Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σε "junk" (σκουπίδια) υποβαθμίζει την Ελλάδα η S&P




Ο S&P υποβάθμισε τα Ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία σκουπίδια, που φέρουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης των τόκων και αποπληρωμής στη λήξη.

Οι κερδοσκόποι φαίνεται πως προεξοφλούν πλέον ξεκάθαρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ακόμα και στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις αυτές η Ελλάδα συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιθανότητες πτώχευσης παγκοσμίως, ακόμα σε σχέση με την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.
Τα ελληνικά CDS (όπως παρακολουθούνται από την CMA Datavision) σημειώνουν νέο ιστορικό υψηλό, στις 797 μ.β., επίπεδο που υποδηλώνει πιθανότητα πτώχευσης 46,07% για την Ελλάδα, ακολουθεί η Βενεζουέλα (43,65%), η Αργεντινή (43,15%), ενώ χαμηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται χώρες όπως το Πακιστάν (36,61%), η Ουκρανία (32,08%), η Πορτογαλία (26,11%) και το Ιράκ (25,79%).


Υπενθυμίζεται πως η Αργεντινή είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές, καθώς μετά την κατάρρευση του νομίσματος το 2001 η χώρα ανέστειλε τις πληρωμές για χρέος περίπου 95 δισεκατομμυρίων. Στη συνέχεια, το 2005, η κυβέρνηση προσέφερε στους πιστωτές της, που κυμαίνονται από ιταλούς συνταξιούχους μέχρι συνδικάτα αμερικανών εκπαιδευτικών και hedge funds της Wall Street μόλις 30 σεντς στο δολάριο, εφόσον συμφωνούσαν να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογά τους για νέα. Περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων χρέους δέχθηκαν απρόθυμα τη συμφωνία. Πάντως, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται ακόμα σε διαμάχη με κάποιους κατόχους ομολόγων της, οι οποίοι δε δέχονται την πρόταση της χώρας για swap παλιότερου χρέους 20 δισ. δολαρίων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άθελά σας, θέλω να πιστεύω, γίνεστε φωνή των κερδοσκόπων, χωρίς μάλιστα να ξέρετε το άθλημα. Αναδημοσιεύετε νούμερα, χωρίς στοιχειώδη κριτική για το παιχνίδι που παίζεται και χωρίς να ξέρετε τι γράφετε. Η... Ελλάδα είναι junk?
Ήμαρτον!

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΑΜΠΑΡΙ.ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟ 1 ΤΡΙΣ.ΣΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ;ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ. ταρζανακος