Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί αν η μνήμη τους αποδειχθεί αξιόπιστη , βράσε...καλαμπόκι Ευάγγελε...


Δείτε τι δήλωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος στον Αδέσμευτο Τύπο....
Το σχόλιο είναι από http://www.parapolitiki.com/

Συνέχεια...

Ένα σκάνδαλο ακόμα…και τι έγινε;




Συνέχεια...

ΝΔ: Κάνουν ότι μπορούν για να χάσουν;


Όταν μονολογούν και περιαυτολογούν με μια περίεργη αυταρέσκεια ότι:


-Βελτίωσαν την απασχόληση, μισθούς και συντάξεις
-Μείωσαν την ανεργία
-Για τα σκάνδαλα δεν πήραν χαμπάρι
-Νοικοκύρεψαν το Κράτος
-Βελτίωσαν όλα τα δημοσιο-οικονομικά μεγέθη της χώρας


Και τώρα επικαλούνται οικονομική καταστροφή !!!


Ως προεκλογική ταχτική είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος προς την ήττα.

Συνέχεια...

Tα greeklish, η ελληνική γλώσσα και η ορθογραφία


Μέχρι το 1976 κυριαρχούσε η καθαρεύουσα. Οι έντονες διαμαρτυρίες των λόγιων της εποχής, ωστόσο, οδήγησαν τον τότε Υπουργό Παιδείας, Γεώργιο Ράλλη, στην επίσημη κατάργησή της και στην αντικατάστασή της με τη νεοελληνική γλώσσα, γνωστότερη και ως «δημοτική».


Και ενώ μέχρι πρότινος, το βασικότερο πρόβλημα γονέων και δασκάλων ήταν η αλλοίωση της γλώσσας από τις λεξοπλαστικές ικανότητες της νέας γενιάς, τώρα, το πρόβλημα εστιάζεται στα… greeklish!


Και εγένετο greeklish!
Από την στιγμή που διαβάζετε αυτές εδώ τις γραμμές στο διαδίκτυο, θεωρούμε σχεδόν απίθανο να μην γνωρίζετε τι εστί… greeklish! Ωστόσο, για τους ελάχιστους «αμύητους», αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα επιτυχημένο (?) «πάντρεμα» της ελληνικής γλώσσας με λατινικούς χαρακτήρες, έτσι ώστε να προκύπτει ένα περίεργο συνονθύλευμα ελληνικών γραμμένων σε λατινικούς χαρακτήρες και με αγγλική απόδοση…


Η νέα αυτή μορφή γλώσσας, που αρχικά ξεκίνησε για εξοικονόμηση χρόνου-προκειμένου οι χρήστες να μην μετατρέπουν τη γραμματοσειρά τους στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή από τα αγγλικά στα ελληνικά, σταδιακά διαδόθηκε και πλέον επικρατεί στις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, όπως είναι το Facebook, το MSN, το Skype, αλλά και τα γραπτά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, e-mails κ.λπ.


Siga to pragma, μπορεί να σκεφθείτε αλλά αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και σε greeklish, δεν μας βλέπω καλά… Σε πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που διεξήχθη σε μαθητές όλων των βαθμίδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε, πως η ευρέως διαδεδομένη χρήση των greeklish, επιδρά αρνητικά στην ορθογραφική ικανότητα των μαθητών!


Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2008-09, τόσο σε μαθητές όλων των βαθμίδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Κοζάνης (Γυμνάσιο, Λύκειο, ΕΠΑΛ) όσο και σε φιλολόγους, διαπιστώνεται ότι, η διαδεδομένη χρήση των greeklish, που ξεκινά ακόμη και από το δημοτικό, οδηγεί στην αύξηση των ορθογραφικών τους λαθών στα γραπτά του σχολείου.


Τα είδη των λαθών των μαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς, επίσης, σύντμηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.).


Επίσης, οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3% και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη, με εντελώς διαφορετική σημασία.


Ακόμη σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish, με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο. Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%, στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%. Απ’ αυτούς, περίπου το 50% τα χρησιμοποιούν από δύο έως και περισσότερα χρόνια, ενώ πάνω από το 63% τα χρησιμοποιεί καθημερινά ή πολλές φορές τη μέρα.


Επιπλέον το 19% των μαθητών της Α’ και το 51,6% της Β’ τάξης του Γυμνασίου δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τα greeklish τουλάχιστον δύο χρόνια, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η χρήση τους ξεκινά από το δημοτικό. Οι μαθητές δήλωσαν ακόμη πως πέρα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας (sms 52,8%, e-mail 78,2%, chat-forum 84,7%, smartphone 16,1%, pda 13,7%) χρησιμοποιούν τα greeklish και σε χειρόγραφα (προσωπικές σημειώσεις, σχολικές εργασίες, σημειώματα κ.α.) σε ποσοστό 15,7%.


Οι λόγοι χρήσης του συγκεκριμένου τρόπου γραφής είναι κατά τους μαθητές η συνήθεια, σε ποσοστό 83,9%, η εξοικονόμηση χρόνου (75,8%), επειδή το θεωρούν χρήσιμο ή βολικό εργαλείο (71,4%), για την αποφυγή ορθογραφικών λαθών (38,7%) και… επειδή είναι μόδα (33,9%).


Τέλος στην ίδια έρευνα, το 58,5% των μαθητών θεωρεί, ότι η χρήση των greeklish απειλεί την ελληνική γλώσσα, ενώ την ίδια άποψη έχει μόνο το 64,3% των φιλολόγων, ενώ το 53,6% έχει παρατηρήσει αύξηση των ορθογραφικών λαθών σε μαθητές, που παλαιότερα παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις στο γραπτό λόγο.


Και ενώ αν είστε άνω των 25-30 ετών, μάλλον θα προβληματιστείτε με τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, ένας 15χρονος, μάλλον, θα το αντιμετωπίσει λίγο διαφορετικά: tespa, den egine kai tpt (και για τους «αμύητους» η μετάφραση: τέλος πάντων, δεν έγινε και τίποτα…)!

Πηγή: ΑΠΕ

Συνέχεια...

Όταν ακούς τους “γκαλοπατζίδες”…

…κράτα και μικρό καλάθι.


Επειδή όλη η Ελλάδα μαθαίνει τις … μυστικές δημοσκοπήσεις
και επειδή άνοιξαν πάλι το κλουβί με τα παπαγαλάκια,
οι ψαγμένοι φίλοι μας, δεν… τσιμπάνε.

Ξέρουν ότι η κάλπη είναι γένους θηλυκού,
όπως η φωτιά και η θάλασσα. (ουάου)
Πολύ απρόβλεπτη..

Συνέχεια...

Εφτά και σήμερα….και καλό Σαββατοκύριακο…

… με βροχερή και κατσιφοριασμένη Νάξο.



Ο Γρηγόρης σπουδάζει στην Τσεχία και φιλοξένησε στη Νάξο δύο φίλους συμφοιτητές του.
Μοιράστηκε μαζί μας τις εικόνες από την περιήγηση που τους έκανε σ’ όλο το νησί και μας παρακάλεσε να τις βρει το Σαββατοκύριακο που θα έχει φτάσει στην Τσεχία….
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.
Δείτε πολλή Νάξο ΕΔΩ
Γρηγοράκη καλά να περνάς, καλή πρόοδο, και καλή και γρήγορη οριστική επιστροφή στην πατρίδα…

Συνέχεια...

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Στηρίζουμε τον… Στρατηγό Άνεμο !

Όπως κι εσείς, λάβαμε κι εμείς προεκλογικό υλικό απ’ όλους σχεδόν τους μνηστήρες της εξουσίας.

Μας συγκίνησε ιδιαίτερα ο Βύρων, τόσο για τις δασείες και τις περισπωμένες του, όσο και για το τραίνο του Ελληνο-Χριστιανικού πολιτισμού…

Επειδή κάτι μας λέει ότι πολλοί θα κατέβουν από το τραίνο, εμείς θέλουμε το Βύρωνα, έστω και στη θέση του θερμαστή...

Συνέχεια...

Τρέχει “μόνος” του και θα έλθει… δεύτερος

Συνέχεια...

τρέχουμε δημιουργικά και όχι προεκλογικά...



ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Βιωματικό σεμινάριο θεάτρου & κατασκευών

Πρόσκληση για συζήτηση με θέμα τον τουρισμό

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ

Συνέχεια...

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ιστορικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα


Ψήφισμα που καλεί σε ενισχυμένες προσπάθειες για την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών, την προώθηση του αφοπλισμού και τη μείωση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας υιοθετήθηκε ομόφωνα σε ιστορική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

«Το ιστορικό ψήφισμα που μόλις υιοθετήσαμε δείχνει την κοινή μας δέσμευση στο στόχο για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχία των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το 1946 με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών και τον αφοπλισμό, και είναι ταυτόχρονα η πρώτη φορά που προήδρευσε του Σώματος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία του που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

Συνέχεια...

Διαχρονικός και εκλογικός ΑΡΚΑΣ


Συνέχεια...

Εσείς αρχείο έχετε;

Επειδή φοβόμαστε ότι μερικά πράγματα, αρκετοί τα θεωρούν «σαβούρα» και είναι έτοιμοι να τα ξεφορτωθούν,
εμείς τα θέλουμε…





Ιστιοφόρα στο λιμάνι της Νάξου γύρω στο 1950

οι φωτογραφίες είναι από καρτποστάλ της εποχής , το αρχείο της Ειρήνης Νανούρη από την Απείρανθο και από το ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Συνέχεια...

Έχετε καταφέρει να κάνετε… δίαιτα;

Συνέχεια...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Απάτη με phishing Για πλαστά email που ζητούν προσωπικά στοιχεία προειδοποιεί η Microsoft


Η Microsoft Ελλάς προειδοποιεί για παραπλανητικά email, με δήθεν αποστολέα την εταιρεία, τα οποία ζητούν από τους χρήστες είτε να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, με πρόσχημα ότι έχουν κερδίσει» κάποιο χρηματικό έπαθλο ή δώρο, είτε τους παρακινούν να προωθήσουν το μήνυμα στη λίστα επαφών τους, με στόχο τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.
Πρόκειται για ακόμα μία απόπειρα απάτης με τη μέθοδο του «phishing», δηλαδή την αποστολή μηνυμάτων με ψευδή στοιχεία αποστολέα.

«Η Microsoft Ελλάς διευκρινίζει ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτά τα πλαστά μηνύματα και καλεί τους χρήστες του Internet, που τυχόν τα παραλάβουν, να τα αγνοήσουν και να τα διαγράψουν κατευθείαν».
»Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση και αποστολή των προσωπικών τους δεδομένων σε άγνωστους παραλήπτες καθώς και στην προώθηση email που επιτρέπουν τη συγκέντρωση των προσωπικών δεδομένων πλήθους παραληπτών για παράνομες χρήσεις».Newsroom ΔΟΛ

Συνέχεια...

Έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης


Μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο παρουσιάζει στους χώρους του, από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.


Το αφιέρωμα του Μουσείου, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος - Ο διαχρονικός Έλληνας: 'Να λες: ουρανός και ας μην είναι'», επιχειρεί να επισημάνει ένα επιλεκτικό, πλην όμως ενδεικτικό, στοιχείο του ποιητικού του στοχασμού, εστιάζοντας το ενδιαφέρον και στην εικαστική δημιουργία του ποιητή.

Η επιλογή των εκθεμάτων στράφηκε σε χειρόγραφα, κυρίως ρήσεις ή αποσπάσματα πολύστιχων ποιημάτων με θέματα εμπνευσμένα από το παρελθόν της Ελλάδας, μυθολογικό ή ιστορικό, για το οποίο το ενδιαφέρον του υπήρξε εξαρχής ιδιαίτερα ζωηρό.


Ποιήματα όπως Ο Ηρακλής κ’εμείς, Αρχαίο θέατρο, Η Φημονόη, η Απόγνωση της Πηνελόπης, Συνέπειες, κ.ά., που εντάσσονται στις χαρακτηριστικές για τον τίτλο τους συλλογές Μαρτυρίες και Επαναλήψεις, υπογραμμίζουν την ικανότητα του Ρίτσου ν' αφηγείται και να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και, αναπόφευκτα, να συγχωνεύει σ' αυτά γεγονότα της προσωπικής και πολιτικής ζωής, εθνικές τραγωδίες και σπαραγμούς της νεώτερης Ελλάδας και της εποχής του.


Το αφιέρωμα συνοδεύεται από φωτογραφίες από τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της περισυλλογής και της απομόνωσης, τα χρόνια της αναγνώρισης, ενώ μια άλλη ενότητα αναδεικνύει την εικαστική δημιουργία του ποιητή. Πράγματι, όπως δηλώνουν κάποιοι από τους μελετητές του, ο Ρίτσος ανταποκρίθηκε στη ζωή με τη ματιά του ζωγράφου. Η ζωγραφική λοιπόν προσέγγιση στο έργο του διαπιστώνεται από την προτίμηση του ποιητή στη φυσική αναγλυφή κάποιων υλικών όπως οι ρίζες, τα κόκαλα και κυρίως οι πέτρες, τα βότσαλα και τα χαλίκια, άφθονα στα ξερονήσια, ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε ώρες απομόνωσης, ίσως από τη «... γενική ανάγκη της έκφρασης που αντιμάχεται τη φθορά και τη μοναξιά...».


Ειδικά στις πέτρες του Γιάννη Ρίτσου, που παρουσιάζονται στην έκθεση, βλέπει κανείς να παρελαύνουν μορφές μοναχικές ή πολυάνθρωπες, μετωπικές ή συνομιλούσες, άλλοτε ερωτικά συνταιριασμένες, μορφές αρχαϊκές που αντέχουν στον χρόνο.

Όλα τα εκθέματα του αφιερώματος προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.
Newsroom ΔΟΛ

Συνέχεια...

Πρόωρο να μιλήσει κανείς για έξοδο


Υπάρχουν σημάδια ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες ο ρυθμός μείωσης της παραγωγικής δραστηριότητας όχι μόνο εξασθενεί συνεχώς, αλλά αρχίζει να μετατρέπεται και σε οριακή αύξηση.


Κατά βάση στις χώρες αυτές σημειώνεται μια τάση σταθεροποίησης γύρω από μηδενική αύξηση του ΑΕΠ. Πιθανώς το αποτέλεσμα αυτό να οφείλεται στα κίνητρα ή πακέτα τόνωσης, που όμως δεν φαίνεται να συνεχίζονται. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.


Μια λέξη χαρακτηρίζει πολλούς σοβαρούς αναλυτές: επιφυλακτικότητα. Είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για έξοδο από την κρίση, καθώς διαρθρωτικές αδυναμίες που οδήγησαν στην κρίση έχουν πάντα ισχυρή παρουσία.

Η ανησυχία είναι μήπως μετά μια μικρή ανάκαμψη, οι παράγοντες αυτοί επαναφέρουν την ύφεση. Η τιμή του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, ο όγκος και οι ναύλοι των θαλασσίων μεταφορών ή η εξέλιξη του πληθωρισμού σηματοδοτούν συνήθως μια ανάκαμψη.

Και τα κριτήρια αυτά ακόμη δεν δείχνουν μια τέτοια εξέλιξη. Μια αισιόδοξη εκτίμηση θα είναι πιο στέρεη, αν σταματήσει αυτή η εναλλαγή ανοδικής και πτωτικής εξέλιξης γύρω από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο κινείται σήμερα η παγκόσμια οικονομία.

Στην περίπτωση αυτή κρίσιμα μεγέθη, όπως η απασχόληση, η ανεργία, τα εισοδήματα, η εμπιστοσύνη, θα ακολουθήσουν μια σαφώς πιο αργή πορεία βελτίωσης.

Η έξοδος από την κρίση, όποτε και αν συντελεστεί, δεν θα είναι ούτε ταυτόχρονη ούτε ισοδύναμη για όλες τις χώρες. Οπωσδήποτε η διεθνής ανάκαμψη θα επηρεάσει ως έναν βαθμό θετικά την ανάκαμψη και σε εθνικό επίπεδο.

Ως έναν βαθμό μόνο, καθώς μια ανάκαμψη και η συνακόλουθη αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει προβλήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν υψηλό χρέος ή για τις οποίες η ανταγωνιστικότητα θα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω, ακόμη και στη διάρκεια της κρίσης.

Επιπλέον, στην Ελλάδα η κρίση δεν εξαντλείται στην ύφεση. Είναι ταυτόχρονα κρίση δημοσιονομική, κρίση ανταγωνιστικότητας, κρίση θεσμών και αξιοπιστίας, εκτεταμένη διαφθορά, παραλυτική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Είναι πρόωρο να πει κανείς τι εξέλιξη θα σημειωθεί στα πεδία αυτά μετά τις εκλογές.


Ωστόσο καθένα από τα φαινόμενα αυτά, ακόμη και με το καλύτερο σενάριο, δεν ανατρέπεται ούτε γρήγορα ούτε εύκολα.

Θα ήταν επίσης αφελές να θεωρήσει κανείς ότι η μελλοντική έξοδος της οικονομίας μας από την κρίση θα γίνει με αυτόματο τρόπο, ως αποτέλεσμα μιας διεθνούς ανάκαμψης.


Οι εξαγωγές δεν έχουν σημαντικό βάρος στην ελληνική οικονομία, η ανταγωνιστικότητα είναι χαμηλή και μια διεθνής ανάκαμψη θα έχει θετικό, αλλά περιορισμένο αντίκτυπο για μας.


Κατά βάση θα είναι ο συνδυασμός παγίων διαρθρωτικών χαρακτηριστικών της οικονομίας μας και των πολιτικών που θα έχουμε ακολουθήσει από το 2007 και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που θα προσδιορίσει το πότε και πώς θα βγούμε από την κρίση. Για την Ελλάδα μια πολιτική εξόδου από την κρίση συνδέεται με μια πολυμέτωπη αντιμετώπιση πολλαπλών αδυναμιών, όπως ενδεικτικά:


Πρώτον, οι ισχυρές δημοσιονομικές ανισορροπίες, που μας έχουν φέρει κοντά σε συνθήκες τύπου 1993-94 αλλά από δυσκολότερη αφετηρία. Η κρίση οδηγεί την ελληνική οικονομία (όπως και σε πολλές άλλες χώρες) σε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση. Δημιουργούνται πιο επίφοβες και δύσκολες συνθήκες για όλους και σημασία έχει η σχετική ανθεκτικότητα κάθε χώρας και η ικανότητα του πολιτικού- οικονομικού της μάνατζμεντ.


Η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολλαπλά ασφυκτική πραγματικότητα, για την οποία ο έλληνας πολίτης δεν θα περιμένει μεν άμεσα αποτελέσματα, αλλά άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Μια πολιτική σταθεροποίησης, αυτή καθαυτή, δεν είναι προνομιακό πεδίο ιδεολογικών αντιπαραθέσεων.


Αυτό που οδηγεί στην επιτυχία ή στην αποτυχία δεν είναι το διακριτό ιδεολογικό στίγμα, αλλά το αποτέλεσμα. Το μείγμα πολιτικής βεβαίως, τμήμα του οποίου είναι η πολιτική σταθεροποίησης, έχει μεγάλη σημασία.


Η αναπτυξιακή και η κοινωνική διάσταση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες διαφοροποίησης έναντι άλλων επιλογών. Η επιτυχία όμως δεν είναι δεδομένη αν δεν υπάρξει πραγματιστική αντίληψη των προβλημάτων, των δυνατοτήτων και των προϋποθέσεων επιτυχίας.


Δεύτερον, η κρίση οδηγεί σε επιδείνωση διακριτά στρώματα και κυρίως τους ανέργους και τους νέους, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πλήττονται, αλλά δεν είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Οι πρώτοι όμως πρέπει να προστατευθούν.


Η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής παρέμβασης δεν θα προσδιοριστεί μόνο από τις πολιτικές γύρω από κοινωνικά ζητήματα με τη στενή έννοια. Θα καθοριστεί και από το αν η πολιτική δημιουργεί νέες ευκαιρίες εξέλιξης και εισοδήματος, αν θα κατανοήσει τον ρόλο της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία υψηλότερων επιπέδων μισθών, συντάξεων και ανάπτυξης προοπτικών.


Τρίτον, απαιτούνται κρίσιμες τομές σε καίρια προβλήματα. Η μακροχρόνια άρνηση να αντιμετωπιστούν αλλαγές, προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις που κάθε πετυχημένη χώρα με τον δικό της τρόπο κάνει, έχει οδηγήσει σε τέλμα. Η παράταση της πολιτικής της αδράνειας ή της πολιτικής που ορίζει το αρτηριοσκληρωτικό ως φιλολαϊκό είναι αδιέξοδη και οι επιπτώσεις της είναι πλέον έντονα αισθητές.


Η ώρα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση είναι αρκετά πιο αργά απ΄ ό,τι για την παγκόσμια οικονομία. Η γλώσσα της αλήθειας, η ευελιξία πολιτικής, θυσίες για επενδύσεις, θεσμικές και λειτουργικές τομές, συνέπεια και συνέχεια στην πολιτική και ένας συνδυασμός πολιτικού οράματος και τεχνοκρατικής αποτελεσματικότητας αποτελούν μερικούς από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν, αν όχι με τον λιγότερο επώδυνο, πάντως με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στον στόχο της ανάπτυξης.

Τάσος Γιαννίτσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός(ΤΟ ΒΗΜΑ, 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ)


Συνέχεια...

Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων


Στη σύνταξη των τευχών της προκήρυξης για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων θα προχωρήσει η ΔΕΗ, όπως αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, το οποίο παράλληλα αποφάσισε την ανάθεση της κατασκευής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στη Μεγαλόπολη στο επιχειρηματικό σχήμα ΜΕΤΚΑ-ΕΤΑΔΕ.

Ο δρόμος για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα μετά την έγκριση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διασύνδεσης και την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης

Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου συντάχθηκε από τη ΔΕΗ, μετά από συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει τη διασύνδεση θα γίνει με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αρχικά θα συνταχθούν τα τεύχη της προκήρυξης, τα οποία θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση για δύο μήνες.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα διαμορφωθούν τα τελικά τεύχη της διακήρυξης, με βάση τα οποία θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να καλέσει τη ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την επιλογή των τεχνολογιών που θα περιληφθούν στα κατ’ αρχήν τεύχη διακήρυξης.


Η υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς δυναμικότητας 400 KV θα συνδέσει τα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο με το διασυνδεδεμένο σύστημα, επιτρέποντας την αξιόπιστη και επαρκή παροχή ηλεκτρισμού, καθώς και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα νησιά (αιολική κ.λπ.). Μελλοντικά θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε σχέση με την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου.


Όσον αφορά στη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της Μεγαλόπολης, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την ανάθεση του έργου στην ΜΕΤΚΑ- ΕΤΑΔΕ, αφού η κοινοπραξία αποδέχθηκε τον ειδικό όρο που είχε αποφασίσει η ΔΕΗ, σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., στις 25 Αυγούστου.

Ο όρος προβλέπει ότι ο ανάδοχος δεν μπορεί να εγείρει καμία απαίτηση κατά τη ΔΕΗ σχετικά με ενδεχόμενη καθυστέρηση ως και 13 μήνες (με βάση το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του διαγωνισμού) για τη λειτουργία της μονάδας, λόγω μη διαθεσιμότητας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού 400 KV ή/και του φυσικού αερίου.

To τίμημα για την κατασκευή της μονάδας, ισχύος 811 MW ανέρχεται στα 500 εκατ.
ευρώ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23 Σεπτεμβρίου

Συνέχεια...

Τώρα μπορείτε να ανοίξετε τις τηλεοράσεις σας. Ο κίνδυνος πέρασε…


…οι τηλεαναλυτές πήγαν για ύπνο

Από καλό φίλο αναγνώστη μας, λάβαμε:

“…κατέφυγα στην ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΑΞΙΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ για να ημερέψω μετά τη δοκιμασία που πέρασα από την … τηλεμαχία των αρχηγών.
Βρήκα πραγματικά απάνεμο καταφύγιο.
Σας στέλνω ένα ποίημα της Ειρήνης Μάρκου (Βοντορήνης) με τίτλο ΑΞΑ ΜΟΥ (ΝΑΞΟΣ ΜΟΥ). Θα ήθελα όμως την ετοιμολογία των λέξεων μπιριάδα, ανεσκάλου και ανεφάλου…”


ΑΞΑ ΜΟΥ

Αξά μου πολυκόρφαρη
με τα βουνώματα σου
να' χα τη χάρη ενούς σκανιά
να κατοικώ στο Ζα σου

Να βάστου ντα μπιριάδα ντου
κι απάνου ν΄ανεσκάλου
να βγαίνω να ζυάζομαι
στα ζύα τ' ανεφάλου

Να' χω το μάτι γλήορο
παντού να σ' αξανοίω
να χλιώμαι στον αέρα σου
κι ακόμα νά' ναι λίο

blog: αν σου στείλουμε μαγνητοσκοπημένο το debate να το … ξαναδείς, θα μας στείλεις άλλο ένα ποίημα;

Συνέχεια...

Τελικά ποιος νίκησε, ο Ακαταλληλότερος ή ο Ακαταλληλότατος ;


Δε χάνω ‘γω τσ’ ελπίδες μου
ούτε για μία μέρα,
γιατί ‘χω μάθει να πετώ
με κόντρα τον αέρα.
(Κρητική μαντινάδα)

Συνέχεια...

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο UMBERTO ECO


Η εποχή που τα παιδιά μάθαιναν στο σχολείο να γράφουν όμορφα, στρογγυλά γράμματα έχει παρέλθει προ πολλού. Πειράζει;
Ασφαλώς, απαντά ο Ουμπέρτο Έκο.


Σε λίγες ημέρες, τα πρωτάκια των ελληνικών γυμνασίων θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προσωπικά τους netbooks. Πρόκειται ασφαλώς για μια θετική εξέλιξη, που θα έχει όμως μια «παράπλευρη απώλεια»: την ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση της ικανότητάς τους να γράφουν με το χέρι.

Στοιχεία για την Ελλάδα δεν έχουμε, σύμφωνα όμως με ένα άρθρο που έγραψαν πρόσφατα δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι τα μισά παιδιά της γειτονικής μας χώρας δεν μπορούν να γράψουν με το χέρι παρά μόνο τα κεφαλαία γράμματα.

Η τραγωδία άρχισε πολύ πριν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, γράφει ο Έκο στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς. Τα γράμματα που έγραφε η γενιά των γονιών του ήταν μικρά έργα τέχνης.

Η δικιά του γενιά έμαθε καλλιγραφία στους πρώτους μήνες του Δημοτικού. Μερικές φορές, βέβαια, λέρωναν με τα μελανοδοχεία τα θρανία, τα τετράδια, τα δάχτυλα και τα ρούχα τους, αλλά τα ατυχήματα αυτά δεν τους εμπόδιζαν να ασκούνται στην τέχνη της καλλιγραφίας.

Το κακό ξεκίνησε όταν ήλθε το στυλό. Τα πρώτα στυλό παρουσίαζαν προβλήματα: αν ακουμπούσες το δάχτυλό σου στις τελευταίες λέξεις που είχες γράψει, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα απέφευγες τη μουντζούρα. Σιγά σιγά ο κόσμος έχασε το ενδιαφέρον του για την καλλιγραφία, αφού το γράψιμο με στυλό, ακόμη κι αν ήταν καθαρό, δεν είχε πια ψυχή, στυλ και προσωπικότητα.

Γιατί όμως αυτό αποτελεί πρόβλημα; Είτε γράφεις με το χέρι είτε πληκτρολογείς στον υπολογιστή, το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο; Όχι, απαντά ο Έκο, που το τελευταίο του βιβλίο τιτλοφορείται «Περί Ασχήμιας».

Η τέχνη της καλλιγραφίας μάς μαθαίνει να ελέγχουμε τα χέρια μας και ενθαρρύνει τον συντονισμό του χεριού με το μάτι. Όταν γράφουμε με το χέρι, είμαστε αναγκασμένοι να συνθέτουμε με το μυαλό μας τη φράση προτού τη γράψουμε. Η αντίσταση της πένας και του χαρτιού μάς κάνει να σταματάμε για να σκεφτούμε.

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά θα γράφουν όλο και συχνότερα σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Η ανθρωπότητα έχει μάθει όμως να επανεφευρίσκει στον χώρο του αθλητισμού ή της αισθητικής πολλά πράγματα που ο πολιτισμός είχε θεωρήσει περιττά και τα είχε καταργήσει.

Κανείς δεν κυκλοφορεί πια καβάλα σε άλογο, αλλά οι σχολές ιππασίας είναι δημοφιλείς. Παρά την ύπαρξη των τούνελ και των σιδηρόδρομων, πολύς κόσμος αρέσκεται να περπατά ή να κάνει ορειβασία.

Και η κυριαρχία των e-mails δεν εμποδίζει κάποιους να μαζεύουν γραμματόσημα. Καλό θα ήταν λοιπόν οι γονείς να αρχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολές καλλιγραφίας. Το σταθερό χέρι αποδεικνύεται μερικές φορές εξίσου χρήσιμο με μια σταθερή δουλειά.

Συνέχεια...

Οι υποψήφιοι ενημερώνουν


Ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης

Θα κάνει την κεντρική του ομιλία για

τους ετεροδημότες των Κυκλάδων στην

Αθήνα, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009 και

ώρα 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο PARK,

στο Πεδίον του Άρεως.

Συνέχεια...

"Βούλιαξε" στα χρέη η G.A. Ferries του κ. Γερ. Αγούδημου

Χθές ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά και οι προμηθεύτριες εταιρίες κίνησαν τις διαδικασίες κατάσχεσης των πέντε πλοίων προκειμένου να διασφαλίσουν την είσπραξη των οφειλών του πρός αυτές, καθώς ο κ. Αγούδημος χρωστά ακόμη ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στην εταιρία του.

Στην Ακτή Μιαούλη υπολογίζεται ότι τα «ανοίγματα» του πάλαι ποτέ ισχυρού Γεράσιμου Αγούδημου υπερβαίνουν τα 20 - 30 εκατ. ευρώ, ενώ στα 34 - 35 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές του υποχρεώσεις προς ελληνικές και ξένες τράπεζες.

Συνέχεια...

Τίποτα δεν έχει αλλάξει…




Ρουσφέτια, διορισμοί στο δημόσιο, εισαγωγή σε Νοσοκομείο κλπ, μια διαδικασία υποταγής του πολίτη, μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται 50 χρόνια και φυσικά μόνο ως τραγωδία του Πολίτη.

Παραμονές των εκλογών τα προβλήματα αυτά αποχτούν επικαιρότητα.

Από τα αρχεία του Συλλόγου Κορωνίδας επιλέξαμε μερικά έγγραφα για να αναδείξουμε τη διαχρονικότητα του προβλήματος που ευτελίζει τον Πολίτη.

Και αν τότε, την εποχή των κοινωνικών φρονημάτων, θεωρήσουμε ότι υπήρχε αντικειμενική βάση για παρεμβάσεις, τι να πούμε για το σήμερα.

Έτσι τα έγραφα αυτά έχουν μια ιδιαίτερη ιστορική αξία.

Πατήστε ΕΔΩ για να τα κατεβάσετε.

Συνέχεια...

Το debate πέρασε, ας αρχίσουν οι χοροί…


…και ο δικός μας πολιτισμένος πολιτικός διάλογος.

Στη σταθερή στήλη δίπλα μπορείτε να κάνετε πρόβα … εκλογών,
ψηφίζοντας.


Blog: στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στον κ. Κατσάνη, που μας διαβάζει στη Γαλλία και είναι ο πρώτος που σχολίασε επώνυμα!

Συνέχεια...

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Εργοστάσια ανέμου σε βραχονησίδες


Το Αιγαίο έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη ύστερα από αυτό της Σκωτίας


Μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετωπίζουν τα σχέδια για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μιας τέτοιας επένδυσης που άρχισε πριν από τεσσεράμισι χρόνια και αντιμετωπίζει ήδη καθυστερήσεις στην αδειοδότηση που φτάνουν τους 18 μήνες.
Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Θα αναπτύξουμε τις υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά μας, με προτεραιότητα στις βραχονησίδες», τόνισε.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το αιολικό δυναμικό σε βραχονησίδες του Αιγαίου είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ευρώπη, έπειτα από αυτό της Σκωτίας. Λόγω του ότι είναι ακατοίκητες, δεν εγείρονται ζητήματα οπτικής όχλησης και αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες, ενώ το μόνο που προβληματίζει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι αν τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στο πέρασμα μεταναστευτικών πτηνών καθώς και αν διαταράσσουν σημαντικούς πληθυσμούς ειδών που έχουν βρει καταφύγιο στα αδιατάρακτα από την ανθρώπινη παρέμβαση οικοσυστήματα.

Στάσιμοι 4 χρόνια
«Εξακολουθούμε να έχουμε πολύ έντονα παράπονα για τη γραφειοκρατία: το πρώτο αίτημα για το αιολικό πάρκο στον Σαν Τζώρτζη έγινε το 2005. Είμαστε στο φθινόπωρο του 2009 και δεν έχουμε ακόμα λάβει απάντηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σπύρου, αναπληρωτής διευθυντής Τομέα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που σχεδιάζει την εγκατάσταση 24 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 70 ΜW στη βραχονησίδα στα ανοιχτά του Σουνίου. Η σύνδεση του αιολικού πάρκου του Σαν Τζώρτζη- που έχει συνολική έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ανήκει σε ιδιώτη- θα γίνει με υποθαλάσσιο καλώδιο, ενώ απαραίτητη θεωρείται και η κατασκευή υποσταθμού απ΄ όπου θα αρχίζει το καλώδιο για να φτάσει έως τον σταθμό του Λαυρίου.
Όπως αναφέρει ο κ. Σπύρου, από τον Απρίλιο του 2008 που συμπληρώθηκε ο φάκελος με τα απαραίτητα έγγραφα χρειάστηκε να περάσουν 8 μήνες για να τον διαβιβάσουν οι αρμόδιοι στις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες. Και ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία θα έπρεπε να είχε δοθεί απάντηση εντός 40 ημερών, έχουν περάσει άλλοι 10 μήνες χωρίς κάποια εξέλιξη.
Πολλές καθυστερήσεις
«Είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά, σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων», σημειώνει η κ. Γιούλη Κουτσομύτη από την εταιρεία ΙΤΑ Ελλάς που συμμετέχει στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά του Μαραθώνα. «Στο συγκεκριμένο έργο, του οποίου η ισχύς ανέρχεται στα 450 Μεγαβάτ, οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τους έξι μήνες», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Λάλα, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ενεργειακών μελετών Facets και πρώην διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επενδυτικά σχέδια για ανάπτυξη αιολικών πάρκων υπάρχουν επίσης για τη Γυάρο και τη Μακρόνησο. «Εκτιμάται ότι στη Γυάρο μπορεί να φιλοξενηθούν μονάδες που θα παράγουν περίπου 150 Μεγαβάτ», αναφέρει.
Στη Μακρόνησο Όπως λένε οι ειδικοί, στη Μακρόνησο θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ισχύος 100 Μεγαβάτ- έχει ήδη γίνει αίτηση στη ΡΑΕ από θυγατρική της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι πιθανές θέσεις αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου είναι πάρα πολλές. Οι ειδικοί σημειώνουν μάλιστα ότι ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και σε βραχονησίδες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να τις χαρακτηρίσει «γκρίζες ζώνες»- όπως είναι γνωστό, υφαλοκρηπίδα «διαθέτουν» οι βραχονησίδες με οικονομική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, σε βραχονησίδα μήκους 300 μέτρων, υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης 3-4 ανεμογεννητριών, ισχύος 2-3 Μεγαβάτ η κάθε μία. Αν η απόσταση της βραχονησίδας είναι σχετικά μικρή από την περιοχή όπου θα καταναλώνεται το ρεύμα- π.χ. νησίδα στα 200-300 μέτρα από νησιωτική πόλη- και τα νερά είναι ρηχά, τότε είναι πιθανό να συμφέρει η κατασκευή αιολικού πάρκου», λέει ο κ. Λάλας.
Έχει σχεδιασθεί η δημιουργία βρόχου σύνδεσης του Λαυρίου με Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Κύθνο και Γυάρο. «Για να διαπιστωθεί η συνολική ισχύς των ανεμογεννητριών τις οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οι ελληνικές βραχονησίδες και πόσα Μεγαβάτ συμφέρει από οικονομικής άποψης να εγκατασταθούν, είναι απαραίτητη μία διεξοδική μελέτη που να εξετάζει ποιες από αυτές ανήκουν στο κράτος, ποιο ακριβώς είναι το αιολικό δυναμικό και άλλες παραμέτρους» αναφέρει ο κ. Λάλας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι θα αναπτυχθούν οι υποδομές των ΑΠΕ στα νησιά μας, με προτεραιότητα στις βραχονησίδες
«Ναι» υπό προϋποθέσεις από τους οικολόγους
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ τονίζουν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες εντοπίζονται στο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα τα συνδέει με τις περιοχές κατανάλωσης στα νησιά ή με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα μεγάλα βάθη και οι κλίσεις του πυθμένα αυξάνουν τους κινδύνους να παρουσιαστούν βλάβες- υπάρχει περίπτωση ακόμα και να κοπεί το καλώδιο λόγω του τεράστιου βάρους του, σε συνδυασμό με τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.
«Το WWF Ελλάς δεν είναι αρνητικό απέναντι στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες- αντιθέτως, οι ανεμογεννήτριες και οι υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι απαραίτητο συστατικό της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Αυτή η ανάπτυξη όμως θα πρέπει να έρθει μέσα από την κατάλληλη τεκμηρίωση και μελέτη για τις επιπτώσεις στα μεταναστευτικά είδη, σε περίπτωση που τα αιολικά πάρκα παρεμβάλλονται στις βασικές οδούς που ακολουθούν, αλλά και για αυτά που ενδημούν. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα μπορούσε να δοθεί και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα», λέει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς. Τα θαλασσοπούλια
«Σε βραχονησίδες φωλιάζουν και έχουν σημαντικούς πληθυσμούς κάποια από τα πιο σπάνια θαλασσοπούλια, όπως ο αιγαιόγλαρος, ο θαλασσοκόρακας, ο αρτέμης και ο μύχος καθώς και ο μαυροπετρίτης που είναι γεράκι», σημειώνει από την πλευρά του o κ. Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Σε περίπτωση που επιτρέψουμε τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες όπου υπάρχουν σημαντικές αποικίες των ειδών αυτών, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ανεπανόρθωτη ζημία του ενδιαιτήματός τους και πιθανόν εγκατάλειψη των συγκεκριμένων περιοχών. Στη Γυάρο έχουν βρεθεί σημαντικές αποικίες μαυροπετρίτη αλλά και μεσογειακής φώκιας και, ως εκ τούτου, έχει γίνει πρόταση να ενταχθεί στο δίκτυο Νatura. Η θέση μας δεν είναι πλήρης απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών στις 3.000 ελληνικές βραχονησίδες. Πρέπει όμως να διενεργούνται επισταμένως και διεξοδικά έρευνες τόσο για τα πτηνά όσο και για την υπόλοιπη βιοποικιλότητα των αδιατάρακτων αυτών οικοσυστημάτων».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας , ΤΑ ΝΕΑ, 21 Σεπτεμβρίου

Συνέχεια...

Ρουσφέτια - εξπρές για αγροφύλακες


Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η κυβέρνηση σπεύδει να τακτοποιήσει όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν τους... πραίτορες των αγρών, προβλέποντας και τη συνταξιοδότησή τους στα 60.


Ο νομοθετικός αυτός «οργασμός» εκδηλώνεται με σειρά πολυσέλιδων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν σε διάφορα ζητήματα της υπηρεσιακής εξέλιξης του προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.


Ηδη στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο πολυσέλιδα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που ρυθμίζουν τη διαδικασία μονιμοποίησης και απόλυσης των αγροφυλάκων, καθώς και την ιεραρχία, την εξέλιξη, την αξιολόγηση προσόντων, τα ατομικά βιβλιάρια κ.λπ. του αγρονομικού προσωπικού της Ελληνικής Αγροφυλακής.


Μέσα στο κατακαλόκαιρο το υπουργείο Εσωτερικών διά του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη προώθησε στο ΣτΕ για επεξεργασία (κρίθηκαν νόμιμα με αρκετές, πάντως, παρατηρήσεις) άλλα δύο σχέδια ΠΔ 65 σελίδων που αφορούσαν το πειθαρχικό δίκαιο, τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις του αγρονομικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει πριν από τις εκλογές για να ολοκληρώσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που στηρίζονται στον νόμο 3585/07 για την Αγροφυλακή, αλλά είναι άγνωστο εάν το ΣτΕ θα κατορθώσει να επεξεργαστεί τα 45σέλιδα σχέδια ΠΔ και να δημοσιευτούν στο μεταξύ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Στο υπουργείο κατεπείγονται να περάσουν τα ΠΔ, γιατί γνωρίζουν ότι, αν η διαδικασία δεν γίνει πριν από τις εκλογές, τα σχέδια ΠΔ θα «μπλοκαριστούν», γιατί θα πρέπει να εγκρίνει το περιεχόμενό τους ξανά από την αρχή ο επόμενος υπουργός, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα θα ανήκει.


Βγαίνουν στη σύνταξη στα 60


Το στοιχείο που ξεχωρίζει, πάντως, στα νέα νομοθετήματα είναι ασφαλώς η συνταξιοδότηση του αγρονομικού προσωπικού στο 60ό έτος της ηλικίας (ενώ ο αρχηγός της Αγροφυλακής στο 62ο έτος), σε μία περίοδο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 για τις γυναίκες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που είχαν ευνοϊκότερη ασφαλιστική μεταχείριση.


Το προνομιακό αυτό καθεστώς (60ό έτος για τους αγρονομικούς διευθυντές και τους κατώτερους βαθμούς μέχρι τον αγροφύλακα) καθορίζεται ως υποχρεωτικό όριο ηλικίας, μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετεί το αγρονομικό προσωπικό.


Ενδεικτική, επίσης, της κυβερνητικής αντίληψης περί αξιοκρατίας είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής επιλέγεται (ύστερα από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών) από το ΚΥΣΕΑ, με ευρεία διακριτική ευχέρεια και χωρίς σύγκριση.


Ετσι εξασφαλίζεται ότι αρχηγός μπορεί να είναι όχι ο ικανότερος, αλλά ο πλέον «συνεργάσιμος» με την κυβέρνηση, προς όφελος φυσικά της «επανίδρυσης του κράτους» με όλο και πιο υποβαθμισμένη τη διοικητική μηχανή...


Στα τυπικά προσόντα προαγωγής προβλέπεται ως ελάχιστος χρόνος υπηρεσίας για τους αγρονόμους τα 16 χρόνια, για τους αγρονομικούς υποδιευθυντές τα 12 χρόνια, τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες τα 28 και 26 χρόνια, αντίστοιχα.


Οι κρίσεις γίνονται από το Ανώτατο Συμβούλιο (μετέχουν ο αρχηγός της Αγροφυλακής και δύο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.), το Ανώτερο Συμβούλιο (ο αρχηγός, ο βοηθός αρχηγού και ένας αγρονομικός διευθυντής) και το κατώτερο συμβούλιο για τους αρχιφύλακες και αγροφύλακες (μετέχουν ένας αγρονομικός διευθυντής και δύο αγρονομικοί υποδιευθυντές).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 21 Σεπτεμβρίου

Συνέχεια...

DEBATE ο φερετζές του διαλόγου και της ενημέρωσης


Συνέχεια...

Η εισηγητική έκθεση στο σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για τα χρέη προς τις Τράπεζες


Επειδή το πρόβλημα της ρύθμισης των χρεών προς τις Τράπεζες απόχτησε ξαφνικά μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ από τα ΜΜΕ αποσιωπήθηκε όταν το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει στις 20 Ιουλίου το σχέδιο νόμου, παρουσιάζουμε την εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου όπως είχε τότε κατατεθεί.
Έχει επίσης ενδιαφέρον γιατί το όλο θέμα απασχολεί χιλιάδες δανειολήπτες και είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το σκεπτικό της πρότασης.

Πατήστε ΕΔΩ

Συνέχεια...

Και άλλη άποψη για για τη γρίπη και τα εμβόλια από τον καρδιολόγο του Ωνασείου, κ. Θανάση Δρίτσα





· Τα μέχρι σήμερα επιδη-μιολογικά δεδομένα για τη νέα γρίππη δείχνουν χαμηλή θνητότητα, ίσως και χαμηλότερη από την κοινή εποχική γρίπη.

· Τα σενάρια θανάτων και πνευμονίας, που μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.


· Συνήθως τα άτομα που πεθαίνουν από γρίπη, ήδη πάσχουν από κάτι άλλο πολύ σοβαρό, είναι βαρέως πάσχοντα άτομα από συστηματικά νοσήματα ή άτομα με μεγάλη ανοσοκαταστολή.

· Είναι πολύ πιθανόν, ότι η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών από το εμβόλιο της νέας γρίπης να είναι υψηλότερη από την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από γρίππη των χοίρων ή την εποχική γρίπη.

Για όλα αυτά, καθώς και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα, όπως την απειλή των Φαρμακοβιομηχανιών για την παγκόσμια υγεία, την πολυφαρμακία και τα φακελάκια στη χώρα μας, την πιθανότητα συνεργασίας κλασικής Ιατρικής – εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων κ.ά. μίλησε στο συνεργάτη της «Ελεύθερης Έρευνας», ομοιοπαθητικό κ. Βασίλειο Μαυρομμάτη, ένας διακεκριμένος ιατρός, ο καρδιολόγος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Θανάσης Δρίτσας


Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη

Συνέχεια...

Απλές σκέψεις για μερικά οικονομικά μεγέθη


Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008 στηρίχτηκε στην κατανάλωση και κυρίως στην ιδιωτική, η οποία συνέβαλε κατά 2,3% στην αύξηση του Α.Ε.Π.(η δημόσια συνέβαλε 0,5%, οι επενδύσεις 0,3% και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών συντέλεσε αρνητικά -1,25 στην ανάπτυξή του οπότε τα αθροίζουμε).

Aυτό σημαίνει (η αύξηση του ΑΕΠ λόγω κατανάλωσης) εσωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας η οποία λόγω υψηλού πληθωρισμού ο οποίος μειώνει το πραγματικό επιτόκιο καταθέσεων (πραγματικό= ονομαστικό/ ρυθμός πληθωρισμού)

Έτσι οι καταναλωτές επειδή δεν συμφέρει να έχουν λεφτά στην τράπεζα καταναλώνουν ακόμα περισσότερα υποβοηθούμενοι σε αυτό και με την πτώση των επιτοκίων δανεισμού.
Ο υψηλός πληθωρισμός επίσης καταδεικνύει την μειωμένη ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και άρα των προϊόντων μας στη διεθνή αγορά ( έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών το 2008 -14,1% έναντι -6% το 2003).

Tο θέμα είναι επίσης ότι έχουμε μια αντίφαση, τα προϊόντα που πωλούνται στην Ελλάδα τα ίδια Ελληνικά πωλούνται φθηνότερα στο εξωτερικό(στην πράξη εμείς επιδοτούμε τις εξαγωγές τους).

H παραγωγικότητα εργασίας των εργαζομένων ανέρχεται στο 102% των 27 αλλά ο μέσος όρος είναι 83% (όσο είναι και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων) επειδή υστερούμε στην παραγωγικότητα του κεφαλαίου η οποία είναι 70% που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες μας είναι <<τεμπέληδες>>, και ότι η αμοιβή του κεφαλαίου υπερτερεί αυτής της μισθωτής εργασίας.
Mε πιο απλά λόγια και σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής ο πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται στο αυξημένο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έναντι των υπολοίπων χωρών, βέβαια φταίνε και άλλοι παράγοντες όπως η μη ενθάρρυνση της καινοτομίας από το κράτος και μονοπωλιακές παρεκκλίσεις λόγω cartel.
Σημείωση.
Μας το ζήτησαν φίλοι και έκρινα πως μια απλή αποκωδικοποίηση μερικών κρίσιμων οικονομικών όρων και μεγεθών, είναι αναγκαία ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο όσο πρόχειρη κι αν είναι .

Συνέχεια...

«Μαύρη τρύπα» 20 δισ. ευρώ



Στο 8% του ΑΕΠ εκτοξεύθηκε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού
Στα 20 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου ή το 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την αντίστοιχη περίοδο του 2008 το έλλειμμα ήταν 10,7 δισ. ευρώ

Συνέχεια...

και τα μυαλά στα κάγκελα των συνειδήσεων….




… από τη Λιάνα Κανέλλη


και το ΠΡΕΖΑ ΤV

Συνέχεια...

Και εδώ κερασάκι, αλλά χωρίς… σιρόπι


Γιάννης Ραγκούσης
Ελένη Παναρήτη
Ηλίας Μόσιαλος
Μάγια Τσόκλη
Παύλος Γερουλάνος
Σταυρούλα Σαλουφάκου
Τατιάνα Καραπαναγιώτη
Δημήτρης Λάλας
Κώστας Φέος
Αλ Μοχάμεντ Χαντ
Αννα Καφέτση
Εμμανουήλ Κριαράς

Συνέχεια...

δεν είναι “ΘΡΥΛΟΣ” για να φέρει … ΤΟΥΜΠΑ τις εκλογές…


Σε δυο εβδομάδες τέτοια ώρα , οι πλαστικές σημαίες θα έχουν την τιμητική τους. Οι γνωστοί δημοσιογράφοι και οι ακόμα γνωστότεροι «πολιτικοί μαϊντανοί» θα αναλύουν στις οθόνες Σας το αποτέλεσμα.

Ο κ. Βενιζέλος δεν θα οδεύει προς το Ζάππειο, αλλά τελικά ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο κ. Καραμανλής.

Θα έχει απαλλαγεί από το … άγχος μήπως λοξοδρομήσει ο «αυτόματος πιλότος» που κυβερνούσε τη χώρα.

Αν δεν πάρει και … κιλά από την ανακούφιση, όλα θα του έρθουν … δεξιά.

Συνέχεια...

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

μπήκε και το κερασάκι στην ... τούρτα

Συνέχεια...

Ένα εκλογικό σενάριο…


Ακούστηκε ΚΑΙ αυτό!

Σε περίπτωση που οι μυστικές δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας «κλειδώσουν» την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι οι … ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ !!!

Διότι, όπως λένε τα εκλογομαγειρεία τους, αν η Βουλή είναι εξακομματική, και σε περίπτωση αυτοδυναμίας δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει τις 153 έδρες.

“.. πενία τέχνας κατεργάζεται..”
...αλλά το ερώτημα είναι ποιους ψήφους και πώς μπορούν να τους διοχετεύσουν στους Οικολόγους.

Αυτούς που τους περισσεύουν;

Συνέχεια...

Με την ευαίσθητη ματιά των φίλων μας …

…ταξιδεύουμε στη Νάξο



Περισσότερη Νάξος ΕΔΩ

Συνέχεια...

για να μαθαίνουν οι νεότεροι…


…δανειζόμαστε από την
“Φωτεινή παντογνώστρα”,
κατά κόσμο κ. Μαρία Ξεφτέρη,
τους «σκοπούς και τα τραγούδια τ’ Απεράθου
(μέρος 1ο): η πατινάδα»

και απολαύστε Σταμάτη Μπαρδάνη…

Συνέχεια...

Γιώργο...χάσαμε


παλιό, αλλά... καλό

Συνέχεια...

Δημιουργία δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων σε μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου


Με πρώτο σταθμό το Αγαθονήσι, το Αρχιπέλαγος ξεκίνησε αφιλοκερδώς, τον εργαστηριακό έλεγχο πόσιμου νερού σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου. Σκοπός της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του καταναλισκόμενου νερού και ο προσδιορισμός των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των υδάτων.

Με αυτόν τρόπο επιδιώκουμε να δώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένες απαντήσεις στην αγωνία που εκφράζουν μονίμως οι μικρές νησιωτικές κοινωνίες σχετικά με την ποιότητα του νερού που φτάνει μέσω υδροφόρων στον τόπο τους και το κατά πόσο επισφαλής είναι η κατανάλωση του. Η λήψη δειγμάτων σε τακτικά χρονικά διαστήματα από την επιστημονική ομάδα του Αρχιπελάγους θα προσφέρει μία πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υδροδότησης των νησιών, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν τυχόν αποκλίσεις στα αποτελέσματα των αναλύσεων, που ενδεχομένως προκύπτουν από την μεταφορά και αποθήκευση του νερού σε διαφορετικές υδροφόρες.

Η μετάβαση στα νησιά γίνεται με πλωτά μέσα της Οργάνωσης, ακόμα και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, και τα δείγματα νερού μεταφέρονται στα εργαστήρια που βρίσκονται στην ερευνητική βάση του Αρχιπελάγους στη Σάμο, για τις απαραίτητες μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις.

Οι περιοχές αυτές, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον μόνο όταν το επιτάσσουν λόγοι ενίσχυσης του πατριωτικού μας προσωπείου και αποτελούν ενδιάμεσο μεταναστευτικό σταθμό για εξαθλιωμένους μετανάστες, για πληθυσμούς ορνιθοπανίδας σπάνιας σημασίας και ενίοτε για αγροτικούς γιατρούς, απαιτούν πολλά περισσότερα από, στείρες εθιμοτυπικές επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και από τον ολιγοήμερο αυγουστιάτικο τουρισμό.

Πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι απαιτούν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε καλής ποιότητας νερό και υπηρεσίες, που αποτελούν το ελάχιστο προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση της υγείας τους. Ως εκ τούτου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο απεγκλωβισμός τους από μία κατάσταση που τους υποχρεώνει να πληρώνουν για να καταναλώνουν νερό αμφιβόλου ποιότητας• είτε αυτό φτάνει στον τόπο τους με υδροφόρες είτε εμφιαλωμένο και στοιβαγμένο επί μέρες ή εβδομάδες σε παλέτες και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (που ευνοούν την αλλοίωση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών).
Το Αρχιπέλαγος επιδιώκει μέσα από τις τακτικές αναλύσεις πόσιμου νερού και την ενημέρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, να αμβλύνει το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στις θεωρητικά απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες του ανατολικού Αιγαίου και να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας εντοπίζοντας πιθανές πηγές ρύπανσης και προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης.

Αυτή η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, που εγκαινιάστηκε πριν 10 χρόνια μέσω της διαρκούς παρουσίας του Αρχιπελάγους στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες, αναμένεται να συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη και άλλων γόνιμων δράσεων που θα ωθήσουν αυτές τις κοινωνίες στην αειφόρο διαχείριση του φυσικού τους περιβάλλοντος και θα διαφυλάξουν επί της ουσίας τον ζωτικό τους χώρο.

Τέλος, επιδιώκει να καταπολεμήσει στερεότυπα που κάποια άγονα μυαλά επέβαλαν για να χαρακτηρίσουν βάσει οικονομικών και γεωγραφικών κριτηρίων ως άγονες, περιοχές με σπάνια φυσική ομορφιά και περιβαλλοντική σημασία.


Συνέχεια...

Ο…σούρης και ο Σουρής

Πάντα επίκαιρος


Ο ΡΩΜΙΟΣ

Στον καφενέ απ' έξω σαν μπέης ξαπλωμένος,
τού ήλιου τις ακτίνες αχόρταγα ρουφώ,
και στων εφημερίδων τα νέα βυθισμένος,
κανέναν δεν κοιτάζω, κανέναν δεν ψηφώ.

Σε μια καρέκλα το ‘να ποδάρι μου τεντώνω,
το άλλο σε μιαν άλλη, κι ολίγο παρεκεί
αφήνω το καπέλο, και αρχινώ με τόνο
τούς υπουργούς να βρίζω και την πολιτική.

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί ουρανός! τί φύσις!
αχνίζει εμπροστά μου ο καϊμακλής καφές,
κι εγώ κατεμπνευσμένος για όλα φέρνω κρίσεις,
και μόνος μου τις βρίσκω μεγάλες και σοφές.
.............................
Την φίλη μας Ευρώπη με πέντε φασκελώνω
απάνω στο τραπέζι τον γρόθο μου κτυπώ...
Εχύθη ο καφές μου, τα ρούχα μου λερώνω,
κι όσες βλαστήμιες ξέρω αρχίζω να τις πω.

Συνέχεια...