Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

«Europa nostra» στο Αιγαίο


Στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα στη Σικελία το περασμένο Σάββατο είχε και η Ελλάδα την τιμητική της.

Βραβείο στην ευαισθητοποίηση των νέων για την προστασία του Αιγαίου από την άναρχη δόμηση. Στην τελετή απονομής των μεγάλων βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά, «Europa nostra», ανακοινώθηκε πως ένα από τα μεγάλα βραβεία κέρδισε το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η κριτική επιτροπή έκρινε πως το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία από τις καλύτερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Για τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία κατατέθηκαν 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες. Στη λίστα των διακριθέντων ήταν μεταξύ άλλων και η αρχαία Νικόπολις λόγω της υποδειγματικής ανάδειξης των μνημείων της.
Ωστόσο, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφθασε το Αιγαίο κερδίζοντας ένα από τα μεγάλα βραβεία.

Το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο» απευθύνεται σε νέους και παιδιά των νησιών οι οποίοι δηλώνουν: τι τους αρέσει από το νησί τους, τι θέλουν να διατηρηθεί και τι να αλλάξει, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή τους.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, αναπτύχθηκε ένα διαδραστικό πρόγραμμα σε 78 σχολεία 17 αιγαιοπελαγίτικων νησιών (Αγαθονήσι, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύρος). Οργανώθηκαν διαγωνισμοί φωτογραφίας, προβολές, δημιουργία ντοκιμαντέρ αλλά και ομαδικές εργασίες, μέσω των οποίων ευαισθητοποιούνται τα παιδιά σε θέματα περιβάλλοντος, δεδομένου ότι το Αιγαίο κινδυνεύει από την άναρχη δόμηση και την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη.



Βραβεύτηκε η υποδειγματική αναστήλωση του ναού στο Κεσαλάτι Φινλανδίας Τα μεγάλα βραβεία (με έπαθλο 10.000 ευρώ έκαστο) αφορούσαν τέσσερις κατηγορίες.

Στην κατηγορία «Διατήρηση» βραβεύθηκαν:

* Ο πύργος του ναού της πόλης Κεσαλάτι Φινλανδίας «για την αυστηρή μεθοδολογία αποκατάστασής του, μέσω της οποίας διασφαλίστηκε ότι το μνημείο μπορεί να σταθεί ως ένα μοναδικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κληρονομιάς για τις μελλοντικές γενιές».

* Το Μουσείο Μάτρα Γκονγκόγιος της Ουγγαρίας, γιατί «παρουσιάζει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ιστορικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσής του στη σύγχρονη αρχιτεκτονική».

** Ο ναός των Αγίων Faustino Giovita για τα έργα αποκατάστασης που θωράκισαν το μνημείο έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής σεισμικής δραστηριότητας.

**Η υψηλή Γέφυρα του Νιούκασλ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διατήρηση και την απόδοσή της στην καθημερινή χρήση.

Στην κατηγορία «Ερευνα» το βραβείο πήρε το πρόγραμμα «Η κιβωτός του Νώε» για τη ρηξικέλευθη έρευνα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της αλλαγής του κλίματος στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Στην κατηγορία «Ειδική υπηρεσία από άτομα ή οργανισμούς» το βραβείο πήρε ο δρ Γκλεν Μάρεϊ για τις μεγάλες προσπάθειές του για την κήρυξη του Νομισματοκοπείου Σεγκόβια «ως της αρχαιότερης, πιο προηγμένης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής νομισμάτων που εξακολουθεί να στέκεται σήμερα». Εχει αφιερώσει πάνω από 20 χρόνια της ζωής του στη μετατροπή της ιστορικής αυτής τοποθεσίας σε μουσείο.

Στην κατηγορία «Εκπαίδευση» το βραβείο πήρε το πρόγραμμα «Αειφόρο Αιγαίο».

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/6/2009


Δεν υπάρχουν σχόλια: