Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Φωτιά στο βουνό ΚΟΡΩΝΟΣ στη Νάξο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα στο βουνό ΚΟΡΩΝΟΣ στη βόρειο- βορειοδυτική πλευρά της Νάξου και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Κωμιακής, Κινιδάρου και Εγγαρών.

Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και αντιμετωπίζεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η είδηση μεταδόθηκε από το http://melanesnaxos.blogspot.com/

Κάθε πληροφορία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ΔΕΚΤΗ.

Συνέχεια...

Αύριο η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Απεραθίτικου Συλλόγου


- Μήτσο,
οι Απεραθίτες ετοιμάζονται για εκλογές.


- ‘ια να πάρουνε τα ‘πάνω
να ψηφίσουνε το Μάνο

blog: Μας το έστειλε φίλος του blog, προφανώς Απεραθίτης, και εμείς αν και δεν τον γνωρίζουμε, το αφιερώνουμε στο… Μάνο.

Συνέχεια...

Τα άπαιχτα του Καποδίστρια 2…



- Μήτσο, το ‘μαθες;
Λένε πως μπορεί να γίνει ο Δήμος Νάξου Μητροπολιτικός.


- Σιγά μη βάλουνε καλυμμαύκι στο Μαράκη. Και πως θα τον φωνάζουμε;
Σεβασμιότατο;

Συνέχεια...

Και με άποψη και με γούστο..




- Μήτσο, στις εκλογές θα πάμε με το Γερμανικό μοντέλο.


- Εμένα, το μόνο Γερμανικό μοντέλο που μ’ αρέσει ,
είναι η Κλώντια Σίφερ..

Συνέχεια...

ΑΝ1-ΑΝ2: ο νέος επικίνδυνος και μεταδοτικός ιός!

Προτείνουμε μαζικό εμβολιασμό πριν ο νέος ιός πάρει τη μορφή ανεξέλεγκτης πανδημίας!!!

Για την ΑΝευθυνότητα μιλάμε.

(το ΑΝ2 περιέχει το στέλεχος της ΑΝοησίας)

Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών», έπειτα από καταγγελίες ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λάθος να κυρήξει συναγερμό για τη νέα γρίπη Η1Ν1.

Σε κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές δέκα χωρών, αναφέρεται ότι τα εργαστήρια «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προοριζόταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού. Εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα».

Κυρία Μαριλίζα θα συνεχίσετε να μας προτρέπετε να καταναλώσουμε πριν λήξουν τις… δόσεις του αλήστου μνήμης ατσαλάκωτου κ. Αβραμόπουλου;

Συνέχεια...

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

«Τόποι γκρίφια που σμίλεψαν την περηφάνια…»


Ευχές,
για ανοιχτά παράθυρα στον ήλιο
και στο γαλάζιο του Αιγαίου,
στέλνει με το ημερολόγιό του
ο Απεραθίτικος Σύλλογος.

Το Δ.Σ. του συλλόγου σημειώνει στον πρόλογο του ημερολογίου:

«Οι Tόποι μας από τον Αζαλά ως τσ’ Άντρους

Πηγή σκληρής ζωής, κοιτίδα πολιτισμού από τα βάθη της Προϊστορίας

Στην Κορυφή τ’ Αρωνιού ο γνωστός Προϊστορικός Χορευτής
Σημάδεψε πάνω στην πέτρα το συναισθηματικό του ξέσπασμα.

Ορμητήριο και καταφυγή του τολμητία πρωτοδουλευτή της θάλασσας.
Τόποι αιώνιοι των βοσκών και των ζουλοπροβάτων.
Γη φτενή και άνυδρη κι όμως μαστός ζωής που έθρεψε γενιές και γενιές ζευγάδων. Τόποι γκρίφια που σμίλεψαν την περηφάνια, σκλήρυναν την επιμονή για επιβίωση, μα έπλασαν και την ευαισθησία και την τρυφεράδα
που ξεσπά σαν χείμαρρος στους σκοπούς και τα τραγούδια μας.
Που δεν τους εξάντλησαν οι αιώνες και εξακολουθούν και σήμερα
να είναι πηγή ζωής, ομορφιάς και πλούτου».

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ

Συνέχεια...

ΖΩΙΤΣΑ ΦΑΤΟΥΡΟΥ

Ακριτικά και δημοτικά τραγούδια που τραγουδήθηκαν στην Κωμιακή.


Συνέχεια...

ΟΝΑΣ : ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ…


Σε προηγούμενες αναρτήσεις μας αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον, τόσο για την πορεία και τη δράση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων, όσο και για τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την τύχη της τα τελευταία «πέτρινα» χρόνια.

Το ενδιαφέρον αυτό κινδυνεύει να εκφυλιστεί στην τρέχουσα συγκυρία των αδιέξοδων προσωπικών σκοπιμοτήτων και να χαθεί ο αναγκαίος κοινωνικός ρόλος της ΟΝΑΣ.

Σήμερα είναι πολλαπλάσιες οι ανάγκες για συντονισμό και κοινή δράση όλων των Ναξιωτών, σε σύγκριση με εκείνες που υπήρχαν πριν 30 χρόνια και άρα καλό θα είναι οι προβληματισμοί να έχουν θετική πολιτική και κοινωνική στόχευση.

Η επικέντρωση μόνο σε πρόσωπα συσκοτίζει την πραγματικότητα, χάνεται η ουσία και δημιουργεί προσφορότερο έδαφος για να καρπίσουν τα κάθε λογής κοινωνικά παράσιτα και να καρπωθούν οι επιτήδειοι τα πολιτικά και άλλα οφέλη…

Μόνο η ιδέα ότι η ιδιότυπη δικτατορία των μηχανισμών που λειτουργεί ανεξέλεγκτα μέχρι τώρα, μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να μας ταρακουνήσει όλους.

Και να μας προβληματίσει.

Τόσο, όσο οι σημερινές ανάγκες και συνθήκες απαιτούν.

Δηλαδή αμφίδρομη αναδιοργάνωση ΟΝΑΣ – ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ξεκινώντας από μηδενική βάση.


Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας,
μελετήστε το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΝΑΣ
ΕΔΩ


Παραθέτουμε επίσης μια πρώτη παρέμβαση –πρόταση του κ. Ιάκωβου Γιακουμή που αφορά το ξεκίνημα διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό της ΟΝΑΣ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ


πρόταση Ιακώβου Β. Γιακουμή, μέλους Δ.Σ. ΟΝΑΣ


Το καταστατικό της Ομοσπονδίας τροποποιήθηκε τελευταία φορά πριν από είκοσι χρόνια (το 1989). Για τα δεδομένα της εποχής μπορεί να ήταν προοδευτικό και σύγχρονο, όμως σήμερα φαντάζει απαρχαιωμένο και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την μη δίκαια εκπροσώπηση όλων των ενεργών Συλλόγων της Νάξου στο Διοικητικό μας Συμβούλιο καθώς και για τα φαινόμενα αντιπροσώπων Συλλόγων (που μη γνωρίζοντας κανέναν στην Ομοσπονδία) ψήφιζαν με την «βοήθεια» υποψηφίων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

Δύο είναι, κατά την γνώμη μου, οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να οικοδομηθεί (ξανά) μία Ομοσπονδία ενεργή και παρεμβατική στο Συλλογικό και Ναξιακό γίγνεσθαι.

1. Ορθή Λειτουργία της Ελεγκτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με το άρθρο 18 (με τίτλο: Ελεγκτική Επιτροπή), παράγραφος 7β:

«Ο έλεγχος της νόμιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των Συλλόγων»
είναι αρμοδιότητα της ελεγκτικής επιτροπής. Μάλιστα, «Η Γ.Σ. απαρτίζεται από αντιπροσώπους των Συλλόγων που ανήκουν στην δύναμη της ΟΝΑΣ και που εκλέγονται από τα μέλη της, είτε κατά τις Γ.Σ. τους, είτε κατά τις αρχαιρεσίες του» (άρθρο 19, παράγραφος 2 Καταστατικού ΟΝΑΣ), ενώ «Η γνωστοποίηση των αντιπροσώπων κάθε Συλλόγου προς την ΟΝΑΣ γίνεται από το ΔΣ με έγγραφό του, αμέσως μετά την εκλογή τους.

Το έγγραφο αυτό συνοδεύεται από απόσπασμα πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής ή απόσπασμα πρακτικών της ΓΣ κατά περίπτωση και πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των μελών που ψήφισαν, τους εκλεγέντες αντιπροσώπους και τους αναπληρωματικούς τους» (άρθρο 19, παράγραφος 4 Καταστατικού ΟΝΑΣ). Η δε αποδοχή της νόμιμης συμμετοχής και εκπροσώπησης των Συλλόγων καταγράφεται στο «Βιβλίο πρακτικών της ελεγκτικής επιτροπής» (άρθρο 25, παράγραφος 5 Καταστατικού ΟΝΑΣ).

Από την ενημέρωση της Ελεγκτικής Επιτροπής, στις δύο προηγούμενες ΓΣ της Ομοσπονδίας, δεν έγινε κατανοητό (τουλάχιστον σε εμένα) εάν τηρήθηκε το καταστατικό όσον αφορά την νόμιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των Συλλόγων.

Επομένως, μία αρμοδιότητα της προτεινόμενης Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης θα πρέπει να είναι η παρακολούθηση ορθής τήρησης του Βιβλίου Πρακτικών της Ελεγκτικής Επιτροπής και η ενημέρωση του ΔΣ της ΟΝΑΣ.

2. Αλλαγή Καταστατικού ΟΝΑΣ

Είναι κοινός τόπος, πια, ότι το Καταστατικό της Ομοσπονδίας πρέπει να επικαιροποιηθεί και να γίνει πιο σύγχρονο. Παραδείγματα άρθρων του Καταστατικού που έχουν μείνει πίσω από τις εξελίξεις:

• Προβλέπεται η έκδοση της επιθεώρησης «Ναξιακά» (άρθρο 3, παράγραφος δ), αλλά δεν προβλέπει την ηλεκτρονική και διαδικτυακή παρουσία της Ομοσπονδίας και των «Ναξιακών»

• Προβλέπει ως «Αντεπιστέλλοντα Μέλη» τους «απανταχού Ναξιακούς Συλλόγους, που δεν εδρεύουν την Αττική» αφήνοντας εκτός ενεργούς Ναξιακούς Συλλόγους όπως ο «Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων»

• Δεν προβλέπεται καμιάς μορφής ειδική σχέση, όπως π.χ. η συμμετοχή στα ΔΣ της Ομοσπονδίας (με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου), με Ναξιακούς Συλλόγους που δεν είναι μέλη της Ομοσπονδίας για οποιονδήποτε λόγο (όπως ο Σύλλογος Φιλωτιτών) και με Συλλόγους που δεν εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και είναι ενεργοί (όπως οι Σύλλογοι Κορωνίδας, Κορωνιδιατών, Κεραμωτής κ.α.).

Η «Σύσκεψη των Προέδρων» έχει εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ δεν συμμετέχει σε αυτή το σύνολο των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας (άρθρο 13 Καταστατικού ΟΝΑΣ) με αποτέλεσμα οι Σύλλογοι που δεν μετέχουν στο Συμβούλιο της ΟΝΑΣ να μην μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του.

Επομένως, εφόσον συμφωνήσουμε ότι η επόμενη ΓΣ της Ομοσπονδίας θα έχει θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού της (άρθρο 30 Καταστατικού ΟΝΑΣ), η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης θα είναι υπεύθυνη να εισηγηθεί προς το Συμβούλιο τα προς τροποποίηση άρθρα καθώς και την διατύπωση αυτών.

Πρότασή μου είναι να αποφασίσει το Συμβούλιο την δημιουργία Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης με τις παραπάνω αρμοδιότητες και ο Πρόεδρος (με την εκτελεστική γραμματεία) να μας εισηγηθούν στο επόμενο Συμβούλιο την στελέχωση και το χρονοδιάγραμμά της.

Τέλος, προτείνω προς το Συμβούλιο να καλούνται να παρακολουθούν τις Συνεδριάσεις μας, εκπρόσωποι των Συλλόγων Φιλοτιτών, Κορωνίδας, Κορωνιδιατών, Κεραμιωτών και του Συλλόγου Ναξίων Αγίων Αναργύρων, ώστε να γίνει κτήμα μας το άρθρο 6 (παράγραφος 1) του Καταστατικού μας: «Η Ομοσπονδία αγκαλιάζει όλα τα χωριά της Νάξου με το ίδιο ενδιαφέρον».


Συνέχεια...

Και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζουμε…


Η λύση είναι απλή…

…με μια μετονομασία, προσεγγίζουμε απόλυτα την πραγματικότητα και γλυτώνουμε μια για πάντα από επιδόματα αλληλεγγύης, συλλογή αποδείξεων, πόθεν έσχες και άλλα τέτοια φτωχολιγουριάρικα…

Κύριοι ταξιδευτές στο πέλαγος του πειραματισμού, επαγγελματίες του ερασιτεχνισμού… για να μπει τάξη στο χάος , απαιτούνται ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ και ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ.

Πρέπει επί τέλους να καταλάβετε ότι δεν ήρθατε για να ξεπλύνετε τις λαμογιές ή σωστότερα, τα εγκλήματα των προηγούμενων.

Ήρθατε επειδή υποσχεθήκατε στον Ελληνικό ΛΑΟ, ότι θα αλλάξετε πορεία, ότι θα ακολουθήσετε άλλη ρότα..

Η διαδρομή που διαλέξατε είναι το πρωί στα κανάλια και το απόγευμα στις … Βρυξέλες!

Λάθος δρόμος και αδιέξοδος.

Λογιστικά και σε βάθος χρόνου ίσως οι αριθμοί σας ευημερήσουν.

Θα αφορούν όμως ένα άλλο κράτος, όχι την Ελλάδα, αφού οι διαχειριστές των Βρυξελών θα αφήσουν όρθιο, μόνο ότι θα είναι χρήσιμο, για τους … κλώνους των άθλιων προηγούμενων.

Συνέχεια...

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Λέτε στην ΟΝΑΣ να έπιασε τόπο το… κράξιμο;

Είναι η πρώτη σημαντική είδηση του 2010!

Η ΟΝΑΣ μπήκε στον αστερισμό της τεχνολογίας και της προόδου!

1. Απέκτησε e-mail: onas.naxos@yahoo.gr,

2. Απέκτησε σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/home.php?#/pages/-/254083596992?ref=mf&__a=1&_fb_iframe_path=%2Fpages%2FOmospondia-Naxiakn-Syllogon-ONAS%2F254083596992

*** ίσως θέλει να μετρήσει τους φίλους της, διότι τους… εχθρούς της τους ξέρει…

Επίσης προγραμματίζει άνοιγμα σε Ναξιακούς Συλλόγους μη μέλη της (Σύλλογος Φιλωτιτών, Σύλλογος Ναξίων Σύρου και Σύλλογος Ναξίων Αγ. Αναργύρων) και σε Συλλόγους που δεν έχουν αντιπροσώπους στο ΔΣ της ΟΝΑΣ: Κορωνίδας, Κορώνου, Κεραμωτής κ.α.

Συνέχεια...

«Να γλεντάς δεν είναι κρίμα και να παίζεις με το κύμα...»

«Ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλος,
υπό όρους χορολογικούς και λεξικολογικούς».


Έτσι τιτλοφορείται το βιβλίο του Σταύρου Σπηλιάκου, απόρροια πολύχρονης συστηματικής έρευνας, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στις 7.30 το βράδυ στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Κινιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος» και τις εκδόσεις AD CARE Αναγνώστου-Σπανέλλη.

Αντίθετα με άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που σβήνουν στο πέρασμα του χρόνου ή κατόρθωσαν ν' αναβιώσουν μέσω χορευτικών συγκροτημάτων, ο μπάλος γνωρίζει ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία απ' ό,τι στο παρελθόν.
Έστω και με βίαιες αλλαγές, κατευθυνόμενες διαχρονικά από τη δισκογραφία, που απέχουν από τον πρωτόλειο μπάλο των νησιωτών μας. Έχοντας κατακτήσει υψηλή αποδοχή από τους νέους λόγω των γρήγορων εναλλαγών του ρυθμού, χορεύεται πλέον παντού, σε οικογενειακά γλέντια, σε πανηγύρια ηπειρωτικών περιοχών, σε λαϊκά κέντρα και μπαράκια.

Διαφορετικός κάθε φορά, ο μπάλος μπορεί να είναι παιχνιδιάρης, ερωτικός, επιθετικός.

Εδώ οι ρόλοι του άντρα και της γυναίκας είναι καθορισμένοι ή εναλλάσσονται. Οι μπάλοι εξάλλου είναι πολλοί και όχι μονάχα ένας. Ποίημα και ερωτικό συναπάντημα, ταυτόχρονα, ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλος, που κυριαρχεί στα κυκλαδονήσια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αποτελεί σήμα κατατεθέν της νησιωτικής κουλτούρας μας.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: Γεώργιος Δ. Φαράντος, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Γιάννης Ζήκος, χορολόγος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα συντονίσει η μουσική παραγωγός Φεβρωνία Ρεβύνθη. Τιμητικά συμμετέχει η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη.

Συνέχεια...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Γιάννηδες..



…και νομίζουμε
ότι σήμερα
δικαιούμαστε
μια μικρή διάκριση
για το
Γιάννη Μπαρδάνη
και το
Γιάννη Βρούτση…

Συνέχεια...

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Αγιάστηκαν τα ύδατα στη Χώρα..




“Φεύγετε να φεύγουμε

έρχεται ο τουρλόπαπας
με την αγιαστούρα του
και με τη βρεχτούρα του..”

Συνέχεια...

Ήταν «στημένο». Ιδού οι ατράνταχτες αποδείξεις…

Τι περιμένατε αφού όλες οι εκκλησίες
είχαν σήμερα σημαιοστολιστεί με αυτούς τους …
πετεινούς με τα δυο κεφάλια…

(κάντε κλικ στην εικόνα να δείτε τις παγανίες κάποιου… Φιλωτίτη)

Συνέχεια...

“δένει” παράξενα το δίδυμο της Αννούλας με τη Θάλεια…

Κολέγια όπως... ΙΕΚ

Αναγνωρίζονται τα πτυχία υποβαθμισμένα όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Διαπιστεύονται

(αλλά με … ονοματεπώνυμο!) σε θέματα της αρμοδιότητάς του, επίσημα και τα blogs στο υπουργείο Παιδείας…
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέχεια...

εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο…



… και έτσι χάθηκε

και το τελευταίο
κίνητρο

για τους άντρες
να… μοιράσουν
τη δεύτερη νιότη τους..

Συνέχεια...

Η ατάκα για τη δημοσιονομική σταθερότητα…

Μα είναι δυνατόν; Αύξηση 20% σε τσιγάρα και ποτά;
Δηλαδή θέλουν να κάνουν φθηνότερα τα ναρκωτικά;
Από το protagon. gr

Συνέχεια...

Καρατσεκαρισμένο και αποκλειστικό!!!


Δεν ξορκίζει ο αγιασμός τα παγανά της Νάξου!

Οι καλικάντζαροι περνούν καλά, πολύ καλά και θα παραμείνουν…

Συνέχεια...

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Βασίλης Κόκκοτας: ΠΑΡΩΝ!

«Προσωπικά θα μιλήσω στον κατάλληλο χρόνο…»

Πάλι στο προσκήνιο ο πρώην Δήμαρχος Νάξου. Σε σημερινή συνέντευξη στη Ρούλα Μπράουν, η τελευταία έβγαλε λαβράκι.

Και έδωσε υπόσταση στις φήμες που πετάνε από καιρό εδώ και κει. Μανούλα στη διαχείριση του πολιτικού χρόνου ο Βασίλης Κόκκοτας, δεν δίστασε να μιλήσει δημόσια ΤΩΡΑ και δεν ήταν καθόλου σιβυλικός.

Προσδιόρισε μάλιστα το χρόνο που θα αναφερθεί στην υποψηφιότητά του. Και αυτός είναι τότε που θα ψηφιστεί ο νόμος για τους νέους «καποδιστριακούς» Δήμους. Για να δει τη μορφή, όπως είπε, και τις αρμοδιότητές τους.

Ο Κόκκοτας, αναφερόμενος στην ιδέα για μητροπολιτικό ναξιακό δήμο (καλύτερα διανησιωτικό θα λέγαμε)-ιδέα που αποκάλυψε ο Π. Ρήγας-τόνισε ότι είναι ανάγκη να ληφθεί υπόψη η ιδιομορφία των νησιών μας, όταν λειτουργήσει ένας τέτοιος Δήμος.

Πώς φάνηκε όμως ότι επίκειται το come back ενός μακρόβιου Δημάρχου της Νάξου;
Μα από την όλη κουβέντα. Δεν είναι ανάγκη να έχεις αυξημένο πολιτικό και δημοσιογραφικό αισθητήριο για να το ψυχανεμιστείς. Χαρακτήρισε σαν πρόκληση, για κάθε αυτοδιοικητικό, το νέο θεσμό και ευχαρίστησε «αυτούς που με την ευκαιρία του νέου Καποδίστρια αναφέρονται στο όνομά μου…και απαιτούν να ηγηθώ της νέας προσπάθειας»

Αυτά ακούει ο Καμβύσης και ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι του. Αλλά αν τρελαίνεται αυτός, τι πρέπει να κάνουν οι μνηστήρες του νέου Δήμου;

«Στην Αθήνα είμαι αλλά η σκέψη μου είναι στη Νάξο» τους απαντά ο Κόκκοτας. Και ανεβάζει την πολιτική αδρεναλίνη στο νησί στα ύψη.



Συνέχεια...

Ο … λούλης, ο… μπούλης και ο …Καμβύσης μαινόμενος..

… μετακομίζει στη ζούγκλα
με τον Ταρζάν και τ’ άγρια θηρία..

« … Σταμάτησα λίγο πριν τη Γαλήνη για να μη χαθεί το σήμα του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Ήταν δώδεκα και είκοσι και ούτε το στυλό μου έγραφε , ούτε χαρτί είχα. Σημείωνα πίσω από κάτι αποδείξεις ότι πρόφταινα.


- Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν..
- Ψάχνω ένα Αξώτη με πολιτικό εκτόπισμα…
- Σήμερα που πρέπει να μιλήσετε, κρύβεστε όλοι..
- Που είναι λουφαγμένοι οι Ενεργοί πολίτες…
- Μόνο μισόχαζοι κυκλοφορούν στο νησί..
- Μας έχει φάει η … τριαξίνη..
- Αχ, κακόμοιρη Νάξος τι σου ‘μελε να πάθεις..
- Και τι έχεις να πάθεις ακόμα..
- Τέτοιο κατάντημα από το λούλη στο μπούλη και ξανά στο λούλη, δε θα το αντέξω…
- Που είναι το 1.700.000;..
- Έλειψα λίγες μέρες και έγιναν σημεία και τέρατα..
- Πληρώσαμε για το ’08, 1.700.000 το τίποτα…
- Που πήγανε τα λεφτά ρεεε…
- Ποιοι είναι οι τρίτοι που τα φάγανε ρεεε…
- Ντρέπομαι να ΄μαι δημότης ενός δήμου που… φτου μας
- Να φύγετε ρε, να πάτε αλλού…
- Που κατάντησε το πάλαι ποτέ δουκάτο του Αιγαίου…
- Ξεφτιλοξεφτίλα… φτου σας
- Ελπίζω αύριο που ΄ναι των Φώτων να φωτιστούν οι κεφαλές σας κακόζαβοι…
- Μόνο σε θαύμα περιμένω, στο Θεό και στο Χάρο..
- Επειδή ο Χάρος ελέγχεται από το Θεό, ελπίζω στο Θεό..
- Τελικά μόνο στο Χάρο..

Είναι ένα ελάχιστο δείγμα από ένα παραλήρημα με πολλές ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Ένα είναι σίγουρο, όλοι τον θέλουμε, αλλά κοιτάζω μέχρι τα Ψαλίδια της Πάρου και δεν βλέπω τίποτα. Το νησί χρειάζεται ένα άνθρωπο να το διοικήσει και δυστυχώς δεν υπάρχει…»
ΧΩΡΑΪΤΗΣ
……………………………………………………………………………………………………………
Blog: Δεν καταφέραμε αν και μας ειδοποίησαν αρκετοί φίλοι να ακούσουμε την κ. Μπράουν και τον κ. Καμβύση. Μεταφέρουμε την ανταπόκριση του «δοκιμασμένου» φίλου μας ΧΩΡΑΪΤΗ και η … Παναγιά μαζί μας…

Συνέχεια...

Αναπαράσταση γάμου στην Κωμιακή

Αναπαράσταση γάμου από τα παιδιά του πνευματικού κέντρου Κωμιακής


Συνέχεια...

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

καλοτάξιδο και ούριος άνεμος στις… έλικές του



Ένα νέο blog δημιουργήθηκε, με εξειδίκευση, και μας καλεί όλους να ενημερωθούμε και να συμμετάσχουμε στον προβληματισμό και τις συζητήσεις που θα γίνουν για τα
αιολικά πάρκα


Συνέχεια...

Λεηλατώντας τη ΓΗ…

Εκεί στα Λιβάδια, το… ξέρουν;

Η βιομηχανική γεωργία όπως ήδη εφαρμόζεται, με τις μονοκαλλιέργειες και τη χρήση αγροχημικών σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα παραγωγής, είναι ένας από τους κύριους παράγοντες περιβαλλοντικής υποβάθμισης: αλλαγές στην χρήση της γης, απώλεια & υποβάθμιση των εδαφών, αμφίβολες τεχνολογίες και πολιτικές όπως οι γ.τ.ο. και οι Μηχανισμοί Καθαρής Ανάπτυξης, πρόκληση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου..

Ταυτόχρονα, κινήματα και κοινωνικά δίκτυα από την βάση αγωνίζονται για την διατροφική αυτάρκεια προτάσσοντας ένα άλλο μοντέλο αποκεντρωμένης αγροτικής παραγωγής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης..
Η Stella Semino, ασχολείται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ως κοινωνική επιστήμονας, περιβαλλοντική ακτιβίστρια και συγγραφέας με τα αγροτικά και κοινωνικά κινήματα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς επίσης πρωτοστατεί στην έρευνα για τις σχέσεις της βιομηχανικής γεωργία με την κλιματική αλλαγή.
Από το ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Συνέχεια...

Κρατικοποίηση ζημιών με ιδιωτικά κέρδη


Και ενώ οι αμερικανικές και οι βρετανικές επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν τις δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο σαν να μη συνέβη τίποτε, στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, έρχονται τώρα οι τράπεζες της Ισλανδίας να ζητήσουν από τους φορολογούμενους της χώρας τους να αποζημιώσουν τους αλλοδαπούς καταθέτες τους, αφού οι ίδιες έχουν χρεοκοπήσει και κρατικοποιήθηκαν... οι ζημιές τους.

Όσο ήταν κερδοφόρες, τα στελέχη τους εισέπρατταν ποσά αντίστοιχα με τα κέρδη ως μπόνους και τα ιδρύματα απέδιδαν μόνο τους φόρους επί των κερδών, που δεν ξεπερνούσαν το 10%.

Στην ουσία, το ίδιο συνέβη και συμβαίνει ακόμα και σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, όπου το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις καταθέσεις και των εγχώριων πελατών σε όσα τραπεζικά ιδρύματα χρεοκοπούν -και δεν είναι λίγα.

Επιστρέφοντας στην παγωμένη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού, να διευκρινίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει νόμο που ενέκρινε η Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός της θα αποζημιώσει τους Βρετανούς και Ολλανδούς πολίτες για τις καταθέσεις τους στις ισλανδικές τράπεζες που πτώχευσαν και που ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να φανεί το μέγεθος του βάρους για τους φορολογούμενους της μικρής αυτής χώρας, να αναφέρουμε ότι η αποζημίωση αυτή θα επιβαρύνει συνολικά όλους τους πολίτες με 12.000 ευρώ τον καθέναν.

Το θέμα έχει φυσικά προκαλέσει αντιδράσεις και το ένα τέταρτο των πολιτών έχει προσυπογράψει ψήφισμα, με το οποίο ζητούν από τον πρόεδρο να μην εγκρίνει το νέο νόμο. Οι πιθανότητες όμως να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο δείχνουν ελάχιστες, διότι, αν ο νόμος ακυρωθεί, τότε η χώρα θα περιπέσει σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Μάλλον, λοιπόν, το μήνυμα θα είναι και στην περίπτωση της Ισλανδίας το ίδιο όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Δηλαδή οι επενδυτικές τράπεζες μπορούν να αναλαμβάνουν απίθανους κινδύνους, που προσφέρουν μεν βραχυπρόθεσμα κέρδη και κυρίως μπόνους στα στελέχη και, όταν θα έλθει η κρίση, τότε το κόστος θα καλούνται να το καλύπτουν οι φορολογούμενοι. Ή μήπως δεν έχουμε καταλάβει καλά;

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 4 Ιανουαρίου 2010

Συνέχεια...

άλλος Θεός εκεί στα ορεινά, αλλά… λίγος

Παραμονή Πρωτοχρονιάς,
νωρίς το απόγευμα,
βγήκανε να πούνε τα κάλαντα,
με συνοδεία από τσαμπούνα
και τουμπάκι, στα χωριά
Δανακό,
Κεραμωτή,
Σκαδό και Μέση.


Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους των μικρών αυτών χωριών, οι οποίοι τους καλοδέχθηκαν με κεράσματα και ευχές.

Και του χρόνου...... με περισσότερα κατοικημένα σπίτια σε όλα τα χωριά




Από το http://politistikosdrymaliasnaxou.blogspot.com/

Συνέχεια...

Στα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά του αγώνα, κατοχή μπάλας έχει ο Μαράκης…


• Λίγες μέρες μετά την Πρωτοχρονιά οφείλουμε να ελπίζουμε και ειδικά όταν πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας δεκαετίας. Αν και ο Τζον Μέιναρντ Κέινς προειδοποιούσε ειρωνικά ότι «οι προγνώσεις είναι δύσκολες, κυρίως όταν αφορούν το μέλλον».

• Τόπο στα νιάτα. Μου λένε ότι ο Κόκκοτας το καλοσκέφτεται για το νέο Δήμο. Πάντα άφηνε ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής αν γίνει ΕΝΑΣ Δήμος η Νάξος ή στη Νάξο. Να που ο Ραγκούσης του ανοίγει το δρόμο. Ακόμα και για «ανεξάρτητος» υποψήφιος Δήμαρχος το σκέφτεται.

• Δεν ξέρω αν του ευχήθηκε και χρόνια πολλά στην ονομαστική του γιορτή ο υπουργός Εσωτερικών, όπως έκανε για τον Έπαρχο Νάξου Βασίλη Κορρέ…

• Ο Μαράκης, βέβαια, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά την κραιπάλη των ημερών, αρχίζει να καταστρώνει τα σχέδιά του. Κάτι για μεταγραφές ακούω(π.χ. για τον Στάθη Αγγελή), κάτι για ομαδικές προσχωρήσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης…

• Το γρι-γρι έχει και δευτεροκάικο… Μη μου πεις ότι δεν καταλαβαίνεις γρυ.

• Οι μεταγραφές του χειμώνα είναι συνήθως πιο φτωχές. Να δούμε.

• Για τον Μπεν Αρφά έχεις ακούσει κάτι νεότερο;

• Από την άλλη, δεν τα πάει καλά με τον Σέργη και τον Βάλλη, ούτε φυσικά με την ομάδα του ΒΗΜΑΤΟΣ (της Νάξου), που προσπαθεί να παίξει ένα τοπικό πολιτικό ρόλο, κυρίως γύρω από πρόσωπα και όχι με πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ιδέες, προτάσεις…

• Και δημοσιογραφική ανάδειξη της σύγχρονης ναξιακής πραγματικότητας.

• Ο Μαράκης προσπαθεί να ρίξει δίχτυα και στην ορεινή Νάξο, ενόψει του νέου Δήμου. Εκεί μου λένε αποδίδεται και η συζητούμενη προώθηση του Μανωλά στην προεδρία του Λιμενικού Ταμείου.

• Και ο Καπίρης; Και ο Χατζηανδρέου; Και όποιος άλλος εκδηλώσει ενδιαφέρον; Το παιχνίδι δεν έχει ακόμα αρχίσει και οι μνηστήρες κρατούν κλειστά χαρτιά, αλλά κάποια εικόνα αρχίζει δειλά να σχηματίζεται…

• Όσο για την κίνηση Μαμουζέλου, δεν φαίνεται να έχει διαμορφώσει δυναμική. Για να μη σας πω τι συζητά η παραλία.

• Είναι και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες…

• Εκείνος ο Μπαρδάνης έχει εξαφανιστεί. Μήπως πρέπει να το πούμε στη Νικολούλη; Αν και τελευταία έχει χάσει την αίγλη της.

• Παρεμπιπτόντως, όταν γίνει ένας Δήμος, η αδελφοποίηση του Δήμου Δρυμαλίας με το Δήμο Γαλατσίου ποια τύχη θα έχει; Δεν μπορεί, η Αλιμπέρτη-Κατσάνη(;) θα βρει μια λύση...

• Τελευταία πολύ τόχει ρίξει στον εθελοντισμό. Μέχρι που και μένα έχει πείσει εκ του μακρόθεν να γίνω εθελοντής, δεν της τόχω πει όμως ακόμη.

• Στους στόχους της φορολογικής μηχανής δεν είναι η Νάξος, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη. Κάποιο δάχτυλο του Στρούβαλη βλέπω, εκτός αν ενήργησε άμεσα και αποτελεσματικά το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΟΝΑΣ.

• Κάποιοι άλλοι υποψιάζονται τον βουλευτή Βρούτση, που δεν έχει χάσει την επαφή του με το…στοιχείο του…

• Ναι, αλλά και η Νάξος δεν έχει περιοχές-φιλέτα;

• Πρύτανης του συλλογικού κινήματος ο Α. Χωριανόπουλος, κατά τον naxio. Προσοχή όμως γιατί είναι δύσκολη εποχή για πρυτάνεις. Είδες τι έπαθε ο Χ. Κίττας;

• Τι κι αν δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου ο Πουσσαίος. Δε λύνουν τα προβλήματα πάντα οι Οξφόρδες και οι Σορβόνες. Ξέρεις πόσοι έχουν πτυχία στην ΟΝΑΣ; Δύο όλοι κι όλοι.

• Να σας πω μια ιδέα που μου ήρθε, μετά το τζερτζελέ για την απουσία του Μαργαρίτη από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Γιατί δεν κάνουν τηλεσυνεδριάσεις; Ο φαρμακοποιός θα μπορεί να παρεμβαίνει, ενώ συγχρόνως θα χορηγεί duspatalin…

• Εκείνο το κυρ Λάζαρε τι τόθελες κύριε Μαργαρίτη μου; Μπέρδεψες το όνομα με το επώνυμο;

• Τώρα που ο Βρούτσης είναι υπεύθυνος της ΝΔ για τα εργασιακά και ασφαλιστικά, ας τολμήσει κανένας Παπακωνσταντίνου ή Σαχινίδης να πειράξει τα ευρώ της σμύριδας. Να κάνουν οικονομίες αλλού. Θα καταθέτει τη μια ερώτηση πάνω στην άλλη, που δε θα προλαβαίνουν να απαντούν…

• Άσε που θα γράψει στον κατάλογο και το μισό Φιλώτι. Το άλλο μισό θα βάλει στον ΟΛΠ ο Ανωμερίτης.

• Ο Ζας δεν έπρεπε να διαθέτει ασύρματο δωρεάν ίντερνετ;

• Φωτιά πήρε η κορφή Ξύδη. Κι ακόμα δεν έχει στείλει προκήρυξη στον FRAXIO η «συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς».

• Ο Πάγκαλος ήλθε τις προάλλες μέχρι τη Σύρα. Δεν ήξερε νάρθει και προς τα δω να τα κάνει λίμπα; Μόνο τότε ίσως μπορούσε να γίνει κάτι καινούριο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ.

• Μα μήπως και στην Αθήνα δε μπουσουλάνε ακόμα και δεν κοιτάζουν να ξεζουμίσουν τον κόσμο, χωρίς να πληρώσουν και τώρα οι φταίχτες;

• «Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ΄ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα/ αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν΄ θυσίες» έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1936. Τι σχέση μπορεί να έχει με το 2010; Πείτε μου.

Συνέχεια...

Η Ελλάδα στα… δύο


Η Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη κι αυτό μας δίνει την αφορμή να σκεφτούμε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως πάντα ήταν κομμένη στα δύο μέσα από ένα ιδιότυπο διχασμό:

- Βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί

- Εθνικόφρονες και μη

- Δεξιοί και αντιδεξιοί ή Αριστεροί και αντικομουνιστές.

- Ολυμπιακοί και αντι-ολυμπιακοί

- Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος…

Τελικά η μαγκιά του «Αντί» και ο ετεροπροσδιορισμός, που έντεχνα καλλιεργείται από ένα ανίκανο και παρασιτικό σύστημα, μας αδικεί ως Λαό, ακυρώνει κάθε δυνατότητα ή συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε και μας καταδικάζει σε μια διαρκή κοινωνική, πολιτική και πνευματική μιζέρια.

Ο ετεροκαθορισμός είναι ο φερετζές της ελεύθερης σκέψης.

Συνέχεια...

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Οι μέρες είναι ακόμα γιορτινές

Ας χαλαρώσουμε …άνευ αποδείξεων

Συνέχεια...

Αυτό κι αν είναι ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ…

Αγαπητέ Α-ΝΑΞΙΕ

Θέλω κάπου να δείξω την αγανάκτησή μου.

Ωραίο Κυριακάτικο πρωινό το σημερινό και θέλησα να περπατήσω, να δω κόσμο, να ανταλλάξω ευχές και να πιώ ένα καφέ με δυο φίλους.

Παντού συνάντησα όχι απλά τρομαγμένους και τρομοκρατημένους ανθρώπους, αλλά σαλταρισμένους.

Θέλεις οι οικονομικές δυσκολίες, θέλεις η αβεβαιότητα, όλοι κυκλοφορούν με την προπαίδεια στο χέρι, κάνουν τους υπολογισμούς τους, αλλά πάντα τους λείπουν τα … κρατούμενα!


Το σημερινό σουξέ σε όλες τις συζητήσεις ήταν οι αποδείξεις.
Θα τις γράφουμε, θα τις καρφιτσώνουμε, έχουμε ευθύνη και θα κοιμηθούμε στο φρέσκο αν βγούμε από μαγαζί χωρίς απόδειξη και γενικά που το πάνε όλοι αυτοί οι δημόσια διαβουλευόμενοι νεοάσχετοι.

Δεν ξέρω φίλε Α-ΝΑΞΙΕ αν με πλησιάσει κάποιος … αδιάφθορος εφοριακός για να μου κάνει έλεγχο σε καμιά τσάντα για απόδειξη, ΠΩΣ θα συμπεριφερθώ…
Το σίγουρο είναι ότι θα του… συμπεριφερθώ κανονικά…

Μεσ’ το θυμό μου πήγα να το ξεχάσω.
Το πρωί πρώτα από ‘λα πήγα στην εκκλησία. Άναψα κεράκι αλλά … απόδειξη δεν μου έδωσαν….

Ένας τακτικός αναγνώστης

Συνέχεια...

ο ΚΥΡ κάνει απολογισμό...


Συνέχεια...