Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Όταν η «ανάπτυξη» …

… δεν είναι αποτέλεσμα μακρόχρονου
και μακρόπνοου
σχεδιασμού
με πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια,

τότε τα απλά και αυτονόητα γίνονται δύσκολα!

Η άποψη του Ν. Γ. Βασιλάκη
για το … γόρδιο δεσμό της Τραγαίας.

«Με δημοσίευμα μου σε τοπική εφημερίδα, διατύπωσα σαν δημοτικός σύμβουλος και αιτιολόγησα τους λόγους της άρνησης μου, για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, με την επωνυμία Αφοι Κουτελιέρη Α.Ε., στο Χαλκί.
Οι αντιρρήσεις μου δεν αφορούσαν το εμπορικό αντικείμενο του καταστήματος Σούπερ Μάρκετ, αλλά τη δημιουργία στον ίδιο χώρο, νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως κομμωτήριο, φαρμακείο, κινητή τηλεφωνία, μεζεδοπωλείο, καφετέρια, γραφείο τουρισμού, ίντερνετ καφέ κλπ. Δραστηριότητες που δεν τις συναντάς ούτε στα πολυκαταστήματα τύπου MALL, που ρήμαξαν τα μικρομάγαζα.

Δεν θα απαντήσω στους κ.κ. Βλησίδη και Κουτελιέρη, για τις ανακοινώσεις τους επί του θέματος αυτού, αφού ο πρώτος, ως ασχολούμενος με τα κοινά, έχει την ευθύνη των ενεργειών του και ο δεύτερος, ως επιχειρηματίας, την ευθύνη των συμφερόντων του.
Θα αναφερθώ, σε μερικά μόνο στοιχεία από το φάκελο της υπόθεσης και τη σχετική νομοθεσία, που αποκρύφτηκαν από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

1. Ο Ν.3377/2005, τον οποίο εσφαλμένα επικαλούνται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των παραπάνω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αφορά μόνο στην άσκηση υπαίθριου, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου.

2. Για όλα τα νησιά των Κυκλάδων, πλην της Σύρου, ισχύει το πλαφόν των 400 τ.μ. συνολικής επιφάνειας, συμπεριλαμβανόμενων δηλαδή και των βοηθητικών χώρων, για τέτοιες εμπορικές επιχειρήσεις.

3. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), νομού Κυκλάδων, με την από 20-1-2010 απόφαση της, γνωμοδοτεί αρνητικά για την έκδοση της άδειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, « μετά από έλεγχο των σχεδίων που έχουν υποβληθεί, διαπιστώθηκε ότι βάσει της κλίμακας που ορίζει ο μηχανικός, η συνολική επιφάνεια είναι 1678,28 τ.μ. ».

4. Το άρθρο 10, του Ν.3377/2005, βάσει του οποίου υποτίθεται ότι γνωμοδότησε το Δ.Σ., μεταξύ άλλων αναφέρει. Για την έκδοση της άδειας, λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Επίσης οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας, προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

5. Δεν ζητήθηκε από το Δήμο η άποψη του Τοπ. Συμβουλίου Χαλκείου και έμμεσα, της τοπικής κοινωνίας.

Κάποιοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν, προσπαθώντας αυτές τις υπεύθυνες θέσεις, να τις εντάξουν, όπως πάντα κάνουν για’ μένα, σε τοπικιστικές ή άλλες περί τα δημοτικά πράγματα αντιπαραθέσεις. Δηλώνω ότι, οι μέχρι σήμερα ύποπτες και παράνομες, διοικητικά και διαχειριστικά, αποφάσεις, του Δήμου Δρυμαλίας σταματούν εδώ.»

Νικόλας Γ. Βασιλάκης

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η επιχειρηματικότητα, που είναι συνιστώσα της ανάπτυξης ενός τόπου δεν πρέπει να την σταματούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλλότητες Χωριών. Βέβαια εαν είναι νόμιμη.
Ο Απαιτητικός

Ανώνυμος είπε...

διαχειριστές κάντε πρώτο θέμα τις κατολισθήσεις του χωριού, υπάρχει καλό ρεπορτάζ στη σειίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Απόλλωνα.

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε ο κύριος Κουτελιέρης να ήταν ξένος (μη Ναξιώτης) τότε θα βρίσκαμε τρόπους και λόγους να τον στηρίξουμε σαν ξενοχαρές που είμαστε οι Ναξιώτες. Αμέτρητα τέτοια παραδείγματα. Άλλωστε οι νόμοι υπάρχουν για να τους επικαλούμαστε και να τους χρησιμοποιούμε όπως και όταν μας συμφέρει. Μεγάλο Λιμάνι-Μεγάλο χωριό-Μεγάλη δημοκρατική παράταξη-Μεγάλο Κατάστημα. Νάξος το Μεγαλείο σου!

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΩΝΕΤΕ κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΕΔΩ! ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ.ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ -ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑΥΤΟ-ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΠΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΣΤΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ ΕΝΩ ΔΕΝ ΦΤΑΙΤΕ? ΤΩΡΑ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΛΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΨΕΙ.ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΟΠΟ ΜΑΘΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΤΣΙ! ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Τι μυρίζει ρε πατριώτες;
Δεν δικαιούμαστε και εμείς να ξέρουμε;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΡΔΑΝΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΒΛΗΣΙΔΗΔΕΣ ΤΟΥΣ ΑΧ ΑΝΤΩΝΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ?ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΚΑΥΜΕΝΟΣ Ο ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΧΑ!ΧΑ! Ο ΙΔΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΨΑΞΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΑΤΕ ?ΕΛΕΓΕ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ.

Ανώνυμος είπε...

Χειροπέδες φωράν μόνο αυτοί που κλέβουν...Μην θεοποιείτε τα γνωστά λαμόγια που τόσα χρόνια έκαναν τον Δήμο Δρυμαλίας ένα δήμο με τεράστιο χρέος.....

Επιτέλους μην κοιτάτε μόνο το κομμάτικό σας συμφέρον και δείτε το μέλλον του τόπου..

Αν έχετε να προτείνετε, καντε το...

Ανώνυμος είπε...

Ο ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;

ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ Ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ;ΖΗΤΩ Η ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ήμουνα φαντάρος καραβανάδες λέγαμε τούς ασπρομάλιδες μονιμάρες, ο Βασιλάκης λένε ότι ήτανε πρόεδρος στο Φιλώτι σαράντα χρονών πότε ήτανε στο στρατό και πως έφυγε τόσο μικρός αφού ήτανε καραβανάς

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΡΑΒΑΝΑΣ;

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΙ.