Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

50 πακέτα τσιγάρα πριν από 40 χρόνια έχουν τη δική τους ιστορία..


Οικονομική βοήθεια του Συλλόγου Κορωνίδας, πριν από 40 χρόνια προφανώς σε απόρους Κωμιακίτες, δεν αφορά κρέας ή ψωμί αλλά τσιγάρα.

Το θυμηθήκαμε σήμερα, την εποχή της απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ τότε το<< πακέτο >> είχε τη δική του κοινωνική και οικονομική αξία.

Το έγγραφο, από τα αρχεία του Συλλόγου, πέραν από την ιστορική του αξία, μας θυμίζει και σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες του χωριού που σήμερα δεν ζουν.

Οι παλαιοί ας νοσταλγήσουν και οι νέοι θα βρουν κάποιο δικό τους αγαπημένο πρόσωπο. Η μελωδία από το πρωινό τσιγάρο μας φέρνει πιο κοντά στα απλά.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν το είχα κόψει, θα το ξανέρχιζα.

Ανώνυμος είπε...

Μάθατε ότι "έφυγε" ο Γιάννης Κ. Χατζόπουλος (του Μουσουρουφοκωστή)σε ηλικία 61 ετών;

Ανώνυμος είπε...

Ναι! οι τότε Κωμιακίτες ψευτοπρούχοντες των ΑΘηνών ελεούσαν τους "δυστυχείς" Κωμιακίτες με ψίχουλα, για να έχουν τη συνείδησή τους ήσυχοι και να έχουν και κάποιους υπηρέτες στο χωριό να τους περιποιούνται στις διακοπές τους τα καλοκαίρια, να τους κουβαλούν με τα μουλάρια τους, να τους τροφοδοτούν με φρούτα και οπωροκηπευτικά, φυσικά τσάμπα, να τους στείλουν και κανένα κορίτσι τους στην ΑΘήνα για υπηρέτρια. Πως έκαναν οι Άραβες σεΐχηδες-πετρελαιάδες που μοίραζαν χρυσά ρολόγια στα γκαρσόνια και τους σερβιτόρους των ξενοδοχείων; Οι δικοί μας.....σεΐχηδες μοίραζαν τσιγάρα και καμιά φορά πενταροδεκάρες. Και ποιοι ήταν αυτοί οι σεΐχηδες της Κωμιακής στην ΑΘήνα; Και ποια ήταν τα έργα τους; Και ποιος ο ρόλος κάποιων απ' αυτούς στα δύσκολα εκείνα χρόνια; (Κατοχή, εμφύλιος). Το έχετε ψάξει;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ξέρεις πολλά, για πες μας λεπτομ'ερειες, μη μας αφήνεις στην απέξω, τώρα που μας γαργάλησες. Σεΐχηδες της Κωμιακής, πετρελαιάδες, υπηρέτριες, ύποπτοι ρόλοι. Ο Σύλλογος Κορωνίδας πρέπει να ήταν κεφαλαιοκρατικός και εκμεταλλευτικός σύλλογος που έπινε το αίμα των Κωμιακιτών. Τα τσιγάρα που τους έδινε ήταν στούκας και μάλιστα έδινε και τσιγαριλίκια για να τους υπνωτίζει και να κάνουν πιο εύκολα κάποιοι επιτήδειοι τη δουλειά τους. Ουστ να μου χαθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι ήταν τα αφεντικά του Συλλόγου την εποχή μετά την κατοχή; Εσύ "ουστ να μου χαθείτε" θα ξέρεις για να οργίζεσαι. Και μη στέκεσαι στα διάφορα τσιράκια τους την εποχή εκεινη.
Και τι έκαναν αυτοί στη διάρκεια της κατοχής στην Αθήνα και τη Νάξο;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν τα λες, αφού φαίνεσαι ψαγμένος, αγόρι μου. Φοβάσαι να πεις ονόματα ή μήπως είχες καμιά αδερφή υπηρέτρια σε κανένα ψευτοπρούχοντα που την καλαφάτιζε κιόλας; Μουλάρια πολλά υπάρχουν αλλά σαν τα κωμιακίτικα, όλα κι όλα...

Ν-ΝΑΞΙΟΣ είπε...

Η δημοσίευση ορισμένων εγγράφων δεν έχει στόχο να δώσει αφορμή στον όποιο «φορτωμένο» να διαλαλήσει ότι δεν έκανε τα απαραίτητα εμβόλια και έμεινε με τα κουσούρια.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι και χώροι για να καταλαγιάσετε τα εσώψυχά σας.

ΕΔΩ ΟΧΙ!

Όποιος θέλει να τοποθετηθεί σοβαρά μπορεί να το κάνει, το έχετε άλλωστε διαπιστώσει.
Και να βρίσετε μπορείτε και να χλευάσετε και να ξεκατινιαστείτε, αλλά με το ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ σας.
Η τσάμπα μαγκιά… κοστίζει.
Τελεία και παύλα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες κυριε διαχειριστή. Η δημοσίευση ιστορικών τεκμηρίων δεν πρέπει να δίνει λαβή σε κάποιους να αυτοψυχαναλύονται μέσω του blog. Ουσιαστική, πρωτότυπη και διεισδυτική συζήτηση χρειάζεται και όχι άσκηση απωθημένων.

Ανώνυμος είπε...

Άργησε λίγο η παρέμβαση του διαχειριστή και κέρδισαν οι λοξοδρομιστές. Πιστεύω ότι λειτουργούν με σύστημα.
Είναι δοκιμασμένοι και γενικά γνωστοί.

Ανώνυμος είπε...

Για πιο ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ λέει ο Ν-Ν; Το δικό του ποιο είναι;
Άλλα γι' άλλα Μαντουμπάλα.

Ανώνυμος είπε...

Τι φοβάστε ρε μάγκες, οι πιο πολλοί απ' αυτούς έχουν πεθάνει, όπως κι οιφουκαράδες που τους έστελναν..πούρα Αβάνας.