Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Επέστρεψε ο ΝΑΞΙΟΣ !

Ένας «βάζελος» περισσότερος στο «κλουβί με τις τρελές» δεν είναι ότι το καλύτερο.

Αφού όμως πρόκειται για το φίλο μας το ΝΑΞΙΟ, ας πάει και το παλιάμπελο …

Επέστρεψε που λέτε δριμύτερο, πολυμετοχικό με ολόφρεσκη διαχειριστική ομάδα, με νέους συνεργάτες και πανέτοιμο για όλα το naxios.blogspot.com

Άντε καλορίζικο και … ποτέ «Ραγκούσης» στο δρόμο του.

Συνέχεια...

Οι «εκ περιτροπής» πρωθυπουργοί της χώρας …

… στέλνουν το αγωνιστικό τους μήνυμα
για την εργατική πρωτομαγιά




Συνέχεια...

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΝΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

Η οικονομία της Νάξου βασίζεται κυρίως στις αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές του νησιού και στον τουρισμό. Επομένως, πρωταρχικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη του νησιού είναι η απρόσκοπτη, συχνή και ποιοτική λειτουργία των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Λόγω της μη ύπαρξης διεθνούς αεροδρομίου, η Νάξος μπορεί να συνδεθεί αεροπορικά μόνο με την Αθήνα και με μικρά αεροσκάφη. Άρα, η ακτοπλοΐα αναλαμβάνει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μεταφορικό έργο τόσο εμπορευμάτων όσο και επισκεπτών από και προς το νησί μας.

Η σημαντική μείωση των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας κατά την θερινή περίοδο 2010, επηρεάζει δραματικά και τις γραμμές που εξυπηρετούν την Νάξο και οξύνει τα σημαντικά προβλήματα που παρατηρήθηκαν ήδη από την θερινή περίοδο του 2009 (οπότε και παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι επισκέπτες να έχουν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί και να μην βρίσκουν εισιτήρια πλοίου να ταξιδέψουν, ενώ για τους ντόπιους μετατράπηκε σε πολιτικό ρουσφέτι η εξεύρεση εισιτηρίου τον Αύγουστο).

Η τουριστική περίοδος ξεκινά με το «κόψιμο» του δρομολογίου που συνδέει την Νάξο με την Σάμο και την Ικαρία, γεγονός που αναγκάζει πολλές προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές ανάμεσα στα νησιά αυτά να ακυρωθούν, δημιουργείται πρόβλημα στις αυξημένες εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ των νησιών αυτών, ενώ κάνει αδύνατη την επίσκεψη στην Νάξο τουριστών από την πολύ σημαντική αγορά της Τουρκίας. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ισχνή σύνδεση του νησιού με την Μύκονο (το διεθνές αεροδρόμιο της οποίας είναι η μόνο πύλη εισόδου οργανωμένων group τουριστών από το εξωτερικό), την σχεδόν ανύπαρκτη σύνδεση με τις Δυτικές Κυκλάδες και την ανύπαρκτη σύνδεση με την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Τα ανωτέρω δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στον τουρισμό και τις εμπορικές συναλλαγές του νησιού που προστιθέμενα στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Λόγω των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο।ΝΑ.Σ.) ομόφωνα απαιτεί:

1. Την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών της Νάξου με περισσότερα πλοία και δρομολόγια, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης εισιτηρίων ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο

2. Να γίνει πιο συχνή η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων και ιδιαίτερα με τα νησιά που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια (Μύκονος, Σαντορίνη) και τις Δυτικές Κυκλάδες


3. Να επαναδρομολογηθούν πλοία που να συνδέουν την Νάξο με την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη


4. Να συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) νωρίτερα μέσα στο έτος (κατά τον μήνα Αύγουστο) ώστε να προγραμματίζονται τα δρομολόγια της επόμενης σαιζόν πριν τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού (τελούνται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο), προκειμένου να μπορούν οι tour operators να συμπεριλαμβάνουν την Νάξο στους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.


5. Την επίσπευση όλων των διαδικασιών προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η βελτίωση των λιμενικών υποδομών του λιμένα Νάξου ώστε να μπορεί να προσφέρει στους χρήστες του ποιοτικότερες υπηρεσίες.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ

O Γεν.Γραμματέας
ΘΑΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ



Συνέχεια...

Επιτέλους και μερικά καλά μέτρα…

Από πολύ έγκυρες πηγές μάθαμε ότι στη δέσμη των μέτρων που επέβαλε η τρόικα στην κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν αύριο περιλαμβάνονται:

Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 150 !

Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%

Κατάργηση όλων των επιδομάτων και των βουλευτικών παροχών.

Φτου ρε «μπιπππ». Το πέρασα για πρωταπριλιά …

Άντε καλή ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και ραντεβού στους δρόμους!

Συνέχεια...

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μήνυμα για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ πρωτομαγιά!

Ακούσαμε στα τοπικά ραδιόφωνα τα «πράσινα» μηνύματα των τοπικών παραγόντων για την εργατική πρωτομαγιά.
Δε μας τα έστειλαν,
δεν τα βάζουμε αλλά πραγματικά νοιώσαμε την αύρα της επανάστασης να μας αγγίζει…

Βάλτε σύντροφοι τα γιαταγάνια στο θηκάρι τους . Κάντε την επανάστασή σας χωρίς εμάς και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

Δημοσιεύουμε το μήνυμα του Γιάννη Βρούτση αν και απέχει παρασάγγας από τις απόψεις μας, είναι όμως συνεπές με την ιδεολογία του Ναξιώτη βουλευτή της Ν.Δ.

« Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2010 βρίσκει τη χώρα μας στη δίνη της χειρότερης μεταπολιτευτικής κρίσης.

Η αναπτυξιακή υστέρηση, η δημοσιονομική έκρηξη, η μείωση των συντάξεων, ο περιορισμός των εισοδημάτων, η αύξηση των φόρων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας επιβαρύνουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον.

Η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, η δέσμευση ότι δεν θα χρειαστούν νέα επώδυνα μέτρα, η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο Δ.Ν.Τ., όλα αυτά, όχι μόνο κατέρρευσαν, αλλά δίνουν την αίσθηση στους πολίτες ότι επρόκειτο για σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε να συρθεί η χώρα μας στο Δ.Ν.Τ. Έκπληκτοι, οι Έλληνες πολίτες από την αδυναμία και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, αντιμετωπίζουν με τρόμο και ανασφάλεια τη δραματική απώλεια μισθών και συντάξεων και, εν τέλει, των όρων αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Γι’ αυτό το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς είναι, όχι μόνο διαφορετικό, αλλά και πολυσήμαντο:

Οι πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα πραγματικότητα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό.

Να επιδιώξουμε Εθνική Συνεννόηση και συστράτευση στους κοινούς στόχους, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές.
Να εργαστούμε συστηματικά για την Ανάπτυξη και την τόνωση της Αγοράς.
Να αντιμετωπίσουμε την Ανεργία και να ενισχύσουμε την Απασχόληση με στοχευμένα μέτρα.
Να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους, με πρόνοια για αναλογικότητα στα επώδυνα μέτρα που επιβάλλονται, παράλληλα με το δανεισμό της χώρας μας.
Ο αγώνας των εργαζομένων για Ποιοτική Εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αξιοπρέπεια και Αλληλεγγύη είναι και δικός μας αγώνας.

Η Ελπίδα για έξοδο από την κρίση, για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Κοινωνική Συνοχή, γεννιέται μόνο με Αλληλεγγύη και Κοινή Προσπάθεια ».


Συνέχεια...

Ο Στράτος δεν το παίρνει απόφαση…


Ξέραμε πως η πρωτομαγιά είναι μέρα ενότητας και αγώνα των εργαζόμενων.

Αύριο θα διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά, όπως τα τελευταία χρόνια, πως δεν είναι μέρα ούτε ενότητας, ούτε αγώνα αλλά ούτε και των εργαζόμενων.

Θα δούμε παρελάσεις κομματικών στρατών τη στιγμή που ο κόσμος της εργασίας καίγεται.
Μήπως έχει δίκηο ο Στράτος που δεν το παίρνει απόφαση να γραφτεί στο Συνδικάτο;

Συνέχεια...

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;


Η λεζάντα

που μας έστειλε ο φίλος αναγνώστης
μαζί με τη φωτογραφία
είναι επίκαιρη μεν, ακατάλληλη δε …

Αλλάξαμε λίγο το σενάριο.
Το ερώτημα είναι,
πόσο θα κρατήσουν τα χαμόγελα

Κάντε «κλικ» στη συνέχεια






Συνέχεια...

παρ’ το απόφαση βρε Στράτο …


Τον λοιδόρησαν οι κοσμικοί, τον υπονόμευσαν οι γραφειοκράτες, τον υποτίμησαν οι κεφαλαιοκράτες, τον αξιοποίησαν για πάρτη τους τα κόμματα εξουσίας, τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία οι εργαζόμενοι - παλιοί και νέοι, τον καταγέλασαν οι κυβερνήσεις που τον καλούν ως συνομιλητή στο τραπέζι μόνον όταν έχει τελειώσει το γεύμα. Αλλά, αν ο συνδικαλισμός είναι χαμένη υπόθεση, γιατί οι εργοδότες επιμένουν να οργανώνονται σε ενώσεις και επιμελητήρια;

Πάρ' το απόφαση, βρε Στράτο, να γραφτείς στο συνδικάτο!» Ο στίχος που ο Φώντας Λάδης έγραψε μέσα στο αγωνιστικό κλίμα της Μεταπολίτευσης φέρνει στη μνήμη ξεθωριασμένες φωτογραφίες από εργατικές Πρωτομαγιές, άντρες με μισάνοιχτα πουκάμισα, μουστάκια και φαβορίτες, γυναίκες με εμπριμέ φορέματα, και τον Ρίτσο να απαγγέλλει από την εξέδρα της ΓΣΕΕ.

Μια εποχή που η αισιοδοξία συνυπήρχε με την αυταπάτη, τα ζιβάγκο προλείαιναν το έδαφος για τα Αρμάνι, το «Έξω οι βάσεις» κοντραριζόταν με το καραμανλικό «Ανήκομεν εις την Δύσιν» και το «Πάγωσε η τσιμινιέρα» τραγουδιόταν ακόμα και από πεντάχρονα παιδιά.

Σήμερα, οι μπόμπιρες της Μεταπολίτευσης είναι τριανταπεντάρηδες των 700 ευρώ, της Ελλάδας του ΔΝΤ και των «κοινωνικών δικτύων». Ο σημερινός Στράτος, που μπορεί να λέγεται Κωνσταντίνα, Κάρμεν, Χασάν, δεν αρκεί να το πάρει απόφαση να γραφτεί στο συνδικάτο. Συνδικάτο μπορεί να μην υπάρχει καν στο χώρο όπου εργάζεται ή, κι αν υπάρχει, ο ίδιος μπορεί να μην το ξέρει, ειδικά αν είναι ενοικιαζόμενος ή ημιαπασχολούμενος.

Μπορεί και να είναι εργοδοτικό ή σωματείο σφραγίδα ή, απλώς, να αρνείται να τον γράψει επειδή ο Στράτος της ιστορίας μας δουλεύει ως συμβασιούχος ή ως «μπλοκάκι», με δελτίο παροχής υπηρεσιών...


Διαβάστε το αφιέρωμα της «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»


Συνέχεια...

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Θα βάλουμε τσάμπα διαφήμιση …

... αν η εταιρία βάλει στη θέση του ερωτηματικού
το σωστό και ανάλογο ποσό!


Συνέχεια...

Μια απλή λογική διαπραγμάτευσης


Το πακέτο των μέτρων της οικονομικής υποταγής αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι αύριο. Ο στόχος των μέτρων δεν είναι να σωθεί και ανασυγκροτηθεί η Ελλάδα, αλλά να διασφαλίσουν οι δανειστές μας τα χρήματά τους.

Ας δούμε λοιπόν μια μορφή διαπραγμάτευσης

Όταν χρωστάς 100 χιλ Ευρώ στην τράπεζα, αυτή έχει τον πρώτο λόγο κι εσύ το πρόβλημα.

Όταν χρωστάς 300 δις Ευρώ σε τράπεζες, εσύ έχεις τον πρώτο λόγο κι αυτές το πρόβλημα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Συνέχεια...

Η Νάξος χορεύει σε άλλη … πλάτσα!

Και όταν λέμε Νάξος εννοούμε ένα τμήμα της Χώρας γιατί η υπόλοιπη και τα χωριά συνεχίζουν τη «χειμερία νάρκη» τους και απολαμβάνουν την αφασία τους …

Κυρίαρχο θέμα είναι οι επιπτώσεις από τη διακοπή των δρομολογίων του «ΜΥΚΟΝΟΣ».

Όπως έχουμε ξαναγράψει τα προβλήματα δε λύνονται συντεχνιακά και αποσπασματικά.
Ας καταλάβουν λοιπόν μερικοί ότι η Νάξος είναι και τυπικά ενιαία και αδιαίρετη και τα πάντα μας αφορούν όλους …

Παρέα λοιπόν με τον πολλά βαρύ και όχι, ας ενημερωθούμε για τα νέα του νησιού όπως τα σταχυολογήσαμε από το δελτίο ειδήσεων της «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ».

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς κάνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

Ανακοινώθηκαν και επίσημα από το υπουργείο Υγείας τα ονόματα των νέων διοικητών στα Νοσοκομεία Σύρου, Νάξου και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων. Όπως μετέδωσε από την προηγούμενη εβδομάδα η Ραδιοφωνία Κυκλάδων, διοικητής στο Νοσοκομείο Σύρου αναλαμβάνει ο οικονομολόγος Νίκος Πόθος, στο Νοσοκομείο Νάξου ο ιατρός ουρολόγος Θεοχάρης Λάμπου και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων ο η πολιτική επιστήμων Παρασκευή Κουφοπούλου.


Τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων σκέφτεται να διεκδικήσει ο νομάρχης Δημήτρης Μπάιλας, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το πολιτικό του μέλλον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ίδια θέση ενδιαφέρεται και ο αντινομάρχης Λάζαρος Θεόφιλος.

Με πρωτοβουλία της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νάξου πραγματοποιήθηκε συνάντηση για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα του νησιού. Αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή αγώνα, προκειμένου να διεκδικήσει τη βελτίωση και την ενίσχυση των συγκοινωνιών.

Η Σύρος θα αποτελέσει την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όχι όμως και της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος σε περιοδία του στην Ρόδο. Όπως άφησε να εννοηθεί, φαβορί για την έδρα της Γενικής Διοίκησης είναι η Μυτιλήνη και ο Πειραιάς, με αουτσάιντερ τη Ρόδο.

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στο οποίο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάξου Νίκος Μαράκης και τοπικοί παράγοντες του νησιού. Στόχος τους ήταν να ασκήσουν πιέσεις, ούτως ώστε να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού. Το ελάχιστο που ζητούν, είναι να δρομολογηθεί άλλο πλοίο στη γραμμή που αφήνει το Νήσος Μύκονος, το οποίο αποχωρεί. Επίσης, να ενισχυθούν τα δρομολόγιο προς Νάξο από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και να συνδεθεί το νησί με τη Μύκονο.

Κάλεσμα σε όλες τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων να διαφημιστούν μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ έκανε σήμερα το πρωί μιλώντας στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων ο ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας DK Δημήτρης Καρούσης. Παράλληλα, κατηγόρησε το Δήμο Νάξου ότι ακολούθησε πολύ αυστηρές διαδικασίες στο διαγωνισμό για την τουριστική προβολή του νησιού, αφήνοντας εκτός αυτού αξιόλογες εταιρίες. Σε ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στο Δήμο Νάξου, υποστήριξε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες.

Βοά ο τόπος με το σκάνδαλο της Πολεοδομίας Σύρου. Τα περισσότερα αθηναϊκά κανάλια εφημερίδες, κάνουν αναφορά στην απομάκρυνση του προϊσταμένου της υπηρεσίας ο οποίος κατηγορείται χρηματισμό και αναξιοπρεπή στάση προς την υπηρεσία, αφού μετά από έλεγχο πόθεν έσχες βρέθηκαν στους λογαριασμούς του υπέρογκα ποσά και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Προσεχώς θα περάσει από το πειθαρχικό συμβούλιο της Νομαρχίας Κυκλάδων και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, στο οποίο έχει παραπεμφθεί, καθώς μετά από έλεγχο πόθεν έσχες, βρέθηκε στους λογαριασμούς του τεράστιο ποσό που ξεπερνά το 1,5 εκ. ευρώ και δε μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το μισθό του.

Συνέχεια...

Το πρώτο τανγκό στην Ευρωζώνη;


Κάποιος σχολιαστής μας επέκρινε ότι αναπαράγουμε «οικονομική τρομοκρατία», πράγμα που συμβαίνει από πολλές πλευρές (θα επανέλθουμε γι αυτό το πρόβλημα), πλην όμως μας αδικεί.

Να το πούμε απλά, η ενημέρωση για πραγματικά γεγονότα είναι διαφορετικό ζήτημα και εκείνο που μας εκφράζει είναι η δική μας αρθρογραφία.
Στα πρωτόγνωρα φαινόμενα που ζούμε και για τα οποία κανένας δεν κατέχει τη γνώση, επιλέγουμε αναδημοσιεύσεις που βοηθούν στο να φωτίσουν πολύπλευρα το όλο πρόβλημα για να διαμορφώνει ο καθένας τη θέση του.

Σήμερα αναδημοσιεύουμε μια ανάλυση του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κάποιες φορές ο κόμπος φτάνει τόσο κοντά στο χτένι που απαιτεί καθαρές κουβέντες: Η "πτώχευση" του ελληνικού δημοσίου, έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα, είναι επιθυμητή επειδή είναι αναπόφευκτη.
Δεν πρέπει να μας φοβίζει η προοπτική της άμεσης "πτώχευσης". Όχι επειδή είναι ανώδυνη αλλά επειδή είναι πολύ καλύτερη από μια "πτώχευση" σε δύο χρόνια. Κατ' αρχήν, ένα κράτος ποτέ δεν πτωχεύει όπως πτωχεύει μία επιχείρηση που κλείνει και χάνεται δια παντός στην ιστορική λήθη.
Ένα κράτος, όσο έχει μη ρευστοποιούμενους πολίτες, δεν μπορεί να πτωχεύσει πραγματικά। Απλά, κηρύσσει στάση πληρωμών και έτσι αρχίζει μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές του. Κι όταν χρωστά 300 δις ευρώ, η διαπραγματευτική του ισχύς δεν είναι αμελητέα.


Προφανώς το κόστος μιας στάσης πληρωμών είναι τεράστιο και μάλιστα δύσκολο να προβλεφτεί। Για να μην παρεξηγηθώ, αν δηλώνω ότι πρόκειται για "επιθυμητή" εξέλιξη το κάνω όχι επειδή μας υπόσχεται καλύτερες μέρες αλλά ακριβώς επειδή είναι αναπόφευκτη και συνεπώς θα μας φέρει ενώπιον χειρότερων ημερών αν συμβεί στο μέλλον.

Να το πω πιο απλά: Από το να κηρυχθεί στάση πληρωμών σε δύο χρόνια, όταν το δημόσιο θα χρωστά πάνω από 400 δις, καλύτερα να γίνει σήμερα που το χρέος είναι 300 δις. Από τη στιγμή που στην περίπτωση "πτώχευσης" η ακολουθούσα διαπραγμάτευση συνήθως καταλήγει στην αποπληρωμή του 80% του χρέους, προτιμότερο είναι να επιστρέψουμε το 80% των 300 δις παρά το 80% των 400 δις και βάλε.
Γιατί όμως ισχυρίζομαι ότι ή "πτώχευση" είναι αναπόφευκτη; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα:
Για να αποφύγουμε την στάση πληρωμών τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να πληρώσουμε σε τόκους το ένα από αυτά τα πέντε ΑΕΠ! Και αυτό εφόσον οι επίσημες προβλέψεις για το ΑΕΠ βγουν, ανέλπιστα, ακριβείς. Όμως ήδη γνωρίζουμε ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20%, η οικοδομική δραστηριότητα ακόμα περισσότερο, η πραγματική ανεργία επιδίδεται σε πρωταθλητισμό και, γενικά, η πίτα μειώνεται πολύ πιο γοργά απ' ότι υπολογίζει τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ.
Σε μια τέτοια κατάσταση βαθειάς ύφεσης, αν καταφέρει η κυβέρνηση να μετατρέψει ένα πρωτογενές έλλειμμα του 7% σε πρωτογενές πλεόνασμα του 6% θα αποτελεί πρωτόγνωρο θαύμα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία (με πιθανή εξαίρεση την Τζαμάϊκα της δεκαετίας του 1970, τότε που οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες οδήγησαν σε πλήρη κοινωνική κατάρρευση).
Και το πακέτο στήριξης του ΔΝΤ-ΕΖ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Ευρωζώνης) δεν θα βοηθήσει;
Όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά κινδυνεύει να αποβεί καταστροφικότερο από την άμεση πτώχευση. Κατ' αρχήν, το ΔΝΤ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς το Ταμείο δεν μπορεί να μας δανείσει πάνω από 15 δις σε μια χρονιά που μέχρι τα τέλη της χρειαζόμαστε μόνο για αποπληρωμές 20 δις.
Μετά τι;
Αν συζητάμε σήμερα περί ΔΝΤ ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποί του ήρθαν έτοιμοι, με συγκεκριμένα ποσά, συμβόλαια και επιτόκια. Αντίθετα, η ΕΖ ακόμα συν-σκέπτεται για το αν, για τον ποσόν, για το επιτόκιο. Και δεδομένου ότι ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν τι και αν θέλουν να μας προσφέρουν ως αρωγή, το μεγάλο μέρος του πακέτου (30 δις) ακόμα υπάρχει μόνο στην συλλογική μας φαντασία. Αν μάλιστα οι εταίροι μας επιμείνουν στο επιτόκιο του 5%, καλύτερα να κατεβάσουμε τα ρολά σήμερα.
Το ΔΝΤ δεν με φοβίζει καθώς, υπό τον Στρος-Καν, τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εξιλεωθεί για τα πρότερα εγκλήματά του στην Αφρική, στην Λ. Αμερική και στην Ν.Α. Ασία.
Αυτό που με φοβίζει είναι ότι η ΕΖ παίζει στην περίπτωσή μας τον ρόλο που έπαιξε το ΔΝΤ στην Αργεντινή την περίοδο 1998-2002. Πράγματι, η ΕΖ επέλεξε να εμπλέξει το ΔΝΤ μόνο και μόνο για να μοιραστεί με αυτόν τον "στιγματισμένο" οργανισμό την ενοχή.
Ας δούμε λοιπόν τον ρόλο του ΔΝΤ πριν μια δεκαετία στην κρίση της Αργεντινής ώστε να αναδειχθεί ο λόγος που φοβάμαι ότι, σήμερα, αντίστοιχο ρόλο παίζει η ΕΖ στην περίπτωση της Ελλάδας:
Εκείνη την εποχή η Αργεντινή πέρασε μια κρίση που κυριολεκτικά κατέστρεψε ολόκληρη την μεσαία τάξη, έφερε την απόλυτη φτώχεια στις λαϊκές τάξεις και συγκλόνισε την χώρα με τρόπο που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί. Πως ξεκίνησε αυτή η εξέλιξη;
Να θυμίσω ότι στην δεκαετία του 1980 η Αργεντινή, με σκοπό να υπερβεί το δυσάρεστο προηγούμενο του πληθωριστικού της παρελθόντος, "έδεσε" το νόμισμά της με το Αμερικανικό δολάριο επιβάλλοντας την ισοτιμία ένα-πέσος-προς-ένα δολάριο. Η φαεινή αυτή ιδέα δεν ήρθε ουρανοκατέβατη στην Αργεντινή: της την πρότειναν οι "τεχνοκράτες" του ΔΝΤ.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε, τα επιτόκια έπεσαν και η χώρα άρχισε να αναπτύσσεται με 4% ετησίως, από το 1998 τα προϊόντα της Αργεντινής έδειχναν σημάδια μειωμένης ανταγωνιστικότητας απέναντι στα εισαγόμενα λόγω της σταθερής ισοτιμίας μεταξύ πέσος και δολαρίου (σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία;).
Όταν το εμπορικό ισοζύγιο μπήκε βαθειά στο κόκκινο και η εγχώρια οικονομία σε ύφεση, οι πλουσιότεροι Αργεντινοί και οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην χώρα φοβήθηκαν ότι η σταθερή ισοτιμία κινδυνεύει.
Άρχισαν λοιπόν να μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια (με την σταθερή ισοτιμία ένα προς ένα) εξαφανίζοντας λίγο-λίγο τα αποθέματα δολαρίων του κράτους. Τότε, το ΔΝΤ, αντί να παραδεχτεί το σφάλμα του, προσέφερε το ένα δάνειο μετά το άλλο στην κυβέρνηση της Αργεντινής με σκοπό να προστατευτεί η ισοτιμία δολαρίου-πέσος. Την περίοδο 1998-2002 η Αργεντινή δανείστηκε το αστρονομικό ποσό των 50 δις δολαρίων για να διατηρήσει την ισοτιμία αυτή.
Το 2002, και αφού όλοι οι "έχοντες" είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που τους έδινε η συγκεκριμένη ισοτιμία (που κρατιόταν εν ζωή με τα δάνεια του ΔΝΤ) για να εξάγουν τον πλούτο τους από την Αργεντινή (μετρητά και έσοδα από πωλήσεις ακινήτων) στην Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, η ισοτιμία κατέρρευσε.
Σύντομα ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε 4 πέσος, η ανεργία εκσφενδονίστηκε στα ουράνια και μεσοαστές κυρίες έβγαζαν τα έπιπλά τους στα πεζοδρόμια όπου τα προσέφεραν για μια πλαστική σακούλα λαχανικών. Όσο για το τεράστιο χρέος προς το ΔΝΤ, το κληρονόμησαν εκείνοι που δεν είχαν χρήματα να βγάλουν στο εξωτερικό όσο τα δολάρια του ΔΝΤ εισέρρεαν στα ταμεία του κράτους.
Από το 2005 η Αργεντινή άρχισε να ανακάμπτει επωφελούμενη από την ραγδαία υποτίμηση του πέσος και, κυρίως, από την διογκούμενη ζήτηση των αγροτικών της προϊόντων στην ανερχόμενη Κίνα - ιδίως της σόγια. Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης ήταν η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έτσι ώστε η χώρα να μην χρειαστεί να ξαναδεί μπροστά της τους "τεχνοκράτες" του, ακόμα και αυτούς με το νέο image που προωθεί ο Στρος-Καν. Όμως, παρά την ανάκαμψη, το τραύμα της περιόδου 1998-2002 παραμένει νωπό.
Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο φόβος μου είναι ότι οδεύουμε στον δρόμο που χάραξε η Αργεντινή του 2002. Κάθε μέρα που περνά τα δάνεια που παίρνουμε, είτε από τις αγορές είτε αυτά που υποτίθεται ότι θα μας δώσει ο μηχανισμός ΔΝΤ-ΕΖ, μου θυμίζουν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Αργεντινή της περιόδου 1998-2002: Δάνεια που μας κρατούν εντός του ευρώ προσωρινά αλλά τα οποία κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε. Και τότε;
Το 2002 η χώρα του τάνγκο (ας με συγχωρήσουν οι φίλοι Ουρουγουανοί που το διεκδικούν) προέβη και σε στάση πληρωμών αλλά και σε απώλεια ενός (ουσιαστικά) κοινού νομίσματος δολαρίου-πέσος με τέσσερα χρόνια και 50 δις δολάρια μεγαλύτερη καθυστέρηση από όσο έπρεπε. Το 2012 τι επιφυλάσσει σε εμάς; Νομίζω ότι μας επιφυλάσσει ένα εκ των ακόλουθων δύο σεναρίων:
(1) Στάση πληρωμών που όμως θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος λόγω ενός απίστευτα αναποτελεσματικού δανεισμού δεκάδων δις ευρώ του οποίου η μόνη λογική εν τέλει είναι η καθυστέρηση της στάσης πληρωμών ώστε να διασωθούν οι Γερμανικές τράπεζες που θα χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που εμείς "αγοράζουμε" (δανειζόμενοι) εκ μέρους τους ώστε να προλάβουν να πουλήσουν τα ομόλογά μας.
(2) Την συνειδητοποίηση εκ μέρους της Γερμανίας ότι, αν θέλουν να κρατήσουν το ευρώ ως έχει, δηλαδή να αποτρέψουν αλυσιδωτές κρίσεις τύπου Αργεντινής εντός της ευρωζώνης, θα πρέπει επί τέλους να κατανοήσουν ότι μία πραγματική οικονομική ενοποίηση, ιδίως μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση τύπου 1929 ή 2008, απαιτεί ανακύκλωση των πλεονασμάτων - δηλαδή, πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση.
Αν κρίνουμε από τις έως τώρα συμπεριφορές των βορείων εταίρων μας, οδεύουμε ολοταχώς προς το πρώτο σενάριο. Και αν πραγματικά μας ενδιέφερε να συμβάλουμε προς την προώθηση του δεύτερου σεναρίου, η κυβέρνησή μας δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση με την κα Μέρκελ. Οι βέλτιστες υπηρεσίες του πρωθυπουργού τόσο στην ελληνική όσο και στην γερμανική κοινωνία, η οποία μακροπρόθεσμα θα θιγεί από την κατάργηση του ευρώ, θα προσφέρονταν αν έθετε την κα Μέρκελ προ ενός απλού διλήμματος:
Άμεση στάση πληρωμών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ευρώ) ή πραγματική οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης.
Δυστυχώς, αντί για αυτό, έχουμε εμπλακεί σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση που μας σέρνει όλο και κοντύτερα σε ένα Αργεντίνικο τάνγκο εντός της ευρωζώνης, με την υποχρεωτική συμμετοχή και άλλων δεινοπαθούντων χωρών (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία - ακόμα και Γαλλία), του οποίου η λογική κατάληξη είναι ο προαναγγελθείς θάνατος του ευρώ.

Άλλα σχετικά άρθρα του Γιαν. Βαρουφάκη

Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας

Χρεοκοπούμε;

Τι αρνείται η Γερμανία;

Συνέχεια...

Στην τελική ευθεία ο «Καλλικράτης»



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Οι 57 σημερινές νομαρχίες και τα 19 επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από 7 κεντρικές διοικήσεις.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας…”

Πενταετής θητεία των αιρετών

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών ενώ το δικαίωμα της συμμετοχής στη ψηφοφορία έχουν πλέον οι νέοι από το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ο κ. Ραγκούσης όμως είπε ότι από την επόμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, δηλαδή από τις εκλογές του 2014 αυτές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.

Τα οικονομικά των ΟΤΑ : οι καλλικράτειοι δήμοι θα τροφοδοτούνται από :

Το Φόρο Εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας,
το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι ΚΑΠ των Περιφερειών θα περιλαμβάνουν:

Το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας,
το Φόρο Εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

ΟΛΟΣ Ο ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΕΔΩ




Συνέχεια...

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Έκθεση Τουριστικής Προβολής των Κυκλάδων

Από 3 - 7 Μαΐου 2010 θα πραγματοποιηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων η 2η Έκθεση Τουριστικής Προβολής των Κυκλάδων, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ στον σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Το πρόγραμμα της έκθεσης είναι:

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010, 12 μεσημέρι – 9μμ.
Εγκαίνια – μουσική εκδήλωση από τις 6μμ – 8μμ.
Τα εγκαίνια έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους οι Κυκλαδίτες: Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης και ο Γ.Γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Πουσσαίος.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν για την προσφορά τους στη νησιώτικη μουσική παράδοση οι κυρίες Ειρήνη Χάλκου (Χαλκορήνη), ποιήτρια και Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, ερμηνεύτρια.

Τρίτη 4 Μαΐου2010, 10πμ – 9:00μμ. Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τις 6μμ – 8μμ.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010, 10πμ – 9μμ. Αφηγήσεις από την λαϊκή προφορική παράδοση των Κυκλάδων από τις 6μμ – 8μμ.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010, 10πμ – 9μμ. Μουσική εκδήλωση από τις 6μμ – 8μμ.
Παραδοσιακοί χοροί της Νάξου από το Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών (Χ.Ο.Φ.)

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010, 10πμ – 9μμ. Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τις 6μμ – 8μμ.

Συνέχεια...

Απ’ τη βολή κι απ’ την ανάποδη …

Προληπτικός δεν είμαι αλλά …

.. τρομάζω στην ιδέα να ακολουθήσει ο «Καλλικράτης» την πορεία της οικονομίας.
Παραδόθηκε κι αυτός στον πρωθυπουργό όπως ο προϋπολογισμός, σε … στικάκι!



Τρελαίνομαι με τις προσθαφαιρέσεις …

.. των εκπροσώπων των επαγγελματικών φορέων της Νάξου.
Τώρα που δεν «δένει» το ΜΥΚΟΝΟΣ, χάνονται τόσες αφίξεις, επί τόσες πορτοκαλάδες, επί τόσες διανυκτερεύσεις, επί και ξανά συν …
Έτσι σκεφτόσαστε πάντα αδέλφια και ήρθε το μείον και το διά ..

Όταν ακούσετε …

… στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι: Μηδέν εις το πηλίκο, ανεβείτε στο τραίνο. Θυμάστε το ραντεβού με την ιστορία που είχαμε δώσει κάποτε;
Τελικά δε χάσαμε το τραίνο.

Συνέχεια...

Σε "junk" (σκουπίδια) υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P




Ο S&P υποβάθμισε τα Ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία σκουπίδια, που φέρουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης των τόκων και αποπληρωμής στη λήξη.

Οι κερδοσκόποι φαίνεται πως προεξοφλούν πλέον ξεκάθαρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ακόμα και στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις αυτές η Ελλάδα συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες πτώχευσης παγκοσμίως, ακόμα σε σχέση με την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Τα ελληνικά CDS (όπως παρακολουθούνται από την CMA Datavision) σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 797 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 46,07% για την Ελλάδα, ακολουθεί η Βενεζουέλα (43,65%), η Αργεντινή (43,15%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,61%), η Ουκρανία (32,08%), η Πορτογαλία (26,11%) και το Ιράκ (25,79%).


Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, καθώς μετά την κατάρρευση του νομίσματος το 2001 η χώρα ανέστειλε τις πληρωμές για χρέος περίπου 95 δισεκατομμυρίων. Στη συνέχεια, το 2005, η κυβέρνηση προσέφερε στους πιστωτές της, που κυμαίνονται από ιταλούς συνταξιούχους μέχρι συνδικάτα αμερικανών εκπαιδευτικών και hedge funds της Wall Street μόλις 30 σεντς στο δολάριο, εφόσον συμφωνούσαν να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογά τους για νέα. Περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων χρέους δέχθηκαν απρόθυμα τη συμφωνία. Πάντως, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμα σε διαμάχη με κάποιους κατόχους ομολόγων της, οι οποίοι δε δέχονται την πρόταση της χώρας για swap παλιότερου χρέους 20 δισ. δολαρίων.

Συνέχεια...

Τους ξεχάσατε ε;


Κακώς, πολύ κακώς!


Ήρθε ο λογαριασμός.

Σε λίγες ώρες
που θα καβατζάρουμε τις 700 μονάδες
θα καταλάβετε ότι και το
«αρχαίο πνεύμα αθάνατο»
πεθαίνει!

Συνέχεια...

Σωστός ο Νίκος …

Συνέχεια...

Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο μοναδικός …

Παύθηκε τελικά από τα καθήκοντά του με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Νομαρχίας Κυκλάδων ο διευθυντής Πολεοδομίας Σύρου, ο οποίος βρέθηκε απ’ τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης να έχει στην κατοχή του πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογούνται από τον μισθό του. Ο νόμος βέβαια του δίνει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα σε 30 ημέρες και να εξεταστεί η υπόθεση του και σε β΄ βαθμό.

Πηγή: ALPHA
Ρεπορτάζ: Μ. Παπαβλάχου

Συνέχεια...

TAMEIO ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής ,
Σας προτείνω την δημιουργία Ταμείου Συγγνώμης Πολιτικών. Θα είναι μια πρωτοβουλία - η εθελοντική και ενυπόγραφη συγκέντρωση συγγνώμης των πολιτικών- που θα μειώσει την οργή των εφήβων και σας προτείνω να την θέσετε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω , η πρότασή μου να βρει ευρύτατη αποδοχή από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών , γεγονός που θα δείξει ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ακόμη αξίες και.....
φιλότιμο.

Κύριε Πρόεδρε ,
στην εφηβεία μου νιώθω ότι έχει υποθηκευθεί το μέλλον μου,
η υπόλοιπη μου ζωή ,τα όνειρα μου ,οι σπουδές μου ,η οικογένεια που πρόκειται να δημιουργήσω.
Νιώθω μια ανασφάλεια για το μέλλον μου και για την ίδια μου την χώρα. Και την νιώθω χωρίς να έχω ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου. Και χωρίς να έχω πάρει αποφάσεις ή να έχω εισακουστεί έστω και μία στιγμή ως πολίτης της χώρας μου.

Πιστεύω λοιπόν πως πρώτα έπρεπε να δημιουργήσετε το Ταμείο Συγγνώμης των Πολιτικών και μετά το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.

Κύριε Πρόεδρε ,αν υλοποιήσετε την πρόταση μου - που δεν το πιστεύω – όταν ενυπόγραφα κάποιος από τους πολιτικούς των τελευταίων δεκαετιών και των σημερινών «αποταμιεύσει» την συγγνώμη του στο προτεινόμενο Ταμείο ,τότε και εγώ θα ενισχύσω οικονομικά το δικό σας Ταμείο με αθώες ιδέες , εφηβική δύναμη, και ελπιδοφόρα όνειρα.

Την λέξη Συγγνώμη την γράφω με δύο «γγ» , γιατί πρέπει να ξεχωρίζει από την Συγνώμη που ζητούν καθημερινά οι απλοί άνθρωποι. Πρέπει αυτή η Συγνώμη να ‘ναι διαφορετική. !!!

Με εκτίμηση
Σιαμάγκα Θ. Χριστίνα
Μαθήτρια Γυμνασίου Κατερίνης


www.ksipnistere.blogspot.com


Συνέχεια...

Αν και εμείς δεν έχουμε καμία σχέση …


… με την «Τρίτη Ηλικία»,


μας αρέσει
και η «παρέα»
και η ενημέρωση
και η πρόληψη
αλλά πολύ περισσότερο η συμμετοχή και η συμπαράσταση στο συνάνθρωπό μας …







Συνέχεια...

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Corruptio optimi pessima *

*η διαφθορά των καλυτέρων είναι η χειρότερη

Συνέχεια...

«Καλλικράτης» ή μήπως «Ξενοκράτης» …

… για την αντιμετώπιση
λιμών,
σεισμών
και καταποντισμών


Κατατίθεται αύριο στη Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση ο «Καλλικράτης». Το νομοσχέδιο που θα καθορίσει και θα ρυθμίσει το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Το ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό έχει επικεντρωθεί στο χωροταξικό, δηλαδή στο μοίρασμα της … «λείας», γεγονός που προδικάζει μαζί με τις άλλες παραμέτρους το μέλλον του εγχειρήματος …

Όλα έχουν γίνει με το πνεύμα, το γράμμα και τα ήθη των καιρών που διανύουμε.

Πρώτα έγινε «δημόσια διαβούλευση !» και μετά …
ΤΥΠΟΣ: “ Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε -σύμφωνα με πληροφορίες- το σχέδιο «Καλλικράτης» στους επιθεωρητές της «τρόικας» (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ)…”

Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα του τύπου…

«... στην ουσία καταργούνται τα «κύτταρα» της δημοκρατίας, δηλαδή οι ΟΤΑ, περιθωριοποιούνται οι τοπικές κοινωνίες, και το σάπιο πολιτικό σύστημα γίνεται ακόμα πιο συγκεντρωτικό και ελέγξιμο από το «καθεστώς»…»

«…Οι διαρροές πληροφοριών για τα όρια των νέων δήμων, αλλά και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του νέου χάρτη, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα σε αρκετές περιοχές της χώρας…»

«…Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει μέχρι την τελευταία στιγμή το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί…»

«…Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα. Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές…»

«…Τα πάνω κάτω έρχονται για τους εργαζομένους σε δήμους, νομαρχίες και κρατικές περιφέρειες με τον «Καλλικράτη», ο οποίος θα σημάνει σειρά μετατάξεων για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό, καθώς και απολύσεις για συμβασιούχους των οποίων ολοκληρώνεται η σύμβαση…»

“…Μετά τη δημοσιοποίηση από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση του χάρτη για τον «Καλλικράτη» αναμένεται να «κλειδώσει» και ο νέος εκλογικός νόμος για τις βουλευτικές εκλογές. Η κυβέρνηση μάλιστα είναι αποφασισμένη να τον προωθήσει άμεσα, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και τις έντονες διαφωνίες βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι διαβλέπουν ότι αποδυναμώνεται σημαντικά ο ρόλος τους…”

Αναλυτικότερα:

Στην ευθεία ο «Καλλικράτης»

Άρθρο του Γιάννη Ραγκούση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τον Καλλικράτη

Ο Καλλικράτης είναι ένας αλλά...
Μισθοί πολλών ταχυτήτων στην Αυτοδιοίκηση για το ίδιο αντικείμενο.
Αδικημένοι οι υπάλληλοι των Νομαρχιών


ΟΛΑ ΚΑΛΑ… όπως λέει και ο «Σάκης» !!!!

Συνέχεια...

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Σ’ αυτό το σενάριο …

Δεν θριαμβεύει το καλό.
Νικάει ο κακός δράκος!


Συνέχεια...

Η αλληλεξάρτηση φύσης και ανθρώπου κινδυνεύει να αναιρεθεί.


Με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει στις 2 Μαΐου με πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού Δρυμαλίας, για να διατηρήσουμε τις τοπικές ποικιλίες, είναι ανάγκη να αναδειχθεί ένα τεράστιο πρόβλημα που θα επηρεάσει τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια.


Η μεταspeead οικονομική κατοχή θα φαντάζει πολύ ρομαντική μπροστά σ εκείνο που θα συμβεί, αν επιτρέψουμε να επικρατήσουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.


Η φύση χιλιάδες χρόνια έθρεψε τον άνθρωπο με τα φυσικά προϊόντα της και με τους σπόρους της.

Αυτή η αλληλεξάρτηση φύσης και ανθρώπου κινδυνεύει να αναιρεθεί.


Οι φυσικές ανάγκες του ανθρώπου είναι η τροφή, το νερό και το οξυγόνο. Όλες οι υπόλοιπες ανάγκες είναι συμπληρωματικές. Τις φυσικές ανάγκες επιδιώκουν να ελέγξουν στο μέλλον για να γίνουμε απόλυτα ελεγχόμενοι, όχι πλέον σαν Κράτη αλλά σαν άτομα.

Σχετικές αναρτήσεις μας
Κίνδυνοι από τη μεταλλαγμένη Γερμανική πατάτα
Η Ελλάδα θα επιμείνει να λέει «όχι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένωνΑδειοδότηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σχεδιάζει η Κομισιόν

Συνέχεια...

Ε, όχι πια τέτοιος παραλογισμός


Το ΔΝΤ είναι αυτό που είναι και δεν είναι ούτε φιλόπτωχο ταμείο ούτε η 3η Διεθνής.
Μήπως ήρθε απρόσκλητο να μας κυβερνήσει;

Μην παραλογιζόμαστε.

Εμείς, εννοώ σαν χώρα, το καλέσαμε εξ ανάγκης γιατί το σύστημα ήταν άσωτο κι εμείς απλά κάναμε μπανιστήρι στις ακολασίες του χρόνια τώρα.

Όσοι δαιμονοποιούν το ΔΝΤ το κάνουν για να καλύψουν την ιδεολογική και πολιτική υστέρησή αλλά και την ευθύνη τους για ό,τι έχει συμβεί.
Είναι σαν να δαιμονοποιούν κάποιοι τη σχέση Η2Ο και να καταγγέλλουν πως δεν κάνει νερό। Προφανώς θέλουν να κρύψουν κάτι ακόμα πιο παράλογο.

Χθες προβλήθηκαν με προκλητικό τρόπο:

- ο Σαμαράς που ως μωρή παρθένος δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί στη χώρα και καταγγέλλει την προσφυγή στο ΔΝΤ και

- ο Παπαδόπουλος (ξέρετε είναι αυτός που προτείνει για υπερυπουργό ο Μητσοτάκης και ο Καρατζαφέρης) ως νέος σωτήρας να εισηγείται ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Αμφότεροι υπήρξαν υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων και χωρίς αυτοκριτική για όσα μας κληροδότησαν έχουν το θράσος να καταγγέλλουν και να μας προτείνουν δήθεν λύσεις.

Απόλυτος παραλογισμός και σύγχυση που δημιουργείται πίσω από το κομματικό μελάνι για τη δόξα του αλάθητου και της κυριαρχίας των μηχανισμών και των εφεδρειών που το εκφράζουν.

Συνέχεια...

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ένα κόμμα, πέντε πολιτικές, η εξής ΜΙΑ…

… του Γιωργάκη
που νόμισε πως έγινε Γιώργος και … πονηρός!


Το ερώτημα είναι:

Έχουν «πολιτική νομιμοποίηση» οι χειρισμοί του Γιωργάκη;
Στις προεκλογικές του δεσμεύσεις υπήρχε, έστω για δείγμα , ένα από τα «σωτήρια» μέτρα που πήρε μέχρι τώρα και από αυτά που πρόκειται να πάρει ;

Αν σε έξι μήνες έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» δεν ήταν παρά «πράσιν’ άλογα», τι να περιμένουμε στους επόμενους εφιαλτικούς έξι μήνες;
Άσχετοι, δεν είναι.
Ανίκανοι, δεν είναι.
Αδίστακτοι; Ή και κάτι παραπάνω…


“Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πολιτικό και οι “υπεύθυνοι” κυβερνητικοί παράγοντες το αντιμετώπισαν ως καθαρά οικονομικό με αποτέλεσμα το Διεθνές Τραπεζικό Σύστημα να πλουτίζει και ο Ελληνικός Λαός να φορτώνεται τα επαχθέστατα βάρη εξαιτίας της αστοχίας των διαπραγματεύσεων…”
………………………………………………………………………………………
Και επειδή τέλος η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και μονόδρομους.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ ζητά την άμεση σύγκλιση Συνεδρίου για να επαναπροσδιοριστούν και να εγκριθούν οι πολιτικές του σοσιαλιστικού κινήματός μας.
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2010/04/blog-post_3982.html

«ένας λαός που έχει το ένα χέρι με υψωμένη γροθιά και το άλλο στη ζητιανιά»
http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_464.html#ixzz0m8xUu1Sf

Ο Παπανδρέου προσέτρεξε στο ΔΝΤ, επειδή οι Ρώσοι ετοίμαζαν πακέτο βοήθειας 50 δις;
http://troktiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_1632.html

“…να είμαστε αντιεξουσιαστές μέσα στην εξουσία…”
http://diktyon.wordpress.com/

“Πάγκαλε, όταν ξεπεζέψεις την τίγρη, θα σε φάει»
http://mimisandroulakis.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

… και δεν έχει μιλήσει ακόμα ο Λαλιώτης!



Συνέχεια...

Ανώνυμε φίλε σχολιαστή, τα ’μαθες τα νέα;


Είμαστε υπό κατοχή.

Είδες πως ο μικρόκοσμός μας, τα προσωπικά μας, ο χαβαλές και τελικά η έλλειψη πολιτικού λόγου που μας οδήγησε;


Φαντάζομαι, φίλε ανώνυμε σχολιαστή, να κατάλαβες πως όταν υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας και τον καθιστούμε πελάτη και μάλιστα σε πτωχευμένο μαγαζί, τελικά και πληρώνουμε και δεν αγοράζουμε τίποτα.

Γι αυτό ανοίγουμε πάλι το Blog σε ανώνυμους σχολιασμούς, και με την εμπειρία πια που αποχτήσαμε, να δοκιμάσουμε, αν μπορούμε, να κάνουμε ανώνυμα και πιο άνετα την κριτική και αυτοκριτική μας.

Συνέχεια...

Σταθερή «αξία» η Νάξος …


… στο ψηφοδέλτιο του Κυριάκου Τσίρου στο Γαλάτσι!
Μέχρι τώρα, πέντε στους δεκαοκτώ υποψηφίους, είναι Ναξιώτες!



ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΜΑΡΙΑ (Γραφίστρια, Πρόεδρος ΚΑΠΗ, πρώην αντιδήμαρχος)
ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Μαθηματικός-φροντιστής, αντιδήμαρχος οικονομικών)
ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Επιχειρηματίας, Πρόεδρος Δημοτικού Γυμναστηρίου)
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ (Λογιστής-φοροτεχνικός, Πρόεδρος Συλλόγου Κορωνιδιατών)
ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (Ιατρός παθολόγος- διαβητολόγος, οικογενειακός ιατρός ΙΚΑ)

Συνέχεια...