Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Η Αριστερά με αφορμή τις ευρωεκλογές,


Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ανεξάρτητα σε ποια κατεύθυνση, σφράγισε στον 20ο αιώνα τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Απέναντι σ αυτήν την ιστορική καπιταλιστική προσαρμογή στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, η Αριστερά στην Ελλάδα και φυσικά σε όλη την Ευρώπη, δυσκολεύεται ακόμα μέχρι σήμερα να πάρει θέση. Μέσα, έξω, ευκαιρία, καταστροφή…; Δεν απαντά ακόμα πειστικά πολιτικά, Ευρώπη των λαών ή των Τραπεζών που είναι σήμερα. Υπάρχει πεδίο κοινής πάλης με τους εργαζόμενους στην ΕΕ; Θα πει εύλογα κάποιος, εδώ στην Ελλάδα η Αριστερά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την κοινή δράση των Ελλήνων εργαζόμενων και σκέπτεται την κοινή πάλη των Ευρωπαίων εργαζόμενων; Από το προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε φτάσαμε στο εργαζόμενοι κάθε χώρας διασπαστείτε!!!

Υπάρχει από την Αριστερά αποτίμηση από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ ή για το ενιαίο νόμισμα; Στην κρίση του πετρελαίου και στη συνέχεια την παγκόσμια οικονομική κρίση το Ευρώ λειτούργησε θετικά ή αρνητικά; Άραγε γιατί τέτοια υπεκφυγή όταν η Αριστερά ιστορικά έπαιρνε πάντα το ρίσκο του πολιτικού προοδευτικού και αντικαθεστωτικού της λόγου. Στην ιστορία χωρίς πολιτικό ρίσκο αυτοτοποθετείσαι στο περιθώριο της πολιτικής και αυτό έχει γίνει με την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη.

Σε ένα υποθετικό δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ η Αριστερά τι θέση θα έπαιρνε;
Οι Δανοί όταν ψήφιζαν ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα ήταν αριστεροί; Όχι ήταν δεξιοί.
Η αρνητική θέση της Αγγλίας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είναι δεξιά ή αριστερή πολιτική;
Επικαλούμαι αυτά τα πολιτικά ερωτήματα για να υπογραμμίσω ότι αφενός μεν στα μεγάλα ζητήματα δεν απαντάς με στείρες αρνήσεις και συνθήματα (πχ Ανυπακοή) και αφετέρου για να αναδειχθεί ο κενός πολιτικός λόγος που αυτοπροσδιορίζεται η αριστερά στη Ελλάδα.

Δεν μπορούν και δεν έχουν ιστορικά το δικαίωμα οι ηγεσίες της Αριστεράς να βολεύονται στα εύκολα με μια ιδιότυπη πολιτική αυταρέσκεια που βασίζεται σ ένα ένδοξο παρελθόν αλλά οδηγεί σε ένα αδιέξοδο παρόν και μέλλον.
Στην πολιτική το βέβαιο είναι πως ο γιαλός δεν είναι στραβός……

Αν δε σπάσει το φάντασμα του αντικομουνισμού στην κάθε κριτική, που αποτρέπει κάθε διάλογο, τότε το αλάθητο του Πάπα θα διαπερνά τις ηγεσίες της Αριστεράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται….
Τελικά η Αριστερά πορεύεται ερήμην των κοινωνιών και οι κοινωνίες ερήμην της Αριστεράς;

Στέφανος Ροδινός

srodinos@gmail.com

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Ροδινέ θέτετε κάποια ερωτήματα τα οποία πιστεύω αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όλοι οι άλλοι έχουν ξεκάθαρες θέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λένε ΝΑΙ στο διευθυντήριο της ΕΕ, το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ.
Θα πρέπει να οριοθετήσεις πολιτικά και ιδεολογικά τι εννοείς ΑΡΙΣΤΕΡΑ, γιατί υπάρχει και η καιροσκοπική ΑΡΙΣΤΕΡΑ καθώς και πολλά άλλα δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα δημιουργήματα.

Τελικά εσύ πιστεύεις πως μπορεί η ΕΕ να γίνει δημοκρατική ή ακόμη και σοσιαλιστική;
Πιστεύεις ακόμα στο μύθο της Ευρώπης των εργαζομένων;
Πιστεύεις ότι μας έσωσε το ενιαίο νόμισμα;
Πιστεύεις ότι μπορεί ποτέ να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην υπερδύναμη;

Για να θυμηθούμε και λίγο τον Μαρξ θα πρέπει να κάνουμε «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης».
Για βάλε κάτω τά πράγματα για να κουβεντιάσουμε απλά όπως σωστά μας προτρέπει το blog και πές μας προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.
Εγώ όπως θα κατάλαβες ψήφισα για πρώτη φορά ΑΝΥΠΑΚΟΗ και κάθε μέρα που περνάει νοιώθω απόλυτα δικαιωμένος.

Ανώνυμος είπε...

Απ ότι κατάλαβα ο παραπάνω είναι ΚΚΕ και καλά κάνει. Ας απαντήσει πότε και πού το ΚΚΕ μίλησε για έξω από την ΕΕ. Στα ερωτήματα που βάζει ο αρθρογράφος απαντάς με ερωτήματα και δηλώνεις αριστερός; Απλά επιβεβαιώνεις τη θολούρα που υπάρχει στην αριστερά που εναποθέτουν τη Μαρξιστική ανάλυση που επικαλείσαι στην Κανέλη !! Αν δεν είσαι απλά ένας αφοπλισμένος αριστερός που έχεις εκχωρήσει τη σκέψη σου σε φτωχές πολιτικά ηγεσίες, ανάλυσε πολιτικά τι εννοεί το ΚΚΕ με τη θέση ΑΝΥΠΑΚΟΗ. Και πρόσεξε γιατί αν βάλεις το μυαλό σου να λειτουργήσει θα καταλήξεις ότι δεν λες έξω από την ΕΕ, γιατί απλά όταν είσαι έξω δεν έχει νόημα η ανυπακοή. Κατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω πως ανυπακοή σημαίνει ότι δεν αμφισβητώ το σύστημα αλλά απλά δεν δέχομαι κάποιες αποφάσεις του. Αλλιώς βγες και πες στο όνομα της ανυπακοής πως το ΚΚΕ δεν θέλει τις επιδοτήσεις στους αγρότες, στα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα κλπ. Επι τέλους η αριστερά με το λαικισμό της και χωρίς αναλύσεις, στο τέλος θα συναγωνίζεται τον Καρατζαφέρη και τότε φίλε μου θα καταλάβεις πως λαικισμός και δεξιά είναι το ίδιο πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά είναι η καιροσκοπική Αριστερά και ποιά η μη καιροσκοπική.

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε του πρώτου σχολίου μάθε είμαι κι εγώ κομμουνιστής αλλά δεν ανήκω σε κόμμα.Η φράση, συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης, δεν την είπε ο Μαρξ αλλά ο Λένιν. Τώρα επί της ουσίας ποιός έκανε ανάλυση και δεν πήρε κανείς χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή εσείς κάνετε αντικομμουνισμό με επιστημονικό τρόπο;

Ανώνυμος είπε...

καλύτερα νωρίτερα παρά μια ώρα αρχύτερα

Ανώνυμος είπε...

Κανείς τους δεν έχει καταλάβει πως η κοινωνική αριστερά είναι έξω από την παραδοσιακή κομματική αριστερά.

Ανώνυμος είπε...

Opa twra katalaba tinos einai to Blog...e