Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Η απάντηση του Ν. Βασιλάκη για τα έργα του Ι. Μπαρδάνη


« ..Στη δική σας δημοτική περίοδο δεν εκπονήθηκε και δεν εγκρίθηκε καμιά νέα μελέτη μεγάλου έργου και καμιά νέα χρηματοδότηση μεγάλου έργου

….συνεχίσατε τα χρηματοδοτημένα και δημοπρατημένα έργα ή δημοπρατήσατε όσα δεν είχε προλάβει να δημοπρατήσει ο Τζουάννης.

Τι άλλο μπορούσατε να κάνετε…»

Σημ. Θα παρακαλούσαμε τις θέσεις των θεσμικών παραγόντων να μας τις αποστέλλουν στη διεύθυνση του Blog και όχι στα σχόλια που μπορεί επικοινωνιακά να υποβαθμιστούν


Η απάντηση του Ν. Βασιλάκη


κ. Δήμαρχε,


η απάντηση σας δεν έχει καμιά σχέση με το περιεχόμενο της ερώτησης μου (ανάρτηση 5-2-2010, 1:29 π.μ.), όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο οιοσδήποτε.


Όμως επιβεβαιώνεται ότι, τα τρία χρόνια δεν υπήρξε ποτέ απόφαση του Δ.Σ., για το προγραμματισμό και ιεράρχηση έργων και δράσεων στο Δήμο μας.


Έτσι, όπως και ο ίδιος αναφέρετε στο κείμενο σας, έχετε αναθέσει την εκπόνηση μελετών, στο τομέα ύδρευση–αποχέτευση για 8 έργα, κόστους 4.454.200, ενώ η μοναδική πίστωση που υπάρχει είναι 1.247.000.


Ποια έργα τελικά θα γίνουν από τα 8.


Το ίδιο και στο τομέα διάθεση λυμάτων υγρών αποβλήτων, που δεν έχετε εξασφαλίσει πίστωση για τα έργα, αλλά λέτε ότι δήθεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.



Και στο τομέα οδοποιίας τα ίδια. Ότι μελέτες έχουν εκπονηθεί και για τους 3 δρόμους έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή.


Αναθέσατε τις συμπληρωματικές μελέτες αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και εγκριθεί. Πολύ μακρύς ο δρόμος για ωρίμανση των μελετών και ένταξη οποιουδήποτε έργου στο ΕΣΠΑ. Το Δ΄ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) για τα χωριά του δήμου Δρυμαλίας, με το ρυθμό που πάτε χάνεται.


Όλα τα έργα που αναφέρετε στη παράγραφο Α), είναι έργα των προηγούμενων δημοτικών περιόδων. Οι μελέτες εκπονήθηκαν, εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν τα έργα, πριν αναλάβετε εσείς το Δήμο.


Στη δική σας την περίοδο και επειδή άλλαξε η δημοτική αρχή, απλώς συνεχίσατε τα χρηματοδοτημένα και δημοπρατημένα έργα ή δημοπρατήσατε όσα δεν είχε προλάβει να δημοπρατήσει ο Τζουάννης.


Τι άλλο μπορούσατε να κάνετε, να τα σταματήσετε.


Στη δική σας δημοτική περίοδο δεν εκπονήθηκε και δεν εγκρίθηκε καμιά νέα μελέτη μεγάλου έργου και καμιά νέα χρηματοδότηση μεγάλου έργου, Αν αμφισβητείτε τα παραπάνω,

Ερώτηση:

α. Έχετε αποφασίσει και αν ναι πότε θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για την ιεράρχηση και ένταξη των έργων στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ή στο ΕΣΠΑ, έστω και με ελάχιστες ελπίδες να προλάβετε χρηματοδοτήσεις πριν λήξει η δημοτική σας περίοδος

β. Για τα έργα που αναφέρετε ότι υλοποιήθηκαν στη δημοτική σας περίοδο, μπορείτε να δώσετε για κάθε έργο την ημερομηνία έγκρισης των μελετών, την οριστική ένταξη στο πρόγραμμα και το ποσό χρηματοδότησης την περίοδο από 1-1-2007 μέχρι σήμερα.

Νικόλας Βασιλάκηςπρ. Δήμαρχος

Συνέχεια...

Επί τέλους διάλογος χωρίς φωνές…αλλά με θέσεις


Ο Δήμαρχος Δρυμαλίας Ι. Μπαρδάνης απάντησε στα ερωτήματα του Ν. Βασιλάκη και έτσι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πραγματικά δημόσιο διάλογο, όπου οι φωνές δεν παίζουν κανένα ρόλο αλλά μόνο οι θέσεις.


Θυμίζουμε το ερώτημα του Ν. Βασιλάκη, για να υπάρχει σύνδεση ( ολόκληρη η ερώτηση είναι στη δεξιά στήλη )




α. Έχει συνεδριάσει ποτέ το Δ.Σ. για το θέμα αυτό και εάν ναι πότε και ποιος ο αριθμός και ημερομηνία της απόφασης.

β. Επειδή είναι φυσικό ότι δε μπορεί να γίνουν όλα τα έργα που θέλουμε, έχετε κάνει ιεράρχηση τους, που είναι και το βασικότερο, δηλαδή 1ο , 2ο , 3ο , κλπ. Εάν ναι δώστε μας την ιεράρχηση αυτή μόνον στους τομείς, οδοποιία, ύδρευση αποχέτευση και ΒΙΟΚΑ.

Η απάντηση του Ι. Μπαρδάνη


Απαντώτας στον πρώην Δήμαρχο Δρυμαλίας κ. Νικόλαο Βασιλάκη έχω να δηλώσω τα εξής:

Α) Έργα εντεταγμένα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της θητείας μας:

1. Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Βελτίωση οδικού δικτύου Πύργου Χειμάρου-Καλαντού


2. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Κατασκευή μικρής λιμνοδεξαμενής Αριοβέσσας Τ.Δ. Φιλοτίου

3. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Βελτίωση- Αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης Τ.Δ Κορώνου

4. Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Εκσυγχρονισμός Δημοτικών Σφαγείων Δήμου Δρυμαλίας

5. Περ. Επιχ. Προγρ.: Βελτίωση & ανάδειξη περιπατητικών διαδρομών του Δήμου Δρυμαλίας

6. Περ. Επιχ. Προγρ.: Κατασκευή δεξαμενής 300m3 στο Τ.Δ Κορωνίδας

7. Περ. Επιχ. Προγρ.: Κατασκευή Νηπιαγωγείου στο Τ.Δ Φιλοτίου


Β) Ενέργειες & Δράσεις της Δημοτικής Αρχής για ένταξη έργων σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ)

1. Εκπόνηση της μελέτης «Αντλιοστάσιο & αγωγός μεταφοράς νερού από την γεώτρηση Αγ. Θεοδώρων στη δεξαμενή νερού του Αμπραάμ (Τ.Δ Κορωνίδας) & εξωτερικός αγωγός ύδρευσης και αντλιοστάσιο δεξαμενής Κεραμίου» Προϋπολογισμός έργου: 214.700,00€

2. Εκπόνηση της μελέτης «Συμπληρωματικά δίκτυα αποχέτευσης στα Τ.Δ Δαμαριώνα & Χαλκείου» Προϋπολογισμός έργου: 259.900,00€

3. Εκπόνηση της μελέτης «Αποχέτευση Απειράνθου» (Αντικατάσταση & επέκταση δικτύου) Προϋπολογισμός έργου: 330.000,00€

4. Εκπόνηση της μελέτης «Ύδρευση Απειράνθου» (Αντικατάσταση & επέκταση δικτύου) Προϋπολογισμός έργου: 1.751.500,00€

5. Εκπόνηση της μελέτης «Αντλιοστάσια & αγωγοί μεταφοράς νερού Τ.Δ Δαμαριώνα από Άι Λια στις δεξαμενές νερού Άι Γιάννη & Ράχης Δαμαριώνα» Προϋπολογισμός έργου: 474.600,00€

6. Εκπόνησης της μελέτης «Αποχέτευση Φιλοτίου» (Αντικατάσταση & επέκταση δικτύου) Προϋπολογισμός έργου: 600.000,00€

7. Εκπόνηση της μελέτης «Ύδρευση Φιλοτίου» (Αντικατάσταση & επέκταση δικτύου) Προϋπολογισμός έργου: 734.500,00€

8. Εκπόνηση της μελέτης «Επεκτάσεις των δικτύων αποχέτευσης στο Τ.Δ Σκαδού & ύδρευσης- αποχέτευσης στο Τ.Δ Μέσης» Προϋπολογισμός έργου: 89.000,12€
Από τα ποσά αυτά, περίπου τα 1.247.000,00€ θα εκτελεστούν άμεσα από το πρόγραμμα «Θησέας», ενώ τα υπόλοιπα θα υποβληθούν για χρηματοδότηση.

Τέλος, έχουν ανατεθεί οι μελέτες για διάθεση λυμάτων υγρών αποβλήτων ορεινών & παραλιακών οικισμών, συνολικού προϋπολογισμού 200.00,00€ & αναμένεται η εκπόνηση τους για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής).
ΑΔΡΕΥΣΗ
Πραγματοποιήθηκε η επικαιροποίηση της μελέτης των δικτύων άρδευσης από το Φράγμα της Φανερωμένης μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους, συνολικού προϋπολογισμού 750.000,00€ & θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΑΧ) εντός του Φεβρουαρίου, που θα ξεκινήσει η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΟΔΟΠΟΙΪΑ
Έχουν ανατεθεί οι μελέτες οδοποιίας των δρόμων:

1. Κωμιακή- Μυρίση- Κάμπος

2. Μέσης- Λυώνα

3. Απειράνθου- Μουτσούνας


Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών είναι 236.565,00€ & έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα στάδια των μελετών. Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών θα υποβληθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Με εκτίμηση,Γιάννης Μπαρδάνης Δήμαρχος Δρυμαλίας

Συνέχεια...

Πολύς ντόρος για το τίποτα στην Τραγαία…

Με κάθε ειλικρίνεια σας λέμε ότι το θέμα της «επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» της εταιρείας του κ. Κουτελιέρη στην περιοχή της Τραγαίας (super market KRONOS), δεν το γνωρίζουμε.

Το ρητορικό όμως ερώτημα που βάζουμε είναι αν μπορεί και για ποιο λόγο, ένα Δημοτικό Συμβούλιο να αρνηθεί μια τέτοια δραστηριότητα, εφ΄ όσον έχουν κατατεθεί μέχρις ενός ΟΛΑ τα απαιτούμενα έγγραφα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά…

Από τον κ. Ν. Βασιλάκη λάβαμε δύο απαντήσεις σε πρόσφατο δημοσίευμά του..

« Τις τελευταίες μέρες πολλή συζήτηση γίνεται σχετικά με τη θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του δήμου στην αίτηση του Γεωργίου Κουτελιέρη για επέκταση της επιχείρησής του στο Χαλκί από κάποιους, που όψιμα αυτοαναγορεύονται σε προστάτες του τόπου μας.
Γι’ αυτό θεωρώ καθήκον μου να αναφέρω τα εξής:

Η θετική μου στάση απέναντι στο αίτημα του συγκεκριμένου επιχειρηματία υπαγορεύεται από το γεγονός ότι η πρόσθετη επιχειρηματική του δραστηριότητα θα συμβάλλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη λειτουργία καταστημάτων που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας (π.χ. κινητής τηλεφωνίας, τουριστικό γραφείο, καφετέρια, κ.λ.π.) και επομένως στην καλλίτερη εξυπηρέτηση τόσο των δημοτών μας όσο και των επισκεπτών.

Επίσης θα δώσει λύση στο πρόβλημα της εξεύρεσης επαγγελματικής στέγης, που τόσο έντονο παρουσιάζεται στην περιοχή μας.

Βεβαίως ο καθένας δικαιούται να έχει διαφορετική άποψη, αρκεί αυτή να μην έχει ως στόχο την παραπληροφόρηση και τα μικροπολιτικά συμφέροντα.»

Νίκος Βλησίδης
Δημοτικός Σύμβουλος Δρυμαλίας

«Επί του δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Βήμα της Νάξου», του φύλλου της 4/02/10 που υπογράφεται από τον κ. Νικ. Βασιλάκη, γνωρίζουμε στο Ναξιακό και όχι μόνο κοινό τα εξής: Η εταιρία μας δραστηριοποιείται επί τέσσερα συνεχή χρόνια στην υποβαθμισμένη από άποψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, περιοχή Χαλκείου, Δήμου Δρυμαλίας, στην οποία περιοχή μέχρι πρότινος λειτουργούσαν περίπου 13 επιχειρήσεις διαφόρων αντικειμένων και δραστηριοτήτων οι οποίες και σήμερα λειτουργούν μαζί με τη δική μας, έχοντας δημιουργηθεί μαζί με την δική μας επιχείρηση και άλλες νέες.

Η δική μας επιχείρηση, στην οποία γίνεται αναφορά από τον κ. Βασιλάκη και από διαφόρους στο ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειο»παρέχει επί 4 συνεχή έτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για τους κατοίκους του Δήμου Δρυμαλίας, απασχολεί 17 άτομα προσωπικό, με επιλογή της να προέρχονται και να είναι κάτοικοι του Δήμου Δρυμαλίας, για να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην καταπολέμηση της ανεργίας, ανταγωνίζεται αποκλειστικά και μόνο τα μεγάλα καταστήματα-σούπερ μάρκετ της πόλεως Νάξου προς όφελος των καταναλωτών, επιτυγχάνοντας και προσφέροντας πολύ ικανοποιητικές τιμές στο καταναλωτικό κοινό και προς όφελός του, βοηθώντας την οικονομία του τόπου του Δήμου Δρυμαλίας, περιορίζοντας τις μετακινήσεις του κοινού προς την πόλη της Νάξου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον τόπο διαμονής του καταναλωτικού κοινού.

Με αυτή τη στρατηγική και σκεπτικό πορεύεται στο μέλλον και σε όλες τις επαγγελματικές της κινήσεις, επιλογές και προγραμματισμούς και για αυτούς τους λόγους και για την προσφορά υπηρεσιών μεγαλύτερου φάσματος (πρωτοτυπήσαμε στη δημιουργία στο Χαλκί επιχείρησης παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που δεν υπάρχει σε όλο το Δήμο Δρυμαλίας, γραφείο τουρισμού και internet καφέ), προς όφελος και του καταναλωτικού κοινού, ως δικαιούται ζήτησε να επεκτείνει τις εξ 600 τ.μ. λειτουργικών εγκαταστάσεών της, σε συνολικά 881 τ.μ. και όχι ως σκοπίμως ψευδώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι ζητούμε την επέκταση σε 2.300 τ.μ.

Οι επιχειρήσεις της εταιρείας μας δεν ανταγωνίζονται επιχειρήσεις της περιοχής και του Δήμου Δρυμαλίας, αντίθετα λειτουργούσας της επιχειρήσεώς μας και άλλες επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή, καθώς λειτουργώντας ανταγωνιστικά και κρατώντας το καταναλωτικό κοινό στον τόπο του καθιστούμε την περιοχή του Χαλκείου εμπορικό κέντρο, όπως πριν πολλές δεκαετίες.

Η εταιρεία μας λειτουργεί και θα εξακολουθεί να λειτουργεί σύννομα, λαμβάνοντας τις νόμιμες άδειες που έχει ήδη λάβει, και σε καμία περίπτωση δεν θα εισέλθει στη στείρα πολιτική αντιπαράθεση των υποψηφίων Δημάρχων και συμβούλων, επί τη προοψη των Δημοτικών εκλογών.

Η εταιρία μας όμως, λαμβάνοντας αφορμή του δημοσιεύματος ευχαριστεί το καταναλωτικό κοινό που την τιμά με την εμπιστοσύνη του τόσα έτη και υπόσχεται ότι θα διατηρήσει την υψηλή ποιότητα προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών στις ανταγωνιστικές τιμές, όπως επιτυγχάνει επί τόσα έτη, προς όφελος του καταναλωτή.»

Γ. Κουτελιέρης

Συνέχεια...

Καλό τριήμερο…

… και μη σας παραμυθιάσουν οι γυναίκες σας με τον… άγιο Βαλεντίνο!
Με απόφαση του Ευρωπαίου τοποτηρητή του προτεκτοράτου καταργήθηκε …

Έχουμε πολλά να σας πούμε
και δεν θα είναι νηστίσιμα…


… όσο για το φίλο μας το Γιάννη Βρούτση ας πετάξει και λίγο χαρταετό, γιατί αντιπολίτευση με χαρτοπόλεμο δεν γίνεται…
Αλήθεια , οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας της Μυκόνου, τώρα δημιουργήθηκαν, ή ήταν στο «κόκκινο» όταν οι πράσινοι κόκκοι ήταν … μπλε!

Συνέχεια...

Έχετε άποψη κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι;

Δεν αξίζει τον κόπο να το παλέψουμε
μήπως και πάρει "εμπρός";
Ένα Ερευνητικό Κέντρο για τη μουσική
και το χορό που αγαπάμε δεν είναι επένδυση;

Δεν πρέπει να μάθουμε κάποτε την απάντηση στο μεγάλο "ΓΙΑΤΙ" που απ' τα παιδικά μας χρόνια μας έλεγαν; Τί εννοούν οι αυτοδιοικούντες κι οι υπόλοιποι φορείς όταν λένε και ......γράφουν "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ... τάδε";

Συνέχεια...

Έχει αναστείλει το Σύνταγμα η Κυβέρνηση;

Από http://www.antinews.gr/

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε αυτό που όλοι υποθέταμε, ότι δηλαδή έχουμε απολέσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικονομική μας επιβίωση και τη λήψη μέτρων για τη σωτηρία μας από τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συνεργασία» με το ΔΝΤ, λες και είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ποιος θα μας στηρίξει και με ποιους όρους.

Εδώ όμως τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: Το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος προβλέπει ότι «για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Αυτό σημαίνει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες, όπως η «συνεργασία» με το ΔΝΤ αλλά και με τον γαλλογερμανικό άξονα, για οικονομική στήριξη πρέπει να «περάσουν» από τη Βουλή και να κυρωθούν με την αυξημένη πλειοψηφία που προαναφέρθηκε, στο μέτρο που συνεπάγονται υπαγόρευση μέτρων και πολιτικών στα αρμόδια εθνικά όργανα και ιδίως στο Υπουργείο Οικονομικών. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφάρμοσε το Σύνταγμα, ενημερώνοντας τη Βουλή, αλλά κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για το τι όρους περιλαμβάνουν οι συμφωνίες στήριξης που έχει ήδη συνομολογήσει, ασκώντας ένα είδος μυστικής οικονομικής διπλωματίας άνευ προηγουμένου!

Πρέπει τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, με προεξάρχουσα τη νέα Δημοκρατία, να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την ενδελεχή ενημέρωση για τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και την κύρωση των συμφωνιών αυτών για να ξέρουμε όλοι με τι όρους έχουμε δεσμευθεί και για πόσες γενεές. Το ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανασταλεί το Σύνταγμα!
Α.Ι.Κ.

Συνέχεια...

Οι επικυρίαρχοι των Βρυξελλών

Ρ. Βρανάς - "ΝΕΑ" από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Για πρώτη φορά από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει να θέσει υπό κηδεμονία τα προβληματικά μέλη της.
Οι επικυρίαρχοι των Βρυξελλών θα επιτηρούν την εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων λιτότητας. Αυτό σημαίνει πως ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις ούτε τα εθνικά Κοινοβούλια θα μπορούν πια να αποφασίζουν για τις τύχες των εκατομμυρίων πολιτών τους. Η κυριαρχία τους παραδίδεται σε γραφειοκράτες που στερούνται κάθε δημοκρατικής νομιμότητας.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική, αλλά δεν αφορά μόνο αυτήν. Θα αποτελέσει ένα εργαστήριο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πειραματιστεί προκειμένου να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα και σε άλλες προβληματικές χώρες. Και δεν είναι λίγες αυτές που περιμένουν στον προθάλαμο. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο έχουν όλες χρέη περίπου το ίδιο υψηλά με το ελληνικό. Και από μέρα σε μέρα η Αυστρία κινδυνεύει να βυθιστεί στην άβυσσο της δικής της τραπεζικής κρίσης. Όμως, ακόμη και οι «ισχυρές» χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν συσσωρεύσει πρωτοφανή ελλείμματα.

Πρόκειται για χρέη που προέκυψαν από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα οποία ξόδεψαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να καλύψουν τις κερδοσκοπικές απώλειες των τραπεζών και να τις επαναφέρουν στην κερδοφορία.

Τώρα, οι μαύρες τρύπες στους εθνικούς προϋπολογισμούς είναι χαίνουσες πληγές που οι επικυρίαρχοι των Βρυξελλών επιχειρούν να κλείσουν εις βάρος των εργαζομένων, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό των τραπεζών. «Η κρίση προσελκύει τους πιο παρασιτικούς εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που χρησιμοποιούν μεθόδους παρόμοιες με εκείνες της μαφίας», γράφει ο Πέτερ Σβαρτς στο «World Socialist». «Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τις υπηρεσίες της σαν κονσιλιέρε στους νονούς του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Οι στόχοι που θέτουν οι επικυρίαρχοι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν με δημοκρατικά μέσα.
Οι πολίτες των χωρών που θα βρεθούν κάτω από την κηδεμονία τους δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να επηρεάσουν τις επιλογές τους δημοκρατικά. Κάτω από το άγρυπνο μάτι των επικυρίαρχων, τα εθνικά Κοινοβούλια δεν θα μπορούν πια να αποφασίζουν για τις δαπάνες. «Οι βουλευτές θα είναι υποχρεωμένοι να σκύβουν το κεφάλι στις περικοπές των μισθών του δημόσιου τομέα και των συντάξεων και στις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος», γράφει η εφημερίδα «Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Γιατί θα έχουν συνεχώς στον σβέρκο τους τούς επιτηρητές των Βρυξελλών».


Συνέχεια...

Η ώρα της ταπείνωσης

Το νέο τηλεπαιχνίδι:
‘’σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη των δέκα χρόνων’’

του Σταύρου Θεοδωράκη από το PROTAGON.gr

Συνέβη λοιπόν. Την Ελλάδα την ανέλαβαν οι ξένοι. Μπορεί να είναι οι δικοί μας ξένοι . Αυτοί που πολλές φορές στο παρελθόν μας τάισαν, μας εξόπλισαν, μας μάλωσαν… αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός. Οι Έλληνες από σήμερα και μέχρι να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν θα έχουν από πάνω τους έναν ξένο.

Δεν ξέρω πώς εσείς το αντιλαμβάνεσθε αλλά για μένα είναι πολύ ταπεινωτικό. Και σας το λέω εγώ που ποτέ δεν πίστεψα στην ανωτερότητα της φυλής μας. Θα ήθελα λοιπόν να τα είχαμε καταφέρει μόνοι μας. Να είχαμε δει τον γκρεμό, να μην είχαμε πέσει και τώρα να μην χρειαζόμαστε ξένα χέρια βοηθείας. Τι έφταιξε; Αυτό σκεφτόμουν όλο το βράδυ και δεν κοιμήθηκα καλά. Στο μαξιλάρι μου έκαναν βόλτα πολιτικοί! Ο Καραμανλής πρώτα από όλα και μετά ο Σημίτης. Μαζί ο Παπαθανασίου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπαντωνίου, ο Χριστοδουλάκης. Δεν κάνω πλάκα. Με αυτούς κοιμήθηκα, με αυτούς ξύπνησα.

Ένας σοβαρός τραπεζίτης μου είπε πρόσφατα ότι η χώρα κατέρρευσε την τελευταία τριετία. ‘’Το 2006 ξεκίνησαν όλα…’’. Κάποιοι άλλοι αρχίζουν τον ‘’απολογισμό’’ από την μεταπολίτευση ή μιλούν για τις ευθύνες του Ανδρέα, το ‘’λάθος πείραμα του Μητσοτάκη’’ και την ‘’χαμένη 6ετία Καραμανλή’’. Ότι και να ισχύει ο Καραμανλής και η παρέα του έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την χρεοκοπία. Έστω γιατί δεν είδαν τον γκρεμό να πλησιάζει. Και όταν τον είδαν το έβαλαν στα πόδια

Ας μην χαθούμε όμως στο παρελθόν. Ας το κάνουμε μια φορά επαγγελματικά. Ας δούμε τα λάθη μας στα χρόνια που θυμόμαστε τι έγινε. Ας πάρουμε μια ημερομηνία –τον Ιούνιο του 2000 που μπήκαμε στην ΟΝΕ ή τον Ιανουάριο του 2002 που αποκτήσαμε το ευρώ – και ας αρχίσουμε από τότε το ψάξιμο. Νομίζω ότι είναι δίκαιο. Κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας –που δεν μπορούμε- να παρακαλέσουμε ένα ξένο να το κάνει για εμάς. Έναν από αυτούς που μας επιτηρούν. Και να μας βρει σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη της δεκαετίας, που μας οδήγησαν στην κατάρρευση.

Το αναφέρω σαν τηλεπαιχνίδι – σε δέκα μέρες τα δέκα λάθη των δέκα χρόνων- γιατί αλλιώς δεν θα έχει κανείς το κουράγιο να το παρακολουθήσει. Ας το κάνουμε λοιπόν. Γιατί μόνο έτσι θα εξαλείψουμε τους εφιάλτες μας. Και ας τον πληρώσουμε έξτρα. Εγώ μέχρι και το (χρεοκοπημένο) βασίλειό μου θα έδινα για μια απάντηση.

Συνέχεια...

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Σημεία και τέρατα, αλλά δεν το βάζουν κάτω στην Κωμιακή…


Τίποτα δεν είναι τυχαίο

με τα δημόσια «έργα»,

τις μελέτες,

τους εργολάβους,

τους υπεύθυνους παραλαβής

και την αλυσίδα της αμαρτίας…


Η φωτογραφία είναι του Αντ. Χωριανόπουλου, από το «ΚΩΜΙΑΚΗ & ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ»

Συνέχεια...

Ο Γιάννης Βρούτσης για ....

… τον κοινωνικό τουρισμό

… τη φορολόγηση των ταξιτζήδων

… τις ανάγκες του Κ.Υ. της Μυκόνου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Μείωση κατά 200.000 των Δικαιούχων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού
Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε την τροποποίηση της απόφασης

Μεγάλο πλήγμα για την τουριστική οικονομία της χώρας με σοβαρές επιπτώσεις στις ευαίσθητες τοπικές οικονομίες των νησιών μας και αύξηση της ανεργίας αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 730.000 που ήταν το 2009 σε 550.000 για το 2010.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης και η Βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για την επιπόλαια και αψυχολόγητη αυτή απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με τους αρμόδιους θεσμικούς εκπροσώπους των ξενοδόχων αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων. Κυρίως, όμως χωρίς να εκτιμηθεί η πολύ κρίσιμη περίοδος που διανύει ο τουρισμός μας. Μια απόφαση που αναμένεται να επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα, ιδιαίτερα στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και που ταυτόχρονα δείχνει την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρούτσης, η περικοπή κατά περίπου 26% του αριθμού των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το έτος 2010, δεν αποστερεί μόνο από χιλιάδες χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, αλλά επιπλέον δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται κυρίως από το προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα την εν λόγω απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση των δικαιούχων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο όνομα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αλλά ούτε και της ανάγκης περιστολής των δημόσιων δαπανών, αφού το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ουδεμία επιβάρυνση επιφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.



Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο τρόπος φορολόγησης των Ταξί που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στερείται φορολογικής αποτελεσματικότητας, ενώ το συνολικό ισοζύγιο κινδυνεύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα

Ειδική αναφορά στις ανακοινώσεις περί φορολογικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα για την περίπτωση των Ταξί, έκανε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του ΕΦΚ.

Ειδικότερα υπογράμμισε ότι: «Oι στιγμές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εθνική μας οικονομία. Η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει και την έπαρση και την αλαζονεία που επιδεικνύει. Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να μειώσει και τον κομματικό πατριωτισμό που εμφανίζει στο σύνολό της, γιατί οι συγκυρίες απαιτούν συνεννόηση και ευθύνη.

Η Ν.Δ. έχει δώσει απτά δείγματα συνέπειας. Τώρα είναι η σειρά της Κυβέρνησης να περιορίσει όπου μπορεί, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Σήμερα, βρίσκεται σε απεργιακή κινητοποίηση ο κλάδος των Ταξί με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη φορολογική αντιμετώπιση του κλάδου. Θέλω, λοιπόν, να αναφέρω ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις δεν πρέπει να εξαντλούνται, μόνο στη λογική ενιαίων κανόνων. Όπως, τώρα που εμφανίζεται με την πρόθεση της Κυβέρνησης να καθιερώσει το λογιστικό τρόπο στη φορολογία των Ταξί.

Αυτό που πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα είναι η φορολογική αποτελεσματικότητα.
Σήμερα, τα Ταξί αριθμούν περί τα 27.000. Η καθιέρωση του λογιστικού τρόπου φορολόγησης θα προκαλέσει:

• Αύξηση της γραφειοκρατίας τόσο για το Υπουργείο Οικονομικών όσο και για τα Ταξί, τα οποία πλέον μετατρέπονται σε επιχειρήσεις. Δημιουργείτε και επιβαρύνετε τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, με επιπλέον φόρτο εργασίας 27.000 νέων επιχειρήσεων.

• Η ένταξη τόσων χιλιάδων νέων επιχειρήσεων δημιουργεί ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Χιλιάδες εργατοώρες από πλευράς επιτηδευματιών Ταξί, αναφορικά με τις νέες υποχρεώσεις που θα τους δημιουργηθούν στις ΔΟΥ.
2. Χιλιάδες εργατοώρες από πλευράς ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική και συνάμα αποτελεσματική διευθέτηση των 27.000 νέων επιχειρήσεων.
• Δημιουργείται και είναι υπολογίσιμο το κόστος ελέγχου – βεβαίωσης – είσπραξης του φόρου των Ταξί, σε σχέση με το συνολικό όφελος από το φορολογικό αποτέλεσμα του λογιστικού προσδιορισμού.
• Δημιουργείται νέο κόστος επιβάρυνσης - χρήση λογιστή - με επιπλέον δαπάνη για τους ιδιοκτήτες των Ταξί.

Την ίδια στιγμή τα Ταξί αποδίδουν σήμερα συγκεκριμένο φόρο, από τον οποίο με κανένα τρόπο δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Είναι απόλυτα συνεπείς προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Αποδίδουν ΦΠΑ με τεκμαρτό τρόπο. Καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού των εσόδων από τον ΕΦΚ.
Συμπερασματικά, λοιπόν, ο τεκμαρτός τρόπος με τον οποίο σήμερα φορολογούνται τα Ταξί είναι ο πιο ενδεδειγμένος. Βοηθάει και τους ίδιους, αλλά και τα δημόσια έσοδα. Πρέπει, όμως και τα Ταξί να συμβάλλουν όπως άλλωστε και όλες οι κοινωνικές ομάδες στην κοινή προσπάθεια που γίνεται σήμερα για να βγούμε από την κρίση.

Γι’ αυτό το μόνο που έχει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προωθήσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους είναι διατεθειμένοι αλλά και πρέπει να αυξήσουν το φορολογητέο τεκμαρτό καθαρό κέρδος. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει αφενός φορολογική επιβάρυνση για τα Ταξί και αφετέρου ωφέλεια χωρίς κόστος για τα δημόσια έσοδα και παράλληλα χωρίς επιβάρυνση του ελεγκτικού μηχανισμού. Θέλω να σας θυμίσω ότι σε πολύ πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με συνεργεία της ΥΠΕΕ, διαπίστωσε μετά από έρευνα σε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα Ταξί, ότι σε ετήσια βάση τα ακαθάριστα έσοδα για ένα Ταξί είναι μεταξύ 50.000 έως 55.000 €. Δεν μιλάμε δηλαδή για επιχειρήσεις που μπορούν να αυξήσουν το τζίρο τους, αλλά για επιτηδευματίες που ο κύκλος εργασιών είναι συγκεκριμένος.

Επιπλέον, για την κάλυψη της ανάγκης συλλογής αποδείξεων να υποβάλλουν με ετήσια δήλωσή τους και ένα συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων από τις επαγγελματικές τους δαπάνες, ώστε να μην υπάρχει και φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ των δαπανών. Από όλα αυτά προκύπτει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει άμεσα τον τρόπο φορολόγησης στα Ταξί. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός για τον κλάδο των Ταξί αποδεικνύεται αποδοτικός, αποτελεσματικός και δίκαιος για την φορολόγησή τους .

Εδώ λοιπόν απαιτείται να ξεκινήσει υπεύθυνος διάλογος και διαβούλευση με τους εργαζόμενους στα Ταξί για φορολόγηση δίκαιη γι` αυτούς και αποτελεσματική για τα δημόσια έσοδα.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στο «κόκκινο» οι ανάγκες του Κ.Υ. Μυκόνου
Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την κάλυψη των βασικών ελλείψεων

Την άμεση κάλυψη των βασικών ελλείψεων σε προσωπικό που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου (Κ.Υ.Μ), ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα το Κ.Υ.Μ. υπολειτουργεί, εξαιτίας των σημαντικών και συνάμα αδικαιολόγητων ελλείψεων που παρατηρούνται σε εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας σε ένα από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας. Εξέλιξη, που όπως χαρακτηριστικά τόνισε έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην τοπική κοινωνία, αφού η Μύκονος - ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής - υποδέχεται περίπου 1.000.000 επισκέπτες.

Η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη αποτελούν αδιαμφισβήτητα κοινωνικά αγαθά, το οποία κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες της, ειδικά μέσα στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας (άρθρο 101), τόνισε ο κ. Βρούτσης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αδιαφορία και την προχειρότητα που επιδεικνύει (ακόμη και στα διαβήματα της Διεύθυνσης του Κ.Υ.) για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να παρέμβει άμεσα και να δώσει λύση στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι νησιώτες απαιτούν από την πολιτεία να ανταποκριθεί στις ελάχιστες υποχρεώσεις της και να παρέχει πιο αποτελεσματικές και περισσότερο αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Αντίληψη που δυστυχώς δεν φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση, αν κρίνουμε από την αδιάφορη στάση που κρατά στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνέχεια...

Ο "Καλλικράτης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δρυμαλίας ενέκρινε την υποβολή προτάσεων για τη βελτίωση-συμπλήρωση του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Πιο συγκεκριμένα προτείνει:

Εκλογή των δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των εκλογέων του ενιαίου δήμου, με περισσότερους του ενός σταυρού.

Κατοχύρωση της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των τοπικών διαμερισμάτων των καταργούμενων δήμων με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων. Σε περίπτωση αδυναμίας, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος να είναι και δημοτικός σύμβουλος (μειοψήφισε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Λιανόπουλος).

Όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι να εκλέγονται με σταυροδοσία από τους δημότες, ώστε να εκφράζεται κάθε φορά η λαϊκή βούληση.

Να υπάρξει η δυνατότητα ορισμού ή εκλογής αντιδημάρχων και από την αντιπολίτευση, με τη σύμφωνη όμως γνώμη του συνδυασμού που ανήκει.

Να ορίζεται ή να εκλέγεται ένας τοπικός αντιδήμαρχος ανά Ο.Τ.Α που περιλαμβάνει οκτώ (8) τοπικά διαμερίσματα και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές του.

Να αναβαθμιστούν τα τοπικά συμβούλια και η αριθμητική τους σύνθεση να παραμείνει ως έχει- δηλαδή 3μελή, 5μελή και 7μελή συμβούλια-, σε καμιά περίπτωση να μην ισχύσει ο ένας εκπρόσωπος για τα διαμερίσματα κάτω των 500 κατοίκων, η εκλογή τους να γίνεται μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο και ο πλειοψηφών τοπικός σύμβουλος να εκλέγεται πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου. Επίσης, τα τοπικά διαμερίσματα να μπορούν να έχουν δικό τους προϋπολογισμό, ώστε αποκεντρωμένα να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.

Οικονομική ενίσχυση στους Ο.Τ.Α., ώστε να υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Απόδοση όλων των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων και επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων 2%. Η επιχορήγηση στους Ο.Τ.Α να φτάσει από το 3,3% του Α.Ε.Π. που είναι σήμερα, στο 11,5% που αποτελεί το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυξημένη χρηματοδότηση από τους Κ.Α.Π. για τους νησιωτικούς δήμους (σε ποσοστό 20%) και ιδιαίτερα γι’ αυτούς που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά και της νησιωτικότητας και της ορεινότητας (σε ποσοστό 30%).

Παραμονή των βασικών Υπηρεσιών στους υπό κατάργηση Ο.Τ.Α., υπό την εποπτεία των τοπικών αντιδημάρχων.

Άμεση εφαρμογή της «Διοικητικής βοήθειας στο σπίτι», του «Συνήγορου του δημότη» της κατοχύρωσης της διαφάνειας και ακριβές δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση της ηλεκτρονικής δημοτικής διακυβέρνησης (Κ.Ε.Π., Α.Τ.Μ., ¨Κάρτα δημότη¨).

Ο θεσμός του «Συνήγορου του δημότη» να αποτελείται όχι από ένα άτομο, αλλά από 3μελή επιτροπή, για λόγους αντικειμενικότητας, που θα εκλέγεται από το δημοτικό συμβούλιο.

Αποτελεσματικότερη λειτουργία των Ο.Τ.Α. με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών.

Να μη συμπίπτουν οι ρόλοι του ¨θεσμικού¨ και του τοπικού αντιδημάρχου στο ίδιο πρόσωπο.
Η διαχείριση των πολιτιστικών χώρων και Μνημείων να περάσει στους Ο.Τ.Α. και να θεσμοθετηθούν πόροι αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Το θέμα του κτηματολογίου και του χαρακτηρισμού των δημοτικών εκτάσεων να περιέλθει στις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου.

Η Ερμούπολη της Σύρου να παραμείνει έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να αποτελέσει και την έδρα της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου.

Από το ΒΗΜΑ της Νάξου


Συνέχεια...

Μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή «ΠΡΙΝΟΥΣ»…

… έχει αποκόψει την Κωμιακή από τον Απόλλωνα!

«Κατρακύλησε o… ΤΡΟΥΛΟΣ»
Ήταν θέμα χρόνου. Την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα το βουνό θα κατέβει στο ρυάκα την είχε κάθε περαστικός. Δεν χρειάζονταν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.

Βασική αιτία η κακοτεχνίες. Τώρα βέβαια θα ενοχοποιηθούν οι έντονες … βροχοπτώσεις οι οποίες προφανώς θα αποδεχτούν την ενοχή τους αδιαμαρτύρητα…

Συνεργεία του Επαρχείου εργάζονται για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, ενώ η σύνδεση Κωμιακής –Απόλλωνα γίνεται μέσω Σκαδού και Μέσης..
(η φωτο είναι από προηγούμενη κατολίσθηση)

Συνέχεια...

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΙΚΕΑ, το καθρεφτάκι των ιθαγενών


Λάβαμε από αναγνώστη μας το παρακάτω κείμενο και αξίζει να το μοιραστούμε μαζί σας.


Είμαστε κορόιδα!

Μέσα στη κρίση και στα σενάρια πτωχεύουμε δεν πτωχεύουμε, κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος μας και κερδοσκοπούν αισχρά!

Δεν μιλάω για μονάδες spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, αλλά για την καθημερινότητα μας!

Πρόσφατα πήγα να αγοράσω ένα επιπλάκι από την πολυεθνική IKEA. Είχα αγοράσει ήδη ένα πριν κανα χρόνο και πήγα να αγοράσω και ένα δεύτερο. Θυμόμουν ότι το είχα αγοράσει 49 ευρώ. Όταν πήγα να πάρω το δεύτερο η τιμή του ήταν 79 ευρώ!

Δηλαδή 61% ακριβότερα!

Τρελάθηκα! Δεν ήταν τα 30 ευρώ που με τρέλαναν αλλά αυτό το 61%!

Σκέφτηκα μεσα σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης αυτοί ανεβάζουν τις τιμές τους;


Περίεργο!

Μπήκα λοιπόν στα sites της IKEA σε όλη την Ευρώπη και τι διαπίστωσα;

Οι τιμές ναι μεν αυξήθηκαν... ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!Δεν φτάνει που έχουμε από τους ποιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη, έχουμε και τις πολυεθνικές (και όχι μόνο) να μας δουλεύουν...
Λοιπόν για να μην λέτε ότι σας λέω χαζομάρες, έκανα μια μικρή δειγματοληπτική έρευνα σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης της εν λόγω εταιρείας:
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τραπεζάκι LACK (200.114.13)
Ελλάδα: Άσπρο: 9,95 Καρυδιά/Σημύδα: 15,00 (καταλογος 2010 σελ. 66)

Γαλλία : Όλα 4,95 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)

Ιταλία: 7.99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!)

Ιρλανδία: Άσπρο: 5,99 Καρυδιά/Σημύδα: 8,99 (Σε μας από 66% ακριβότερα!)
Ισπανία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)

Πορτογαλία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)

Γερμανία: Άσπρο 7,99 Καρυδιά/Σημύδα: 9,99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!)

Καναπές διθέσιος KLIPPAN (180χ88) κάλυμμα Lappmon
Ελλάδα : 235,00 (καταλογος 2010 σελ. 18)

Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία : 199,00 (Σε μας 18% ακριβότερα)

Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 189,00 (Σε μας 24% ακριβότερα)

Επιπλο Τηλεόρασης Mavas

Ελλάδα : 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 75)

Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία : 69,00-69.90 (Σε μας 14%
ακριβότερα)

Ιρλανδία: 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα)


Ραφιέρα EXPEDIT 59x39 Λευκή

Ελλάδα : 45,00 (καταλογος 2010 σελ. 81)

Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία: 19,95 (Σε μας 225% ακριβότερα!)
Συρταριέρα MALM (300.539.21)

Ελλάδα: 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 157)
Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα!)
Όλες οι τιμές που σας παραθέτω έχουν και τα αντίστοιχα links στα sites των άλλων χωρών για να μην πείτε ότι είμαι υπερβολικός!
Και θέτω τα εξής ερωτήματα:
1. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικοί τιμοκατάλογοι και εμείς είμαστε στον πιο ακριβό τουλάχιστον για την ευρώπη γιατί;
Μήπως γιατί έχουμε τα υψηλότερα εισοδήματα; Μήπως μας περισσεύουν;
Γιατί οι τιμές που αγοράζουμε είναι ίδιες με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ναι εκεί το τραπεζάκι κάνει 49ΑΕΔ = 9,5 ευρώ αν και λίγο φτηνότερο) μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο; (Στην Αμερική κάνει 7,99$ = 5,65 ευρώ - είναι φτωχοί αυτοί...)
2. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι είμαστε τόσο κορόιδα, ώστε να μας πουλάνε τα ίδια πράγματα 2 και 3 φορές ακριβότερα; Νομίζουν ότι πουλάνε χάντρες στους ιθαγενείς;

Συνέχεια...

Αδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σχεδιάζει η Κομισιόν



H επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότησης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι προτεραιότητα του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Πέρυσι, ο Μπαρόζο υπέστη πλήγμα όταν 22 χώρες ψήφισαν κατά της πρότασής του για την άρση των απαγορεύσεων στην καλλιέργεια δύο επίμαχων γενετικά τροποποιημένων φυτών.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται πως παραμένουν απρόθυμες να συναινέσουν εξαιτίας της αντίθεσης της κοινής γνώμης.

Όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν επιθυμεί την επανεκκίνηση της διαδικασίας αδειοδότητησης αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα ομάδα επιτρόπων.

«Η αδειοδότηση για την καλλιέργεια του καλαμποκιού MON 810 και της πατάτας Amflora αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του» δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν κατονομάζεται.

«Θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα αυτό που τον ταλαιπώρησε κατά την πρώτη του θητεία» πρόσθεσε.

Το καλαμπόκι MON 810 (ανθεκτικό στην πυραλίδα του αραβόσιτου) της Monsanto είναι ο μόνος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εταιρεία πιέζει για ανανέωση της άδειας.

Αδεια για την πατάτα Amflora (για βιομηχανική χρήση) η εταιρεία BASF, η οποία προσβλέπει σε έσοδα 30-40 εκατ. ευρώ ετησίως.


Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία κι η Γερμανία έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες, ενώ έντεκα χώρες ζήτησαν άδεια για να απαγορεύσουν κάθε καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.



«Ο Μπαρόζο δεν κρίνει παρά με όρους αγοράς και εμπορικών σχέσεων» τονίζει ένας ευρωπαίος αξιωματούχος. «Βασίζεται στις επιστημονικές απόψεις που λένε ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία, αλλά δεν ασχολείται με τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον» δήλωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αποχώρηση του ευρωπαίου επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα, ο οποίος είναι αντίθετος με την καλλέργεια μεταλλαγμένων, διευκολύνει τον Ζοζέ Μπανουέλ Μπαρόζο, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Γενικά, οι αποφάσεις για την αδειοδότηση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών λαμβάνονται κατά πλειοψηφία μεταξύ των χωρών-μελών. Αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, το θέμα παραπέμπεται στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών.

Αν και οι υπουργοί δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε διάστημα τριών μηνών, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτρoπή.

Συνέχεια...

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε…


Λέτε να μας προσλάβουν διεθνείς επενδυτικοί οίκοι;

Είναι απλά τα πράγματα για όποιον θέλει να είναι ενημερωμένος και να σκέφτεται έξω από τα βαρίδια που τον τραβούν απ το μανίκι και τον εγκλωβίζουν σε τσιτάτα και λαϊκισμούς.

Δείτε τι γράφαμε στις 30 Νοεμβρίου 2009

Συνέχεια...

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Όποιος θέλει να τρώει παραμύθια είναι δικαίωμά του, αλλά όταν ξυπνήσει μήπως θα είναι αργά…



Διαφαίνεται καθαρά πως την κρίση θα την πληρώσουμε οι ίδιοι πάντα και πολύ ακριβά. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς χορεύουμε σε άλλες πλάτσες, με άλλα όργανα και άλλους χορούς.

Είμαστε και χορεύουμε στον κόσμο μας.

Έχω ξαναγράψει ότι, τα συνθήματα, οι λαϊκισμοί και τα παραμύθια έχουν τελειώσει.

Σε όποιο κόμμα κι αν ανήκεις φίλε αναγνώστη απαίτησε να παίρνουν συγκεκριμένες θέσεις για όλα τα προβλήματα.

Ψάχνω να βρω ολοκληρωμένες προτάσεις για το φορολογικό και δεν βρήκα, πέραν από τις θέσεις της ΓΣΕΕ που έχει κάνει αναφορά το Blog.

Δεν έχει σημασία αν συμφωνεί κανείς ή να διαφωνεί, σημασία έχει να υπάρχουν προτάσεις και εμείς να κρίνουμε.

Αυτό σημαίνει άσκηση πολιτικής και παρέμβαση στη κοινωνία και φυσικά όχι οι εκ του ασφαλούς αφορισμοί που εκτοξεύονται.

Όποιος θέλει να τρώει παραμύθια είναι δικαίωμά του, αλλά όταν ξυπνήσει μήπως θα είναι αργά…

Αν μου πείτε για τον κακό καπιταλισμό, θα συμφωνήσω μεν αλλά δεν θα με πείσετε ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την επανάσταση.

Μέχρι τότε μήπως τα στείρα αντικαπιταλιστικά συνθήματα, αν δε συνοδεύονται και από λύσεις για το σήμερα, είναι ο φερετζές της αδράνειας και το άλλοθι των εξουσιών;

Μήπως μέχρι τότε να περιμένουμε σαν τους θρησκευόμενους τη μεταθανάτια δικαίωση και να ψάλουμε εξ αντικειμένου προς τους άρχοντες το «πολυχρόνιον ποιείσαι»;

Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

ΟΛΟ ΜΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝΕ!!!

ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΑΝ ΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!!!!!!!!!!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ


Συνέχεια...

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ...


Γιατί
περισσεύει
τόσος μήνας
στο τέλος
των χρημάτων ;

Συνέχεια...

Επιτέλους ξεθόλωσε το τοπίο..

Αφιέρωσα όλο το πρωινό μου…
Δεν άφησα τηλεοπτικό παράθυρο και οικονομοφοροτεχνικό αναλυτή να μην τον παρακολουθήσω με ευλάβεια…

Οι μισοί υμνούσαν τα μέτρα και οι άλλοι μισοί τα έθαβαν

Ένα κλικ ήθελε η συνείδησή μου να γύρει από τη μια ή την άλλη μεριά.

Ένοιωσα τη μέγιστη ανακούφιση όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος που ως γνωστόν έχει ως έδρα για τις δραστηριότητές του το...Λουξεμβούργο (γνωστό "φορολογικό παράδεισο"), δήλωσε ότι τα μέτρα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση!

Έκλεισα την τηλεόραση και πήγα στη διαδήλωση!

Συνέχεια...

Αυτοί ή εμείς;

“…Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους.
Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε.
Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια
τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;…”

-Από τον ιστορικό λόγο του Άρη Βελουχιώτη στην Λαμία
Από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια...

Άλλος γ….και άλλος πληρώνει


Από χθες το βράδυ όλοι μετράμε ποιος τελικά πληρώνει.
Ιδού η απάντηση.

Δυο ζευγάρια έπαιζαν μπιρίμπα ένα απόγευμα.Του Νίκου του έπεσαν κατά λάθος κάποια χαρτιά στο πάτωμα και έσκυψε να τα μαζέψει.

Έσκυψε κάτω από το τραπέζι να τα μαζέψει και με έκπληξη είδεανοιχτά τα πόδια της Ρένας, γυναίκας του Γιώργου που δεν φορούσεεσώρουχο. Απόλαυσε το θέαμα και ταραγμένος σήκωσε το κεφάλι.Κάποια στιγμή πήγε στην κουζίνα να πάρει αναψυκτικά, ακολούθησε και ηΡένα και τον ρώτησε "είδες τίποτε που σου άρεσε όταν έσκυψες;
" Έκπληκτος από το θράσος της ο Νίκος, της απάντησε ότι όντως είδε και του άρεσε πολύ. Η Ρένα τότε απάντησε "ωραία, αν θέλεις να το απολαύσεις θα σου στοιχίσει 1000 ευρώ." Χρειάστηκε ένα λεπτό ο Νίκος να συνέλθει, να τουπολογίσει και απάντησε ότι ενδιαφέρεται.
Του είπε ότι ο Γιώργος, ο άντρας της , Παρασκευές δουλεύει απογεύματακαι μπορούσε να πάει στις 2 σπίτι της. Παρασκευή 2 η ώρα έμπαινε στοσπίτι της και αφού πέρασαν ένα παθιασμένο απόγευμα, της έδωσε τα 1000ευρώ και έφυγε.Στις 6 γύρισε ο Γιώργος σπίτι και μπαίνοντας ρωτάει τη γυναίκα του:
"Πέρασε από εδώ ο Νίκος το μεσημέρι;" Πανικόβλητη η Ρένα και ενώ η καρδιά της πήγαινε να σπάσει απάντησε: "Γιατί; χμ, ναι, πέρασε για λίγα λεπτά το μεσημέρι"."Και σου έδωσε 1000 ευρώ;" ρωτάει ο Γιώργος.

Η Ρένα τρομοκρατημένη πλέον τελείως σκέφτεται ότι από κάπου κάτι έμαθε αλλά βρίσκοντας την ψυχραιμία της απαντά:

"ναι αγάπη μου έφερε όντως χίλια ευρώ" .

Οπότε ο Γιώργος ανακουφισμένος
"το ήξερα ότι είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Ήρθε το πρωίαπό το γραφείο και μου ζήτησε δανεικά 1000 ευρώ και μου είπε ότι θαπερνούσε από το σπίτι το απόγευμα να σου τα αφήσει."

Συνέχεια...

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Απόψε η κυβέρνηση έπαιζε δυστυχώς μονότερμα…


Είπα να σχολιάσω τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έστω και βεβιασμένα, πλην όμως διαπίστωσα πως τα κόμματα δε μίλησαν μέχρι στιγμής ( άραγε είναι θέμα αιφνιδιασμού, ευθύνης ή καιροσκοπισμού ).

Λίγο πολύ όλοι γνώριζαν τι θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση και έτσι δεν δικαιολογείται η απουσία τους.

Άκουσα την Παπαρήγα αρκετά απροετοίμαστη στο ALTER και το Λαφαζάνη να εκφέρει ατάκτως φράσεις, όπως

« …η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε μέτρα, αλλά εξαπέλυσε ένα «τσουνάμι» εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.Η οικονομία εξωθείται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνία οδεύει σε εφιάλτη.Το κοινωνικό ηφαίστειο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και ότι είναι η ώρα των μεγάλων ενωτικών ταξικών και κοινωνικών αγώνων για μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή με σοσιαλιστικό ορίζοντα».


Σύντροφε Λαφαζάνη με συνθήματα δεν κάνουμε πολιτική.


Όσον αφορά τη ΝΔ ούτε κουβέντα.


Απόψε η κυβέρνηση έπαιζε δυστυχώς μονότερμα…


Επιγραμματικά όμως μπορώ να πω ότι θα πληρώσουν οι ίδιοι, δηλαδή όσοι μέχρι σήμερα ήταν ειλικρινείς στις φορολογικές δηλώσεις τους και παραμένει ζητούμενο αν θα συλληφθούν οι φοροφυγάδες.

Συνέχεια...

Φτάσαμε στο «δια ταύτα»…



… τις επόμενες ώρες κληρώνει
το … φορολογικό
και το ασφαλιστικό!

Καλή Σαρακοστή

και αύριο έχει ΑΠΕΡΓΙΑ

Συνέχεια...

Οι Κωμιακίτες το Σάββατο γλεντούν και σας προσκαλούν …

Συνέχεια...

Απαντήστε κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι..


Επειδή πιστεύουμε θα γίνει και πρέπει να γίνει προεκλογικά, μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα ξεδιπλωθούν οι … οικολογικές ευαισθησίες κάθε πικραμένου…

… ρωτάμε ΟΛΟΥΣ τους υποψήφιους Δημάρχους
της Νάξου.


1. Συμφωνείτε με τον τρόπο που εφαρμόζονται οι «εναλλακτικές λύσεις» στη Νάξο;
2. Θα στηρίξετε την συνέχιση της υπάρχουσας συμφωνίας και του υπάρχοντος σχεδιασμού σχετικά με τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων στη Νάξο;
3. Αν ΟΧΙ, τι προτείνετε;

Απαραίτητη διευκρίνηση: Δεν ρωτάμε αν είστε ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διότι την αυτονόητη απάντηση την ξέρουμε.

Συνέχεια...

Αντιρρήσεις και Αντιστάσεις στη Νάξο



Ένα νέο Ναξιώτικο blog, με πρώτη ενδιαφέρουσα ανάρτηση- άποψη που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. προστέθηκε στην παρέα μας.
Το καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο..

Συνέχεια...

Θα πουλήσουν και το σχοινί που θα τους κρεμάσεις.


Όταν η Αγορά ( βλέπε τράπεζες ) πριν ένα χρόνο κατέρρεε έσπευσαν τα κράτη να στηρίξουν τις τράπεζες.

Είναι πρόσφατο και το θυμόμαστε.

Ο δαίμονας δηλαδή του καπιταλισμού, που είναι το δημόσιο, στήριξε την κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού που είναι οι τράπεζες. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα έγινε ξαφνικά και εξ ανάγκης, κρατικοδίαιτη.

Σχηματικά δηλαδή το αφεντικό δανείστηκε και στηρίχτηκε στην υπηρέτρια, όπως βλέπαμε σε ελληνικές ταινίες.

Κι αυτό το έκαναν τα κράτη, εγγυούμενα με τα ομόλογά τους τη στήριξη των τραπεζών.

Σήμερα οι διεθνείς τράπεζες, σε ένδειξη «ευγνωμοσύνης» κερδοσκοπούν πάνω στα ομόλογα που πήραν τα κράτη για να τις στηρίξουν.

Αυτό το φαινόμενο είναι μια πλευρά του σημερινού αδιέξοδου, ενός συστήματος που έχει φτάσει στα αδιέξοδά του και το μόνο που του μένει είναι να τρώει τις σάρκες του για να αναπαραχθεί.


Όπως έλεγε ο Λένιν οι καπιταλιστές προκειμένου να κερδίσουν θα πουλήσουν και το σχοινί που θα τους κρεμάσεις.

Συνέχεια...

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Το STAR ενημερώνει υπεύθυνα

Μη ψάχνετε για υπεύθυνες ειδήσεις, να η απάντηση.


Συνέχεια...

Αριστερά, αριστερισμός και εργατικό κίνημα



Στα πλαίσια της κριτικής ανάδειξης των προβλημάτων ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, παραθέτουμε δυο κείμενα, χωρίς σχόλια δικά μας, όχι γιατί δεν έχουμε άποψη, αλλά όπως έχουμε τονίσει προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του κριτικού πολιτικού λόγου.


Το ένα είναι από στέλεχος του ΠΑΜΕ και το άλλο από τον ΛΕΝΙΝ και δεν το κάνουμε με στόχο μια άνιση και προφανώς άδικη σύγκριση, αλλά καλώς ή κακώς μέσα από επώνυμα στελέχη εκφράζεται κυρίαρχα πολιτικά ο Λενινισμός στην Ελλάδα.

Το κάνουμε ακόμα γιατί το σχίσμα και η άτυπη διάσπαση του ΣΚ δεν πρέπει να προσεγγίζεται με όρους στείρου παραταξιακού φανατισμού, αλλά με πολιτικές σταθερές, ανατρέχοντας στην ιστορία και στους κλασικούς θεωρητικούς.

Χρ. Κατσώτης από την Παναθηναϊκή συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ


…«Χρειάζεται - σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης - να επιμείνουμε ότι η αστική νομιμότητα κατοχυρώνει την εκμετάλλευση, τη μοιρολατρία, μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", σημαίνει η εργατική τάξη να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους νόμους που κατοχυρώνουν τα δεσμά της, να μην πειθαρχεί στα όργανα της απεργοσπασίας και του κεφαλαίου, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ... Η γραμμή της "απειθαρχίας" έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του εργατικού κινήματος».

Ειδικά για το ρόλο της ΓΣΕΕ, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε:

«Σήμερα η ΓΣΕΕ είναι αντίπαλος του εργατικού κινήματος, όργανο του κεφαλαίου των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων και ως αντίπαλος πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι η σημερινή ΓΣΕΕ μπορεί να αλλάξει με κάποιον "καλύτερο συσχετισμό"
. Και μετά την απεργία, από τη ΓΣΕΕ συνεχίζεται ο αισχρός αντικομμουνισμός και οι επιθέσεις στο ταξικό κίνημα. Η αναμέτρηση μαζί της χρειάζεται να συνεχιστεί μαχητικά στους χώρους δουλειάς».

http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/12/2009&id=11635&pageNo=14&direction=1


Λένιν: Αριστερισμός η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού

«Την πάλη όμως ενάντια στην ‘’εργατική αριστοκρατία‘’ τη διεξάγουμε εξ’ ονόματος της εργατικής μάζας και για να την τραβήξουμε προς το μέρος μας.

Την πάλη ενάντια στους οπορτουνιστές και τους σοσιαλσωβινιστές ηγέτες τη διεξάγουμε για να τραβήξουμε την εργατική τάξη με το μέρος μας.
Θα ήταν ανοησία να ξεχνά κανείς αυτή τη στοιχειώδη και εξόφθαλμη αλήθεια.

Και ακριβώς αυτή την ανοησία κάνουν οι «αριστεροί» γερμανοί κομμουνιστές, που από την αντιδραστικότητα και την αντεπαναστατικότητα των κορυφών των συνδικάτων βγάζουν το συμπέρασμα ότι πρέπει να φύγουμε από τα συνδικάτα!!! ν’ αρνούμαστε να δουλέψουμε σ’ αυτά!!!


Να δημιουργήσουμε νέες, επινοημένες μορφές εργατικής οργάνωσης!! Ασυγχώρητη βλακεία, που ισοδυναμεί με την μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι κομμουνιστές στην αστική τάξη.»

«Δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς μεγαλύτερο παραλογισμό, μεγαλύτερη ζημιά για την επανάσταση απ’ αυτήν που προξενούν οι ‘’αριστεροί’’ επαναστάτες.

..Γιατί όλο το καθήκον των κομμουνιστών είναι να ξέρουν να πείθουν τους καθυστερημένους, να ξέρουν να δουλεύουν ανάμεσά τους κι όχι να απομονώνονται απ’ αυτούς με επινοημένα, παιδιάστικα ‘’αριστερά’’ συνθήματα.»

Συνέχεια...

Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας Νάξου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μίλητος» το βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη «Βυζαντινό πάρκο Τραγαίας Νάξου - Ένας νησιωτικός βυζαντινός θρησκευτικός Μυστράς στην Κεντρική Νάξo».
Το βιβλίο παρουσιάζει το σημαντικότερο κομμάτι της βυζαντινής Νάξου, του οποίου οι ναοί και οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 13ο αιώνα προκαλούν ιστορικό ενδιαφέρον και θαυμασμό.

Η Νάξος αποτελεί το μοναδικό νησί των Κυκλάδων, στο οποίο υπάρχουν 200 περίπου ναοί της βυζαντινής περιόδου με πλούσια εικονογραφική αποτύπωση όλων των βυζαντινών περιόδων. Τριάντα (30) περίπου από τους ναούς αυτούς βρίσκονται στην περιοχή της Τραγαίας και των χωριών, που την περιβάλουν, μέσα σε έναν ιστορικό ελαιώνα, από τον οποίο έλαβε τον τίτλο του και ο ορεινός Δήμος της Νάξου (Δρυμός Ελαίων = Δρυμαλία). Η περιοχή αυτή υπήρξε το οικονομικό και κοινωνικό κέντρο των βυζαντινών χρόνων, αφού λόγω των πειρατικών επιδρομών οι κάτοικοι της Νάξου εγκατέλειψαν παράκτιους οικισμούς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Σαν σήμερα…

1833: Με διάταγμα της αντιβασιλείας, η δραχμή αντικαθιστά ως νομισματική μονάδα τον φοίνικα

1981: Η τραγωδία της Θύρας 7 του σταδίου «Καραϊσκάκη».

2004: Ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέγεται νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα - λευκά.

1972 και 1980 αντίστοιχα. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Νίκος Ξυλούρης κάνουν παρέα και τραγουδούν με τον Αρχάγγελο…





Συνέχεια...

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη...


Η φωτογραφία του αιώνα!

Η εικόνα είναι το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη. Ο ήλιος στον κόκκινο πλανήτη φαίνεται 2/3 πιο μικρός από ότι στη γη, γιατί βρίσκεται πιο μακριά. Την τράβηξε το ρομποτ Spirit που έχει σταλεί να εξερευνήσει τον Άρη, από το χείλος του κρατήρα Gusev.
Ότι και να πεις για αυτή τη φωτογραφία θα είναι πάντα λιγότερο της άξιας της. Φαινομενικά είναι μια απλή όμορφη φωτογραφία ηλιοβασιλέματος. Ίσως κάποιος σκεφτεί τη Σαντορίνη και πει ότι έχει δει καλύτερα ηλιοβασιλέματα...
Και όμως εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη φωτογραφία του αιώνα.

Αναμφίβολα έχει μια ομορφιά και το χρωματικό φάσμα έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα που την καθιστά μοναδική. Αυτό που την κάνει τη φωτογραφία του αιώνα είναι το τι χρειάσθηκε για να βγει αυτή η εικόνα.
Για να τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία χρειάσθηκε όλη σχεδόν η τεχνολογική πρόοδος της ανθρωπότητας.
Μια εικόνα που σχεδόν συνεργάστηκαν όλες οι επιστήμες.
Ατελείωτες ώρες έρευνας και επιστημονικών μελετών αποτελούν το υπόβαθρο της.
Αν θέλετε να δείτε πως τραβήχτηκε αυτή η εικόνα που μας δίνει η NASA, δεν έχετε παρά να δείτε το βίντεο που ακολουθεί:




Από το http://paratolmo.blogspot.com/

Συνέχεια...

Αγροτικές κινητοποιήσεις, ένα προδιαγεγραμμένο τέλος


Λέγεται πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς ότι πράγματι δεν πάει χαμένος αρκεί κάθε φορά να βγαίνουν και τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Δυστυχώς συμπεράσματα δε βγαίνουν ποτέ, για τον απλό λόγο πως πιθανόν να αμφισβητηθεί η εκάστοτε ηγεσία που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και των αγώνων..

Έτσι οδηγούνται πολλοί αγώνες πολλών κλάδων σε επαναλαμβανόμενες ήττες.

Το τέλος του αγώνα των Αγροτών ήταν προδιαγεγραμμένο για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς την πολιτική ιστορία των κινημάτων.
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε όταν γράφαμε στο ξεκίνημα των κινητοποιήσεων:

«Ένας αγώνας, για να είναι αποτελεσματικός, οργανώνεται και πραγματοποιείται αφού διαμορφώνονται και κωδικοποιούνται τα κοινά αιτήματα, στη συνέχεια οικοδομούνται η ενότητα ,το μέτωπο και οι κοινωνικές συμμαχίες και στο τέλος αρχίζει ο αγώνας.Στον αγώνα των αγροτών όλα έγιναν ανάποδα και ευκαιριακά γιατί φαίνεται προηγήθηκε η ανάγκη ή η σκοπιμότητα από τη λογική.Το τέλος είναι φανερό.Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τους αγρότες, για τον πρωτογενή τομέα και για την Ελλάδα γενικότερα.»

Συνέχεια...

ΚΥΡ και ξεκολλήσαμε...

Συνέχεια...

Γαϊδούρια

Από την επανάληψη έχω βαρεθεί.
Ωραία. Ας πούμε ότι πρέπει να τα πάρει όλα από τον φτωχό. Όμως χωρίς ανάπτυξη και χωρίς την τάχιστη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πώς η οικονομική πληγή θα επουλωθεί;
Δύο πράγματα δεν βγήκαν από το στόμα του Πρωθυπουργού.
Το πρώτο, επενδύσεις και παραγωγή.
Το δεύτερο, η λίστα των ονομάτων και τα ποσά που έφαγαν οι απατεώνες της πολιτικής.
Να μην κοροϊδευόμαστε
Ο μεγαλύτερος εσωτερικός εχθρός αυτού του τόπου είναι ένα παμφάγο τυμπανιαίο πτώμα.
Ο κρατικοδίαιτος, κομπραδόρικος και αεριτζίδικος καπιταλισμός.
Αυτή η κακοδαιμονία της φυλής. Από εκεί.
Και η φοροδιαφυγή.
Και η διαπλοκή.
Και η σπατάλη.
Και η ανεργία.
Και η τάχα μου ελληνική πρωτοτυπία.
Ελλάς, χώρα φτωχή, πλουσίων Ελλήνων!

Να τα πάρω από την αρχή. Μπορεί να ξεφουσκώσει τον δημόσιο τομέα;
Οχι. Πού θα βρουν δουλειά όλοι αυτοί; Θα μπλοκάρουν τους δρόμους και θα εκτοξεύουν πέτρες και καδρόνια προς κάθε κατεύθυνση πολιτική. Από δημόσιοι υπάλληλοι θα γίνουν κουκουλοφόροι και αναρχικοί.
Μπορεί να ρίξει ζεστό χρήμα στην αγορά;
Οχι. Η Ευρώπη απαγορεύει να κόψεις χρήμα όπως κάνει ο Ομπάμα στην Αμερική.
Μπορεί να ανοίξει την πόρτα στο Πεκίνο;
Οχι. Αντίπαλος της Ευρώπης η Ασία η κινεζική.

Επομένως τι έχεις, Ελλάδα, τι είχα πάντα. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς παραγωγή και χωρίς ανάπτυξη, η απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων θα εξατμιστεί στο πι και φι. Από τη μία τσέπη θα μπαίνει το χαράτσι από την άλλη θα φεύγει η αγορά με το παγάκι. Να μην έχουμε την παραμικρή αυταπάτη. Εκτός από το πρώτο κακό με τον μεταπρατικό καπιταλισμό, λαμβάνουμε και δεύτερο από το ιερατείο το ευρωπαϊκό. Οι αποφάσεις έξω από το κέντρο το αθηναϊκό.
Ψηφίζεις Παπανδρέου για πρωθυπουργό και σαν γαϊδούρι κουβαλάς στην πλάτη σου τον Αλμούνια τον Ισπανό!

ddanikas@dolnet.gr

Συνέχεια...

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΑΔΙΑΣ: «Μαραμπού»

Αξιοποιήστε το μουντό και βροχερό κυριακάτικο πρωινό σας. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να διαβάσετε τη «Φωνή Κυρίου», ούτε τα παρασκήνια από το χωρισμό της… Ωραίας Ελένης.

Απολαύστε τον ποιητή της ναυτοσύνης,
που όταν πατούσε στεριά, έμενε στο Γαλάτσι…

Συνέχεια...

Κυριακή της «Κρεατινής»…


… και ότι φάτε, ότι πιείτε,
γιατί με νομοθετική ρύθμιση
η «νηστεία» της Σαρακοστής,
θα παραταθεί επ’ αόριστο…


Δεν θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση!

Συνέχεια...