Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Ιστορικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα


Ψήφισμα που καλεί σε ενισχυμένες προσπάθειες για την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών, την προώθηση του αφοπλισμού και τη μείωση της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας υιοθετήθηκε ομόφωνα σε ιστορική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

«Το ιστορικό ψήφισμα που μόλις υιοθετήσαμε δείχνει την κοινή μας δέσμευση στο στόχο για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι το επόμενο έτος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχία των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το 1946 με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάσχεση της διασποράς των πυρηνικών και τον αφοπλισμό, και είναι ταυτόχρονα η πρώτη φορά που προήδρευσε του Σώματος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Επίσης είναι η πέμπτη φορά στην ιστορία του που το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: