Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Κρατικοποίηση ζημιών με ιδιωτικά κέρδη


Και ενώ οι αμερικανικές και οι βρετανικές επενδυτικές τράπεζες συνεχίζουν τις δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο σαν να μη συνέβη τίποτε, στη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας, έρχονται τώρα οι τράπεζες της Ισλανδίας να ζητήσουν από τους φορολογούμενους της χώρας τους να αποζημιώσουν τους αλλοδαπούς καταθέτες τους, αφού οι ίδιες έχουν χρεοκοπήσει και κρατικοποιήθηκαν... οι ζημιές τους.

Όσο ήταν κερδοφόρες, τα στελέχη τους εισέπρατταν ποσά αντίστοιχα με τα κέρδη ως μπόνους και τα ιδρύματα απέδιδαν μόνο τους φόρους επί των κερδών, που δεν ξεπερνούσαν το 10%.

Στην ουσία, το ίδιο συνέβη και συμβαίνει ακόμα και σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, όπου το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις καταθέσεις και των εγχώριων πελατών σε όσα τραπεζικά ιδρύματα χρεοκοπούν -και δεν είναι λίγα.

Επιστρέφοντας στην παγωμένη χώρα του Βόρειου Ατλαντικού, να διευκρινίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προωθήσει νόμο που ενέκρινε η Βουλή, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός της θα αποζημιώσει τους Βρετανούς και Ολλανδούς πολίτες για τις καταθέσεις τους στις ισλανδικές τράπεζες που πτώχευσαν και που ανέρχονται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να φανεί το μέγεθος του βάρους για τους φορολογούμενους της μικρής αυτής χώρας, να αναφέρουμε ότι η αποζημίωση αυτή θα επιβαρύνει συνολικά όλους τους πολίτες με 12.000 ευρώ τον καθέναν.

Το θέμα έχει φυσικά προκαλέσει αντιδράσεις και το ένα τέταρτο των πολιτών έχει προσυπογράψει ψήφισμα, με το οποίο ζητούν από τον πρόεδρο να μην εγκρίνει το νέο νόμο. Οι πιθανότητες όμως να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο δείχνουν ελάχιστες, διότι, αν ο νόμος ακυρωθεί, τότε η χώρα θα περιπέσει σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Μάλλον, λοιπόν, το μήνυμα θα είναι και στην περίπτωση της Ισλανδίας το ίδιο όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Δηλαδή οι επενδυτικές τράπεζες μπορούν να αναλαμβάνουν απίθανους κινδύνους, που προσφέρουν μεν βραχυπρόθεσμα κέρδη και κυρίως μπόνους στα στελέχη και, όταν θα έλθει η κρίση, τότε το κόστος θα καλούνται να το καλύπτουν οι φορολογούμενοι. Ή μήπως δεν έχουμε καταλάβει καλά;

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 4 Ιανουαρίου 2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.Όλα είναι υπό έλεγχο διότι στις κατάλληλες θέσεις βρίσκονται οι ΑΡΙΣΤΟΙ και όχι οι ΑΡΕΣΤΟΙ.

Από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώθηκε ότι ο Χαλκιώτης Δημήτριος, Σύμβουλος-Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ορίσθηκε νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Γεννήθηκε το 1962 στη Μυτιλήνη. Είναι Σύμβουλος-Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κάτοχος Diploma, και Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.Διετέλεσε Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου την περίοδο 2000-2007, Ειδικός Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (1995-2000) και Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας (1994-1995).

Χάσαμε κάθε έννοια αξιοπιστίας.
Αποδυνάμωσαν κάθε επιχείρημά μας για διαφάνεια και αξιοκρατία.
Free pasok

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΠΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΠΑΜΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΡΙΣΤΟΥΝ Γ.Γ. ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ Η Ν,Δ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΣΑΣ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ .ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΕΣΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΡΑΛΑΛΑ .ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο Ι.....ς.Ν.ΦΙΛ.1963r