Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΑΜΠΡΑΜ: Η παραμεθόριος περιοχή του Μπαρδάνη


Η περιοχή του Αμπράμ, μια από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου και ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή, με δυο ξενοδοχεία και μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, φαίνεται πως δεν υπάρχει στο χάρτη του Δήμου Δρυμαλίας.


Το χωματόδρομο (500 μέτρα !) μέχρι την παραλία τον κατασκεύασαν και τον συντηρούν μόνοι τους οι κάτοικοι.


Την παραλία και το ρέμα τα καθαρίζουν επίσης μόνοι τους.


Κι όμως η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς την παραμικρή συμβολή του Δήμου, συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη του Νησιού και της Ελλάδας γενικότερα και φυσικά στα έσοδα του Δήμου.


Η έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής έχουν καταστήσει
την περιοχή του Αμπράμ μια ιδιότυπη παραμεθόριο και εγκαταλειμμένη περιοχή.

Συνέχεια...

Οικογένεια σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο


Προφανώς απέναντι στην ανάγκη της συλλογικής δράσης στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο η οικογένεια μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί το μεγάλο ερώτημα που μας έχει δημιουργηθεί από φαινόμενα μοναχοί να αρνούνται να συναντήσουν ακόμα και τους γονείς τους.


«Διότι ήλθον να διαχωρίσω άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής. Και εχθροί του ανθρώπου θέλουσιν είσθαι οι οικιακοί αυτού. Όστις αγαπά πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ δεν είναι άξιος εμού καί όστις αγαπά υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ, δεν είναι άξιος εμού» («κατά Ματθαίον», 10: 35-37.)



Όταν είπαν στον Χριστό, ότι η μητέρα του και τ’ αδέλφια του περιμένουν έξω από το ναό καί θέλουν να μιλήσουν μαζί του, είπε: «Τις έστιν η μήτηρ μου καί τίνες εισίν οι αδελφοί μου; καί εκτείνας την χείρα αυτού επί τους μαθητάς αυτού έφη∙ ιδού η μήτηρ μου και οι αδελφοί μου» »(«κατά Ματθαίον», 12: 47-49.)



Όταν ένας από τους μαθητές του τού ζήτησε άδεια, για να πάει να θάψει τον πατέρα του, του είπε: «Ακολούθει μοι, καί άφες τους νεκρούς θάψαι τους νεκρούς» («κατά Ματθαίον», 8: 22.) Φαίνεται, ότι προαισθανόταν τις ενοχλητικές οικογενειακές προστριβές, που θα δημιουργούνταν από τον προσηλυτισμό του κινήματός του και το φανατικό μίσος των αντιπάλων του: «Παραδώσει δε αδελφός αδελφόν εις θάνατον, και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσι αυτούς» («κατά Ματθαίον», 10: 21.)

Συνέχεια...

Που θα πάει, θα κάνουμε κι εμείς διακοπές

Ελπίζουμε την επόμενη βδομάδα. Α ρε μισθωτή εργασία…

Συνέχεια...

Νέο χαστούκι από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων




Αντισυνταγματικό και το DΝΑ

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης δεν έχει όρια.

Για πρώτη φορά διευρύνεται επικίνδυνα ο κατάλογος των αδικημάτων για τα οποία μπορεί η Πολιτεία να διατηρεί αρχείο γενετικού υλικού υπόπτων όχι μόνο για σοβαρά κακουργήματα αλλά ακόμα και για πλημμελήματα

Συνέχεια...

Γυρνάμε πίσω το 1934

Σε κοινό υπόμνημά τους Σύλλογοι Αμοργού, Ανάφης, Σικίνου και Νάξου υποβάλουν στον Υπουργό Συγκοινωνιών Π. Ράλλη έγγραφο με τα προβλήματά τους.

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα προβλήματα της εποχής, κοινωνικά και δημοκρατικά.

Ταξίδι με το πλοίο 60 ώρες και τα νησιά γεμάτα πολιτικούς εξόριστους….


Από τα αρχεία του Συλλόγου Κορωνίδας

Συνέχεια...

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Δραματική η εικόνα των εξόδων του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο



Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας:

- Το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 0,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 15%...

- Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 22,19 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έφτασαν για την ίδια περίοδο τα 34,18 δισ. ευρώ.

- Το έλλειμμα, για τους πρώτους έξι μήνες, διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος ήταν στα 12,7 δισ. ευρώ.

- Όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στόχος είναι η οριστική υποχώρησή του ελλείμματος στο 3% το 2010

Με τα τωρινά στοιχεία, φαίνεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 5,1% επί του ΑΕΠ για το 2009.


Σχόλιο δικό μας.

Ο κουρασμένος προχώρησε σε πρόωρες εκλογές το 2007 για να διαχειριστεί υπεύθυνα και με νωπή εντολή το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πάμπολλες φορές ο προϋπολογισμός, ακόμα και ο αρμόδιος Υπουργός και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Και κουρασμένος και αποτυχημένος.

Συνέχεια...

Και όμως τα πράγματα αλλάζουν

Η συλλογική πολιτική δράση είναι ο λόγος για τον οποίο η ζωή μας είναι καλύτερη από των παππούδων μας.
Και έγινε καλλίτερη γιατί οι εργαζόμενοι ποτέ δεν έκαναν το λάθος να λένε ότι η πολιτική είναι άσχετη και βαρετή και δεν τους νοιάζει.


Oταν είστε απλώς ένα άτομο επάνω σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται, όταν βλέπετε οικονομίες να καταρρέουν, πολέμους να μαίνονται, πώς θα έπρεπε να αντιδράσετε;
Τι μπορείτε να κάνετε; Το τρέχον σύμπλεγμα κρίσεων έχει προκαλέσει ως αντίδραση διάφορα αισθήματα τα οποία μπορείτε να ακούσετε να εκφράζονται σε κάθε μπαρ και καφετέρια.

Αξίζει να τα εξετάσουμε, διότι πέρα από τα δελεαστικά τους μηνύματα υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στην πραγματική αλλαγή και στον οποίο αποδίδουμε ελάχιστη σημασία.
Η πρώτη τάση είναι να νιώθει κανείς ανήμπορος και να μετατρέπει αυτό το συναίσθημα σε μια απείθαρχη απαισιοδοξία. Ξέρετε πώς είναι. Δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά. Θα αγοράσω μια έξτρα μεγάλη κλειδαριά για την πόρτα μου, θα αγκαλιάζω τα παιδιά λίγο πιο σφιχτά και θα περιμένω να περάσει η καταιγίδα.

Ολοι έχουμε τέτοιες διαθέσεις από καιρό σε καιρό αλλά πλέον αποτελούν την επικρατούσα διάθεση των πολιτών στις υποτιθέμενες προηγμένες δημοκρατίες.

Η δεύτερη τάση μοιάζει αντίθετη, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Προστάζει ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι έναν ηρωικό ηγέτη ο οποίος θα μας σώσει. Εμπρός, Μπαράκ Ομπάμα. Είναι έξυπνος, ευφραδής και έχει συνείδηση. Εκείνος θα βρει λύση. Και οι δύο αυτές τάσεις αφήνουν αδρανή τον πολίτη.

Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επικεντρωθεί στην προσωπική του ζωή και να περιμένει την καταστροφή ή τη σωτηρία αποκλείοντας την πραγματική επιλογή που τον περιμένει. Πρόκειται για το μοναδικό πράγμα που επέφερε πολιτική αλλαγή στο παρελθόν και είναι το μόνο που θα μας βγάλει τώρα από τη δύσκολη θέση: συνηθισμένοι, μεμονωμένοι πολίτες συγκεντρώνονται, ορθώνουν το ανάστημά τους και προτείνουν δικές τους λύσεις.
Για να φθάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε εκείνους που λένε ότι η πολιτική είναι άσχετη και βαρετή και δεν τους νοιάζει. Ας είμαστε σοβαροί. Αυτό ισοδυναμεί με το να λέει κάποιος ότι δεν τον νοιάζει το επίπεδο ζωής του, η υγεία του, η δουλειά του, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του, το μέλλον του ή όποιο μέλλον.
Η συλλογική πολιτική δράση είναι ο ένας και σημαντικότερος λόγος για τον οποίο η ζωή κάποιου είναι σήμερα απερίγραπτα καλύτερη από εκείνη των προπάππων του.
Οταν οι άνθρωποι απαίτησαν για πρώτη φορά δικαιώματα για τις γυναίκες ή πρότειναν να πληρώνονται οι συνηθισμένοι εργαζόμενοι τα Σαββατοκύριακα και τις άδειές τους, τους αντιμετώπισαν με την ίδια ετοιμόλογη απαισιοδοξία που ακούμε σήμερα:

Δεν θα γίνει ποτέ! Οι καθημερινοί άνθρωποι όμως που πίστευαν ότι είναι απαραίτητοι συγκεντρώθηκαν. Μίλησαν, διαφώνησαν, διαδήλωσαν και άσκησαν πιέσεις και κέρδισαν.
Αυτά τα επιτεύγματα ουδέποτε χαρίστηκαν από όσους βρίσκονται στην κορυφή. Προέκυψαν όμως ως αποτέλεσμα της απαίτησης και της επιμονής εκατομμυρίων καθημερινών ανθρώπων.

Αν περιμέναμε να δουν αυθορμήτως οι ηγέτες το φως, θα περιμέναμε ακόμη. Αν δεν στραφείτε στην πολιτική, η πολιτική θα στραφεί σε εσάς. Σε όλες τις κοινωνίες τα άτομα που έχουν ήδη την εξουσία θα προσπαθήσουν να κάνουν το κράτος να λειτουργήσει κατά τα συμφέροντά τους.

Κάθε ημέρα οι εταιρείες πετρελαίου και οι δισεκατομμυριούχοι προωθούν τα συμφέροντά τους και μιλούν πολύ ηχηρά για τους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν διότι έχουν τόσο πολλά χρήματα.
Αν μείνετε πίσω, σηκώσετε τους ώμους και πείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, τα συμφέροντά τους θα επικρατήσουν επί των δικών σας. Ετσι δημιουργήθηκε η χρηματοπιστωτική ασφυξία που απειλεί τις θέσεις εργασίας σας και η περιβαλλοντική κρίση που απειλεί το οικοσύστημά σας. Οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στις πιέσεις που τους ασκούνται. Οι τράπεζες, οι εταιρείες πετρελαίων και οι δισεκατομμυριούχοι δεν σταματούν να ασκούν τη δική τους πίεση, να ανεμίζουν επιταγές και να απειλούν.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η συλλογική μας φωνή θα ακούγεται πιο δυνατά. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να προσφέρουμε τον χρόνο, την ενέργεια και την αφοσίωσή μας απαιτώντας πραγματική δημοκρατία. Αυτό δεν είναι κάτι μακρινό. Είναι πολύ απλό και πρακτικό. Μπορούμε να διαλέξουμε μία ή δύο ομάδες από τις χιλιάδες εξαιρετικές που υπάρχουν και να τους αφιερώνουμε λίγες ώρες από τον χρόνο μας κάθε εβδομάδα. Η πολιτική αλλαγή σπανίως επέρχεται μέσω μιας ικανοποιητικής, οργασμικής αναλαμπής, αλλά αν την απαιτήσουν αρκετοί από εμάς στο τέλος επέρχεται. Η πραγματική δημοκρατία απαιτεί συλλογική εργασία.
Δεν είστε ανίσχυροι. Περιβάλλεστε από εκατομμύρια ανθρώπους που μοιράζονται τις απογοητεύσεις σας και το ένστικτό σας για δικαιοσύνη και ορθολογισμό. Είναι καθήκον σας ως πολιτών να ενωθείτε με αυτούς. Μαζί είστε ισχυροί. Αν παραμείνετε μόνοι, απομονωμένοι και βουτηγμένοι στον κυνισμό, οι μεγαλοκαρχαρίες των επιχειρήσεων θα μάχονται υπέρ των δικών τους συμφερόντων και εναντίον των δικών σας και της ανθρωπότητας.

Johann Ηari The Independent, 31 Ιουλίου 2009

Συνέχεια...

Kι αυτό σε ..σκυλάδικη εκτέλεση; Ε…όχι δα

Επιμένουμε στο πρωτότυπο…..Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαραχτήρας μας



Συνέχεια...

Ο φανατικός του Ερικ Χόφφερ


Μήπως πρέπει να ψαχτούμε όλοι και ιδιαίτερα όσοι τον φανατισμό και δογματισμό τους τον πουλούν και ως μαγκιά;


Ο φανατικός είναι:

ένας απογοητευμένος άνθρωπος

ένας αποτυχημένος,

ένας ανεπιθύμητος,

ένας βαριεστημένος,

ένας φιλόδοξος,

ένας αμαρτωλός,

ένας ένοχος,

ένας, πού θέλει να λατρεύει καί να υπηρετεί ένα δαίμονα ή ένα θεό,

ένας εχθρός των πραγμάτων, όπως έχουν τώρα,

ένας πού αποβάλλει το εγώ του καί χάνεται μέσα σ' ένα μαζικό κίνημα, για να υπηρετήσει μια «ιερή
υπόθεση».


Έρικ Χόφφερ: «Ο φανατικός», εκδ. Μπουκουμάνη, Αθήνα, 1969

Συνέχεια...

«Όρθιο φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος»


Εδώ στη Νάξο μπορεί να λυσσομανούν τα μελτέμια, αλλά με έχει αρπάξει για τα καλά ο ναξιώτικος καυτός ήλιος.

Κάθε βράδυ ακούω τον καιρό, ειδικά το δελτίο για τους αγρότες, μήπως ακούσω καμιά ευνοϊκή πρόβλεψη για τις επόμενες μέρες.

Ευνοϊκή για ψάρεμα εννοείται. Από την απελπισία μου γαντζώθηκα από τα χείλη ενός πρακτικού μετεωρολόγου, όπως άλλοι έλκονται από τα κάλλη της…Πετρούλας. Μοιράζομαι μαζί σας τις αγωνίες σας και αυτά που διάβασα.

«Από μικρό παιδί παρακολουθούσα τους μεγαλύτερους να ασκούνται στην τεχνική πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων. Ζώντας στην ύπαιθρο άλλωστε και απασχολούμενοι με την κτηνοτροφία και καλλιεργώντας τη γη, είχαν ανάγκη για μετεωρολογικές προβλέψεις.

Φυσικά δεν υπήρχαν οι δυνατότητες για πρόβλεψη από κάποιον επίσημο φορέα. Έτσι, ανέπτυξαν μόνοι τους μεθόδους για να προλέγουν τον καιρό, τις οποίες ακολουθώ κατά γράμμα κι εγώ σήμερα».
O κ. Γιώργος Ρούφος, 70 χρονών, ζει στην Αλεξανδρούπολη και είναι ο πιο απαραίτητος συνομιλητής αγροτών, κτηνοτρόφων, ναυτικών και ταξιδιωτών που τον συμβουλεύονται ανελλιπώς για την πρόγνωση μετεωρολογικών φαινομένων, ακόμα και 145 μέρες από την ημέρα της πρόβλεψης!
«Οι πλούσιες εικόνες από την παιδική μου ηλικία σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού με βοήθησαν ώστε πολλά χρόνια αργότερα, γύρω στο 1980, να ξεκινήσω να δημοσιοποιώ τις προβλέψεις μου με μεγάλη, όπως αποδείχθηκε, ευστοχία. Μου έγιναν επαγγελματικές προτάσεις συνεργασίας τα τελευταία χρόνια από κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά ποτέ δεν το αντιμετώπισα ως επαγγελματική ενασχόληση, παρά μόνο ως χόμπι», λέει.
Η μορφή του φεγγαριού, τα ημερομήνια αλλά και η πρόβλεψη των 145 ημερών είναι οι οδηγοί του κ Ρούφου στο έργο της πρόβλεψης του καιρού. Όταν κάποιος επιχειρεί να αμφισβητήσει τις προβλέψεις αυτού του είδους ως αντιεπιστημονικές, εκφράζει την διαφωνία του

. Πιστεύει ότι οι μέθοδοι των πρακτικών μετεωρολόγων δεν απέχουν από τις προβλέψεις της επιστήμης. Γι΄ αυτό μάλιστα, μιλά τακτικά και ανταλλάσσει απόψεις και τον συμβουλεύονται γνωστοί μετεωρολόγοι που εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Το φεγγάρι
«Το φεγγάρι δίνει βέβαια αξιόπιστη πρόβλεψη αλλά μόνο για έναν μήνα. Όρθιο φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος - ξαπλωτό φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος», λέει σχηματικά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εξηγήσει τις προβλέψεις του για τις καιρικές μεταβολές με βάση την εμφάνιση της Σελήνης στον ουρανό. Ρίχνει το βάρος των προβλέψεών του στη μέθοδο των 145 ημερών, η οποία παρουσιάζει μέγιστη αξιοπιστία τους χειμερινούς μήνες και παραμένει αξιόπιστη και την άνοιξη με εξαίρεση το καλοκαίρι, οπότε και οι αποκλίσεις είναι μεγαλύτερες. «Οι πρόγονοί μας διαπίστωσαν με εμπειρικό τρόπο και μέσα σε διάστημα πολλών χρόνων ότι οι καιρικές συνθήκες που ίσχυαν την ημέρα της διασταύρωσης δύο προβάτων θα ίσχυαν και ύστερα από 145 ημέρες. Με τον τρόπο αυτό και κρατώντας συνεχείς σημειώσεις που αφορούσαν το ζευγάρωμα των οικόσιτων ζώων τους, κατόρθωναν να διαθέτουν ασφαλή πρόβλεψη των φαινομένων σε βάθος πέντε μηνών». Δίκτυο ανταποκριτών Οι προβλέψεις του αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα, αφού διαθέτει σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά διαμερίσματα δίκτυο τοπικών ανταποκριτών σε απόσταση μεγαλύτερη των 70 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί και το χιλιομετρικό όριο της αυτονομίας των προβλέψεών του. Αυτοί τον ενημερώνουν για τον καιρό σε συγκεκριμένες μέρες που τους ζητά, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να επεξεργαστεί τα δεδομένα που του δίνονται και να προβαίνει στις εκτιμήσεις του. «Ο επιστήμονας μετεωρολόγος κάνει προβλέψεις που δεν ξεπερνούν τη μια εβδομάδα. Στον αντίποδα, εγώ μιλώ για τον καιρό που θα κάνει ύστερα από μήνες. Σέβομαι τη δουλειά τους και τους παρακολουθώ αλλά είναι άλλο αυτό που κάνουν και άλλο πράγμα η δική μου δουλειά. Άλλωστε ο κόσμος εδώ πιο πολύ με ρωτά και με εμπιστεύεται για τον καιρό παρά τους μετεωρολόγους». Περιθώριο λάθους Τέλος, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες επιτυχίας των προβλέψεών του εκτιμά ότι το περιθώριο λάθους δεν ξεπερνά το 20%. «Λάθη κάνουν όλοι. Δεν θα μπορούσα να είμαι αλάνθαστος, αλλά για τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις η απόκλιση της τάξης του 20% είναι δικαιολογημένη», καταλήγει.
Τα αυγουστιάτικα ημερομήνια
ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ που παραπέμπουν σε καταγραφή των πρώτων δώδεκα ημερών του Αυγούστου οι οποίες αντιστοιχούν με τους 12 μήνες του χρόνου, ο Γιώργος Ρούφος εκφράζει επιφύλαξη, λέγοντας ότι με αυτήν την μέθοδο η πρόβλεψη είναι «δύσκολη και επισφαλής».
«Οι παλιότεροι κατέγραφαν τα «ημερομήνια» με το παλιό ημερολόγιο και ήταν σίγουρα πιο ρεαλιστική η πρόβλεψη γιατί θεωρώ ότι η πραγματική αντιστοίχιση του καιρού με τις εποχές του χρόνου αποτυπώνεται στο παλιό ημερολόγιο που ήταν 13 μέρες πίσω. Εγώ, εκ των πραγμάτων, αναγκάζομαι να κάνω προβλέψεις και με το παλιό και με το νέο».
Η πρόβλεψή του μέχρι τα Χριστούγεννα μιλά για ήπιο φθινόπωρο, χωρίς κρύο και ιδιαίτερες βροχές, εκτός από τον Νοέμβριο, και για Χριστούγεννα με σχετική καλοκαιρία. Όσο για τον Αύγουστο, τον κυριότερο μήνα των διακοπών, εκτιμά ότι θα έχει βροχές, όπως είχε άλλωστε και ο Ιούλιος. «Είχα προβλέψει από την άνοιξη ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν δροσερό, πράγμα που επιβεβαιώθηκε».
Δάμων Δαμιανός, ΤΑ ΝΕΑ, 30 Ιουλίου 2009

Συνέχεια...

Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΣ, Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ


Στη χθεσινή «Καθημερινή» δημοσιεύεται άρθρο του πολιτευτή Κυκλάδων της ΝΔ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Σταμάτη Μαύρου. Αναφέρεται στο φαινόμενο της διαμεσολάβησης στην πολιτική, με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στη Νάξο(Ο Μαύρος είναι από τη γειτονική Αμοργό).

Το άρθρο έχει τίτλο «Το εγχει(οι)ρίδιο ενός πολιτικού» και μιλά για το όραμα στην πολιτική. Θα ήταν όμως συνεπής με αυτά που γράφει αν μας έλεγε αν συμφωνεί για το διορισμό αποτυχόντων βουλευτών σε θέσεις καίριες του κρατικού μηχανισμού και αν αυτή η αντίληψη και πρακτική αποτελεί εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας ηθών. Ο Σ. Μαύρος, πρώην κυβερνητικός Επίτροπος στην Proton Bank και νυν διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ, γράφει:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στη Νάξο, συμμετέχοντας στη χαρά καλών μου συμπατριωτών που βάπτιζαν το παιδί τους. Κουβεντιάζοντας με μια μεγάλη παρέα φίλων και αρκετών γνωστών, ξαφνικά διακόπηκε το ρεύμα.

Αμέσως ένας από τους συνδαιτυμόνες, γνωστός για τις πολιτικάντικες κορώνες του, με πλησίασε και μου πρότεινε χαμηλόφωνα να τηλεφωνήσω στα κεντρικά της ΔΕΗ, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της βλάβης. Η φαινομενικά λογική πρότασή του έκρυβε ένα απίθανο σκεπτικό, που μου το αποκάλυψε αμέσως: «η βλάβη, η οποία κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο δίκτυο από την Πάρο, θα αποκατασταθεί ούτως ή άλλως άμεσα. Κάνε το τηλέφωνο και έτσι θα πιστωθείς εσύ το αποτέλεσμα! Αυτό άλλωστε σημαίνει πολιτική στην Ελλάδα: να φαίνεσαι ότι πράττεις και ας μην κάνεις τίποτε στην πραγματικότητα!

Να λες και να φαίνεσαι, ποτέ κανείς δεν έχασε επειδή υποσχέθηκε!». Και έτσι απλά και λιτά συμπύκνωσε σε δύο φράσεις, με αρκετή δόση χιούμορ, αυτό που από καιρό ταλανίζει το μυαλό μας: το πρόβλημα της αξιοπιστίας στην πολιτική. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή επιβεβαίωσα μια μεγάλη αλήθεια: συνυπεύθυνες είναι και οι δύο πλευρές αυτού του παράξενου παιχνιδιού, και οι πολίτες και οι πολιτικοί.


Χρόνια τώρα παραπονιέται ο απλός κόσμος της πατρίδας μας ότι οι πολιτικοί τού δίνουν υποσχέσεις που ποτέ δεν τηρούν. Ολο και περισσότεροι δηλώνουν απογοητευμένοι και προδομένοι από το γεγονός ότι οι πολιτικοί τούς θυμούνται λίγο πριν από τις εκλογές και τους ξεχνούν αμέσως μετά.

Από την άλλη πλευρά, οι συνάδελφοί μου πολιτικοί κρυφά ομολογούν ότι αν δεν χαϊδέψουν τα αυτιά των πολιτών, αυτοί θα τους γυρίσουν την πλάτη. Αν δεν υποσχεθούν ότι θα τους παράσχουν τα πάντα, ακόμη και αυτά που εξόφθαλμα είναι εκτός εφικτής πραγματικότητας, οι ψηφοφόροι θα αναζητήσουν λύση σε κάποιον ανθυποψήφιο. Και το γαϊτανάκι του παραλογισμού συνεχίζεται αμείωτο και ανεμπόδιστο...


Και τι καταφέρνουμε στην πραγματικότητα; Εντιμοι και ανέντιμοι, ειλικρινείς και ανειλικρινείς, εργατικοί και τεμπέληδες και, το κυριότερο, οραματιστές και μη να κυλούν –στη συντριπτική τους πλειοψηφία– στο τεράστιο χωνευτήρι της παραπολιτικής, το οποίο απαξιώνει κάθε γνήσια και αγνή προσπάθεια για να τοποθετηθούν τα πράγματα στη σωστή τους βάση: να λέμε αυτό που εννοούμε, να πράττουμε αυτό που μπορούμε και να μην κάνουμε σε κανέναν αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνει...

Νομίζω ότι όλες αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε ένα μοναδικό, τεράστιας σημασίας ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη όλων. Μπορεί να αλλάξει κάτι; Μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία; Θα αφήσουμε να επικρατήσουν οι «ενδιάμεσοι καλοθελητές» που τόσο εύκολα υπόσχονται λύση όλων των προβλημάτων μας; Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος, ούτε ποια θα είναι η κατάληξη της πορείας αυτής. Ξέρω, όμως, τούτο: οι σταγόνες γίνονται ρυάκι, το ρυάκι ποταμός και ο ποταμός χείμαρρος... Πολιτική χωρίς όραμα δεν νοείται ούτε υφίσταται. Και επειδή το επίκεντρο είναι μόνο ο άνθρωπος, έστω και μια παρέα από αποφασισμένους μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Και η ομορφιά είναι ότι υπάρχουν περισσότερες από μια παρέα! Αληθινά χαίρομαι που ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω εκείνο το τηλεφώνημα...».

Εγχειρίδιο σημαίνει και μαχαίρι και μερικές φορές είναι και δίκοπο…

Συνέχεια...

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Στο 9ο Φεστιβάλ Νάξου


Μεθαύριο, ώρα 9.30 μ.μ., στον Πύργο Μπαζαίου Νάξου παρουσιάζεται ο «Νυχτερινός Κήπος», που εντυπωσίασε το παρισινό κοινό.

Το μουσικό αυτό θέαμα είναι καρπός της συνάντησης της διάσημης και πολυβραβευμένης στο εξωτερικό Angelique Ionatos με τη νεαρή Κατερίνα Φωτεινάκη.

Τα τραγούδια τους ξεφυτρώνουν σαν λουλούδια πάνω σε στίχους των μεγάλων ποιητών, Ελύτη, Σαπφώς, Γκάτσου, Νερούντα αλλά και άλλων Ελλήνων και Γάλλων συνθετών -Χατζιδάκι, Leo Ferre, Barbara, καθώς και διασκευές τους πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια. Δύο κιθάρες και δύο φωνές που συνθέτουν μια σπάνια λυρική ατμόσφαιρα, άλλοτε ευαίσθητη και νοσταλγική, άλλοτε δυναμική και... ροκ, άλλοτε παιγνιώδη και χιουμοριστική.

Συνέχεια...

Πανδημία κέρδους ..........


Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.
Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.
Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Και οι δημοσιογραφοι δεν λένε τίποτα.
Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίππη των πουλερικών.
Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου.
Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!!


Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών..Και βέβαια, η γρίππη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.
Η κοινή γρίππη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.Μισό εκατομμύριο έναντι 25.Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίππη των πουλερικών;
Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κοκκορας», ένας κόκκορας με μεγάλο λειρί.Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.Με την γρίππη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολλάρια.Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίππης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo..Μόνο για τη γρίππη των χοίρων.Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»; Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche..ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.- Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú;- Λοιπόν, είναι 50 δολλάρια το κουτί.- 50 δολλάρια το κουτί με τις κάψουλες; - Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγαλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της αριστερής πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τριβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.Αλλά αν η γρίππη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμακών σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.

Συνέχεια...

Το μετέωρο… ΒΗΜΑ της Νάξου


Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το ..ΒΗΜΑ των Ψυχάρη και Πρετεντέρη για το μετέωρο βήμα τους. Τώρα απέκτησε και η Νάξος το ΒΗΜΑ της. Εμείς τους ευχηθήκαμε αρχικά και τους ξανά ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Προσοχή όμως.

Επειδή το ΒΗΜΑ γενικώς μπορεί να σημαίνει ένα Βήμα μπροστά αλλά και δυο Βήματα πίσω, αυτό θα εξαρτηθεί από τους εκδότες. Βιάστηκαν να μας σχολιάσουν και όπως φαίνεται εκτός από το μετέωρο Βήμα υπάρχει και η μετέωρη σκέψη…

Συνέχεια...

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Όσοι παρακολούθησαν τη χθεσινή συνέντευξη του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, αλλά και τον σημερινό απόηχό της, δεν μπορούν παρά να συμφωνήσουν ότι είναι ενορχηστρωμένη η δημιουργία προεκλογικού κλίματος παντού, για την ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Θεμιτή και φιλότιμη προσπάθεια, αρκεί να μην παραπλανάται ο κόσμος και να βλέπει καμιά φορά να αλλάζει προς το καλύτερο η πραγματικότητά του. Όχι να δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να δείξουν έργο, έστω και στα χαρτιά, για να πείσουν ότι έλαβαν υπόψη το μήνυμα της κάλπης. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι προσφέρεται για τέτοια νταβαντούρια και εντυπώσεις.


Ο Βρούτσης λοιπόν είπε ότι:


-μέχρι τέλος Αυγούστου θα πάνε ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο και άλλοι 5 γιατροί στο Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο Νάξου και ακολουθούν 4 διασώστες του ΕΚΑΒ
-το φράγμα Τσικαλαριού προχωρεί(υπογράφτηκε η μελέτη και η ένταξη για χρηματοδότηση) και στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το έργο! Το έργο αυτό, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει γίνει στο νησί και σε σημασία μετά το Νοσοκομείο. Μάλιστα μεθαύριο Παρασκευή το μεσημέρι στις Τρίποδες, μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. σοργανώνουν τις σχετικές κομματικές παράτες.


Αυτή η κομματική διαχείριση και αξιοποίηση έργων γίνεται με προεκλογικό τρόπο και ρυθμούς, όταν το Νοσοκομείο δεν έχει Οργανισμό, βασικές ειδικότητες και βασική υποδομή και το φράγμα Τσικαλαριού έχει από χρόνια σχεδιαστεί και γίνεται εκμετάλλευσή του ανενδοίαστα, χωρίς φραγμό, πριν δημιουργηθεί. Τι νόημα έχει η έναρξη ενός έργου, που στο κάτω-κάτω είναι υποχρέωση της πολιτείας να το κάνει; Το αποτέλεσμα μετρά και όχι η πολλαπλή ψηφοθηρική προεξόφλησή του.

Συνέχεια...

Με τις ευλογίες του Υπουργείου οι αυξήσεις των ακτοπλοΐκών εισιτηρίων



Σε απάντηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε Ερώτησή του βουλευτή Κυκλάδων Παναγιώτη Ρήγα, σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις των ναύλων στα επιδοτούμενα δρομολόγια της ενδοεπικοινωνίας που εκτελούνται από τα ταχύπλοα Αίολος Κεντέρης Ι και ΙΙ., το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι με Υπουργική Απόφαση του 2008 παρέχεται η δυνατότητα στα ταχύπλοα πλοία ηλικίας μικρότερης των 10 ετών να καθορίζουν τιμή εισιτηρίου διπλάσια από αυτή που εισπράττουν τα συμβατικά πλοία άνω των 10 ετών.

Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας(δηλ. επιδοτούμενες δρομολογιακές γραμμές), ο χρόνος διαρκείας ισχύος τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επομένως, μέχρι σήμερα και πάντα με βάση τα κείμενα των συμβάσεων που μου απέστειλε το Υπουργείο δεν έχει διασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων από τα συγκεκριμένα πλοία.

Συμπερασματικά, με βάση την απάντηση του Υπουργείου μπορούμε να ισχυριστούμε-αναφέρει σχετική ανακοίνωση του βουλευτή- ότι: «τα πλοία ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ εισπράττουν –με την άδεια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής– διπλάσιο ναύλο από τα συμβατικά πλοία με μόνο το κριτήριο της ηλικίας. Δεν μας διευκρινίζει το Υπουργείο με ποια ταχύτητα υποχρεούνται να πλέουν, αφού χαρακτηρίζονται από τις συμβάσεις ως ταχύπλοα, ούτε βεβαίως αναφέρεται στην διαδικασία ελέγχου τήρησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι τα δύο κατ’ όνομα ταχύπλοα τα οποία επιδοτούνται γενναία για την εκτέλεση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων αναπτύσσουν ταχύτητες συμβατικών πλοίων και εισπράττουν διπλάσια τιμή εισιτηρίου από τα συμβατικά πλοία». Και συνεχίζει:
«Η κατάσταση αυτή δικαίως έχει εξοργίσει τους Κυκλαδίτες που για μια ακόμη φορά διαπιστώνουν ότι η δεξιά κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί Βουλευτές και οι γαλάζιοι κομματικοί παράγοντες μας εμπαίζουν. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών. Δεν της αρκεί ότι τους αμείβει πλουσιοπάροχα από τον κρατικό προϋπολογισμό με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, τους επιτρέπει ταυτόχρονα να εισπράττουν υπέρογκα ναύλα από τους επιβάτες χωρίς να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μας κάνει χάρη ούτε αυτή ούτε βεβαίως οι εφοπλιστές.
Χωρίς καθυστέρηση το Υπουργείο οφείλει να επιβάλει και ταυτόχρονα να ελέγχει διαρκώς την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εκτελούν τα επιδοτούμενα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.
Σε διαφορετική περίπτωση η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας θα καταντήσει ένα κακόγουστο κυβερνητικό προπαγανδιστικό παραμύθ»ι.

Συνέχεια...

ΑΙΧΜΕΣ Η λογοκρισία της μνήμης


Η μνήμη δεν λογοκρίνεται

Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου που δημοσιεύεται στα ΝΕΑ και αφορά τη λογοκριτική αφαίρεση πλάνων του Κώστα Γαβρά από το φιλμάκι του Μουσείου Ακρόπολης. Δημοσιεύσαμε τις απόψεις μας.

Επανερχόμαστε γιατί ο συγγραφέας του άρθρου Μάριος Μπέσγας είναι καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως εκ τούτου η γνώμη του παρουσιάζει ex officio ενδιαφέρον. Γράφει λοιπόν ο καθηγητής:
«Καθετί που έχει εγγραφεί στη συλλογική μνήμη δεν παραγράφεται λογοκριτικά ούτε απωθείται αυτοκριτικά. Ανεξάρτητα από το εάν αυτή η ιστορική εγγραφή ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα και αν η επικρατούσα ερμηνεία είναι η μόνη ορθή. Αρκεί ότι κάποιο συμβάν έχει καταχωρισθεί στη συλλογική μνήμη. Η κρατική παρέμβαση σε ταινία για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δίνει αφορμή σε αυτό το σχόλιο.

Η σχέση των χριστιανών με τον αρχαιοελληνισμό (θρησκεία, τέχνη, φιλοσοφία, αθλητισμό) υπήρξε δύσκολη. Άλλοτε σημειώνεται αυθόρμητη αποστροφή των προσήλυτων στην εκκλησία Ελλήνων («ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην»), άλλοτε παρατηρείται αποδόμηση μνημείων για την ανοικοδόμηση ναών κι άλλοτε πάλι συμβαίνει κρατική απαγόρευση (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Ολυμπιακοί Αγώνες). Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η δύσκολη σχέση ερμηνεύεται ποικιλότροπα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ταινίας του Μουσείου παρατηρείται μια διαδικαστική εκκρεμότητα που θίγει δημοκρατικές ευαισθησίες και ανθρώπινα δικαιώματα. Όταν το δημόσιο παραγγέλλει σε ιδιώτη ένα καλλιτέχνημα άνευ όρων, οφείλει να το αποδεχθεί όπως θα του παραδοθεί. Μόνο όταν το Δημόσιο θέτει εκ των προτέρων όρους στον καλλιτέχνη και εκείνος τους παραβιάζει, τότε δικαιούται να παρέμβει στο έργο, επειδή παραβιάσθηκε η σχετική συμφωνία.

Στη μια περίπτωση έχουμε λογοκρισία της εξουσίας εις βάρος του ανθρώπου, στην άλλη περίπτωση όμως σημειώνεται μια ισότιμη διαπραγμάτευση ιδιωτικού και δημόσιου φορέα. Ποιο από τα δυο ισχύει στην περικοπή της ταινίας του Μουσείου είναι γνωστό στα συμβαλλόμενα μέρη. Εμείς οι υπόλοιποι καταδικάζουμε τη λογοκρισία και ανεχόμαστε τη διαπραγμάτευση». Του Μάριου Μπέγζου ΝΕΑ Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Συνέχεια...

Ανισότητες που καθηλώνουν


Μέσα στον καταιγισμό αρνητικών δεδομένων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημαντική ήταν η έρευνα του ΙΟΒΕ σε συνεργασία με τον διεθνή οίκο ΜcΚinsey η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Από τις 587 επιχειρήσεις με συνολικά 90.000 απασχολούμενους οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, η μεγάλη πλειονότητα αναμένει σοβαρή μείωση πωλήσεων και κερδών. Περίπου οι μισές δήλωναν την πρόθεση να μειώσουν το δυναμικό τους σε ειδικευμένους εργαζόμενους, περισσότερες (59%) να απολύσουν ανειδίκευτους.

Την ώρα ωστόσο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποδεικνύει γενικό πάγωμα των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αξιολογούσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ως το λιγότερο σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Πολύ πιο αρνητικά βαθμολογούσαν κατά σειρά την επίδραση των μέσων ενημέρωσης, τη διαθεσιμότητα και το κόστος των δανειακών κεφαλαίων, το θεσμικό πλαίσιο, την οικονομική πολιτική.

Αλλού δηλαδή εντοπίζουν τα μείζονα προβλήματα (προχθές ανακοινώθηκε νέα υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού τον Ιούνιο), όχι στις συλλογικές συμβάσεις που παρέχουν μια βασική προστασία στο εισόδημα και τους όρους εργασίας των εργαζομένων. Σε μιαν οργανωμένη συζήτηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιδείνωσης αυτές οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη.
Σχεδόν απαρατήρητο πέρασε όμως ένα άλλο εύρημα των ΙΟΒΕ- ΜcΚinsey: Από το σύνολο των κλάδων της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών που κάλυψε η έρευνα, μόνες πιο ανθεκτικές στην κρίση εμφανίζονται οι επιχειρήσεις στην ιδιωτική υγεία και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Έχει ενδιαφέρον διότι αποτελεί μια πρόσθετη ένδειξη για τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα μας, πιθανώς και για την έντασή τους, και μας πληροφορεί για μια ποιοτική διάστασή τους. Αν ο μεγάλος όγκος των επιχειρήσεων δοκιμάζεται από την υποχώρηση της ζήτησης λόγω συμπίεσης των εισοδημάτων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στις ιδιωτικές κλινικές ούτε στα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και κολέγια, αυτό σημαίνει κατ΄ αρχάς ότι τα ευπορότερα στρώματα δεν δυσκολεύονται να εξακολουθούν να αγοράζουν τις υπηρεσίες τους.

Κατά δεύτερο λόγο, μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι και οι λιγότερο εύποροι, απέναντι στις ανεπάρκειες της δημόσιας υγείας και παιδείας, αναγκάζονται να κόβουν ακόμα περισσότερο από άλλες ανάγκες τους για να πληρώσουν τέτοιες ιδιωτικές υπηρεσίες: τα φροντιστήρια ιδίως, που θεωρούνται υποχρεωτικά σχεδόν από όλες τις οικογένειες με παιδιά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις δύσκολες επιλογές που έχουμε μπροστά μας, τόσο για την εξάλειψη των δημοσίων ελλειμμάτων και τη μείωση του χρέους όσο και, ταυτόχρονα, για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας ώστε να δημιουργεί περισσότερη και καλύτερη απασχόληση, καθοριστική είναι η διάσταση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Για να κρίνουμε, λόγου χάρη, ποιοι και πόσοι φόροι θα έπρεπε να επιβληθούν, ποιες δημόσιες δαπάνες και πώς μπορεί να περισταλούν, ποιες άλλες παράλληλα επιβάλλεται να αυξηθούν, όπως και ποιες επενδύσεις θα προαχθούν και πώς, δεν αρκεί να γνωρίζουμε ότι ως προς το εισόδημα διατηρούμε σταθερά, πολλά χρόνια τώρα, από τις μεγαλύτερες ανισότητες της Ευρώπης: το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού έχει έξι φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20%. Χρειάζεται να μάθουμε συγκεκριμένα μέσα από ποιους μηχανισμούς αναπαράγονται αυτές οι ανισότητες, οι οποίες με τη σειρά τους καθηλώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, καθώς τροφοδοτούν κάθε λογής αεριτζήδικες δραστηριότητες της παραοικονομίας αλλά και την υπερδιόγκωση ενός αντιπαραγωγικού κρατικού τομέα (μέσα από πελατειακές προσλήψεις). Χρειάζεται να θεμελιώσουμε αυτό που τείνουμε να ξεχνάμε: ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι το κλειδί.
Μια τέτοια έρευνα έκανε πάταγο την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανία. Βρήκε ότι το 75% των δικαστών, το 70% των διευθυντικών στελεχών του χρηματοοικονομικού τομέα, το 45% των ανωτάτων δημοσίων υπαλλήλων και το 32% των βουλευτών προέρχονται από εκλεκτά ιδιωτικά σχολεία όπου φοιτά μόλις το 7% των μαθητών της χώρας. Πόρτες κλειστές συναντούν και τα παιδιά της μεσαίας τάξης επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις, το πρόβλημα αφορά επομένως τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας, διαπίστωνε ο Άλαν Μίλμπερν, πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, παραγγελία της κυβέρνησης Μπράουν. Ο βρετανικός Τύπος αναμένει αρκετές από τις ριζοσπαστικές προτάσεις της να ενσωματωθούν στα εκλογικά προγράμματα των κομμάτων.
Από τον πλούτο των στατιστικών στοιχείων για την εκπαίδευση που μόλις δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνουμε μόνο ότι ο μισθός του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα κυμαίνεται από 70% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μας (πρωτοδιοριζόμενος) μέχρι 113%. Στην Πορτογαλία αρχίζει από το 98%, στη Βρετανία από το 110%.
Της Ελίζας Παπαδάκη , TA NEA, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Συνέχεια...

Υπενθυμίζουμε

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ


Θεατρική παράσταση του Εθνικού
Σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 21:00, στο αθλοθέατρο Φιλωτίου στην παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου "Η Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων"
Η είσοδος είναι δωρεάν!
Η παράσταση χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων



"Ναξιομαγειρέματα"
Στο Δανακό αύριο Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 19:30, να απολαύσετε τη δροσιά των πλατάνων, τα τρεχούμενα νερά, παραδοσιακές γεύσεις παρασκευασμένες με τοπικά υλικά, καλό κρασί, μουσική και χορό.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει μέρος στο διαγωνισμό μαγειρικής

Συνέχεια...

Παράνομη η ανεξέλεγκτη λειτουργία του Μεγάλου Αδελφού


Αντίθετη με το Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς νόμους η ρύθμιση που ψηφίστηκε άρον άρον στη Βουλή, υποστηρίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η γνωμοδότηση της Αρχής υπογραμμίζει:

Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη λειτουργία του «μεγάλου αδελφού» σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία δικαστική εγγύηση.


Καταργεί στην ουσία την Αρχή, καθώς της αφαιρεί τον έλεγχο για τη νομιμότητα λειτουργίας των καμερών σε όλους στους δημόσιους χώρους.

Καθίσταται «αναποτελεσματική η προστασία των προσωπικών δεδομένων» των πολιτών , οι οποίοι αφήνονται «ανυπεράσπιστοι» ।



Δεν προβλέπει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που θα συλλέγουν οι κάμερες.

Συνέχεια...

Στα ύψη το έλλειμμα του Δημοσίου με 17,9 δισ. Ευρώ


Δραματική επιδείνωση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του 2009, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθιστώντας ανέφικτη τη συγκράτηση του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης στο 3,7% του ΑΕΠ, που είναι ο κυβερνητικός στόχος.

Το ταμιακό έλλειμμα εκτινάχθηκε σωρευτικά στο πρώτο εξάμηνο του 2009 στα 17,89 δισ. ευρώ ή στο 7,2% του ΑΕΠ. Στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2008, το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 8,03 δισ. ευρώ ή στο 3,3%, που σημαίνει ότι φέτος υπερδιπλασιάστηκε τόσο ως ποσό, καθώς αυξήθηκε κατά 122,7% όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα προκύπτει ότι το ύψος του ταμιακού ελλείμματος ξεπέρασε στο τέλος Ιουνίου τον ετήσιο στόχο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος τέθηκε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα 17,18 δισ. ευρώ, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο το έλλειμμα βρέθηκε στο 17,89 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση είναι το 5,7% του ΑΕΠ ή η συγκράτησή του στα 14,27 δισ. ευρώ, στο σύνολο του έτους. Για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ο στόχος παραμένει ακόμα στο 3,7% του ΑΕΠ.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης ότι ο μήνας Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών για τις δημοσιονομικές του επιδόσεις, καθώς «άφησε» έλλειμμα ύψους 5,12 δισ. ευρώ, σχεδόν 2% του ΑΕΠ, όταν ο Ιούνιος του 2008 «άφησε» έλλειμμα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Για περισσότερα στοιχεία http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/29/1696031.htm

Συνέχεια...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΤΑ Κ.Ε.Π. ΚΑΙ Η ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗ ΚΕ(Π)ΝΟΛΟΓΙΑ…


Είναι γνωστό ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ήταν ιδέα και πράξη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Μπένου. Ήταν και είναι ένας από τους λίγους επιτυχείς θεσμούς της δημόσιας διοίκησης που βοηθούν αποτελεσματικά τον πολίτη και καταπολεμούν τη γραφειοκρατία.


Χθες ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος ένα τέτοιο Κέντρο, όχι μόνο δεν είχε την πολιτική παρρησία να απονείμει τα δέοντα στους εμπνευστές και θεμελιωτές αυτής της καινοτομίας αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συμβολή τους, να αναβαθμίσει το δικό του έργο και να συμπεριφερθεί, για προεκλογικούς φυσικά λόγους, σαν πολιτικάντης περασμένων εποχών.


Σωστά τα γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος στο σημερινό «ΈΘΝΟΣ», με τίτλο «Επαίσχυντη ιδιοποίηση»:


« Έχω ξαναγράψει για τα ΚΕΠ. Ηταν τον πρώτο καιρό μετά την άνοδο στην εξουσία του Κ. Καραμανλή και του κόμματός του, τότε που είχε ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό ότι μελετά την κατάργησή τους. Τελικά -για την ιστορία αυτό- τα ΚΕΠ παρέμειναν, ο υφυπουργός δεν παρέμεινε. Είναι κι αυτό μία από τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει ο θεσμός.
Εκείνο που είχα γράψει ήταν πως η δημιουργία και η λειτουργία των κέντρων αυτών ήταν ό,τι σημαντικότερο έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Κι επειδή οι σοβαρές και αποτελεσματικές προσπάθειες σπανίζουν, καλό είναι να θυμόμαστε σε ποιον οφείλονται, έτσι ώστε να αξιολογείται και ο κάθε πολιτικάντης, που επειδή είναι ανίκανος να βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε κάτι το θετικό, δεν διστάζει να ιδιοποιείται τη δουλειά άλλων.


Στο πλαίσιο αυτής της λογικής κινήθηκε χθες ο Κ. Καραμανλής. Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε το πολιτικό θράσος να υποστηρίξει ότι ουσιαστικά τα ΚΕΠ είναι δικό του δημιούργημα. Δεν δίστασε μάλιστα να ξεστομίσει το προκλητικό ψεύδος πως όταν ήρθε στην εξουσία τα βρήκε «πρόχειρα και πειραματικά» και ουσιαστικά στον αέρα και ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησής του έφτασαν να επιτελούν το έργο που επιτελούν σήμερα. Οσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν τα κοινά ξέρουν ότι άλλη είναι η πραγματικότητα.


Τα ΚΕΠ στήθηκαν από τον Σταύρο Μπένο, είχαν ενταχθεί στο τρίτο πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λειτουργούσαν άψογα και πληρέστατα ως προς τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τότε. Η κάθε προσθήκη μάλιστα νέας υπηρεσίας γινόταν μελετημένα, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι σχετικές ανάγκες των ενδιαφερομένων. Αυτή είναι η αλήθεια και κανένας Καραμανλής δεν μπορεί να τη διαστρεβλώσει.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα πεντέμισι χρόνια των κυβερνήσεων της Δεξιάς θα προστέθηκαν και κάποιες νέες εξυπηρετήσεις από τα ΚΕΠ. Φυσικό είναι να συμβεί. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα ΚΕΠ έπαψαν να είναι δημιούργημα εκείνου που τα σκέφτηκε και τα έφτιαξε και ότι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους συνιστά καμιά επαναστατική αλλαγή. Στοιχειώδης υποχρέωσή τους ήταν. Αλίμονο αν δεν το έκαναν κι αυτό».

Συνέχεια...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΜΙΝΑ


Σας ενημερώσαμε έγκαιρα από το Σάββατο για το παρ΄ολίγον δυστύχημα του Blue Star Paros. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να φροντίσουν ώστε τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στο βωμό της ανθρώπινης απροσεξίας και αμέλειας.

Έχει ενδιαφέρον το πρόσφατο περιστατικό, όπως το αποτυπώνει η ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ στο ΕΘΝΟΣ:


Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε, προχθές στις 10.45 το βράδυ, η σύγκρουση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Μπλου Σταρ Πάρος» με το πορτογαλέζικο ρυμουλκό «Βασταζο», που ρυμουλκούσε πλατφόρμα προς Κωνσταντινούπολη, πλησίον του νησιού Αγιος Γεώργιος στο Σούνιο.


Ο καπετάνιος, σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, όφειλε να... φυλάξει το ρυμουλκό, το οποίο δεν είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, επαρκή φωτισμό και, μόλις το αντιλήφθηκε, έκανε πράξη πράγματι τα προβλεπόμένα από τον κανονισμό περί αποφυγής συγκρούσεων.
Δηλαδή, έστριψε το τιμόνι απότομα προς τα αριστερά και πέρασε από την πρύμνη του ρυμουλκού, σώζοντας την τελευταία στιγμή τους επιβαίνοντες, το πλοίο του αλλά και το ρυμουλκό.


Στο επιβατηγό όμως, επειδή πήρε ξαφνικά μεγάλη κλίση, προκλήθηκε μεγάλος πανικός ανάμεσα στους 1.448 επιβάτες, οι οποίοι επέστρεφαν από Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα μιάμιση ώρα αργότερα να κατέβουν οι επιβάτες τρέμοντας και σοκαρισμένοι στο λιμάνι και να καταγγείλουν πως μόνο μισή ώρα αργότερα και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες κατέβηκε και τους μίλησε ο ύπαρχος.

Από την πλευρά του, το ΥΕΝΑΝΠ, αν και λιμενικοί πήγαν επιτόπου στο λιμάνι και διαπίστωσαν ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στα ΙΧ, στο γκαράζ ή κάποιο πρόβλημα στο ίδιο το πλοίο, επίσημα μας μίλησαν για διαμαρτυρία ενός επιβάτη και τα λιμεναρχεία Πειραιά και Λαυρίου δεν διενεργούν προανάκριση.
Επίσης, το γραφείο Τύπου ανακοίνωσε πως το VTMIS, το σύστημα ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας, επειδή τα δύο πλοία βρίσκονταν στα ανοιχτά δεν έχει καταγράψει τις κινήσεις τους.


Ο επιβάτης κ. Χρήστος Μαρούσος, που βρισκόταν στο κατάστρωμα μαζί με τον 15χρονο γιο του, μας είπε:
«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας. Στα τρία μέτρα μπροστά μας ήταν η πλατφόρμα, που κουβαλούσε το ρυμουλκό... Είπα στον γιο μου, κρατήσου. Θα μπορούσε να είχε γίνει ατύχημα απρόβλεπτο. Δύο φορές πήρε κλίση το καράβι και μεγάλη. Ο αδελφός μου, που είναι καπετάνιος σε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, μου είπε πως αυτά δεν συμβαίνουν.

Σοκ
Μετά επικράτησε πανικός, φωνές, παιδιά, ηλικιωμένοι και δεν μας ενημέρωναν τι είχε συμβεί. Δηλαδή, οι γονείς με τα παιδιά έψαχναν και μετά πού είναι οι βάρκες και τα σωσίβια. Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» θυμηθήκαμε. Και δεν ξέραμε αν στο γκαράζ είχαν μετατοπιστεί αυτοκίνητα. Οταν κατέβηκα στο λιμάνι, ήθελα να μιλήσω στις κάμερες, αλλά όταν σταμάτησα το ΙΧ, οι λιμενικοί μού φώναζαν γρήγορα φύγε, ότι εμποδίζω, προφανώς για να μη μιλήσω».


Η επιβάτης κ. Φώφη Κοκκολάκη τονίζει: «Πρέπει να υπάρχουν θύματα για να κάνουν έρευνα, αν είναι δυνατόν. Ηταν σχεδόν βέβαιη σύγκρουση. Πανικοβληθήκαμε όλοι. Μετά μισή ώρα και αφού φωνάζαμε, κατέβηκε ο ύπαρχος κάθιδρος κι όταν ρωτήσαμε γιατί δεν το είδαν το ρυμουλκό στο ραντάρ, μας απάντησε πως τα μικρά πλεούμενα καμιά φορά μπορεί και να μην είναι ορατά. Ο καπετάνιος ή όποιος άλλος μετά μία ώρα μίλησε στα μεγάφωνα, είπε τα ίδια. Ρωτάμε, λοιπόν, είναι έτσι, ας απαντήσει το υπουργείο».


ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μηχανική βλάβη στην πρωραία δεξιά κύρια μηχανή του παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου το καταμαράν «Μέγα Τζετ», ενώ βρισκόταν στην περιοχή Νήσου Φλεβών με 336 επιβάτες και είχε προορισμό του τη Θήρα και το Ρέθυμνο. Το πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Θήρας, όπου, αφού επιθεωρήθηκε, του επετράπη ο απόπλους για τη συνέχιση του ταξιδιού του.

- Επίσης προχθές το απόγευμα, το ταχύπλοο επιβατηγό «Σπιντράνερ ΙΙ» παρουσίασε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα ανέλκυσης της άγκυρας, ενώ έπλεε με 406 επιβάτες από Θήρα για Ιο και Πειραιά.
Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, το πλοίο ανέλκυσε την άγκυρα και του επετράπη η εκτέλεση ενός μεμονωμένου πλου προς Ιο και Πειραιά.
- Χθες παρουσιάστηκε βλάβη και συγκεκριμένα αναρρόφηση σακούλας στην προπέλα στο «Φλάινκατ 4» στο λιμάνι Θήρας και όλοι οι επιβάτες, πλην 112 που είχαν προορισμό τους την Μύκονο, προωθήθηκαν με άλλα πλοία στα λιμάνια προορισμού τους.

Συνέχεια...

Μήπως πρέπει να βρει επιτέλους το καράβι της παράδοσης και του πολιτισμού μας, τη ρότα του ;….

Το καλοκαίρι η Νάξος πλημμυρίζει από πολιτιστικές (;) δραστηριότητες, γλέντια και χορούς που διοργανώνουν τοπικοί φορείς και Σύλλογοι. Στην πλειοψηφία τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αποτελούν μια πισώπλατη μαχαιριά στην πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου.


Τα σκυλο-καψουροτράγουδα, χωρίς να τα υποτιμώ ως μορφή και είδος λαϊκής διασκέδασης, δεν έχουν καμιά σχέση με τη μουσική παράδοση.


Ανώνυμος σχολιαστής σε παλαιότερη ανάρτησή μας << Αναγνωρίζουμε το ταλέντο όταν εκδηλώνεται σε ασυνήθιστα χωροχρονικά πλαίσια;>>, επισήμανε μερικές αρνητικές πλευρές του Ναξιώτικου τραγουδιού και ανάμεσα στα άλλα έγραψε:

H«ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ» αποτελεί πλέον ακρογωνιαίο λίθο της μουσικής μας παράδοσης και η επόμενη γενιά θα ξεκινά την πολιτιστική της διαδρομή με μουσική υπόκρουση το « ΝΑ,ΝΑ,ΝΑ ΚΙ ΑΝ Μ’ ΑΓΑΠΑΣ»…


Μήπως πλέον δεν έχουμε περιθώριο επιλογής;

Νοιώθω την ανάγκη να διευκρινίσω ότι δεν είμαι θιασώτης της μοιρολατρικής και στείρας άποψης για την παράδοση. Πιστεύω ακράδαντα στην εξελικτική διαδικασία που πρέπει και μπορεί να ακολουθηθεί.


Παλαιότερα είχαν επιχειρηθεί ορισμένες ανοικτές συζητήσεις σχετικές με το θέμα της μουσικής μας παράδοσης. Όμως οι τρεις βασικές εστίες ανάδειξης της Νάξου, δηλαδή η Απείρανθος, η Κωμιακή και ο Κινύδαρος κάπου βάλτωσαν ,ελέω τοπικισμού…..


Έχουμε άραγε περιθώρια, να ξεκινήσουμε μια καλοπροαίρετη, ουσιαστική και τεκμηριωμένη συζήτηση, μήπως βρει επιτέλους το καράβι της παράδοσης και του πολιτισμού μας, τη ρότα του ;….

Επιβραβεύουμε τους ατάλαντους όταν «εκδηλώνονται» τακτικά και σε δεδομένα χωροχρονικά πλαίσια;

Θα επανέλθουμε.

Συνέχεια...

OTAN H APXAIA ONTOΛΟΓΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΥ...


Αν κάποιος περίεργος, που ερευνά το παρελθόν, ασχοληθεί με την αρχαία Ελληνική θρησκεία και Φιλοσοφία αλλά και με τις θρησκείες γειτονικών λαών, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της ανθρωπότητας και εξετάσει τη διδασκαλία τους, θα εκπλαγεί, ίσως περισσότερο από ό,τι θα περίμενε, με τις αναρίθμητες –και περίεργες θα μπορούσε να υποστηριχθεί– «συμπτώσεις», που υπάρχουν ανάμεσα στο θρησκευτικό γίγνεσθαι της εποχής εκείνης και του σήμερα της χριστιανικής θρησκείας. Μερικές από αυτές τις «συμπτώσεις» θα γίνει μία προσπάθεια να αναλυθούν στις επόμενες γραμμές αυτού του πονήματος.


Δημιουργία

Στη Γένεση της Βίβλου αναφέρεται στο κεφάλαιο α΄ 2, ότι: «Και η γη ήταν χωρίς σχήμα και άδεια, και τα νερά βαθιά και σκοτεινά, και πνεύμα Θεού εφέρετο επί των υδάτων», από τη θέληση του οποίου προφανώς προέκυψε στη διάρκεια των έξι ημερών το Σύμπαν, σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του ίδιου κεφαλαίου. Μελετώντας επίσης με προσοχή το απόσπασμα 66(36) του Ηράκλειτου, που αναφέρει: «Ψυχήσιν ύδωρ γενέσθαι, ύδατι δε θάνατος γην γενέσθαι, εκ γης δε ύδωρ γίνεται, εξ ύδατος δε ψυχή» (Ο θάνατος για τις ψυχές σημαίνει να γίνουν νερό, για το νερό να γίνει γη, από τη γη νερό γίνεται και από το νερό ψυχή), φαίνεται ότι ο τιτάνας αυτός του Ιωνικού πνεύματος κατόρθωσε μέσα σε δεκαέξι λέξεις να κλείσει όλο το μυστήριο της δημιουργίας, δίνοντας τις βιολογικές και τις κοσμολογικές διεργασίες με καθαρότητα και σαφήνεια, τόση που μόνον η σημερινή Φυσική μπόρεσε να εξηγήσει. Σε τι διαφέρει άραγε το απόσπασμα της Γένεσης από το απόσπασμα του Ηράκλειτου, εκτός από το γεγονός, ότι η πρώτη, ως κείμενο «εξ αποκαλύψεως», θεωρεί τα πάντα εκ Θεού γενόμενα, ενώ ο δεύτερος δίνει την καθαρή φυσιοκρατική του άποψη της δημιουργίας; Ας μη λησμονείται, ότι ο Ηράκλειτος έζησε νωρίτερα περισσότερο από μισή χιλιετία, από τότε που άρχισαν να εμφανίζονται οι «εξ αποκαλύψεως» θρησκείες.


Για να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε Εδώ

Συνέχεια...

Πίσω από την κοσμική βιτρίνα του τουρισμού με τα βιολιά των σκυλονησιώτικων υπάρχει ακόμη σθεναρή και απολύτως ζωντανή η γνήσια μουσική παράδοση


Πίσω από την κοσμική βιτρίνα του τουρισμού με τα βιολιά των σκυλονησιώτικων που απειλούν να καταλάβουν το Αιγαίο υπάρχει ακόμη σθεναρή και απολύτως ζωντανή η γνήσια μουσική παράδοση. Την παράδοση αυτή οφείλουμε, να την ψάξουμε, να τη βρούμε και να την αναδείξουμε είπε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας

.. Πόσο ανιχνεύσιμη η ιστορική συνέχεια της παραδοσιακής μουσικής των Κυκλάδων. Τεκμηριώνονται επιστημονικά οι τυχόν συνδετικοί κρίκοι αυτής της εξέλιξης;

..Όπως υπάρχει μια συνέχεια στην ελληνική γλώσσα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, έτσι υπάρχει μια συνέχεια και στη μουσική. Αυτή η συνέχεια υπάρχει στις κλίμακες, τους ρυθμούς και, σίγουρα στα μουσικά όργανα. Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι συνέχεια δεν σημαίνει και εξωτερικές επιδράσεις και "δώσε και πάρε".

..Ο περίφημος αυλητής της Κέρου που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κρατάει τους δύο αυλούς, παραπέμπει ευθέως στη βασική αρχή της τσαμπούνας: δυο αυλοί ενωμένοι που ο ένας κρατάει τον ισοκράτη και ο άλλος παίζει τη μελωδία. Βλέπουμε λοιπόν ότι στο Αιγαίο εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια να υπάρχει ο ίδιος οργανολογικός τύπος. Αυτό δείχνει τη συνέχεια. Από 'κεί και πέρα το Αιγαίο είναι ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και αυτό ακριβώς είναι που χαρακτηρίζει τη δυναμική και τη γοητεία του.

Συνέχεια...

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Η Νάξος τιμά τους ήρωές της

Είχαμε γράψει για το ήρωα Βαλληνδρά,το παλικάρι που σκοτώθηκε στη μάχη για την απελευθέρωση της Νάξου κι έδωσε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας.( Πατήστε ΕΔΩ )


Ο πολιτιστικος οργανισμος δημου Δρυμαλιας Ναξου,το τοπικο συμβουλιο Χαλκειου και ο πολιτιστικος – εξωραϊστικος συλλογος Τραγαιας διοργανώνουν


Εκδήλωση μνήμης για το Γιώργο Λ. Βαλληνδρά
Την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 και ώρα 20:00, στο Λύκειο Τραγαίας στην εκδήλωση – αφιέρωμα στο Γιώργο Λ. Βαλληνδρά, που σκοτώθηκε στη μάχη της Νάξου τον Οκτώβριο του 1944.


Το πρόγραμμα της Τρίτης 4 Αυγούστου θα περιλαμβάνει:


· Ομιλία του Νίκου Ι. Λεβογιάννη, φιλολόγου, τ. Βουλευτή
· Παρουσίαση της προσωπικότητας του Γιώργου Βαλληνδρά από άτομα που τον γνώρισαν.
· Αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας στο χώρο του Λυκείου αφιερωμένης στο Γιώργο Βαλληνδρά.
· Έκθεση με προσωπικά του αντικείμενα.
· Κέρασμα.
Μουσικό σύνολο υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Καλογερά θα πλαισιώσει την εκδήλωση.

Επίσης την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Χαλκί για το Γιώργο Βαλληνδρά και θα δοθεί το όνομά του στο δρόμο που βρίσκεται το σπίτι, στο οποίο έζησε.

Συνέχεια...

Τα οργισμένα ράσα έκοψαν τελικά το βίντεο του Γαβρά




Είχαμε γράψει για την απαίτηση των οργισμένων ρασοφόρων να αποσυρθεί το βίντεο του Κ. Γαβρά που προβάλλεται στο μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δείχνει φιγούρες που μοιάζουν με ιερείς να καταστρέφουν αρχαία ( Πατήστε ΕΔΩ ). Τελικά το πέτυχαν λες και στην Ελλάδα υπάρχει ιδιότυπο θεοκρατικό χομεινιστικού τύπου καθεστώς.

«Είναι απαράδεκτο να υποκύπτει η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να παρεμβαίνει σε ένα φιλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα», ήταν η πρώτη αντίδραση του Κώστα Γαβρά. «Η Εκκλησία πάντοτε αρνείται την πραγματικότητα, για να σώσει το δόγμα της. Νόμιζα ότι η Ελλάδα είχε ξεφύγει από όλες αυτές τις μικρότητες».


«Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Πρέπει επιτέλους να γίνουμε πιο δημοκρατικοί και πιο πολιτισμένοι Ευρωπαίοι. Κανονικοί άνθρωποι...», δήλωσε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς για την προκλητική λογοκρισία κατ΄ εντολήν της Ιεράς Συνόδου σε ενημερωτικό φιλμάκι του στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Αssociated Ρress).

Ιστορίες εκκλησιαστικής λογοκρισίας
1925: Η Εκκλησία απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας την απομάκρυνση καθηγητών της Μαρασλείου Ακαδημίας ως «διαστροφείς της ελληνικής γλώσσας».
1954: Η Ιερά Σύνοδος ζητεί αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη για τον «Τελευταίο πειρασμό» και τον «Καπετάν Μιχάλη».
1991: Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης σταματά τα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», γιατί «πλήττει τα χρηστά ήθη». 1995: Καθοδηγούμενοι από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης βιαιοπραγούν σε συναυλία στη Ροτόντα, διεκδικώντας χρήση της ως ναού.
2000: Με μήνυση «χριστιανικού σωματείου», το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης κρίνει ως «κακόβουλη βλασφημία» το περιεχόμενο του «Μ εις την ν» του Μίμη Ανδρουλάκη και το απαγορεύει προσωρινά.
2003: Με εισαγγελική παραγγελία αποσύρεται ως «βλάσφημο», το κόμικ «Ζωή του Ιησού» του Αυστριακού Γκέρχαρντ Χάντερερ (πρόσφατα δικαιώθηκε). Αποκαθηλώνεται ως «βλάσφημο» έργο του Βέλγου Τιερί Ντε Κορντιέ στη διεθνή εικαστική έκθεση Οutlook.
2004: Με αίτημα μητροπολίτη εξορίζεται ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη (με τον Λάκη Λαζόπουλο) και οι «Επτά επί Θήβας» (με τον Γιώργο Κιμούλη) από υπαίθριο θεατράκι δίπλα σε ναό, στις Σέρρες.


NEA 27 Ιουλίου

Συνέχεια...

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Δεν πάμε Χαβάη…πάμε Νάξο με τα τουριστικά και πολιτικά μπαγκάζια μας.


Η ομάδα του Α-Ναξιος, όπως λίγο πολύ οι περισσότεροι, λέει να κάνει κι αυτή τις βουτιές, τα ψαρέματα και το χαβαλέ της, να την αράξει με τη φραπεδιά και τα βραδάκια να κεράσει και να κεραστεί ρακί στον καφενέ ή στις πολύχρωμες πολυθρόνες.


Δεν έχουμε βέβαια σκοπό να κουβαλούμε στα μπαγκάζια μας και τα PC με τα αρχεία μας, άλλωστε δεν είμαστε επαγγελματίες, απλά ανήσυχοι πολίτες είμαστε.
Επειδή όμως δεν ζούμε και με κοινωνικό αναισθητικό, όλο και κάποιος φίλος μπορεί να μας παρασέρνει με το PC του και να κάνουμε καμιά ανάρτηση.


Στο μισό χρόνο παρουσίας και λειτουργίας ο Α-Νάξιος, με τους 15000 αναγνώστες και τα 32000 χτυπήματα, με τις 592 αναρτήσεις, έδωσε κάποια διέξοδο στις πολιτικές ανησυχίες αλλά και κοινωνικές ανάγκες της ενημέρωσης και κινητοποίησης.


Σαν επίλογο πριν από τις διακοπές, αλλά και στον απολογισμό μας, θέλουμε να υπογραμμίσουμε:


Αν υπάρχει κοινωνική και πολιτική ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού μας συστήματος, οι δημοτικές εκλογές αποτελούν το προνομιακό πεδίο για τις τοπικές κοινωνίες να αποδείξουν ότι πράγματι πιστεύουν στην ανανέωση.


Υπάρχουν αρκετοί ικανοί, καταξιωμένοι και με κοινωνική ευαισθησία και δράση συντοπίτες μας, που το κυριότερο, δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Ας συμβάλετε κι εσείς στην ανακάλυψη και ανάδειξής τους, σ όποιο κόμμα κι αν ανήκετε.

Συνέχεια...

όαση πολιτικής δροσιάς...

Συνέχεια...

Ο Μητσικώστας στον “Προκόπη”…

Τη Νάξο διάλεξε για να περάσει τις διακοπές του
ο Γιώργος Μητσικώστας.

Εμείς όμως καταφέραμε να ανακαλύψουμε τον ακριβή λόγο αυτής του της επιλογής.
Συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου…
Εκτός από τις παραλίες που απήλαυσε, μελέτησε με πολύ προσοχή τις κινήσεις, τη φωνή και γενικά τα χαρακτηριστικά του … Μπαρδάνη!!!

Θα είναι, λένε, τα πάντα όλα, στο φετινό του πρόγραμμα…

***blog: το κομπολόι να μην ξεχάσει…

Συνέχεια...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ


Ο…πολιτικός υδράργυρος στα ύψη

Αν σας βάζαμε ένα παιχνίδι γνώσεων(κουίζ στα…ελληνικά) για να μας πείτε πότε ακριβώς θα γίνουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το 2010, είμαστε βέβαιοι ότι θα πέφτατε έξω.
Ακόμα και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγνοούν ότι με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων(άρθρο 23) οι εκλογές πήγαν από τον Οκτώβρη στο Νοέμβρη.


14 Νοεμβρίου, λοιπόν, οι εκλογές.
Σε 15,5 μήνες. Σε 457 μέρες.

Ο φυσικός χρόνος μπορεί να φαίνεται μεγάλος, αλλά ο πολιτικός χρόνος, όπως λένε και οι πολιτικοί μας, μετράει διαφορετικά. Έτσι οι διεργασίες(οι ζυμώσεις που λέει το ξύλινο πολιτικό λεξιλόγιο) έχουν αρχίσει και όσο πάει εντείνονται.

Η Νάξος δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι έξω από το παιχνίδι. Μπορεί οι εκλογές να είναι ακόμη μακριά, αλλά στις τοπικές κομματικές συνάξεις(τα κεντρικά…μαγαζιά ασχολούνται τώρα με τις βουλευτικές εκλογές), στις ιδιωτικές συζητήσεις, στα στέκια της παραλίας της Χώρας και των παραγόντων, στις ακροθαλασσιές(«είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια») και στα καλοκαιρινά μπαράκια, άρχισαν να αναζητούν απαντήσεις στο ερώτημα «ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι;», να διατυπώνονται ποικίλα σχόλια για πρόσωπα και πράγματα και να εκδηλώνονται προθέσεις υποψηφιοτήτων.

Ορισμένοι παρουσιάζονται σαν λαγοί υποψηφίων, ενώ άλλοι τηρούν στάση αναμονής για να δουν πού θα…κάτσει η μπίλια, θεωρώντας ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση. Έτσι δυστυχώς λειτουργεί συνήθως το σύστημα ανάδειξης υποψηφίων.

Το μάτι και το αυτί του Α-ΑΝΑΞΙΟΥ ήταν παντού. Κουβεντιάσαμε, ακούσαμε, διασταυρώσαμε πληροφορίες και είμαστε έτοιμοι να σας δώσουμε από πρώτο χέρι τις καυτές ειδήσεις.

Συνέχεια...

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ: άλλος… Σέργει το χoρό!!!

Στο Δήμο Νάξου υπάρχουν παράπονα και αμφισβητήσεις και μεταξύ των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμαρχο Ν. Μαράκη, τον οποίο στηρίζει ο βουλευτής Παν. Ρήγας.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος αν και φιλοδοξίες έχει και ο Μανώλης Σέργης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Βήμα της Νάξου». Η εφημερίδα αυτή εκφράζει το χώρο του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να παρέμβει στις τοπικές πολιτικές εξελίξεις και με την ανάδειξη ή υποστήριξη προσώπων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στα τοπικά πολιτικά πράγματα.

Αμφισβήτηση του Μαράκη υπάρχει και από τον τέως Δήμαρχο Β. Κόκκοτα, ο οποίος παρά την ηλικία του θα δεχόταν να επανακάμψει στην τοπική δημοτική σκηνή, αν υπήρχε ΕΝΑΣ Δήμος στο νησί(Ο Μαράκης ήταν αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Κόκκοτα).

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, το τραύμα της διάσπασης των υποψηφιοτήτων στις εκλογές του 2006 συνόδευε όλη τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Ν. Βενιέρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και εκλεκτός του πρώην βουλευτή Ι. Χωματά, επιθυμεί να είναι υποψήφιος ξανά, ενώ τελευταία ο συνδυασμός του αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής.

Ο Δ. Φραγκίσκος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης(«αντάρτης» της Ν.Δ.) συνέπλευσε σε πολλά θέματα με το Δήμαρχο και δεν αποκλείεται να συμπλεύσει, άμεσα ή έμμεσα μαζί του και στις εκλογές του επόμενου έτους.

Στο χώρο της Ν.Δ. εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό ένας νέος «παίκτης», ο νομαρχιακός σύμβουλος Μαν. Μαργαρίτης, που πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει το…φάρμακο για την ανάταξη τοπικά της ΝΔ και τη διεκδίκηση του Δήμου που αποτελεί απόρθητο φρούριο του ΠΑΣΟΚ.

Τα κόμματα της Αριστεράς θα έχουν δικούς τους υποψηφίους(δεν αποκλείεται να είναι ο Γιάν. Μαργαρίτης για το ΚΚΕ
και ο Λευτ. Βερύκκοκος για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο λέγεται ότι θα συνεργαστούν οι Οικολόγοι).

Συνέχεια...

ΔΗΜΟΣ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ: Γιάννης κερνά και… Βρούτσης πίνει!!

Στο Δήμο Δρυμαλίας τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, όπως φαίνεται, εντός των ημερών, τουλάχιστον με την έκφραση των προθέσεων των υποψηφίων, ανεξάρτητα από τα επίσημα τελικά κομματικά χρίσματα.

Ο Δήμαρχος Γιάν. Μπαρδάνης φλέγεται να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν θα κατέβει αν δεν έχει την υποστήριξη του Φιλωτιού, δηλαδή αν δηλώσει άλλος Φιλωτίτης ως υποψήφιος Δήμαρχος με τη ΝΔ.

Και αυτό δεν το λέει τυχαία.

Ο Φιλωτίτης διευθυντής της ΔΟΥ Νάξου Ιάκωβος Βρούτσης, ξάδελφος του βουλευτή, εκφράζει την επιθυμία να είναι υποψήφιος και σύντομα θα δημοσιοποιήσει έμπρακτα την απόφασή του.

(Ο Έφορος Βρούτσης επρόσκειτο στο ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004-το ΠΑΣΟΚ εξάλλου τον είχε τοποθετήσει στην Εφορία Νάξου, μεταθέτοντάς τον από την Πάρο-και τώρα υπηρετεί το σχέδιο του βουλευτή Βρούτση για την από-χωματοποίηση της τοπικής ΝΔ και τη φιλωτιτοποίηση του Δήμου Δρυμαλίας).

Ο Μπαρδάνης κατηγορείται ακόμη και από στελέχη του κομματικού και δημοτικού χώρου του για αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, πολιτικαντισμό, αν όχι για δημοτική ανικανότητα.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι ο πρώτος δήμαρχος του Δήμου Νικ. Βασιλάκης, που βολιδοσκοπεί διάφορα πρόσωπα για συνεργασία, θα δηλώσει υποψηφιότητα εντός των ημερών, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος και άσπονδος…χωριανός του Απόστ. Ψαρράς θα του απαντήσει αμέσως, πιθανότατα με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Βρούτση.

Έτσι το Φιλώτι μετατρέπεται σε καταλύτη των δημοτικών εξελίξεων στη Δρυμαλία.

Κάποιοι προσπάθησαν να παροτρύνουν την Κατερίνα Σιδερή να δηλώσει υποψηφιότητα Δημάρχου αλλά ούτε η ίδια το επιθυμεί ούτε το κλίμα είναι ευνοϊκό.

Το ΚΚΕ θα κατέβει με υποψήφια πάλι την Ευδοκία Ψαρρά,
ενώ ερωτηματικό υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ, που το 2006 συνεργάστηκε με τον Μπαρδάνη.

Ερωτηματικό υπάρχει και για τον Μαν. Μανωλά, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό τον Βασιλάκη, γιατί , όπως ισχυρίζεται, αθέτησε την προεκλογική συμφωνία τους το 1998 για μοίρασμα της δημαρχιακής θητείας.

Συνέχεια...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ίσως αλλάξει τελείως το τοπίο.

Ο Περιφερειάρχης Χαρ. Κόκκινος εμφανίζεται να θέλει να διεκδικήσει τη Νομαρχία Κυκλάδων, παίρνοντας το χρίσμα της ΝΔ και δίνοντας τη μάχη σε ένα δύσκολο για το κόμμα του νομό.

Ο νυν Νομάρχης Δημ. Μπάιλας δεν έχει εκδηλώσει ακόμα την πρόθεσή του, αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν με την άποψη ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο Έπαρχος Νάξου έχει αποφασίσει να αποσυρθεί και ο νέος Έπαρχος(στην ουσία ο πρόεδρος του Επαρχιακού Συμβουλίου) θα αναδειχθεί ανάλογα και με τις ψήφους του συνδυασμού σε νομαρχιακό επίπεδο και τις προσωπικούς του ψήφους.

Συνέχεια...

Πανικός στο Blue Star PAROS


Οργισμένοι αποβιβάστηκαν πριν λίγα λεπτά οι επιβάτες του Blue Star PAROS, που εκτελούσε το δρομολόγιο από Αμοργό Νάξο και Πάρο.
Ο καπετάνιος αναγκάστηκε να κάνει επικίνδυνο ελιγμό
για να αποφύγει ρυμουλκό
που έκοβε βόλτες με φωτισμό υπνοδωματίου…
Το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση με αποτέλεσμα οι επιβάτες να τρομοκρατηθούν.

Περισσότερα από το PEIRATIKO REPORTAZ

Συνέχεια...