Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση της βάσης του 10 προτείνει η επιτροπή Μπαμπινιώτη


ΖΗΤΗΜΑ άμεσης κατάργησης της βάσης του δέκα ανοίγει η επιτροπή Μπαμπινιώτη, η οποία θα παραδώσει στις 20 Νοεμβρίου τις τελικές της προτάσεις για το νέο Λύκειο, το Εθνικό Απολυτήριο και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), όπως ονομάζεται επισήμως η επιτροπή, συμφώνησαν με πρόταση της ΓΣΕΕ για κατάργηση της βάσης του δέκα και θα τη συμπεριλάβουν στο τελικό πόρισμα.

Μάλιστα, η ΓΣΕΕ πρότεινε την εφαρμογή του μέτρου από τις επόμενες εξετάσεις, καθώς από το 2006 που εφαρμόστηκε με αποσπασματικό τρόπο, περισσότερες από 45.000 θέσεις έχουν μείνει κενές σε δεκάδες περιφερειακά Τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία έκτοτε απειλούνται με λουκέτο και υπολειτουργούν. Το νέο σύστημα Επίσης, τα περισσότερα μέλη του ΣΠΔΕ συγκλίνουν στη διαμόρφωση μιας πρότασης η οποία θα απομακρύνει τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα σε ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή το νέο εξεταστικό σύστημα θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Α΄ Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2011.

Αυτό καθώς οι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες του συμβουλίου εκτίμησαν ότι προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά ένα νέο σύστημα που θα αναβαθμίζει το Λύκειο και θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου ο βαθμός του οποίου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ- ΤΕΙ, πρέπει πριν αλλάξει το εξεταστικό σύστημα να αναβαθμιστεί το σχολείο από την πρώτη μέχρι την τελευταία βαθμίδα. Πρέπει δηλαδή να γραφτούν πρώτα νέα βιβλία, να διαμορφωθούν ενιαία πλαίσια σπουδών και νέα αναλυτικά προγράμματα, να επεκταθεί ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου, κ.λπ. και κατόπιν να αλλάξει το εξεταστικό.
Σχετικά με τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, οι περισσότεροι συμφωνούν στην ιδέα των περιφερειακών τεστ για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου και στις εξετάσεις έπειτα από την αποφοίτηση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, σε μαθήματα τη βαρύτητα των οποίων θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια. Αξιοσημείωτη παράμετρος είναι ότι σύμφωνα με αρκετές προτάσεις, ο υποψήφιος θα δηλώνει στο Μηχανογραφικό τη Σχολή που επιθυμεί να φοιτήσει και όχι συγκεκριμένο Τμήμα όπως σήμερα.

Οι Σχολές των ΑΕΙ- ΤΕΙ θα καθορίσουν εκείνες τα κριτήρια (τη βαρύτητα) επί των βαθμών του Απολυτηρίου του Λυκείου, καθώς και την εσωτερική διαδικασία με την οποία αυτοί μεταγενέστερα θα κατανεμηθούν σε τμήματα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544729&ct=1

Συνέχεια...

Να δω τους δεσποτάδες στους δρόμους…


…και ας βγει πρόεδρος η … Ντόρα!

Για το ευτελές ποσοστό 3 τοις χιλίοις στα δηλωμένα, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχουν και οι άδηλοι πόροι, το παπαδαριό ετοιμάζεται να σκίσει τις ζαρτιέρες του.

Μην βιαστείτε εν Χριστώ αδελφοί να μας κακοχαρακτηρίσετε.
Πιστοί είμαστε κι εμείς.

Απλά δεν ακολουθούμε το «ποίμνιο», διαχωρίζουμε τον απλό κλήρο, τους σεμνούς βιοπαλαιστές και οικογενειάρχες παπάδες, από τους χλιδάτους μεσίτες της «επουράνιας βασιλείας» και επειδή το καθήκον μετατρέπεται σε ελεημοσύνη που παραφράζεται σε κοινωνικό έργο, εμείς πιστοί στις Γραφές, ψέλνουμε σ’ όλους τους πλάγιους:

“ Γιώργο πάρτα όλα”

Blog: Έχουμε πει «Μακριά από μας οι θεοποιήσεις αλλά και οι μηδενισμοί». Το όποιο κοινωνικό έργο σαν ποσοτικό μέγεθος εκμηδενίζεται σε σύγκριση με την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία και μην πιστεύετε στον… Άνθιμο.

Συνέχεια...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Τόσος δρόμος, τόσος κόπος κι ούτε λίγο… μπάτουδο.


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγας έκανε νομίζουμε το αυτονόητο, το οποίο είναι και νόμιμο και ηθικό και πολιτικά επιβεβλημένο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε προγραμματισμένα τα χωριά της Νάξου με σκοπό, όπως αναφέρει «… να συνομιλήσει με τους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων και της Χώρας της Νάξου, αφενός για να τους ευχαριστήσει για τη στήριξή τους στο πρόσωπό του και αφετέρου για να κουβεντιάσει μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, με στόχο την επίλυσή τους.»

Επισκέφτηκε και την Κωμιακή.

Δεν περίμενε βέβαια να σημάνουν τριπλοκάμπανο και να τρομάξουν στη … Δονούσα, περίμενε όμως να βρεθούν δέκα άνθρωποι να πει μια καλημέρα.

Στο κάτω κάτω αν δεν επιδόσεις στον κυβερνητικό βουλευτή κατάλογο με τα προβλήματά σου σε ποιόν θα τον δώσεις;
Στον παπά της ενορίας που έρχεται δανεικός από την… Κόρωνο;

Η απλή λογική λέει ότι αν σε επισκεφτεί κυβερνητικός βουλευτής, και προβλήματα αν δεν έχεις , πρέπει να … εφεύρεις!

Κατά καιρούς έχουμε λάβει πολλές απόψεις για την κατάσταση στη Κωμιακή.

Κρατήσαμε δύο.

1. Αν καταφέρουν για άλλη μια φορά το … ακατόρθωτο, να εκλέξουν δηλαδή Δημοτικό σύμβουλο από… άλλο χωριό, θα μπουν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και

2. Ξεπέρασαν σχετικά ανώδυνα το στάδιο της … αφασίας και τώρα δραστηριοποιούνται να καθιερώσουν την Κωμιακή σαν Μητρόπολη της… Μπιρίμπας!

Κρίμα.


Συνέχεια...

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Γεννήθηκες στην Ελλάδα; Έλληνας





Ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά μεταναστών και δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές


Δικαίωση σε χιλιάδες μετανάστες δίνει διπλή ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση. Ψήφος στις δημοτικές εκλογές και ιθαγένεια στη δεύτερη γενιά αποτελούν χρόνια αιτήματα των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα και θα ικανοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Τη χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών σε μετανάστες ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και επιβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει άμεση υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος.

«Μπορούμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον»

ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ αντιμετωπίζουν το μέλλον και τις σπουδές τους η 16χρονη Στεφανία και η αδελφή της Μαρί, δεκατριάμισι χρονών. «Σκέφτομαι να σπουδάσω Διοίκηση Οικονομίας», λέει η Στεφανία, μαθήτρια Β΄ Λυκείου.
«Αισθάνθηκα χαρά και αισιοδοξία με τις εξαγγελίες για την ιθαγένεια. Το πρώτο βήμα έγινε. Μας αναγνωρίζουν και μπορούμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον, να προχωρήσουμε τις σπουδές μας». Η αδελφή της Μαρί, μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου, προσθέτει: «Είναι μια αρχή που δείχνει ότι μας ακούνε. Σκέπτομαι να σπουδάσω Ιατρική. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω».
«Για τους φόρους είμαι νόμιμη»
«ΖΩ στην Ελλάδα 27 χρόνια. Εδώ γεννήθηκα, εδώ πήγα σχολείο, εδώ γέννησα το παιδί μου. Άλλη πατρίδα δεν ξέρω, γιατί πατρίδα μου είναι η Ελλάδα. Όμως η χώρα μου με υποχρεώνει κάθε τρεις και λίγο να στήνομαι σε ατελείωτες ώρες για να πάρω την άδεια παραμονής σαν να είμαι ξένη. Θέλω τόσο εγώ όσο και το παιδί μου εδώ να συνεχίσουμε να ζούμε και όχι να αισθανόμαστε κάθε μέρα παράνομοι».
Το μωρό της Ραμπάμπ γεννήθηκε πρόωρα και χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη. Όσο εργαζόταν και είχε ένσημα η νοσηλεία της στο δημόσιο νοσοκομείο καλυπτόταν. Τώρα όμως που είναι άνεργη, όπως λέει, την ενημέρωσαν πως θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό μέσω της Εφορίας. «Για την πληρωμή των φόρων είμαι νόμιμη. Για τη ζωή όμως του παιδιού μου μού φέρονται σαν ξένη».
«Νιώθω σαν φυλακισμένος»
«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ κανονίζουν να πάνε διακοπές στο εξωτερικό και εγώ νιώθω σαν φυλακισμένος. Στην Ελλάδα ήρθα 13 ετών από τη Σαουδική Αραβία. Πήγα γυμνάσιο, λύκειο. Μετά πήγα να σπουδάσω στην Αμερική αλλά ξαναγύρισα εδώ που είναι η πατρίδα μου.

Με τα αδέλφια μου έχουμε ανοίξει επιχειρήσεις εισαγωγών- εξαγωγών, αλλά κάθε δύο χρόνια που πρέπει να ανανεώσω την άδεια παραμονής μου ξανανιώθω ξένος. Στέκομαι στην ουρά με ανθρώπους από το Πακιστάν και το Ιράκ που ήρθαν χθες και δεν γνωρίζουν να λένε καλημέρα. Αλλά για το ελληνικό κράτος εγώ που ζω εδώ 20 χρόνια και πληρώνω φόρους είμαι ένας ξένος. Φέτος πήρα την άδεια παραμονής με καθυστέρηση 7 μηνών, λόγω φόρτου εργασίας, όπως μου εξήγησαν. Για ένα ακόμη καλοκαίρι οι φίλοι μου έφυγαν χωρίς εμένα».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4544568

Συνέχεια...

"χτύπησε" η γρίπη και το ΓΑΛΑΤΣΙ

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εξέλιξης της νέας γρίπης από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), και το ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμφωνα με την εισήγηση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προς το Υπουργείο Παιδείας, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, αποφάσισε την παύση λειτουργίας του τμήματος Α1 του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, του τμήματος Α3 του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω και του τμήματος Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ, από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009 και για 7 ημέρες, λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης.

Συνέχεια...

Ο ΚΑΠΙΡΗΣ ΤΡΑΒΗΞΕ ΑΠΟ…21

Image and video hosting by TinyPic

Καλός και άγιος ο Γερμανός Καπίρης, αλλά στο τέλος θα μας κάνει να μην πιστεύουμε στ’ αυτιά μας.

Έχασε καθαρά με 2128 ψήφους διαφορά από το δεύτερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, το Συριανό Γιώργο Παπαμανώλη, και αφού τα έβαλε με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης που πιστεύει πως δεν τον στήριξαν, τώρα κάνει ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά της εκλογής Παπαμανώλη.

Ο λόγος; Ότι ο Παπαμανώλης είχε κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή ήταν Αντινομάρχης Κυκλάδων.

Ας υποθέσουμε ότι ισχύει αυτό.

Δεν μπορείς να λες ότι δεν έχεις τίποτα με τον Παπαμανώλη και ότι είναι…συλλογική η ένσταση, αφού αφορά 21 Αντινομάρχες σε όλη τη χώρα που εκλέχτηκαν βουλευτές. Η ένσταση είναι ατομική υπόθεση, θα μπορούσε αυτός να μην προχωρήσει.
Για να μη θυμηθούμε το νόμιμο και το ηθικό ή το πρόσφατο παράδειγμα του Ολυμπιακού με τον Πανσεραϊκό.

Αλλά κάναμε μια αφαίρεση. Υποθέσαμε ότι υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας για τον Αντινομάρχη. Είναι όμως έτσι;

Ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, όταν τροποποιήθηκε το άρθρο 56, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, γράφει ότι στο κώλυμα εκλογιμότητας «υπάγονται πλέον και τα ανώτατα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού(δηλ. εν προκειμένω οι νομάρχες), που δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμα και αν παραιτηθούν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νομάρχης εμπίπτει στο κώλυμα αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της 4ετούς νομαρχιακής θητείας για την οποία εξελέγη, μετά όμως τη λήξη της 4ετούς αυτής περιόδου μπορεί να είναι, χωρίς κανένα κώλυμα, υποψήφιος βουλευτής».

Αυτά γράφει ο έγκριτος συνταγματολόγος και εισηγητής της συνταγματικής αλλαγής.

Αλλά και χωρίς να επικαλεστούμε αποφάσεις του Εκλογοδικείου, και μόνο η ερμηνεία της φράσης «ΑΙΡΕΤΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΟ ΟΡΓΑΝΟ» είναι φανερό ότι παραπέμπει στο νομάρχη.
Ο Αντινομάρχης δεν εκλέγεται ως τέτοιος αλλά ορίζεται μετά τις εκλογές με απόφαση του νομάρχη από μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου.

Μήπως λοιπόν ο κ.Καπίρης πρέπει να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του για να μην κάνει άλλο ένα φάουλ;

Συνέχεια...

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Πέρασε με…ΚΟΚΚΙΝΟ και όποιον πάρει ο χάρος…


Ο τέως Περιφερειάρχης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (Νοτίου Αιγαίου) Χαράλαμπος Κόκκινος τα έκανε…λίμπα σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό «Μεσόγειος» της Νάξου.

Και μάλιστα-δυστυχώς- χωρίς δημοσιογραφική αντίσταση.

Συνηθισμένος στους μονολόγους και με πάθος πολιτικού χούλιγκαν και φανατικού ΟΝΝΕΔίτη ωραιοποίησε τη θητεία του(δεν υπήρχε πιο κομματικός Περιφερειάρχης ανά την Ελλάδα, λέμε εμείς) και επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, επειδή τον απέλυσε μέσω του διαδικτύου και δεν του έδωσε τη… χαρά να παραδώσει στον αντικαταστάτη του!

Φρύαξε, επειδή η κυβέρνηση έκανε δεκτή την παραίτησή του! Ήθελε να την βρίζει από το θώκο του Περιφερειάρχη.

Πάει καλά ο άνθρωπος;

Δάσκαλε (Περιφερειάρχη) που δίδασκες…(αν μπήκες ποτέ σε αίθουσα διδασκαλίας).
Μέχρι προχθές, παρόλο που λες ότι παραιτήθηκες πριν ένα μήνα, έτρεχες να δεις εκτελούμενα έργα στα νησιά, για να μη χάσεις την προβολή και των τελευταίων ημερών. Άλλωστε δεν έκρυψες ότι θα είσαι «παρών» στις επόμενες εκλογές.

«Εδώ είμαστε και θα τα πούμε», βροντοφώναξε οργισμένα, μήπως τον φοβηθούμε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ως ανίκανη και εμπαθή, που αθετεί τις υποσχέσεις της, δημιουργεί θολό τοπίο, κάνει διωγμούς και επιδίδεται σε ρεβανσισμό…

Αλήθεια κ. Κόκκινε;(μπλε, τέλος πάντων, για να μη ξεχνιόμαστε). Αν ένας Περιφερειάρχης έπρεπε να σαλπάρει, αυτός θα ήσουν εσύ, ο πρώτος εκλεκτός του Πάκη (ξέρεις εσύ).

Είπες ακόμα ότι θα πας από αύριο στη Ρηγίλης, στην κεντρική διοίκηση της ΝΔ. Πού θα πήγαινες δηλαδή; Αναπληρωτής σε κανένα σχολείο;

«Φεύγω πλήρης ημερών», είπες. Ξέρεις πότε χρησιμοποιείται αυτή η φράση;
Ή μάλλον πότε την λένε άλλοι και δεν τους ακούει αυτός που έχει… φύγει;

Το καταλαβαίνουμε ότι εννοούσες κάτι άλλο. Αλλά πώς φεύγεις πλήρης «πολιτικών» ημερών αφού από την άλλη λες ότι θα μείνεις;
(Κάτι μας λέει ότι το βουλευτιλίκι σε ενδιαφέρει….).

Εκείνο όμως που έκανε άσχημη εντύπωση στους ακροατές είναι το χαμηλό, το ανεπαρκές επίπεδο της τοπικής δημοσιογραφίας. Η κα Μπράουν ούτε μια στιγμή δεν τον στρίμωξε, δεν του έκανε ούτε μια οχληρή ερώτηση, δεν έκανε έστω το συνήγορο του διαβόλου. Απεναντίας, συμφώνησε ότι είναι ανίκανη η κυβέρνηση, επειδή δεν έχει ακόμα ορίσει…Αρχηγό της Αστυνομίας!!!

Τέλος επένδυσε και στη… Ντόρα, άρα κιμωλία είναι δύσκολο να πιάσει στο χέρι του…


Συνέχεια...

"Ξερολιθιές της Γεύσης" από τον Απεραθίτικο Σύλλογο..

Συνέχεια...

Ο Γιώργος Ανωμερίτης….


… Διευθύνων Σύμβουλος στον Ο.Λ.Π !

Ζεστό και αποκλειστικό.

Δεν έχουμε βέβαια τα πρώτα σχόλια των… Κινέζων και τον αριθμό πρωτοκόλλου της … αίτησης που υπέβαλε ηλεκτρονικά.

Συνέχεια...

Ένα μικρό διάλειμμα…

… γιατί τα καλύτερα έρχονται..


Από το http://ophioussa.blogspot.com/

Με πολύ διάθεση και φαντασία ένας στάβλος
μεταβάλλεται σε διακοσμητικό αρχιτεκτονικό στοιχείο…
Στα χωριά μας τέτοιοι, έστω ξέφραγοι χώροι, υπάρχουν πολλοί.
Διάθεση για απλή δημιουργία υπάρχει;

… και λίγη ωτο-θεραπεία..

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Συνέχεια...

Τελευταίο κατάλοιπο της θεοδικίας


Έχουμε αναφερθεί και σχολιάσει τα των ορκωμοσιών << Τα του Καίσαρος …. και τα του Θεού ….
Άθεες θρησκείες και θρησκευόμενοι πολιτικοί… >>


Επανερχόμαστε με αναδημοσιεύσεις που αφορούν το θέμα και με επιστημονικές ιστορικές αναφορές.



Φευ, όμως, η διδασκαλία της Εκκλησίας άλλα επιτάσσει...

…..Ηδη στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο βρίσκουμε σαφή την εντολή του ιδρυτού της: «εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως» (Ματθ. 5.34-37).



Η απαγόρευση απαντά και στους κανόνες του Μ. Βασιλείου, που επικυρώθηκαν από την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, ο οποίος ρητώς ορίζει ότι «ο όρκος απηγόρευται» (καν. 29).



Το θέμα αντιμετωπίζει και εγκύκλιος επιστολή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ανθίμου Δ΄ (1849), η οποία προσυπογράφεται και από τους λοιπούς Ορθόδοξους Πατριάρχες και τα μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που θεωρεί «αθέμιτον όλως...το ορκίζεσθαι τους ευσεβείς χριστιανούς, είτε κατ΄ ιδίαν είτε εν τοις δικαστηρίοις».


Η Πολιτεία τον επέβαλε


Σε απόλυτη συνέπεια προς τις επιταγές της Εκκλησίας θεσμοθετείται από τη νομοθεσία μας ότι οι κληρικοί όλων των βαθμών και οι ιερομόναχοι δεν ορκίζονται αλλά διαβεβαιώνουν στην ιερωσύνη ή την αρχιερωσύνη τους.



Τούτο επιτάσσει και ο ισχύων Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου για τη «διαβεβαίωση» που δίδουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και οι Μητροπολίτες μετά την έκδοση του διατάγματος περί αναγνωρίσεως και καταστάσεως αυτών και πριν από την ενθρόνισή τους.


Συνεπώς δεν είναι η Εκκλησία που απαιτεί την επιβολή του όρκου, αφού η διδασκαλία της τον απαγορεύει. Είναι η Πολιτεία που τον επέβαλε για να υπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς. Αλλά και η κοινωνική πραγματικότητα έχει, και στη χώρα μας, ριζικώς διαφοροποιηθεί.


Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που προτάσεις νόμων των τότε βουλευτών Στ. Παπαθεμελή και Ι. Κουτσοχέρα για κατάργηση της ορκοδοσίας δεν έτυχαν της αποδοχής της Βουλής.


Ο κ. Ι. Μ. Κονιδάρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.




Η πονηρία του όρκου


Το θέμα του όρκου μπορεί να το αντιμετωπίση κανείς από πολλές πλευρές, ήτοι θεολογική, φιλοσοφική, κοινωνιολογική, νομική κ.λπ. Διετυπώθησαν κατά καιρούς πολλές απόψεις για το αν πρέπει να θεσπίζεται ο όρκος σε χριστιανικά ή κοσμικά κράτη.
Θεωρώ ότι δύο είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί ένας κληρικός να εκφέρη την άποψή του για την διατήρηση ή την κατάργηση του όρκου. Η μία είναι ποια είναι η σκοπιμότητα της πρότασης για κατάργηση: Γίνεται από σεβασμό στον Θεό, στην Εκκλησία, στις προσωπικές πεποιθήσεις, ή από προσπάθεια αποθρησκειοποίησης της κοινωνίας; Η άλλη βάση είναι καθαρά θεολογική, που συνδέεται με μια εκκοσμικευμένη χριστιανική ζωή.

Οταν δη κανείς το θέμα από χριστιανικής πλευράς, δεν μπορεί να παρακάμψη τον απόλυτο λόγο του Χριστού: «Πάλιν ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις, ουκ επιορκήσεις, αποδώσεις δε τω Κυρίω τους όρκους σου. Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως». Και εξηγεί ότι δεν πρέπει να ορκίζεται κανείς ούτε στον ουρανό, ούτε στη γη, ούτε στα Ιεροσόλυμα, ούτε στην κεφαλή του- τον εαυτό του. Οι χριστιανοί που ζουν με την αλήθεια πρέπει να είναι ειλικρινείς: « Εστω δε ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου· το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστίν » (Ματθ. ε, 33-37).
Μπορεί κανείς να εντοπίση μερικά αγιογραφικά χωρία στα οποία φαίνεται ότι είναι αποδεκτός ο όρκος, αλλά ο λόγος του Χριστού είναι σαφέστατος και απόλυτος. Ο ιερός Θεοφύλακτος Βουλγαρίας λέγει ότι στην Παλαιά Διαθήκη «ουκ ην πονηρόν τότε το ομνύειν», αλλά «μετά Χριστόν εστί πονηρόν».

Οι Πατέρες της Εκκλησίας συνιστούν στους χριστιανούς να αποφεύγουν να δίνουν όρκους. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συνιστά: «Απαλλάγητε της των όρκων συνηθείας». Και όχι μόνο τους αποτρέπει να ορκίζονται, αλλά ομιλεί με καυστικό λόγο γι΄ αυτούς που το κάνουν, θέτοντας μάλιστα το χέρι τους στο Ευαγγέλιο, το οποίο απαγορεύει τον όρκο. Ερωτά: «Συ δε τον νόμον τον κωλύοντα ομνύναι, τούτον όρκον ποιείς;». Και αναφωνεί: «Ω, της ύβρεως! Ω, της παροινίας» , δηλαδή της διαγωγής του μέθυσου, της παραφροσύνης. Είναι σαν να θέλη κανείς να έχη σύμμαχο στην σφαγή τον νομοθέτη που κωλύει τον φόνο. Και επιλέγει: «Στένω και δακρύω και φρίττω», όταν βλέπη κάποιον να εισέρχεται στην Αγία Τράπεζα, «και τας χείρας θέντα και το Ευαγγέλιον αψάμενον και ομνύοντα».

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφερόμενος στους όρκους λέγει: «Ορκος ημίν εστί η του επερωτήσαντος και πεισθέντος πληροφορία». Ισχυρίζεται δε ότι δεν πρέπει κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να ορκισθή, αλλά εάν απατήθηκε και ορκίσθηκε να χύνη δάκρυα μπροστά στον Θεό. Και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς προτρέπει: «Φεύξη τον όρκον τελείως».

Ο όρκος, και μάλιστα όταν δίνεται πάνω στο Ευαγγέλιο, είναι παράβαση, αμαρτία, πονηρία, και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να δικαιολογήση την πράξη αυτή. Βεβαίως, όταν ζη κανείς σε εκκοσμικευμένες κοινωνίες, δυστυχώς αλλοιώνει τη διδασκαλία του Χριστού, όχι μόνον στο θέμα του όρκου, αλλά και σε άλλα θέματα.

Θεωρώ ότι ο όρκος που δίνεται στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μάλιστα πάνω στο Ευαγγέλιο, το οποίο τον απαγορεύει, πρέπει να καταργηθή- ίσως να αντικατασταθή με μια διαβεβαίωση- γιατί όχι μόνον δεν προσφέρει τίποτε, όταν δίνεται από άνθρωπο που έχει αμβλυμμένη συνείδηση, αλλά δίδει και αφορμή για άλλες παραβάσεις, όπως επιορκία και ψευδορκία.

Παράλληλα όμως πρέπει κατά λόγο δικαιοσύνης να καταργηθή και η διαβεβαίωση που δίνει ο Αρχιερεύς πριν από την ενθρόνισή του, ενώπιον του Ανωτάτου Αρχοντος, ότι θα τηρήση τους Ιερούς Κανόνες, ωσάν να μην έφθανε η ομολογία που έδωσε ενώπιον όλης της Εκκλησίας κατά τη χειροτονία του εις Επίσκοπο. Αυτή την πράξη την θεωρώ υποτιμητική του αρχιερατικού αξιώματος.


Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Κ. ΙΕΡΟΘΕΟΣ


Από το ΒΗΜΑ Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Συνέχεια...

Καταδίκη της Ιταλίας για την ύπαρξη σταυρού σε σχολικές αίθουσες


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για την παρουσία του σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου στις σχολικές αίθουσες, γεγονός που κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονιών να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία θρησκεύματος

Η ενάγουσα Σόλιε Λάουτσι, Ιταλίδα που διαμένει στο Αμπανο Τέρμε, έστελνε το 2001-2 τα δύο παιδιά της στο δημόσιο σχολείο της περιοχής της, σε όλες τις τάξεις του οποίου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.
Η Λάουτσι ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά επίσης, καθότι «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του ιταλικού κράτους.
Οι δικαστές στο Στρασβούργο, όμως, έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επεδίκασε μάλιστα το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.
http://www.i-reportergr.com/2009/11/blog-post_3765.html

Συνέχεια...

Αυτό το … «εις το επανιδείν», τι το ήθελε;


O πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
κ. Χαράλαμπος Κόκκινος,
δηλώνει «παρών» και προσωρινά μας χαιρετά…

Αγαπητοί Πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου,

Σήμερα 3-11-09 ενημερώθηκα μέσω διαδικτύου, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών την αποδοχή των παραιτήσεων μας που είχαμε υποβάλλει από τις 7-10-09.
Δεν γνωρίζω εάν αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκείνο όμως που διακρίνω, είναι η έλλειψη πολιτικής ευαισθησίας που θα έπρεπε να είναι διάχυτη στις περιπτώσεις της εναλλαγής των κομμάτων της εξουσίας, με συγκεκριμένη διαδικασία παράδοσης παραλαβής την οποία εσκεμμένα ή μη μου στερούν.

Δεν δέχτηκα ούτε τηλέφωνο, ούτε μία υπηρεσιακή επιστολή!!!

Έχοντας ολοκληρώσει τη μακροβιότερη θητεία στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια μας και τη χώρα μας στην τιμητική θέση του Αντιπροέδρου του Πολιτικού Γραφείου της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών), νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, τους εκπροσώπους των αρχών, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, τους συνεργάτες μου, τους ενεργούς πολίτες και τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία που διατηρήσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Τα τελευταία 5 ½ και πλέον χρόνια δουλέψαμε με αυταπάρνηση, προσπαθήσαμε συλλογικά - πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές που ορισμένοι προσπάθησαν να επιβάλουν - και για το λόγο αυτό καταφέραμε να πορευθούμε με συναίνεση στον κοινό δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα σήμερα, έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται πάνω από 1800 έργα μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου, το ΕΣΠΑ, τα αναπτυξιακά Προγράμματα του ΥΠΕΣ «ΘΗΣΕΑΣ» και «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και άλλα από εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2004 (όταν ανέλαβα Γενικός Γραμματέας της ΠΝΑ), τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ), η αξιοποίηση των πόρων ήταν μόλις 12.5%, ενώ στο τέλος του προγράμματος (Ιούνιος 2009) έφτασε το 115%, γεγονός που καταδεικνύει ότι όλες οι προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών του τόπου και των κατοίκων.

Οι πόροι που είχαμε στη διάθεση μας αξιοποιήθηκαν πλήρως επ’ ωφελεία των πολιτών, διότι υλοποιήσαμε σημαντικά έργα που άπτονται κάθε τομέα δραστηριότητας, μεταβάλλοντας την όψη των νησιών μας, στους δύο κατεξοχήν τουριστικούς νομούς της χώρας μας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα).

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου επωφελήθηκαν από καινοτόμες δράσεις μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε 15 Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το επενδυτικό κλίμα αποκαταστάθηκε με την επιχορήγηση 180 και πλέον επενδύσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο ενώ πάνω από 4000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και επίκειται η ενίσχυση και άλλων πολλών μέσω του ΕΣΠΑ.

Το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς μέσα από μία πολυδιάστατη καμπάνια ύψους 3,1 εκ €, ιδρύθηκαν δομές επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, στηρίχθηκαν οι κοινωνικές δομές φροντίδας και πρόνοιας των Δήμων, στηρίχθηκε η δια βίου κατάρτιση και επιμόρφωση αλλά και για πρώτη φορά προετοιμαστήκαμε τόσο έγκαιρα και οργανωμένα για να ανταποκριθούμε επάξια στην πρόκληση της Νέας Προγραμματικής Περιόδου, του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Περιφέρεια μας τιμήθηκε με το βραβείο RegionsStars 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε πλήθος άλλων διακρίσεων για τις καινοτόμες ενέργειές της.

Η επιτυχημένη πορεία του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης επιτρέπει σε όλους μας, να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και για την εξελικτική πορεία του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και τα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν οι ίδιες απορροφήσεις, οι ίδιες μεθοδικές προσπάθειες.

Εξάλλου, θα πρέπει να τονιστεί πως παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμπίπτει πλέον στο στόχο 2 (ανταγωνιστικότητα) εντούτοις η απερχόμενη κυβέρνηση Καραμανλή φρόντισε να υποστηρίξει επαρκώς την ανάγκη για έργα υποδομής διασφαλίζοντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από αμιγώς εθνικούς πόρους μέσω του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Οι συνολικοί πόροι που αναμένεται ότι θα εισρεύσουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά την περίοδο του ΕΣΠΑ (μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, των Τομεακών Προγραμμάτων και του Ειδικού Προγράμματος) ανέρχονται σε 1,2 δις €, πόροι ικανοί να εγγυηθούν την απρόσκοπτη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής του τόπου.

Οι προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ έχουν “ανοίξει”, η απορρόφηση του αγγίζει το 20% και με συγκεκριμένες δράσεις στο τέλος του έτους θα αυξηθεί. Ο- Η αντικαταστάτης μου βρίσκει την Περιφέρεια έτοιμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το ΕΣΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κανόνα ν+3 και τις απορροφήσεις πόρων που απαιτούνται και για το έτος 2010.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία μέσω των προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ναυπηγείο του Νεωρίου και η CAIR (οι δύο βαριές βιομηχανίες της περιοχής μας) ενισχύθηκαν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Διαθέτουμε 3,6 εκ. ευρώ για την τουριστική προβολή των νησιών μας και τη στήριξη καινοτόμων δράσεων όπως αυτή των πλωτών σεμιναρίων στους ποταμούς της Κεντρικής Ευρώπης σε μία εποχή που ο τουρισμός και η χώρα μας είναι αντιμέτωπες με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η μορφή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει πλέον αλλάξει.

Η Ελλάδα και τα νησιά μας προχώρησαν με γοργά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης και ελπίζω να πορευθούν με τον ίδιο ρυθμό και στο μέλλον.

Αναβαθμίστηκε η ποιότητα ζωής. Δώσαμε και κερδίσαμε κρίσιμες μάχες για καλύτερη ακτοπλοΐα και μεγαλύτερη πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων στα νησιά μας. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της λειψυδρίας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Η Κυβέρνηση Καραμανλή υλοποίησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στο λαό των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στηρίζοντας τα νησιά μας με έργα πνοής και δράσεις ζωής.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή και ύψιστη ευθύνη για εμένα να εκπροσωπήσω αυτή την Κυβέρνηση στα νησιά του Νότιου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αφήνω ένα έργο σημαντικό και πολυδιάστατο, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης, ευχόμενος αυτό να αποτελέσει το στέρεο υπόβαθρο για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του τόπου.

Αποχωρώ από την τιμητική θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πιο έμπειρος και πιο γεμάτος από τις ομορφιές και τη ζεστασιά των ανθρώπων αυτού του πραγματικά προικισμένου τόπου, στην ανάπτυξη του οποίου θα με βρείτε πάντοτε αρωγό και συμπαραστάτη από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι.

Εύχομαι στον/ στην αντικαταστάτη μου καλή επιτυχία στο έργο του και δηλώνω ότι θα είμαι παρών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Εις το επανιδείν.


ΧαράλαμποςΚόκκινος
Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Συνέχεια...

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Μακριά από μας οι θεοποιήσεις αλλά και οι μηδενισμοί


Αναρτήσαμε δυο κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς κανένα σχολιασμό, που αφορούσαν μεταφορά εισοδήματος από μεγάλα εισοδήματα σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.


Κατ αρχάς το κάναμε για λόγους ενημερωτικούς έγκαιρα και πριν γίνει πρώτο θέμα από τα ΜΜΕ.
Επί πλέον δεν είναι και σώφρον να σχολιάζεις εν θερμώ και το σπουδαιότερο να σχολιάζεις με στείρο αντιπολιτευτικό λόγο.

Άλλωστε είδαμε και τις κριτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν άρθρωσαν κανένα πολιτικό λόγο, γιατί απλά έκαναν κριτική …για την κριτική και φυσικά δεν είπαν τίποτα.


Σε δεύτερο λοιπόν χρόνο έχουμε και λέμε:


- Έχουμε επίγνωση πως δεν ζούμε σε περίοδο επαναστατικών αλλαγών αλλά σε συνθήκες διαχείρισης της κρίσης.
- Σαν μέτρο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει επί της ουσίας.
- Η λεγόμενη προγραμματική κριτική δεν μπορεί ούτε να επιβραβεύει αλλά ούτε και να μηδενίζει τέτοιου είδους αποφάσεις.
- Επειδή πρόκειται για μέτρα εφ άπαξ, όσο καλά κι αν είναι, δεν διαμορφώνουν, πέραν από τη σηματοδότησή τους, σταθερούς όρους αναδιανομής που είναι και το ζητούμενο της κοινωνίας και της προοδευτικής πολιτικής.
- Η κατεύθυνση του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί και αργότερα του φορολογικού νομοσχέδιου, θα σηματοδοτήσουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί.
-

Αυτά προς το παρόν και μακριά από μας οι θεοποιήσεις αλλά και οι μηδενισμοί.

Συνέχεια...

Για τον τουρισμό

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 6 μ.μ. θα γίνει η τρίτη συνάντηση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας (Λύκειο Τραγαίας).

Όποιος επιθυμεί μπορεί έως την Κυριακή 8 Νοεμβρίου να προτείνει θέματα προς συζήτηση ηλεκτρονικά στο email: drymalianaxos@yahoo.gr, τηλεφωνικά ή με φαξ στο: 2285026678.

Οι μικρές παρεμβάσεις της συνάντησης θα έχουν ως θέματα: «το περιβάλλον και ο τουρισμός» και «τα εικαστικά και ο τουρισμός».

Συνέχεια...

Bότανα και αρωματικά φυτά: Ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης στην… επικαιρότητα


Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο τότε βουλευτής και υφυπουργός Μίκης Πρωτοπαπαδάκης συμβούλευε και παρότρυνε τους συμπατριώτες του Ναξιώτες να επιδοθούν στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, για παραγωγική αξιοποίηση και ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Τότε όλοι, πολίτες και Τύπος, τον περιγελούσαν. Αργότερα άρχισε σε άλλα μέρη της χώρας η εφαρμογή αυτής της ιδέας. Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε το προηγούμενο Σάββατο μια ενδιαφέρουσα έρευνα του ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ, με τίτλο «Ντόπιες γεύσεις με άρωμα» και αξίζει να την προσέξουμε.
«Εδώ πάνω, στις βουνοπλαγιές της Χαλκιδικής, φύονται αμέτρητα είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών. Με τη γυναίκα μου και τα δυο παιδιά μου, συλλέγουμε και πωλούμε γύρω στα πενήντα: από τον κράταιγο και το ταραξάκον μέχρι το αγαπημένο μου φλισκούνι, μία από τις έντεκα ελληνικές μέντες, που έχει απίθανο άρωμα και τονωτικές ιδιότητες».


Είναι ο μοναδικός επαγγελματίας συλλέκτης βοτάνων στον Ταξιάρχη, το χωριό που φημίζεται και για τα χριστουγεννιάτικα έλατά του. Λίγο πριν ασχοληθεί και φέτος και ο ίδιος με την κοπή και πώλησή τους, ο 55χρονος αγρότης κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου κάνει οικογενειακή του υπόθεση και άλλους εκλεκτούς θησαυρούς της φύσης: με τη σύζυγό του Άννα, τον Κωνσταντίνο και τη Στέλλα, τα παιδιά τους, συλλέγουν με τον παραδοσιακό τρόπο, ένα ένα με το χέρι, και τυποποιούν στη βιοτεχνία αφεψημάτων («Χολομών») που διατηρούν ντόπια αρωματικά φυτά και βότανα.


Ειδικά την άνοιξη, οργώνουν βήμα βήμα τον Χολομώντα, τα 1.164 μέτρα του ορεινού όγκου της Χαλκιδικής, για να τα εντοπίσουν. «Εδώ και είκοσι χρόνια, είναι η εποχική δραστηριότητά μας.


Τώρα, μάλιστα, ξεκινάμε σιγά σιγά και δικές μας καλλιέργειες, σε ιδιόκτητα χωράφια, σε περίπου 35 στρέμματα. Ήδη βάλαμε και μεταφυτεύουμε μελισσόχορτο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, λεβάντα κι άλλα βότανα, που προμηθευτήκαμε από φυτώρια βιολογικών φυτών. Η πλειονότητα, ωστόσο, της παραγωγής μας είναι οι ποσότητες που εμείς οι ίδιοι συγκεντρώνουμε επί ώρες εκεί έξω, στην ύπαιθρο. Με ειδική άδεια από το Δασαρχείο Πολυγύρου, αλλά και από τη Δασοπονική Σχολή του ΑΠΘ- καθώς οι εκτάσεις εδώ είναι πειραματικός αγρός του-, συλλέγουμε προς διάθεση μερικά από τα καλύτερα φαρμακευτικά φυτά», λέει στα «ΝΕΑ».



Βοτανολογία. Με δάσκαλό του στα μονοπάτια της τοπικής γης τον γεωπόνο- βοτανολόγο Παύλο Χαριστό, μυήθηκε στα νιάτα του στην παραδοσιακή βοτανολογία. Η επιδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Leader) τού έδωσε και την απαραίτητη ώθηση, ώστε να ασχοληθεί και επαγγελματικά με το... μυρωδάτο αυτό αντικείμενο.


«Σήμερα λειτουργούμε τη δική μας μονάδα επεξεργασίας βοτάνων: μετά τη συγκομιδή, πρέπει να τα καθαρίσεις, ορισμένα θέλουν και πλύσιμο, κατόπιν στέγνωμα στο στεγνωτήριο και φυσική αποξήρανση- η διαδικασία είναι μεγάλη, μέχρι να τα πουλήσεις τελικά, ανάλογα με το είδος και την ποσότητα, μπορεί και να περάσουν αρκετές ημέρες», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου.


Αμοργιανά μου βότανα. Στις Κυκλάδες, οι ντόπιοι επιμένουν να κυνηγούν τις φυτικές αρωματικές προκλήσεις, ώστε να προσδίδουν έξτρα γεύσεις στο τραπέζι τους. Δεκάδες φαρμακευτικά αρωματικά φυτά και βότανα, ανάμεσα στα συνολικά 600 είδη της πλούσιας τοπικής χλωρίδας, αναζητά συστηματικά στην Αμοργό ο 51χρονος νευροφυσιολόγος κ. Βαγγέλης Βασσάλος.


Από κοινού με τη σύζυγό του, Ελένη Τανούλη, λειτουργούν εδώ και μία τριετία ιδιόκτητη μονάδα (Ιάματα) συλλογής κι επεξεργασίας, με έδρα τη Λαγκάδα. «Τέσσερα πέντε άτομα, ντόπιοι, αλλά και ξένοι συλλέκτες, βγαίνουμε έξω στα χωράφια, ανάλογα και με την εποχή, για τη συγκομιδή τους. Είναι δύσκολη δουλειά, καθώς θέλει περπάτημα σ΄ όλο το νησί.


Για την ακρίβεια, πρέπει να ξέρεις ποια είδη φύονται σε κάθε περιοχή: φασκόμηλο, π.χ., θα βρεις κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα, στην Αιγιάλη, την αψιθιά θα τη συναντήσεις στα Θολάρια», εξηγεί ο κ. Β. Βασσάλος.

Συνέχεια...

Δανεισμός - ρεκόρ 65 δισ. ευρώ το 2009


Νέο καμπανάκι από Κομισιόν για το έλλειμμα του προϋπολογισμού


Σε δανεισμό- ρεκόρ 65 δισ. ευρώ για το 2009 εξαναγκάζεται το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, ενώ η Κομισιόν προβλέπει ακόμα υψηλότερα ελλείμματα.

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο ζητά επιπλέον δανεικά 5 δισ. ευρώ, ενώ στη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα προβλέπεται- σύμφωνα με πληροφορίες- δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ φέτος και 12% το 2010, έναντι τελευταίας κυβερνητικής πρόβλεψης 12,5% φέτος και στόχου αποκλιμάκωσης στο 9,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις αυτές- που διατυπώνονται πριν το οικονομικό επιτελείο κοινοποιήσει τη δέσμη μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος- φέρνουν την οικονομία αντιμέτωπη με την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών, ενώ οι αγορές καραδοκούν και απειλούν να τιμωρήσουν τη χώρα με δυσβάστακτο κόστος δανεισμού. Ήδη χθες, με την είδηση της νέας προσφυγής σε δανεισμό μέσω δεκαπενταετών ομολόγων, η ψαλίδα των επιτοκίων ελληνικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων άνοιξε στο 1,45% για να επανέλθει στη συνέχεια στο επίπεδο του 1,39%. Όπως όμως προειδοποιεί σε έκθεσή του και το τμήμα αναλύσεων της ΕFG Εurobank, η σχετική σταθερότητα είναι εύθραυστη.
Ζητούνται επιπλέον 8 δισ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο προσφεύγει και πάλι στις αγορές ζητώντας ποσό της τάξεως των 5 δισ. ευρώ για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες, καθώς το περιβόητο προεκλογικό «μαξιλάρι» των 8 δισ. ευρώ ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο. Τα 5 δισ. ευρώ της κοινοπρακτικής έκδοσης δεκαπενταετών ομολόγων αποτελούν μέρος πρόσθετου δανεισμού 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί σε δανεισμό 57 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ανεβάζοντας τον λογαριασμό του έτους στα 65 δισ. ευρώ ή στο 27% του φετινού ΑΕΠ.
Η έκδοση των δεκαπενταετών ομολόγων άρχισε χθες διερευνητικά, υπό τον φόβο της αδυναμίας να καλυφθεί μετά την υποβάθμιση από τη Fitch και την απειλή υποβάθμισης από τη Μoody΄s, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. «Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην άντληση ποσού μεταξύ 4,5 και 5 δισ. ευρώ», έλεγαν χθες αρμόδια στελέχη που τοποθετούσαν τον πήχυ του επιτοκίου 5,30%, από 4,70% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως χθες, τα spread (διαφορές απόδοσης ελληνικών και γερμανικών ομολόγων) κινήθηκαν σταθεροποιητικά και στα δεκαετή ομόλογα η ψαλίδα έφτασε έως το 1,45% για να επιστρέψει κατά το κλείσιμο στο 1,39%, όσο και την περασμένη Παρασκευή.
Επικίνδυνες ισορροπίες

Η αποκλιμάκωση των spread, μετά την έκρηξη έως και το 3,14% την περασμένη άνοιξη, κρίνεται επισφαλής από το τμήμα αναλύσεων της ΕFG Εurobank, που με έκθεσή του προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Η φυγή κεφαλαίων από αγορές υψηλότερου ρίσκου προς κλασικά καταφύγια σταθερότητας (όπως οι αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας) αλλά και η επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε ένα περιβάλλον χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υποδηλώνουνσύμφωνα με την έκθεση- αυξημένη ευαισθησία σε απότομες, μη αναμενόμενες μεταβολές των συνθηκών στις διεθνείς αγορές και στην ψυχολογία των επενδυτών και ενισχύουν την αναγκαιότητα για άμεσα γενναία μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στην ίδια έκθεση προβλέπεται εκρηκτική αύξηση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα, ενώ για φέτος διατυπώνεται η εκτίμηση για έλλειμμα 13% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ. Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμάται πως η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2010 καθώς έπειτα από συρρίκνωση 1,3% φέτος θα υποστεί ανάλογη κατά 0,5% το επόμενο έτος.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544147&ct=3

Συνέχεια...

Τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης έως 1.300 ευρώ αποφάσισε η κυβέρνηση


Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν επίδομα 300 ευρώ


Περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες εκτιμάται ότι δικαιούνται το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, τη χορήγηση του οποίου ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο


Οι πόροι για το επίδομα θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη 300 μεγάλων επιχειρήσεων και την αύξηση του ΕΤΑΚ στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αναρτηθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Διαδίκτυο, θα τεθεί σε διαβούλευση και ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπακωνσταντίνου, πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει να επωφεληθούν περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες.
Το συνολικό κόστος της παρέμβασης θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υποστήριξε ότι τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ανταποκρίνονται στο κοινό αίσθημα, ενώ επισήμανε ότι για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπήρξε αποδοχή και από τον ΣΕΒ.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται σε 444.500 άτομα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 348,2 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος από 14.000 ευρώ - 21.500 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα χορηγείται και το ύψος της ενίσχυσης. Ειδικότερα:

- Με ένα παιδί το ύψος ενίσχυσης θα είναι 700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο συνολικού οικογενειακού επιδόματος φθάνει τις 14.000 ευρώ.

- Με δύο παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 800 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

- Με τρία παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1,000 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 27.000 ευρώ.

- Με τέσσερα παιδιά, το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 1,100 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

- Με πέντε παιδιά το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει στα 1.200 ευρώ, εφόσον το συνολικό οικογενειακό επίδομα δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, και

- Με έξι παιδιά και άνω το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.300 ευρώ, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.


Εκτός των 444.500 δικαιούχων επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, άλλοι 2.547.500 πολίτες θα επωφεληθούν από ενισχύσεις, με την προϋπόθεση να ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συνολικά επωφελούνται 2.500.000 πολίτες περίπου, αριθμός που είναι πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας (ποσοστό 22-23%)

Συνέχεια...

Έκτακτη εισφορά 5%-10% στα κέρδη 300 επιχειρήσεων, αύξηση ΕΤΑΚ στα ακριβά ακίνητα


Η έκτακτη εισφορά και η αύξηση του φόρου στα πολύ ακριβά ακίνητα θα χρηματοδοτήσουν το επίδομα αλληλεγγύης


Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που σημείωσαν οι επιχειρήσεις το 2008, με συντελεστή 5% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της κερδοφορίας τους, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, παράλληλα με την αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600000 ευρώ.


Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τους δύο φόρους, θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα αναρτηθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Διαδίκτυο, θα τεθεί σε διαβούλευση και ενδέχεται να υποστεί τροποποιήσεις.

«Σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει να παίρνει έκτακτους φόρους, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Συγκεκριμένα, οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:


1) 5% για τις επιχειρήσεις με κέρδη 5 έως 10 εκατ. ευρώ το 2008.


2) 7% για επιχειρήσεις με κέρδη 10 έως 25 εκατ. ευρώ και


3) 10% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των από 25 εκατ. ευρώ.


Την έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 305 επιχειρήσεις. Στις 140 ο φόρος θα είναι 5%, στις 85 7% και στις υπόλοιπες 80 10%.


Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (2009) που θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 850 εκατ. ευρώ και από την αύξηση του ΕΤΑΚ στα 160 εκατ. ευρώ, ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης

Συνέχεια...

Ήταν παλιόκαιρος τη μέρα που το… σκέφτηκε



από το FOCUS

Συνέχεια...

Τάδε έφη η κ. Λούκα Κατσέλη


«… δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω…»

ΤΥΠΟΣ: “Η νέα απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία δηλώνει διά της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη νομιμοποιητική βάση της απόφασης για νέες απεργίες…”


Αν δεν μπορείτε κ. Λούκα, υπάρχει λύση….

Αυτό που κάνετε το έκαναν και οι άλλοι.

Συνέχεια...

Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας


"....Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ' ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της..."


"......εφ' όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, "αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα", ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν".

Ιωάννης Καποδίστριας,
πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ' Εθνοσυνέλευση.


είπαμε... "όχι κι έτσι" αλλά...

Συνέχεια...

Μέχρι το τέλος της βδομάδας….


…θα λάβουμε το γράμμα
με τα οικονομικά μέτρα
της κυβέρνησης.

Μην κάνετε χαρούλες,
το διάλειμμα τέλειωσε.

Θα συνεισφέρετε …

Συνέχεια...

12ος στον κόσμο!




Επειδή, μετά τον Πανσεραικό, δηλώνουν μερικοί από εμάς Γαύροι Ολυμπιακοί, για λόγους αντικειμενικότητας και για την προάσπιση της αλήθειας, αναδημοσιεύουμε την παρακάτω είδηση και μάλιστα χωρίς σχόλια.



Στη θέση 12 της λίστας της IFFHS (Παγκόσμια Στατιστική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου βρίσκεται ο Ολυμπιακός, σημειώνοντας άνοδο έξι θέσεων, συγκριτικά με την προηγούμενη λίστα.
( Δυστυχώς πριν είμαστε στη 18η θέση!! )

Αναλυτικά οι 12 πρώτες ομάδες:1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (326β.), 2. Μπαρτσελόνα (298), 3. Σαχτάρ Ντόνετσκ (293), 4. Τσέλσι (283), 5. Αμβούργο (274), 6. Εστουντιάντες (265), 7. Βέρντερ Βρέμης (263), 8. Αρσεναλ (245), 9. Κρουζέιρο (231), 10. Ρόμα (228), 11. Γαλατασαράι (222), 12. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (215)


Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: www.sport.gr

Συνέχεια...

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Τώρα θα γίνει της… αποστασίας το κάγκελο…


Εκτός κούρσας διαδοχής
και στον «κουβά» όσοι πόνταραν
στον ατσαλάκωτο Δημητράκη.
Συνεχίζουν όμως Αστραχάν και Ντόρα.

Εμείς σταθερά με το αουτσάιντερ, τον Πανίκα!

Συνέχεια...

Ψάχνουν τα 400 εκ. ευρώ, για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Οι κυβερνώντες λένε ότι δεν υπάρχει, οι απελθόντες λένε ότι έχει διασφαλιστεί…
Ο λόγος για το κονδύλι των 400 εκ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για οικιακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης πάντως ανακοίνωσε ότι οι όροι του προγράμματος αλλάζουν, και η επιδότηση θα αφορά μόνο θερμομονωτικά κουφώματα και διπλά τζάμια. Και αυτά λόγο έλλειψης κονδυλίων, με το ποσό για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», να συγκεντρώνεται από περικοπές ποσών από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τελικά υπολογίζεται ότι το κονδύλι που θα συγκεντρωθεί θα επαρκεί για να επιδοτηθούν έως 30.000 νοικοκυριά, έναντι των 15.000 στα οποία στόχευε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να εντάξουν και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Για την κατάταξη σε αυτή την κατηγορία,, θα λαμβάνονται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του.

Ενεργειακά φτωχός θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πλέον του 10% του εισοδήματός του ετησίως.

Επίσης το ακίνητο πρέπει να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο Τιμής Ζώνης της περιοχής να είναι κάτω των 1.500. Το υπουργείο πάντως εξετάζει ότι σε δεύτερη φάση, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις και για τις άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο αρχικό πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον.

Δηλαδή:
Θερμομόνωση ταράτσας και εξωτερικού κελύφους κτιρίου
Αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα

Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων.

Από το i-reporter.com

Συνέχεια...

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Σημαντικές ειδήσεις από το Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Μήλο


Στόχος του Συνεδρίου, που οργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο Ίου-Αιγαίου ήταν η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των ΑΠΕ & ΕΞΕ στα νησιά, η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων, η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους «όχι απόλυτα εμπορικούς» τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με ΑΠΕ κτλ.), η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο, η παρουσίαση – ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων και τέλος η διεθνής συνεργασία και το «σύμφωνο των Δημάρχων».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ενεργειακού Γραφείου κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος, τα νησιά του Αιγαίου μπορούν να μπουν στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την «Πράσινη Ανάπτυξη». Προϋπόθεση γι αυτό είναι η κυβερνητική στήριξη και η συναίνεση – συμμετοχή των αυτοδιοικητικών οργανισμών. Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ παρέχει ήδη το κατάλληλο πλαίσιο.

Το μικρό νησί UTSIRA στη Νορβηγία με 250 μόνο μόνιμους κατοίκους, είναι σήμερα στην πρωτοπορία της τεχνολογίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Έχει εγκαταστήσει το πρώτο σύστημα παραγωγής υδρογόνου για την παροχή ενέργειας στα σπίτια μέσω κυψελών καυσίμου, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου 50MW μέσα στη θάλασσα και πρόσφατα εγκαινίασε την πρώτη πλωτή ανεμογεννήτρια εμπορικού μεγέθους.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γιάρλε Νίλσεν ήταν σαφής και κατηγορηματικός: κάνουμε το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές, προστατεύουμε το κλίμα και δημιουργούμε την νέα αγορά της πράσινης ενέργειας.
Λίγο πιο πέρα, στο Γκότλαντ της Σουηδίας, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Μπέρτιλ Κλίντμπομ μας μετέφερε στον νέο κόσμο των ήπιων και καινοτόμων λύσεων στον τομέα των μεταφορών. Στο μεγάλο αυτό νησί των 60.000 κατοίκων, ο στόχος για το 2020 είναι το 50% των καυσίμων στα αυτοκίνητα να προέρχεται από βιοαέριο. Το βιοαέριο ήδη παράγεται στις πρώτες μονάδες από τα οικιακά οργανικά απορρίμματα και τα απόβλητα των πτηνοτροφείων που αποτελούν σημαντική δραστηριότητα στο νησί.

Όπως τόνισε όμως ο εισηγητής, το υδρογόνο είναι η επόμενη λύση είτε σε μίγμα με το βιοαέριο (πράγμα που γίνεται χωρίς μετατροπές στους σημερινούς κινητήρες ντίζελ) είτε καθαρό στους κινητήρες νέας γενιάς. Παρουσίασε μάλιστα και ένα πρωτότυπο σκάφος υδρογόνου που σύντομα θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Το υδρογόνο παράγεται από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες και είναι το προσφορότερο μέσον για την αποθήκευση μιας «στοχαστικής» μορφής ενέργειας όπως είναι ο άνεμος ή για την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ενέργειας των αιολικών πάρκων.
Στον χώρο του Αιγαίου, η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, κυριάρχησε στις συζητήσεις μέσα και έξω από τον συνεδριακό χώρο «Γεώργιος Ηλιόπουλος» που φιλοξένησε τις εκδηλώσεις. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ και καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, ανακοίνωσε πως η διασύνδεση μέρους των Κυκλάδων (Άνδρος και Παροναξία) μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και το έργο με κόστος 350 εκ. € θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια. Η διασύνδεση θα διασφαλίσει την ποιότητα και την ποσότητα του ρεύματος στα νησιά, αλλά και θα επιτρέψει στις ΑΠΕ θα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση από τα σημερινά επίπεδα (μικρό ποσοστό λόγω ανεπάρκειας των τοπικών δικτύων).

Η Μήλος, το νησί που φιλοξένησε το συνέδριο, είναι γνωστό και ως νησί της γεωθερμίας. Μιας πηγής ενέργειας που, αν και διαπιστωμένη εδώ και δεκαετίες, δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω της αντίθεσης μεγάλου μέρους των κατοίκων. Εκτός όμως από των γεωθερμία των υψηλών θερμοκρασιών που είναι κατάλληλη για ηλεκτροπαραγωγή, οι χαμηλές θερμοκρασίες από διάσπαρτες γεωθερμικές πηγές των 50-150 C μπορούν κάλλιστα να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μια σειρά από θερμικές χρήσεις στο οικιακό και το βιομηχανικό τομέα, μπορούν να θερμάνουν θερμοκήπια, μπορούν να συνδεθούν με μονάδες αφαλάτωσης, μπορούν να συμβάλουν στην ηλεκτροπαραγωγή (με μηχανές Rankin) μπορούν να συμβάλουν ακόμα και στην παραγωγή υδρογόνου.

Όπως σημείωσε ο εκ των εισηγητών του συνεδρίου και στέλεχος του ΚΑΠΕ κ. Κώστας Καρύτσας, η γεωθερμία των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί στη χώρα μας να γίνει με μικρού βάθους γεωτρήσεις (100-150μ) να έχει μικρό κόστος, και μεγάλης κλίμακας εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση και τηλεψύξη των κτιρίων. Ήδη μια τέτοια εγκατάσταση (για μεγάλα δημοτικά κτίρια) πρόκειται να λειτουργήσει τον αυτό το χειμώνα , στον Πολυχνίτο της Λέσβου και να θέσει τις βάσεις για αντίστοιχες εφαρμογές και σε άλλες νησιωτικές ή και ηπειρωτικές περιοχές με αστικά χαρακτηριστικά και σημαντικές ανάγκες (να σημειωθεί ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο απ ότι με τη χρήση συμβατικών καυσίμων).

Η περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, ήταν μια από τις κύριες ενότητες στο συνέδριο. Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις όπως του κ. Κώστα Μενουδάκου, προέδρου του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ ή του κ. Φώτη Παπούλια της Γ.Δ. Περιβάλλοντος της ΕΕ, η συζήτηση συνοψίστηκε στο σλόγκαν «αν θα πρέπει να προστατεύσουμε το περιβάλλον από τις ανεμογεννήτριες ή να προστατεύσουμε το περιβάλλον με τις ανεμογεννήτριες». Φυσικά, οι ένθεν και ένθεν τοποθετήσεις είχαν να κάνουν κυρίως με την διατήρηση του νησιωτικού τοπίου από τη μια μεριά, και την ανάγκη για συμβολή και των τοπικών κοινοτήτων στη μεγάλη μάχη για τη μείωση των εκπομπών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Συνέδριο, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό δημάρχων και ενδιαφερομένων από το χώρο του Αιγαίου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της Ελληνικής συμμετοχής στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» και της συνεργασίας των νησιωτικών δικτύων της ΕΕ, ενόψει μάλιστα των σημαντικών χρηματοδοτικών μέσων που έχει δρομολογήσει η Επιτροπή για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά. Ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα ISLE PACT ύψους 3,5 εκ.€, ενώ το πρόγραμμα ELENA για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15 εκ.€, θα αναγγελθεί άμεσα, και ίσως εντός του Συνεδρίου. Να σημειώσουμε την παρουσία σημαντικών στελεχών της Επιτροπής όπως η Βασιλεία Αργυράκη από το πρόγραμμα «Εφυής Ενέργεια», η Virginia Bombelli από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών JRC, και ο Alessandro Boschi της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τον Γ.Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων κ. Χαράλαμπο Πίππο, που υποσχέθηκε ενεργοποίηση των εργαλείων και των πόρων για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο και κυρίως των δυνατοτήτων που προσφέρει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Γ.Δ. Ενέργειας και Μεταφορών της Επιτροπής κ. Pedro Ballesteros, το 4% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να διατεθεί για έργα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο τομέα της κατοικίας. Τα χρήματα είναι πάρα πολλά, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν αν το κράτος δεν δεσμεύσει πάραυτα τους αντίστοιχους πόρους για την ίδια συμμετοχή (25%)!
Παράλληλα με το συνέδριο (23, 24 και 25 Οτωβρίου) άρχισε τις εργασίες της και η Ενεργειακή Ακαδημία, ένα διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης για στελέχη των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο.

Με τη συμμετοχή 30 ατόμων από διάφορα νησιά, το πρόγραμμα αυτό επιμόρφωσης έθεσε τις βάσεις για την εξειδίκευση σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, επιλογής των κατάλληλων τεχνολογιών, λήψης αποφάσεων, αναζήτησης χρηματοδοτικών μέσων και συμμετοχής των ΟΤΑ σε νέες ενεργειακές επενδύσεις. Η Ενεργειακή Ακαδημία θα συνεχίσει τις εργασίες της με τη μορφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες διαδραστικού διαλόγου. Την όλη προσπάθεια συντονίζει από πλευράς του ΕΜΠ που συνεργάζεται στο πρόγραμμα, ο καθηγητής κ. Διονύσης Ασημακόπουλος.



http://www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=2318

Συνέχεια...

μην τα πείτε όμως πουθενά...


- Μπράβο στο κουράγιο του! Ο Κόκκινος-κλάφτα Χαλάλαμπε συνεχίζει την εργασιοθεραπεία, παρόλο που είναι…υπηρεσιακός(Αύριο-μεθαύριο μάς τελειώνει). Αφού περιόδευσε τα έργα της Σύρου που…ολοκληρώνονται (ΧΥΤΑ, επέκταση Νοσοκομείου, κτήριο Πρασακάκη, ΚΑΠΗ Άνω Μάννα, προχθές πήγε στη Μήλο…

- Ναι, καλά καταλάβατε. Για τα έργα των Κατακομβών πήγε. Τώρα όσοι σκέφτεστε πονηρά και συνδέετε τις επισκέψεις με τη μελλοντική πολιτική σταδιοδρομία του, κάνετε λάθος.

Ο Περιφερειάρχης θέλει να είναι συνεπής με τον όρκο του, να δίνει άδειες λειτουργίας σε έργα μέχρι την τελευταία στιγμή.

- Απορία: Γιατί δεν πήγε στη Νάξο; Δεν είχε έργα να…επιθεωρήσει, τον τρόμαξαν οι θυελλώδεις βοριάδες που σούρωναν στα πελάγη ή δεν θα είχε κοντά του τον Γιάννη, που έδινε σκληρή μάχη στα κράσπεδα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ;

- Κλάφτα Χαράλαμπε (Κόκκινε). Είναι αχάριστος ο κόσμος.

- Είπα Γιάννη (Βρούτση, φυσικά) και θυμήθηκα την προχθεσινή συνέντευξη που έδωσε στην Μπράουν, στο ραδιοσταθμό «Μεσόγειος». Το άτομο δεν παίζεται. Όχι μόνο δεν σιωπά που άφησαν τις Κυκλάδες έξω από την προκήρυξη για την πρόσληψη νοσηλευτών, αλλά δικαιολογείται λέγοντας ότι η προκήρυξη αφορούσε αντικατάσταση ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν ( 5 για το νοσοκομείο Σύρου)…

- Και αυτά γιατί δεν αναπληρώθηκαν; Παράβλεψη κάποιου υπαλλήλου, λέει ο Γιάννης. Και θέλει να τον πιστέψουμε. Και τα 40 κενά στα νοσοκομεία Σύρου και Πάρου; Με νέα προκήρυξη! Ζήσε Γιάννη μου…

- Έτσι ο Γιάννης θα βγει στο κλαρί της αντιπολίτευσης και θα έχει θέμα να περνά την ώρα του. Ομολογώ ότι θαύμασα την αποφασιστικότητα και το σφρίγος του, όταν τον άκουσα να φωνάζει ότι θα είναι στις…επάλξεις, ότι θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία του φράγματος του Τσικαλαριού, το κλειστό γυμναστήριο της Κεντρικής Νάξου και την έγκριση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Νάξου

- Ευτυχώς. Αφού θα τα παρακολουθεί ο Γιάννης, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος. Μήπως μέχρι τώρα δεν τα παρακολουθούσε ως θεατής;

- Είπε και άλλα ωραία ο Γιάννης, όπως π.χ. ότι το ΠΑΣΟΚ φτιάχνει θεσμούς (Καποδίστριας, ΕΣΥ) και τους αφήνει…Έχει δίκιο. Τους αφήνει σε όποιους-όποιους να τους κάνουν μπάχαλο.

- Πάντως στην ΚΕ της ΝΔ τον είδα δίπλα στον Τραγάκη και ανησύχησα. Μήπως εγκατέλειψε την Ντόρα; Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω, γιατί τον ξέρω για σιγουρατζή και η Νάξος με την Κρήτη έχει δεσμούς…αίματος.

- «Η ενότητα της ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτη». Το ξέρει η Ντόρα, ο Αντώνης, ο Δημήτρης, ο Πανίκας; Σίγουρα όμως το ξέρει ο Γιάννης.

- Ο άλλος Γιάννης, ο Άρχων της Δρυμαλίας, ο Μπαρδανοϊάννης, δήλωσε υπέρ της συνένωσης των Δήμων της Νάξου, αν λυθούν κάποια προβλήματα («δε θα σηκώσω τη σημαία της επανάστασης»), αλλά μας στενοχώρησε. Δεν θα είναι λέει υποψήφιος. Βέβαια ευθύς το διόρθωσε: «με τις σημερινέςσυνθήκες», και η ψυχή μας γύρισε από την Κούλουρη.
Κάτω τα χέρια από τον Μπαρδάνη.

- Κατά τα άλλα πιστεύει στις υπερκομματικές υποψηφιότητες (όπως η δική του;), δε χρειάζονται χρίσματα, είπε, και υποστήριξε ότι είναι άριστη η οικονομική κατάσταση του Δήμου. Παπακωνσταντίνου, τ’ ακούς; Αλμούνια, τ’ ακούς;

- Πρόκληση θεωρεί τον ενιαίο Δήμο Νάξου ο Βασίλης Κόκκοτας. Λέτε;

- Ένσταση Καπίρη κατά Παπαμανώλη, όπως γράφει η «Κυκλαδική». Οι λόγοι; Δεν αναφέρονται. Μα αυτό ακριβώς είναι η είδηση, δημοσιογραφικά μου σαΐνια. Μήπως θέλει να του πάρει την αντιπροσωπεία της Nissan;

- Είμαι περίεργος αν θα αντιδράσει η εφημερίδα του Βατικανού “L’ Osservatore Romano”.

- Ξέρετε ότι οι εργολαβίες καθαριότητας στους Δήμους τελειώνουν στο τέλος του Δεκέμβρη. Η ΤΕΔΚ Κυκλάδων έχει ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για παράτασή τους, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά, ζητώντας την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων. Άλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι σε Δήμους που έχουν πάνω από 5000 κατοίκους πρέπει να υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας με μόνιμους υπαλλήλους, ενώ στους άλλους ευνοούνται οι διαδημοτικές συνεργασίες.

- Ραγκούση, τ’ ακούς; Θα έχεις την τύχη Παυλόπουλου αν υπακούσεις στους…εργολάβους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν αστειεύεται.

- Στο Facebook αυγαταίνουν οι φίλοι του αδικοχαμένου μικρού Παναγιώτη, με διαχειριστή τον πατέρα του (Μπράβο κουράγιο!).
Όμως ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου Γ. Καραμανής δεν δέχθηκε να συγκαλέσει εκτάκτως το συμβούλιο, για να εξετάσει τα προβλήματα ασφάλειας στα σχολεία, γιατί δεν το ζήτησε ο απαιτούμενος αριθμός συμβούλων.
Και γιατί δεν το συγκαλεί η πλειοψηφία;
Δεν υπάρχει θέμα; Δεν υπάρχουν ευθύνες;
Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πήραν, πάντως, την υπόθεση στα χέρια τους.


- Σας έχω νέα από τους συλλόγους της Αθήνας. Χθες ο Σύλλογος Κορωνίδας μοίρασε τις θέσεις του ΔΣ. Τι έγινε; Περσινά ξινά σταφύλια…

- Ο άλλος Σύλλογος του Απόλλωνα ετοιμάζει εκλογές για τις 29 του Νοέμβρη. Στην ανακοίνωσή του γράφει ότι «ποτέ δεν έκρυψε σκοπιμότητες». Άρα έχει; Σε άλλο σημείο γράφει ότι «στόχος είναι να κρατάμε τον Απόλλωνα στην επικαιρότητα».
Τον Απόλλωνα ή κάποια πρόσωπα;

- Η είδηση πάντως είναι ότι στις εκλογές της ΟΝΑΣ τον άλλο μήνα δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία ο Αντώνης Χωριανόπουλος.
Σημειώστε τα ονόματα των διεκδικητών: Καλαϊτζής από τον Δαμαριώνα, Βερνίκος από το Σαγκρί. Ο πρώτος σπρώχνεται από τον απερχόμενο πρόεδρο, για μια ελεγχόμενη αλλαγή. Ποιος είπε «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»;

- Υπάρχουν και οι θετικές ειδήσεις: Τα ΚΑΠΗ Νάξου(τα περήφανα γηρατειά-θυμάστε;) γιόρτασαν χθες το ΟΧΙ, οι πολύτεκνοι Νάξου κινητοποιούνται για την τυχόν κατάργηση των μορίων(ο φόβος φυλά τα έρμα) και η ΕΑΣ υπέγραψε συμφωνία με τη Vivartia για την προώθηση της γραβιέρας Νάξου(Ο Καπούνης προσκάλεσε τον Καπίρη;). Για το γιαούρτι ενδιαφέρεται κανείς;

- Έκλεισαν το Officiel, το Jolie, η London Lite. Το «Ναξιακό Παρόν» θα έμενε αλώβητο; Πληροφορούμαι λοιπόν ότι η ναξιακή εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της, ύστερα από έξι χρόνια παρουσίας. Η ναξιακή δημοσιογραφία είναι φτωχότερη. Προς το «παρόν».

Συνέχεια...

Γρασάρονται οι "μηχανισμοί" της Ο.ΝΑ.Σ …


… για τη διαχείριση της ταριχευμένης Ομοσπονδίας

Με τη οριστική αποχώρηση, του κ. Αντώνη Χωριανόπουλου, από την ηγεσία της Ο.ΝΑ.Σ, έχει αρχίσει ο κύκλος των διεργασιών, για τη νέα σύνθεση του προεδρείου της νέας διοίκησης.

Βασικά, αυτό ήταν και το μοναδικό πρόβλημα που τους απασχολούσε… εδώ και αρκετά χρόνια.
Η καρέκλα!


Αν συνεχίζουν οι παλιοί συσχετισμοί, τα πάντα όλα είναι προδιαγεγραμμένα.
Αν η προεδρική ομάδα έχει δώσει το … δαχτυλίδι της διαδοχής στον εκλεκτό της, τότε οι … άλλοι με τον κ. Βερνίκο δεν έχουν καμία τύχη.

Για να δούμε.
Διοικητικές μεταβολές ακούγονται, αλλαγές στο ύφος και στο ήθος της εξουσίας αναγγέλλονται… άραγε, φτάνουν αυτά τα μηνύματα μέχρι τους οστεοφύλακες της Ο.ΝΑ.Σ;

Συνέχεια...

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΚΥΡιε των… δυνάμεων

Συνέχεια...

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ .........ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ !!!!!!

Είναι λοιπόν αυτή η γυναίκα ενός τύπου, ο οποίος βρίσκεται διαρκώς στο
νοσοκομείο με κρίσεις.


Τη μία πέφτει σε κώμα, την άλλη γίνεται καλύτερα, κ.ο.κ.
Παρόλα αυτά, αυτή ήταν στο πλευρό του κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.
Σε μια στιγμή, και εκεί που καθόταν και τον κοίταζε που ξάπλωνε στο κρεβάτι του
νοσοκομείου, αυτός ανοίγει λίγο τα μάτια του και της ψιθυρίζει με βαρύ τόνο:
"Ξέρεις κάτι; Ήσουν πάντα στο πλευρό μου σε όλες μου τις δύσκολες στιγμές......
Όταν απολύθηκα από τη δουλειά μου, ήσουν εκεί να με παρηγορήσεις, όταν η
επιχείρησή μου απέτυχε, ήσουν εκεί να με υποστηρίξεις, όταν με πυροβόλησαν στο
δάσος, ήσουν εκεί, όταν χάσαμε το σπίτι, ήσουν πάντα μαζί μου.... Τώρα που η υγεία
μου κλονίστηκε, είσαι
συνεχώς στο πλευρό μου... Λοιπόν ξέρεις κάτι;


"Τι αγάπη μου;" τον ρωτάει εμφανώς συγκινημένη η γυναίκα του.
"Τελικά είσαι και πολύ γρουσούζα!!"




Στο συνεργείο αυτοκινήτων:
Δεν μπόρεσα να σας φτιάξω τα φρένα γι αυτό σας δυνάμωσα την κόρνα.





Ενας τύπος σε ένα ταξί θέλει να πει κάτι στον ταξιτζή. Όπως είναι από πίσω του
λοιπόν, κάνει λίγο μπροστά και τον χτυπάει ευγενικά στον ώμο με τα δάχτυλα . Ο
ταξιτζής τρελαίνεται !


Χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, πέφτει πάνω σε ένα
σκουπιδοτενεκέ, ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, περνάει ξυστά από μία γριούλα, και
σταματάει λίγα εκατοστά μπροστά από μία βιτρίνα σε ένα μαγαζί.
Γυρίζει στον πελάτη έξαλλος και του λέει:


" Είσαι τρελός ; Κόντεψα να πάθω καρδιακή προσβολή ! "


" Μα κύριε, απλά σας ακούμπησα λίγο στον ώμο για να σας μιλήσω!"


" Ναι, ξέρετε, δίκιο έχετε, αλλά είναι η πρώτη μέρα που δουλεύω ταξιτζής. Τα
τελευταία
εικοσιπέντε χρόνια οδηγούσα νεκροφόρα!"




Σ' ένα κατάστημα που νοικιάζει βιντεοκασέτες.


Πελάτης: Γειά σας, θα ήθελα παρακαλώ την κασέτα με τα γκόλ του ΠΑΟΚ στο
Champions League.


Πωλητής: Ναι, ναι βέβαια. Προχωρείστε στο βάθος στα επιστημονικής φαντασίας..


*********************************************************
Ο ξενιτεμένος στην Αμερική γιος, γράφει στη μαμά του:


"Μαμά, επιτέλους αποκτήσαμε παιδί. Αλλά η γυναίκα μου δεν έχει γάλα και
αναγκαστήκαμε να δίνουμε στο μωρό γάλα από μια μαύρη αγελάδα, με αποτέλεσμα
κάθε μέρα που περνάει το παιδί μας όλο και μαυρίζει".


Και η μητέρα του απαντάει:


"Γιόκα μου, κι εγώ δεν είχα γάλα όταν γεννήθηκες εσύ, κι αναγκαστήκαμε να σου
δίνουμε γάλα από την κατσίκα.Αλλά όπως καταλαβαίνω τα κέρατα τώρα τα
βγάζεις..."

Συνέχεια...