Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η θεωρία του χάους…. Το φαινόμενο της πεταλούδας και τα 151 χέρια της Νέας Δημοκρατίας….


Μια μεταφορική απόδοση της θεωρίας του χάους, εκφράζεται με το “φαινόμενο της πεταλούδας” δηλαδή το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες.

Θα έχετε ακούσει ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Με τη διατύπωση αυτή θέλουμε να εκφράσουμε ότι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Απόψε στη Βουλή των Ελλήνων, η κίνηση 151 χεριών που υψώθηκαν για να κουκουλωθεί και να παραγραφεί το σκάνδαλο της SIEMENS, δεν είναι μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων.
Είναι ένας τιτανομεγιστοτεράστιος ευτελισμός της πολιτικής ηθικής και δεν θα απαιτηθεί βάθος χρόνου για να διαπιστώσουμε τη δραματική πολιτική εξέλιξη.

Στο πιθανό και εύλογο ερώτημα, τι θα έκαναν … οι άλλοι, σε μια ανάλογη περίπτωση, απάντηση μπορούμε να δώσουμε μόνο με βάση τη μη παραγραμμένη στη μνήμη μας «πολιτεία» τους.
Και η απάντηση είναι απλή. Θα έκαναν ακριβώς το ίδιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟTI ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΛΕΩ.
Ο πΑΣΟΚΑΣ

ΟΒΕΛΙΞ είπε...

Για τα δημοσιεύματά σας, ένα τιτανομεγιστοτεράστιο Άριστα Δέκα και με τόνο!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΣΟΥΚΑΤΟ ΞΕΧΑΣΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΩΜΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΥΝΑΝ ΚΑΙ ΕΔΕΝΑΝ. ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΓΛΥΦΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΚΟΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;