Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αφού οι αρμόδιοι δεν μπορούν να μετρήσουν…

…πόσους ανέργους έχουμε,

πόσα χρωστάμε της Μιχαλούς

και τα ρέστα από ένα πακέτο τσιγάρα,

ας κατέβουν σ’ ένα πηγάδι…


Ίσως συναντήσουν τον Ερατοσθένη…

Η πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από... ένα πηγάδι στο Ασσουάν.

Για τη μέτρηση αυτή ο Ερατοσθένης είχε γράψει ιδιαίτερη πραγματεία, όπως πληροφορούμαστε από την «Διόπτρα» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο οποίος αναφερόμενος στο μέγεθος της περιμέτρου της Γης σημειώνει: «Ερατοσθένης εν τω επιγραφομένω περί αναμετρήσεως της Γης».

Πληροφορίες προγενέστερων του Ερατοσθένη αστρονόμων έλεγαν, ότι περί την Συήνη (σημερινό Ασσουάν) την 21ην Ιουνίου οι ακτίνες του Ήλιου έπεφταν κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο. Αυτό το συμπέραιναν εξ αιτίας ενός πηγαδιού, το οποίο κάθε 21η Ιουνίου φωτιζόταν ολόκληρο από τις ακτίνες του Ήλιου μέχρι τον πυθμένα του.

Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.

Με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια (S, βλ. σχήμα). Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και των ακτίνων του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [περίπου 8 πρώτα λεπτά (γωνία φ στο σχήμα)]. Με απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια.

Το στάδιο της Ελληνιστικής Εποχής υπολογίζεται ίσο με 157,5 μέτρα (κατ’ άλλους 164 μ.). Τα 252.000 στάδια ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 χιλιόμετρα.

Συνέχεια...

Ο Γιάννης Βρούτσης κρίνει το θέατρο του ... παράλογου

O υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Α. Λοβέρδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το θέατρο του παραλόγου, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά ξεπερνά πλέον κάθε όριο.

Συγκεκριμένα, την ημέρα που η Κυβέρνηση καταθέτει επίσημα στη Βουλή και στην Ε.Ε. το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την 3-ετία 2010-2013, ο υπουργός Απασχόλησης προαναγγέλλει ότι η ανεργία θα φτάσει το 21% και οι άνεργοι, μέσα στο έτος, θα ξεπεράσουν το ένα εκατ.. Ουσιαστικά, με τη δήλωσή του αυτή, ακυρώνει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας την αναπτυξιακή του διάσταση.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με αυτές τις δηλώσεις, σπέρνουν πανικό, πανικοβάλουν τους πολίτες. Όχι μόνο στέλνουν αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Εθνικής μας οικονομίας, αλλά στερούν και το οξυγόνο της ελπίδας από νέους και τους ανέργους της Πατρίδας μας, για το αύριο.

Το γαϊτανάκι, όμως, της ασυνέπειας, της ανευθυνότητας και της ασυνεννοησίας δείχνει να μην έχει τέλος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φροντίζει καθημερινά να αυτοδιαψεύδεται και να απομακρύνεται από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Θυμίζουμε ότι, προεκλογικά, είχε εξαγγείλει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του κατώτατου μισθού, δέσμευση που επιβεβαίωσε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο αρμόδιος υπουργός, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο Ζάππειο.

Ωστόσο, μια ημέρα ήταν αρκετή ώστε ο υπουργός, χθες στη Βουλή, να ακυρώσει και την πρωθυπουργική δέσμευση και την προεκλογική εξαγγελία, κάνοντας λόγο απλώς για χορήγηση «κουπονιών» σε ανέργους, αντί για την υπεσχημένη αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Επιπλέον, την ίδια ημέρα ο αρμόδιος υφυπουργός, μιλώντας για το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία, ακυρώνει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφερόταν σε αλλαγή του θεσμικού και νομικού πλαισίου, που διέπει τις συντάξεις του Δημοσίου, με σύσταση φορέα (ΝΠΔΔ). Πρόβλεψη που, επί της ουσίας, θα αφαιρούσε τα επιχειρήματα της Ε.Ε. περί επαγγελματικής ασφάλισης. Ο ίδιος, μάλιστα, τοποθέτησε την έννοια των «ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων» που δεν θα θιγούν, σε ασαφή χρονικό ορίζοντα, υπαναχωρώντας ουσιαστικά από την πενταετία στην οποία το ΠΑΣΟΚ αναφερόταν προεκλογικά».

Συνέχεια...

Το καλό πρέπει να λέγεται…

Το θέμα της ΑΝΩΝΥΜΙΑΣ των blogs είναι πολύ σύνθετο.

Ίσως διαταραχτεί η ισορροπία στη σχέση πομπού-δέκτη αν η ζυγαριά γύρει στο ΠΟΙΟΣ το λέει , παρά στο ΤΙ λέει.
Ας μην επεκταθούμε όμως περισσότερο…

Ειδικά στα σχόλια, υπερασπιζόμαστε την ανωνυμία , όταν αυτά ΔΕΝ θίγουν πρόσωπα .

Αν αναφέρονται με προσβλητικό και υποτιμητικό τρόπο η ανωνυμία δεν είναι γενναία πράξη …

Έχουμε λοιπόν το δικαίωμα να κάνουμε μια μικρή διάκριση, για την κ. Μαρία Ξεφτέρη, τον κ. Ιάκωβο Β. Γιακουμή τον κ. Ιωάννη Μ. Γιακουμή που σε μια ανταλλαγή απόψεων που πολλές φορές ίσως ξεπέρασε τα όρια, τοποθετήθηκαν επώνυμα.

Συνέχεια...

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Το πούλμαν της χαράς…

Απεραθίτες , Κωμιακίτες, Τριποδιώτες, Κορωνιδιάτες, ίσως και άλλοι που δεν τους μάθαμε, κόβουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις πίτες τους.

Είναι ένα έθιμο, ένα… δρώμενο που λένε οι μυημένοι στην τέχνη, που μας δίνει τη δυνατότητα να συναντηθούμε, να ανταλλάξουμε ευχές και να δώσουμε ραντεβού το καλοκαίρι στα χωριά μας…

Το πρόβλημα το έχουν οι … επίσημοι!

Είναι αλήθεια ότι αποφάσισαν να μετακινούνται … ομαδικά για να προφτάσουν και να μη χάσουν την προσφώνηση;

Συνέχεια...

ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ…

Η δασκάλα που έκανε το λάθος
να είναι μπροστά από την εποχή της…



Ιδιαίτερη σημασία αποκτά , ειδικά αυτή την εποχή, η «δίκη» της Στέλλας Πρωτονοταρίου που έχει οριστεί να γίνει στις 22 Ιανουαρίου. Και επιτέλους αυτή η διαδικασία πρέπει κάποτε να τελειώσει. Και να τελειώσει πανηγυρικά!

Εμείς φανταζόμαστε τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να διαβάζει όρθιος την απόφαση, η οποία θα θέλαμε να καταλήγει κάπως έτσι:

“… Αγαπητή Στέλλα,
Όλοι εμείς που είμαστε αποφασισμένοι να μην μπούμε στο τούνελ του σκοταδισμού, αποφασίσαμε ομόφωνα:

Επιστρατεύεσαι αυτή τη στιγμή και απαιτούμε να συνεχίσεις και να ολοκληρώσεις το έργο που ξεκίνησες…”

Κάλεσμα δασκάλων
από το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών


Ενώ η αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο παιδιών Ελλήνων και μεταναστών αποτελεί ισχυρό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας και πρόσταγμα της ελληνικής πολιτείας, στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου 2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Μαζί της δικάζεται και η δασκάλα η οποία δίδαξε τη μητρική γλώσσα στους μαθητές του σχολείου. Μάρτυρας κατηγορίας ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκης.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι συναποφασίσαμε με την πρώην διευθύντρια τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, καλούμε όλους και όλες εσάς που αγωνιζόσαστε καθημερινά για μια καλύτερη εκπαίδευση, να παρευρεθείτε την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο για να βεβαιώσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Στέλλα Πρωτονοταρίου αλλά και την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε για έναν δικαιότερο κόσμο και ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεύτερη αναφορά του ίδιου προσώπου έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την αστυνομία σε βάρος της Στέλλας Πρωτονοταρίου για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή μαζί μας εφάρμοσε προγράμματα διδασκαλίας της αλβανικής μητρικής γλώσσας και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς.

Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο

Κορρέ Χρυσή
Μακρυγιάννης Γεώργιος
Μάστορα Πολυξένη
Παπαδοπούλου Ευρώπη
Βασιλάκου Παρασκευή
Παυλοπούλου Ολυμπία
Βουλαλάς Κλεάνθης
Τσιροπούλου Μαρία
Σκαρτσίλας Σωτήρης
Ευθυμίου Τερέζα


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΌΝΩΝ
ΤΟΥ 132ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΊΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


Στις 22 Ιανουαρίου 2010, η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, κα Στέλλα Πρωτονοταρίου, θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για « χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία». Συγκατηγορούμενή της είναι η (διορισμένη από την υπηρεσία) δασκάλα Αλβανικών και μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου κος Εμ. Γιουτλάκης.

Το κατηγορητήριο εστιάζει στη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, απομονώνοντας τη συγκεκριμένη δράση από ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και πρακτικών που η κα Πρωτονοταρίου είχε συναποφασίσει με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, διδασκαλία Ελληνικών σε μετανάστες γονείς, ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματα, αλλά και να επικοινωνούν καλύτερα με το σχολείο.
Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας ( αλβανικής και αραβικής) αποσκοπούσαν , όπως ενημερωθήκαμε, στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης ,αλλά και την πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου (και τους Έλληνες μαθητές), αφού αντισταθμίζονται τα ελλείμματα και ανεβαίνει το γνωστικό επίπεδο. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στο χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για την μετέπειτα ζωή τους.

Η επιλεκτική αναφορά στα μαθήματα Αλβανικών στοχεύει προφανώς στην πρόκληση εθνικιστικών αντανακλαστικών και στην απόδοση «ύποπτων» κινήτρων στην κα Πρωτονοταρίου και τους συναδέλφους της.

Ως γονείς του 132, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το ήθος της κας Πρωτονοταρίου, την παιδαγωγική της ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα με την οποία άσκησε επί σειρά ετών τα διευθυντικά της καθήκοντα. Στη διάρκεια της θητεία της, το σχολείο μας αναβαθμίστηκε, κέρδισε διακρίσεις και εύσημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση να ενώσει τη φωνή του με τους δεκάδες συλλόγους και φορείς που έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις διωκόμενες εκπαιδευτικούς και να ζητήσει

- Να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία
- Να δικαιωθούν η κα Πρωτονοταρίου και οι δάσκαλοι του 132 για τις παιδαγωγικές τους επιλογές
- Να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης του σκοταδισμού και της ξενοφοβίας, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παιδεία και την κοινωνία του αύριο

Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνωντου 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών

Η πρόεδρος
Χατζηδιαμαντή Ελένη
Η γραμματέας
Παγουλάτου Ολυμπία



Συνέχεια...

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Είσαι υπόλογος κ. Ραγκούση…

… διότι διακόνησες υπό την Σκέπην Του, αλλά τίποτα δεν έμαθες!

Συνεχίζεις να… «ψαρεύεις και να μεταρρυθμίζεις στα θολά…»

Μίλησε πριν λίγο στον «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» και στον Γιάννη Βλαχάκη, ο δημότης Ερμούπολης και κατά δήλωσή του «ενεργός πολίτης», πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος.

Γενικά βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις «σαν κακόγουστο αστείο» και μας καθησύχασε διότι…μπόρα είναι, θα περάσει και για όσους βιάστηκαν να τον ξεγράψουν, δηλώνει ΠΑΡΩΝ !!!

Επιτέλους, πότε θα ξοφλήσουμε το γραμμάτιο για τις αμαρτίες μας;

Συνέχεια...

Μια πολιτιστική όαση στην πολιτική μας έρημο…

Η Ειρήνη Κονιτοπούλου στην παρουσίαση του βιβλίου
"Ο ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΣ ΜΠΑΛΛΟΣ" του Σταύρου Σπηλιάκου.



Δείτε και ΑΥΤΟ

Συνέχεια...

ΑΪΤΗ: ξυπνούν μνήμες…,

Βιβλική καταστροφή σε μια φτωχή χώρα…

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ Ο Πρενς και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

H Δημοκρατία της Αϊτής αποτελεί μια χώρα που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα του νησιού της Ισπανιόλας που βρίσκεται στην Καραϊβική. Έχει έκταση 27.750 τετραγωνικά μέτρα και ο πληθυσμός της είναι 9.035.536

Η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την επανάσταση του 1821,και έστειλε στον Κοραή 25 τόνους καφέ για να εκποιηθούν στο Παρίσι και τα έσοδα να διατεθούν υπέρ της Επανάστασης των Ελλήνων.

Συνέχεια...

Ανακλήθηκε το νομοσχέδιο του μεσονυκτίου…


NEW YORK TIMES: χτες
«αυτό που διακυβεύεται είναι το κατά πόσον οι 16 χώρες που μοιράζονται το ευρώ μπορούν να κάνουν ένα αλλοπρόσαλλο κράτος μέλος, με μια ασθενική οικονομία, να λάβει δραστικά μέτρα για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, χωρίς να προσφύγει στο ΔΝΤ ή να προκληθεί κοινωνική εξέγερση.»

Συνέχεια...

"δεν υπάρχει σάλιο..."

Συνέχεια...

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Αριστερά, το «κλάμα του μωρού», τα «παραμύθια της γιαγιάς», και ο «καθένας με τα ρούχα του»


Μια πορεία από την ιδεολογική ηγεμονία σε συνθήκες παρανομίας και διώξεων, στην ιδεολογική και πολιτική αυτοπεριθωριοποίηση σε συνθήκες νομιμότητας!!!


Στους δημοκρατικούς αγώνες του Λαού μας η Αριστερά ήταν παρούσα και πρωταγωνιστούσε.

Στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη η Αριστερά ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή.

Ποτέ όμως μόνη, αλλά συμμετείχε και πρωταγωνιστούσε σε πλατιές κοινωνικές συμμαχίες, αναγκαία προϋπόθεση για αποτελεσματικούς αγώνες. Έτσι καταχτούσε την ιδεολογική ηγεμονία στην κοινωνία και έτσι αναδεικνύονται οι πρωτοπορίες και όχι κατά δήλωσή τους.

Εδώ και δύο δεκαετίες, τα πολιτικά μαγνητικά πεδία της πυξίδας της Αριστεράς, αποσυντονίζονται σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας. Φαίνεται, κατά περίεργο τρόπο να αναζητά και αν δεν βρίσκει να δημιουργεί, «μπαμπούλες», για να δικαιολογεί το αδιέξοδο των πολιτικών της.

Πως είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άλλοι και στο τέλος ουσιαστικά και ο ίδιος ο λαός.


Σήμερα πλέον:

- ο θετικός πολιτικός λόγος μετεξελίχθηκε σε ένα στείρο πολιτικό ετεροπροσδιορισμό,

- η ανάγκη για ταξική καθαρότητα, την οδηγεί σε ρήξεις με τις οργανωμένες δυνάμεις της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα των οποίων εννοείται εκφράζει και στην πράξη οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα,

- οι ενωτικοί αγώνες υποβαθμίζονται σε μεμψίμοιρες, αλλά κατά τα άλλα σε «καθαρές», διαμαρτυρίες.


Η κοινωνία έχει ανάγκη την Αριστερά πλην όμως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η Αριστερά σαν να μην έχει ανάγκη την κοινωνία.


Απέναντι στην οικονομική διαχείριση της κρίσης και στο στείρο κυβερνητισμό, σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ, η πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Αριστερά.

Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό όταν η Αριστερά εξορκίζει κάθε συμμετοχή, αν όχι σε κυβερνητικό επίπεδο, τουλάχιστον στο επίπεδο της κοινωνίας.




Πάντα στα συνέδρια της Αριστεράς η στρατηγική των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών αποτελούσε στρατηγική προτεραιότητα. Σήμερα οι στρατηγικές αυτές εξαντλούνται σε προσωπικές συνεργασίες τύπου Κανέλλη, Πάντζα κλπ ( εννοείται η κριτική δεν αφορά τα πρόσωπα ).

Οι ιστορικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς, για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, με αποκορύφωμα το ΕΑΜ και την ΕΔΑ, φαίνεται και φαντάζουν να είναι πλέον εκτός γραμμής και έξω από τις σημερινές στρατηγικές για πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.


Συνολικά η Αριστερά και ιδιαίτερα οι λαοί δεν πάνε μπροστά με παιδικά ιδεολογικά και πολιτικά όπλα το «κλάμα του μωρού», τα «παραμύθια της γιαγιάς» και ο «καθένας με τα ρούχα του».

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Το κοπή τη πίτα…

Εμείς ΠΟΤΕ δεν μπήκαμε και ΠΟΤΕ δεν θα μπούμε στην κουστωδία των γυρολόγων στο κοπή τη πίτα των Ναξιακών Συλλόγων ή άλλων φορέων.

Εξάλλου σας το ‘χουμε πει.
Είμαστε πάντα εκεί αλλά με τους άλλους…



Αυτό το Σάββατο κόβει την πίτα του ο Σύλλογος Κορωνίδας.

Συνέχεια...

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Παπανδρεϊκός ο κ. Ι. Βρούτσης…

Προκειμένου να κάνει αντιπολίτευση γίνεται ακόμα και Παπανδρεϊκός ο κ. Ι. Βρούτσης. Σε σημερινό δελτίο τύπου με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού, κ. Ανδ. Λοβέρδου ότι «τα Ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια» τονίζει:

«…Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη χθεσινή του δήλωση, είπε “ναι στο πανικό”, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δήλωση - οδηγία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής “όχι στον πανικό”…».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη δήλωση του Υπουργού, κ. Ανδ. Λοβέρδου ότι «τα Ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Καθημερινά πλέον αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν διαθέτει ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο, αλλά κάτι χειρότερο ακόμα. Οι αλλεπάλληλες αντιφατικές και αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της, λαμβάνουν καθημερινά τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη χθεσινή του δήλωση, είπε “ναι στο πανικό”, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δήλωση - οδηγία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής “όχι στον πανικό”.
Οι κυβερνήσεις εκλέγονται και οι υπουργοί τοποθετούνται για να δίνουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να πυροδοτούν την αναστάτωση και την ανασφάλεια στη κοινωνία, τρομοκρατώντας τους πολίτες. Η κάλυψη των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ, αποτελεί υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης και πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
Η έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού σε κυβερνητικό επίπεδο δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μεταβιβάζεται στο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, όπως οι άνεργοι συμπολίτες μας που χρειάζονται την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας, ειδικά αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο».

Συνέχεια...

ΤΑ ΔΑΝΑΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ...

«… εκεί που παίζουν τα βιολιά

και κελαηδούνε τα πουλιά

στη ρεματιά εκείνη.

Εκεί γεννήθηκα και ‘γω

και μέσα στ΄ όμορφο χωριό

η σκέψη μου έχει μείνει..»

Ειρήνη Χάλκου

Συνέχεια...

Το εφεύρημα της κομματικοποίησης…

…είναι «μεσαιωνική» πρακτική και τακτική, στοχεύει στην απολιτικοποίηση και ουσιαστικά στην αδρανοποίηση…

Οι κοινωνικές κατακτήσεις δεν πέρασαν από δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα, ούτε στηρίχτηκαν σε … νεοφιλελεύθερες ιδέες.

Έχουν σημείο αναφοράς και χρώμα…

Με αφορμή την έντονη αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε από τους φίλους μας τους Απεραθίτες, αναρωτηθήκαμε ποια είναι τα κίνητρα. Κάπου ανάμεσα στις διαπροσωπικές αντιθέσεις, πέρασε αλλά όχι όσο έπρεπε το θέμα της πολιτικοποίησης του άβατου των τοπικών Συλλόγων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

«Είναι δυνατόν να αφορίζεται και να μηδενίζεται η κοινωνική δράση πολιτών και ιδιαίτερα νέων επειδή είναι ενταγμένοι σε κάποιο προοδευτικό κόμμα;

Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να ισχυριστεί πως οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από απολίτικους, απονευρωμένους και σε πολιτική καταστολή πολίτες;

Όσοι διακατέχονται από τέτοιες αντιλήψεις υπηρετούν την πιο επικίνδυνη για την κοινωνία κομματική παρέμβαση.

Πρόκειται για την πλέον κομματική παρέμβαση που στην ουσία είναι καθαρά δεξιά έως εκμοντερνισμένη φασιστική πρακτική που επιδιώκει τον αφοπλισμό και απομόνωση κάθε δημοκράτη και πολιτικοποιημένου ενεργού πολίτη.»


Συνέχεια...

βουκολικόν...


Φίλος σχολιαστής σε χτεσινή ανάρτησή μας, τόνισε τις απόψεις του με πολλά ερωτηματικά, και μας γέμισε ερωτήματα…
Σας τις μεταφέρουμε αυτούσιες γιατί πιστεύουμε ότι περιέχουν και πολλές αλήθειες…

Φίλε
Ξέρεις ποιοι παίρνουν χιλιάδες euro (10.000, 15.000, 20.000 € σύνηθες ποσό) και κάθονται στο καφενείο ????
Ξέρεις ποιοι καταπατούν περιουσίες των άλλων και να μην δίνουν λόγο σε κανένα????
Ξέρεις ποιοι πουλάνε, σε θύματα καταναλωτές, κρέατα και γαλακτοκομικά αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς κανένα υγειονομικό και φορολογικό έλεγχο ???
Ξέρεις ποιοι έχουν λεηλατήσει τον φυσικό πλούτο των νησιών ???
Ξέρεις ποιοι φρενάρουν την όποια πρόοδο????
Ξέρεις ποιοι οδηγούν χωρίς δίπλωμα οδήγησης ????
Ξέρεις ποιοι δεν πληρώνουν μία στο κράτος ????

Οι βοσκοί

Η σύγχρονη μάστιγα των νησιών

Οργή με κατακλύζει και πραγματικά λυπάμαι για το νησί.
Ήμουν τυχερός που το καλοκαίρι περπάτησα κάποια από τα βουνά μαζί με το γιό μου.

Ευχαριστώ για την ενημέρωση και λυπάμαι για το θέαμα που θα αντικρύσουμε.
Επιτέλους κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

11 Ιανουαρίου 2010 11:39 μ. μ.

Συνέχεια...

Ο Γολγοθάς της παιδείας …στα περασμένα χρόνια

Το οδοιπορικό για το σχολειό του Νικόλα θυμίζει την αφετηρία, τις συνθήκες και την πορεία της μάθησης στα χωριά όχι μόνο της Κωμιακής αλλά και όλης της Ελλάδας।

Συνέχεια...

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο Μαράκης απλώνει μεθοδικά τις… κεραίες του!

Αυτή την ώρα (2.05’ μμ),
κλιμάκιο του Δήμου Νάξου,
εγκαθιστά στο ΦΑΝΑΡΙ της Απειράνθου,
ΚΕΡΑΙΑ για ασύρματο internet !!!

Η κεραία τοποθετείται στο σημείο αυτό για να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες του internet από τον… Κινίδαρο, αλλά ουσιαστικά από την Απείρανθο η οποία βέβαια ανήκει προς το παρόν σε …άλλα χωρικά ύδατα.

Τονίζουμε ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας σήμερα, εκτός του ότι είναι αρκούντως απαραίτητη, γίνεται με πολύ εύκολο τρόπο και σχεδόν ανέξοδα.

Ο Δήμος Δρυμαλίας, που προ πολλού έχει κατεβάσει τα ρολά και περιμένει καρτερικά να παραδοθεί, δεν έχει μπει σε καμιά τέτοια διαδικασία, αν και η περιοχή έχει μεγαλύτερη ανάγκη να συνδεθεί με τον υπόλοιπο κόσμο..

Αφ ερίμ Γιάννη.

Συνέχεια...

ΟΙ ΝΕΡΩΝΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Ο έτσι κι αλλιώς πενιχρός δασικός πλούτος του νησιού μας
αφανίζεται και οι αρμόδιοι… αγρόν αγοράζουν.


Αυτό δείχνουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ορεινή Νάξο το Σάββατο, από γνωστή- άγνωστη αιτία, για να θυμηθούμε τον μακαρίτη Σόλωνα Γκίκα.
Αμέλεια (εγκληματική) ή εμπρησμός;
Η μια φωτιά κατέκαψε μεγάλη έκταση στο Μαύρο Βουνί της Κορώνου και στα κεραμιώτικα μέρη, γιατί λόγω της φοράς του ανέμου στράφηκε προς τα εκεί.
Η άλλη, μικρής έκτασης, εκδηλώθηκε μεταξύ Μονής και Κινιδάρου.

Οι ζημιές δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν, επειδή η Πυροσβεστική δεν είχε πρόσβαση στα εδάφη που είχαν παραδοθεί(κυριολεκτικά) στις φλόγες.

Ευτυχώς (!) η φωτιά μόνη της (!) άναψε το βράδυ του Σαββάτου
και μόνη της έσβησε το πρωί της Κυριακής.


Δεν μπορούμε όμως να μην κάνουμε μελαγχολικές σκέψεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον του νησιού:


-έχουμε την πολυτέλεια να καίμε έστω και ένα τετραγωνικό δασικής έκτασης;
-γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες;
Περιμένουμε να καταστραφεί ο τόπος ή να απειληθούν οικισμοί για να ξυπνήσουμε;
-πότε θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βόσκησης και υπερβόσκησης;
Είναι δυνατόν να καίγεται η Νάξος το καταχείμωνο;
Και ποιοι βόσκουν εκεί πάνω;
Κάνει ανακρίσεις η Πυροσβεστική αλλά το θέμα είναι τι θα βγει.


-η απαγόρευση βόσκησης στα καμένα θα ελεγχθεί;
Και όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την τοπική κοινωνία.
-πότε θα μάθουμε τι είναι δασική έκταση και ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα…φρύγανα;
-αν το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ήταν στη Χώρα, θα προλάβαινε να δεί έστω τη λάμψη της φωτιάς;
Τουλάχιστον τώρα την είδε, μόνο που οι Νέρωνες έκαναν τη δουλειά τους.


Συνέχεια...

Ασφαλιστικό, ένα παρελθόν με νόημα…


Συνεχίζουμε την αναφορά μας στο ασφαλιστικό πρόβλημα και συγκεκριμένα στην αφετηρία του, όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών του.

Η βιωσιμότητα του κάθε ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από τη διαχείριση των αποθεματικών του. Θα περιοριστούμε στις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν και που οδήγησαν στην απαξίωσή τους και όχι σε διαχειριστικές τύπου χρηματιστήριο ή δομημένα ομόλογα κλπ.

Αυτά βέβαια για την ιστορία και τη γνώση, γιατί η ουσία παραμένει, τα ταμεία σήμερα είναι άδεια.

Φανταστείτε μια περίοδο 30 περίπου χρόνων που τα ταμεία είχαν σχεδόν μόνο εισροές και λίγο έως καθόλου εκροές.


Αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στα δύσκολα χρόνια για τη χώρα και την οικονομία, με τον Αναγκαστικό Νόμο 1611/50 τα πλεονάσματα, δηλαδή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, δεσμεύτηκαν με χαμηλό επιτόκιο, πολύ χαμηλότερο από τις κοινές καταθέσεις -και κάτω από τον πληθωρισμό- για να χρηματοδοτηθούν η βιομηχανία, το εμπόριο, οι εξαγωγές, ο τουρισμός και άλλες επιχειρηματικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Αυτά τα χρήματα, που είχαν δεσμευτεί καταληστεύονταν επί 30 χρόνια, ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με επιτόκιο που μόλις έφτανε το 4% (το 1974, όταν το επιτόκιο καταθέσεων που έδιναν οι τράπεζες ήταν 26,9%) ή το 11,5% (το 1981, με αντίστοιχο τραπεζικό επιτόκιο καταθέσεων 24,5%).

Έχει υπολογιστεί από τη ΓΣΕΕ ότι αν δεν είχε γίνει αυτή η ληστρική αφαίμαξη, το ΙΚΑ θα είχε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 αποθεματικά πάνω από 30 τρις. δραχμές,


Επιπλέον, φορτώθηκαν στο ΙΚΑ και υποχρεώσεις του κράτους, χωρίς να του δοθεί η ανάλογη κρατική χρηματοδότηση:

- Το ΙΚΑ π.χ. ανέλαβε τις υποχρεώσεις πολλών ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία είχαν χρεοκοπήσει και δεν μπορούσαν να καλύψουν τους ασφαλισμένους τους (Ταμεία καπνεργατών, τροχιοδρομικών κ.ά.).

- Παράλληλα το Κράτος στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, έκανε πολιτική χωρίς να δίνει φράγκο από τον προϋπολογισμό, δίνοντας συντάξεις σε όλους τους πρόσφυγες ομογενείς, που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην πατρίδα μας από Τουρκία, Αίγυπτο, Ρουμανία, Αλβανία.

- Ακόμα με τα λεφτά των ταμείων το κράτος εξαγόρασε τον όμιλο Ανδρεάδη ( Εμπορική τράπεζα κλπ ) την Ολυμπιακή και άλλες επιχειρήσεις.

- Για την εξυγίανση των τραπεζών, του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, ΟΛΠ κλπ επιβαρύνθηκε αποκλειστικά το ΙΚΑ χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση των Επιχειρήσεων.



Συμπερασματικά με τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών ταμείων χρηματοδοτήθηκε η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μετά το 1950. Να το πούμε πιο απλά, στις πλάτες μας και τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα.


Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να ικανοποιούμαστε για τις σωστές αναλύσεις και τα αίτια που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Σίγουρα πρέπει να βγαίνουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Αν όμως περιοριστούμε μόνο στις αναλύσεις τότε θα πρόκειται για ένα απολίτικο άλλοθι για όσους φυγομαχούν και επιδιώκουν εκ του ασφαλούς μόνο να καταγγέλλουν, ως την εύκολη λύση άσκησης πολιτικής.

Όποιος έχει να προσφέρει στο ασφαλιστικό πρέπει να έχει προτάσεις συγκεκριμένες που να δίνουν λύσεις για το παρόν και για το μέλλον.

Συνέχεια...

«Καλλικράτης» αντί Καποδίστρια 2.

Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης…

Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εκτός από πολιτική βούληση , απαιτούνται και πολλά λεφτά.

Αλήθεια, λεφτά έχουμε;

Μένει ανοικτό το θέμα της χωροθέτησης και η «καυτή πατάτα» της Β’ Αθήνας

Σίγουρα θα το κρίνουμε μετά τη «διαβούλευση», όταν κατατεθεί «προσαρμοσμένο» και … αφτιασίδωτο.

Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης ήταν οι δύο περίφημοι αρχιτέκτονες του δεύτερου μισού του 5ου π. Χ. αιώνα στην αρχαία Ελλάδα.

Ο Καλλικράτης εργάστηκε σε τέσσερα μεγάλα έργα της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου: Στα Μακρά Τείχη της πόλης (460 – 450 π. Χ.), στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών των Αθηνών, στην ανοικοδόμηση ναού, αφιερωμένου στην Άπτερο Νίκη στην Ακρόπολη, το 448 π. Χ. και τέλος, σύμφωνα με τον Πλούταρχο πάλι, συνεργάστηκε με τον Ικτίνο για την ανέγερση του Παρθενώνα.

Συνέχεια...

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

«Σερφάρω» στη στάνη

Το παράδειγμα ενός χωριού της Λακωνίας

(στη Νάξο έχουμε μείνει μόνιμα στη… στάνη)

Ένα απομακρυσμένο e-χωριό στη Λακωνία ταξιδεύει στο Διαδίκτυο-όπως γράφει στα ΝΕΑ του περασμένου Σαββάτου η ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ. «Νομίζω ότι πάω ταξίδι κάθε μέρα όταν μπαίνω στο Ίντερνετ, ότι φεύγω, ότι βγαίνω από τα στενά όρια του χωριού. Οι εικόνες και οι παραστάσεις των συγχωριανών μου στο απομακρυσμένο χωριό όπου ζούμε, είναι βέβαιο ότι έχουν εμπλουτιστεί».

O Γιώργος Δελακοβίας είναι από τους τυχερούς κατοίκους του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας- βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της χερσαίας Ευρώπης - που ανακάλυψαν τη μαγεία του κυβερνοχώρου. Οι κάτοικοι του χωριού και ειδικώς οι νεώτεροι, αρκετοί από τους οποίους έχουν κάνει σπουδές στις σύγχρονες τεχνολογίες, έστησαν δίκτυο ασύρματου Ίντερνετ, προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους.
Ο κ. Δελακοβίας είναι κτηνοτρόφος και δύσκολα φανταζόταν πως θα μπορούσε να του είναι χρήσιμη η τεχνολογία. «Τελικά, αυτό που είδα είναι ότι το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο στη δουλειά μου. Τόσο εγώ και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού που το χρησιμοποιούν αισθανόμαστε ότι μας συνδέει με τον κόσμο».
Ο κ. Δελακοβίας παίρνει το λάπτοπ μαζί του ακόμη και όταν πηγαίνει τα ζώα του για βοσκή. «Ο χρόνος είναι αρκετός και έχω τη δυνατότητα να βλέπω τι είδους εργαλεία βγαίνουν που θα είναι χρήσιμα για τη δουλειά μου, αλλά παρακολουθώ και τον καιρό». Παρότι η τεχνολογία του Wi-Fi σε πολλές πόλεις είναι πια προσβάσιμη, μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν άπιαστο όνειρο για το χωριό Άγιος Νικόλαος στον Καβομαλιά.
Παράθυρο με θέα στον κόσμο άνοιξαν οι νέοι του χωριού.

Συνέχεια...

Μέχρι να δούμε το … Βαρούχα

…ας αποκτήσουμε μια …σφαιρική άποψη.


Συνέχεια...

ΚΥΡ: Εργα και ημέραι των 100 ΗΜΕΡΩΝ

Συνέχεια...