Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Oι αιγιαλοί και οι παραλίες βορά στο κέρδος


Και ποινικές ευθύνες -για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά- θα αναζητήσουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τρεις οικολογικοί φορείς (WWF, Μεσόγειος SOS και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος) για την πρόσφατη κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με την οποία εκχωρούνται, κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων, οι αιγιαλοί και οι παραλίες στους δήμους.
Θα γίνουν επίσης προσφυγές στο ΣτΕ και τον εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ενώ θα επαγρυπνούν για να προσβάλλουν στα δικαστήρια κάθε ενέργεια παραχώρησης της εκμετάλλευσης δημόσιας και κοινόχρηστης γης.
Οι πέντε επιστημονικοί φορείς θεωρούν ότι τα θέματα αυτά εντάσσονται στην προστασία του περιβάλλοντος και υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος με ουσιαστικές αρμοδιότητες. «Μόνο στην Ελλάδα δεν αναζητούνται ευθύνες και όταν αναζητούνται χάνονται στη διαδρομή», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παξινός, πρόεδρος του ΔΣΑ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας εμμέσως την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επισήμανε ότι οι απαράδεκτες ρυθμίσεις προωθήθηκαν από την κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα στην περικοπή του τέλους παρεπιδημούντων, που στερεί σημαντικά έσοδα για τους δήμους και εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι δήμαρχοι θα τοποθετηθούν αρνητικά όταν ενημερωθούν για την ουσία της κοινής υπουργικής απόφασης.
Το ζοφερό μέλλον των ακτών και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν περιέγραψε η Αννυ Μητροπούλου, από την οργάνωση «Μεσόγειος SOS» και αποκάλυψε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σύμφωνα με τα οποία:
* Το 20% των ακτών της Ευρώπης, περίπου 20.000 χλμ., έχουν επηρεαστεί ήδη από διάβρωση με αποτέλεσμα η ακτογραμμή να υποχωρεί από μισό έως και δύο μέτρα το χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις η διάβρωση προχωρά σε βάθος 15 μέτρων.
* Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται ή επηρεάζονται 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα ακτών.
* Στη Μεσόγειο χάνονται ή αλλοιώνονται παράκτιοι οικότοποι, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία 143 εκατ. ανθρώπων. Εκτιμάται ότι ώς το 2025 θα έχει χτιστεί το 50% των ακτών της Μεσογείου.
* Η Ελλάδα, με τα 14.000 χλμ. ακτών, διαθέτει το 33% της ακτογραμμής της Μεσογείου. Πρόκειται για περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική αξία, όπου επιπλεόν συγκεντρώνεται το 85% του πληθυσμού, το 80% της βιομηχανίας και το 90% του τουρισμού.
«Οι τρομακτικές πιέσεις που ασκούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις ελληνικές ακτές έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, που θα ενταθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται έντονη διάβρωση, σε ποσοστό 28,6% της ακτογραμμής, που την κατατάσσει στην 4η θέση ανάμεσα στις 25 ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος αποκάλυψε ότι «ξεχάστηκε» η διάταξη του νόμου του 2001 που προέβλεπε τη δημιουργία μητρώου ακτών. Ο Γιάννης Μιχαήλ, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, τόνισε ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει τον αιγιαλό ως είναι ένα είδος «σελφ σέρβις» για την κάλυψη διάφορων απαιτήσεων και μάλιστα με απλές αποφάσεις υφυπουργών. «Δεν μπορεί να ακυρώνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας», τόνισε ο ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της WWF. Η πολεοδόμος Ράνια Κλουτσινιώτη επισήμανε το πρωθύστερο των κυβερνητικών ρυθμίσεων και ανέφερε ότι θεσπίζονται μέτρα για τις ακτές, ενώ έχει προαναγγελθεί το ειδικό χωροταξικό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τον παράκτιο χώρο.
Οι φωτογραφίες είναι από το http://antiparos-blog.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: