Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Όταν λένε «ΞΕΚΙΝΑΜΕ», τι εννοούν; πάνε ή έρχονται;

Με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, και το σύνθημα «Ξεκινάμε», αρχίζει την Κυριακή, 21/2, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο προσυνεδριακός διάλογος που θα οδηγήσει στο 8ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στις 25 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ ο Γιάννης Βρούτσης σαν ακούραστος τομεάρχης, πάει για πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, αλλά ξεχνά ότι τον τίτλο αυτό τον κερδίζει κάποιος από τους νικητές…

Επίκαιρη Επερώτηση Γ. Βρούτση στη Βουλή
«Η κυβέρνηση με τη στάση της απαξιώνει την εμπορική ναυτιλία
και διαλύει το Λιμενικό Σώμα»


Την έντονη δυσαρέσκεια του για την αδικαιολόγητη τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος (Π.Δ. 184 και 185), εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Βρούτσης, μαζί με άλλους ένδεκα νησιώτες βουλευτές καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσον αφορά την αδικαιολόγητη διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για την επιπόλαιη απόφασή της να «διαλύσει» επί της ουσίας το Λιμενικό Σώμα. Και μάλιστα αγνοώντας επιδεικτικά τις αντίθετες εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία φορέων (Λιμενικό Σώμα, Ναυτικό Επιμελητήριο, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ.α.).

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Κυκλάδων «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος αποφέρει ετησίως 18 δις €, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα από τη ναυτιλία αγγίζει τα 916 €. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει - ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε - να πειραματιζόμαστε με αυτήν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα υπηρετεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και 90 χρόνια τώρα την εμπορική ναυτιλία, συντελώντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της σε παγκόσμια υπερδύναμη».

Μετά, λοιπόν, από την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να διασπαστεί το Υπουργείο και συνακόλουθα το Λιμενικό Σώμα, άρχισαν να διαφαίνονται ήδη οι δυσλειτουργίες και το χάος που έχει προκληθεί τόσο σε επίπεδο Νομοθετικής παρακολούθησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ναυτικών, όσο και στο σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, εφόσον δεν υπάρχει πλέον ενας ενιαίος διοικητικός τομέας για τη ναυτιλία. Εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις, που δυστυχώς φανερώνει πόσο πρόχειρα και απαξιωτικά αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την πανίσχυρη ελληνική ναυτιλία (ελέγχει το 8% του παγκόσμιου στόλου) και το Λιμενικό Σώμα.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο πρόβλημα, προκειμένου να μη χαθεί η υποστήριξη και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Και αυτό γιατί το σύνολο των επιμέρους τομέων της ναυτιλιακής δραστηριότητας, που δρουν μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτούν μια τεχνικά τεκμηριωμένη και εννοιολογικά άρτια ναυτιλιακή πολιτική.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε, σήμερα το πρωί, στα Γραφεία του κόμματος, σε συνάντηση εργασίας, το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής, κ. Λ. Ζαγορίτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κ. Μαρκόπουλος, οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτές κύριοι Χρ. Σταϊκούρας και Θ. Καράογλου, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής κ. Γ. Βρούτσης, ο επικεφαλής της Γραμματείας Συνδικαλιστικών Φορέων, πρώην βουλευτής, κ. Γ. Μανώλης. Μετά τη συνάντηση, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Η ηγεσία της ΓΣΕΕ εξέφρασε τους προβληματισμούς της για τους κινδύνους, που υπάρχουν από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, κυρίως για τους χαμηλόμισθους, για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο κοινωνικός διάλογος και ειδικά στο ασφαλιστικό ζήτημα. Εξέφρασε προβληματισμούς για το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.
Σχετικούς, αντίστοιχους κινδύνους επισήμανε, χθες, και η Eurostat. Ιδίως σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, κάνοντας πιο ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε νέα επώδυνα, σκληρά μέτρα.
Το άθροισμα όλων αυτών των κινδύνων κάνει επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης αντισταθμιστικών μέτρων, για την τόνωση της ζήτησης. Αυτό, που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει ως αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομίας.
Το κόστος της λήψης αυτών των νέων επώδυνων μέτρων δεν επιμερίζεται, δεν συμψηφίζεται με Εξεταστικές Επιτροπές. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση, αυτή την επιθετική επικοινωνιακή πολιτική να την εξαντλεί μόνο στην ενημέρωση και όχι στο κυνήγι ενόχων, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τη δική της αβελτηρία, τη δική της κωλυσιεργία, τη δική της αδυναμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κόσμος, όμως, τι φταίει, κ. Σταϊκούρα, που καλείται να πληρώσει από το υστέρημά του, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι, κυρίως πολιτικοί, οι οποίοι μπήκανε φτωχοί και βγαίνουνε πλούσιοι;

ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω, ότι συμφωνήσαμε σε αυτό. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε Εξεταστική Επιτροπή από το 1980, έτσι ώστε να δούμε με ποιο τρόπο διαχειρίστηκαν τους προϋπολογισμούς όλες οι κυβερνήσεις του παρελθόντος, πως δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα και τα χρέη τη δεκαετία του ’80, πως έγιναν οι λογιστικές τακτοποιήσεις τη δεκαετία του 2000, ιδίως το 2000-2001. Και, βεβαίως, όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Είχαμε ένα εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Μέσα από αυτόν το διάλογο, αναδείχτηκε - και από τις δύο πλευρές, τη Ν.Δ. και τη ΓΣΕΕ- το κοινό ενδιαφέρον, για ιδιαίτερες πολιτικές, οι οποίες θα προσδιορίζονται σε αυτό τον κρίσιμο και αδύναμο ‘’κρίκο’’, σε αυτή την οικονομική κρίση που βιώνουμε, που λέγεται χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναπτύξει γρήγορα πολιτικές, που θα περιφρουρήσουν το μεγάλο αυτό ‘’αδύναμο κρίκο’’, να τον προασπίσουν από την ανεργία. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, εκ μέρους της Ν.Δ. αυτό το οποίο πιστεύουμε και λέμε, είναι πως ό,τι έχει καταθέσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι γενικό, αόριστο και ασαφές. Περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις. Όταν τοποθετηθούν, όταν οριστικοποιηθούν και αποσαφηνισθούν, θα τοποθετηθεί και η Ν.Δ.. Μία Ν.Δ., όμως, που δεν απαρνείται το διάλογο. Θα συμμετέχει στο διάλογο, αρκεί οι όποιες προτάσεις να είναι τεκμηριωμένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευθύνες στους πολιτικούς για αυτή την ‘’κατάντια’’, πιστεύετε ότι πρέπει να αποδοθούν;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η Ν.Δ., στη χθεσινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά ζητάει, εάν γίνει τελικά αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, να ξεκινήσει από το 1980-1981, από την περίοδο του ‘’δώστα όλα’’ και να φτάσει μέχρι τώρα, στις ημέρες μας. Σημειώνω ότι εγείρονται, πλέον, πολλά σοβαρά ερωτήματα, σε επίπεδο αξιολόγησης δημοσιονομικού κόστους, που έχει προκαλέσει η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘’Πριονίζει’’ τη συναίνεση η ιστορία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εκτιμώ ότι την ‘’πριονίζει’, κατά ένα τρόπο. Δεν μπορεί σε μία τέτοια δύσκολη οικονομική κατάσταση για την πατρίδα μας, να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες. Διότι εκεί οδηγείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, είστε υπέρ του ‘’κουκουλώματος’’;

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όχι, ποτέ. Δεν είμαστε υπέρ του κουκουλώματος. Αν πάμε, όμως, σε Εξεταστική Επιτροπή, να πάμε από το ’80-’81. Να αξιολογηθούν τα πάντα από τότε μέχρι και σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανώλη, ήσασταν από τα στελέχη που είχαν πολεμήσει, που είχατε σηκώσει τη σημαία της λανθασμένης–όπως λέγατε- πολιτικής του Γ. Αλογοσκούφη. Σήμερα, που ξεκινάει μία Εξεταστική για την Οικονομία, πιστεύετε ότι δικαιώνεστε;

Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Καταρχήν, αφήστε να ξεκινήσει και θα το δούμε. Σήμερα, έχει ενδιαφέρον ότι υπήρχε μία ταύτιση θέσεων της ΓΣΕΕ με τη Ν.Δ.. Κι αυτό, αφορά την ‘’κόκκινη γραμμή’’, που πρέπει να υπάρχει, για μία κατηγορία εργαζομένων και συνταξιούχων, που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα.
Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε, λοιπόν, μία απόλυτη ταύτιση απόψεων και θέσεων, ότι αυτός ο κόσμος δεν πρέπει να πληγεί περισσότερο. Γιατί είναι αυτός ο κόσμος που δεν αποταμιεύει και αυτό που θα πάρει θα το ξοδέψει στην αγορά. Άρα θα δώσει ανάσα στην αγορά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σας είχε ακούσει ο Καραμανλής, τότε, στη κριτική που κάνατε στην οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα;

Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: Όταν θα συζητήσουμε, αν υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή και αν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και όχι με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, βεβαίως και θα το συζητήσουμε.

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τον ενημερώσαμε για όλες τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν, εν μέσω της κρίσης, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Τον ενημερώσαμε για τα ζητήματα τα εισοδηματικά, τα φορολογικά, των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας. Και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να ενισχύσει την προσπάθειά μας, να βοηθήσουμε, μέσω και της εθνικής σύμβασης και των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, που βιώνουν, με τον πιο έντονο τρόπο και με τον κίνδυνο των απολύσεων, τη μεγάλη οικονομική κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήρθε η ώρα να πάνε φυλακή κάποιοι υπουργοί, πολλών κυβερνήσεων, που ευθύνονται για την «κατάντια» αυτή της Ελληνικής οικονομίας;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω, ότι ο Ελληνικός λαός απαιτεί κινήσεις, που θα δείχνουν ότι υπάρχει Δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και φυλακή;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, η φυλακή είναι το απώτατο σημείο απόδοσης Δικαιοσύνης, γι΄ αυτούς οι οποίοι, πραγματικά, όχι απλά έχουν τραυματίσει το αίσθημα δικαίου, έχουν διασπαθίσει το δημόσιο χρήμα, δηλαδή, τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

Γ. ΒΛΑΧΟΣ: Από πότε; Από το 1981 και μετά- όπως λέει η Νέα Δημοκρατία- ή όχι;

Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, νομίζω, ότι αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία. Νομίζω ότι δεν πρέπει να «πριονίζουμε» το κλαρί που καθόμαστε. Και το μεγάλο κλαρί είναι η είσοδος της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Ομιλία Γ. Βρούτση στη Βουλή για την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Κατήγγειλε κερδοσκοπία 37 εκατ. € μόνο από τα τρία μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας.

Την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα που έφερε το υπουργείο οικονομικών με τη μορφή του κατεπείγοντος την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, εξέφρασε με ομιλία του ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, ως γενικός εισηγητής της Ν.Δ., υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση φέρνει την αύξηση του ΕΦΚ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων τόνισε ότι η εν λόγω ενέργεια όχι μόνο δεν θα ευνοήσει την ανάπτυξη, αλλά θα χτυπήσει άμεσα το κόστος παραγωγής στις βιομηχανίες, καθώς και το κόστος των μεταφορών (ΤΑΞΙ, μεταφορικές εταιρείες κ.α.). Γεγονός που αφενός θα κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και αφετέρου θα μετακυλίσει το πρόσθετο κόστος στον πολίτη-καταναλωτή, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη στάση της Ν.Δ., ο βουλευτής Κυκλάδων υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολουθεί η παράταξη, τονίζοντας ρητά και κατηγορηματικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη και σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε αντιαναπτυξιακά μέτρα που «αφυδατώνουν» ακόμη περισσότερο τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους (όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η αύξηση της φορολογίας των καυσίμων) και το κυριότερο δεν δίνουν αναπτυξιακές ανάσες.

Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. τιμάει τις δεσμεύσεις της και θα παρέχει την απαραίτητη συναίνεση σε κάθε ορθή απόφαση και κάθε προσπάθεια που θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την οικονομική κρίση. Γεγονός που απέδειξε έμπρακτα όταν συναίνεσε στην αύξηση των ΕΦΚ στα ποτά και τα τσιγάρα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βρούτσης δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει με τις ενέργειες και την κερδοσκοπία, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ προαναγγέλλοντας σε προγενέστερο χρόνο την αύξηση του ΕΦΚ, έστειλε ουσιαστικά μήνυμα σε όλους εκείνους που είχαν τη δυνατότητα να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με αποτέλεσμα να κερδοσκοπήσουν περί τα 37 εκατ. € σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των Ελλήνων πολιτών. Γεγονός, που απέδειξε έμπρακτα παρουσιάζοντας στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες τελωνισμού καυσίμων της χώρας (Αγ. Θεοδώρων, Πειραιά και Θεσ/νικης), των οποίων ο καθημερινός Μ.Ο. των εισπράξεων από τον ΕΦΚ αυξήθηκε υπέρμετρα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

«Είναι απαράδεκτο από τη στιγμή που ζητάμε απ’ όλους τους Έλληνες πολίτες να βάλουν πλάτη και να δεχθούν μείωση του εισοδήματός τους, μείωση της σύνταξής τους και αύξηση της φορολογίας τους, κάποιοι να κερδοσκοπούν προκλητικά και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βρούτσης σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - όπως κατατέθηκε από την κυβέρνηση- δεν περιλαμβάνεται πουθενά η αύξηση του ΕΦΚ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρθηκε και στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση ρητά και κατηγορηματικά κατήγγειλε την οποιαδήποτε αύξηση του ΕΦΚ ως αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή. Ως μια αύξηση που πλήττει τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις. Σήμερα, αντί όπως είχε υποσχεθεί να δώσει το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δίνει αύξηση στη φορολογία των καυσίμων.

Συνέχεια...

Η φύση θα προστατεύσει το πανέμορφο δημιούργημά της…

… αλλά ας βάλει και η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ το χέρι Της…

… μέχρι οι κάθε λογής αρμόδιοι (και αποκλειστικά υπεύθυνοι), δεηθούν και ενδιαφερθούν.

Το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή προς άρση κάθε παρεξήγησης.



Κάθε «ενδιαφέρον» απ’ όπου κι αν προέλθει,
ειδικά από τους μεγαλοσχήμονες, το
θεωρούμε εκ των προτέρων πολύ καθυστερημένο
και υποκριτικό…

Γενικά και αόριστα γνωρίζουμε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο. Ίσως πολύ μεγαλύτερο από το φαινομενικό. Όμως δεν έχουμε ούτε επίσημη αλλά ούτε και ανεπίσημη εκτίμηση. Είναι μια πάγια κατάσταση και για το λόγο αυτό δεν θα σταθούμε στις φήμες και στις διαδώσεις και δεν θα κινδυνολογήσουμε!


Γεγονός είναι ότι η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε ήταν αναμενόμενη και όπως ξαναγράψαμε υπάρχουν και άλλα εξ ίσου επικίνδυνα σημεία, τα οποία είναι θέμα χρόνου να … κατηφορίσουν προς το ρυάκα.

Το θέμα δεν είναι να ανοίξει ο δρόμος διότι τότε εγκυμονεί ο κίνδυνος να κλείσουν σπίτια.
Αυτό έτσι κι αλλιώς αργά ή γρήγορα θα γίνει, γιατί πρέπει να περνούν τα … τουριστικά λεωφορεία το καλοκαίρι.


Το θέμα είναι να γίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια σοβαρή μελέτη για όλη την περιοχή και να αποκατασταθεί συνολικά και οριστικά η ζημιά.

Οφείλουμε να καθησυχάσουμε τους φίλους Κωμιακίτες και να τους βεβαιώσουμε ότι η Κωμιακή στηρίζεται σε ΣΤΕΡΑΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ!

Όσο για την άγνωστη λέξη, την ενημέρωση, ας γίνει μια αρχή. Παρακαλούμε πολύ το Τοπικό Συμβούλιο, έστω κάποιον περαστικό, ας ενημερώσουν υπεύθυνα τους απανταχού συγχωριανούς τους που απεγνωσμένα μας ζητούν πληροφόρηση.



Συνέχεια...

Όταν η «ανάπτυξη» …

… δεν είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου
και μακρόπνοου
σχεδιασμού
με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια,

τότε τα απλά και αυτονόητα γίνονται δύσκολα!

Η άποψη του Ν. Γ. Βασιλάκη
για το … γόρδιο δεσμό της Τραγαίας.

«Με δημοσίευμα μου σε τοπική εφημερίδα, διατύπωσα σαν δημοτικός σύμβουλος και αιτιολόγησα τους λόγους της άρνησης μου, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, με την επωνυμία Αφοι Κουτελιέρη Α.Ε., στο Χαλκί.
Οι αντιρρήσεις μου δεν αφορούσαν το εμπορικό αντικείμενο του καταστήματος Σούπερ Μάρκετ, αλλά τη δημιουργία στον ίδιο χώρο, νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως κομμωτήριο, φαρμακείο, κινητή τηλεφωνία, μεζεδοπωλείο, καφετέρια, γραφείο τουρισμού, ίντερνετ καφέ κλπ. Δραστηριότητες που δεν τις συναντάς ούτε στα πολυκαταστήματα τύπου MALL, που ρήμαξαν τα μικρομάγαζα.

Δεν θα απαντήσω στους κ.κ. Βλησίδη και Κουτελιέρη, για τις ανακοινώσεις τους επί του θέματος αυτού, αφού ο πρώτος, ως ασχολούμενος με τα κοινά, έχει την ευθύνη των ενεργειών του και ο δεύτερος, ως επιχειρηματίας, την ευθύνη των συμφερόντων του.
Θα αναφερθώ, σε μερικά μόνο στοιχεία από το φάκελο της υπόθεσης και τη σχετική νομοθεσία, που αποκρύφτηκαν από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1. Ο Ν.3377/2005, τον οποίο εσφαλμένα επικαλούνται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των παραπάνω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αφορά μόνο στην άσκηση υπαίθριου, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου.

2. Για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, πλην της Σύρου, ισχύει το πλαφόν των 400 τ.μ. συνολικής επιφάνειας, συμπεριλαμβανόμενων δηλαδή και των βοηθητικών χώρων, για τέτοιες εμπορικές επιχειρήσεις.

3. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), νομού Κυκλάδων, με την από 20-1-2010 απόφαση της, γνωμοδοτεί αρνητικά για την έκδοση της άδειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, « μετά από έλεγχο των σχεδίων που έχουν υποβληθεί, διαπιστώθηκε ότι βάσει της κλίμακας που ορίζει ο μηχανικός, η συνολική επιφάνεια είναι 1678,28 τ.μ. ».

4. Το άρθρο 10, του Ν.3377/2005, βάσει του οποίου υποτίθεται ότι γνωμοδότησε το Δ.Σ., μεταξύ άλλων αναφέρει. Για την έκδοση της άδειας, λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Επίσης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας, προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

5. Δεν ζητήθηκε από το Δήμο η άποψη του Τοπ. Συμβουλίου Χαλκείου και έμμεσα, της τοπικής κοινωνίας.

Κάποιοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, προσπαθώντας αυτές τις υπεύθυνες θέσεις, να τις εντάξουν, όπως πάντα κάνουν για’ μένα, σε τοπικιστικές ή άλλες περί τα δημοτικά πράγματα αντιπαραθέσεις. Δηλώνω ότι, οι μέχρι σήμερα ύποπτες και παράνομες, διοικητικά και διαχειριστικά, αποφάσεις, του Δήμου Δρυμαλίας σταματούν εδώ.»

Νικόλας Γ. Βασιλάκης

Συνέχεια...

Το Σύνδρομο του Τιτανικού και η μακάρια αφασία μας…


Το αποτέλεσμα της πολιτικής φαυλότητας που εκθρέψαμε, στηρίξαμε, συνεχίζουμε να στηρίζουμε και δυστυχώς να ελπίζουμε, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση.
Η οικονομική κρίση είναι ο προπομπός.
Τα δύσκολα και τα επώδυνα, έπονται, διότι σε λίγο θα χρειαστεί να μιλήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τότε τα πράγματα περιπλέκονται διότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να βάλουμε ότι μας έχει απομείνει…

Επειδή ακλουθώντας τη λογική των «αγορών» που λέει «ταΐστε το αχόρταγο θηρίο μέχρι σκασμού» μήπως και ηρεμήσει, δεν θα μας έχει απομείνει ούτε ένα ευρώ, θα αναγκαστούμε να εκποιήσουμε τις … εκκρεμότητές μας!
Τις εκκρεμότητές μας στο Αιγαίο και όπου αλλού…

Αν ψάξετε την ιστορία, θα διαπιστώσετε ότι σε περιόδους κρίσεων διευθετούνται τέτοιες εκκρεμότητες. Πολλές φορές δε, «δημιουργούνται» και επί τούτου οι … κρίσεις.

Δεν χρειάζεται νομίζουμε να σας πούμε ότι οι συνθήκες έχουν σχεδόν ωριμάσει!
Το tavor για τη μακάρια αφασία μας δηλαδή η οικονομική εξαθλίωση, η αβεβαιότητα και η παθητική αποδοχή των οκτώ στους δέκα … ψηφοφόρων, είναι πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο…

Τελικά η ζάλη από τον στροβιλισμό στη δύνη των σταθεροποιητικών μέτρων, δεν είναι τίποτα μπροστά στη συνεχιζόμενη παραζάλη από τον απόηχο μιας εκλογικής νίκης με… διαφορά!

Συνέχεια...

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ

όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας στις 30 Ιανουαρίου

…τον παραθέτουμε ασχολίαστο και με καθυστέρηση διότι μόλις σήμερα τον λάβαμε …

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων στην 35χρονη πορεία της συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του εθνικοτοπικού συλλογικού κινήματος. Ενθουσιασμό στην αρχή, πληθώρα παρεμβάσεων, πολιτικοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση θέσεων και δράσεων. Το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα της 10ετίας του 70 και του 80 σχεδόν επέβαλλε τέτοιου είδους δράσεις.

Μέσα από τα σπλάχνα της ξεπετάχθηκαν, όχι μόνο ιδέες και προτάσεις καινοτόμες για την εποχή τους, αλλά και άνθρωποι, που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν μέχρι και σήμερα σημαντικό ρόλο στο γίγνεσθαι του νησιού, των Κυκλάδων και του τόπου.

Ομως κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, κι έτσι, την εποχή της έξαρσης, ακολούθησε η εποχή του εξορθολογισμού των μεθόδων δράσης και της προσγείωσης στην σφαίρα της επιλογής του εφικτού. Στη συνέχεια δε, ο πρωτοεμφανιζόμενος τη 10ετία του 90 μαρασμός του συλλογικού κινήματος, σαν αποτέλεσμα της αποστράτευσης της πρώτης γενιάς των εσωτερικών μεταναστών, μοιραία επέφερε την αποδυνάμωση της φωνής των συλλόγων και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων τους.

Σήμερα, αν μη τι άλλο, εμείς που τυγχάνει να εκπροσωπούμε αυτούς τους φορείς, έχουμε διπλό χρέος .

Πρώτον να τους κρατήσουμε ζωντανούς, δραστήριους, χρήσιμους για τις τοπικές κοινωνίες, παρεμβατικούς στους καταστατικούς τομείς δράσης τους, ελκυστικούς στα φυσικά τους μέλη και

Δεύτερον να προετοιμάσουμε και να παραδώσουμε τη σκυτάλη στη δεύτερη γενιά μεταναστών, στα παιδιά μας, αφουγκραζόμενοι τις δικές τους ανησυχίες, ακουμπώντας στα δικά τους θέλω, υλοποιώντας προτάσεις και πρωτοβουλίες τους. Εχουμε το καθήκον να παραδώσουμε ζωντανό , δραστήριο και πρωτοπόρο το συλλογικό κίνημα στους φυσικούς μας διαδόχους, στα παιδιά μας.

Κινούμενο σ΄ αυτούς τους δύο βασικούς άξονες , το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία του Δεκέμβρη που μας πέρασε, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα δράσης για τα επόμενα δύο χρόνια, του οποίου τους βασικούς άξονες επιτρέψτε μου να ανακοινώσω σήμερα, στην πρώτη μας μαζική εκδήλωση :

1) Στο τομέα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί, θα συμπαρασταθούμε στην αυτοδιοίκηση , θα προβάλλουμε, θα διεκδικήσουμε και θα απαιτήσουμε :

- Να αποκτήσει η Νάξος ένα ασφαλές λειτουργικό ανθρώπινο και αξιοπρεπές λιμάνι αντάξιο του τουριστικού προϊόντος της, αλλά κυρίως της αξιοπρέπειας των ίδιων των κατοίκων της.

- Να εξοπλισθεί και να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο του νησιού, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο ιατρικής περίθαλψης τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

- Να υπάρξει επιτέλους χωρoταξικό σχέδιο, για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση και η αυθαίρετη χρήση γης, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του νησιού και υποθηκεύει το μέλλον του.

- Να γίνει το αεροδρόμιο του νησιού πραγματική πύλη εισόδου και υποδοχής του τουριστικού προϊόντος, αποκτώντας τις προδιαγραφές, που οι πραγματικές ανάγκες του σήμερα, αλλά και οι ανάγκες του αύριο απαιτούν.

- Να αξιοποιηθεί ο κοιμώμενος γίγαντας πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και παραγωγής πολιτισμού, η ορεινής Νάξος, ενάντια στην ερημοποίηση των πανέμορφων παραδοσιακών χωριών της και ενάντια στην εσωτερική αστυφιλία των τελευταίων χρόνων.

- Να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού απέναντι στην αλόγιστη δημιουργία γεωτρήσεων, και να υπάρξει ορθολογιστική διαχείριση στην ανάπτυξη των σύγχρονων μορφών παραγωγής ενέργειας ( ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά κ.λ ), προσαρμοσμένη με σεβασμό, τόσο στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.

- Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ( γεωργία και κτηνοτροφία ) στοχεύοντας :

Α) στη στήριξη και εξυγίανση των υπαρχόντων δομών οργάνωσής του ,
Β) στη δημιουργία νέων που θα βοηθήσουν στην άνοδο της ποιότητας και την οργανωμένη διάθεση των προϊόντων του, και
Γ) στη στήριξη των παραδοσιακών παραγωγών και της παραγωγής τους.

2) Στον τομέα του Πολιτισμού

Απόφασή μας είναι, να προβάλλουμε και διαδώσουμε κάθε μορφή του πολιτισμού μας, που είναι μεν διαχρονικές αξίες και τρόπος ζωής, αλλά παράλληλα είναι και έργο. Ετσι έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε :

- Θεματικές εκδηλώσεις λόγου και μουσικής
- Εκθέσεις βιβλίου με αναφορά στο νησί και Ναξίων Συγγραφέων
- Εκθέσεις Ζωγραφικής με το ίδιο αντικείμενο
- Βραδιές αφιερωμένες στην παραδοσιακή αλλά και στη σύγχρονη ναξιακή ποίηση
- Συμμετοχή σε εκδόσεις βιβλίων, μουσικών έργων, κλπ πάντα σε σχέση με το νησί και τον πολιτισμό του.

3) Στον τομέα της Τουριστικής Προβολής του νησιού:

- Δημιουργία dvd , τουριστικού περιεχομένου με θέματα από το χθές αλλά και το σήμερα του νησιού , με αναφορές και για τις δυνατότητες χειμερινού , συνεδριακού και λοιπών μορφών τουρισμού.Προώθηση του στα ηλεκτρονικά

Μ.Μ.Ε.

- Δημιουργία φωτογραφικού αρχείου και σε ηλεκτρονική μορφή με αντίστοιχο περιεχόμενο και προώθησή του στα έντυπα Μ.Μ.Ε.

- Συνδιοργάνωση με όσους δήμους τις Αττικής το επιθυμούν σε κεντρικές πλατείες αποσπερίδων προβολής της Νάξου με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα , προβολή σλάιτ και προσφορά τοπικών προΙόντων και ποτών .

- Δημιουργία αφιερωμάτων ή και εκπομπών στα Ρ/Τ μέσα για το νησί .

- Συνεργασία και συμμετοχή στις δράσεις των τοπικών τουριστικών φορέων

4) Στον τομέα της Προβολής και Προώθησης των Τοπικών Προϊόντων

- Διοργάνωση ή και συνδιοργάνωση τακτικών εκθέσεων ειδών διατροφής
( γεωργικών , κτηνοτροφικών προϊόντων , γλυκών κρασιού και ποτών )
αλλά και ειδών χειροτεχνείας (υφαντά , μάρμαρα , αγαλματίδια, πήλινα κλπ)

- Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας και στήριξης μόνιμων πρατηρίων
ναξιακών προϊόντων στους δήμους της πρωτεύουσας με την συνεργασία
της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου , του Εμπορικού Συλλόγου
Νάξου αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

5) Στον τομέα των Συνεργασιών

- Αυτονόητη η κοινή δράση και η συνεργασία με τους θεσμοθετημένους και οργανωμένους φορείς της τοπικής κοινωνίας ( Ο.Τ.Α. , Σύλλογοι , Εκκλησία ,
Αθλητικά Σωματεία κλπ ) για κάθε δίκαιη ουσιαστική και παραγωγική
διεκδίκηση .

- Συνεργασία με αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Συλλόγους κυρίως των
Κυκλαδίτικων νησιών αλλά και του ευρύτερου Αιγαιπελαγίτικου χώρου για κοινά προβλήματα, κοινές παρεμβάσεις, αλλά και την ανάδειξη της
ιδιαιτερότητας του Αρχιπελάγους.

- Ανάπτυξη πρωτοβουλίας για την σύσταση μιας Συνομοσπονδίας των
Κυκλαδικών Σωματείων για την προώθηση των κοινών μας επιδιώξεων.

6) Θα συνεχίσουμε την έκδοση των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, χωρίς εκπτώσεις στην
επιστημονική τους ταυτότητα και στην εγκυρότητά τους, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουμε να υπάρχει η υλη του περιοδικού, άμεσα διαθέσιμη σε ένα
ευρύτερο κοινό, με την ηλεκτρονική τους ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσα
από μια ιστοσελίδα που σύντομα θα αποκτήσει η Ομοσπονδία.

7) Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία μας με τα καταστατικά μας μέλη , τους Συλλόγους, μέσα από κοινές συνεδριάσεις των Διοικητικών μας Συμβουλίων και κοινές δράσεις που θα συναποφασίζονται.

8 ) Θα διοργανώσουμε το καθιερωμένο περιοδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι άλλωστε και καταστατική μας υποχρέωση . Ο τόπος , ο χρόνος και κυρίως το θέμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διάλογο και σύντομα θα ανακοινωθούν. Θέλουμε όμως, και θα παλέψουμε γι αυτό, να είναι ένα συνέδριο ουσιαστικό διεκδικητικό που θα αναζητά προτάσεις αλλά και λύσεις και θα δημιουργεί γεγονότα και δεσμεύσεις.

9) Αμεσα επίσης, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την τροποποίηση του καταστατικού μας, με στόχο την επικαιροποίηση του αλλά και ικανοποιώντας την σχεδόν καθολική απαίτηση των συλλόγων μελών μας για την αυθεντικότερη εκπροσώπηση τους στα όργανα της Ομοσπονδίας.

10) Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά, δίνοντάς της βήμα λόγου, αλλά και δικαιοδοσία ανάπτυξης πρωτοβουλιών και συμμετοχής στα δρώμενα και θα της ζητήσουμε να συνδράμει με τον προβληματισμό αλλά και τη ζωντάνια της την καθημερινότητα της Οργάνωσης μας.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, συγκροτούμε ήδη ομάδες δουλειάς από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και από μέλη των Συλλόγων μας και εξειδικευμένους κατά τομέα συμπατριώτες μας, οι οποίοι θα βοηθήσουν να γίνουν πράξη όλα όσα θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να καλέσω όσους από εσας έχετε την θέληση να βοηθήσετε, με τον οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, να μη διστάσετε να μπείτε σ΄ αυτές τις ομάδες δουλειάς. Σας χρειαζόμαστε.

Θέλω ακόμα να σας ενημερώσω για δύο πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναπτύξει και βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης :

1). Βρισκόμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβουλεύσεων με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ για την μετάβαση στη Νάξο κινητής μονάδας του και ιατρικού προσωπικού, με στόχο την δωρεάν προληπτική εξέταση 1.000 τουλάχιστον γυναικών του νησιού, μέσω εξετάσεων μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου. Το ίδρυμα, έχει την δυνατότητα της άμεσης εισαγωγής σε δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ω μη γένοιτο διαπίστωσης προβλήματος , ή εφόσον έτσι επιθυμεί η ασθενής, της δημιουργίας ιατρικού φακέλου για την χρήση του από ιδιώτη ιατρό ή νοσηλευτικό ίδρυμα.

2). Με την ευγενική διαμεσολάβηση του διδάκτορα της Χορολογίας στα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών καλού μας φίλου κ. Σταύρου Σπηλιάκου, συνδιοργανώνουμε την επόμενη Παρασκευή 5 του Φλεβάρη με την Ελληνική Ραδιοφωνία ( ΕΡΑ ), βραδιά αφιερωμένη στην ναξιακή μουσική παράδοση ιδίως αυτή των Απόκρεω, με τον μεγάλο μουσικό βάρδο και δάσκαλο συμπατριώτη μας βιολάτορα Στάθη Κουκουλάρη και την σημαντική ερμηνεύτρια Μαρία Σκουλά αλλά και τσαμπουνοντούμπακα με τους αδελφούς Γιώργη και Γιάννη Ρεφενέ. Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τα τοπικά αλλά και το δορυφορικό σταθμό της ΕΡΤ σ΄ όλο τον κόσμο. Θα πραγματοποιηθεί δε στο γνωστό νησιώτικο μουσικό στέκι ΦΑΡΟΣ στην λεωφόρο Δεκελείας στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Οσοι από εσας θέλουν να την παρακολουθήσουν από κοντά θα είναι χαρά μας να τους έχουμε στην παρέα μας. Οι υπόλοιποι μπορείτε να την χαρείτε από τον σταθμό του Δευτέρου Προγράμματος. Η ώρα έναρξης και μετάδοσής της είναι 9.00 το βράδυ.

- Τέλος , η συμμετοχή, η έκφραση γνώμης και κρίσης στις προγραμματικές θέσεις μας σήμερα και στη δράση μας αύριο, μας δίνει θάρρος και δύναμη , όρεξη και μεράκι να δουλέψουμε γι΄ αυτό και γι΄ αυτούς κυρίως που αφήσαμε πίσω φεύγοντας για άλλους τόπους : τους γονείς τ΄ αδέρφια τους συγγενείς τους φίλους μας . ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.



Συνέχεια...

Ιστορική αναδρομή στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας



Σκεφθήκαμε για το Σαββατοκύριακο να δώσουμε μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως δράμα και ότι ο θεός της Ελλάδας ( του κατεστημένου ) πάντα βάζει το χέρι του για την προστασία τους.

“….Τέσσερα χρόνια μετά την πτώχευση του 1893 και υπό την πίεση της ταπεινωτικής ήττας του 1897, επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) με το νόμο ΒΦΙΘ/23-2-1898, με τη μορφή “οικονομικής βοήθειας”.
Για την υπηρεσία του δημοσίου χρέους εκχωρήθηκαν στη ΔΟΕ οι ακόλουθες πηγές εσόδων:
(1) μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, τσιγαρόχαρτων, σμυρίδας Νάξου,
(2) φόρος καταναλώσεως καπνού,
(3) τέλη χαρτοσήμου, (4) δασμοί τελωνείου Πειραιά.
Η ΔΟΕ είχε επίσης την εποπτεία των δημοσίων υπηρεσιών που ήταν αρμόδιες για την είσπραξη των υπεγγύων προσόδων.
Ο ΔΟΕ, που επιβλήθηκε στη χώρα μας μετά την πτώχευση επί Τρικούπη, θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!...”
Ας δούμε όμως την πορεία του δημόσιου χρέους από το 1824

Το δημόσιο χρέος στο ελληνικό κράτος από το 1824


Α. 1824-1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε 10 εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλ. φράγκα (στο εξής γ.φ.). Κατά μέσο όρο η τιμή έκδοσης κυμάνθηκε στο 72,54%, δηλαδή χρεώθηκε 770 εκ. γ.φ. αλλά "στο χέρι" πήρε 464,1 εκ. γ.φ., τα υπόλοιπα ήταν τιμή έκδοσης και διάφορα άλλα έξοδα-κρατήσεις, ή πιο απλά ήταν το... κοινωνικό έργο των τραπεζών.
Αναλυτικότερα: 1

Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες (στο εξής λ.σ.) ή 70.261.000 γ.φ. 2 Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.
Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.
Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος
Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.739.000 εκ. γ.φ.

Αι. Τα δάνεια της ανεξαρτησίας

- Κατά κοινή ομολογία υποκίνησαν τους δύο εμφύλιους το 1824. Όπως έλεγε ο Γκούρας, "χρυσού λαλούντος άπας άπρακτος λόγος".3 Επί πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατούσε εκείνο το κόμμα που θα έπαιρνε το δάνειο, καθ' όσον, "νόμος και ισχύς αι λίραι του δανείου".
- Με την εξαγορά βουλευτών και στρατιωτικών διέφθειραν τον κοινοβουλευτισμό και τη διοίκηση. Όπως γράφει ο Παπατσώνης, "δια το μέσον του δανείου τούτου, εδιώρισαν εις όλας τας επαρχίας οπαδούς των υπαλλήλους"4.
Η πελατειακή διαχείριση των δανείων είχε στρέψει την αιχμή του δόρατος προς τη δύναμη της εποχής, τις οπλικές δυνάμεις, με τις μαζικές βαθμοδοσίες, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυπταν τα δάνεια. Οπως επισημάνθηκε "κατάντησε το έθνος να έχει υπέρ των 12.000 αξιωματικούς", σε σύνολο οπλικών δυνάμεων 20.000 ανδρών 5.
- Οι περισσότεροι καπετάνιοι εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ο Γκούμας έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.000 6.
-
- Αυτήν την ευρεμισθία ο λαός την τιτλοποίησε με το σκωπτικό, "ο καπετάν ένας", δηλαδή έπαιρνε πολλούς μισθούς για τους άνδρες του, ενώ είχε μόνον ένα, τον εαυτόν του. 7
-
- Δεν είχαν απομείνει ούτε 20.000 λίρες για να σωθεί το Μεσολόγγι, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. 8
-
- Το "ταμείον κενόν", όπως ενημέρωνε τη Βουλή η Επιτροπή Ταμείου. 9
-
- Η κυβέρνηση έκτοτε επωνομάσθη ψωροκώσταινα" 10.
-
Το 1825 η κυβέρνηση θα κηρύξει την πρώτη πτώχευση. Τον Απρίλιο του 1926, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη, στο ταμείο υπήρχαν μόνο 16 γρόσια, ουτε μία λίρα! Καθαρή δανειακή πρόσοδος από μεν το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών, 36%. Από το δεύτερο των 2 εκ. λιρών το 10,5%.

Α2 Οθωνική περίοδος

Το δάνειο των 60 εκ. γ.φ. του Όθωνα εγγυήθηκαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (στο εξής Μ.Δ.) κάθε μία το ένα τρίτο.
Η τρίτη δόση των 20 εκ. γ.φ. ουδέποτε καταβλήθηκε στην Ελλάδα.

Κατακρατήθηκε από τη δανειοδότρια τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανειου. Από τις υπόλοιπες δύο δόσεις, 40 εκ. γ.φ., το 56,8% κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία και σε έξοδα του Βαυαρικού στρατού.11

Τέλος, το 1835, στο δημόσιο ταμείο υπήρχαν 1,8 εκ. δρχ. και απ' αυτά έπρεπε να καλυφθούν τα ελλείμματα 1833-35 και η εξυπηρέτηση του δανείου, που ήταν 2,7 εκατ. δρχ.

Τελικά η καθαρή πρόσοδος, από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο, ενώ από το 1843 είχαμε τη δεύτερη χρεοκοπία.


Α3. Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει.
Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γ.φ. Παρ'όλα αυτά το 1893 θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία.

Τον αιώνα αυτόν μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός έφθασε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία "στο χέρι πήρε" 389 εκ. γ.φ. ή το 50,5%. Μέχρι το 1993 είχε αποσβέσει 472 εκ., δηλαδή το 120% των όσων δανειακά εισέπραξε και πάλι χρωστούσε 631,4 εκ., δηλαδή το 82% των όσων είχε δανεισθεί. Την ίδια χρονιά τα ετήσια έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν 64 εκ. φ. δηλαδή μόλις το 10% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.

Το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον  Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ. Απ' αυτό το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας (παραχώρηση Θεσσαλίας, πόλεμος 1897), 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης.


Β. 1900-1945

Β1. 1902-1914
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την υποχώρηση του κρατικού 12. Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Μέχρι το 1909 συνεχίζεται η ανεπάρκεια διαχείρισης των δημοσιονομικών13. Οι αθηναϊκές συντεχνίες με ψήφισμα τους τον Δεκέμβριο του 1908 διεκήρυτταν ότι δεν δέχονται πια νέους φόρους "προς συντήρηση εν τη αρχή του εκάστοτε κόμματος"14, ενώ η εισαγγελία Θεσ/κης θα επέμβει για διασπάθιση του δημοσιου χρήματος κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία 15.

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914.

Η δανειακή πρόσοδος χρησιμοποιήθηκε:

- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων.
- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και
- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.Με απλά λόγια τα νέα δάνεια ξεπλήρωναν τα παλιά.

Β2. 1915-1923

Η Ελλάδα του διχασμού εν μέσω του Α΄ΠΠ. Στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απ' αυτήν.

Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν έλλειψης εξωτερικού.

Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας.

Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.

Β3. Μεσοπόλεμος 1924-1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και με αποκορύφωμα το παγκαλικό "Θόδωρος κερνά και Θόδωρος πίνει". 16

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Εχει επιστρέψει συμβιβαστικός για να γεφυρώσει το χάσμα του διχασμού και είχε στόχο τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές.

Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.17

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. 18 Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απ' όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ.

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση των παλαιών.

Γ. 1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημ. χρέος (στο εξής Δ.Χ.) συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα 28 εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ. Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει!

Δ. Δικτατορία, 1967-1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει μικρή αύξηση.
Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δ.Χ. εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ., ενώ η αγγλική λίρα απουσίαζε.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσιων εργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δ.Χ. ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.


Ε. Μεταπολίτευση 1975-1981

Το προπολεμικό εξωτερικό Δ.Χ., λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.
Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρια από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα απο διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.

Η επιδείνωση του Δ.Χ. προέρχεται από την αύξηση του εσωτερικού δανεισμού.

Στ. 1981-1989

Μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά.

Μεταξύ 1978-87 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δ.Χ. Το Δ.Χ. είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθει για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει έσοδο τακτικό και έξοδο υπέρβαρο.


Ζ. 1974-2008

α. εξωτερικό Δ.Χ
1990 2.452,4 δισ. δρχ.
1993 5.236,8 δισ. δρχ.
2004 2.503 εκ. ευρώ
2008 1.632 εκ. ευρώ

β. Δ.Σ. ποσοστό του ΑΕΠ
1974 22,5% του ΑΕΠ
1981 31,2% του ΑΕΠ
1987 56,1% του ΑΕΠ
1990 80,7% του ΑΕΠ
1993 111,6% του ΑΕΠ
2004 108,5% του ΑΕΠ
2008 97,16% του ΑΕΠ
Πηγές: Απολογισμοί ελληνικού κράτους, Στατιστικά Δελτία Τράπεζας της Ελλάδος
(Σημειώσεις)
1. Την ίδια εποχή η Αγγλία είχε δανείσει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής 18,5 εκ. λίρες στερλίνες (λ.σ.), αλλά οι δανειολήπτες "πήραν στο χέρι" 11 εκ., δηλαδή το 60% των όσων χρεώθηκαν.
2. Την εποχή εκείνη 1 λ.σ.=25,01 γ.φ.
3. Καν. Δεληγιάννης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 210
4. Π. Παπατσώνης, Απομνημονεύματα, σ. 79
5. Αμβρ. Φραντζής, Επιτομή της Ιστορίας..., Τ2, σ. 295 σημ. 1Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σελ. 456 Prokes Osten, Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Τ1, σελ. 439
6. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 167, Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματ, σ. 181
7. Μιχ. Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Τ2, σ. 25,
Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 260 σημ. 1
8. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 171
9. Φωτάκος, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 293, Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σ. 244, Θ. Ρηγόπουλος, Απομνημονεύματα, σ. 41, Ι. Ορλάνδος, Ο Ορλάνδος απολογούμενος ενώπιον του κοινού, σ. 46
10. Θ. Ρηγόπουλος, ο.π., σ. 41
11. Γ. Κολοκοτρώνης, Απομνημονεύματα, χειρόγραφο Β., σ. 74, Θ. Ρηγόπουλος, σ. 168, Γ. Κρέμος, Νεοτάτη Γενική Ιστορία, σ. 1020-1021, Ανασ. Γούδας, Βίοι Παράλληλοι, Τ7, σ. 56, Ν. Βλάχος, Ιστορία της Ελλάδος, σ. 27-28, Α. Σκανδάμης, Η. Τριαντακονταετία της βασιλείας του Όθωνα, σ. 520, Σ. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Νεοτέρας Ελλάδος, Τ2, σ. 42
12. Σπ. Κορώδης, Η εργατική πολιτική των ετών 1909-1918, σ. 14, Ξ. Ζολώτας, Η Ελλάδα στο στάδιο της εκβιομηχανήσεως, σ. 108
13. Λ. Κορομηλάς, Εισηγήσεις επί του προϋπολογισμού του 1912, Δελτίο Υπ. Οικονομικών 1912, σ. 283. 284., Αθ. Ευταξίας, Ενώπιον του Οικονομικού Αδιεξόδου, σ. 51 Εφημ. Συζητήσεων Βουλής 12.12.1911, σ. 1363, 1364
14. Αρ. Θεοδωρίδης, Η Επανάστασις και το έργο αυτής σ. 132, 135, 137, Κ. Οικονόμου, Σκέψεις επί της καταστάσεως, σ. 7,48, Ν. Ζορμπάς, Απομνημονεύματα, σ. 17, 124-125, Θ. Πάγκαλος, Απομνημονεύματα, Τ1, σ. 92-93, Σ. Μελάς, Η Επανάστασις του 1909, σ. 201, Α. Ανδρεάδης, Έργα, Τ2, σ. 54515. Αθ. Ευταξίας, Το οικονομικόν πρόβλημα και το εθνικόν μας μέλλον, σ. 46, Πρακτικά Β Βουλής 17.12.1914
16. Ι. Μεταξάς, Ημερολόγιο, Τ5, σ. 461 σημ. 1, Ν. Καστρινός, Αλ. Παπαναστασίου, σ. 153
17. Ηλιαδάκης, Δανεική Κοινωνικοποίηση (διδακτορικό), σ. 311
18. Ηλιαδάκης, ο.π., σ. 313-314
19. Νέα Οικονομία, Τ6, 1950, Γ. Καρτάλης, Εισηγητική έκθεση επί του προϋπολογισμού 1950-51, σ. 19-20, Χρ. Ευελπίδης, Εισηγητική 1952-53, σ. 4, 43, Σ. Λιναρδάτος, Από τον Εμφύλιο στην Χούντα, Τ2, σ. 57.
* Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι μαθηματικός, πολιτειολόγος, Δρ.
Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας
Δημοσιεύθηκε στην εφημερία ΠΑΤΡΙΣ, 3/11/2009

ΠΗΓΗ: http://www.alfavita.gr/artra/art4_11_9_928.php

Συνέχεια...

Πρόσκληση

Καλούμε όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, στη συνάντηση - συζήτηση τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 18:00, στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας (Λύκειο Τραγαίας).

Στη συνάντηση μεταξύ άλλων θα συζητηθούν:

• Ερωτηματολόγιο για τις συγκοινωνίες στα χωριά
• Η τέχνη στον τουρισμό
• Συνέδρια και σεμινάρια για τον τουρισμό

Συνέχεια...

Ρατσιστές δεν είμαστε, αλλά ούτε… Γερμανοί!

«Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου».*

«…Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πάρα πολύ δύσκολη
για τους ανθρώπους του λαού …».

* (ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ: «ΠΟΙΗΜΑΤΑ», Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, μετάφραση Μάριου Πλωρίτη)

Υπό το φόβο να ανακαλυφθούν και να πληρώσουν πρόστιμα, αποφάσισαν να αυτο "καταγγελθούν".

Σχεδόν 600 φοροδιαφεύγοντες αυτοκαταγγέλθηκαν μέσα σε δέκα ημέρες στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτική Γερμανία), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών αυτού του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου, μετά την απόφαση της Γερμανίας να αγοράσει τραπεζικά δεδομένα που αφορούν λογαριασμούς στην Ελβετία.

Μόνο στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, μια πλούσια περιφέρεια στην οποία βρίσκονται οι πόλεις Στουτγάρδη και Καρλσρούη, 566 πρόσωπα που είχαν αποφύγει να καταβάλουν φόρους για έσοδα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ από επενδύσεις και τόκους, αυτοκαταγγέλθηκαν από τις 5 ως τις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υπουργό Βίλι Στέχελε.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο γερμανικός Τύπος έκανε ήδη λόγο για ένα κύμα αυτοκαταγγελιών σε άλλες περιφέρειες της Γερμανίας, όπως για παράδειγμα στη Βαυαρία (νότια Γερμανία), όπου οι "μεταμελημένοι" έφτασαν σχεδόν τους 300, ή το Βερολίνο και το Αμβούργο (βόρεια Γερμανία).

Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση είχε εγκρίνει την αγορά εκ μέρους του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενός CD προερχόμενου από την Ελβετία που περιείχε περισσότερα από 1.500 ονόματα φοροαποφευγόντων -- επρόκειτο για δεδομένα που είχαν κλαπεί και διατίθεντο προς πώληση από ένα πληροφοριοδότη έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Τύπο.

Η κυβέρνηση είχε καλέσει τους φοροαποφεύγοντες να αυτοκαταγγελθούν πριν η εφορία εξετάσει τα δεδομένα. Μετά την αυτοκαταγγελία τους, οι ενδιαφερόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους φόρους που είχαν αποφύγει, όμως δεν υπόκεινται σε δικαστικές διώξεις.

Αφέθηκε ελεύθερος μετά από διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα αναφορικά με την προφυλάκισή του.

Ελεύθερος μετά από διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα ως προς την προφυλάκιση η μη, αφέθηκε μετά την απολογία του για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Σοφοκλής Πρινιωτάκης, της χρηματιστηριακής εταιρίας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

Ο κ. Πρινιωτάκης, δεύτερος από τους τρεις υπευθύνους της εταιρίας που απολογήθηκε στον Εφέτη Ανακριτή κ.Γιώργο Λέκκα, κατηγορείται για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι κατηγορίες αφορούν την ζημιογόνα αγοραπωλησία δομημένου κρατικού ομολόγου, με την μεσολάβηση της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

Μετά την απολογία, ο εφέτης ανακριτής είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας έκρινε πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Την διαφωνία θα κληθεί να λύσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, το οποίο ήδη καλείται να αποφανθεί και για την διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του κ.Γ.Αποστολίδη της εμπλεκόμενης χρηματιστηριακής.

Την Παρασκευή έχει κληθεί σε απολογία ο τρίτος υπεύθυνος της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ κ. Θεόδ. Πρινιωτάκης.

Συνέχεια...

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Η κήρυξη χώρου του Κούρου Απόλλωνα Νάξου ως αρχαιολογικού χώρου




Είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση ( ΕΔΩ ) πως είναι και δικά μας τα ερωτήματα που έθετε φίλος του Blog για την κήρυξη χώρου του Κούρου Απόλλωνα Νάξου ως αρχαιολογικού χώρου.


Επειδή απάντηση δεν έδωσε κανένας αρμόδιος επανερχόμαστε με τα στοιχεία του ΦΕΚ.

(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

Συνέχεια...

Ας μιλήσουμε καθαρά




Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να ισχυριστεί ότι είναι προοδευτικός όταν υποστηρίζει:


Τους ταξιτζήδες, τελωνιακούς, εφοριακούς και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που δεν θέλουν να φορολογούνται. Η μαγκιά της φοροδιαφυγής δεν αγγίζει κανέναν προοδευτικό.

Αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν το προνόμιο να συνταξιοδοτούνται 45-50 χρονών. Κάποιοι τους πληρώνουν και αυτό δεν είναι προοδευτικό αν το αγνοούμε.

Αυτούς που πληρώνονται και πολλές φορές με το παραπάνω, χωρίς να παράγουν ή να προσφέρουν έργο. Κάποιοι άλλοι εργάζονται σκληρά για να πληρώνονται οι αντιπαραγωγικοί και οι κηφήνες.

Αυτούς που θεωρούν αυτονόητο να δανείζεται η υπόλοιπη κοινωνία για να διατηρήσουν τις δήθεν καταχτήσεις τους. Είναι κατάκτηση να μη πληρώνεις φόρο;
Αυτούς που αγωνίζονται για τα κεκτημένα τους και θεωρούν κεκτημένη έως και αυτονόητη την περιθωριοποίηση και ανεργία των άλλων που είναι οι πολλοί.

Αυτούς που έχουν απαξιώσει και μετατρέψει το μεγαλύτερο όπλο των εργαζόμενων, την απεργία, σε εθιμοτυπική εκδήλωση, απλά για να αναπαράγεται η κομματική γραφειοκρατία των συνδικάτων.

Και τέλος όσους τους χαϊδεύουν τα αφτιά, πράγμα που σημαίνει πως αγνοούν την πραγματικότητα, τους πολλούς, τους νέους, το μέλλον και τη λογική.


Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

Συνέχεια...

Τρία πράγματα δεν κρύβονται. Ο ήλιος, το φεγγάρι και η αλήθεια…

Είπαμε να κρίνουμε λίγο την εξουσία. Απαλά… ανώδυνα, έτσι για να διατηρήσουμε τη φόρμα μας…

Άλλωστε συμμεριζόμαστε την κρίση (τους), όμως κατά βάθος μας λείπει η … ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!
Μας λείπει ο Μαρκογιαννάκης, ο Αλογοσκούφης, η Φάνη και τα άλλα παιδιά…

Και μη βγει κανένας νεόκοπος σύντροφος… Πασόκος και μας πει ότι χαϊδεύουμε τη Νέα Δημοκρατία για τι εμείς έχουμε ΑΡΧΕΣ.


Σκυλευτές πτωμάτων δεν είμαστε…

Το … κάγκελο

Η φράση «Δεν μπορείς να ξοδέψεις για να λύσεις το πρόβλημα των φαύλων», χρεώνεται σύμφωνα με την έγκυρη Ισπανική “El Pais” σε έναν από τους 6 ηγέτες που πήραν μέρος στη σύσκεψη των Βρυξελλών.
Αν αφαιρέσουμε το Γιώργο, μένουν οι εξής ΠΕΝΤΕ.
Η Άνγκελα Μέρκελ!

Έπρεπε στη θέση του πρωθυπουργού να ήταν ο Μανώλης Γλέζος για να γίνει της Μέρκελ της Καγκελάρισσας το … κάγκελο. Να της πάρει και τα 10,660 δις δολάρια που μας χρωστάνε οι… σύμμαχοι Γερμανοί!

Η Μαριλίζα…

Ο συναγερμός έληξε… η «φονική» πανδημία της γρίπης των χοίρων ολοκλήρωσε τον κερδοφόρο κύκλο της… η ανθρωπότητα δεν αποδεκατίστηκε… τα παπαγαλάκια σίγησαν… οι φαρμακευτικές τα οικονόμησαν… και η Μαριλίζα νοιώθει ήδη τις παρενέργειες του εμβολίου που μας παρότρυνε να κάνουμε…
Δεν την πιστεύει πλέον κανείς…


Τα πορίσματα…

Καλή και επικερδής η βιομηχανία των «εξεταστικών επιτροπών».
Στο τέλος το κάθε κόμμα θα βγάλει το δικό του πόρισμα, θα ζήσουνε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα…

Τα φρουτάκια…

Περιμένουνε με πολύ αγωνία την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των «τεχνικών» ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Πρόκειται για τα γνωστά … «φρουτάκια», τον καρπό της πράσινης ανάπτυξης…


Οι πραιτοριανοί…

Καραβιές έρχονται οι πραιτοριανοί για να ελέγξουν το προτεκτοράτο.
Δεν πρέπει να ξεφύγουν οι «δείκτες» της σταθεροποίησης!
Θα αποφασίζουν, θα διατάζουν και οι υποτακτικοί θα εκτελούν…

Όμως, όπως είπε και ο Μίκης,
«…Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί. Γιατί οι αιτίες του ΚΑΚΟΥ δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους…»

Οι ανεμογεννήτριες…

Το χοντρό παιχνίδι με τις ευλογίες του Υπουργείου Ενέργειας για τις … ανεμογεννήτριες καλά κρατεί…
Ενώ τάζουν επιδοτήσεις για τις ΑΠΕ, κόβουν κατά 20% τα κονδύλια για τα φωτοβολταϊκά.
Το μεγάλο φαγοπότι θα αρχίσει όταν σταθεροποιηθεί για τα καλά η… κρίση γιατί όπως ξέρετε στην αναμπουμπούλα γίνονται οι σωστές δουλειές…


Η εξάρτηση…

Κάνουν λέει την Στατιστική Υπηρεσία …. Ανεξάρτητη Αρχή!!! Όταν ακούτε τέτοιους πομπώδεις τίτλους να κουμπώνεστε δυο φορές γιατί το … ανεξάρτητο «μαγείρεμα» είναι σαν αυτό στον ατμό. Τα κάνει, λένε, πιο υγιεινά…

Συνέχεια...

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Οι σκοποί της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων είναι..


Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εθιμοτυπικές υποχρεώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ , πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να δικαιολογήσει και το λόγο της ύπαρξής της.

Υπάρχει «πεδίον δράσης λαμπρόν».
Αναζητείται η απαιτούμενη βούληση…

Συνέχεια...

Νίκος Μαράκης: «…η παλαίστρα είναι ανοικτή και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει και να αγωνιστεί…»

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο Καλλικράτης νοιώθει πολύ άβολα με τα τεκταινόμενα και φοβόμαστε ότι θα πάρει το… σφυροκάλεμό του για να κάνει τις απαραίτητες … αισθητικές παρεμβάσεις στο έργο του, καλό θα είναι να ξέρουμε την αιτία που θα πάμε άκλαυτοι…

Όλη η συνέντευξη του Δημάρχου Νάξου κ. Νίκου Μαράκη στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ της Νάξου»

Ποια η άποψή σας για τον Καλλικράτη;

Καταρχήν, όπως έχουμε εκφράσει και μέσω των οργάνων μας, της ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚ είμαστε υπέρ της συνένωσης των Δήμων με τη νέα αρχιτεκτονική δομή. Για το νησί μας θα πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος, ενισχυμένος και δυναμικός Δήμος, που θα μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον, την ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού.
Κάθε νέο εγχείρημα που αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέες δομές έχει πάντα τις δυσκολίες του. Αυτές εστιάζονται στην οριστικοποίηση των δεδομένων με κώδικες, νόμους και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να γίνει η εφαρμογή του νέου εγχειρήματος. Όσο για τις οικονομικές εξασφαλίσεις έχω ήδη πεισθεί ότι θα αποδοθούν στους Δήμους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ομαλή εφαρμογή του Καλλικράτη, με δεδομένη την εμπειρία από την εφαρμογή του Καποδίστρια;

Σοβαρός παράγοντας θα είναι οι άνθρωποι που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το νέο εγχείρημα, να έχουν θετική γνώμη και αντίληψη για τον Καλλικράτη, να τον έχουν μελετήσει και επεξεργαστεί και να έχουν την εμπειρία παρόμοιων εφαρμογών, όπως π.χ. του Καποδίστρια. Προκειμένου να βηματίσει ορθά ο Καλλικράτης πρέπει οι διαχειριστές του να είναι οι άνθρωποι που τον έχουν αναγνωρίσει, εκτιμήσει και υποστηρίξει. Η εφαρμογή του χωρίς επιπτώσεις στις κοινωνίες είναι θέμα διαχείρισης.


Το προσχέδιο του Καλλικράτη προβλέπει ανεξάρτητες υποψηφιότητες, έμμεση εκλογή για τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων και μείωση των μελών των Τοπικών Συμβουλίων. Είστε υπέρ των καινοτομιών αυτών;

Κάθε Δημότης θα έχει δικαίωμα να μπαίνει στη λίστα για την εκλογή του. Νομίζω ότι αυτό είναι θετικό. Δίνει το δικαίωμα μιας δημοκρατικότερης αντιπροσώπευσης, και ενασχόληση οποιουδήποτε θέλει να είναι ανεξάρτητος από τις δημοτικές παρατάξεις. Η μείωση των μελών δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, καθώς σήμερα η άποψη και απόφαση των Τοπικών Συμβουλίων είναι γνωμοδοτική και η διαχείριση γίνεται από το θεσμοθετημένο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο. Απ’ ό,τι φαίνεται βέβαια, οι αρμοδιότητες των Τοπικών Συμβουλίων θα είναι ενισχυμένες. Αρνητικό όμως και θα πρέπει να επανεξετασθεί είναι η έμμεση εκλογή του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος. Ένας άνθρωπος που εκτίθεται και παίρνει πλεονεκτήματα από την τοπική κοινωνία θα πρέπει αυτοδίκαια να ορίζεται ως πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και όχι να μπαίνει στην κρίση του ολιγομελούς συμβουλίου.

Ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα γεωγραφικά όρια των Δήμων, μάλιστα στην περίπτωση της Νάξου υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθούν και τα μικρά νησιά του Επαρχείου μας.
Μία από τις σκέψεις πράγματι είναι να ενταχθούν στο Δήμο Νάξου και τα μικρά νησάκια, οι δορυφόροι, όπως λέμε. Η θέση μας είναι τα νησιά να παραμείνουν στην αυτονομία τους και θεσμοθετημένα να εξυπηρετούνται στα τεχνικά και οικονομικά θέματα από το Δήμο της Νάξου. Είναι δύσκολο να δημιουργήσουν Τεχνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες, κατά συνέπεια θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από μεγαλύτερους και οργανωμένους Δήμους.

Ο κ. Μανώλης Γλέζος εξέφρασε την άποψη η Απείρανθος να μείνει ανεξάρτητη Κοινότητα. Πως το σχολιάζετε;

Αν πρόκειται να εξυπηρετηθεί το κοινό αίσθημα των Απεραθιτών και αν η επιθυμία τους εκφράζεται μέσω των θέσεων του Μαν. Γλέζου, ενδεχομένως δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως, με βάση το νέο σχεδιασμό, που προβλέπει ένα τρόπο διαχείρισης με ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αναγκαίες υποδομές που θα δείξουν τους Δήμους ως νέα και ισχυρά κυβερνεία στην περιοχή τους, δεν νομίζω ότι θα είναι εφικτό.

Ας περάσουμε όμως και στις προεκλογικές διεργασίες. Ο κ. Κόκκοτας και ο κ. Μαργαρίτης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του ενιαίου Δήμου.

Στο διάστημα που ακολουθεί θα ακουστούν και άλλα πρόσωπα και άλλες κινήσεις. Είναι θεμιτό και Δημοκρατικό, άλλωστε η παλαίστρα είναι ανοικτή και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μπει και να αγωνιστεί. Διέπεται βέβαια από κάποιους κανόνες, όπως η ιστορία, η ηθική, οι αξίες, η συνέπεια και εν κατακλείδι η απόφαση του κυρίαρχου λαού. Κάποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. Ο κ. Μαργαρίτης είναι ένα καλό παιδί, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή η καλοσύνη. Χρειάζεται εμπειρία, ειδικά τώρα με την εφαρμογή του Καλλικράτη. Επειδή όμως το φάσμα των υποψηφιοτήτων και της οργάνωσης μιας Δημοτικής Παράταξης είναι πολύ μεγάλο, πιστεύω ότι θα υπάρχουν δυσκολίες να δημιουργηθούν τελικά παραπάνω από δύο σχήματα.

Αρκετός κόσμος, ακούγοντας τις πιθανές υποψηφιότητες, θεωρεί καλό «σχήμα» τον κ. Κόκοτα Δήμαρχο και εσάς Αντιδήμαρχο.

Και γιατί όχι να είναι Αντιδήμαρχος ο κ. Κόκοτας; Αφού επιθυμεί να συνδράμει γιατί δεν είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό μας; Σε κάθε περίπτωση, όποιος είναι ενδιαφερόμενος και θέλει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νησιού μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας.

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με φημολογία, δεν θα δώσει χρίσμα σε μικρούς Δήμους.

Θα μείνουν φήμες.

Δύο νέα πρόσωπα ανέλαβαν τα ηνία των Νομικών Προσώπων του Δήμου, στο ΔΑΚ ο κ. Μαργαρίτης και στο Λιμενικό Ταμείο ο κ. Μανωλάς. Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση, έγινε λόγος για αρκετές παρασκηνιακές πιέσεις. Οι επιλογές αυτές αποτελούν δέσμευση προς την παράταξή σας και για τις Δημοτικές εκλογές;

Καταρχήν δεν μπορώ να πω ότι δέχτηκα πιέσεις, αλλά διαφορετικές προτάσεις και απόψεις. Μέσα από τη συζήτηση λύνονται αρκετά προβλήματα. Όσο για τις επιλογές, δεν προσπαθώ να σηματοδοτήσω κάτι. Ο κ. Μανώλης Μανωλάς είναι άνθρωπος που έχει μια ιστορία στην Αυτοδιοίκηση και μια σοβαρή σχέση με τη διαχείριση. Επί πλέον είναι εκπρόσωπος του Δήμου Δρυμαλίας, όπου υπάρχουν αρκετές ανάγκες και προγραμματισμένες παρεμβάσεις περιφερειακά του νησιού, όπως στο Λυώνα, τη Μουτσούνα, τον Απόλλωνα, το Αλυκό, στο Βόλακα κ.α.. Επίσης θα πρέπει να μεριμνήσει και για την καθημερινότητα της λιμενικής ζώνης.
Όσο για τον κ. Μαργαρίτη, είναι εξαιρετικός άνθρωπος και Δημοτικός Σύμβουλος, εμπλέκεται με τα κοινά, έχει χρόνο και ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την προεδρεία του ΔΑΚ.

Συνέχεια...

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Βασίλης Κόκκοτας: και θέλω και με θέλουν, αλλά…

… άφησε να εννοηθεί ότι ο Μαράκης και πολλοί άλλοι που πολιτικά τους εξέθρεψε και τους ανέδειξε, οφείλουν τον δέοντα σεβασμό στο… δάσκαλο!

Έκανε καλή «ψαριά» η Ρούλα σήμερα το πρωί στον «Μεσόγειος»


Είπε πολλά ο πρώην Δήμαρχος Νάξου.

Ξεχωρίσαμε…

• 0 «Καλλικράτης» είναι το σπουδαιότερο νομοθέτημα των τελευταίων 50 χρόνων…
• Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Τοπική αυτοδιοίκηση αρκεί να τη διαχειριστούν κατάλληλοι άνθρωποι…
• Πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία στον αέρα και να εκλέξουμε όχι ικανά αλλά ικανότατα άτομα…
• Με το Δήμο Νάξου έχω τελειώσει οριστικά. Δεν μπορώ όμως να πω ότι δεν με ενδιαφέρει η νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Είναι πρόκληση…
• Δεν παίζουμε με το νέο θεσμό. Πρέπει να συσπειρωθεί το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες…
• Η Νάξος διαθέτει ικανότατα άτομα και κάνω έκκληση στα άτομα αυτά να δραστηριοποιηθούν…
• Όχι μόνο ο Λάζαρος, αλλά μια σειρά από ικανά στελέχη με προτρέπουν να ασχοληθώ…
• Η αγωνία μου είναι να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών…
• Αν ασχοληθώ θα επιδιώξω την καλύτερη σύνθεση από παλαιούς και έμπειρους και νέους ικανούς, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα…
• Δεν με απασχολεί το θέμα του χρίσματος. Επιδιώκω το χρίσμα που επανειλημμένα μου έχει δώσει ο λαός της Νάξου…
• Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αναμιγνύονται τα κόμματα…
«Χωραΐτης»

Συνέχεια...

OBSERVER: «Κίνδυνος πραξικοπήματος εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει»


Για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην περίπτωση που η Ελλάδα αφεθεί να χρεοκοπήσει, κάνει λόγο σε σχόλιό του για τον OBSERVER και υπό τον τίτλο «Don’t laugh at Europe’s woes. The travails facing Greece are also ours», o Will Hutton (οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στο ευρώ, στον ευρύτατο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στη χώρα.)

Ο Hutton τονίζει την ανάγκη προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με βάση τους κανόνες δίκαιης κατανομής βαρών και υποχρεώσεων διότι. εάν η ελίτ «τη σκαπουλάρει» ενώ η υπόλοιπη κοινωνία θα υποφέρει, θα υπάρξει σίγουρα κοινωνική αποσύνθεση και εξέγερση εκ των κάτω.

Αναλύοντας τα οφέλη από την ένταξη στην ευρωζώνη, ο σχολιαστής σημειώνει μεταξύ των άλλων ότι ακριβώς αυτά τα οφέλη, ωθούν την Ελλάδα να πολεμήσει σκληρά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.
Εάν φύγει, «το νέο ανεξάρτητο νόμισμά της (δηλαδή η δραχμή), θα καταρρεύσει, τα επιτόκιά της θα εκτοξευτούν, θα της είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος και πράγματι θα χρεοκοπήσει, όπως έχει γίνει συχνά στο παρελθόν. Θα ξαναγίνει μια χρεοκοπημένη χώρα – και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα θα είναι πολύ πιθανό για να αντιμετωπιστεί η κρίση.»

Αναλυτικότερα, ο Hutton υποστηρίζει ότι, η μάχη της Ελλάδας για να αποφύγει τη χρεοκοπία και να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του ευρώ, είναι μάχη ολόκληρης της Ευρώπης, της Βρετανίας περιλαμβανομένης.

Επίσης:

- τονίζει την πολιτική και οικονομική αλληλεξάρτηση των χωρών της Ευρώπης και αναπτύσσει ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, χώρες όπως η Ελλάδα, δε θα είχαν τα οφέλη της ευρωζώνης που ποικίλουν από το συντονισμό για τη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων μέχρι τη δυνατότητα δανεισμού για να ξεπεραστεί η κρίση

- χαρακτηρίζει το ευρώ ως έναν έξοχο μηχανισμό απορρόφησης του σοκ της οικονομικής κρίσης

- επισημαίνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό όσο και οικονομικό και σχολιάζει ότι, ως μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν έχει ευχέρεια χειρισμών για να ξεπεράσει μόνη την κρίση.

Ο σχολιαστής του Observer δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα την οποία χαρακτηρίζει δυσλειτουργική χώρα, απαριθμώντας όλα τα μειονεκτήματα του πολιτικο-οικονομικού συστήματος: την πλούσια ελίτ των τραπεζιτών και εφοπλιστών που θεωρούν τη φορολογία μια μορφή δουλείας, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση στο δημόσιο τομέα, την παραποίηση στοιχείων για να καταστεί δυνατή η ένταξη στην ευρωζώνη.

Για το τελευταίο αυτό, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σ αυτήν την κουλτούρα, την αλήθεια τη λέμε μόνον στην οικογένεια. Είναι αποκαλυπτικό ότι ο κ. Παπανδρέου είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας που γίνεται Πρωθυπουργός.»

Στο σχόλιο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα εθνική ομοφωνία γύρω από το τι συνιστά δίκαιη αναδιανομή επιβράβευσης και υποχρέωσης έτσι, ώστε, οι θεσμοί να μη λειτουργούν. Παρ όλα αυτά, υπάρχει διάθεση για μεταρρύθμιση αλλά, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Αν επιτραπεί στην ελίτ να τη σκαπουλάρει ενώ η υπόλοιπη κοινωνία θα υποφέρει, θα υπάρξει εξέγερση. Αν προσβάλεις τους κανόνες δικαίου, οι κοινωνίες κινδυνεύουν με αποσύνθεση και βία – κι αυτό πρέπει να το σκεφθούν καλά και οι Βρετανοί πολιτικοί που εξετάζουν το ενδεχόμενο παγώματος των μισθών του δημοσίου ενώ επιτρέπουν στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό.

Ενώ δεν παύει να τονίζει ότι αυτή η προσαρμογή είναι εκ των ουκ άνευ, ο Hutton σημειώνει ότι, εξ ίσου απαραίτητες, είναι και άλλες δύο προσαρμογές: να συνειδητοποιήσει η Καγκελάριος Angela Merkel ότι δεν μπορεί να έχει όλα, δηλαδή να μη διασώζονται χώρες, το ευρώ να παραμένει ισχυρό και η Γερμανία να συνεχίσει να λειτουργεί ως μηχανή εξαγωγών.

«Η Γερμανία πρέπει να τονώσει τη ζήτηση στο εσωτερικό και να ανοίξει το πορτοφόλι της αν πρόκειται η Ελλάδα – και άλλες αδύναμες χώρες – να βγουν από την κρίση.» Η δεύτερη προσαρμογή αφορά στην αγορά των CDS, η οποία συνέβαλε σε αυτή τη ραγδαία απώλεια εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. «Όπως λειτουργούν σήμερα τα CDS, πρέπει να απαγορευτούν.»

Καταληκτικά, ο σχολιαστής του Observer γράφει:

«Ο αγώνας για μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και για την εξεύρεση ενός συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να λειτουργήσει ομαλά το ευρώ, είναι μάχη ολόκληρης της Ευρώπης, της Βρετανίας περιλαμβανομένης. Αν χαθεί αυτή η μάχη, θα πέσουμε όλοι.

Οι Δυτικές κοινωνίες έχουν λάβει επαρκή προειδοποίηση του ρίσκου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος πολιτισμός όταν επιτρέπουμε στους πλούσιους να ορίζουν τους κανόνες και να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους,

Αν στην καρδιά του μεταρρυθμιστικού προγράμματος υπάρχει δικαιοσύνη – εντός της Ελλάδας και μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης – υπάρχει μια ελπίδα επιτυχίας. Αν όχι, η επόμενη δεκαετία θα είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστη.»
Τακτικές της Wall Street αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα

Τακτικές της Wall Street, συναφείς με αυτές των subrime στεγαστικών δανείων στην Αμερική, «επιδείνωσαν την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και υποσκάπτει το ευρώ βοηθώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κρύψουν τα αυξανόμενα χρέη τους», αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα η Αθήνα απέρριψε το Νοέμβριο πρόταση από την Goldman Sachs για ένα ανάλογο χρηματοοικονομικό προϊόν, ωστόσο παρόμοια προϊόντα είχαν δοθεί από την Goldman Sachs στην Ελλάδα το 2001, μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Ο συγκεκριμένος δανεισμός καταγράφηκε ως συναλλαγματική συναλλαγή, αντί για δάνειο, βοηθώντας την Ελλάδα να επιτύχει τα Ευρωπαϊκά κριτήρια του ελλείμματος, καθώς τα εν λόγω δάνεια έμεινα εκτός των υποχρεώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα παρόμοιες τακτικές, που αναπτύχθηκαν από επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase κ.α., είναι συχνό φαινόμενο την τελευταία δεκαετία σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά και αλλού και «εγείρουν ερωτήματα για το ρόλο της Γουόλ Στριτ στην πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση».
http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/observer%C2%AB%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%C2%BB

Συνέχεια...