Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο έχων δύο χιτώνας…τι πρέπει να κάνει;


Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα.

Έχει στην κατοχή της 1.300.000 στρέμματα γης. Μερικές χιλιάδες ακίνητα. Το 1,9 των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές στην Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Το 2007 μάλιστα η Εκκλησία ως καλός επενδυτής –όσο και πνευματικώς άραγε- όταν είδε να πέφτει το χρηματιστήριο αγόρασε 1.600.000 επιπλέον μετοχές στην Εθνική.

Η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας κρύβεται σε 10.000 περίπου νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και σε εταιρείες. Τελευταία ανακαλύφθηκαν και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Την ίδια ώρα το Κράτος πληρώνει 268.000.000 ευρώ γα μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων. Τα 4,3 απ αυτά πάνε σε 100 μόλις ιεράρχες.

Ακόμη και το παλιό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανήκε στην Εκκλησία και αυτή εισέπραττε ενοίκιο από το υπουργείο που πλήρωνε τους ιερείς της. Ούτε μια δωρεά δεν έκανε.

Μετά από αυτά γιατί να φορολογούνται;

Εμείς τι να πούμε, ας κάνουμε μια παράφραση « νόμος είναι το δίκιο των παπάδων»

http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001002005&nodeId=15&articleId=2032

Συνέχεια...

Στο σαρακοστιανό χορό των … «επωνύμων» …

… πολύ θα θέλαμε να είμαστε!

… να ακούσουμε τα ονόματα και τους χαιρετισμούς των «επισήμων»… να μαντέψουμε τις «μύχιες» σκέψεις των «άσπονδων» φίλων όταν τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους… να νοιώσουμε το «δράμα» (με την … ποιητική έννοια του όρου) όταν ανταλλάσουν χαμόγελα και φιλοφρονήσεις αυτοί που αύριο θα σφάζονται…

Θέλουμε να καμαρώσουμε και τους παρατρεχάμενους…
Όλοι μεσ’ την καλή χαρά…

Και μέσα στο μουντό και θολό τοπίο, μέσα στη έξαρση και στην έκσταση του χορού και του κεφιού, να στεριώνουν ετερόκλιτες συμμαχίες…

Κάπως έτσι μπαίνουν οι θεμέλιοι λίθοι στο οικοδόμημα για το μέλλον του νησιού…

Άντε, ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ένα σαρακοστιανό καλαμπούρι κάναμε…

Συνέχεια...

Ζητούμε συνεργάτη … φοροτεχνικό!

“Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο”

Έτσι λέει η κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που την ερχόμενη Τρίτη, μετά τη τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Οι άλλοι όμως λένε άλλα και επειδή όπως σας έχουμε πει οι … άλλοι είμαστε εμείς, χρήσιμο θα ήταν να έχουμε μερικές συμβουλές για να συμπληρώσουμε «σωστά» τη φορολογική μας δήλωση όταν έρθει η ευλογημένη ώρα…

Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στη μαγεία και στη δύναμη των αριθμών…
Τώρα μας δίνετε η δυνατότητα να το διαπιστώσουμε και στην πράξη.

Συνέχεια...

Τρέμετε αγορές …και πολιτικοί


Το κήρυγμα της Κυριακής από τον άνθρωπό μας Αμβρόσιο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

«…Δεν είμεθα οικονομολόγοι! Παρά ταύτα νομιμοποιούμεθα, ως άνθρωπος, που διαθέτει τον κοινόν νούν, να έχουμε και να διατυπώσουμε τη γνώμη μας. Και χωρίς περιστροφές το λέμε ευθέως:

Η Κυβέρνηση υποβάλλει τον Ελληνικό Λαό σε θυσίες, ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ! Η Χώρα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης δυστυχίας! Ο Έλλην θα πεινάσει! Η δυστυχία θα είναι το γνώρισμα των επομένων ετών. Διότι με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνησις το οικονομικό πρόβλημα ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ! Για τον απλούστατο λόγο… (φορολογείται έστω και δειλά η Εκκλησία, αυτό είναι δικό μας)


Από την άλλη πλευρά οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων χαϊδεύουν το κεφάλαιο, χαρίζουν φόρους…(Ώπα και το αντικαπιταλιστικό…) »

Να και η συμβιβασμένη Ιερά Σύνοδος

«….Και τώρα ας έλθουμε στη στάση της Διοικούσης Εκκλησίας. Από την Ιερά Σύνοδο κυκλοφορήθηκε μιά Εγκύκλιος, που θα διαβασθή την προσεχή Κυριακή σ’ όλους τους Ναούς. Το περιεχόμενό της κατά βάσιν είναι καλό, αλλ΄όχι και αρκετό!

Δεν είναι αρκετό, καθ’ όσον δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του!

Δεν παρενοχλεί τους Κυβερνώντες! Δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα της φτωχολογιάς! Δεν αντιστέκεται στην καταλήστευση του Δημοσίου Χρήματος. Δεν καταγγέλλει τους απατεώνες, όποιοι κι αν είναι! Δεν ζητεί κάθαρση!

Δεν επικαλείται την κοινωνική Δικαιοσύνη ως αναγκαιότητα! Δεν υπερασπίζεται τα δίκαια της Εκκλησίας! Δεν ζητεί κάτι από την Κυβέρνηση! Το μόνο που λέγει πρός τον Λαό είναι: «Αφού δεν έχετε να φάτε…..νηστέψτε!»…»

Συνέχεια...

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ...

Συνέχεια...

Γράφει χιλιόμετρα ο Γιάννης…

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, ως υπεύθυνος Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά στην τελετή έναρξης του τακτικού συνεδρίου της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.

Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, ενώ το Σάββατο το πρωί (20 Μαρτίου 2010) θα παρακολουθήσει τις εργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης της Ν.Δ. στο Βελλίδειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το Σάββατο το απόγευμα θα βρεθεί κοντά στα μέλη της Δημοτικής Οργάνωσης Ν.Δ. Σαντορίνης, όπου στην Ετήσια Χοροεσπερίδα που διοργανώνουν θα απευθύνει χαιρετισμό.

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση από την Κυβέρνηση
του προγράμματος για την ηλεκτρονική επεξεργασία των συνταγών»


Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση, από τον Υπουργό Εργασίας, του προγράμματος ηλεκτρονικής επεξεργασίας των συνταγών του ΙΚΑ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η ενιαία μηχανοργάνωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης υπήρξε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε με το νόμο 3607/07 η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) για να αποτελέσει την καρδιά του μηχανογραφικού συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Δημιουργήθηκαν και λειτούργησαν δύο προγράμματα ηλεκτρονικής επεξεργασίας των συνταγών των Ασφαλιστικών Ταμείων, με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών στον τομέα υγείας: το πρώτο υλοποιείται ήδη από τις αρχές του 2008 από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και αφορά στη «σάρωση» συνταγών όλων των Φορέων, εκτός του ΙΚΑ, το δε δεύτερο εφαρμόζεται από το ίδιο το ΙΚΑ και αναφέρεται στην ηλεκτρονική επεξεργασία των συνταγών του Ιδρύματος.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χθες, «έκοψε την κορδέλα» του έργου της ηλεκτρονικής επεξεργασίας των συνταγών του ΙΚΑ, έργου που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εξολοκλήρου από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Όφειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να το αναγνωρίσει και να προσκαλέσει επίσημα εκπρόσωπο του κόμματος της ΝΔ, πράγμα που δεν έπραξε.

Η Ν.Δ. συμπαρατάσσεται σε όσες προσπάθειες συντείνουν στην καταπολέμηση των φαινομένων της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ή της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας, που αποτελούν «μάστιγα» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ρυθμούς αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, αξιοποιώντας και άλλα διαθέσιμα «εργαλεία» που κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως, μεταξύ άλλων, ο μοναδικός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), η αποδεδειγμένη τεχνογνωσία της «μηχανογραφικής καρδιάς» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, και το έργο της έξυπνης κάρτας υγείας και ασφάλισης με στόχο τον εξορθολογισμό της αλόγιστης σπατάλης στους Κλάδους Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση, τα έργα αυτά δεν ανήκουν ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ανήκουν και είναι σε όφελος του Ελληνικού Λαού.


«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»


«Η άμεση αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με όρους διαφάνειας και μετρήσιμης αποδοτικότητας, στο πλαίσιο του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, αποτελεί σημαντική συνιστώσα για τη βελτίωση της επάρκειας και βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού μας Συστήματος», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Προστασία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στα βασικά κριτήρια ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αξιοποίησης της περιουσίας: διατήρηση της αυτονομίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Ταμείων για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλισμένων τους, επίτευξη της μεγαλύτερη δυνατής απόδοσης με ελαχιστοποίηση του αναλαμβανόμενου κινδύνου, ευρεία διασπορά επενδύσεων και εφαρμογή διαδικασιών διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου, ευελιξία στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων, συγκριτική αξιολόγηση των επενδύσεων, ανάθεση του έργου της διαχείρισης σε επαγγελματίες «Συμβούλους Επενδύσεων» και «Διαχειριστές», εφαρμογή διεθνώς αποδεκτών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, τήρηση αυστηρών προδιαγραφών ελέγχου και εποπτείας της επενδυτικής πολιτικής των Ταμείων

Ο κ. Βρούτσης κάλεσε την Κυβέρνηση, ενόψει και της σημερινής δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας, να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως το υφιστάμενο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια. «Εμείς, ως Ν.Δ., θα είμαστε πάντοτε παρόντες για να επιδοκιμάσουμε ορθές επιλογές και να απορρίψουμε προσεγγίσεις που οδηγούν στην εκποίηση – «ξεπούλημα» της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δηλαδή, στην απαξίωση του ιδρώτα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, υπονομεύοντας παράλληλα τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ίδιου του Ασφαλιστικού μας Συστήματος».


Συνέχεια...

Εδώ το καλό … γκάλοπ !!!

Οι απαράβατοι αυστηροί όροι μας.
Έχετε όχι μία, αλλά τέσσερεις επιλογές και ψηφίζετε
όσες φορές θέλετε!




Ποιος είπε την ιστορική φράση:

“ … όποιος αποφασίσει να κατέβει σ’ αυτό τον αγώνα, πρέπει να είναι έτοιμος για όλα…”


Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν δει το αποκάτω video.

Συνέχεια...

Η 25η Μαρτίου εκτός από θρησκευτική…



… είναι και εθνική επέτειος!

Φέτος αναγκαστικά
θα τη θυμηθείτε…



(Μερικοί άνθρωποι ΕΙΝΑΙ σαδομαζοχιστές…)
Αν όμως ΔΕΝ είστε έτσι, τότε ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ από
τους Οικονομικούς ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ στη χώρα σας!

Συνέχεια...

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

το σύνδρομο του … ναυαγού

Αξιότιμε κ. Ιάκωβε Γιακουμή,

Την άριστη και άρρηκτη σχέση μας με την Απείρανθο, τους ανθρώπους της και τον Απεραθίτικο Σύλλογο, είστε ο μόνος που δεν μπορεί να την διαταράξει.

Επιδιώξατε τη δημοσιότητα που δεν σας αναλογεί γιατί την έχετε εξαντλήσει άσκοπα.

Εμείς όμως κάνοντας εξαίρεση, σας την παρέχουμε απλόχερα.

Όσοι διάβασαν το βαθιά «πολιτικό» σχόλιό σας μακαρίζουν τη μοίρα τους που είναι … «απολίτικοι»

Παραθέτουμε στη συνέχεια το «σχόλιο» του κ. Γιακουμή και θα παρακαλέσουμε τους φίλους μας να μη γράψουν κανένα σχόλιο διότι ΟΛΑ ΘΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ…

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι αρκετό διάστημα, τώρα, που παρακολουθώ τις διαδικτυακές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτό το blog, οι οποίες (μέσα συνήθως από ύβρεις και υπερβολές) καταλήγουν στο μόνιμο συμπέρασμα ότι όλα που γίνονται είναι λάθος, όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά είναι ανίκανοι (καθώς είναι αγράμματοι, τεμπέληδες, λαμόγια κτλ) και πρέπει να βρεθούν άλλοι να μας αντιπροσωπεύουν.

Οι διαχειριστές αυτού του blog με τα σχόλιά τους στις αναρτήσεις (και στις διάφορες ανώνυμες συζητήσεις) συμβάλλουν καταλυτικά ώστε πάντα να οδηγούμαστε μονίμως στον μηδενισμό των πάντων, ώστε να αυξάνεται και ο αριθμός των σχολίων (ακολουθούν κατά γράμμα τους "κανόνες" της δημοφιλίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλλουν τσακωμούς και πάθη για να αυξάνουν το κοινό τους - χωρίς στο τέλος να λένε τίποτα).

Η στάση αυτή είναι βαθιά απολίτικη καθώς κανείς από την ζεστασιά του σπιτιού του (και κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία που του προσφέρει η νέα τεχνολογία) εξαπολύει κατηγορίες, ύβρεις και χαρακτηρισμούς κατά πάντων (βρίσκοντας συνήθως διέξοδο στα διάφορα σύνδρομα κατωτερότητας που μπορεί να έχει) αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μία ατμόσφαιρα απαξίωσης της πολιτικής (τοπικής ή κεντρικής) μας ζωής που οδηγούν πολλούς ικανούς ανθρώπους (ενώ θέλουν) να μην αποφασίζουν να εμπλακούν (φοβούμενοι τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανώνυμοι υπαινιγμοί στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή). Επομένως, οι ανώνυμοι σχολιαστές καταφέρνουν ακριβώς αυτό ακριβώς που προσπαθούν (και καλά) να αποφύγουν, την πολιτική επιβίωση ανθρώπων που σαφώς δεν έχουν την παιδεία (και δεν εννοώ τα πτυχία) και τις εμπειρίες από την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή για να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Αλήθεια ποιος (σώφρων) άνθρωπος θα ασχολούνταν με τους Συλλόγους ή/και την πολιτική αντιπροσώπευση αυτού του νησιού όταν και μόνο η αναφορά του ονόματος του Ιάκωβου εξάπτει τα πάθη και απασχολεί τόσους σχολιογράφους ώστε τα σχόλια στον μετρητή σας να περνούν με ευκολία τα 100 (όταν για την πρωτοβουλία της ΟΝΑΣ για το αεροδρόμιο ήταν μόλις 10)! Ενός Ιάκωβου μου οι μόνες "θέσεις" που έχει καταλάβει είναι αυτές του (απλού) μέλους του ΔΣ του Απεραθίτικου Συλλόγου και της ΟΝΑΣ (καθότι μόνο σε αυτές τις δύο εκλογές υπήρξε και υποψήφιος).

Καταλήγοντας αναρωτιέμαι γιατί ενώ οι ανώνυμοι σχολιογράφοι που έχουν άποψη για όλα και χρόνο (καθώς παρακολουθούν διαδικτυακές συζητήσεις που μπορεί να κρατάνε πολλές ώρες ή μέρες) δεν αποφασίζουν να μπουν στην βάσανο της εμπλοκής με τα κοινά (στους συλλόγους τους ή οπουδήποτε αλλού) ή έστω της επώνυμης κατάθεσης προτάσεων για τα προβλήματα και γιατί δεν σχολιάζουν (δεικτικά και επικριτικά όπως ξέρουν καλά να κάνουν) τα πεπραγμένα του Απεραθίτικου Συλλόγου (που υπάρχουν σε αυτήν την ανάρτηση); Εάν έχουν την άποψη ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα (και μακάρι), εγώ θα τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις (ειλικρινά).

Με εκτίμηση,

Ιάκωβος Β. Γιακουμής

ΥΓ. Για τους σχολιογράφους εκείνους που προσπαθούν (πάλι) να μου βάλουν ταμπέλες (π.χ. "στελεχάρα του Μαράκη") ή να με απαξιώσουν με χαρακτηρισμούς ("Θώδη"), θέλω να τους επισημάνω δύο επικοινωνιακά λάθη: α) το γεγονός ότι σε ανάρτηση για τις εκλογές και τα πεπραγμένα του Απεραθίτικου Συλλόγου (στην οποία που δεν αναφέρεται το όνομά μου), έστρεψαν την συζήτηση σε μένα, μου δίνει μεγαλύτερη αξία από την πραγματική συνεισφορά μου στην επιτυχημένη διετία του Συλλόγου και β) όσο οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί δεν συνοδεύονται από πραγματικές καταγγελίες για την δράση μου, τότε το μόνο που καταφέρνουν είναι κάθε φορά που ένας Αξώτης θα βλέπει την συμπαθή τραγουδίστρια στην τηλεόραση (ή θα ακούει ένα τραγούδι της στο ραδιόφωνο), να ανακαλεί από την μνήμη του την δράση μου, με ότι αυτό σημαίνει για την αναγνωρισιμότητά μου σε μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες... Εσείς (έστω ως αποτυχημένοι) επικοινωνιακοί "στρατηγοί" προεκλογικών αγώνων, θα έπρεπε να γνωρίζετε καλύτερα....

18 Μαρτίου 2010 8:38 π.μ.


Συνέχεια...

Παρατηρητής των εξελίξεων ο «πάνω» Δήμος…

Η κινητικότητα σε επίπεδο προσώπων και όχι προγραμματικών αρχών, περιορίζεται στην παραλία, σε παράκεντρα και σίγουρα μακριά από τον κόσμο και τις ανάγκες του νησιού.
Μην περιμένετε ν’ αλλάξει κάτι το καλοκαίρι.

Το ανελέητο κυνήγι του «σταυρού», τα «rooms», η «φραπεδιά» και τα μπάνια του λαού, θα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τις εκλογές…





Συνέχεια...

το περπάτημα κάνει καλό στην υγεία ...

Συνέχεια...

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: “ Μπορεί να είμαι και μόνος μου υποψήφιος”

… συμμετέχει στις διεργασίες των «Αργοναυτών», δεν είναι αντι-Μαρακικός ούτε αντι- Μαργαριτικός...

δεν «έδειξε» ΓΡΥΛΛΑΚΗ, γέρνει προς … ΘΕΟΦΙΛΟ...

αλλά στην ουσία ψάχνει να στηρίξει υποψήφιο με τις γνώσεις την εμπειρία και τις διοικητικές ικανότητες του Λάζαρου, την τεχνογνωσία του Θανάση, την επικοινωνιακή δυνατότητα του «στρατηγού», την κοινωνική ευαισθησία του … τάδε και τη φρεσκάδα του … δείνα…

Βάλαμε την απαραίτητη σάλτσα για να γίνει πιο εύπεπτο το μίγμα του κ. Βασιλάκη, αλλά δεν αλλοιώσαμε τη γεύση και την ουσία όπως αυτή αναδείχτηκε σήμερα το πρωί στη «Ραδιοφωνία Κυκλάδων».

Συνέχεια...

Τα μπάζα στο δρόμο Κωμιακής – Απόλλωνα απομακρύνθηκαν (;)…

… αλλά δυστυχώς επιλέχτηκε η εύκολη όπως πάντα λύση. Ρίχτηκαν ακριβώς δίπλα ώστε σε όσα απομείνουν και δεν πάνε στο ρυάκα, του χρόνου που θα θεριέψει η … «βρούβα» να είναι εύκολη η πρόσβαση…

Ο δρόμος σωστά δεν δόθηκε στην κυκλοφορία.



Το video είναι του Γιώργου Α. Κρητικού και μπήκε στο «Κωμιακή & Απόλλωνας»

Συνέχεια...

Εκλογές στον Απεραθίτικο Σύλλογο


Την Κυριακή, 21 Μαρτίου στη λέσχη του Συλλόγου,
Ανδριτσαίνης 51& Ορφέως στο Γαλάτσι.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πεπραγμένα του Απεραθίτικου Συλλόγου
τη διετία 2008-2010


Με κορυφαία στιγμή την απόκτηση ιδιόκτητης λέσχης του Συλλόγου (δωρεά της Μαρίας Μαργαρίτη εις μνήμην του συζύγου της Γιάννη Εμμ. Μαργαρίτη – Μικρουδοϊάννη) και με το πένθος να πέφτει βαρύ πάνω από τον Σύλλογο με τον πρόωρο χαμό του μέλος του Δ.Σ. Πέτρου Βασ. Χατζηπέτρου, κάνουμε μία περιληπτική αναφορά στα πεπραγμένα του Συλλόγου μας για την διετία 2008-2010.

Εκδηλώσεις-δράσεις που αφορούν το χωριό και τους μόνιμους κατοίκους του

Οι πρωτοβουλίες και η δράση μας για το χωριό ήταν οι εξής:
Σεμινάρια υφαντικής τέχνης 6μηνης διάρκειας στα οποία πήραν μέρος 25 Απεραθίτισες άνεργες γυναίκες και χώρια οι δασκάλες εκπαιδευτές, Συνολικό ποσόν που διατέθηκε από τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση του προγράμματος (περίπου) 100.000€
Έγκριση ποσού των 50000€ για την αναμόρφωση του προαύλιου χώρου παιδικής χαράς και μεταφορά τουαλετών του Δημοτικού μας Σχολείου.
Η τοποθέτηση αναμεταδότη στο Καμπί για δωρεάν λήψη χειμώνα-καλοκαίρι του τηλεοπτικού σήματος της κρατικής τηλεόρασης για τους κατοίκους από τον Αζαλά μέχρι τον Πάνερμο.
Η καθιέρωση και τις δύο χρονιές διαγωνισμού εκθέσεων μαθητών αποκλειστικά του χωριού με βραβεύσεις και προσφορά δώρων σε σχετική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο με συνολικό ποσόν διάθεσης περίπου 1800€
Η συμμετοχή μας ως συνδιοργανωτές στην επιτυχία της γιορτής της Παναγίας στην αυλή της εκκλησίας το 15Αύγουστο.
Οικονομική ενίσχυση για την διαμόρφωση καλντεριμιού πλατείας της Αγ.Σοφίας στα Προβολάκια.
Διατήρηση και ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος με χορήγηση 50 φιαλών αίμα σε συνανθρώπους μας στις δύσκολες προσωπικές τους στιγμές (Απεραθίτες και του χωριού και της Αθήνας)
Πρωτοβουλία μας μαζί με άλλα σμυριδοχώρια για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, του εναερίου και του προαύλιου χώρου της Μουτσούνας σε προβιομηχανικό πάρκο Σμύριδας
Παρέμβαση μας σε συνέδριο της ΟΝΑΣ στη Νάξο 28 και 29 Ιούνη του 2008, για τα προβιομηχανικά μνημεία και αξιοποίηση προς όφελος της ανάπτυξης και του τουρισμού.
Προμήθεια καρεκλών για εκδηλώσεις στο χωριό.

Δράσεις για την προβολή του χωριού.

Η έκδοση ημερολογίου με τοπία από τους παραλιακούς μας οικισμούς.
Η παρουσία των χορευτικών μας σε πολλές εκδηλώσεις Νομαρχίας Κυκλάδων, Δήμων, και άλλων φορέων, με παραδοσιακές στολές.
Η προβολή του χωριού μας και των προβλημάτων του σε εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοσταθμούς.(όπως περιοδικό“Ταχυδρόμος”, εφημερίδα“Κυκλαδική”, “Μαζί Γαλάτσι Νάξος”, Παλμός Γαλατσίου και άλλα)
Δυνατότητα έκφρασης ,δημιουργίας και προώθησης των προιόντων ερασιτεχνών καλλιτεχνών με δύο BAZAAR (συμμετείχαν και μόνιμοι κάτοικοι του χωριού)

Δράσεις για τους νέους μας

Έκδοση εφημερίδας με τα νέα του Συλλόγου και άλλη ύλη από συντάκτες κυρίως νέους.
Εκδήλωση στο club “Σταυρό του Νότου” για ενίσχυση της παιδικής χαράς του δημοτικού σχολείου στο χωριό, με συγκέντρωση 2000€.
Εκμάθηση παραδοσιακών χορών κάθε Παρασκευή στη λέσχη του Συλλόγου μας με τη συμμετοχή τουλάχιστων 60 παιδιών, από 6 ετών και άνω.
Δημιουργήσαμε ομάδα ποδοσφαίρου (με φανέλες του Συλλόγου) και διοργανώσαμε τουρνουά τάβλι στα γραφεία του Συλλόγου.
Έκτακτος Χριστουγεννιάτικος χορός για τη Νεολαία και την εφημερίδα.
Διοργανώσαμε Αποκριάτικο πάρτι μικρών παιδιών στη λέσχη μας 9-2-09
Αναβιώσαμε το έθιμο των Λατζαρακιών με συμμετοχή μικρών παιδιών, το Πάσχα του 09.

Εκδηλώσεις στην Αθήνα

-Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας κάθε χρόνο με ταυτόχρονη βράβευση των νέων Απεραθίτων Φοιτητών.
Συνδιοργάνωση με την ΟΝΑΣ, στις 5 Φλεβάρη του 2008, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού τιμητικής εκδήλωσης για τον διακεκριμένο συγχωριανό μας ομότιμο καθηγητή της Λαογραφίας του Παν/μίου Αθηνών Δημήτρη Οικονομίδη
Ετήσιους Αποκριάτικους Χορούς με παρουσία 500 ανθρώπων και μεγάλη επιτυχία
Σεμινάρια καλλιτεχνικών και μαθήματα χορού σε γυναίκες για δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση.

Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Συμμετοχή με μέλη μας σε δεντροφύτευση περιοχής του Δήμου Γαλατσίου.
Επίσκεψη στο Αττικό Ζωολογικό πάρκο στα Σπάτα, στις 22-6-08, με παρουσία 30 φίλων και μελών μας για τη δημιουργία περιβαλλοντολογικής συνείδησης και αγάπης στα ζώα και το περιβάλλον.

Δράσεις ανάδειξης της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας

Παρακολούθηση της Θεατρικής παράστασης «Το Φιόρε του Λεβάντε» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, την Κυριακή των Βαΐων 20 του Απρίλη 2008. Την παράταση παρακολούθησαν 50 φίλοι του Συλλόγου μας.
Παρακολούθηση και 2ης θεατρικής παράστασης με νεολαία κυρίως στο ΕΔΩ σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, στις 27-1-09.
Συνδιοργανωτές στο πολιτικό μνημόσυνο για το Νίκο Ν. Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους ναζί το 1944, στο θέατρο Άλφα στις 12 Μάη 2008, μαζί με άλλους φορείς παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, κου Παπούλια.
Επιμορφωτική επίσκεψη μας στο ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων για ξενάγηση στι κτίριο και την ιστορία του κοινοβουλευτισμού, στις 30-6-09
Οικονομική ενίσχυση στο εργαστήρι παιδικής Ζωγραφικής της Σοφίας Καστρησίου που διατηρεί στην Κρήτη.
Οικονομική ενίσχυση στον κοινό τηλεμαραθώνιο unisef-skai για ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αιτής.

Δράσεις επικοινωνίας του Συλλόγου με τα μέλη του

Δημιουργία ιστοσελίδας (www.aperathitikossyllogos.gr) με τα νέα του Συλλόγου μας, ειδήσεις και πληροφορίες στα μέλη μας, από τη ζωή του χωριού και τη δράση μας, καθώς και ελεύθερο βήμα για καταχώρηση ιδεών και απόψεων φίλων και μελών του Συλλόγου μας.

Άλλες δράσεις

Οργανώσαμε παρουσιάσεις βιβλίων συγχωριανών μας συγγραφέων στο χωριό και στην Αθήνα, όπως του αείμνηστου συγχωριανού μας Γιάννη Μαργαρίτη «Εικόνες του Χωριού μου. Μορφές και Μνήμες που δεν Σβήνουν», του Στέφανου Πολυκρέτη «Η ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ» και του Δημήτρη Παπαδόπουλου «ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ»
Επίσκεψη μας στο Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο Χριστούγεννα (17-12-08) και προσφορά δώρων στα παιδιά.
Συμμετείχαμε στην εκδήλωση τιμής στο Γλέζο και Σάντα από το Υπουργείο Παιδείας με χορωδία, χορευτικά τμήματα και τοπικά όργανα στο Γαλάτσι
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο και επί σειρά ετών εφημέριο του χωριού μας Παπαγιάννη-Παπαηλία τον Αύγουστο 08.
Ομιλία του διάσημου διαβητολόγου Χρ. Ζούπα σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, στις 8 Αυγούστου 2008 στο χωριό.
Συμμετέχουμε, επίσης, στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) και στις σχετικές δραστηριότητες, ενώ στις τελευταίες εκλογές εκλέξαμε για πρώτη φορά 3 μέλη από τα 21
Μάλιστα, στις 2-2-08, η ΟΝΑΣ στην πρωτοχρονιάτικη πίτα της παρέδωσε βραβείο στον Απεραθίτικο Σύλλογο για την γενικότερη δράση του και προσφορά στο Ναξιακό Συλλογικό Κίνημα
Η τράτα στη Μουτσούνα, το καλοκαίρι του 2009, με γλέντι, βιολιά και κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Δράσεις για τους ηλικιωμένους

Διοργανώσαμε βραδιά τιμής σε ηλικιωμένους Απεραθίτες της Αθήνας άνω των 75 ετών.

Πρόσφατες εκδηλώσεις

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ στις 19-12-09. Μετά από δωρεά της Μαρίας Μαργαρίτη στη μνήμη του αείμνηστου συζύγου της Γιάννη Εμμ. Μαργαρίτη, ο Σύλλογος αποκτά ιδιόκτητη λέσχη. Ένα όνειρο όλων των κατά καιρούς Δ.Σ αλλά και όλων των Απεραθίτων εκπληρώνεται.
Εκδήλωση αποκριάτικης βραδιάς στις 23/1/2010, στη λέσχη μας με τη τζαμπούνα του Τιγροφλώριου και τον Καλυμιό στο βιολί, που με το λαούτο και τη φωνή του Γιάννη Αντωνίου, όλοι οι παρευρισκόμενοι γλέντησαν και χόρεψαν μέχρι το πρωί.


Συνέχεια...

Άραγε μερικοί θα συνεχίσουν να επιμένουν;…

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το Μάιο ο «Καλλικράτης», γεγονός που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στα αυτοδιοικητικά δεδομένα της χώρας.

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση, και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείσουμε…

Τα νέα δεδομένα ίσως δεν τα έχουν συνειδητοποιήσει οι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες και οι πρακτικές και τακτικές τους φανερώνουν ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από διαχειριστές μικρορουσφετιών…

Τους αναφέρουμε μερικές από τις αρμοδιότητες των νέων Δήμων, μήπως αποκτήσουν επίγνωση της κατάστασης, μετρήσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους και επανεξετάσουν τις προθέσεις τους…

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι οι δήμοι θα ενισχυθούν με αρμοδιότητες που σχετίζονται κυρίως με την εξυπηρέτηση του πολίτη ή έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και ασκούνται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Οι νέες περιφέρειες θα έχουν...
κυρίως αναπτυξιακό ρόλο.

• αρμοδιότητες υγείας

• πολεοδομικές αρμοδιότητες

• πολιτικές πρόνοιας

• προγράμματα δημόσιας υγιεινής

• αρμοδιότητες παιδείας

• αρμοδιότητες εμπορίου.

• αρμοδιότητες ανάπτυξης. έργα υποδομών, αγροτική οδοποιία

• αρμοδιότητες μεταφορών

Συνέχεια...

Δεν είναι ρουφιανιά…

Βοηθείστε όλοι να τον βρούμε…

Συνέχεια...

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ραγδαία εξελίσσεται η Μαρία…

…ένα μικρό σεισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Ελληνίδα νέα Επίτροπος κ Μαρία Δαμανάκη, ψήφισε υπέρ της παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων μέσα στην Ευρώπη, όσο και η Κύπρια Επίτροπος κ. Ανδρούλα Βασιλείου

Η ακλόνητη σταθερότητα σε αρχές και αξίες της Μαρίας, είναι… συγκινητική!
Αν με νομοθετική ρύθμιση ανάγκαζαν όλους αυτούς να τα ... δοκιμάσουν, θα είχαν την ίδια γνώμη;

Διαβάστε περισσότερα στην «ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ»

Συνέχεια...

Αφού όλα τα «φιλέτα» αξιοποιήθηκαν….

… νομοθετική ρύθμιση που θα περιορίζει τη διάσπαρτη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές και στα νησιά ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε χθες η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο συνδυάζεται με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον παράκτιο χώρο που επιδιώκεται να ολοκληρωθεί κατά τον Μάιο.

Επειδή η … εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα, λέτε στη Νάξο να συνεχιστεί το καθεστώς, «όπου βρείτε … χτίστε»;

Συνέχεια...

Οι Κυκλάδες ήταν ένα νησί …

και ο Κορινθιακός Κόλπος ήταν λίμνη!

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Προτού η στάθμη της θάλασσας ανεβεί κατά 120 μέτρα, οι Κυκλάδες ήταν ένα νησί και ο Κορινθιακός λίμνη, αποκαλύπτει ο αρχαιολόγος- ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ
Οι σημερινοί φόβοι των κλιματικών αλλαγών έγιναν πραγματικότητα τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν. Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος και ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ, στο Πλειστόκαινο (παλαιολιθική περίοδος) η στάθμη της θάλασσας που ακολούθησε την τήξη των πάγων ανέβηκε κατά τουλάχιστον 120 μέτρα. Προτού συμβεί αυτό, υπολογίζεται ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα στο Ιόνιο και η Σαλαμίνα και η Αίγινα στον Σαρωνικό ήταν ακόμη μέρος της ξηράς. Κάτι που σημαίνει ότι τα βαθύτερα σημεία του Κορινθιακού και του Σαρωνικού ήταν απλώς λίμνες...

Αλλά και στην ιστορική περίοδο η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε κατά 2-2,5 μέτρα. Αυτό δείχνουν ερείπια αρχαίων λιμένων (Πειραιάς, Επίδαυρος, Λακωνικό Γυθείου) με εγκαταστάσεις βυθισμένες στη θάλασσα ή και ολόκληρες πόλεις όπως το Παυλοπέτρι κοντά στην Ελαφόνησο. Λιμενικές εγκαταστάσεις βυθίστηκαν και στην Ανατολική Κρήτη, αντίθετα στη Δυτική υπήρξε ανύψωση, λόγω τοπικών γεωλογικών φαινομένων και το λιμάνι της Φαλάσαρνας βρίσκεται μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το βιβλίο του Γ. Σταϊνχάουερ «Ιστορική Γεωγραφία του Αρχαίου Κόσμου. Ελλάδα- Ρώμη» αποτελεί μια συναρπαστική περιδιάβαση στη γεωγραφία του παρελθόντος. Η έκταση και ο πληθυσμός των ελληνικών και των ρωμαϊκών πόλεων, η ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο, η καταγωγή των Ελλήνων, η οικονομική λειτουργία της πόλης-κράτους, ακόμη και οι δρόμοι των καραβανιών έχουν θέση στο πολυσέλιδο έργο.

Για τους γεωγράφους, σημειώνει, τα όρια του μεσογειακού κόσμου είναι κλιματικά. Στον Βορρά ταυτίζονται με το βόρειο όριο της καλλιέργειας της ελιάς και στον Νότο με το βόρειο όριο του συμπαγούς φοινικοδάσους. Οι συμπαγείς φοινικοφυτείες είναι μια αδιάκοπη γραμμή που συνδέει τον Ινδό με τον Ατλαντικό περνώντας από Ιράκ, Συρία, Κάτω Αίγυπτο, Κυρηναϊκή και Άτλαντα. «Ωστόσο, ούτε αυτά ούτε, ακόμα λιγότερο, τα όρια των γεωλόγων (τεκτονικές ρωγμές) είναι τα ευρύτερα ιστορικά όρια της Μεσογείου. Γύρω από την κεντρική θάλασσα δημιουργούνται επάλληλοι κύκλοι ακτινοβολίας, πεδίο που απλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις και σβήνει όσο απομακρύνεται από τα παράλια».

Του Μανώλη Πιμπλή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: «ΤΑ ΝΕΑ» Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Συνέχεια...

ας αρχίσουν (τουλάχιστον) οι χοροί…


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων και η Ομάδα Πολιτισμού της, σας προσκαλούν στο ναξιώτικο γλέντι που διοργανώνουν το Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 στις 9.30 μμ στο νησιώτικο στέκι ¨ΦΑΡΟΣ¨ Λ. Δεκελείας 201 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με ένα αυστηρά επιλεγμένο νησιώτικο παραδοσιακό πρόγραμμα, βασισμένο στην πορεία της μουσικής μας στο χώρο και στον χρόνο, που θα θυμίσει στους παλιούς και θα μάθει στους νέους τα αυθεντικά χαραχτηριστικά του γλεντιού μας.

Το βιολί του Στάθη Κουκουλάρη, το λαούτο του Βαγγέλη Κουκουλάρη, η φωνή της Μαρίας Σκουλά αλλά και η παρουσία άλλων επίλεκτων μουσικών και τραγουδιστών του νησιού μας ( ήδη έχει δηλώσει συμμετοχή ο μεγάλος βιολάτορας Νίκος Χατζόπουλος ) εγγυώνται την επιτυχία της βραδιάς που θέλουμε να αποτελέσει και πιλότο στα μελλοντικά γλέντια της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων μας.

Τα εδέσματα, πέραν των γνωστών, θα έρθουν απ΄ τη Νάξο και θα συνδράμουν στη προσπάθεια μας για όσον το δυνατόν αυθεντικότερη ατμόσφαιρα στη βραδιά μας.
Περιμένουμε λοιπόν εσάς, τα παιδιά σας και τους φίλους σας, για ένα γλέντι γεμάτο καλή μουσική και τραγούδι, χορό και καλό φαγητό.

Μια βραδιά γεμάτη ΝΑΞΟ.

Τιμή πρόσκλησης κατ΄ άτομο 25.οο Ευρώ.

Για κρατήσεις θέσεων :
ΜΑΪΤΟΣ ΝΙΚΟΣ : 6932 785 211
ΜΑΡΚΟΥ ΣΟΦΙΑ : 6977 509 647
ΛΙΑΔΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ : 6977 200 517
ΔΕΤΣΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑ : 6977 203 458
ΑΡΣΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ : 6973 679 696
ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ : 6977 319 555
ΦΛΩΡΑΚΑ ΧΑΪΔΩ : 6944 378 531
και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ


Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

ΘΑΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ

Συνέχεια...

Αν σε περίοδο νηστείας … φαγωθούμε…

… μετά τι προβλέπει το σενάριο;

Σύντροφοι σχολιαστές,

Βάλτε λίγο νερό στο κρασί σας και τα χατζάρια στο θηκάρι τους…

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και όπως πάνε τα πράγματα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει…

Πάρτε ανάσα.

Σκεφτείτε λίγο … πονηρά.
Μήπως τελικά παίζετε το παιχνίδι μας και ανεβάζετε τα νούμερα του μετρητή μας;

Σίγουρα δεν είναι έτσι. Ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι σας διαβάζουν άνθρωποι που ίσως δεν μπορείτε να τους φανταστείτε…

Ε, λοιπόν πολλοί από αυτούς τρίβουν τα χέρια τους.

Έτσι σας θέλουν.

Να καταναλώνεστε με τον κάθε … Κωστάκη, Γιωργάκη, Γιαννάκη και αύριο το πρωί που θα πάτε να βάλετε βενζίνη, να μη δείτε την τιμή της, να πείτε χίλια ευχαριστώ στο βενζινά και να … μείνετε μέχρι να πάτε στο.. Γαλανάδο.


Μεθαύριο που θα ανακοινωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο σας περιμένουν χαράματα στην πόρτα της εφορίας να… προκαταβάλετε τις οφειλές σας τουλάχιστον εις διπλούν…

Γράψτε ελεύθερα σύντροφοι αλλά με περίσκεψη και κόσμια…

Συνέχεια...

Μήπως στο τέλος καταντήσουμε κάπως έτσι..?


Παραγγελία πίτσας το έτος 2016
Τηλεφωνήτρια : "Pizza Hut, καλησπέρα σας."
Πελάτης : "Καλησπέρα, θα ήθελα να δώσω μια παραγγελία."
Τηλεφωνήτρια : "Θα μπορούσα να έχω τον ΕΑΤ σας, παρακαλώ;"
Πελάτης : "Τον Εθνικό Αριθμό Ταυτοποίησής μου (National IDNumber), ναι, μια στιγμή, ορίστε, είναι ο 6102049998-45-54610."
Τηλεφωνήτρια : "Ευχαριστώ, κύριε Sheehan. Λοιπόν η διεύθυνσή σαςείναι 1742 Meadowland Drive, και ο αριθμός τηλεφώνου σας 494-2366. Τοεπαγγελματικό τηλέφωνό σας στην Lincoln Insurance είναι 745-2302 και οαριθμός του κινητού σας 266-2566. Από ποιον αριθμό καλείτε ;"
Πελάτης : "Εεε; Είμαι στο σπίτι. Από πού τις βγάζετε όλες αυτέςτις πληροφορίες;"
Τηλεφωνήτρια : "Είμαστε συνδεδεμένοι με το σύστημα, κύριε."

Πελάτης : (Στεναγμός) "Α μάλιστα ! Θα ήθελα δύο σπέσιαλ πίτσες με κρέας..."
Τηλεφωνήτρια : "Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα, κύριε."
Πελάτης : "Α μπα;"
Τηλεφωνήτρια : "Σύμφωνα με τον ιατρικό σας φάκελο, υποφέρετε απόυπέρταση και το επίπεδο της χοληστερόλης σας είναι υψηλό. Η ασφάλειαπερίθαλψης που έχετε σας απαγορεύει μια τόσο επικίνδυνη για την υγείασας επιλογή."
Πελάτης : "Αϊ ! Τι μου προτείνετε λοιπόν; "
Τηλεφωνήτρια : "Μπορείτε να δοκιμάσετε την Πίτσα Λάιτ με γιαούρτισόγιας. Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ."
Πελάτης : "Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα μου αρέσει αυτή η πίτσα; "
Τηλεφωνήτρια : "Συμβουλευτήκατε τις 'Νόστιμες συνταγές με σόγια'στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας την περασμένη εβδομάδα, κύριε. Εξ ουκαι η πρόταση μου."
Πελάτης : "Καλά, εντάξει. Δώστε μου δυο, οικογενειακό μέγεθος. Τι οφείλω;"
Τηλεφωνήτρια : "Πραγματική ευκαιρία για σας, τη σύζυγό σας και τατέσσερα παιδιά σας, κύριε. Οφείλετε 49,99 $."
Πελάτης : "Να σας δώσω τον αριθμό της πιστωτικής μου κάρτας."
Τηλεφωνήτρια : "Λυπάμαι, κύριε, αλλά φοβάμαι ότι θα πρέπει ναπληρώσετε μετρητοίς. Το υπόλοιπο της πιστωτικής σας κάρτας έχειυπερβεί το όριο ".
Πελάτης : "Θα πάω να βγάλω μετρητά από το μηχάνημα προτού έρθει ουπάλληλός σας."
Τηλεφωνήτρια : "Ούτε αυτό είναι δυνατόν, κύριε. Ο τραπεζικός σαςλογαριασμός είναι ακάλυπτος."
Πελάτης : "Να μη σας ενδιαφέρει. Εσείς στείλτε μου τις πίτσες. Θαέχω τα μετρητά. Πόση ώρα θα πάρει; "
Τηλεφωνήτρια : "Έχουμε μια μικρή καθυστέρηση, κύριε. Θα είναι στοσπίτι σας σε 45 λεπτά περίπου. Εάν βιάζεστε, μπορείτε να έρθετε να τιςπάρετε, αφού βγάλετε τα μετρητά, αλλά η μεταφορά πίτσας με μοτοσυκλέταείναι τουλάχιστον ακροβασία. "
Πελάτης : "Πού στο διάολο ξέρετε ότι έχω μηχανή;"
Τηλεφωνήτρια : "Βλέπω εδώ ότι επειδή δεν καταβάλατε εμπρόθεσμα τιςδόσεις, το αυτοκίνητό σας έχει κατασχεθεί.. Αλλά η Χάρλεϊ έχειεξοφληθεί, οπότε απλώς συνεπέρανα ότι θα την χρησιμοποιούσατε.."
Πελάτης : "@#%/$@&?#!"
Τηλεφωνήτρια : "Σας συμβουλεύω να παραμείνετε κόσμιος, κύριε.Έχετε ήδη καταδικαστεί τον Ιούλιο του 2006 για προσβολή οργάνου τηςτάξεως."
Πελάτης : (Άφωνος)
Τηλεφωνήτρια : "Κάτι άλλο κύριε;"
Πελάτης : "Όχι τίποτα. Α ναι, μην ξεχάσετε τα δυο λίτρα δωρεάνΚόκα Κόλα μαζί με τις πίτσες, σύμφωνα με τη διαφήμισή σας."
Τηλεφωνήτρια : "Λυπάμαι, κύριε, αλλά υπάρχει ρήτρα στη διαφήμισήμας που μας απαγορεύει να προσφέρουμε δωρεάν αναψυκτικά σεδιαβητικούς."

Συνέχεια...

Αριθμητικοί εφιάλτες


Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα και το 666 αριθμός του σατανά;
Πιστεύετε στην αριθμολογία; Ας κάνουμε τους... υπολογισμούς.



Η Τρίτη 6 Ιουνίου του 2006 ήταν μια μέρα που πολλοί περίμεναν γεμάτοι φόβο. Στα αγγλικά υπάρχει ένας όρος, που μάλιστα προέρχεται από τα ελληνικά, για να περιγράψει τους ανθρώπους που φοβούνται τον τριψήφιο αριθμό 666: «hexakosioihexekonta-hexaphobics».


Πρόκειται για το βιβλικό αριθμό του θηρίου, που από αμνημονεύτων χρόνων είναι συνδεδεμένος με το Σατανά και πιο πρόσφατα με δευτεροκλασάτες ταινίες τρόμου του Χόλιγουντ.

Ωστόσο, οι αριθμολόγοι δεν παίρνουν καθόλου στην πλάκα αριθμούς όπως το 666 και μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να αποκρυπτογραφήσουν τη μυστική σημασία που κρύβεται πίσω από φαινομενικά ασήμαντες σειρές αριθμών.
Εκ πρώτης όψεως, ίσως όλα αυτά να μοιάζουν με φτηνά κόλπα τύπου άμπρα-κατάμπρα, αλλά αν διαβάσετε το παρακάτω άρθρο θα ανακαλύψετε ότι η αριθμολογία επηρεάζει μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής μας.


Ο αριθμός-κλειδί του σύμπαντος

Σύμφωνα με το The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (βρετανική ραδιοφωνική κωμωδία που έγινε επίσης σειρά βιβλίων, τηλεοπτική σειρά, ταινία και παιχνίδι για τον υπολογιστή), ο θεμελιώδης αριθμός, που περιέχει την απάντηση για τα μυστήρια της ζωής και του σύμπαντος, με δυο λόγια για τα πάντα, είναι το 42.

Ο συγγραφέας, Ντάγκλας Άνταμς, υποστήριζε ότι τον έβγαλε από το μυαλό του. Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, έχει υποστηριχτεί επιστημονικά ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του φαινομένου της ζωής, του σύμπαντος και του αριθμού 42.

Από τις δυνάμεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία του κόσμου, οι δύο πιο βασικές για να εμφανιστεί το φαινόμενο της ζωής είναι ο ηλεκτρομαγνητισμός, στον οποίο βασίζεται η όλη επιστήμη της βιοχημείας, και η βαρύτητα, η οποία υπαγορεύει σε τι είδους πλανήτη μπορεί να εμφανιστεί ζωή.

Η σύγκριση της έντασης των δύο αυτών δυνάμεων, όπως περιγράφεται από τις λεγόμενες «σταθερές σύζευξής» τους, δείχνει ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά μεγέθη. Προσοχή στη λεπτομέρεια: η λιγότερο ισχυρή από τις δύο είναι η βαρύτητα. Συγκεκριμένα, κατά 1042 φορές μικρότερη.


Τα εξάρια του Σατανά

Η αναφορά στον αριθμό 666 στην Αποκάλυψη του Ιωάννη έχει σταθεί η αφετηρία πολυάριθμων αριθμολογικών συνδέσεων μεταξύ διαφόρων ιστορικών προσώπων και του Σατανά. Στο Μεσαίωνα, αυτός ο αριθμός βρέθηκε στο επίκεντρο μιας περίεργης «μάχης των αριθμών» σχετικά με το ρόλο του Ιωάννη των Μεδίκων, ο οποίος το 1513 έγινε πάπας με το όνομα Λέων Ι΄.

Με όπλο του ένα εξαιρετικά περίπλοκο επιχείρημα βασισμένο στη λατινική εκδοχή του ονόματος του πάπα (LEO DECIMUS), ο Γερμανός μαθηματικός και προτεστάντης Μικαέλ Στίφελ κατάφερε να συσχετίσει το όνομα του πάπα με τα ρωμαϊκά ψηφία DCLXVI, ισοδύναμα, αν μετατραπούν σε αραβικά νούμερα, με το 666, και να «αποδείξει» με αυτόν τον τρόπο ότι ο καινούριος πάπας ήταν όργανο του Σατανά.

Και το αντίπαλο «στρατόπεδο» όμως δεν έμεινε πίσω. Ο καθολικός θεολόγος Πέτερ Μπούνγκους κατάφερε να βρει ένα εξίσου περίπλοκο αριθμολογικό επιχείρημα που «αποδείκνυε» ότι το 666 αντιπροσώπευε τη λέξη LUTHER (ΛΟΥΘΗΡΟΣ). Από τότε, οι απόπειρες να συνδεθεί ο αριθμός του θηρίου με τα ονόματα σκοτεινών ιστορικών προσώπων δεν έχουν σταματήσει.

Για παράδειγμα, μετατρέποντας τα γράμματα του αλφαβήτου σε αριθμούς, σύμφωνα με το σύστημα Α=100, Β=101, C=102 κ.λπ., καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός 666 αποτελεί το άθροισμα των αριθμών που αντιστοιχούν στα γράμματα του ονόματος HITLER.


Κάνει κακό στην υγεία

Το να παίρνει κάποιος στα σοβαρά την αριθμολογία δεν είναι απλώς κακό για την πνευματική υγεία του, αλλά θα μπορούσε ακόμα και να τον σκοτώσει! Μια στατιστική μελέτη των τροχαίων ατυχημάτων στη Φινλανδία, που δημοσιεύτηκε το 2002, αποκάλυψε ότι, περιέργως, το ενδεχόμενο θανάτου από αυτοκινητιστικό δυστύχημα αυξάνεται όταν η 13η ημέρα του μήνα είναι Παρασκευή.

Αυτή η αύξηση επηρεάζει ιδιαίτερα το γυναικείο πληθυσμό, αφού, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες έχουν 63% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε δυστύχημα Παρασκευή και 13.

Μια άλλη στατιστική μελέτη, σχετική με το βρετανικό αυτοκινητόδρομο Μ25, αποκάλυψε ότι εκείνη την ημέρα παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 52% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι προληπτικοί οδηγοί, εκείνη την ημέρα, απασχολούν υπερβολικά το μυαλό τους σχετικά με την ημερομηνία και η προσοχή τους αποσπάται από την οδήγηση.


Η αριθμολογία μπαίνει σε τροχιά

Η ανατριχιαστική φράση «Χιούστον, έχουμε ένα πρόβλημα» του αστροναύτη Τζακ Σουίγκερτ του διαστημόπλοιου Apollo 13, εξαιτίας έκρηξης που κατέστρεψε μέρος του διαστημόπλοιου, ενώ βρισκόταν σε απόσταση 320.000 χλμ. από τη Γη, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους υπεύθυνους του προγράμματος, αλλά δεν εξέπληξε τους αριθμολόγους.

Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους: εκτός από τον ατυχή αριθμό του ονόματος της αποστολής, το διαστημόπλοιο απογειώθηκε στις 13:13 ώρα Χιούστον, από την εξέδρα εκτόξευσης 39 (= 3 x 13) στις 11 Απριλίου του 1970 (11/4/70, ημερομηνία που το άθροισμα των ψηφίων της μας δίνει 13). Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που η έκρηξη σημειώθηκε στις 13 Απριλίου.


Ο αριθμός π στον ουρανό

Η παρατήρηση των άστρων στο νυχτερινό ουρανό μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως απρόσφορη για να ανακαλύψει κανείς αριθμητικές σχέσεις που να αποδίδουν τον αριθμό π.

Ή μήπως όχι; Το 1881, ο Ιταλός μαθηματικός Ερνέστο Τσεζάρο ανακάλυψε ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ του αριθμού π και των ιδιοτήτων κάθε μεγάλου συνόλου τυχαίων αριθμών.

Ένα τέτοιο σύνολο αποτελούν και οι τυχαίες θέσεις των 100 πιο λαμπρών άστρων στον ουρανό, που σύμφωνα με το μαθηματικό τύπο που ανακάλυψε ο Τσεζάρο μετατρέπεται στον αριθμό 3,12772 (που ισούται με το 99,95% της πραγματικής τιμής του αριθμού π).


Οι τρομερές Παρασκευές

Η ευρέως διαδεδομένη πρόληψη εναντίον της Παρασκευής όταν αυτή συμπίπτει με τη 13η ημέρα του μήνα μπορεί να έχει τις ρίζες της στην παρουσία 13 συνδαιτυμόνων στο Μυστικό Δείπνο, που οδήγησε στη σύλληψη και Σταύρωση του Χριστού τη Μεγάλη Παρασκευή.

Όποια κι αν είναι πάντως η προέλευση της πρόληψης, τα νέα δεν είναι καλά για όσους φοβούνται την εν λόγω ημερομηνία, στους οποίους επίσης έχει αποδοθεί ένα όνομα με ελληνικές ρίζες: paraskevedekatriaphobics.

Από μια ιδιορρυθμία του ημερολογίου, η 13η ημέρα του μήνα είναι πιο πιθανό να πέσει Παρασκευή απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Κάθε χρόνος έχει τουλάχιστον μία Παρασκευή και δεκατρείς, ενώ κάποιοι, όπως το 2009, είχαν τρεις.


Ο αριθμός-φάντασμα στο ασανσέρ

Εξαιτίας της φοβίας που προκαλεί ο αριθμός 13 σε πολλά πολυώροφα κτίρια, ως διά μαγείας, μετά το 12ο όροφο υπάρχει απευθείας ο 14ος. Ένα από αυτά είναι αυτό που υψώνεται στον αριθμό 1 της Canada Square στα Docklands του Λονδίνου, το οποίο, με ύψος 235 μέτρων, είναι το υψηλότερο κτίριο της Βρετανίας.

Φυσικά, ακόμα κι αν το κουμπί του ασανσέρ γράφει 14, ο όροφος στην πραγματικότητα είναι ο δέκατος τρίτος. Σε αυτόν βρίσκεται η έδρα της εφημερίδας Sunday Telegraph, η οποία γνώρισε τη μια ατυχία μετά την άλλη. Άλλαξε τρεις εκδότες, ενώ η κυκλοφορία της έπεσε κατακόρυφα.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η διεύθυνση αποφάσισε να μεταφέρει τα γραφεία της εφημερίδας αλλού.


Ο χρυσός αριθμός του Παρθενώνα

Η πρώτη αναφορά σε αυτόν το «χρυσό» αριθμό, τον αποκαλούμενο αριθμό φ, έγινε από τον Ευκλείδη γύρω στο 300 π.Χ. Πολλοί τον αποκαλούν και «χρυσή τομή» και ισούται κατά προσέγγιση με 1,618.

Εντοπίζεται σε ένα απίστευτα ευρύ φάσμα πραγμάτων, από την αναλογία του μήκους των πλευρών και των διαγωνίων των πενταγώνων μέχρι τη σπειροειδή μορφή που παρατηρείται σε δομές κάποιων ζωντανών οργανισμών. Για παράδειγμα, στο εσωτερικό των κουκουναριών, αν τους κάνουμε μια τομή, παρατηρούμε ότι συχνά έχουν 13 ελικοειδή σχήματα και άλλα 8 με αντίθετη φορά.

Η αναλογία αυτών των αριθμών ρυθμίζεται από το χρυσό αριθμό φ. Έχει υποστηριχτεί η άποψη ότι τα κτίρια που στην κατασκευή τους λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός φ για να καθοριστούν οι αναλογίες τους είναι πιο καλαίσθητα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Παρθενώνας: λέγεται ότι η αναλογία πλάτους-ύψους της αρχικής πρόσοψής του ισοδυναμούσε με τον φ. Επίσης, το 1995, ο δρ Τζον Πουτζ, μαθηματικός, υποστήριξε ότι η αναλογία του μεγέθους των διαφόρων μερών στις σονάτες για πιάνο του Μότσαρτ συχνά ισοδυναμεί με τον φ.


Ο βάρδος και η Βίβλος

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το όνομα Σαίξπηρ (Shakespeare) είναι ψευδώνυμο ενός άλλου συγγραφέα. Διάφορα ονόματα έχουν προταθεί κατά καιρούς για την αληθινή ταυτότητα του συγγραφέα του Άμλετ.

Οι περισσότεροι θεωρητικοί της λογοτεχνίας απορρίπτουν αυτές τις θεωρίες ως γελοίες και ανυπόστατες, αλλά οι ερασιτέχνες λογοτεχνικοί ντετέκτιβ κατέφυγαν στην αριθμολογία, για να στηρίξουν τις θεωρίες τους.

Ο Σαίξπηρ πέθανε στα 46 του το 1610, τη χρονιά που εκδόθηκε στη Βρετανία η διάσημη Μετάφραση Βασιλέως Ιακώβου της Βίβλου. Είναι αξιοπερίεργο ότι η 46η λέξη του 46ου Ψαλμού είναι «shake», ενώ η 46η από το τέλος «spear».


Η «πολυεθνική του διαβόλου»

Ακόμα και οι πιο φανατικοί αντικαπιταλιστές δε θα έφταναν να υποστηρίξουν ότι τις πολυεθνικές τις διευθύνει στην κυριολεξία ο Σατανάς. Και όμως, αυτή η κατηγορία διατυπώθηκε εναντίον της εταιρείας Procter and Gamble ως συνέπεια μιας περίεργης φήμης που άρχισε να κυκλοφορεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Εστιαζόταν στο λογότυπο της εταιρείας, που εικόνιζε έναν άνθρωπο στη Σελήνη περικυκλωμένο από 13 αστέρια. Υποτίθεται ότι οι μπούκλες της γενειάδας του σχημάτιζαν τον αριθμό 666.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η φήμη είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει το λογότυπο που είχε χρησιμοποιήσει επί 130 χρόνια. 10 χρόνια αργότερα όμως οι κατηγορίες ξαναεμφανίστηκαν στο προσκήνιο - θεωρητικά η πηγή τους υπήρξε ένας εμπορικός ανταγωνιστής, ο οποίος κατέληξε στα δικαστήρια, εξαιτίας της κακόπιστης χρήσης της αριθμολογίας.


Αιμοσταγείς ακαδημαϊκοί

Γύρω στο 520 π.Χ., ο Έλληνας μαθηματικός Ίππασος ο Μεταπόντιος αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εντελώς νέου είδους αριθμών. Χρησιμοποιώντας ένα απλό επιχείρημα, απέδειξε ότι το μήκος της διαγωνίου ενός τετραγώνου που το μήκος των πλευρών του ισούται με μία μονάδα, είναι «άρρητο», δηλαδή δεν μπορεί να εκφραστεί ως κλάσμα δύο ακέραιων αριθμών.

Σύμφωνα με το Πυθαγόρειο Θεώρημα, αυτό σημαίνει ότι η τετραγωνική ρίζα του 2 είναι άρρητος αριθμός. Σύμφωνα με το θρύλο, οι Πυθαγόρειοι δεν εντυπωσιάστηκαν από την ανακάλυψη του Ίππασου, αφού την είδαν ως απειλή στην ίδια την έννοια των ρητών αριθμών. Έτσι, τυφλωμένοι από θυμό, τον δολοφόνησαν.


Η μεγάλη Πι-ραμίδα

Αν η περίμετρος της Πυραμίδας της Γκίζας (920 μέτρα) διαιρεθεί με το διπλάσιο του ύψους της (που είναι 146,5 μέτρα), το πηλίκο είναι ο αριθμός π κατά προσέγγιση 99,5%. Η ανακάλυψη αυτή έχει προκαλέσει τη διατύπωση πολυάριθμων θεωριών σχετικά με τους κατασκευαστές της πυραμίδας.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να οφείλεται σε μια συσκευή σε σχήμα τροχού που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυραμίδας. Αν η ακτίνα της συσκευής είχε το ίδιο μήκος με τη βασική μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιούσαν για να μετρήσουν το ύψος, και η περίμετρος ορίστηκε από τον αριθμό των στροφών του τροχού, ο αριθμός π αυτόματα αποτελεί μέρος του τελικού σχεδίου της πυραμίδας.


Το «γρουσούζικο» μπαλάκι του Λόττο

Από την εποχή που ξεκίνησε το Λόττο στη Βρετανία, το 1994, έχουν γίνει πάνω από 1.000 κληρώσεις. Θεωρητικά, όλα τα μπαλάκια έχουν ακριβώς την ίδια πιθανότητα να κληρωθούν κάθε εβδομάδα, αλλά ένα από τα 49 νούμερα έχει «καταφέρει» να αποφύγει την οπή απ’ όπου βγαίνουν τα τυχερά μπαλάκια πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο: το 13.

Μέχρι σήμερα, έχει κληρωθεί στο 11% μόνο όλων των κληρώσεων, ενώ οι στατιστικά αναμενόμενες πιθανότητες είναι 14%. Το γεγονός φυσικά δεν εκπλήσσει τους triskaidekaphobics, τους ανθρώπους δηλαδή που είναι πεπεισμένοι ότι ο αριθμός 13 φέρνει γρουσουζιά.

Υπάρχει όμως κάτι μεταφυσικό σε όλο αυτό; Εξελιγμένες στατιστικές μέθοδοι έχουν δείξει ότι συνολικά η συχνότητα με την οποία κληρώνονται οι διάφοροι αριθμοί είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου σε συνθήκες τυχαίας κλήρωσης.

Υπόψην ότι η πιθανότητα το λιγότερο εμφανιζόμενο μπαλάκι να είναι το «άτυχο» 13 ήταν μία στις 49, αρκετά μικρή ώστε να κριθεί στατιστικά σημαντικό το φαινόμενο, για να θεωρήσουμε δηλαδή ότι αποτελεί μια απόκλιση από την τύχη.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=417491

Συνέχεια...

Μάθημα για να γίνεις στέλεχος της Goldman Sachs.


Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο έναντι του ποσού των $100.00.. Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την επόμενη μέρα.

Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε, 'Συγνώμη αλλά έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε."

Ο Billy απάντησε, "Τότε δώσε μου τα λεφτά μου πίσω.'

Ο αγρότης είπε, 'δεν μπορώ να το κάνω γιατί τα έχω ήδη ξοδέψει....

Ο Billy είπε, 'Εντάξει, τότε δώσε μου τον νεκρό γάιδαρο.'
Ο αγρότης ρώτησε, 'Τι θα τον κάνεις?'

και ο Billy απάντησε, "θα τον βγάλω σε λοταρία.'
Ο αγρότης του απάντησε με μια δόση ειρωνείας, 'Αποκλείεται να ...

βγάλεις σε λοταρία τον ψόφιο γάιδαρο.'

και ο Billy απάντησε 'φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανένα ότι είναι ψόφιος.'

Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε. ' Τι έγινε με
τον ψόφιο γάιδαρο?'
Ο Billy είπε, 'Τον έβγαλα σε λοταρία. Πούλησα 500 εισιτήρια προς 2 δολάρια το ένα
και έτσι κέρδισα $998.00'

Ο αγρότης ρώτησε,

'Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε?'


και ο Billy απάντησε, ' Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο του δολάρια.'
Ο Billy τώρα εργάζεται για την Goldman Sachs.


http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_1389.html

Συνέχεια...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ποιος είναι καταλληλότερος;

Φίλοι Α-ΝΑΞΙΟΙ,

Σας παρακολουθώ και μου αρέσει ο λιτός τρόπος που παρουσιάζετε τα θέματά σας.
Σίγουρα κατέχετε το αντικείμενο και την τεχνολογία του πολύ καλά.

Θέλω να αναφερθώ στο ζήτημα των ηλεκτρονικών δημοσκοπήσεων. Ξέρετε βέβαια ότι μπορεί κάποιος να ψηφίσει από το ίδιο PC όποτε θέλει και όσες φορές θέλει.

Πας στα «εργαλεία» και πατάς …

… μη μας πιέζετε. Δεν σας λέμε.
Οι περισσότεροι άλλωστε είστε λάτρεις του αθλήματος… και το ξέρετε.

Συνέχεια...

Το δημοφιλέστερο βίντεο στο youtube…

την βδομάδα που μας πέρασε
“This Too Shall Pass”

Συνέχεια...

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΕΠΕΙΓΟΝ: Λιαστή ντομάτα με ηπατίτιδα Α

Διαστάσεις και στη χώρα μας παίρνει η υπόθεση «άρρωστης» λιαστής ντομάτας, την οποία τουρκική εταιρία εξήγαγε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα 14-03-2010 Λαρισαίος μεταποιητής ειδοποίησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας (τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης), καθώς στο Τελωνείο βρίσκονταν προς εκτελωνισμό παλέτα με ποσότητα 1 τόνου λιαστής ντομάτας από τη συγκεκριμένη εταιρία.
Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Κων. Σπανούλης, ελήφθη δείγμα το οποίο απεστάλη στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας για τον απαραίτητο έλεγχο
Λιαστές ντομάτες προέλευσης Τουρκίας, διανεμήθηκαν από τον Οκτώβριο έως το τέλος Ιανουαρίου από την εταιρεία με την ονομασία “Αλώνια”.

Συνέχεια...

Σήμερα είναι η ημέρα του "π"


Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού “π”. Ο εορτασμός της ημέρας του “π” καθιερώθηκε το 1988 και σήμερα η google αφιερώνει το λογότυπό της στον αριθμό αυτόν.

Τι είναι το π; Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά και σε όλες τις θετικές επιστήμες.

«Αεί, ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω παρήγαγεν αριθμόν απέραντον και ον, φευ, ου¬δέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.....»
( Μετρήστε τα γράμματα κάθε λέξης: 3,1415926536897932384626...)

Σταματήστε όμως γιατί είναι μάταιο να έχουμε βρει τα πρώτα 51.539.600.000 ψηφία του "π" και ακόμη να ψάχνουμε για άλλα…

Συνέχεια...

Γιε μου…

Ανασυντάσσονται δειλά-δειλά
αλλά… «κατά ομάδες» οι .. Αργοναύτες,
ενώ ο Ιάσωνας αφιερώνει στο πολιτικό του τέκνο
ένα πολύ ωραίο τραγούδι…

Συνέχεια...

Τα Νοσοκομεία θα «γιατρέψουν» αρκετές … πληγές

… και θα λειτουργήσουν σαν «βάλσαμο» στις φιλοδοξίες ορισμένων, όχι απαραίτητα ικανών, πάντα μετά από τη γνωστή πλέον δημόσια δια-βόλευση

Αφού καλυφθούν και άλλες υψηλόμισθες διευθυντικές «ανάγκες» θα καταμετρηθούν τα υπόλοιπα, θα αξιολογηθούν και θα ταξινομηθούν.

Το πιθανότερο είναι να «αξιοποιηθούν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (!), στον αμεσότερο δημοκρατικό θεσμό προς τον πολίτη.

Κάποια «μαύρα πρόβατα» θα θυσιαστούν, λόγω …Πάσχα, προς γνώση και συμμόρφωση των … άλλων, που εξαγνισμένοι και εν πλήρη μετανοία θα αποδοθούν στην κοινωνία για να την υπηρετήσουν…

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιοι θα προταθούν, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες αρχές θα διοικήσουν το Δήμο.

Το θέμα είναι το χρώμα που θα έχει ο Δήμος στον αυτοδιοικητικό χάρτη της επικράτειας…

Συνέχεια...

ΚΥΡ : "καλό κουράγιο"

Συνέχεια...

Η Ελλάδα θα επιμείνει να λέει «όχι» στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων


Παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης πατάτας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι η Ελλάδα θα απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργειά της.


«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα την προφύλαξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και η βιοποικιλιότητα, η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους» δήλωσε η κ. Μπατζελή

«Η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».

«Η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».


»Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τους φυσικούς πόρους».

Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού. Η πατάτα Amflora της γερμανικής BASF προoρίζεται όχι για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά για βιομηχανική χρήση.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές πατάτες, που παράγουν ένα μείγμα αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, η Amflora παράγει σχεδόν καθαρή αμυλοπηκτίνη που μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.

Η Επιτροπή δεν εντόπισε ενδείξεις ότι το νέο προϊόν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η πατάτα περιέχει δύο γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Την αντίθεσή τους με την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασαν επίσης η Ιταλία και η Αυστρία.

Μέχρι σήμερα, το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί στην ΕΕ ήταν το καλαμπόκι MON 810 της αμερικανικής Monsanto, το οποίο είχε λάβει άδεια το 1998, πριν επιβληθεί μορατόριουμ.

Η Ελλάδα και πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες.

Συνέχεια...

Τι νόημα έχει ο πληθυντικός; Φταίνε οι άλλοι;


Οι άλλοι είμαστε εμείς


Δεν κλέψαμε όλοι, δεν λαφυραγωγήσαμε όλοι το κράτος, δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία. Έχει δίκιο, πράγματι μιλάω πάντα στον πληθυντικό, προσέχω να βάζω και τον εαυτό μου μέσα, λέω έτσι που τα ’κανε η γενιά μου.


Επίτηδες το κάνω. Γιατί αυτοί που δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα, βρίσκουν πάντα έναν τρίτο φταίχτη. Αυτή είναι η λειτουργία του λαϊκισμού, αντί να αναζητάει τις αιτίες και τις λύσεις των προβλημάτων, βρίσκει έναν ένοχο.

Τη Μέρκελ, τους κερδοσκόπους, τους Γερμανούς, τα «κοράκια των Βρυξελλών», την παγκοσμιοποίηση. Ενισχύει τη θυματοποίηση, κολακεύει, μεταθέτει τις ευθύνες, πετάει με άλλα λόγια την μπάλα έξω απ’ το γήπεδο. Ώστε τα πράγματα να μένουν πάντα ίδια, να μην αλλάζει τίποτα.

Ο δήθεν ριζοσπαστισμός κρύβει την υποστήριξη της ακινησίας. Δεν φταίμε εμείς, φταίει κάποιος άλλος, έξω από μας. Δηλαδή κανένας. Έχουμε εφεύρει σ’ αυτή τη χώρα τον άγνωστο οικοπεδοφάγο, τον άγνωστο κερδοσκόπο, τον άγνωστο μεσάζοντα, τον άγνωστο κουκουλοφόρο. Θα τους στήσουμε μνημείο δίπλα στον άγνωστο στρατιώτη.


Έχει δίκιο επίσης. Δεν φταίμε όλοι. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο μερίδιο ευθυνών. Αθώοι, όμως, είμαστε; Δηλαδή τι είναι αυτή η χώρα, καμιά μπανανία της Αφρικής που ο δικτάτορας Αμίν Νταντά έβαλε τα 300 δις του χρέους σε ράβδους χρυσού μέσα σε μια βαλίτσα και τα πήγε στην Ελβετία;


Σ’ αυτή τη χώρα είμαστε όλοι οικολόγοι. Τον τελευταίο καιρό, Μέσα Ενημέρωσης, κόμματα, κανάλια, οργανώσεις, όλο για το περιβάλλον μιλάνε, τόσο πράσινο κοντεύει να μου βγει από τη μύτη. Όταν όμως, καμιά σπάνια φορά, πάει κανένα συνεργείο να κατεδαφίσει ένα αυθαίρετο, όλοι μαζί, τα ίδια μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη, λέμε, από το εξοχικό του μεροκαματιάρη θα ξεκινήσετε; Έτσι η Ελλάδα μετράει 2 εκατομμύρια αυθαίρετα. Μεροκαματιάρηδων.


Εμείς δεν είμαστε αυτοί;

Όλοι λέμε, μέχρι και οι ίδιοι πια το λένε, ότι τα κόμματα διορίζουν την εκλογική τους πελατεία στο Δημόσιο, παραβιάζουν τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με βουλευτικά σημειώματα, με συνέπεια το ξεχείλωμα και τη χρεοκοπία του δημοσίου. Όταν όμως πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση είπε ότι όσοι κάνουν stage στο δημόσιο δεν θα μονιμοποιηθούν όταν τελειώσει το stage τους, τότε φωνάξαμε «συντρίβονται τα όνειρα των νέων ανθρώπων», τι φταίνε αυτοί που τους υποσχέθηκαν. Φταίνε; Μια δουλίτσα ψάχνανε κι αυτοί οι έρημοι, αλλά δεν πρέπει να τελειώσει κάποτε αυτό το αυτοκτονικό σύστημα που χρεοκοπεί το κράτος και καταστρέφει την οικονομία; Που έχει κάνει μια χώρα στο 2010 να ζει με τα σλόγκαν των ελληνικών ταινιών του 1950, «να βρω μια τρούπα να τρουπώσω»;


Όποτε και να πούμε φτάνει, πάντα κάποιοι θα αδικηθούν, σε κάποια «παιδιά θα έχουν υποσχεθεί». Τι πρέπει να πούμε, ότι θ’ αρχίσουμε το σωστό από το 2050, που θα έχουμε μετακομίσει όλοι σε καλύτερους τόπους για να μην υπάρχουν αδικημένοι; Εμείς δεν είμαστε αυτά τα «παιδιά»;


Λέμε τώρα ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις, ότι ενώ σ’ όλη την Ευρώπη τα όρια εξόδου από την εργασία ανεβαίνουν, στην Ελλάδα αυτή την καταστροφική πενταετία έπεσαν, βγαίνουμε νωρίτερα στη σύνταξη απ’ ό,τι το 2004. Αιτία είναι οι εθελούσιες έξοδοι, αδειάζουν το δημόσιο για να το ξαναγεμίσουν με καινούργιους, βγάζουν νέους ανθρώπους στη σύνταξη, χρεοκοπώντας έτσι και τα ταμεία.


Χιλιάδες κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στην Ολυμπιακή, τον ΟΛΠ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, τις τράπεζες, τη Βιομηχανία Ζάχαρης, τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, την Εθνική Ασφαλιστική. Όλοι αυτοί οι μικρότεροι των 50 ετών εισοδηματίες του Δημοσίου, εμείς δεν είμαστε;


Λέμε τώρα ότι πεδίο απίστευτης σπατάλης, εστίες διαφθοράς που τώρα υποτίθεται θα καταργηθούν, είναι εκατοντάδες δημόσιες επιχειρήσεις χωρίς αντικείμενο, 6 χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις παθητικές και χρεοκοπημένες, 5 χιλιάδες Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και άλλα τόσα της εκκλησίας, 10 χιλιάδες ιδρύματα που δεν υποβάλλουν ισολογισμούς, δεν τα ελέγχει κανείς. Εντάξει, μερικές χιλιάδες κύριοι κύριοι πρόεδροι με τα κρατικά αυτοκίνητα και τους σοφέρ είναι τα υψηλά κομματικά στελέχη.


Κάμποσες χιλιάδες ακόμα αντιπρόεδροι, διευθυντές, μέλη διοικητικών συμβουλίων, μέλη επιτροπών και πολλές δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι σ’ αυτά όλα, εμείς δεν είμαστε;

Εμείς δεν είμαστε οι ταξιτζήδες που δεν θέλουν ταμειακές στα ταξί, οι βενζινάδες που δεν θέλουν να κόβουν απόδειξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογούνται «αυτοτελώς», το 40% των βαρέων και ανθυγιεινών του ΙΚΑ;


Έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε ενόχους, να βρούμε το φταίχτη και ποιος φταίει περισσότερο, να κάνουμε 6-7 εξεταστικές επιτροπές για να καταλογίσουμε ευθύνες, λες και δεν ξέρουμε τι μας συνέβη αυτά τα 5 χρόνια; Αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και αποπροσανατολιστική.


Μεταθέτει το ζήτημα από κει που πραγματικά πρέπει να πάει. Στην πολιτική. Η κοινωνία μας, με μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με τα κόμματα που την αντιπροσώπευαν, έζησε μερικές δεκαετίες μ’ ένα μοντέλο που συνεχώς απέκλινε από την υπόλοιπη Ευρώπη και μοιραία χρεοκόπησε.


Η ίδια κοινωνία πρέπει τώρα να αποφασίσει να κάνει άλλες πολιτικές επιλογές, ν’ αλλάξει πορεία για να σωθεί. Η ίδια η κοινωνία, κανείς άλλος. Το παιχνίδι παίζεται εδώ, όχι στις διεθνείς χρηματαγορές.


Μπορούμε πια να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να ζουν μέσα σ’ αυτή την κοροϊδία; Μπορούμε πια να αρνούμαστε, ακόμα και στο χείλος της χρεοκοπίας, να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να μιλήσουμε στον πληθυντικό;


http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/293/edito-293

Συνέχεια...

Η «δυστυχία» να είσαι πρόεδρος

Συνέχεια...