Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ο Σπύρος, εμείς και οι προβληματισμοί


Στη χθεσινή μας ανάρτηση ο Γολγοθάς του Σπύρου ... δόθηκε η ευκαιρία σε μερικούς φίλους σχολιαστές να ξαναθέσουν το ερώτημα αν είμαστε αριστεροί, κρυφοδεξιοί ή…

Έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές και δε νομίζω να χρειάζεται να επανέλθουμε αναλυτικά.
Απλά είμαστε ο εαυτός μας με τις αδυναμίες, τις αντιφάσεις, τις διαφωνίες και το χιούμορ μας, πλήρως πολιτικοποιημένοι, που πάνω απ όλα θεωρούμε πρόοδο το να μπορούμε να αμφισβητούμε ακόμα και τις «κεκτημένες» γνώσεις μας.

Πάνω απ΄όλα όμως δεν είμαστε ούτε κρυφό… ούτε πολύ περισσότερο αντι…, καταθέτουμε ειλικρινείς προβληματισμούς।

Παίρνω λοιπόν αφορμή από ένα σχολιαστή για να θίξω ένα θεωρητικό και πολιτικό ζήτημα, που βέβαια δεν εξαντλείται εδώ και πρέπει μόνιμα να υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός.

Γράφει λοιπόν ανάμεσα στα άλλα:

«…Η δικαιολογία ότι ο λόγος, τα επιχειρήματα και η τακτική της αριστεράς δεν έχουν καταφέρει να πείσουν, δεν είναι ισχυρή.Δηλαδή χρειάζεται κάποιος να σου πει ότι τη σύνταξή σου την έκλεψαν; Το δικαίωμά σου στην υγεία, στη μόρφωση και στην εργασία, στο έκλεψαν; Η αβεβαιότητα όχι για το αύριο αλλά για το σήμερα, έχει κηδεμόνες με ονοματεπώνυμο;»

Έχεις δίκηο σύντροφε, δε χρειάζεται να σου τα πουν άλλοι, πλην όμως, θα συμπλήρωνα πως, κι αν στα πουν δε σημαίνει πως είναι και Αριστεροί.

Τα ίδια θα σου πει η κάθε αντιπολίτευση κι αυτό σημαίνει πως είναι όλοι Αριστεροί;
Άλλωστε ακόμα και ο Παπανδρέου δεν το κρύβει, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Για μένα, η στείρα περιγραφή προβλημάτων εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποτελέσει τη βάση για να φυτρώνει το πολιτικό ζιζάνιο του λαϊκισμού. Και τότε θα διερωτόμαστε πως λένε τα ίδια όλοι, από τον Άνθιμο και τον Καρατζαφέρη μέχρι τον Τσίπρα και την Παπαρήγα.


Για να θεωρείται αριστερή μια πολιτική, απαιτείται λοιπόν και κάτι άλλο, πέραν από τα συλλυπητήρια για τον πόνο του εργάτη.

Απαιτείται, όραμα για την άλλη κοινωνία που πρέπει να οικοδομήσουμε και αντίστοιχη πολιτική που θα διαμορφώνει την αναγκαία στρατηγική και τους επί μέρους στόχους.

Έχουμε λοιπόν όραμα και πολιτικές, ξέρουμε τι θέλουμε να αλλάξουμε ή να γκρεμίσουμε και τι θα βάλουμε στη θέση τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: