Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Ψάχνουν τα 400 εκ. ευρώ, για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Οι κυβερνώντες λένε ότι δεν υπάρχει, οι απελθόντες λένε ότι έχει διασφαλιστεί…
Ο λόγος για το κονδύλι των 400 εκ. ευρώ που επρόκειτο να διατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για οικιακές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης πάντως ανακοίνωσε ότι οι όροι του προγράμματος αλλάζουν, και η επιδότηση θα αφορά μόνο θερμομονωτικά κουφώματα και διπλά τζάμια. Και αυτά λόγο έλλειψης κονδυλίων, με το ποσό για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», να συγκεντρώνεται από περικοπές ποσών από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Τελικά υπολογίζεται ότι το κονδύλι που θα συγκεντρωθεί θα επαρκεί για να επιδοτηθούν έως 30.000 νοικοκυριά, έναντι των 15.000 στα οποία στόχευε το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή να εντάξουν και το κριτήριο της ενεργειακής φτώχειας στις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Για την κατάταξη σε αυτή την κατηγορία,, θα λαμβάνονται υπόψη το εκκαθαριστικό του φορολογούμενου και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και των κοινοχρήστων του.

Ενεργειακά φτωχός θεωρείται όποιος δαπανά για ηλεκτρισμό, θέρμανση και κλιματισμό πλέον του 10% του εισοδήματός του ετησίως.

Επίσης το ακίνητο πρέπει να έχει οικοδομηθεί πριν από το 1980 και το όριο Τιμής Ζώνης της περιοχής να είναι κάτω των 1.500. Το υπουργείο πάντως εξετάζει ότι σε δεύτερη φάση, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις και για τις άλλες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο αρχικό πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον.

Δηλαδή:
Θερμομόνωση ταράτσας και εξωτερικού κελύφους κτιρίου
Αντικατάσταση παλαιού καυστήρα και λέβητα

Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων.

Από το i-reporter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: