Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Μια αιρετική προσέγγιση για την Ενέργεια

…και ο ρόλος των περιβαλλοντολογικών και οικολογικών οργανώσεων


Αφορμή γι αυτό το άρθρο μου έδωσε ένας απλός προβληματισμός που πραγματικά ένοιωθα να δοκιμάζει την απλή λογική.

Ως αυτονόητη μπορεί να θεωρείται η παρέμβαση κάποιας «ορνιθολογικής εταιρείας» ( ! ), ακόμα κι από το Συμβούλιο Επικρατείας, για να μη στηθούν ανεμογεννήτριες σε κάποιο βουνό, για να μην επηρεαστεί η ζωή κάποιου πουλιού ή το πέρασμά του.

Σκέφθηκα ότι δυο πράγματα λογικά πρέπει να συμβαίνουν:

1- Ότι τα πουλιά ως τυφλά θα πέφτουν όλα στην έλικα κάποιας ανεμογεννήτριας και πρέπει να τα προστατεύσουμε !!! και

2- Ότι πάνω από τις ανάγκες του ανθρώπου και της φύσης, για καθαρή ενέργεια, μπαίνει η προστασία του πουλιού !!!

Σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο και έτσι προκύπτουν οι δεύτερες σκέψεις που συνήθως είναι πιο απελευθερωμένες.

Αν απαντήσουμε στο ερώτημα, ποιοι δεν θέλουν την καθαρή ενέργεια, γιατί δεν τους συμφέρει, προσεγγίζουμε περισσότερο την αλήθεια.
Κατόπιν τούτου ας ξετυλίξουμε ένα φανταστικό σενάριο και κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι τυχαία.

Σήμερα παράγουμε την πιο «βρώμικη» για το περιβάλλον ενέργεια, κύρια από το πετρέλαιο και όσοι την ελέγχουν κυριαρχούν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά στον πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά η πυρηνική ενέργεια, η πιο καθαρή μορφή ενέργειας, μεθοδεύεται να αφοριστεί πάση θυσία με το πιο πειστικό επιχείρημα, την προστασία του περιβάλλοντος!!! ενώ οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας φροντίζεται να παραμείνουν τεχνολογικά και ποσοτικά ελεγχόμενες.


Το μέσον είναι το στήσιμο και η στήριξη, με τεράστια οικονομική χρηματοδότηση, περιβαλλοντολογικών και οικολογικών οργανώσεων ( σημ. Διαθέτουν μέχρι πλοία και αεροπλάνα..). Το αντικείμενο και περιεχόμενο των κινήσεων είναι πολύ ελκυστικό για να προσελκύσει σε συστράτευση χιλιάδες καλοπροαίρετους πολίτες σ΄όλα τα μήκη του πλανήτη.


Τυχαία σε μια χώρα, θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα, στην πολιτική στήριξη της «οικολογίας» έχει πρωτοστατήσει εφοπλιστής που έχει μολύνει θάλασσες και θάλασσες με τα μονοπύθμενα πλοία του κατά τη μεταφορά πετρελαίου.


Έτσι στήνεται ένας παγκόσμιος στρατός, από καλοπροαίρετους πολίτες, για την προστασία δήθεν του πλανήτη από την υπερθέρμανση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την απειλούμενη σταδιακή καταστροφή του ζωικού βασιλείου, που γίνεται από τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου, λες και ο άνθρωπος είναι κάτι ξένο και εχθρικό προς τη φύση και όχι αρμονικά ενταγμένος σ αυτή.



Αφού κλείσουμε το φανταστικό σενάριο ας εκτιμήσουμε και κάτι άλλο πιο πραγματικό και φυσικά επιστημονικό στοιχείο.


Η μοναδική πηγή θέρμανσης του πλανήτη είναι φυσικά το μητρικό του άστρο, ο ήλιος.

Δεν είναι παραπλανητικό λοιπόν να αναζητούμε αιτίες θέρμανσης διαφορετικές από τον ίδιο;

Μια ματιά στους ενδεκαετείς ηλιακούς κύκλους και το ιστορικό τους τα τελευταία 400 χρόνια, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως η αυξομείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη μάλλον δεν οφείλεται στον άνθρωπο.


Εκτός κι αν καταφέρουν να μας πείσουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει και τον ήλιο...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν αφαιρέσουμε ένα ψήγμα πολιτικού ρεαλισμού που αφορά την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το ρόλο πολλών περιβαλλοντολογικών οργανώσεων το υπόλοιπο σενάριο δεν αντέχει σχολιασμό , πολύ δε περισσότερο κρητική.
Αν την υπερθέρμανση την εννοείς σαν διαφορά θερμοκρασίας, άποψη άκρως αντιεπιστημονική, τότε το συμπέρασμά σου είναι λογικοφανές. Απέχει όμως παρασάγγας από την πραγματικότητα και αποτελεί άστοχη και επικίνδυνη προσέγγιση. Χρήσιμο θα ήταν να μας γνώριζες τη σχέση σου με τις Φυσικές επιστήμες.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω ο προηγούμενος να διευκρινήσει τη διαφορά του στα επιστημονικά για να καταλάβουμε κι εμείς που δεν είμαστε σπουδαγμένοι κάτι παραπάνω. Καλό θέμα ανοίξατε, πάντως ο διαχειριστής μπορεί να τα λέει λαϊκίστικα αλλά είναι κατανοητά. Τι να πρωτογράψεις βέβαια σε δέκα γραμμές.
Βοηθείστε οι ειδικοί γιατί αυτές είναι οι μεγάλες πολιτικές και όχι οι μαλακίες που μας ταϊζουν καθημερινά.

Ανώνυμος είπε...

Πολιτική απενοχοποίηση ενός δεδομένου, απαιτεί τουλάχιστον στοιχειώδη επιστημονική τεκμηρίωση. Η εικασία σας είναι πολύ ανώδυνη και ανώφελη. Με δεδομένο ότι φταίει ο ΗΛΙΟΣ, θαμπωθήκατε και χάσατε τον προσανατολισμό σας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ βλέπω ότι ο προσανατολισμός είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που όπως γράφει είναι «ποσοτικά και τεχνολογικά ελεγχόμενες» επειδή τα μεγάλα κέρδη σήμερα είναι από το πετρέλαιο.

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΚΕ το χάσαμε προ πολλού, χάνουμε και τους οικολόγους…κι εγώ αρχίζω να μην αισθάνομαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

Μη ξεχνάτε ότι οι ρύποι μετριόνται για να πληρώνουν τα κράτη ρήτρες. Άρα αν πληρώνεις…δεν ρυπαίνεις!!!

Ανώνυμος είπε...

"Αν την υπερθέρμανση την εννοείς σαν διαφορά θερμοκρασίας, άποψη άκρως αντιεπιστημονική, τότε το συμπέρασμά σου είναι λογικοφανές. Απέχει όμως παρασάγγας από την πραγματικότητα και αποτελεί άστοχη και επικίνδυνη προσέγγιση."

είπε ο 10:21 π.μ.

Αν η υπερθέρμανση δεν είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τότε τί ακριβώς είναι κύριε επιστήμονα;;

Μήπως εννοείς τις ποσότητες πάγου που λιώνουν και ισορροπούν την θερμοκρασία; Διότι, αν εννοείς αυτό υπάρχουν ακόμα πιο προφανή στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψη του διαχειριστή.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΥΛΙΩΝ. ΜΙΚΡΑ, ΜΕΓΑΛΑ, ΝΤΟΥΡΑ, ΠΛΑΔΑΡΑ, ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ, ΝΩΧΕΛΙΚΑ,.....
ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΩΣ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ-ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ. ΑΝ ΠΑΡ' ΕΛΠΙΔΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΠΛΕ, ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ. ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥΛΑΔΕΣ ΜΟΥ....

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΟΒΟ...

Ανώνυμος είπε...

Η Τοπική Οργάνωση Δρυμαλίας του ΠΑΣΟΚ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δρυμαλία, 17/2/2010

Η επιστημονική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) θεωρεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ανεμοστρόβιλοι που χτύπησαν τον νομό Ηλείας πέρυσι τον Μάιο ή η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρήθηκε πρόσφατα στα Δωδεκάνησα. Επομένως, δεν είναι επιτακτική η ανάγκη στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιτακτική είναι η ανάγκη εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών όπως αυτές περιγράφονται από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ως «πράσινη ανάπτυξη».

Επιβάλλεται, λοιπόν, η αναθεώρηση της μέχρι σήμερα αντίληψης για το ρόλο της ενέργειας στην ανάπτυξη καθώς πρέπει να παράγεται ενέργεια, για την ανάπτυξη των οικονομιών και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, με νέους τρόπους, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι για να ικανοποιηθούν οι συνθήκες αυτές, απαιτείται δράση στο τρίπτυχο:
1. εξοικονόμηση ενέργειας
2. βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας
3. παραγωγή ενέργειας με των αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Είναι οι στόχοι που διατυπώθηκαν με το γνωστό τρίπτυχο 20-20-20 για το 2020. Η σύνθεση των στόχων, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, απαιτεί τη δημιουργία νέων διοικητικών δομών. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη δημιουργία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Βασικός στόχος και δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας μακροχρόνιας ενεργειακής στρατηγικής που θα στοχεύει στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, τον σταδιακό περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες και τη μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CΟ2, χωρίς η πυρηνική ενέργεια να συμπεριλαμβάνεται στις αποδεκτές από εμάς λύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται :
1. Εγκατάσταση νέων, σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνδυασμό με τη σταδιακή απόσυρση και τον απαραίτητο τον εκσυγχρονισμό των παλαιών μονάδων παραγωγής, που έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και υψηλές εκπομπές. Επαναβεβαιώνεται ότι ο λιθάνθρακας δεν έχει θέση στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
2. Ανάπτυξη του ΔΕΣΜΗΕ (κρατικός φορέας διαχείρισης ενέργειας), έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα έργα σύνδεσης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ και παράλληλα προώθηση των διασυνδέσεών του με τα συστήματα των γειτονικών χωρών.
3. Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και συνεχής έλεγχος της τήρησης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Βάσει των ανωτέρω, η Τοπική Οργάνωση Δρυμαλίας του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τους εκατέρωθεν μηδενισμούς είτε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν πανάκεια για την κλιματική αλλαγή (καθότι αποτελούν ένα μόνο εργαλείο που πρέπει να συνδυαστεί με την εξοικονόμηση της ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των υπάρχουσων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) είτε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν αρνητικό ισοζύγιο περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι επιζήμιες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Στόχος και όραμά μας είναι (σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία) να πρωτοπορήσει η Νάξος και να γίνει ενεργειακά αυτόνομο νησί – προσφέροντας έτσι πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο νησί τόσο μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού (συνεδριακού, διοργάνωσης μαθημάτων πανεπιστημιακών σχολών κ.α.) όσο και μέσω ανταποδοτικών οφελημάτων από την λήψη ποσοστού των εσόδων από την πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: ΒΗΜΑ της Νάξου

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΝΑΞΟΣ ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Η ΕΣΤΩ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Η ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΚΟΥΩ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΦΡΑ ΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ.

Vasileios είπε...

Το βάρος όλων των ανθρώπων που ζούνε σήμερα στη Γη, είναι λιγότερο από το βάρος των δένδρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Σουηδία.

Ποιος μας είπε πως για να μαζέψουμε το διοξείδιο του άνθρακα χρειάζεται απλά να φυτεύουμε δένδρα ξανά παντού;

Το βάρος ενός δένδρου συμπληρώνεται κατά ένα στα εκατό από το έδαφος (εξ ου και τα πρόσθετα λιπάσματα και το υπόλοιπο βάρος είναι από το μείγμα του αέρα που μας περιβάλλει. Το ένα στα εκατό αναπληρώνεται κάθε φορά που αφήνουμε τα φύλλα του φθινοπώρου να ξεραθούν και να σαπίσουν κοντά στις ρίζες των δένδρων, άρα και το πρόσθετο λίπασμα είναι περιττό στις περιπτώσεις των άγριων δασών.