πιο απλά, στις πλάτες μας και τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα.


Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να ικανοποιούμαστε για τις σωστές αναλύσεις και τα αίτια που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Σίγουρα πρέπει να βγαίνουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Αν όμως περιοριστούμε μόνο στις αναλύσεις τότε θα πρόκειται για ένα απολίτικο άλλοθι για όσους φυγομαχούν και επιδιώκουν εκ του ασφαλούς μόνο να καταγγέλλουν, ως την εύκολη λύση άσκησης πολιτικής.

Όποιος έχει να προσφέρει στο ασφαλιστικό πρέπει να έχει προτάσεις συγκεκριμένες που να δίνουν λύσεις για το παρόν και για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: