Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Γνώση και πολιτική


Σήμερα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κρίση σ όλο τον κόσμο, ιδεολογική, πολιτική και φυσικά οικονομική. Η έννοια της οικονομίας της αγοράς στυλοβάτης των δυτικών κοινωνιών, κατέρρευσε απ τη μια μέρα στην άλλη.
Εκείνοι που μέχρι πρότινος απέρριπταν με σφοδρότητα κάθε επέμβαση του κράτους, σήμερα εμφανίζονται ως υποστηριχτές μιας τέτοιας ενέργειας, για να αγκαλιάσουν σε ορισμένους τομείς τον κρατικό σοσιαλισμό με στόχο να αποσπάσουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς ποσά ασύλληπτα.
Σήμερα διαμορφώνεται ένα κράτος πρόνοιας για το χρηματιστικό κεφάλαιο αντί για την κοινωνία. Βλέπουμε να επιβάλλεται ένας πολυδάπανος <σοσιαλισμός> προς όφελος των πλουσίων και των οικονομικών και χρηματιστικών κύκλων.
Είναι αποδεκτό πως κανένας δεν είχε υπολογίσει το μέγεθος όσων θα συνέβαιναν στη διεθνή σκηνή σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αφού αυτά έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των δυνάμεων της εργασίας, των αγροτών και ιδιαίτερα της νεολαίας, δεν είχαν μονοθεματικό περιεχόμενο, αλλά αναδείκνυαν την ανάγκη για μια άλλη κοινωνία, που θα μπορούν να ανθίσουν και όνειρα για το μέλλον.
Σήμερα δεν αρκεί μόνο μια «κλινική» εξέταση και περιγραφή των προβλημάτων και αδιεξόδου, αν παράλληλα δεν συνοδεύονται και από εναλλακτικές προτάσεις που θα δίνουν λύσεις.
Δεν αρκεί ακόμα, όσο αναγκαίο και αν είναι, οι αγώνες να περιορίζονται σε καταγγελτικό περιεχόμενο, γιατί τελικά το αποτέλεσμα θα είναι η γενίκευση της απογοήτευσης και η τελική ήττα.
Το κριτήριο του συνετού δρόμου για τη γνώση είναι το να μπορεί κανείς να πανηγυρίζει όταν διαπιστώνει το λάθος ή την υστέρηση και όχι να στέκεται στείρα στην κεκτημένη γνώση του.
Μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει επανάπαυση στην κεκτημένη γνώση και αφορισμό της αμφισβήτησης και του καινούργιου;
Η ανθρωπότητα θα ήταν ακόμα:
· Στο γεωκεντρικό και όχι στο ηλιακό σύστημα.
· Στην αλχημεία και όχι στη χημεία
· Στην τιμωρία του θεού και όχι στους φυσικούς νόμους
Πρέπει παράλληλα να κατανοήσουμε πως τα πράγματα δεν μπορεί να οριστούν με απόλυτους όρους αλλά μόνο σε σχέση με άλλα, όλα είναι αλληλοεξαρτούμενα.
Οι αμετάβλητοι παράδεισοι του Αριστοτέλη και το στατικό σύμπαν του Νεύτωνα δεν υπάρχουν πια. Τα πάντα κινούνται και μεταβάλλονται, από το απειροελάχιστο άτομο μέχρι ολόκληρο το σύμπαν.
Η ζωντάνια της διαφορετικότητας από πηγή δημιουργίας και σύνθεσης, αν δεν έχει περιεχόμενο, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε σκοπιμότητα ή ακόμα χειρότερα σε προκατάληψη.
Και όπως έλεγε ο Αϊνστάϊν είναι ευκολότερα να διασπάσεις το άτομο από την προκατάληψη.
Επιγραμματικά και υπό μορφή ερωτήματος, μήπως η πολιτική στην Ελλάδα διαμορφώνεται μακριά από τη γνώση και με όρους προκατάληψης;

Συνέχεια...

Οι … ψαγμένοι φίλοι του Α-ΝΑΞΙΟΣ…

<<… δεν ξέρω αλλά ένιωσα ικανοποίηση όταν άκουσα την επιβολή της ποινής του θανάτου σε έναν από τους υπεύθυνους για το διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα με τη χρήση χημικής μελαμίνης στο γάλα…>>


Πολύ καλά έκανες. Και λίγο ήταν… Προσωπικά θα έβλεπα ευχαρίστως και την εκτέλεση της ποινής.


<<… Αν και για μένα το βιβλίο είναι αναντικατάστατο, πιστεύω ότι μέσω του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών θα ήταν ευκολότερη η συλλογή και διάσωση λαογραφικών στοιχείων και ντοκουμέντων που συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, η αξιολόγηση και η διάδωσή τους. Έχω συλλέξει αρκετά (πιστεύω αξιόλογα) στοιχεία για τη Νάξο και δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω…>>


Καλωσόρισες στην παρέα των.. άρρωστων με το αντικείμενο.

Σου παρέχουμε απεριόριστο χώρο και τεχνική υποστήριξη για κάθε πρωτοβουλία σου.

Θα προσθέσουμε κι εμείς σημαντικά στοιχεία από το πλούσιο αρχείο μας και να είσαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν πολλοί…


<<Έμαθα πως δεν προχωράνε τα έργα με τις ανεμογεννήτριες στην Κόρωνο. Ξέρετε κάτι περισσότερο;>>


Περίμενε λίγο και θα δεις πόσο καλά ενημερωμένοι είναι οι επισκέπτες του blog. Θα μάθεις και θα μάθουμε πολλές λεπτομέρειες…


«Γράψτε κάτι σας παρακαλώ για το φαινόμενο της κ. Μανωλίδου. Είναι τυχεροί γιατί έχω μικρά παιδιά. Διαφορετικά θα τους σκότωνα όλους και…τσάμπα…»


Και με αυτή τη μικρή αναφορά, διαφήμιση της κάνουμε. Άλλαξε κανάλι και στην ανάγκη ανέβασε την τηλεόραση στο…πατάρι…

Συνέχεια...

Γιατί πάω στις Κυκλάδες


Ο καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας αναφέρει στο kykladesnews τους εξής δέκα(μόνο!!!) λόγους που επιλέγει τις Κυκλάδες σαν τόπο διακοπών:

1-αν δεν πάω διακοπές στις Κυκλάδες δεν νιώθω ότι έκανα διακοπές
2-ο καυτός και διαπεραστικός ήλιος αναστέλλει κάθε παραπανίσια δραστηριότητα,
3-το γυμνό τοπίο υπαγορεύει μια ασκητική ζωής και σκέψης που δρα σαν αντίδοτο στο καταναλωτικό πνεύμα της εποχής, μια φιλοσοφία ζωής του ελαχίστου.
4-Μαγγανάρι Ίος, κοιτάς το βυθό και παραδίνεσαι στο μπλε. Από την επιφάνεια μέχρι το βυθό βλέπεις τρία χρώματα μαγικού μπλέ.
5- εκεί αντιλαμβάνομαι την ουσία και τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας
6-εκεί μπορώ να κάνω μια βαθύτερη ανάγνωση του Οδυσσέα Ελύτη ακούγοντας το μελτέμι που χαϊδεύει το τοπίο, παρατηρώντας την αντανάκλαση της ξερής πέτρας και τη διαφάνεια του νερού
7-γιατί (πχ στην Αντίπαρο) είναι όλα πολύ κοντά, ένας δρόμος λίγες εκατοντάδες μέτρα είναι όλο το χωριό της Αντιπάρου, όλοι ξέρουν όλους με το μικρό τους όνομα
8-γιατί μπορώ να διαλέγω μικρά νησάκια, χωρίς την τουριστική ανοησία και την φλυαρία των μεγαλύτερων νησιών.
9-νιώθω να γίνομαι καλός ακροατής άγνωστων ήχων και να αφουγκράζομαι τον καλά κρυμμένο εαυτό μου
10-νιώθω ότι ανάμεσα σε ήλιο, πέτρα και γαλάζιο νερό είμαι πια εγώ, υπάρχω, αυτός που γύρευα είμαι.

Συνέχεια...

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Κοινωνική δυναμική υπάρχει, ζητείται προοδευτική πολιτική


Η Ελλάδα συγκλονίστηκε το Δεκέμβρη από τις μαθητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Το Γενάρη πήραν τη σκυτάλη οι Αγρότες.. Η διεθνής κρίση, που επικαλείται η κυβέρνηση, ελάχιστα επηρεάζει τη χώρα μας, για τον απλό λόγο ότι πρέπει να υπάρχει πραγματική οικονομία…..Η κρίση στην Ελλάδα δημιουργείται κύρια από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές και πλήττει από τον επιχειρηματία μέχρι τον συνταξιούχο και τον άνεργο. Οι συνέπειες εντείνονται από τεράστια σκάνδαλα πράγμα που διαμορφώνει και συνθήκες πολιτικής κρίσης. Στις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται ένα τεράστιο κενό συνεκτικού πολιτικού λόγου.
. Δημιουργούνται απλά πολιτικά ερωτήματα που δεν απαιτούν βαρύγδουπες πολιτικές αναλύσεις. Άραγε γιατί δεν συγκλίνουν οι αγώνες όλων των κινημάτων και γίνονται αποσπασματικά για να οδηγούνται με βεβαιότητα στην ήττα και την γενίκευση της κοινωνικής απογοήτευσης;
Ποια κόμματα μπορεί να λέγονται προοδευτικά αν δεν μπορούν να διαμορφώσουν συνεκτικό πολιτικό λόγο που θα έχει στρατηγικό στόχο στον οποίο να συγκλίνουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις;
Κοινωνική δυναμική υπάρχει, ζητείται προοδευτική πολιτική.

Συνέχεια...

ΟΝΑΣ : το μοναστήρι ναν΄ καλά…


Τόπο στα νιάτα πρόεδρε…


Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από την ΟΝΑΣ, η σύναξη των “σοφών” στο ΤΙΤΑΝΙΑ…


Στις 31 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί πάλι με … εξαιρετική επιτυχία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΝΑΣ.


Μετά το πέρας της μεγαλειώδους αυτής εκδήλωσης, πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί με …εξαιρετική επιτυχία και ο κύκλος δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας μας.


Ας γίνει τέλος πάντων, έστω και για λίγο … υποστολή της σημαίας του αγώνα…


Η επιτυχία όμως θα είναι πραγματικά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, αν καταλάβει ο καθ’ όλα άξιος, δραστήριος, δημιουργικός και ΕΝΤΙΜΟΣ κ. πρόεδρος, ότι η πολιτική ματαιοδοξία έχει ένα όριο…


Η απόσυρσή του γενικά, οριστικά και αμετάκλητα από τα δρώμενα, θα ξεμπλοκάρει, θα διευκολύνει και θα δρομολογήσει εξελίξεις, πιστεύουμε προς το καλύτερο ….


Ας καταλάβει ότι το “θαύμα” με την ανάσταση του … Λαζάρου, έγινε μια φορά.

Δύσκολα…ξαναπετυχαίνει…

Συνέχεια...

Αλλού τρώς και πίνεις κι αλλού πας και…..


Είχαμε και έχουμε υπ’ όψιν, να θέσουμε και να αναδείξουμε το ξεχασμένο ζήτημα του «ΣΜΥΡΙΔΙΚΟΥ»


Θέμα κυρίαρχο τη μεταπολιτευτική περίοδο για τον τοπικό τύπο, τους μαζικούς και δραστήριους τότε τοπικούς συλλόγους και το δευτεροβάθμιο όργανό τους την ΟΝΑΣ.


Μια συνιστώσα του όλου προβλήματος, ίσως η μοναδική που έχει παραμείνει σήμερα, είναι αυτό που αναφέρει ανώνυμος σε σχόλιό του, στην ανάρτηση με τίτλο “χαλαρά…”

Λέει χαρακτηριστικά:

«Πόσοι από εσάς που υποστηρίζετε ότι είστε ντόπιοι, είστε γραμμένοι στην Κόρωνο ως σμυριδεργάτες κατά παράβαση και ενάντια σε κάθε νόμο που καλύπτει τους γνήσιους σμυριδεργάτες;»


Το τελευταίο πιστεύουμε που μας ενδιαφέρει είναι το πόσοι και ποιοί είναι γραμμένοι στη Μέση στο Σκαδό ή στην Κόρωνο.


Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ και πολύ περισσότερο, ποιοι μικροκομματικοί μηχανισμοί και συμφέροντα, αλλοιώνουν την κοινωνική ανθρωπογεωγραφία του τόπου, εξαγοράζουν συνειδήσεις και ευτελίζουν τον θησαυρό του νησιού που είναι η “μαύρη πέτρα”.

Συνέχεια...

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

θα γίνετε λόγχη στα πλευρά της εξουσίας...

Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που επιχειρείτε προκειμένου να αναδείξετε τα προβλήματα της περιοχής μας που οι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και οι Τοπικοί Σύλλογοι αδυνατούν αν όχι να αναγνωρίσουν τουλάχιστον να χειριστούν. Είμαι σίγουρος ότι από αγκάθι που είσαστε σήμερα, με την μαχητικότητα σας θα γίνετε λόγχη στα πλευρά της εξουσίας.
Παραφράζοντας στίχους Κ. ΧΑΤΖΗ από την δεκαετία του ΄60 (νομίζω) λέω: "Μην λες πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί, από συνήθεια ότι στέλνει ο ήλιος φως, γεννήθηκε απόψε ένα blog (παιδί αναφέρεται στο τραγούδι), ελπίζει ακόμη στο διαδίκτυο (στους ανθρώπους) ο Θεός."
Καλή φώτιση και επιτυχία

Nemesis

Συνέχεια...

Εποχή ΟΜΠΑΜΑ. Τα αυτονόητα είναι προοδευτικά...


Η εποχή ΜΠΟΥΣ τέλειωσε. Ίσως ήταν η χειρότερη και πιο μαύρη περίοδος της Αμερικής. Εξ αντικειμένου η ανάδειξη του ΟΜΠΑΜΑ στην προεδρεία συνοδεύεται από ελπίδες όχι μόνο στην Αμερική αλλά σ όλο τον κόσμο. Σε ποιο βαθμό αυτές οι ελπίδες θα δικαιωθούν θα το δείξει η ζωή.
Δεν είναι εύκολος ο δρόμος όταν είναι γνωστό πως η πολιτική στην Αμερική διαμορφώνεται κύρια από τα οικονομικό-στρατιωτικά συμπλέγματα.
Αν αναλογιστούμε πως ένας Δήμαρχος ή Υπουργός στην Ελλάδα δεν μπορεί να μετακινήσει π.χ. έναν υπάλληλο, οι δυσκολίες στην Αμερική πρέπει να φαντάζουν αξεπέραστες.
Εγώ σημείωσα από την ομιλία του ΟΜΠΑΜΑ την πολυπολιτισμική αντίληψη της πολιτικής και την ανάγκη για ενεργοποίηση των πολιτών. Αυτά συνθέτουν μια στέρεα βάση άσκησης πολιτικής απέναντι στα σκοτεινά κέντρα που περιθωριοποιούν τον Πολίτη. Πολλές φορές σ ένα συντηρητικό περιβάλλον τα αυτονόητα είναι και τα προοδευτικά.

Συνέχεια...

Θέμα αρχής

Πολλά γράφονται τελευταία για υβριστικό Blog στη Νάξο και ότι πίσω κρύβεται πολιτικό πρόσωπο. Είναι θέμα αρχής για μας να σχολιάζουμε , έστω και αυστηρά θέσεις και δράσεις και όχι σενάρια που κανείς δεν γνωρίζει και πού στοχεύουν.

Συνέχεια...

Ενεργοί πολίτες

Σήμερα είδα 1η φορά το blog σας. Συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάζετε τα θέματα. Είναι ευφάνταστος και φοβερά διασκεδαστικός. Προσωπικά θεωρώ ότι υποβάλει πολύ ουσιαστικά και σοβαρά θέματα με ευχάριστο τρόπο. Αν κατάλαβα καλά το blog το ανοίξατε το 2009. Καλή Χρονιά λοιπόν, καλή συνέχεια και καλή τύχη (Πάντα χρειάζεται) στην αφύπνιση των Ναξιωτών.Με εκτίμηση,Ducamel01

Σχόλιο Α-ΝΑΞΙΟΣ
Ο αναγνώστης επικοινώνησε απ ευθείας μαζί μας και όχι μέσω των σχολίων, και γι αυτό κάνουμε εμείς την ανάρτηση. Ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια και με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη να συμβάλουμε όλοι να ξαναγίνουν οι Ναξιώτες πρωτοπόροι ενεργοί Πολίτες. Οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί με την γραφειοκρατία που αναπαράγουν έχουν βάλει τον Πολίτη , τον οποίο εννοείται υπηρετούν, στο περιθώριο.
Η ηλεκτρονική δημοκρατία μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την κοινωνία των Πολιτών.

Συνέχεια...

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Ευχαριστούμε…και θα ανταποκριθούμε

Σας γνώρισα τυχαία λίγες μέρες μετά τις πρώτες αναρτήσεις που κάνατε. Περίμενα λίγο να δω πως λειτουργείτε. Εισέπραξα μια σοβαρότητα, ένα πλουραλισμό και μια ευρύτητα στη θεματολογία σας που πρέπει να ενδιαφέρει κάθε Ναξιώτη και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Είμαι πεισμένος πως το διαδίκτυο, σαν μέσο ενημέρωσης, είναι το μέλλον και η δύναμή του είναι η ανωνυμία. Παράλληλα όμως δύναμη είναι και η επώνυμη γραφή. Για την επώνυμη λοιπόν γραφή και για όσο με αφορά, σας γράφω επώνυμα. Επειδή δεν είμαι και τόσο νέος για να πρωταγωνιστώ, νοιώθω όμως αρκετά δυνατός για να στηρίζω πρωτοβουλίες και καινοτομίες , ελπίζω να συνεχίσετε όπως αρχίσατε και θα συμβάλω στην προσπάθειά σας.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

Δ. Χωριανόπουλος


Σχόλιο Α- ΝΑΞΙΟΣ
Ειλικρινά δεν περιμέναμε πως θα είχαμε από την αρχή ιδιαίτερη αναγνώριση από παλιούς Ναξιώτες. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλοί , έστω και σε μεγάλη ηλικία, που το διαδίκτυο θα τους δώσει την ευκαιρία να ξανανιώσουν νέοι και να αναδείξουν μια ιδιότυπη άμιλλα με τη νέα γενιά και φυσικά με τα παιδιά τους. Δεν είχαν την ευκαιρία και τα μέσα μέχρι το ….διαδίκτυο, τώρα την έχουν και τους προσκαλούμε.
Όσον αφορά την επωνυμία έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη ανάρτησή μας και συμφωνούμε.

Συνέχεια...

Χαλαρά...


Λάβαμε από διάφορους παράξενους αποστολείς, με εξωγήινα ονόματα, τα ονόματα των 65 και του Συλλόγου Κορωνίδας, που υπέγραψαν την ένσταση κατά της απόφασης του Δήμου Δρυμαλίας για νομιμοποίηση-μονιμοποίηση του “BIOKA” του Απόλλωνα με προφανή στόχο να τα δημοποιήσουμε…


Σε παιχνίδια… πάθους, δεν μπαίνουμε

και προφανώς λάθος πόρτα χτύπησαν.

Συνέχεια...

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Το δικαίωμα στην ενημέρωση…


Σωστός πολίτης, είναι ο ενημερωμένος πολίτης


Στα πλαίσια της άμεσης και αντικειμενικής ενημέρωσης σας, το blog θα φιλοξενεί, χωρίς καμία περικοπή, όλες τις ανακοινώσεις κομμάτων, συλλόγων, φορέων κλπ. Υπενθυμίζουμε την ηλεκτρονική μας διεύθυνση: www.a3naxios@gmail.com

Συνέχεια...

Φυτοφάρμακο προκαλεί καρκίνο αλλά πωλείται ελεύθερα


Ως συνέχεια στην ανάρτηση του Σαββάτου, διαβάστε ένα ενδιαφέρον κείμενο από τα «ΝΕΑ», σχετικά με φυτοφάρμακο που κυκλοφορεί παρ´ ότι απαγορεύτηκε και θεωρείται ως υπεύθυνο για ανωμαλίες στα γονίδια:

Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, αφού προκαλεί καρκίνο και μεταλλάξεις. Επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ήταν το πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο στην Ελλάδα - και ένα από τα πλέον ισχυρά. Το καρμπενταζίμ πέρσι τον Ιούνιο απαγορεύθηκε, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση το χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, εξακολουθεί να πωλείται ελεύθερα. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων γεωργικών φαρμάκων- γεωπόνοι στην πλειονότητά τους- το συνιστούν ανεπιφύλακτα, παρά την απαγόρευση. «ΤΑ ΝΕΑ» το προμηθεύτηκαν εύκολα από ένα τέτοιο κατάστημα στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη, εργασίες που έχουν διενεργηθεί για το καρμπενταζίμ- και άλλες ουσίες που του μοιάζουν- έχουν αποδείξει ότι προκαλεί μεταλλάξεις στα γονίδια.

«Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους αποσύρονται φυτοφάρμακα είναι η μεταλλαξιογένεση, η καρκινογένεση και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τα τελευταία 3-4 χρόνια έχουν καταργηθεί τουλάχιστον
«20 ουσίες. Συγκεκριμένα, το καρμπενταζίμ είχε δυνατότητα διάθεσης αποθεμάτων μέχρι 30/6/2008», σημειώνει ο κ. Τσατσάκης. Ωστόσο, παρά την απαγόρευσή του στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν επτά μήνες, «ΤΑ ΝΕΑ» εντόπισαν το καρμπενταζίμ σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων στον Θεσσαλικό Κάμπο και το αγόρασαν δηλώνοντας ότι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν σε μηλιές και αχλαδιές. Όπως αναφέρει ο κ. Τσατσάκης, ακόμα μία ουσία που ανήκει στην ίδια ομάδα με το καρμπενταζίμ, δηλαδή έχει παρόμοια δράση και επιπτώσεις, συνεχίζει να κυκλοφορεί νόμιμα στην ελληνική αγορά. «Το thiophanate methyl που μεταβολίζεται σε καρμπενταζίμ εξακολουθεί να έχει έγκριση κυκλοφορίας και χρησιμοποιείται ευρέως. Σε αναφορά του Διεθνούς Επιστημονικού Δικτύου για τα Φυτοφάρμακα επισημαίνεται ότι στις δύο από τις τρεις έρευνες που έχουν διενεργηθεί για το καρμπενταζίμ σε αρουραίους διαπιστώθηκαν κακοήθεις όγκοι στο ήπαρ, διακοπή στη σπερματογένεση και σοβαρές ανωμαλίες στον σχηματισμό των ματιών και του εγκεφάλου κατά το εμβρυϊκό στάδιο. Επιπλέον στις άδειες κυκλοφορίας των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία αναφέρεται πως είναι «ύποπτο καρκινογένεσης», «τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς» καθώς και ότι «μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον». Σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2002, η κ. Μουρκίδου είχε καταγράψει την παρουσία φυτοφαρμάκων σχεδόν σε όλους τους ποταμούς και τις λίμνες της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. «Σήμερα δεν γνωρίζουμε επακριβώς ποια είναι η κατάσταση των υπόγειων και επιφανειακών νερών καθώς δεν διενεργείται κάποια έρευνα. Στο Γ´ Κοινοτικό Πλαίσιο υπήρχαν κονδύλια γι´ αυτό τον σκοπό, τα οποία όμως δεν δόθηκαν».

Συνέχεια...

Το νερό της Νάξου είναι ΑΡΙΣΤΟ


… εμείς το χαλάμε…


Από το naxios.blogspot.com, δανειζόμαστε το πρωτοσέλιδο της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ με κύριο θέμα την ποιότητα του νερού στη Νάξο.


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας και σε ανύποπτο χρόνο, είχαμε αναφερθεί στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού.


Πιστεύουμε ότι, χωρίς αφορισμούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς σκοπιμότητες με άλλοθι την τουριστική δυσφήμιση της Νάξου, πρέπει να καταπιαστούμε με το πρόβλημα ΤΩΡΑ!


Είχαμε τονίσει ότι τη λύση δεν θα τη δώσουν οι… ραβδοσκόποι.


Επανερχόμαστε λοιπόν και τονίζουμε ότι δεν χωρούν συμβιβασμοί, κουκουλώματα και πρόσκαιρες λύσεις στη διαχείριση αυτού του κοινωνικού αγαθού.


Ίσως ένα καλά οργανωμένο επιστημονικό συνέδριο, έδινε τις αρχικές σωστές κατευθύνσεις…

Συνέχεια...

Στη Νάξο χωράνε μόνο… 214 ανεμογεννήτριες !!!



Όταν ο Θεός κλείνει μια πόρτα,

Ανοίγει… δυο παράθυρα…

(Κινέζικη παροιμία )

Από το Kykladespress.gr σας μεταφέρουμε την είδηση:

«Η ενημέρωση από κλιμάκιο της ΡΑΕ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της σε συνδυασμό με σχετικό δελτίο τύπου της Βουλευτού Κυκλάδων κ. Μανούσου άμβλυναν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των τοπικών αρχόντων των νησιών μας (η υπογράμμιση δική μας) σχετικά με τον αριθμό των ανεμογεννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε νησί των Κυκλάδων. Με βάσει το σχέδιο του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ των νησιών μας επιτρέπεται μία ανεμογεννήτρια σε κάθε 2000 στρέμματα, ενώ απαγορεύεται η δημιουργία αιολικών πάρκων

1.κοντά σε παραδοσιακούς οικισμούς

2. σε κατοικημένες περιοχές

3.σε τουριστικές ζώνες

4. πολιτιστικά μνημεία

Οι αυστηροί αυτοί περιορισμοί μειώνουν σημαντικά τον μέγιστο αριθμό ανεμογεννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν στα νησιά των Κυκλάδων Η ΡΑΕ θα αναθέσει την εκπόνηση μελετών για την φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού σε αριθμό ανεμογεννητριών προκειμένου να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι επενδυτές αν είναι συμφέρουσα η επένδυσή τους.»

Επειδή οι επισκέπτες του blog ξέρουν στοιχειώδη …προπαίδεια, εύκολα υπολογίζουν ότι αφού η Νάξος έχει έκταση 428 τετρ.χλμ. χωράνε … μόνο 214 ανεμογεννήτριες...


Επειδή είναι και λίγο… ψαγμένοι, ξέρουν ότι όλες οι προδιαγραφές θα τηρηθούν … στο ακέραιο..


Με απλά λόγια, δεν αμβλύνθηκαν καθόλου οι ανησυχίες μας.

Το αντίθετο μάλιστα διότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ΑΝΑΓΚΗ.

Εκείνους που τις διαχειρίζονται και τον τρόπο που τις διαχειρίζονται φοβόμαστε..

Συνέχεια...