Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Η πρώτη απεργία εργατών στην Κωμιακή και η εργασιακή βαρβαρότητα που οδήγησε στον πνιγμό 13 εργάτες.


Είναι η περίοδος που φτιάχνεται ο δρόμος Σκαδού - Κωμιακής και οι εργάτες εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και φυσικά χωρίς ωράριο.

Τότε ακριβώς 55 εργαζόμενοι, τον Ιανουάριο του 1956, κάνουν την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση και αποχωρούν από τη δουλειά. Στέλνουν το παρακάτω τηλεγράφημα.
Δια Σύλλογο Κορωνίδος
Λόγω εσκεμμένης μεταχειρίσεως 55 εργατών Κωμιακής παρά προσωπικού εργολάβου Αγγουρίδη, μεσολαβήσεως πολιτικών μέσων και παραβιάσεως οκταώρου άπαντες αποχωρήσαμε εργασίας διανοίξεως εκείθεν οδού Σκαδού-Κωμιακής αρξαμένης προς αποφυγήν σοβαρών επεισοδίων.
Πρόεδρος Κορωνίδος αδρανεί.
Εξ ονόματος εργατών
Κων. Ι. Χατζόπουλος

Έχει σημασία να συνεκτιμήσουμε ότι δεν υπάρχει Σωματείο, ο Πρόεδρος της κοινότητας αδρανεί, αναφέρονται για πολιτικά μέσα και το σπουδαιότερο δεν απευθύνονται σε καμιά κρατική υπηρεσία, αλλά στο Σύλλογο Κορωνίδας.

Να υπογραμμίσουμε ακόμα και την παλικαριά του Κων/νου Ι. Χατζόπουλου, που υπογράφει εξ ονόματος των εργατών, που για τις συνθήκες εκείνες και κοινωνικά και πολιτικά η επωνυμία σήμαινε πολλά δεινά.
Δεν μπορεί επίσης να μη συνδυάσουμε το απάνθρωπο εργασιακό καθεστώς, πράγμα που οδήγησε αργότερα, ως φυσική συνέπεια των παραλήψεων, στο να χαθούν το 1958 άδικα 13 εργαζόμενοι.
Με την ευκαιρία κύριοι του Συλλόγου Κορωνίδας, που τοποθετήσατε μαρμάρινη πλάκα για τους 13, να επανορθώσετε την ανιστόρητη αφέλειά σας ( ή σκοπιμότητα ) και να γράψετε την αλήθεια, ότι δεν πνίγηκαν τυχαία, αλλά υπήρξαν θύματα της υπερεκμετάλλευσης και των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας.




12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό το ντοκουμέντο αυτό για την τοπική μας ιστορία. Δείχνει τις συνθήκες δουλειάς και την εκμετάλλευση των εργατών από το εργολαβικό κατεστημένο και τα τσιράκια του πριν 53 χρόνια. Επισημαίνουμε και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Κορωνίδος, με την αποστολή σχετικής επιστολής στους αρμόδιους. Δείχνει την ευαισθησία αυτού του Συλλόγου, την αλληλεγγύη του στα προβλήματα της Κωμιακής και των Κωμιακιτών.
Τέτοια στοιχεία, που υπάρχουν πάμπολλα, πρέπει να δημοσιεύονται, για΄τι αποτελούν ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας που πρέπει κάποτε να γραφτεί συνθετικά και ολοκληρωμένα.

Ανώνυμος είπε...

Η "Κορωνίδα" γιατί δεν τα δημοσίευσε την εποχή της "προ Βρούτση" αυτά τα στοιχεία, αφού βρίσκονται στο αρχείο του Συλλόγου Κορωνίδας;

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα.
Δεν γνωρίζω αν έχει διερευνηθεί το γεγονός, αν έχουν προκύψει ευθύνες, αν έχουν καταλογιστεί και αν έχει γίνει αποκατάσταση.
Ένα καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν πήγαν να προφυλαχτούν κάτω από τη γέφυρα με την προτροπή κάποιου ή ήταν λανθασμένη εκτίμηση των θυμάτων.
Αν υπάρχουν ντοκουμέντα καλό είναι να κατατεθούν

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας για την αποκατάσταση της αλήθειας. Σίγουρα δε χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι από αφέλεια(!!!) όπως άφηναν χρόνια τώρα να εννοηθεί.
Ηθελα νάξερα αυτοί οι άνθρωποι του Συλλόγου γιατί βγάζουν την εφημερίδα με τόσα έξοδα χωρίς να γράφουν τίποτα το ενδιαφέρον

Ανώνυμος είπε...

Άντε πάλι και νέα ιερή εξέταση για τη διαρροή των εγγράφων του Συλλόγου που αλλάζουν την εικόνα για τους δήθεν αφελείς που πνίγηκαν. Εγώ αν και νέος η μοναδική εμπειρία μου από το Σύλλογο είναι ένα εικονάκι που μου έδωσαν μαζί με τους άλλους επιτυχόντες στα πανεπιστήμια.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω πως ένας από τους διαχειριστές του Μπλοκ πρέπει να είναι μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Κωμιακιτών κι αν είναι έτσι μπράβο του για να μαθαίνουμε κι εμείς κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Αν δεχτούμε πως οι του Συλλόγου Κωμιακιτών είναι αφελείς τους δίνεται τώρα η ευκαιρία να αποκαταστήσουν την αλήθεια μέσω της εφημερίδας για τον αδικοχαμό των 13 εργατών.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί πολλές φορές. Η "Κορωνίδα" έχει γράψει την ιστορία επανειλημμένα από τα πρώτα φύλλα της. Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης-Αθηναϊκές και Ναξιώτικες- αφιέρωσαν πολλές σελίδες και περιέγραψαν αναλυτικά τι συνέβη. Πήραν και συνεντεύξεις από 2-3 εργάτες που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή. Έγινε δίκη εναντίον του εργολάβου με δικηγόρο κατηγορίας τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, αλλά με την κάλυψη της Νομαρχίας Κυκλάδων ο εργολάβος αθωώθηκε. Η δίκη εκείνη ήταν η αρχή της μεγάλης σύγκρουσης του Νικηφόρου Μανδηλαρά με τον Νομάρχη Λεβίδη, η οποία οδήγησε το Νικηφόρο κατηγουρούμενο στο κακουργοδικείο Σάμου για συκοφαντική δυσφήμιση του Λεβίδη από τις στήλες της εφημερίδας του "Ναξιακά Χρονικά". Ο Μανδηλαράς αθωώθηκε και ο Νομάρχης μετατέθηκε στο νομό Ζακύνθου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ανάγκη να στοχοποιούμε τους διαχειριστές. Αρκεί που κάνουν καλά τη δουλειά τους και μας ενημερώνουν υπεύθυνα.
Σχετικά με το τηλεγράφημα αποτελεί σπουδαίο ντοκουμέντο.
Εύχομαι να μην προκύψει νέος κύκλος ιεράς εξετάσεως για τη διαρροή.

Ανώνυμος είπε...

Έγραψα παραπάνωγια την ανάγκη να αποκαταστήσει η εφημερίδα δεδομένου ότι οι ίδιοι τοποθέτησαν την ουδέτερη πλάκα με τα ονόματα. Δεν αμφιβάλω ότι η Κορωνίδα παλαιότερα θα είχε κάνει αναφορά όπως γράφεις αλλά η… σημερινή είναι άστα φίλε.
Και επί πλέον να σου πω κάτι ακόμα; Η τιμή και η μνήμη στους 13, είμαι απόγονος θύματος, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει μόνο θρησκευτικά χαρακτηριστικά, όπως την έκαναν, αλλά κύρια πολιτικά και κοινωνικά. Τέλος πάντων όπως εννοούν το θέμα οι σημερινοί, μάλλον ο χαμός των 13 πρέπει να ήταν…θέλημα θεού!!! Γι αυτό και η εκκλησία. Κατάλαβες; Καλά έκαναν οι υπεύθυνοι του blog και έβαλαν το θέμα στη σωστή του βάση.

Ανώνυμος είπε...

kalo einai na apofeugontai oi upervoles

Ανώνυμος είπε...

Οι 13 εργατες που χαθικαν το 1958 δεν χαθικαν ουτε απο αφελια ουτε γιατη μονιτους οδιγηθικαν κατω απο τη γεφηρα. στην ουσια δολοφονιθικαν απο την εργοδοσια γιατη δεν ειχε παρη κανενα μετρο για να υπαρχει χωρος να προστατευθουν σε περιπτοση βροχης ξεχνατε οτη το μεσιμερη ετρογαν κατω απο πλατανια και τραφοι για να προστατευτουν απο το κροιο και τον αερα
όι ετιες που χαθικαν 13 εργατες ειναι ιδιεσ μαυτες που και σημερα χανονται εκατονταδες στα κατεργα της εργοδοσιας