Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΑΜΙΝΑ


Σας ενημερώσαμε έγκαιρα από το Σάββατο για το παρ΄ολίγον δυστύχημα του Blue Star Paros. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να φροντίσουν ώστε τα μέτρα ασφαλείας να τηρούνται για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στο βωμό της ανθρώπινης απροσεξίας και αμέλειας.

Έχει ενδιαφέρον το πρόσφατο περιστατικό, όπως το αποτυπώνει η ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ στο ΕΘΝΟΣ:


Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε, προχθές στις 10.45 το βράδυ, η σύγκρουση του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Μπλου Σταρ Πάρος» με το πορτογαλέζικο ρυμουλκό «Βασταζο», που ρυμουλκούσε πλατφόρμα προς Κωνσταντινούπολη, πλησίον του νησιού Αγιος Γεώργιος στο Σούνιο.


Ο καπετάνιος, σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, όφειλε να... φυλάξει το ρυμουλκό, το οποίο δεν είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, επαρκή φωτισμό και, μόλις το αντιλήφθηκε, έκανε πράξη πράγματι τα προβλεπόμένα από τον κανονισμό περί αποφυγής συγκρούσεων.
Δηλαδή, έστριψε το τιμόνι απότομα προς τα αριστερά και πέρασε από την πρύμνη του ρυμουλκού, σώζοντας την τελευταία στιγμή τους επιβαίνοντες, το πλοίο του αλλά και το ρυμουλκό.


Στο επιβατηγό όμως, επειδή πήρε ξαφνικά μεγάλη κλίση, προκλήθηκε μεγάλος πανικός ανάμεσα στους 1.448 επιβάτες, οι οποίοι επέστρεφαν από Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο προς τον Πειραιά, με αποτέλεσμα μιάμιση ώρα αργότερα να κατέβουν οι επιβάτες τρέμοντας και σοκαρισμένοι στο λιμάνι και να καταγγείλουν πως μόνο μισή ώρα αργότερα και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες κατέβηκε και τους μίλησε ο ύπαρχος.

Από την πλευρά του, το ΥΕΝΑΝΠ, αν και λιμενικοί πήγαν επιτόπου στο λιμάνι και διαπίστωσαν ότι δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στα ΙΧ, στο γκαράζ ή κάποιο πρόβλημα στο ίδιο το πλοίο, επίσημα μας μίλησαν για διαμαρτυρία ενός επιβάτη και τα λιμεναρχεία Πειραιά και Λαυρίου δεν διενεργούν προανάκριση.
Επίσης, το γραφείο Τύπου ανακοίνωσε πως το VTMIS, το σύστημα ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας, επειδή τα δύο πλοία βρίσκονταν στα ανοιχτά δεν έχει καταγράψει τις κινήσεις τους.


Ο επιβάτης κ. Χρήστος Μαρούσος, που βρισκόταν στο κατάστρωμα μαζί με τον 15χρονο γιο του, μας είπε:
«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας. Στα τρία μέτρα μπροστά μας ήταν η πλατφόρμα, που κουβαλούσε το ρυμουλκό... Είπα στον γιο μου, κρατήσου. Θα μπορούσε να είχε γίνει ατύχημα απρόβλεπτο. Δύο φορές πήρε κλίση το καράβι και μεγάλη. Ο αδελφός μου, που είναι καπετάνιος σε μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, μου είπε πως αυτά δεν συμβαίνουν.

Σοκ
Μετά επικράτησε πανικός, φωνές, παιδιά, ηλικιωμένοι και δεν μας ενημέρωναν τι είχε συμβεί. Δηλαδή, οι γονείς με τα παιδιά έψαχναν και μετά πού είναι οι βάρκες και τα σωσίβια. Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» θυμηθήκαμε. Και δεν ξέραμε αν στο γκαράζ είχαν μετατοπιστεί αυτοκίνητα. Οταν κατέβηκα στο λιμάνι, ήθελα να μιλήσω στις κάμερες, αλλά όταν σταμάτησα το ΙΧ, οι λιμενικοί μού φώναζαν γρήγορα φύγε, ότι εμποδίζω, προφανώς για να μη μιλήσω».


Η επιβάτης κ. Φώφη Κοκκολάκη τονίζει: «Πρέπει να υπάρχουν θύματα για να κάνουν έρευνα, αν είναι δυνατόν. Ηταν σχεδόν βέβαιη σύγκρουση. Πανικοβληθήκαμε όλοι. Μετά μισή ώρα και αφού φωνάζαμε, κατέβηκε ο ύπαρχος κάθιδρος κι όταν ρωτήσαμε γιατί δεν το είδαν το ρυμουλκό στο ραντάρ, μας απάντησε πως τα μικρά πλεούμενα καμιά φορά μπορεί και να μην είναι ορατά. Ο καπετάνιος ή όποιος άλλος μετά μία ώρα μίλησε στα μεγάφωνα, είπε τα ίδια. Ρωτάμε, λοιπόν, είναι έτσι, ας απαντήσει το υπουργείο».


ΒΛΑΒΕΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

Μηχανική βλάβη στην πρωραία δεξιά κύρια μηχανή του παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου το καταμαράν «Μέγα Τζετ», ενώ βρισκόταν στην περιοχή Νήσου Φλεβών με 336 επιβάτες και είχε προορισμό του τη Θήρα και το Ρέθυμνο. Το πλοίο κατέπλευσε αυτοδύναμα στο λιμάνι της Θήρας, όπου, αφού επιθεωρήθηκε, του επετράπη ο απόπλους για τη συνέχιση του ταξιδιού του.

- Επίσης προχθές το απόγευμα, το ταχύπλοο επιβατηγό «Σπιντράνερ ΙΙ» παρουσίασε βλάβη στο υδραυλικό σύστημα ανέλκυσης της άγκυρας, ενώ έπλεε με 406 επιβάτες από Θήρα για Ιο και Πειραιά.
Στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, το πλοίο ανέλκυσε την άγκυρα και του επετράπη η εκτέλεση ενός μεμονωμένου πλου προς Ιο και Πειραιά.
- Χθες παρουσιάστηκε βλάβη και συγκεκριμένα αναρρόφηση σακούλας στην προπέλα στο «Φλάινκατ 4» στο λιμάνι Θήρας και όλοι οι επιβάτες, πλην 112 που είχαν προορισμό τους την Μύκονο, προωθήθηκαν με άλλα πλοία στα λιμάνια προορισμού τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει το ΘΑΣΟΚ θα μας σώσει

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ μας έσωσε. Μήπως σε χτύπησε η νέα γρίπη;