Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Γερμάνος Καπίρης: 4ο κρατούμενο…

Η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος
και η ευθεία απόδοση ευθυνών
σε δύο κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες…





Την ανακοίνωση την … απαλλοτριώσαμε από το naxio

Συνέχεια...

Με ισοπαλίες δεν παίρνει πρωτάθλημα ούτε ο … ΘΡΥΛΟΣ


Το αυτογκόλ της κ. Διαμαντοπούλου, μετράει για… δύο.

Τις διαδικασίες κατάργησης προεδρικού διατάγματος που αφορούσε στην ιδιωτική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και υπεγράφη τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές, κίνησε η αρμόδια υπουργός…

...Aστυνομία φιλική στον πολίτη, ριζική αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής, κατάργηση της Αγροφυλακής, αλλαγές στην ΕΥΠ….

Την υλοποίηση του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας για τη φετινή χρονιά διέκοψε με σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο προς τις Διευθύνσεις η υπουργός Παιδείας.
Η διαδικασία «πάγωσε» διότι είχε δρομολογηθεί ως προς το μέρος των προσλήψεων από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις.

Δηλαδή επειδή χρωστούν στους προμηθευτές τα νοσοκομεία, πρέπει να τα κλείσουμε μαντάμ Σεγκολέν;

Αύριο πρωί - πρωί με τον κηδεμόνα σου…

Συνέχεια...

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ


Θα επιχειρήσω μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει από ένα απλό πολίτη. Θεωρώ όμως ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να συμβάλω κι εγώ στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης που προωθεί το Blog.


ΠΑΣΟΚ


Ο Παπανδρέου απέδειξε πως ήταν πολύ πιο μπροστά από το κόμμα του.
Αιφνιδίασε πραγματικά όχι μόνο τα μέλη αλλά και τα στελέχη.

Είπε, όπως έχουμε ξαναγράψει, τα αυτονόητα που όμως για την Ελλάδα φαντάζουν ανατροπές.

Μπορεί να φανταστεί κανένας ζητήματα όπως, διαφάνεια, αξιοκρατία και ανάδειξη νέων στελεχών θα φάνταζαν ως ανατροπή;

Ναι γιατί στην Ελλάδα δεν ήταν δυστυχώς αυτονόητα.

Και μη ξεχνάμε πως τα πάντα είχαν τελματώσει, ηθική, πολιτική και οικονομία, οπότε όποιος έλεγε κάτι με σχέδιο ήταν βέβαιο πως θα είχε και την πολιτική ηγεμονία.
Έκανε όμως κι άλλο ένα αυτονόητο, που είχε ξεχαστεί στην Ελλάδα από την εποχή Σημίτη και με τον Καραμανλή στη συνέχεια.

Απέναντι στη στείρα διαχειριστική πραχτική επανέφερε την ιδεολογικοποίηση της πολιτικής. Κι αυτό είναι απόλυτα αυτονόητο.

Κατέθεσε με απλά λόγια, ό,τι σχεδιάζει κάθε συνετός οικογενιάρχης για το σπίτι του, προγραμματισμό και στόχο. Απλά πράγματα.

Άλλωστε ήταν το μοναδικό κόμμα με πολιτική πρόταση, συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης και σχεδιασμό για το αύριο, απέναντι στην αδυναμία ή συνειδητή άρνηση των άλλων κομμάτων. Αν δικαιωθεί ή όχι η ζωή θα το δείξει.

ΝΔ


Η ΝΔ, πέραν από τα σκάνδαλα ( εδώ εξετάζουμε την πολιτική ), κατέρρευσε για τρείς κύρια λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι όλο το οικοδόμημα ήταν μια πολιτική επικοινωνιακή φούσκα που με τον πρώτο αέρα θα χανότανε και θα έσκαγε. Έτσι κι έγινε με την πρώτη εμφάνιση της κρίσης.

Ο δεύτερος είναι, όπως αποδείχθηκε, ότι είχαν πραγματικά άγνοια πολιτικής διαχείρισης της οικονομίας και γι αυτό δεν μπόρεσαν να καταλάβουν στοιχειωδώς έστω τα μέτρα των αντίστοιχων κεντροδεξιών κομμάτων που εφαρμόστηκαν διεθνώς. Αυτοί έμειναν με το μπακαλοτέφτερο και την πραχτική βοηθού λογιστή σε φούρνο της γειτονιάς.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι είχε πλήρη ιδεολογικοπολιτική σύγχυση και γι αυτό ως κεντροδεξιός χώρος, έχασε και προς τα δεξιά και προς το κέντρο.

Καλό θα είναι και για το ίδιο το ιστορικό κόμμα και για την πολιτική δημοκρατία, να μπορέσει σύντομα να ανακτήσει την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα και σύντομα να ανασυνταχθεί, πράγμα που φαίνεται δύσκολο με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις.


ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Εδώ θα αναφερθώ και για τα δυο κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνθέτουν την ιστορική αριστερά στην Ελλάδα παρόλο που μεταξύ τους δεν το κατανοούν.
Θα είμαι και περισσότερο αυστηρός γιατί ο κόσμος έχει και πολλές απαιτήσεις από την Αριστερά. Αρκεί να συνεκτιμήσουμε το γεγονός πως πάντα τα αποτελέσματα των εκλογών, καταγράφουν τη συνολική δύναμη της Αριστεράς στο 60% του εκλογικού σώματος!!!
Και επειδή σ αυτή τη δύναμη δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια ή να γυρίζει την πλάτη, εμείς πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τον πήχη της κριτικής αφού η ίδια δεν θέλει ή δεν μπορεί.

Καταθέτω λοιπόν τη γνώμη μου ως απλός πολίτης μια και τα κομματικά τους όργανα φαίνεται ότι δυσκολεύονται να αναδεικνύουν την κριτική σκέψη.

Σε συνθήκες έντονης οικονομικής και πολιτικής κρίσης κατόρθωσαν πραγματικά το ακατόρθωτο, να μειώσουν τις δυνάμεις τους !!!

Λες και η Αριστερά πρέπει να ανεβαίνει με την καπιταλιστική ανάπτυξη και να πέφτει ανάλογα με την πτώση της. Πραγματικά ανιστόρητο.

Έδειξαν μικροψυχία και φόβο να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες και πάνω απ όλα ευθύνες. Την αναγκαία στρατηγική των συμμαχιών την εξαντλούν ανάμεσα στην Κανέλλη και τον Πάτζα μακριά από την πολιτική, την κοινωνία και τα ζωντανά κινήματα.

Η επί χρόνια μόνιμη δικαιολογία, << όλοι οι άλλοι φταίνε >>….<< οι θέσεις είναι σωστές αλλά δεν μπορέσαμε να τις περάσουμε στο Λαό >>. …<< φταίει η άνοδος της σοσιαλδημοκρατίας >>( τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε πτώση διεθνώς!!! ), …οδηγεί στο εύκολο συμπέρασμα ότι ο γιαλός είναι στραβός!!!

Δυστυχώς οι απαντήσεις που έδωσαν για το αποτέλεσμα δείχνουν ηγεσίες με εμμονές στην αυτοεπιβεβαίωση, να κρύβονται από την πραγματικότητα και το μόνο που γνωρίζουν καλά ( και είναι φυσικά και το πλέον εύκολο και απολίτικο ), είναι να ετεροπροσδιορίζονται.
Ο ετεροπροσδιορισμός όμως είναι χαρακτηριστικό μικρών ομάδων διαμαρτυρίας και όχι ιστορικών κομμάτων που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία μαζί της και όχι απέναντί της…

Αριστερά δεν νοείται να οριοθετεί ως λαϊκό κίνημα μόνο τις κομματικές και συντεταγμένες δυνάμεις της και μάλιστα να τις αντιπαραθέτει με την συντριπτική πλειοψηφία του λαϊκού κινήματος ( Βλέπε παντού χωριστές κινητοποιήσεις )

Επιγραμματικά στις εκλογές καταδικάστηκε για άλλη μια φορά η απολίτικη λειτουργία και δράση και όχι η ίδια η Αριστερά..

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε.

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Το ποιο επικίνδυνο μονοπώλιο…


…είναι το
“ιδεολογικό αλάθητο”
σαν όπλο και άλλοθι των άσχετων..



Έπρεπε επιτέλους κάποιος να βρει το κουμπί μας…
Να μας κάνει να “τσιμπήσουμε”

Αντιγράφω από τα σχόλια:

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

Καλά οι διαχειριστές τόσο μπερδεμένοι είναι? Δεν έχουνε

στοιχειώδη ιδεολογικό ειρμό. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Εκτός αν υπηρετούν σκοπιμότητες. Το μπλοκ ανεβούθηξε το ΠΑΣΟΚ(όχι την αριστερά, που την κριτίκαρε, ειδικά το ΚΚΕ) και τώρα το παίζει...επανάσταση.
Και ο ίδιος ο Παπανδρέου δηλώνει αντιεξουσιαστής στην...εξουσία.
Τι θα δουν ακόμα τα ματάκια μας...
9 Οκτώβριος 2009 8:15 μμ

Ο/Η Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι οι διαταραγμένες προσωπικοτητες εκει που σου λεει για το ρηγα σου πεταει ενα τσε
9 Οκτώβριος 2009 10:07 μμ

Εδώ συγκλίνουν δύο πολιτικά… αποκλίνουσες απόψεις μια και προέρχονται από διαφορετικά… διαταραγμένα οστεοφυλάκια.

Αυτή την χωροφυλακίστικη πολιτική καχυποψία του τύπου
«.. εκτός αν υπηρετούν σκοπιμότητες..»
δεν την παραβλέπουμε.


Και δεν την παραβλέπουμε γιατί την πληρώσαμε και την πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Δεν είναι ιδεολογία.
Δυστυχώς είναι επαίσχυντη πολιτική πρακτική και πολιτικό κατάντημα, λίγων ευτυχώς που χρεώνουν την πολιτική τους μικρότητα και ανεπάρκεια σε ένα ευρύ πολιτικό χώρο με βαθιές ιστορικές ρίζες, στέρεο και επιστημονικά τεκμηριωμένο ιδεολογικό υπόβαθρο, αγωνιστική παράδοση, συνέπεια και νομοτελειακή προοπτική…


Και για να τελειώνουμε .

Αυτόκλητοι πολιτοφύλακες ΔΕΝ θέλουμε να μας διαβάζουν.


Συνέχεια...

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

42 χρόνια χωρίς τον “κομαντάντε”


Όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε τρόπο να το αποφύγουμε.

Να χωρέσει δηλαδή
ο κομαντάντε ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

έστω και πάνω από γραφικές φιγούρες
που έχασαν μαζί με την εξουσία
και κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπρέπειας…

Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια δολοφονήθηκε ο ΤΣΕ.

Συνέχεια...

Δεν αντέχουμε άλλο…


Πάνω που είπαμε ότι γλυτώσαμε από τις …συμπαθητικές…φιγούρες του Τραγάκη, της Πατριανάκου, Παπακώστα και του Ντινόπουλου …διαψευσθήκαμε παταγωδώς…

Άντε πάλι από την αρχή και η δόση τώρα βλέπω να είναι ισχυρότερη…λες και δεν μας έπιασε η προηγούμενη.

Φίλοι καλό κουράγιο...

Συνέχεια...

Ν.Δ: Η βαλβίδα (συνοχής) απασφαλίστηκε..

Άρχισαν τα «όργανα» στη ΝΔ.

Από τη μια, κορυφαία στελέχη και πιθανοί διεκδικητές του χρίσματος (Μπακογιάννη, Αβραμόπουλος, Σαμαράς) τοποθετούνται κατά της απόφασης του κ. Καραμανλή για εκλογή νέου προέδρου από το εκλογικό σώμα που συμμετείχε στο συνέδριο του 2007, από την άλλη άρχισαν να ανοίγουν το στόμα τους όσοι είχαν κοπεί από τις λίστες προεκλογικά και είχαν τότε δηλώσει ότι θα μιλήσουν μετά τις εκλογές (Π.Δούκας) και τώρα «καρφώνουν» άλλα στελέχη της κυβέρνησης για εμπλοκή σε σκάνδαλα.

Τέλος, άρχισαν και οι αμφισβητήσεις (Χρ. Ζώης,Κων. Αγοραστός), του ρόλου του πρώην ισχυρού δεύτερου τη τάξει στην κυβέρνηση κ. Σουφλιά, για προσωπικά παιχνίδια με τις υποψηφιότητες στη Λάρισα.

Και ακόμη οι ασκοί του Αιόλου δεν άνοιξαν, καθώς το black out που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει και θα αργήσει να αποκατασταθεί…

Λέτε στο τέλος να μας προκύψει λίγη Λαϊκή Δεξιά, λίγη Φιλελεύθερη και λίγη Κεντροδεξιά;

Συνέχεια...

Γιάννη, πατώσατε στα εύκολα…



Κάντε "κλικ" στην εικόνα για να διαβάσετε το είμενο.
από την εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Συνέχεια...

Έκθεση απεραθίτικου βιβλίου

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου
θα διαρκέσει η έκθεση βιβλίων και δημοσιευμάτων Απεραθιτών συγγραφέων, επιστημόνων, ποιητών και διανοητών, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσείων και Βιβλιοθήκης Μ.Ν. Γλέζου στο Πολιτιστικό κέντρο στ' Απεράθου της Νάξου.

Από τους 109 συγγραφείς συμμετέχουν 71 με 474 έργα τους.
Η έκθεση δημιουργήθηκε για την ανάδειξη και προβολή του συγγραφικού έργου των πνευματικών ανθρώπων τ' Απεράθου, καθώς και τη συμβολή τους στις επιστήμες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και τις τέχνες.
Διακρίνονται σπάνια και δυσεύρετα έργα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, σημαντικών προσωπικοτήτων της απεραθίτικης κοινωνίας, με πανελλήνια εμβέλεια και καθολική αναγνώριση. Ο ερευνητής και ο κάθε διανοούμενος θα περιπλανηθεί ώρες για μια συνάντηση με την ίδια την διαδρομή της Ιστορίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησε ο εμπνευστής της ιδέας Μαν. Γλέζος .

Συνέχεια...

μην απαντάτε σε αγνώστους...

Συνέχεια...

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Κτύπησαν πάλι οι κτηνάνθρωποι στη Νάξο..


Τα μέλη της Φιλοζωικής Νάξου δοκίμασαν μια δυσάρεστη έκπληξή την
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, μαθαίνοντας ότι δυο από τα σκυλιά που φρόντιζαν βρέθηκαν νεκρά από πυροβολισμό, το κάθε ένα με δυο σφαίρες εξ' επαφής.

Όταν ένα μέλος σε βάρδια σίτισης έφτασε στο μέρος που φυλάνε τα πρόσφατα διασωθέντα κακοποιημένα και αδέσποτα σκυλιά... τα οποία πρόκειται να δοθούν προς υιοθεσία σε οικογένειες που θα τα αγαπάνε και θα τα φροντίζουν, έγινε μάρτυρας μιας αποκρουστικής σκηνής: δυο από τα σκυλιά του συγκροτήματος είχαν δολοφονηθεί

Ο δράστης εισήλθε σε ιδιωτική τοποθεσία οπού οι σκύλοι φυλάσσονταν και καθώς τα ζώα ήταν κλειδωμένα σε περίβολο δεν είχαν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την τρομακτική μοίρα που τα περίμενε Κάποιος είχε προμελέτησε τη πράξη, πήρε ένα οπλισμένο κυνηγετικό όπλο και σκότωσε τα απροστάτευτα σκυλιά

Ένα από τα σκυλιά είχε ήδη επιζήσει από μια φρικτή πράξη βίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι όταν κάποιος άλλος ντόπιος είχε δέσει αυτό και ένα άλλο σκυλί σε ένα δέντρο για να πεθάνουν όταν βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση από έναν Έλληνα τουρίστα ο οποίος τα έσωσε. Ο κτηνίατρος μας ενημέρωσε ότι αν είχαν υπομένει μια ακόμα ήμερα χωρίς νερό και φαγητό θα είχαν σίγουρα ψοφήσει από αφυδάτωση και ασιτία

Η Φιλοζωική Νάξου έκανε μήνυσή κατά άγνωστους στο Α. Τ. Νάξου . Όποιος έχει περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας
Celia Gale +30-6943634049 naxos-aws@hotmail.com

Από το TROKTIKO

Συνέχεια...

Διαφωνούμε κάθετα με τη νέα κυβέρνηση…

Την κατάργηση του υπουργείου Αιγαίου και του υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης, μπορεί με τον καιρό να την συνηθίσουμε.

Εκείνο όμως που δεν θα τους συγχωρήσουμε ποτέ είναι η εξαφάνιση της λέξεως «ΕΘΝΙΚΗΣ» από το υπουργείο ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

Δηλαδή το Σάββατο θα ντρεπόμαστε ή θα φοβόμαστε να πανηγυρίσουμε για την «ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ»;

Συνειδητά παρέβλεψαν το γεγονός ότι η συνολική εκπαιδευτική διαδικασία, χάνει πλέον τον χαρακτήρα καλλιέργειας της εθνικής συνείδησης και του πατριωτικού φρονήματος, που το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει.

Το άλλο; αυτό το «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» που το πάτε;
Θα αρχίσουμε δηλαδή στα γεράματα τα… σκονάκια;
ή μήπως θα φορέσουμε και ποδιές;


Βαστάτ’ αδέρφια τ’ άρματα γιατί αυτοί είναι ικανοί να καταργήσουν και το …ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ!

Συνέχεια...

Αργοπεθαίνει ....

«Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.

Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο "ι" αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουρητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.

Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.

Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για την τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.

Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει.

Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας».

Pablo Neruda

Από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Την αναστολή των διδακτικών δραστηριοτήτων των μελών της αποφάσισε σήμερα η γενική συνέλευση του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων λειτουργίας που αντιμετωπίζει το τμήμα...

«Το εξάμηνο άρχισε ήδη από χθες και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο το μισό περίπου διδακτικό προσωπικό που είναι συμβασιούχοι, προσωπικό που αντιστοιχεί στη διδασκαλία των μισών περίπου μαθημάτων, βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος» αναφέρεται σε ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης, ενώ επισημαίνεται ότι λόγω αυτής της κατάστασης υπάρχει αδυναμία να σχεδιαστεί το πρόγραμμα μαθημάτων σε συνδυασμό με την ανυπαρξία επαρκών αιθουσών διδασκαλίας.

Η σημερινή μας απόφαση, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει, αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης «ότι αρνούμαστε πλέον να συνεχίσουμε να είμαστε συνυπεύθυνοι στην προετοιμασία των μελλοντικών εκπαιδευτικών κάτω από τέτοιες συνθήκες και απαιτούμε την άμεση απόσπαση δεκαπέντε εκπαιδευτικών από την Α΄θμια ή και Β΄θμια Εκπαίδευση - και όχι πέντε που έχουν διατεθεί - ώστε να μπορέσουμε τουλάχιστον να πραγματοποιήσουμε τις Πρακτικές Ασκήσεις των φοιτητών και φοιτητριών μας». Πηγή: http://www.kathimerini.gr

από το NEWSΜΜΕ

Συνέχεια...

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η σονάτα του σεληνόφωτος στον Πύργο Μπαζαίου

Η Ρούλα Πατεράκη στη Νάξο

Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς,
που επιμελείται το ένθετο
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
έγραψε την περασμένη Παρασκευή,
αλλά χάθηκαν μέσα στην προεκλογική ακαταστασία:

Δεν έχει φεγγάρι απόψε, είπε ο τεχνικός που έστηνε τα μικρόφωνα στη θεϊκή αυλή του Πύργου Μπαζαίου, στη Νάξο.

Πρέπει να ενισχύσω τα βαν του φωτισμού στη σκηνή. Πρόσθεσε.
Ο Διονύσης Μαλλούχος ήταν έτοιμος να υποδεχθεί στο πιάνο το θρήνο τής Σονάτας του σεληνόφωτος.

100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου κι απόψε αυτό το κτίσμα του 15ου αιώνος μοιάζει με αυτά της Μονεμβάσιας. Μια υπόγεια συμφωνία θα συμπληρώσει τον λόγο του ποιητή με την εμφάνιση της Ρούλας Πατεράκη. Ένατη χρονιά των εκδηλώσεων στην αυλή του Πύργου κι απόψε η προτελευταία βραδιά της φετινής χρονιάς.

Κάποιος Εύελπις, σε μια παρέλαση, πρέπει να της είχε χαρίσει τα λευκά του γάντια. Και εις ανάμνησιν τα φορά. Ή κάνω λάθος; Δεν ξεχωρίζεις αν μιλάει στο κενό, σ' αυτόν που την ταράζει.
Σ' εμάς. Στον Θεό. Στο χάος.

Στον ύπνο της, λένε, θυμάται τη σκηνή. Και σηκώνεται, βγαίνει στον Πύργο, στην πόρτα, και λέει τα λόγια του Ρίτσου.

Γραμμένη το 1956, η Σονάτα του Σεληνόφωτος έρχεται όπως οι ηρωίδες του Τέννεση Ουίλλιαμς. Η Μπλανς Ντυ Μπουά και οι άλλες. Αργότερα θα έρθει ο Φασμπίντερ με Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας φον Καντ. Ο Ξένος του Ρίτσου προηγήθηκε από το Θεώρημα του Παζολίνι, με το ίδιο θέμα.

Τα λόγια της ηχούν παράξενα στο σκότος. Η σονάτα του σεληνόφωτος δεν τον αγγίζει. Αυτό την τρελαίνει. Την έχει τρελάνει. Σ' αυτόν τον Πύργο κατοικεί, λένε οι φήμες, και τη νύχτα σηκώνεται -πάντα την ίδια ώρα-, βγαίνει στην πόρτα που βγάζει στην αυλή. Αυτός χάθηκε• μόνο μία φορά τον ακούμπησε κι ακούστηκε το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι - Κείνο το πρωί μού είπε καλημέρα...

Θυμάται τα λόγια του Καβάφη στο ποίημα «Σταις σκάλαις»:

Κι όμως τον έρωτα που ήθελες τον είχα να στον δώσω τον έρωτα που ήθελα - τα μάτια σου με τώπαν τα κουρασμένα και ύποπτα - είχες να με τον δώσης Τα σώματά μας αισθανθήκαν και γυρεύονταν το αίμα και το δέρμα μας εννόησαν.

Η μουσική του Μπετόβεν, το κλάμα, λένε, που άκουσε ο συνθέτης και μπήκε, όπου βρήκε μια γυναίκα να κλαίει, γοερά, τον θάνατο του γιου της, ηχεί δυνατά. Ο Διονύσης Μαλλούχος συνοδεύει την αλλοπαρμένη Ρούλα Πατεράκη στον Πύργο. Έχει χαθεί -προσωρινά- στο εσωτερικό του. Μόλις κοπάσει η μουσική θύελλα εμφανίζεται. Το παλτό της είναι κουμπωμένο. Κάποια γριά υπηρέτρια στον Πύργο τής το κούμπωσε. Φαίνεται ανίκανη για πράξεις. Μόνο για ιδέες που δεν της πραγματοποιούνται είναι. Αυτός έχει φύγει. Ποτέ δεν ήταν εκεί; Μια φαντασία όλα λοιπόν; Ήταν εκεί και ήταν «βρωμοαιγόκερως» όπως ο Κοβάλσκυ;

Τα λόγια της αναστροφής, της λύσης, στην απελπισία της ηχούν σαν βροχή στη στέγη. Θα ανοίξει το παράθυρο, θ' αλλάξει φόρεμα. Θα βγει στη βουή του κόσμου. Θ' αναζητήσει σ' άλλα φιλιά την επαφή; Σ' άλλα κορμιά τη λύση;


Συνέχεια...

Θα βοηθήσουμε τον γλάρο να ξαναπετάξει;

Συνέχεια...

Θεοί και «μπάτσοι» στους τοίχους του Κυκλαδικού Μουσείου


Ο Δανός street artist Αρμσροκ παρουσιάζει στο Κυκλαδικό μια απρόσμενη έκθεση γκραφίτι που αποτελεί διάλογο μεταξύ αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας


«Η εξέγερση του Δεκεμβρίου ήταν συγκλονιστική, έμοιαζε να κουβαλάει την ελληνική ιστορία αιώνων»

Η Ελλάδα καταπίνει τα παιδιά της. Οι νέοι επαναστατούν ενάντια στην εξουσία και σε όλους όσοι θέλουν να ελέγχουν τη ζωή τους


Ενας διάδρομος στενός αλλά όχι δαιδαλώδης.
Στη μία άκρη του βρίσκονται αρχαιοελληνικές συλλογές και στην άλλη οι περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Τι θα μπορούσε να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο τους;

Με άλλα λόγια, τι θα μπορούσε να σχηματοποιήσει την ιδέα του διαλόγου μεταξύ σύγχρονης τέχνης και αρχαιότητας;

Οσο ανοιχτός και αν είναι κανείς σε σχετικές προτάσεις, δεν γίνεται να μη νιώσει τη γλυκιά γεύση της ανατροπής βλέποντας στους τοίχους του Μουσείου γκραφίτι. Είναι η μάλλον αναπάντεχη απάντηση την οποία επέλεξαν να δώσουν στην παραπάνω ερώτηση οι υπεύθυνοι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ελληνιστικά αγάλματα, θεοί, ήρωες και μυθικά τέρατα ανακατεμένα με ενστόλους που φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ενα κεφάλι νεαρού άνδρα που καταλήγει σε πόδια και ουρά ζώου θυμίζοντας αρσενική Σφίγγα. Η κλασική μορφή του Περικλή, χωρίς όμως την περικεφαλαία του. Και μια αρχαιοελληνική κολόνα στην πλάτη ενός αποκαμωμένου από το βάρος της συμπολίτη μας.
«“Κουβαλάμε την Ακρόπολη στις πλάτες μας”είχα πει στον 25χρονο Δανό Αρμσροκ θέλοντας να περιγράψω την ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού. Και αυτή η φράση έγινε γκραφίτι» μας λέει η αρχαιολόγος Σταυρούλα Οικονόμου, επιμελήτρια της έκθεσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ξεναγώντας μας στην έκθεση του γνωστού street artist, ο οποίος πήρε μολύβι και κάρβουνο για να «γεμίσει» τους τοίχους του Μουσείου.

Ελληνιστικά αγάλματα, θεοί, ήρωες, μυθικά τέρατα αλλά και ένστολοι που προχωρούν σε συλλήψεις φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες- ευθεία παραπομπή στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 στο κέντρο της Αθήνας- συνιστούν ένα πλέγμα έργων με έντονη τη γεύση της ανατροπής (ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Π ράγμα περίεργο: ό,τι δεν έγινε στο Βερολίνο και στη Νέα Υόρκη συνέβη στην Αθήνα. Τα γκραφίτι του Αρμσροκ έχουν βρει στέγη σε γκαλερί της Γερμανίας και των ΗΠΑ, ποτέ όμως σε αρχαιολογικό μουσείο. Δεν είναι άξιον απορίας ότι αυτή την απόφαση πήραν οι άνθρωποι ενός ελληνικού μουσείου όπως το Κυκλαδικό;

Η κυρία Οικονόμου κουνάει περήφανα το κεφάλι της. Πλάι της η συνεπιμελήτρια της έκθεσης που «συνομιλεί» με τη σπουδαία γραφιστική του Παλ Νίλσεν, Σίγκνε Γιάκομπσεν (του Μουσείου Τέχνης Vejle), συμφωνεί και επαυξάνει. «Είπα στους ανθρώπους του Μουσείου να δουν τη δουλειά του Αρμσροκ με την ευκαιρία της έκθεσης Νίλσεν. “Θα ανακαλύψετε έναν καλλιτέχνη που δεν είναι εμπορικός αλλά ιδεαλιστής”τους προέτρεψα. Και προς τιμήν τους δέχθηκανόχι μόνο να πληροφορηθούν για το έργο του αλλά (απίστευτο!) να συμφωνήσουν να το δείξει σε αυτόν τον χώρο» εξηγεί. Οπερ και εγένετο. Η συνεργασία κύλησε αβίαστα. Η κυρία Οικονόμου προσκάλεσε τον 25χρονο νεαρό να έρθει στην Αθήνα για να γίνουν από κοντά οι συζητήσεις. «Επεσε πάνω στα Δεκεμβριανά του 2008» μας εξηγεί, «με αποτέλεσμα οι συμπλοκές και οι συλλήψεις να περάσουν από τους δρόμους της Αθήνας στα σχέδιά του».

Ο νεαρός καλλιτέχνης ανέβασε τα συγκεκριμένα σχέδια στο μπλογκ του. Και αποφάσισε να παντρέψει τις περυσινές εξεγέρσεις με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους. «Η εξέγερση του Δεκεμβρίου ήταν συγκλονιστική, έμοιαζε να κουβαλάει την ελληνική ιστορία αιώνων» έχει πει ο ίδιος με αφορμή το σχέδιο όπου ο Κρόνος καταπίνει τα παιδιά του.

«Νομίζω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα, η Ελλάδα καταπίνει τα παιδιά της. Οι νέοι επαναστατούν ενάντια στην εξουσία και σε όλους όσοι θέλουν να ελέγχουν τη ζωή τους. Από την άλλη όμως ,η εξουσία φοβάται τη νεολαία επειδή έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα». Α παξ και αποφάσισε ποιο θα ήταν το θέμα της δουλειάς του, ο Αρμσροκ, καλλιτέχνης με τετραετείς σπουδές σχεδίου στη Βρέμη, πήρε φόρα σε τέτοιον βαθμό ώστε να μην μπορεί να τον σταματήσει κανένας. Μέσα σε πέντε ημέρες είχε ολοκληρώσει το έργο.

Ολο αυτό το διάστημα το Μουσείο παρέμενε ανοιχτό, με αποτέλεσμα το work in progress του Αρμσροκ να τραβά την προσοχή των επισκεπτών, και ειδικότερα όσους βρίσκονταν εκεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Τα παιδιά άφησαν τα κυκλαδικά ειδώλια και έτρεχαν πίσω από τον Αρμσροκ και τα μολύβια του» μας είπαν οι επιμελήτριες για τον καλλιτέχνη, ο οποίος έλαβε κρατική επιδότηση για να πραγματοποιήσει τη δουλειά του- φυσικά όχι από την Ελλάδα, αλλά από τη Δανία, μια χώρα που ποντάρει στα νέα ταλέντα. Ως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου οι ταραγμένοι δρόμοι της Αθήνας και οι μορφές από το αρχαιοελληνικό παρελθόν της θα κουρνιάζουν στους τοίχους του Μουσείου. Από τη Δευτέρα 26 θα αρχίσουν να σβήνονται. Η τέχνη του 25χρονου Δανού το έχει αυτό: είναι de facto εφήμερη. Αλλωστε τα περισσότερα από αυτά που μας γοητεύουν έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Περισσότερες πληροφορίες: www. armsrock.blogspot.com

Στα βήματα του σπουδαίου Παλ Νίλσεν
Η βία και ο φόβος του σύγχρονου ανθρώπου είναι τα στοιχεία που συνδέουν τα γκραφίτι του Αρμσροκ με την τέχνη του διάσημου συμπατριώτη του Παλ Νίλσεν (1920-2000).

Μια σειρά λινοτυπίες τις οποίες ο κορυφαίος χαράκτης και γραφίστας είχε εμπνευστεί από τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης αποτελεί τον πυρήνα της έκθεσης έργων φιλοτεχνημένων κυρίως με τεχνικές όπως η ξυλογραφία και η λινογραφία. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε τον μύθο της καθόδου του Ορφέα στον Αδη ως αφηγηματικό μέσο για να αποτυπώσει τους φόβους, τους εφιάλτες και τις ανησυχίες της εποχής του. «Η συγκεκριμένη σειρά, την οποία δούλεψε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄50, εμπεριέχει την ιδιαίτερη ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης» σημειώνει η Σίγκνε Γιάκομπσεν.

Ενας κόσμος γεμάτος βία, αδικία και τρομακτικές εικόνες κατεστραμμένων πόλεων αναδεικνύεται μέσα από τη δουλειά του Νίλσεν, ο οποίος πέθανε λίγο πριν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, την οποία, σύμφωνα με τη δανέζα επιμελήτρια, «προέβλεψε σαν προφήτης» .
«Τον γνώρισα στα 80 του χρόνια, εκεί λίγο πριν φύγει» λέει η κυρία Γιάκομπσεν. «Δούλευε σε ένα υπέροχο workshop μαζί με τη σύζυγό του και ποτέ δεν έβγαλε πολλά λεφτά από την τέχνη του». Ισως γι΄ αυτό ο ιδεαλιστής Αρμσροκ να «ακούμπησε» τόσο καλά στον συμπατριώτη του Νίλσεν. «Ωραία επισήμανση» σχολιάζει η ίδια. «Ξέρετε ότι η κόρη τού Νίλσεν μόλις είδε τη δουλειά του 25χρονου νεαρού στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αναφώνησε:“Τι δουλειά! Ο πατέρας μου θα τον είχε λατρέψει”;».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ BHMA Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Συνέχεια...

Η πολιτική ανθρωπογεωγραφία των Κυκλάδων



Από την εφημερίδα
ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

Συνέχεια...

το ψέμα έχει κοντά ποδάρια


Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς.

Ο απόλυτος "κυρίαρχος του παιχνιδιού" και μέχρι πριν λίγο καταλληλότερος ξαφνικά έγινε ακαταλληλότατος και πάει άδοξα στα μαύρα σκοτάδια της ιστορίας για να μην πω τίποτα χειρότερο. Όμως έτσι είναι πάντα.

Γιατί το ψέμα -τουλάχιστον το χοντρό- έχει κοντά ποδάρια.
Κι ο Καραμανλής στηρίχτηκε ολοκληρωτικά σχεδόν πάνω στο ψέμα.

Κήρυξε πόλεμο κατά της διαπλοκής.
...Σαν να λέμε η Λιάνα Κανέλλη
να κάνει αντικαπνιστικό αγώνα με το τσιγάρο στο χέρι...


Όπως αποδείχτηκε το παραμύθι αυτό δεν είχε μέλλον και τα επεισόδια που θα έκανε θα ήταν λίγα! Γιατί η ΝΔ (λέγε με δεξιά) ήταν φυσικά ο πρώτος διδάξας τη διαφθορά και την απαλλοτρίωση δημοσίου χρήματος. Την ήξεραν τη δουλειά όσο κανένας άλλος. Και όχι μόνο τη διαφθορά αλλά και τον αυταρχισμό και το ψαλίδισμα λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων και άλλα πολλά.
Έτσι όσο περνούσε ο καιρός κι ο χορός και το γλέντι άναβε, τα πέπλα έπεφταν ένα ένα, μέχρι να αποκαλυφθεί τελικά όλη η φιγούρα ενός κόμματος απ’ τα παλιά, γνήσια συντηρητικού, αντιδημοκρατικού, αυταρχικού, σκληρού, δεξιού-δεξιότατου

Από το “ελληνικό καφενείο”

Συνέχεια...

Βγήκε το ΚΚΕ δυναμωμένο όπως γράφει ο Ριζοσπάστης;


Κι όμως η μείωση των ποσοστών του ΚΚΕ σε σχέση με τις εκλογές του 2007 είναι κατά 0,6%.
Σημαντική, μάλιστα, είναι η πτώση στα μεγάλα αστικά κέντρα, μιας και στη Β' Αθήνας έλαβε 10,84%, εν αντιθέσει με το 12.11% του 2007, ενώ και στην Α' Αθήνας η διαφορά με την τελευταία εθνική εκλογική αναμέτρηση άγγιξε τη μία μονάδα (9,56% τώρα, 10,52% το 2007).
Το ίδιο συνέβη και στον Πειραιά, με τα ποσοστά του στην Β' Πειραιώς να μειώνονται στο 12, 86% σε σχέση με το 14,55% του 2007, ενώ και στην Α' Πειραιώς η μείωση είναι της τάξεως του 0,85% (8,95% σήμερα, 8,10% το 2007).
Κύριοι του ιστορικού ΚΚΕ δεν έχετε κανένα δικαίωμα απέναντι στην ιστορία του κόμματος να κλείνετε τα μάτια για να αποφεύγετε την αναγκαία αυτοκριτική. Πως βγήκατε δυναμωμένοι όταν έχουν μειωθεί οι ψήφοι του κόμματος;
Όταν σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής απαξίωσης του συστήματος το ΚΚΕ μειώνει τις δυνάμεις του δεν μπορεί να φταίνε οι άλλοι.
Η ανακάλυψη ή δημιουργία εχθρών, αποτελεί πάντα το καλλίτερο άλλοθι σε ανίκανες ηγεσίες.
Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τα του Καίσαρος …. και τα του Θεού ….




Αντί για σχόλιο ένα ερώτημα.
Είναι τόσο δυνατή η δύναμη της βυζαντινής μεσαιωνικής παράδοσης ή είναι τόσο δυνατή η Εκκλησία που πρέπει να εγκρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Συνέχεια...

Τιμωρία και ελπίδα



Καμιά φορά τις καλύτερες πολιτικές αναλύσεις τις κάνουν αυτοί που δεν ασχολούνται καθημερινά με το αντικείμενο...Γράφει σήμερα ο Αντώνης Καρπετόπουλος στην Sportday :
Tο 34% που πήρε η Ν.Δ. είναι η τιμωρία ενός κόμματος που προσπάθησε να κυβερνήσει τη χώρα με βάση τα μηνιαία δημοσκοπικά ευρήματα: πέντε χρόνια προσπαθούσαν να είναι αρεστοί στον κόσμο τους πιο πολύ και από το να κυβερνήσουν.
Καιγόταν η Αθήνα και σκέφτονταν τι θα λένε στα τηλεοπτικά παράθυρα για τα παραστρατημένα παιδιά, βγάζανε τον Καραμανλή με μπουφάν α λα Μπους για να δείξουν ότι αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές προσωπικά, κάνανε απογραφές της οικονομίας για να καταστρέψουν το έργο του Σημίτη αδιαφορώντας για τη χώρα, μιλάγανε για νταβατζήδες χωρίς να έχουν το κουράγιο να φτάσουν στην παραμικρή ρήξη.
Οταν έφτασε η κρίση και έπρεπε να κυβερνήσουν, δηλαδή να πάρουν αποφάσεις, το μόνο που σκέφτονταν ήταν απλοϊκά πράγματα, όπως η έκτακτη εισφορά, η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων, το πάγωμα των μισθών κ.λπ. Ο Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία γιατί δεν ήξερε τι να κάνει

Ο κόσμος που ψήφισε ΠΑΣΟΚ ψήφισε...
...θετικά. Ακουσε στην προεκλογική περίοδο ότι υπάρχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και θέλει να το δει. Κανείς δεν περιμένει από το ΠΑΣΟΚ παροχές, όλοι ξέρουν ότι η οικονομία είναι στα μαύρα της τα χάλια:
Αυτό που περιμένουν όσοι ψήφισαν τον Γιώργο είναι να δουν μια διακυβέρνηση με σοβαρότητα, τόλμη και ιδέες που θα δημιουργούν την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να ξαναφτάσει στα επίπεδα που το ΠΑΣΟΚ την άφησε το 2004. Το 1995 τα πράγματα ήταν σαφώς χειρότερα, αλλά ο Σημίτης μάζεψε το πράγμα, χωρίς μάλιστα πολύ σκληρά μέτρα: τώρα ο κόσμος περιμένει κάτι ανάλογο.
Δεν ξέρω αν το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρει. Αν δεν τα καταφέρει, θα τιμωρηθεί κι αυτό κάποια στιγμή το ίδιο σκληρά. Οπως τιμωρήθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και η κοινοβουλευτική Αριστερά, που ξέρει να γκρινιάζει, αλλά όχι να σχεδιάζει, που απειλεί με αναστατώσεις χωρίς να αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες. Γι' αυτό και σε μια χώρα που έχει ανάγκη κυρίως από λύσεις εκλογικά, αργά αλλά σταθερά, συρρικνώνεται.

Συνέχεια...

windsurfing στη Νάξο...

Συνέχεια...

Μετρήθηκαν όλα τα… κουκιά

Για να αποκατασταθεί η ισορροπία της… ενημέρωσης,
και επειδή και οι δεύτεροι κάποτε θα … ξαναγίνουν πρώτοι,
έχουμε και λέμε:

Γιάννης Βρούτσης…….....10551
Σταμάτης Μαύρος…………7770
Χρ. Καφτηράνης……………2110

Αργ. Πετροπούλου………...1814

Οι άλλοι Ναξιώτες υποψήφιοι

Ευδ. Ψαρρά (ΚΚΕ)........................882
Γιαν. Πρωτονοτάριος (ΣΥΡΙΖΑ).....621
Στ. Ευρυπιώτης (ΟΙΚ. ΠΡ)............464

Συνέχεια...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ



Ομολογώ πως μέσα από τα γεγονότα των εκλογών δεν το πρόσεξα, , αλλά μας το θύμισε φίλος αγανακτισμένος Κωμιακίτης που σε επιστολή του ανάμεσα στα άλλα υπογραμμίζει:

-…είναι δυνατόν η Συνέλευση του Συλλόγου να επιχειρείται να γίνει σχεδόν εν κρυπτώ και σε επίπεδο παρέας;

-…Σε μια γωνιά της εφημερίδας δημοσιεύεται και μάλιστα με την υπογράμμιση ότι δεν θα σταλούν ατομικές προσκλήσεις..

-…είναι οικονομικό το πρόβλημα, αδιαφορούν ή δεν τους κόβει..

-…αν τους ενδιέφερε η συμμετοχή των Κωμιακιτών μπορούσαν να απευθυνθούν και να αξιοποιήσουν τα Ναξιώτικα Blogs που οι χιλιάδες επισκέπτες τους ξεπερνούν κατά πολύ τα μέλη του Συλλόγου.

Συμφωνώ και επαυξάνω και αντί άλλου σχολίου περιορίζομαι μόνο στο γεγονός πως, η δημοσιοποίηση από το Blog αρχείων του Συλλόγου, τα οποία μπήκαν στη βιβλιοθήκη του κάθε Ναξιώτη και έτσι δεν θα χαθεί η ιστορία, θεωρείται από τους Διοικούντες ως ύψιστη εχθρική ενέργεια προς το Σύλλογο….

Συνέχεια...

Θα ξεχειμωνιάσουμε όπως τα μηρυκαστικά;

Αν δεν κάνω λάθος
είμαστε ο … κυρίαρχος λαός!

Δεν έχει σημασία αν τις περισσότερες φορές δεν πιστεύουμε στα μάτια μας για τα κατορθώματά μας.

Κάναμε τις πολιτικές μας επιλογές, κάναμε τις προσωπικές μας επιλογές, κάναμε και τους … υπολογισμούς μας, (άνθρωποι είμαστε, παιδιά μεγαλώνουμε, δύσκολες μέρες έρχονται..), τώρα τι ψάχνουμε;


“Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου,
ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.”

Ας λειτουργήσουμε λοιπόν κάποτε σαν σύνολο, σαν ομάδα, γιατί αν αναμασάμε το «χόρτο», το μόνο που καταφέρνουμε είναι να διαιωνίζουμε τη μιζέρια μας.

Συνέχεια...

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


Θριάμβευσε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Κυκλάδων. Μέχρι στιγμής, στα 161 από τα 162 εκλογικά τμήματα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 36,02% και 28.693 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 44,91% και 35.771 ψήφους.

Οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ κατανέμονται ως εξής:

Ρήγας Παναγιώτης: 13.568

Παπαμανώλης Γεώργιος: 7.849

Καπίρης Γερμανός: 5.776

Τούντα Δέσποινα: 3039
Θεολογίτου Σοφία: 2762


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Κυκλαδίτισσες, Κυκλαδίτες,Εικοσιπέντε και πλέον χρόνια «συνταξιδιώτες» στο συναρπαστικό ταξίδι των Κυκλάδων στο χρόνο, ζήσαμε μαζί φουρτούνες και μπουνάτσες.Αγωνιστήκαμε μαζί για κοινά οράματα και στόχους. Μοιραστήκαμε χαρές και αγωνίες, επιτυχίες και απογοητεύσεις.Οι Κυκλάδες είναι πλέον δικός μου κόσμος, που τον αγαπώ και τον υπερασπίζομαι με πάθος.Κάθε ένα από τα εικοσιτέσσερα Κυκλαδονήσια έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό μου.Με πολλούς από εσάς με συνδέει σταθερή σχέση ειλικρινούς φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης.Με περιβάλατε με εμπιστοσύνη και με τιμήσατε αναδεικνύοντάς με δύο φορές Νομάρχη Κυκλάδων και δύο φορές εκπρόσωπό σας στο Κοινοβούλιο.Εργάστηκα με επιμέλεια και συνέπεια και αγωνίστηκα ασυμβίβαστα και με πάθοςγια να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας.

Συνέχεια...

Αχ …Αντώναρε

Δείτε τι γράφαμε, αλλά ευτυχώς, μετά την παραίτηση Σουφλιά η Δημοκρατία δεν θα στερηθεί τον Βαγγέλη και η ΝΔ θα είναι πιο πλούσια.

Συνέχεια...

«…ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ…»


Ανατρέχουμε πάλι στο βιβλίο «Λαογραφικά των εκλογών» του Μανόλη Σέργη και στις εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, που θριάμβευσε η Ένωση Κέντρου και ο Γεώργιος Παπανδρέου, με ποσοστό 52,7%.


Τα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης διεκτραγωδεί η λαϊκή ποιήτρια του Γλινάδου Βαρβάρα Σέργη, που είναι παραδοσιακά ενταγμένη στην αντίθετη παράταξη:


«Είμαστε όλοι ξυπνητοί έως το μεσονύχτι
κι έπειτα μαζευτήκαμε σα ψάρια μεσ’ το δίχτυ.
Τα γόνατά μας τρέμανε, ελύγαν’ η ψυχή μας
κάτω στον ουρανίσκο μας σταμάτησ’ η φωνή μας.
Ο ένας τον άλλο κοίταζε και δίχως να μιλούμε
τον τόπο εσχεδιάζαμε που θελα να κρυφτούμε.
Τα δάκρυα στα μάτια μας δε βλέπαμε να δούμε
βρε και δεν ημπορούσαμε να υπομονευτούμε.

«Υπομονή εγνέφαμε ο ένας με τον άλλο
δεν είδατε πως χάσαμε και μέσα στο Γλινάδο;
Η λύπη καταπλάκωσε απάνω την καρδιά μας
χτυπούσανε τα δόντια μας, δεν ήβγαιν’ η μιλιά μας.
Το ράδιο εκλείσαμε, γιατί ‘χαμε πια σκάσει
ποτέ δεν περιμέναμε το κόμμα μας να χάσει.
Είμαστε μέχρι τα μισά κι ελπίδα είχαμ’ ακόμα
ποτέ δεν περιμέναμε τόση φθορά στο κόμμα.
Να δούμε πια πολιτική, χρόνια θε να περάσουν
οι γέροι θα πεθάνουνε κι οι νέοι θα γεράσουν.
Όλοι τώρα του κόμματος είμαστε πικραμένοι
εμείς που γεννηθήκαμε στο κόμμα βαφτισμένοι…»


Το μετεκλογικό αυτό μοιρολόι και οι υπερβολικοί κοπετοί από τον απλό κόσμο προσδιορίζουν τη σχέση κόμματος –αφέντη και βουλευτή-πάτρωνα με το λαό και πώς λειτουργούσε αυτή πριν 45 χρόνια στη Νάξο.

Τότε θα ερχόταν ο Παπανδρέου να πάρει τη δραχμή της…αγρότισσάς μας , όπως κινδυνολογούσε η ΕΡΕ, και γι΄αυτό ίσως η ποιήτριά μας έβαλε περισσότερο οίστρο και πόνο στη ρίμα της!
Το λαϊκό αυτό στιχούργημα φαίνεται ξένο με τη σημερινή πραγματικότητα, δείχνει όμως τη σχέση κομμάτων και κοινωνίας, την πρόσληψη της πολιτικής ήττας, την ανάγκη να ενδυναμωθεί η κοινωνία των πολιτών και να οικοδομήσει μια άλλη σχέση με την πολιτική.

Ξαναδιαβάζοντας αυτό το στιχούργημα, βρίσκω κάποιες αναλογίες με το σήμερα.

Συνέχεια...

και σ' άλλα με υγεία...

Συνέχεια...

τα αποτελέσματα στο Γαλάτσι

Συνέχεια...

έτσι ψήφισε η Νάξος...

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
4/10/2009
τα αποτελέσματα σε όλα τα χωριά

Συνέχεια...

Για τους …αριθμολόγους αναλυτές

…αρκεί βέβαια μέσα από τη μαγεία των αριθμών
μην χάσουμε την ουσία…




πηγή:in.gr

Συνέχεια...

Εκλογικός χάρτης

Συνέχεια...

Δήμος Δρυμαλίας, τελικό αποτέλεσμα

Συνέχεια...

Δήμος Νάξου τελικό αποτέλεσμα

Συνέχεια...

Ρήγας, Παπαμανώλης, Βρούτσης....

οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή,
σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση,
που θεωρητικά δεν θα αλλάξει.

Συνέχεια...

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ο Λαός έχει και μνήμη και κρίση, τα κόμματα έχουν;


Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά.

- Δεν πρόκειται για απλή εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.
- Δεν πρόκειται για μια απλή νίκη του ΠΑΣΟΚ ή μια απλή ήττα της ΝΔ.
- Δεν πρόκειται για μια στάσιμη καταγραφή της πολιτικής απουσίας της Αριστεράς.

Πρόκειται για ένα μήνυμα:

- Η πολιτική να ασκείται με όρους πολιτικής και όχι με επικοινωνιακούς τρόπους
- Η πολιτική να μετριέται με μεγέθη και όχι με προθέσεις
- Η στείρα καταγγελία αν είναι αποστασιοποιημένη από την πολιτική αναιρεί και την ουσία των καταγγελιών.
- Οι πολίτες θέλουν ελπίδα, όραμα και συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις.

Τώρα την πολιτική ηγεμονία και ευθύνη την έχει το ΠΑΣΟΚ, ελπίζουμε, είμαστε θετικοί στο σοφό μήνυμα των εκλογών και παράλληλα απέναντι και κριτικοί σε κάθε πολιτική που αναπαράγει το παρελθόν.

Συνέχεια...

σήμερα ψηφίζουμε...


Η άποψή μας:
Φταίνε οι άλλοι;
Οι άλλοι είμαστε εμείς

Συνέχεια...