Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Δυστυχώς πτωχεύσαμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά




Μηδενική ανοχή και απέναντι στη Βουλή!!!

Συνέχεια...

στα..μουλωχτά...

• Κυκλοφόρησαν χωρίς λόγο, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ…

• Ασυνήθιστη πράξη ευαισθησίας (κατά Γ. Πρετεντέρη), πισώπλατη μαχαιριά στο Γιωργάκη (κατά Ν. Κακαουνάκη) ή μήπως το παιχνίδι χόντρυνε πολύ και ξέφυγε από τα όρια; Αναφερόμαστε βέβαια στην παραίτηση Βερελή…

• Όποιος περνά από τη Χώρα, να έχει μαζί του και το …φαρασάκι του…

• Ερώτηση στη Βουλή για τα Προβλήματα στην εξυπηρέτηση της δρομολογιακής ακτοπλοϊκής γραμμής «Πειραιάς-Μήλος-Θήρα-Κρήτη-Δωδεκάνησα»κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π.Ρήγας. Μόλις ανασκουμπώθηκε ο κ. Ρήγας, η Βουλή έκλεισε…

• Έκλεισε νύχτα τη Βουλή η κυβέρνηση. Όμως της νύχτας τα καμώματα…

• Με ορθοπεταλιές θα φοβίσει αύριο το πρωί ο Δήμαρχος Γαλατσίου τον Χαραγκιώνη. Η επόμενη επαναστατική του κίνηση θα είναι η θυσία της Μαρίας …

• Σχόλιο για τον Μπαρδάνη δεν υπάρχει, όπως και για κάθε ανύπαρκτο…

• Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου«το συμβούλιο έχει προβληματιστεί για το κατά πόσον τα κανάλια ευθύνονται για την εξέλιξη της ψυχικής υγείας της Ε.Θώδη».
Πραγματικά βαθύς και συγκινητικός προβληματισμός…

Συνέχεια...

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Για ευρομπάσκετ άκουσα, για ευρολίγκα άκουσα, για ευροεκλογές τίποτα…


Σε ένα μήνα ακριβώς ,τέτοια ώρα περίπου,
κάτι μου λέει ότι οι πολιτικοί αναλυτές
και οι τηλεοπτικοί σχολιαστές, με προεξάρχοντα τον
κ. Πρετεντέρη,
ίσως νοιώθουν λίγο άβολα..

Το ίδιο και οι Ευρομονομάχοι που θα καθαρογράφουν τις… σαρακοστιανές δηλώσεις τους…

Έχετε σκεφτεί ότι αν χάσουν ΑΥΤΟΙ, θα κερδίσουμε ΕΜΕΙΣ;

Συνέχεια...

Οι πάμπλουτοι λαϊκοί τηλεαστέρες με μισθούς που κανείς επιστήμονας -ερευνητής, καθηγητής Πανεπιστημίου, υπάλληλος της ΝΑΣΑ κλπ, δεν έχει ονειρευτεί.


Πρωί-πρωί οι λαϊκοί γλείφτες της εξουσίας,επιλεγμένοι ένας ένας με σοφία από τους διοικητές τους, ώστε να θυμίζουν τον καφενόβιο Έλληνα που ρεύεται, τρώει τα νύχια του….. οι κύριοι Λυριτζής, Οικονόμου, Οικονομέας, Καμπουράκης, Παπαδάκης, Λιαρέλης, Αυτιάς, Σόμπολος αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της πρωινής ενημέρωσης: Αγράμματοι, ξερόλες, αγενείς αλλά με τη βλαχομαγκιά του μέσου Έλληνα, του καφενόβιου που κοκορεύεται για τις επιτυχίες του στο κυνήγι και στο τάβλι.Aυτή την αισθητική επιλέγουν οι καναλάρχες να επιβάλλουν, θεωρώντας ότι μ αυτά τα πρόσωπα απευθύνονται στη μεγάλη μάζα. Για να τους εκμαυλίσουν ολοκληρωτικά, να εκμηδενίσουν τις ανύπαρκτες αντιστάσεις τους, ανοίγουν τα ταμεία των γελοίων καναλιών και τους προσφέρουν μισθούς που κανείς επιστήμονας -ερευνητής, καθηγητής Πανεπιστημίου, υπάλληλος της ΝΑΣΑ κλπ, δεν έχει ονειρευτεί.

Αποτέλεσμα, τα λαϊκά παιδιά που πληρώνονται με μηνιαίο μισθό αντίστοιχο με την αξία μιας γκαρσονιέρας σε καλή περιοχή, αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τον μέσο Έλληνα για τις εξελίξεις.Με κριτήριο τα προσωπικά τους κόμπλεξ αλλά και τις εκδουλεύσεις των καναλαρχών καλούν στο στούντιο κάτι τύπους σαν τον Αργύρη Ντινόπουλο, τον βουλευτή Αγοραστό, τον Γιάννη Τραγάκη και πάει λέγοντας. Μια μεγάλη παρέα σε χασαποταβέρνα στα Καλύβια. Αυτή είναι η πρωινή ενημέρωση.Η μεθυσμένη απο ναρκισσισμό πρωινή παρέα των ζάπλουτων λαϊκών παιδιών, καταπιάνεται με τα πάντα-με την ευκολία που ο αλβανός μετανάστης δηλώνει υδραυλικός, πλακάς, ηλεκτρολόγος, μπογιατζής, και πάει λέγοντας.Αυτά τα λαικά πλουσιόπαιδα-750000 παντελονιάζουν οι "Πρόδρομος-Τσάκας" της πρωινής ΝΕΤ-επειδή επιχειρούν να μετατρέψουν την ανέχεια του κόσμου σε τηλεθέαση, θεωρούν ότι η φτώχια είναι απλά τηλεοπτικό πλάνο-πως να τη νιώσεις με 350 χιλιάρικα το χρόνο, όντας αγράμματος, μέτριος και επηρμένος σαν γύφτικο σκεπάρνι;Αυτά τα καλόπαιδα, κάνουν παρατηρήσεις στους αστυνομικούς γιατί δεν επιβάλουν την τάξη, λες και οι αστυνομικοί είναι εντελώς μαλάκες, ώστε για χίλια ευρώ να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να προστατέψουν ένα σύστημα στο οποίο μερικές χιλιάδες οικογένειες πολιτικάντηδων, επιχειρηματιών, μεγαλοδημοσιογράφων (όσο αφορά τις αμοιβές) κι άλλων παρασίτων θησαυρίζουν μέσα από σκάνδαλα και διαπλοκή, δεκαετίες τώρα.Αναρτήθηκε από killbill
http://kourdistoportocali.blogspot.com/

Συνέχεια...

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ένας κόσμος που υπάρχει, μπορεί να είναι δίπλα μας και μεγαλώνει


Το Φεβρουάριο του 2006, στο 56ο Φεστιβάλ ταινιών του Βερολίνου, οι δημιουργοί ταινιών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με θέμα: "Φαγητό, Γεύση και Πείνα" (Food, Taste and Hunger). Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 3600 δημιουργοί από όλο τον κόσμο. Από αυτούς, μόνο 32 επιλέχθηκαν να προβληθούν στο φεστιβάλ. Αυτό το βίντεο που πρώτευσε ως το πιο δημοφιλές. Λέγεται "Chicken a la Carte", o δημιουργός του είναι ο Ferdinand Dimandura και είναι (δυστυχώς) αληθινή ιστορία. Δείτε το μέχρι το τέλος.

Αυτός ο κόσμος υπάρχει, μπορεί να είναι δίπλα μας και μεγαλώνει…
Αξίζει να το δείτεhttp://www.cultureunplugged.com/play/1081/Chicken-a-la-Carte

Συνέχεια...

«ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


«Ναυμαχία» εφοπλιστών για Κρήτη, Αιγαίο
«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός, αλλά και το ακτοπλοϊκό παρασκήνιο στις γραμμές τόσο του Αιγαίου όσο και της Κρήτης, καθώς οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι, Attica Group του Ανδρέα Βγενόπουλου και Minoan Lines του Ιταλού Emmanuele Grimaldi, είναι διατεθειμένοι να «κοντραριστούν» σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την τεράστια επιβατική «πίτα», που μόνο για της γραμμές του Ηρακλείου και των Χανίων ξεπερνά τα 2.500.000 επιβάτες ετησίως.
Πρώτος «έριξε το γάντι» στον Ιταλό μεγαλομέτοχο της άλλοτε ακτοπλοϊκής εταιρείας Λαϊκής Βάσης ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού δρομολόγησε το πλοίο του Superfast 12 στη γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο, και μάλιστα με μειωμένο εισιτήριο και δύο δρομολόγια την ημέρα, κάτι που ασφαλώς είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς μέχρι και σήμερα το νέο πλοίο έχει κερδίσει το 25% της «πίτας», ενώ οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας Superfast Ferries ευελπισθουν να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Οπως υποστηρίζουν, δεν είναι μόνο το φτηνό εισιτήριο που ελκύει τους επιβάτες, αλλά και οι υψηλές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επίσης, δεν κρύβουν ότι τους επόμενους θερινούς μήνες θα «χτυπήσουν» και το μονοπώλιο της ΑΝΕΚ στα Χανιά, με τη δρομολόγηση ακόμη ενός Superfast, που τώρα είναι δρομολογημένο στην Αδριατική -που όμως έχει μειωθεί κατά το ήμισυ η κίνηση σε επιβάτες και αυτοκίνητα- ενώ δεν αποκλείουν και τη δρομολόγηση τουλάχιστον δύο νεότευκτων υπερσύγχρονων επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων και στις κερδοφόρες γραμμές του Αιγαίου. Τώρα δραστηριοποιείται η δική τους Blue Star Ferries, με τα ομώνυμα σύγχρονα πλοία, αλλά και η Hellenic SeaWays, η οποία ναι μεν ελέγχεται από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, που είναι και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΚ, αλλά μεγαλομέτοχος της είναι και το «αφεντικό» της Minoan Lines, Emmanuele Grimaldi, ο όμιλος του οποίου έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για το «χτίσιμο» συνολικά 27 επιβατηγών πλοίων, τα οποία θα έχουν παραδοθεί μέχρι και το 2011.
Οπως αφήνουν να διαρρεύσει στενοί συνεργάτες του Ιταλού εφοπλιστή,κάποια από αυτά τα νεότευκτα πλοία δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν και στο Αιγαίο, αλλά και στα Δωδεκάνησα, εκεί όπου σήμερα δραστηριοποιούνται, και μάλιστα με πλήρη επιτυχία, τα πλοία της Attica Group, ενώ οι ίδιοι δεν κρύβουν τη διάθεση του Grimaldi να έχει «λόγο» στα διοικητικά της HSW, αλλά και στα δρομολόγια των πλοίων της.
Πάντως, σημαντικό ρόλο στον έντονο ανταγωνισμό παίζει και η ΑΝΕΚ, αφού μέσω της ελεγχόμενης από τον Γ. Βαρδινογιάννη HSW, αλλά και της φίλα προσκείμενης ΝΕΛ, δρομολογεί πλοία πάνω στην Blue Star Ferries, ενώ έχει βάλει στο «στόχαστρό» της και τις παχυλές επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, και μάλιστα με πλοία παλιάς τεχνολογίας.

Συνέχεια...

Η θεωρία του χάους…. Το φαινόμενο της πεταλούδας και τα 151 χέρια της Νέας Δημοκρατίας….


Μια μεταφορική απόδοση της θεωρίας του χάους, εκφράζεται με το “φαινόμενο της πεταλούδας” δηλαδή το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.

Θα έχετε ακούσει ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Με τη διατύπωση αυτή θέλουμε να εκφράσουμε ότι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Απόψε στη Βουλή των Ελλήνων, η κίνηση 151 χεριών που υψώθηκαν για να κουκουλωθεί και να παραγραφεί το σκάνδαλο της SIEMENS, δεν είναι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων.
Είναι ένας τιτανομεγιστοτεράστιος ευτελισμός της πολιτικής ηθικής και δεν θα απαιτηθεί βάθος χρόνου για να διαπιστώσουμε τη δραματική πολιτική εξέλιξη.

Στο πιθανό και εύλογο ερώτημα, τι θα έκαναν … οι άλλοι, σε μια ανάλογη περίπτωση, απάντηση μπορούμε να δώσουμε μόνο με βάση τη μη παραγραμμένη στη μνήμη μας «πολιτεία» τους.
Και η απάντηση είναι απλή. Θα έκαναν ακριβώς το ίδιο.

Συνέχεια...

Oι αιγιαλοί και οι παραλίες βορά στο κέρδος


Και ποινικές ευθύνες -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- θα αναζητήσουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τρεις οικολογικοί φορείς (WWF, Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος) για την πρόσφατη κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με την οποία εκχωρούνται, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, οι αιγιαλοί και οι παραλίες στους δήμους.
Θα γίνουν επίσης προσφυγές στο ΣτΕ και τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ενώ θα επαγρυπνούν για να προσβάλλουν στα δικαστήρια κάθε ενέργεια παραχώρησης της εκμετάλλευσης δημόσιας και κοινόχρηστης γης.
Οι πέντε επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι τα θέματα αυτά εντάσσονται στην προστασία του περιβάλλοντος και υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες. «Μόνο στην Ελλάδα δεν αναζητούνται ευθύνες και όταν αναζητούνται χάνονται στη διαδρομή», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παξινός, πρόεδρος του ΔΣΑ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας εμμέσως την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε ότι οι απαράδεκτες ρυθμίσεις προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στην περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων, που στερεί σημαντικά έσοδα για τους δήμους και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι δήμαρχοι θα τοποθετηθούν αρνητικά όταν ενημερωθούν για την ουσία της κοινής υπουργικής απόφασης.
Το ζοφερό μέλλον των ακτών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν περιέγραψε η Αννυ Μητροπούλου, από την οργάνωση «Μεσόγειος SOS» και αποκάλυψε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σύμφωνα με τα οποία:
* Το 20% των ακτών της Ευρώπης, περίπου 20.000 χλμ., έχουν επηρεαστεί ήδη από διάβρωση με αποτέλεσμα η ακτογραμμή να υποχωρεί από μισό έως και δύο μέτρα το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις η διάβρωση προχωρά σε βάθος 15 μέτρων.
* Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται ή επηρεάζονται 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτών.
* Στη Μεσόγειο χάνονται ή αλλοιώνονται παράκτιοι οικότοποι, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία 143 εκατ. ανθρώπων. Εκτιμάται ότι ώς το 2025 θα έχει χτιστεί το 50% των ακτών της Μεσογείου.
* Η Ελλάδα, με τα 14.000 χλμ. ακτών, διαθέτει το 33% της ακτογραμμής της Μεσογείου. Πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, όπου επιπλεόν συγκεντρώνεται το 85% του πληθυσμού, το 80% της βιομηχανίας και το 90% του τουρισμού.
«Οι τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις ελληνικές ακτές έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, που θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται έντονη διάβρωση, σε ποσοστό 28,6% της ακτογραμμής, που την κατατάσσει στην 4η θέση ανάμεσα στις 25 ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος αποκάλυψε ότι «ξεχάστηκε» η διάταξη του νόμου του 2001 που προέβλεπε τη δημιουργία μητρώου ακτών. Ο Γιάννης Μιχαήλ, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, τόνισε ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει τον αιγιαλό ως είναι ένα είδος «σελφ σέρβις» για την κάλυψη διάφορων απαιτήσεων και μάλιστα με απλές αποφάσεις υφυπουργών. «Δεν μπορεί να ακυρώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», τόνισε ο ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της WWF. Η πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώτη επισήμανε το πρωθύστερο των κυβερνητικών ρυθμίσεων και ανέφερε ότι θεσπίζονται μέτρα για τις ακτές, ενώ έχει προαναγγελθεί το ειδικό χωροταξικό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τον παράκτιο χώρο.
Οι φωτογραφίες είναι από το http://antiparos-blog.blogspot.com/

Συνέχεια...

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ποδοσφαίρου εγκώμιον


Η τσίπα, ως αιδώς, έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο του δικομματισμού. Το αποδεικνύει η αλγεινή συμπεριφορά των εκπροσώπων τους, όταν διαχειρίζονται την εξουσία, που παραπέμπει σε εκτεταμένο χρηματισμό και κουκούλωμα. Η υπόθεση Παυλίδη, η Siemens, το Βατοπέδι, τα ομόλογα, τα Leopard συναποτελούν ορισμένα από τα μνημεία του σύγχρονου πολιτικού πολιτισμού μας.
ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ η στήλη σήμερα, προκειμένου να διασκεδάσει το κοινωνικό αδιέξοδο που συνεπάγεται η παράταση της δικομματικής κυβερνητικής εναλλαγής, αποφάσισε να απόσχει της ζέουσας πολιτικής και να τοποθετηθεί ως προς ένα φαινόμενο τεράστιας αισθητικής και αισθηματικής διάστασης, το ποδόσφαιρο. Με αφορμή το ματς του Σαββατόβραδου, που καθήλωσε επί 3 ώρες εκατομμύρια κόσμου. Με εναλλασσόμενα συναισθήματα ψυχικής ευφορίας και συντριβής, που προήλθαν από τις πιο ακραίες εκδοχές μιας κατά τα άλλα απλής ποδοσφαιρικής σύγκρουσης, ένα ματς που κατέστη ορόσημο στη συλλογική μνήμη, ακριβώς επειδή εκθεμελίωσε τα λογιζόμενα ως δεδομένα και ανέτρεψε συνειρμούς που απορρέουν από κανόνες. ΒΓΑΛΜΕΝΟ ιστορικά από τους θαλάμους των βρετανικών κολλεγίων, μεταδόθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στα πέρατα της οικουμένης, για να πάρει όψη μαζικής κουλτούρας.
Η αγγλική αυστηρότητα της σχεδιασμένης επιτυχίας, που απορρέει από την ομαδική εργασία, κόντρα στη βραζιλιάνικη επινόηση που αποθεώνει το ατομικό ταλέντο. Διανοούμενοι και λόγιοι το λάτρεψαν χαρακτηρίζοντάς το ως τέχνη, εφαρμοσμένη γεωμετρία, ομαδικό πνεύμα, ατομική έμπνευση, ευφυΐα τακτικής, τελετουργία. Ενας ξεχωριστός πόλεμος, όπου δεν νικάει πάντοτε ο ισχυρός, κι αυτό προκαλεί ικανή συγκινησιακή ευεξία. Οι θεατές ως μέρος του παιχνιδιού, δρώντα πρόσωπα στο στημένο σκηνικό, εκρήγνυνται ή συνθλίβονται, ανάλογα με την εξέλιξη, χορεύουν στους δρόμους ή κλαίνε στα μπαρ. Διαμορφώνουν πρότυπα, ήρωες, καλλιεργούν το θυμικό τους.
ΜΟΝΟΝ οι ηθολόγοι αδυνατούν να αξιολογήσουν το φαινόμενο αποδίδοντάς το στην κοινωνική στέρηση και τη συλλογική υστερία, ακόμη χειρότερα σε ζωώδεις εξάρσεις. Ας αντικρίσουν τα γελαστά ή θλιμμένα πρόσωπα στα δευτεριάτικα πρωινά, ας συνειδητοποιήσουν την κοινωνική καταξίωση που υπόσχεται προσωρινά ο θρίαμβος της ομάδας, ας στοχαστούν για τις πίκρες και τις χαρές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.
Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ(Ελευθεροτυπία, 6 Μαΐου)

Συνέχεια...

Θέλουμε μία τράπεζα με συνείδηση

«Κίνημα» για να εφαρμοστεί το πρότυπο της ιταλικής Ηθικής Τράπεζας και στην Ελλάδα
«Μία μοναδική τράπεζα όπου τα λεφτά δεν είναι αυτό στο οποίο βασιζόμαστε»
, είναι το μότο της Βanca Ρopolare Εtica, της πρώτης Ηθικής Τράπεζας που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία στην Ιταλία. Δίνει δάνεια σε μετανάστες και άνεργους και το κυριότερο κριτήριο για να χρηματοδοτήσει μια επιχείρηση είναι η κοινωνική της προσφορά.

Για κάποιους Έλληνες έχει έρθει η ώρα να ιδρυθεί και εδώ ένα αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα. Η κ. Ελένη Πανοπούλου είναι τραπεζικός υπάλληλος και έμαθε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία Ηθικής Τράπεζας από κάποιο συνάδελφό της. «Από την πρώτη στιγμή θεώρησα ότι πρόκειται για αχτίδα ελπίδας και μάλιστα βλέπω ότι όσο περνάει ο καιρός ο κόσμος ευαισθητοποιείται. Ήδη πολλοί συζητούν γι΄ αυτήν και διαδίδουν την ιδέα».

Μια ομιλία του Μάουρο Μετζολάρο, εκπροσώπου της Βanca Εtica, στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες ήταν η αφορμή για να γίνει μια πιο οργανωμένη απόπειρα ενημέρωσης για τον συγκεκριμένο σκοπό. Τη διοργάνωσε το ελληνικό τμήμα του Δικτύου Ιταλών Εξωτερικού Βellaciao. Επιπλέον αποφάσισε να συμβάλλει και στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που παρέχει πληροφορίες για την τράπεζα και καλεί όσους ενδιαφέρονται να δηλώσουν τη «διαθεσιμότητά» τους για το εγχείρημα. Όπως δηλώνει η κ. Τερέζα Κορβίνο του Βellaciao: «Η ανταπόκριση στην ιστοσελίδα ήταν θερμότερη από ό,τι περιμέναμε. Είδαμε ότι υπάρχει ανάγκη, ο κόσμος είναι απογοητευμένος».

Ευρωπαϊκό δίκτυο
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται μια τράπεζα να είναι «ηθική», η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη που ήδη αρκετοί πολίτες σε δέκα χώρες της Ε.Ε. συναλλάσσονται με τέτοιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Μάλιστα μέχρι το 2010 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών πιστεύει ότι θα έχει ιδρυθεί και η Πανευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα, ενώ ελπίζει ότι θα βρεθούν και στην Ελλάδα οι κατάλληλοι συνεργάτες για να δημιουργήσουν την πρώτη τράπεζα αυτού του τύπου. Αν και, όπως επισημαίνει η κ. Κορβίνο, «Η Ηθική Τράπεζα θα αποδειχθεί μια βιώσιμη απόπειρα να αλλάξουμε τις παραδοσιακές μορφές του συστήματος», πιστεύει ο κ. Μιχάλης Κουλουρούδης, ενώ ο κ. Δημήτρης Αλτίνογλου δηλώνει ότι αν το εγχείρημα ευοδωθεί θα μεταφέρει εκεί τις καταθέσεις του η συγκέντρωση του απαραίτητου αρχικού κεφαλαίου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απαιτεί τη συμμετοχή συλλογικοτήτων, ήδη στην Ελλάδα είναι αρκετοί αυτοί που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια.
Για τον κ. Μιχάλη Κουλουρούδη, ο οποίος ασχολείται με τις βιοκαλλιέργειες, η ιδέα της Ηθικής Τράπεζας δεν ήταν καινούργια. «Είχα μάθει για την Βanca Εtica από Ιταλούς συνεργάτες που συμμετέχουν σε αυτήν. Από τότε έλεγα ότι θα ήταν ωραίο να γινόταν και στη χώρα μας κάτι ανάλογο», σημειώνει. Προσθέτει δε ότι «αν ευοδωθεί η προσπάθεια, θα γίνω σίγουρα μέτοχος. Συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας άλλης μορφής της κοινωνίας».
«Όταν ξεκινήσαμε τη βιοκαλλιέργεια, φέρναμε μια εναλλακτική πρόταση για την οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας. Όπως τότε ήμουν αισιόδοξος, έτσι και τώρα πιστεύω ότι η Ηθική Τράπεζα θα αποδειχθεί μια βιώσιμη απόπειρα να αλλάξουμε τις παραδοσιακές μορφές του συστήματος», λέει ο 59χρονος. Ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Αλτίνογλου παλαιότερα είχε ακούσει για την Τράπεζα των Φτωχών στο Μπανγκλαντές και το γεγονός ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια παρεμφερής προσπάθεια στην Ελλάδα τον χαροποίησε. «Αποφάσισα να δηλώσω διαθεσιμότητα και να συνεισφέρω. Γιατί να συναλλάσσομαι με μια τράπεζα που με ΄΄κλέβει΄΄ και όχι με κάποια που θα έχει και κοινωνική προσφορά;», δηλώνει.

Το μοντέλο
Είκοσι δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί- σύλλογοι και οργανώσεις πολιτών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- ίδρυσαν το 1999 την Βanca Εtica. Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει τέσσερα χρόνια πριν και αφού συγκέντρωσαν το απαραίτητο αρχικό κεφάλαιο- 6,5 εκατ. ευρώ-, άνοιξαν στην Πάδοβα το πρώτο υποκατάστημα. Όλοι οι μέτοχοι έχουν μία μόνο ψήφο ασχέτως του αριθμού των μετοχών που διαθέτουν- και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 100% τους πρώτους μήνες του 2009 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008.
Το πετυχημένο πείραμα του Μπανγκλαντές

ΤΟ 1983ο καθηγητής Οικονομικών Μοχάμεντ Γιουνούς (στη φωτογραφία κάτω) ίδρυσε την Grameen Βank στο Μπανγκλαντές. Αυτό που την έκανε να διαφέρει και χάρισε στον εμπνευστή της και το Νόμπελ Ειρήνης το 2006 ήταν ότι δίνει δάνεια μόνο στους «φτωχότερους των φτωχών». Με τη στήριξη κάποιων ξένων τραπεζικών οργανισμών αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας η Grameen Βank επεκτάθηκε. Σήμερα πια είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες τράπεζες με 1.456 υποκαταστήματα. Οι πελάτες της δεν υπογράφουν κανένα νομικό έγγραφο και αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις δόσεις τους δεν καταλήγουν σε δικαστική διαμάχη με την τράπεζα, απλά διαγράφονται από το πελατολόγιό της.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα
TA NEA 5.5.09

Συνέχεια...

Από την τηλεόραση στο ψυχιατρείο


Οι αδυσώπητοι όροι της αγοράς, η δύναμη του Μέσου, η θέληση των ανθρώπων που δεν μετρούν αντοχές, δυνάμεις, παρά βαδίζουν μόνο με γνώμονα το μέτρο της θεαματικότητας των εκπομπών τους, έκαναν πάλι το θαύμα τους.

Η είδηση ότι η Έφη Θώδη νοσηλεύεται από το Σάββατο το βράδυ σε ψυχιατρική πτέρυγα δημόσιου νοσοκομείου δεν ξάφνιασε κανένα νοήμονα άνθρωπο που παρακολουθεί εδώ και μήνες την αγωνιώδη προσπάθεια του λεγόμενου «Trash Star System» να το πετύχει! Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η τηλεοπτική αρένα στέλνει στην απόγνωση, σε δρόμους δύσκολους και σκοτεινούς, αυτούς που δεν μπόρεσαν να αντέξουν τη δαιμονιώδη προβολή από τις τηλεοπτικές εκπομπές, οι παρουσιαστές των οποίων επιδιώκουν να σπάσουν τα όρια κάθε αντοχής ανθρώπων με μειωμένες αντιστάσεις. …

Η ιστορία είναι παλιά, αλλά πάντα η ίδια. Οι αδυσώπητοι όροι της αγοράς, η δύναμη του Μέσου, η θέληση των ανθρώπων που δεν μετρούν αντοχές, δυνάμεις, παρά βαδίζουν μόνο με γνώμονα το μέτρο της θεαματικότητας των εκπομπών τους, έκαναν πάλι το θαύμα τους. Μετέτρεψαν μια γνήσια λαϊκή γυναίκα, που έβγαζε το ψωμί της στα πανηγύρια των χωριών, σε ένα δυστυχισμένο πλάσμα, που κατέληξε να μαζεύει τα απομεινάρια της ζωής της σε ένα δημόσιο ψυχιατρείο.
Η περίπτωση της Εφης Θώδη δεν είναι η μοναδική. Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία. Όσο υπάρχουν μεσημεριανές εκπομπές, διευθυντές ειδήσεων και παρουσιαστές τηλεόρασης, που νοιάζονται μόνο για τη διαπόμπευση των αδύναμων να αντιδράσουν ανθρώπων, μια Εφη Θώδη θα θυσιάζεται πάντα.
Τη διέσυραν μέχρι τελικής πτώσης… Την έντυσαν Κλεοπάτρα, να κάνει μπάνιο μέσα σε μπανιέρα γεμάτη με γάλα, την έβαλαν να κάνει ιππασία, την έντυσαν με ρούχα διάσημων μόδιστρων, την ξάπλωσαν με νεαρούς άνδρες σε κρεβατοκάμαρες, την έβαλαν να τριγυρνάει με ένα αρνί στην πασχαλινή αγορά, σε νυχτερινό μαγαζί στο Κολωνάκι ή να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον οποίο υποδυόταν γνωστός μίμος της μικρής οθόνης, να δίνει τάχα λύσεις σε πολιτικά ζητήματα. …
Ακόμη και όταν σιγουρεύτηκαν ότι συνομιλούν με ένα «καμένο χαρτί», κανείς δεν έκανε πίσω. Όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια που φιλοξενούν ανάλογες μεσημεριανές εκπομπές, άλλος λίγο άλλος πολύ, σηκώνουν το βάρος μιας ηθικής αυτουργίας στη σοβαρή διαταραχή της ψυχικής υγείας της Εφης Θώδη.
της Ντέπυ Γκολέμα
(http://www.e-tipos.com/newsitem?id=88128)

Συνέχεια...

Η κρατική διαφήμιση στη χώρα των θαυμάτων


Ιδιαίτερη προτίμηση σε «γαλάζιες» εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας και σε φύλλα που διανέμονται δωρεάν φαίνεται πως είχε ο πρώην υπουργός Τύπου. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 τα συγκεκριμένα ΜΜΕ χρηματοδοτήθηκαν με 30.270.000 ευρώ από διαφημιστικά κονδύλια του Δημοσίου.
. Παραφράζοντας τη ρήση του Μακ Λούαν πως «τα media είναι οι προεκτάσεις του ανθρώπου» ο Θ. Ρουσόπουλος τα μετέτρεψε σε... προεκτάσεις του ιδίου και της Ν.Δ. Απόδειξη, οι αριθμοί στους επίσημους καταλόγους μετρήσεων της εταιρείας Media Services: Στην κορυφή των εισπράξεων βρίσκονται η «Χώρα» και η «Χώρα της Κυριακής» του (και τηλεοπτικού σχολιαστή) Γ. Τράγκα, που έλαβαν 1.823.463 ευρώ, δηλαδή το 6% της συνολικής δαπάνης, ενώ η κυκλοφορία τους αντιπροσωπεύει μόλις το 0,3%. Πρακτικά, για τις καταχωρίσεις στη «Χώρα της Κυριακής» η κυβέρνηση πλήρωνε για κάθε φύλλο που πωλήθηκε το 2008 περί τα 24 ευρώ!
Σε περίοπτη θέση βρίσκονται επίσης οι εφημερίδες «Βραδυνή» «Απογευματινή», «Αδέσμευτος» και «Αρθρο», που στις κυριακάτικες εκδόσεις τους, με μόλις 1,1% της κυκλοφορίας, συγκέντρωσαν το 10,4% της κρατικής διαφήμισης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις δωρεάν εφημερίδες που κυκλοφορούν μόνο στην Αθήνα και παίρνουν το 13,6% (!) των κυβερνητικών διαφημιστικών προγραμμάτων. Πρώτη, η «City Press» του (και τηλεοπτικού σχολιαστή) Γ. Κύρτσου με συνολικά έσοδα περίπου 3.000.000 ευρώ. Καλά έσοδα έχουν και οι οικονομικές εφημερίδες, οι οποίες με το 4,4% της κυκλοφορίας παίρνουν 14% της διαφημιστικής δαπάνης, όπως και οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, στις μεγαλύτερες, σε πανελλαδική κυκλοφορία, εφημερίδες η σχέση είναι αντεστραμμένη: Η «Ελευθεροτυπία» και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» με κυκλοφορία που αντιπροσωπεύει το 15,4% της αγοράς, έχουν διαφημιστικό μερίδιο μόλις 5,9%. Τα «Νέα», το «Βήμα» και το «Βήμα της Κυριακής» με αθροιστικό ποσοστό 21,5% έχουν διαφημιστικό μερίδιο 9,3%. Ανάλογη τύχη έχουν η «Καθημερινή», το «Εθνος», το «Πρώτο Θέμα», ο «Ελεύθερος Τύπος». Το συμπέρασμα των αριθμών είναι αμείλικτο: Οι επιλογές του υπουργού Τύπου οδήγησαν σε μικρές συντηρητικές εφημερίδες και στα δωρεάν φύλλα περίπου 45% της διαφήμισης, όταν οι πιστοποιημένες πωλήσεις τους δεν ξεπερνούν το 7,3%.

Συνέχεια...

Τρέξτε…εξαντλήθηκαν οι Mercedes και οι BMW


Πολλοί πιστεύουν ότι έχουμε πλέον φθάσει στο απόλυτο αμήν όσον αφορά στο επίπεδο πολιτικής σήψης στο οποίο και έχουμε περιέλθει ως χώρα..
Η «αθώωση» του Παυλίδη είναι, λένε, ένα είδος σταγόνας που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Μόνο που το ποτήρι αυτό προφανώς είναι τρύπιο, διότι τόσα χρόνια τώρα δεν λέει να ξεχειλίσει. Όσο και αν το γεμίζουμε… και όχι μόνο με σταγόνες σκανδάλων αλλά με …. κουβάδες.
Όλα μα όλα χωλαίνουν. Από τους πολιτειακούς θεσμούς μέχρι την πιο απλή μας καθημερινότητα. Δεν λειτουργεί τίποτα;
Στο μεταξύ και παρόλη την οικονομική κρίση και την επιτήρηση της χώρας και… και … και , γράφτηκε στις εφημερίδες ότι εξαντλήθηκαν οι Mercedes και οι BMW της χώρας μας και ήδη οι αντιπρόσωποι παρήγγειλαν κατεπειγόντως άλλες 2.500 για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση !!!!
Είναι να απορείς μετά για το πώς και γιατί τρελάθηκε η Θώδη;
Εμείς να δούμε πότε θα σπεύσουμε να εγκλειστούμε αυτοβούλως σε δωμάτιο με λαστιχένιους τοίχους….
Strange Attractor
http://www.antinews.gr/?p=6265

Συνέχεια...

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Η κυβέρνηση της κάθαρσης και της μηδενικής ανοχής και η απλή αριθμητική!!!


Στην υπόθεση του Παυλίδη η Δημοκρατία νίκησε. Το 144 νίκησε το 146!!!! Θρίαμβος της ΝΔ.
Μου θυμίζει εκείνο το 0+0=14 για τις μισθολογικές αυξήσεις που θα έδινε Μητσοτάκη.
Δεν κατάλαβα γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση της κάθαρσης και της μηδενικής ανοχής. Φαίνεται με την απλή αριθμητική δεν τα πάνε καλά.
Άντε τώρα να έχεις και απαίτηση να τα πάνε καλά και με τον προϋπολογισμό.
Η σοκολάτα όπως και να το κάνεις είναι πάντα πικρή, είτε έχεις ανοιχτά ή κλειστά τα μάτια.

Συνέχεια...

Το κόστος του δανεισμού της Κυβέρνησης και οι συνέπειές του


Η Κυβέρνηση προϋπολόγιζε για το 2009 δανεισμό 40 δις ευρώ και ήδη στο πρώτο 4μηνο έχει δανειστεί σχεδόν 50 δις!!!!
Άραγε μέχρι το τέλος του χρόνου πού θα φτάσει ο δανεισμός; Φυσικά ο υπερδανεισμός δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση αλλά στη δημοσιονομική διαχειριστική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης και γι αυτό πληρώνουμε τα αυξημένα επιτόκια ως χώρα. Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Το επιπλέον ετήσιο κόστος για τους τόκους από τον μέχρι στιγμής δανεισμό λόγω της ανόδου της διαφοράς των ελληνικών επιτοκίων σε σχέση με τα γερμανικά ξεπερνά ήδη το 1 δις ευρώ και 600 εκατ. σε σχέση με την Ιταλία, με την οποία δανειζόμασταν περίπου στα ίδια επίπεδα μέχρι λίγους μήνες πριν, για τα ίδια ποσά δανεισμού.
Με τα 600 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας από το 55% του βασικού μισθού που είναι σήμερα στο 70%, να υπάρξει αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 7% στο 11%, όπως έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης να ενισχυθεί με επιπλέον 80 εκατ. ευρώ το Ταμείο κατά της Φτώχειας για δράσεις ανακούφισης συμπολιτών μας με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα.Η εμμονή της κυβέρνησης να προβάλει ως επιτυχία την υπερκάλυψη των εκδόσεων, αδιαφορώντας για το κόστος που προστίθεται στα επόμενα χρόνια, προκαλεί το κοινό αίσθημαΤο γεγονός ότι υπερκαλύπτονται οι εκδόσεις της χώρας μας οφείλεται αφενός στις υψηλές αποδόσεις που εξασφαλίζουν οι επενδυτές και αφετέρου στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κοινοπρακτικά σχήματα τραπεζών, που πέρα από τις προμήθειες που αποκομίζουν σε κάθε έκδοση, χρησιμοποιούν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σαν εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αντλώντας ρευστότητα στο 1,25%-2%, ενώ μας δανείζουν στο 5-6% αποκομίζοντας σημαντικότατα κέρδη από αυτή την πρακτική. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων, σε ποσοστό που εκτιμάται σε 55-60%, καλύπτεται από Ελληνικές τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές, με τις τράπεζες που είτε μεταπωλούν τα ομόλογα σε πελάτες τους εξασφαλίζοντας εύκολα και γρήγορα κέρδη, είτε επωφελούνται σημαντικά από τη διαφορά επιτοκίων της ΕΚΤ και των επιτοκίων με τα οποία δανείζουν οι ίδιες...

Συνέχεια...

Πατέρα Νικόδημε, “άντε γεια” και η Παναγιά μαζί σου….

Κωμιακή ανταπόκριση:

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ευσεβή ενορία της Κωμιακής ο περιστασιακός ποιμένας, πατέρας Νικόδημος, με πρωτοβουλία του οποίου βρέθηκαν παραπάνω … εσταυρωμένοι (!) στη Θεοσκέπαστη.

Δεν πρόκειται για θαύμα, διότι ο καθένας κοστίζει 2800 ευρώ!

Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε ολονύκτια σύγκληση όλων των Τοπικών οργάνων που αποφάσισαν να απευθυνθούν στον Δεσπότη.

Κατάθεση ψυχής:
Από μαθητής η σχέση μου με τα θρησκευτικά δεν ήταν η καλύτερη. Όλα ξεκίνησαν από μια παρεξήγηση…
Σε κάποιο διαγώνισμα για τα «ιερά άμφια» , που μου έχουν γίνει εφιάλτης, αντί για “επιμανίκια” έγραψα… μανικετόκουμπα!
Αυτό ήταν η αρχή του Γολγοθά μου..

Και μια παρατήρηση:
Καλή και άγια η άμεση αντίδραση ΟΛΗΣ της Κωμιακής. Όμως ανάλογες άμεσες αντιδράσεις θα θέλαμε και για άλλα ζητήματα…

Συνέχεια...

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΕΕ κτλ,ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ INTERNET

Τα διεθνή κέντρα εξουσίας έχουν όλα τα στοιχεία μας στα χέρια τους.
Το διαδίκτυο τα αποκαλύπτει και μην ανατριχιάσετε
.
Η διεύθυνση είναι:http <http://www.scrolllock.nl/passport/>

Συνέχεια...

Μείωση του ΦΠΑ απο 19% κάτω απο το 5,5 %

"Στο 5,5% από 19,6% θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια και τα καφέ της Γαλλίας από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Σαρκοζί μετά τη δέσμευση της βιομηχανίας να περάσει τις μειώσεις στις τιμές και να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε να λάβει, τον περασμένο μήνα, το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη μείωση του ΦΠΑ στο πλαίσιο πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.... ".

* Στην Ελλάδα ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ θα πρέπει να πέσει στο 3% - ούτως η άλλως ΦΠΑ αποδίδουν μόνο οι...φτωχοδιάβολοι. Να καταργηθούν οι φορολογικές δηλώσεις, το γελοίο "πόθεν εσχες", ο εγκληματικός "τηρεσίας" - εταιρεία να συστήνεται σε μια ημέρα με ένα μόνο "χαρτί" από το διαδίκτυο....τα έσοδα το κράτος γνωρίζει πάρα πολύ καλά από που θα τα βρει. Όχι πάντως από τα μόνιμα υποζύγια.....
http://orfni.blogspot.com/2009/04/19-55.html

Συνέχεια...

Oι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική


Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις σημαίνουν κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ,
γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ..

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα! Όχι για λόγους σοβινιστικούς, Μα για να μαθαίνουν σιγά-σιγά την αλήθεια οι απληροφόρητοι!

Συνέχεια...

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά στην Αθήνα….


Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ
δηλαδή η κλίκα της παγκόσμιας συνομωσίας, συνεδριάζει στον “Αστέρα” της Βουλιαγμένης από 14έως 17 Μαΐου.

Σε αυτές τις … αεροστεγείς συνεδριάσεις εξυφαίνονται τα σενάρια, στήνονται τα σκηνικά και μοιράζονται οι ρόλοι για κάθε παγκόσμια πολιτικοοικονομική παρέμβαση…

Παρόντες φυσικά θα είναι και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου…
Ίσως στις 18 Μαΐου να έχουν όλα κριθεί για την Ελλάδα…


Μάθετε περισσότερα

http://www.madata.gr/index.php/diafora/33879.html

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=102936&nt=108〈=1

http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/bilderberg_gr.html

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=130158&ct=78&dt=28/01/2001

Συνέχεια...