Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Αλλού τρώς και πίνεις κι αλλού πας και…..


Είχαμε και έχουμε υπ’ όψιν, να θέσουμε και να αναδείξουμε το ξεχασμένο ζήτημα του «ΣΜΥΡΙΔΙΚΟΥ»


Θέμα κυρίαρχο τη μεταπολιτευτική περίοδο για τον τοπικό τύπο, τους μαζικούς και δραστήριους τότε τοπικούς συλλόγους και το δευτεροβάθμιο όργανό τους την ΟΝΑΣ.


Μια συνιστώσα του όλου προβλήματος, ίσως η μοναδική που έχει παραμείνει σήμερα, είναι αυτό που αναφέρει ανώνυμος σε σχόλιό του, στην ανάρτηση με τίτλο “χαλαρά…”

Λέει χαρακτηριστικά:

«Πόσοι από εσάς που υποστηρίζετε ότι είστε ντόπιοι, είστε γραμμένοι στην Κόρωνο ως σμυριδεργάτες κατά παράβαση και ενάντια σε κάθε νόμο που καλύπτει τους γνήσιους σμυριδεργάτες;»


Το τελευταίο πιστεύουμε που μας ενδιαφέρει είναι το πόσοι και ποιοί είναι γραμμένοι στη Μέση στο Σκαδό ή στην Κόρωνο.


Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ και πολύ περισσότερο, ποιοι μικροκομματικοί μηχανισμοί και συμφέροντα, αλλοιώνουν την κοινωνική ανθρωπογεωγραφία του τόπου, εξαγοράζουν συνειδήσεις και ευτελίζουν τον θησαυρό του νησιού που είναι η “μαύρη πέτρα”.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O περιβόητος κατάλογος της σμύριδας είναι παλιά,πολύ παλιά ιστορία. Για να γραδφτε΄ςι σ' αυτόν και να γίνεις σμυριδεργάτης παλιά χρειαζόταν πολιτικό μέσο, αργότερα στημεταπολίτευση μπορούσες να μεταδημοτεύσεις σε ένα από τα λεγόμενα σμυριδοχώρια, να θεωρήσε έτσι κάτοικος σμυριδούχας κοινότητας και να έχεις το δικαίωμα να παραδίδεις κάθε χρόνο σμυρίγλι ή καλύτερα να ασφαλίζεσαι δωρεάν από το κράτος για όλο τον χρόνο και μάλιστα με ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Με το καθεστώς αυτό έχουν γραφτεί στον κατάλογο πολλοί μη πραγματικοί σμυριδεργάτες. Αλλά και όσοι κατάγονται από σμυριδοχώρια γράφονται στον κατάλογο αρκεί να είναι δημότες. Δεν έχει σημασία πού μένουν μόνιμα και τι δουλειά κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Πέσατε διάνα σε θέμα που κατευθύνει και κυριαρχεί κάθε άλλο θέμα, τουλάχιστον, του Απόλλωνα. Είναι ο λόγος που οι ντόπιοι Απολλωνιάτες αποστασιοποιούνται από τα προβλήματα του χωριού. Είναι ο λόγος που οι Απολλωνιάτες δεν παίρνουν θέση. Φαντάζεστε να ορθώσει Απολλωνιάτης-Σμυριδεργάτης το ανάστημα του στο Δήμαρχο και ο τελευταίος να του υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να μιλάει αφού στα χαρτιά φαίνεται μόνιμος κάτοικος Κορώνου ;

Ανώνυμος είπε...

Μόνο που για το νοσηρό αυτό φαινόμενο δεν ευθύνεται ο σημερινός δήμαρχος και γενικά δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί αυτό. Το φαινόμενο της μεταδημότευσης δημοτών από την κοινότητα Κορωνίδας (Κωμιακιτών-Απολλωνιατών) παρατηρείται πριν καταργηθούν οι κοινότητες. Πολλοί Κωμιακίτες μεταδημότευσαν στην κοινότητα Μέσης κυρίως, αλλά και σε άλλες γειτονικές και έτσι έγιναν σμυριδεργάτες. Στις αρχές της μεταπολίτευσης συνέβη το αμίμητο. Ένας ...Κουφονησιώτης έγινε ...σμυριδεργάτης μέσω κοινοτητας Απειράνθου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΞΟ Σ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΔΑΝΗ. ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΞΟ ΕΠΙ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ (ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ –ΜΑΝΩΛΑΣ – ΑΛΙΜΠΕΡΤΗΣ ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΔΙΟΙΚΗΣΗ . ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΠΛΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ; ΓΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Μπαρδάνης είναι ο τελευταίος που θα είχε ευθύνη για το σκάνδαλο της σμύριδας. Αποτελεί όμως ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που ο Δήμος ως κληρονόμος των Κοινοτήτων έχει την ευθύνη του. Είστε σίγουροι ότι σήμερα που μιλάμε δεν εκδίδονται πλαστές βεβαιώσεις και δικαιολογητικά από το Δήμο για ένταξη στο σμυρίγλι; Μήπως αυτό το παραμύθι πρέπει να λήξει μιας και όλους αυτούς τους τεμπέληδες που ασφαλίζονται και συνταξιοδοτούνται, με τρόπο που παγκόσμια αποτελεί πρωτοτυπία, τους πληρώνουμε όλοι μας σε εποχές που με δυσκολία συντηρούμε τις δικές μας οικογένειες ;
Το ξέρετε ότι στο Γαλάτσι υπάρχει Απολλωνιάτης που διατηρεί ψαράδικο και είναι ασφαλισμένος στο σμυρίγλι από όπου θα συνταξιοδοτηθεί κιόλας; Γιατί να τον πληρώνω εγώ ; Ποιός μπορεί να μου πει;

Ανώνυμος είπε...

Α-Νάξιε διαφωνώ με την θέση που διατυπώνεις και λες ότι το τελευταίο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πόσοι είναι γραμμένοι στο Σκαδό, την Κόρωνο και τη Μέση. Το θέμα δεν είναι κοινωνιολογικό αλλά αποτελεί θέμα του κοινού ποινικού νόμου. Και οι δύο πλευρές, πολιτικάντηδες και "σμυριδεργάτες", καρπούνται από την παράνομη αυτή συναλλαγή. Οι πολιτικάντηδες δεσμεύουν συνειδήσεις και οι "σμυριδεργάτες" κλέβουν το δημόσιο πλούτο χωρίς να έχουν προσφέρει το παραμικρό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ανακάλυψαν ορισμένοι όλα τα κακά της ορεινής Νάξου στα δυο χρόνια που είναι δήμαρχος ο Μπαρδάνης; Το πράγμα είναι πιο απλό. Τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε τα ...blog στο διαδίκτυο και καθένας μπορεί και μιλά ελεύθερα και λέει την άποψή του, πολλες φορές και με σκληρό τρόπο και με υπερβολές. Αυτό είναι όλο. Άτυχος μεν ο κάθε δήμαρχος σήμερα, τυχερός δε κάθε τόπος και εμείς πιο τυχεροι που έχουμε δυο blog μαχητικά και δημιουργικά.
Αυτό είναι όλο.

Ανώνυμος είπε...

Τι έκανε η...Αλλαγή για να αλλάξει τους μαΐμού σμυριδοκαταλόγους; Απολύτως τίποτα. Διαιώνισε το πελετειακό σύστημα και τώρα στοχοποιούν Απολλωνιάτες και Κωμιακίτες, ενώ αυτοί είναι οι λιγότερο φταίχτες. Τι έκαναν οι βουλευτές όταν άκουγαν για ψευδείς βεβαιώσεις και για παράνομες εγγραφές; ΤΙΠΟΤΑ. Ή μάλλον το προσωπικό εκλογικό και κομματικό συμφέρον ήταν το κυρίαρχο και κουκούλωναν τις παραβάσεις.
Ό,τι γινότανε και με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Υπήρχε κοινοτάρχης της Ορεινής Νάξου που έπαιρνε επιδότηση της ΕΟΚ και για το γάδαρό του! Αυτός άλλωστε υπέγραφε τον κατάλογο.
Τώρα θυμήθηκαν αυτά τα αίσχη;

Ανώνυμος είπε...

"Κάλιο αργά παρά ποτέ". Οι οικονομικοί δείκτες χειροτερεύουν και όσο και αν αυτό φαίνεται μακρυνό σίγουρα θα έλθει γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν χωρίς να έχεις προσφέρει το ελάχιστο να δικαιούσαι συντάξεως με τόσο σκανδαλώδη τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Η Αλλαγή, κύριε μη ενημερωμένε,το 1987 είχε ολοκληρωμένο σχέδιο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας της σμύριδας στη Νάξο. Το εργοστάσιο θα ανήκε στην κρατική εταιρεία ΕΛΕΒΜΕ. Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού προβλεπόταν και η κατάργηση του "προνομίου", δηλ. του καταλόγου. Το σχεδιο είχε ολοκληρωθεί, είχε χρηματοδοτηθεί με συγκεκριμένο κονδύλι και είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή. Δυστυχως όμως η αντίδραση των σμυριδεργατών ήταν εντονότατη, με τη στήριξη και της Ν.Δ. τότε που ήταν αντιπολίτευση.Πρωτοστατούσε ο . Ι. Παλαιοκρασσάς!!! Οι σμυριδεργάτες έκαναν πορεία στη Χώρα, κατάλαβαν τα κτίρια του Επαρχείου και του ΙΚΑ και ο Υπουργός Βιομηχανίας μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση απέσυρε την τροπολογία από τη Βουλή. Πρόεδρος των σμυριδεργατών τότε και σφοδρός πολέμιος της αξιοποίησης της σμύριδας ήταν ο μέχρι προχθές στενός συνεργάτης και αντιδήμαρχος του Δημάρχου Δρυμαλίας Μπαρδάνη και στέλεχος φυσικά της Ν.Δ.κ. Ιω. Κωνσταντάκης που είχε σύμβουλό του γνωστό "δημοσιογράφο" σε Ναξιακά έντυπα.

Ανώνυμος είπε...

Συμπλήρωση στον από πάνω για το σμυριδικό:
Στη γενική συνέλευση-συγκέντρωση των σμυριδεργατών που έγινε τότε (1988), σχετικά με την "αξιοποίηση της σμύριδας" αποφάσισαν: "ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ"!!!Ακριβώς έτσι!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορεί, έστω και να συζητάμε, για αναθέρμανση του “σμυριδικού” και αξιοποίησης του προ’ι’όντος;
Δεν έχετε καταλάβει ότι όσο η Νάξος παραμένει έξω από κάθε προγραμματισμό. τόσο περισσότερο βολεύει τους παράγοντες , τους βουλευτές και τους… βολεμένους να λυμαίνονται το πιο καρπερό χωράφι των Κυκλάδων;

Ανώνυμος είπε...

Πόσους σμυριδεργάτες(και πόσους υπαλλήλους), αφού φαίνεται οτι "ξέρεις" το θέμα, πρόβλεπε η μελέτη; Δημοσίευσε την (ν)τροπολογία, αν υπάρχει και αυτή, για να μάθουν όσοι δεν ξέρουν τη σοβαρότητα της πολιτικής. Και γιατί δε την ψηφίζατε, αφού θα ήταν για το καλό της χώρας και του σμυριδικού; Η αντίδραση του κόσμου σας μάρανε, ενώ αλλού(πχ άρθρο 4)ψηφίζατε παρά την αντίδραση όλων των εργαζόμένων.
Αλλά φαίνεται πόσο καλά ξέρεις το πρόβλημα, ώστε να ταυτίζεις το "προνόμιο" με τον "κατάλογο".

Ανώνυμος είπε...

Να ανοίξει ο φάκελλος τρου σμυριδικού και εύχομαι αυτό να γίνει το ταχύτερον μιας και δεν αντέχω με τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες να πληρώνω ένσημα και επιδόματα και συντάξεις σε όλους αυτούς τους κυφήνες. Με ποιά λογική ο κάθε απατεώνας πολιτικάντης και μαστρωπός της Δημόσιας ζωής χρησιμοποιεί το κουμπαρά όλων μας για να πληρώνονται τζάμπα μάγκες μαιμού σμυριδεργάτες. Γιατί τα παιδιά μου δουλεύοντας ρε παλιάνθρωποι να πάρουνε σύνταξη στα 65 και εσείς με τα βαρέα και ανθυγιεινά σας χωρίς να έχετε κουνήσει το δακτυλάκι σας να πάρετε σύνταξη στα 50 και να έχετε εξασφαλισμένη περίθαλψη χωρίς να έχετε προσφέρει το παραμικρό πουθενά. Τα παιδιά μου γιατί να δουλεύουν και για εσάς ρε νταβατζήδες της Νάξου. Πόσοι Κωμιακίτες και Απολλωνιάτες είναι γραμμένοι σε Μέση και Κόρωνο ρε ξεφτιλισμένοι κοροιδεύοντας δεξιά και αριστερά . Αλλά όπως φαίνεται η λαική αγανάκτηση βοηθούντος βεβαίως και του διαδικτύου θεριεύει και είμαι σίγουρος ότι θα έλθει ημέρα πού δεν θα έχουν που να κρυφτούν όλοι οι παράνομοι της ιστορίας.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι είναι περίπου δεδομένοι και αρκούντως δοκιμασμένοι….
Επειδή η πολιτική τους είναι και αυτή δεδομένη… ένα είναι σίγουρο.
Ο φάκελος του «σμυριδικού» θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο αντίστοιχος του «Κυπριακού», του «χρηματιστηρίου» του….. του…του…
Αυτό δεν μας απαγορεύει να αναμοχλεύουμε τη μνήμη μας, για να γνωρίσουν οι νεώτεροι ότι οι “μπούκες” που πιθανόν τις προσπερνούν χωρίς να τους προξενούν το παραμικρό ενδιαφέρον, έχουν τη δική τους ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Όσο για τους πολιτικούς μας, για να μην τους ξεχνάμε, θα μοιράσουν πάλι υποσχέσεις τις οποίες θα θυμούνται πάντα με… νοσταλγία…