Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Η παραμονή και η ημέρα των Χριστουγέννων
θα είναι αποκλειστικά δική σας…




Στείλτε στη διεύθυνση a3naxios@gmail.com τις ευχές σας, τις απόψεις σας, τα αστεία σας, ότι τέλος πάντων νομίζετε και όπως νομίζετε..

Ελεύθερα, να ξεφύγουμε λίγο από τη μιζέρια της καθημερινότητας…

Όλες οι αναρτήσεις θα είναι δικές σας…

Στην ανάγκη να … επιτάξουμε το «πνεύμα των Χριστουγέννων» και να μην καταφεύγουμε κάθε τόσο στα μελομακάρονα για να γλυκάνει λίγο το χειλάκι μας…

Συνέχεια...

Τόσα έξοδα για μια φωτογραφία…


*** Αν όχι η πολυπληθέστερη, από τις πολυπληθέστερες ήταν η Ελληνική αποστολή στην Κοπεγχάγη.
Φαίνεται άκουσαν τη λέξη περιβάλλον και νόμισαν ότι εννοούσαν το πολιτικό συγγενολόι τους και τους πήραν όλους μαζί τους…

*** Πως βγάζει κανείς λεφτά συζητώντας για το κλίμα;
Μα φυσικά πουλώντας αέρα κοπανιστό και αγοράζοντας δικαιώματα στη ρύπανση…

*** Απέναντι στο πράσινο αξιοθέατο, την κ. Γκερέκου εννοούμε, ο Αντώνης διάλεξε ένα αντίστοιχο αξιοθέατο. Την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Κυριάκος ρε σύντροφοι που χωράει;

*** Ο Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο μόνος που θα χωρούσε στην … κυβέρνησή του είναι ο Χρυσοχοϊδης . Οι … καλοί παντού χωράνε…

*** Πολύ τυχερός αυτός ο Γιώργος. Μέχρι και τον καιρό έχει σύμμαχο. Πέρσι τέτοια εποχή θέλαμε και επίδομα φτώχιας και επίδομα θέρμανσης.
Φέτος μας ζεσταίνει η ελπίδα, αλλά μέχρι πότε…

Συνέχεια...

Ποιοι είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα


Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το μέσο εισόδημα που δηλώνουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες είναι πράγματι τραγικό. Φτώχεια και φιλότιμο…


Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ,

οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ,

οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και

οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.


Είναι φανερό και δεν χωράει αμφισβήτηση ότι κοινωνικό επίδομα πρέπει να διεκδικήσουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ενώ τα υπερήφανα γηρατειά και η αδούλωτη εργατιά πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό της οικονομικής κρίσης.

Συνέχεια...

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Η Άγια Νύχτα της ΟΝΑΣ…

…μετατράπηκε σε Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου!

ΑΚΕΦΑΛΗ
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

-Αλαλούμ στο χθεσινό έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο

Χθες το βράδυ έγινε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα. Η συνεδρίαση αυτή είχε προσδιοριστεί για τις 23 Δεκεμβρίου αλλά επισπεύσθηκε λόγω των εορτών. Ξεκίνησε στις 9 και τράβηξε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο a-naxios ήταν εκεί, στα γραφεία της Μάρνη, και διαπίστωσε την απόλυτα φατριαστική λειτουργία, τις συσπειρώσεις σε προσωπική βάση και τη διανομή καρεκλών με απροσδιόριστα ή μάλλον πελατειακά κριτήρια.

Για τη θέση του Προέδρου αυτοπροτάθηκε ο πλειοψηφήσας στις πρόσφατες εκλογές Εμμ. Καλαϊτζής που έλαβε 9 στους 21 ψήφους.
Ο άλλος υποψήφιος για την προεδρική θέση Ν. Μαϊτός, που προτάθηκε από τον Π. Καραπάτη, έλαβε 10 ψήφους και καταμετρήθηκαν 2 λευκά ψηφοδέλτια.

Ο απόλυτος διχασμός, αν και το τσιμεντένιο μπλοκ ήταν αυτό του Καλαϊτζή.

Και ενώ υπήρχαν δικαιολογημένες αμφιβολίες για την νομιμότητα της εκλογής Προέδρου, προχώρησαν στην πλήρωση και των άλλων θέσεων, που συνδέονται τις περισσότερες φορές με το πρόσωπο που θα επιλεγεί για Πρόεδρος!

Στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου εκλέχτηκε ο Π. Καραπάτης, με 11 ψήφους, 8 λευκά και 2 άκυρα,
Στη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου ο Στ. Στρούβαλης, με 11 ψήφους,
Ενώ 6 πήρε ο Β. Δημητροκάλλης και διαπιστώθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο Κ. Βερνίκος εκλέχτηκε Γεν. Γραμματέας με 8 ψήφους, 7 λευκά και 4 άκυρα,

ο Στ. Κονδύλης Ταμίας, με 18, 2, 1, αντίστοιχα,
η Σοφία Χατζούδη ειδική Γραμματέας , με 14, 4, 3
και ο Στ. Λιαδάκης Έφορος με 18, 2, 1.

Έτσι το Δ.Σ. είναι στον αέρα, γιατί, σύμφωνα με το νόμο ο πρόεδρος έπρεπε να εκλεγεί με την ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΩΝ, αφού στο καταστατικό δεν ορίζεται κάτι διαφορετικό. Μετά τις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις!

Συνέχεια...

Θα φορτώσουν τον … απολογισμό του Δήμου


Ανησύχησαν για λίγο οι κάτοικοι της Χώρας και περισσότερο οι μόνιμοι θαμώνες των μαγαζιών της παραλίας όταν αντιλήφθηκαν κονβόι από … μαούνες να πλησιάζει το λιμάνι.

Η ανησυχία τους διασκεδάστηκε όταν πληροφορήθηκαν ότι έρχονται να … φορτώσουν τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΝΕΝΩΝ του Δήμου Νάξου,ο οποίος συζητιέται το απόγευμα.

Για τον «φτωχό συγγενή» το Δήμο Δρυμαλίας,
τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Εκεί τα έχουν φορτώσει προ πολλού σε… γάδαρο!

Συνέχεια...

Η Νάξος στα χνάρια της… Κοπεγχάγης


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ.

Παρόντες ο Έπαρχος κ. Κορρές, ο Αντινομάρχης κ. Θεόφιλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γρυλλάκης
και απούσα ΟΛΗ η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ της Νάξου!


Με τον τρόπο τους μας έστειλαν το μήνυμα της περιβαλλοντικής τους ευαισθησίας και της έννοιας τους για τον τόπο.

ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ, ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ!

Στον πιο κοντινό ρυάκα!!!

Μέθοδος δοκιμασμένη, αποτελεσματική, άμεσα εφαρμόσιμη και… ανέξοδη.

Συνέχεια...

Η Ελλάς δια μέσου των αιώνων


Οι αντιγραφές όταν αξίζουν επιβάλλονται

http://taxalia.blogspot.com/2009/12/blog-post_9084.html

Συνέχεια...

Ψήφισαν στην «ΕΝΩΣΗ»…


… αλλά η είδηση βγήκε από την ανακοίνωση
του κ. Στάθη Αγγελή που καταλήγει …
στις“τύφλες”
της Νέας Δημοκρατίας,
αλλά δυστυχώς χάθηκε
στο υπερπέραν του διαδικτύου…


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1. Καπούνης Δημήτρης (43)
2. Χωριανόπουλος Νικηφόρος (41)
3. Σέργης Σταμάτης (40)
4. Ζαχαράτος Ιάκωβος (20)
5. Σκάρκος Σπύρος (17)
6. Μαργαρίτης Σταμάτης (17)
7. Μαράκης Γιάννης (10)

Εκλέγονται οι πρώτοι πέντε. Μετά από κλήρωση από τους δύο ισοψηφήσαντες, τυχερός αναδείχτηκε ο κ. Σκάρκος.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΣΕΓΕΣ

1. Σέργης Νικόλαος
2. Κρασσάς Βασίλειος

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΕΣΠΥ

1. Χουζούρης Νικόλαος
2. Ρώτας Βασίλειος

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ

1. Λεγάκης
2. Αξαόπουλος


Συνέχεια...

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αφελές ερώτημα


Γιατί όταν γίνονται απεργίες απεργεί και η ΕΣΗΕΑ; Προφανώς για να μην υπάρχει ενημέρωση…

Συνέχεια...

«Θύελλα» για την εθελουσία στον ΟΛΠ...

Με τα λεφτά που «έδωσε» ο Ανωμερίτης
λύνω και εγώ τις απεργίες!

Όπως αναφέρει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση των NΕΩΝ, τη διαφωνία τους με τη συμφωνία ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ που συνήψε η διοίκηση του ΟΛΠ, δηλαδή ο Γ. Ανωμερίτης, για την πρόωρη συνταξιοδότηση 300 εργαζομένων, εξέφρασαν ανοιχτά οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας.

Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «εξωφρενική» τη συμφωνία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται τόσα χρήματα για τόσους λίγους εργαζομένους, την ώρα που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

«H συμφωνία είναι εξωφρενική. Εξωφρενική! Δηλαδή είναι μέσα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην Ολυμπιακή και στον ΟΛΠ, όπου πραγματικά όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα όφελος από την επιλογή που έχουν κάνει αλλά έχουν βάλει μέσα και τον δημόσιο τομέα», είπε σε συνέντευξή της στον Flash η Άννα Διαμαντοπούλου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τους εργαζομένους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά και σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφή τη διαφωνία του με τη συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να δίνει το Δημόσιο τόσα λεφτά για πρόωρη συνταξιοδότηση, την ώρα που τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν να μην έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις.

Το υψηλό κόστος της «τακτοποίησης» των εργασιακών θεμάτων στον ΟΛΠ σημαίνει-αν εφαρμοστεί- ότι θα καταβληθούν οκταπλάσια ευρώ εντός διετίας, για να κερδίσει ο ΟΛΠ σε βάθος χρόνου από τη μη καταβολή μισθών σε περίπου 350 άτομα-που υπολογίζεται να φύγουν με εθελουσία και κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση-γύρω στα…11 εκατ. ευρώ!!!

Ο Γ. Ανωμερίτης, επίσης, έδωσε σαφέστατη εξήγηση για το λόγο που διώχνει τους «παλιούς» εργαζόμενους, λέγοντας πως «η εθελουσία είναι για να φεύγουν κάποιοι παλιοί και να έρχονται κάποιοι νεότεροι που έχουν και φθηνότερο κόστος».

Καταλάβατε; Λεφτά υπάρχουν. Από πού τα παίρνουν και για ποιο σκοπό τα δίνουν; Τα παίρνουν από τους εργαζόμενους και τα δίνουν για να διώξουν εργάτες με… δικαιώματα.


Ο Γιώργος Ανωμερίτης
εκτός από διαχρονικά ενεργός πολίτης όπως δηλώνει,
έκανε δηλώσεις και για το συγκεκριμένο θέμα…


1. Η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) βάση του Ν. 3755/2009 προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε νόμος για την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ (Ν. 3654/2008). Επομένως η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.

2. Βάσει του άρθρου 7 του κεφ. Β΄του νόμου αυτού (Ν.3654/2008) το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου.

3. Η εθελούσια δεν αφορά τους "300 λιμενεργάτες". Αφορά το σύνολο του προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει (ηλικία και ένσημα) δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47 εργαζόμενοι.

4. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ.Επομένως από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. ευρώ.

5. Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

6. Το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο.Επομένως οι εργαζόμενοι εκτός το δικαιούμενο από το Επικουρικό τους εφάπαξ, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξή τους βάσει του Ν. 3654/2008 κατά το χρόνο της πρόωρης συνταξιοδότησής τους (από 1 έως και 5 χρόνια). Το μεγάλο κόστος της εθελουσίας που είναι οι εισφορές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ χωρίς επιβάρυνση των Ταμείων και του Δημοσίου. Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή. Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ. Η εθελουσία έξοδος του Ν.3645/2008 δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσθήκης νέων όρων, διότι οι όροι εμπεριέχονται σε νόμο του Κράτους.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



Συνέχεια...

Οι γερμανικές αποζημιώσεις ξανά στο προσκήνιο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα υποστηρίζοντας τα αιτήματα του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» (Πρόεδρος ο Μαν. Γλέζος) και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει και να διεκδικήσει:

-Την επιστροφή του κατοχικού δανείου που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν την χώρα μας να της παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

-Τις γερμανικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας.

-Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

-Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων περίπου εκατό ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τέλος στην ανοχή της απαράδεκτης γερμανικής τακτικής της αυτοεξαίρεσης από τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τα εγκλήματα πολέμου και να προχωρήσει στην κατάργηση του άρθρου 923 του Κ.Πολ.Δ. που αναφέρει: «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης».

«Οπως είναι γνωστό η Γερμανία μάς οφείλει:

1. 7,160 δισ. δολάρια που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

2. 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επιπλέον μας οφείλουν:

α) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και

β) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων 100 περίπου ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία έχει κατορθώσει να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990. Από τότε όμως πέρασαν 19 χρόνια και η μεν Γερμανία δεν εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αξιώσουν την εξόφλησή τους».

Σημειωτέον: Οι οφειλές αυτές έχουν υπολογιστεί σε ονομαστικές τιμές του 1938 (!), που σημαίνει ότι το πραγματικό μέγεθος των οφειλών ξεπερνά σε σημερινές τιμές τα 70 δισ. ευρώ!

Με την ευκαιρία

θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε:

Μόλις πριν τρεις μέρες συμπληρώθηκαν 66 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής όταν και εκτελέστηκαν 1.300 και πλέον κάτοικοι της περιοχής στις 13 του Δεκέμβρη του 1943.

Δεδομένης, λοιπόν, της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεδομένου, επίσης, του γεγονότος ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι το δεξί χέρι ενός πρωθυπουργού που πασχίζει, όπως δηλώνει, να διασφαλίσει την «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας, μπορεί να μας πληροφορήσει η κυβέρνηση, αν ο υπουργός της,κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, τόλμησε να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων, που, κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων, συνεχίζει να οφείλει και αρνείται να καταβάλει η Γερμανία στην Ελλάδα;...

"Ριζοσπάστης"
Από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ



Συνέχεια...

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

“Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου”

«… δεχόμαστε και Βουδιστές,
αρκεί να βγάλουν τα κομματικά τους… σακάκια…»


Αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται ζυμώσεις
και να εμφανίζονται «κινήσεις» εν όψη των προσεχών
Δημοτικών εκλογών.

Σήμερα ανακοινώθηκε η διακήρυξη της “Κίνησης Ενεργών Πολιτών Νάξου” μέσω του οδοντιάτρου κ. Γιάννη Μαμουζέλου, πρώην Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Νάξου επί Δημαρχίας Κόκκοτα..



Συνέχεια...

Άγκυρα ρίχνουν στον Πειραιά τα επιβατηγά πλοία

Αποφασισμένοι να κρατήσουν, με την 24ωρη απεργιακή τους κινητοποίηση, όλα τα επιβατηγά πλοία δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά, από απόψε στις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και αύριο στις 12, δηλώνουν οι συνδικαλιστές των δύο ναυτεργατικών σωματείων, Πανελλήνια Ένωση Mηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Mηχανής, ο ΣTEΦENΣΩN, παρά την αντίδραση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, η οποία θεωρεί ότι τα αιτήματα της απεργίας απευθύνονται προς το κράτος αποκλειστικά και καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει το δικαίωμα της απρόσκοπτης μετακίνησης των ταξιδιωτών.

H Ένωση κατηγορεί τα δύο σωματεία, υποστηρίζοντας ότι παίζουν πολιτικό παιχνίδι, προς άγραν ψηφοφόρων συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, ενώ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως έχει έμπρακτα αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει αιτήματα δίκαια και λογικά, όπως έπραξε πριν από δύο χρόνια με τις έξτρα αμοιβές μηχανοστασίου.

Oι ακτοπλόοι εφοπλιστές καλούν το υπουργείο να λάβει μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα της μη συμμετοχής στην απεργία όσων το επιθυμούν, καθώς επίσης και το δικαίωμα των πλοιοκτητών στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Σκληρή ήταν η απάντηση των συνδικαλιστών ναυτεργατών της ΠEMEN και του ΣTEΦENΣΩN , οι οποίοι με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως οι εφοπλιστές προσπαθούν να ξεπεράσουν με φαιδρότητες τα προβλήματα.

Tα δύο σωματεία τονίζουν πως ο ναυτεργατικός κλάδος πλήττεται και θυμίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ήρθε να διαλύσει κάθε αυταπάτη και κάθε ισχυρισμό ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών. H ΠEMEN και ο ΣTEΦENΣΩN υπογραμμίζουν επίσης ότι σημάδι των καιρών είναι η απροκάλυπτη δημόσια πρόκληση της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας για τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής στην προσπάθεια να σπάσει η απεργία.


Συνέχεια...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ STAGE...

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (2678/16-12-2009), καταγγέλλοντας την κυβερνητική αυθαιρεσία απέναντι στους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω των προγραμμάτων μαθητείας (Stage).
Στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει ότι:

«Η κυβέρνηση τηρεί μια απαράδεκτη στάση απέναντι στους χιλιάδες νέους ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω των προγραμμάτων μαθητείας (stage) στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ενώ αποδέχεται και χρησιμοποιεί πλήρως τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, αρνείται αδικαιολόγητα και παράνομα να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται νόμιμα και με πλήρες ωράριο και μάλιστα υπό την εποπτεία των προϊσταμένων τους μονίμων υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών όπου εργάζονται.

Πρακτική πρωτόγνωρη που συνιστά ποινικό αδίκημα, αφού η παράνομη μη καταβολή του μισθού αυτής της ειδικής κατηγορίας απασχολούμενων για τις δεδουλευμένες ημέρες εργασίας τους, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και δη της σχετικής διάταξης του Α.Ν. 690/45, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995».

Κατόπιν τούτων ο κ. Βρούτσης υπογραμμίζει στην ερώτησή του ότι: «το κράτος οφείλει πρωτίστως να εφαρμόζει τη νομοθεσία και να σέβεται το Σύνταγμα και μάλιστα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων οφείλει να δείξει εμπράκτως το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο του, εάν υπάρχει, καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα στους δικαιούχους απασχολούμενους στα προγράμματα stage.

Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη ν’ απαντήσει στους λόγους που οφείλεται η μη καταβολή των δεδουλευμένων στους απασχολούμενους στα προγράμματα stage, καθώς και αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο - Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) – προέβη, ως όφειλε στην διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων, επιβάλλοντας κυρώσεις και καταλογίζοντας ευθύνες για τις εν λόγω παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Συνέχεια...

Ο συμβολισμός του ασύλου


Αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο του Πανεπιστημιακού Γιάννη Πανούση για το άσυλο.

Ενας νους, πριν γίνει αριστερόστροφος ή δεξιόστροφος πρέπει να είναι κοινός, δηλαδή να συν-κοινωνεί με τη λογική, να εκφράζεται με ειλικρίνεια και να κατανοείται από τους άλλους. Στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου διαπιστώνουμε μια εσκεμμένη ασάφεια στους λόγους πολιτικών και ακαδημαϊκών και μια βολική αφασία στο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ.

Θα επιχειρήσω να κωδικοποιήσω τα σημεία όχι τριβής, αλλά σιωπής.

1. Η θεσμοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο νόμο-πλαίσιο του 1982 αποτύπωνε και συμβόλιζε την ιστορική νίκη της Δημοκρατίας επί της φασιστικής χούντας και όχι τη βίαιη επιδρομή γνωστών - άγνωστων κουκουλοφόρων κατά των δημοκρατικών θεσμών.

2. Το άσυλο είναι ακαδημαϊκό και όχι κοινωνικό, ώστε να «συμμετέχουν» σε αυτό άλλες κοινωνικές τάξεις. Αυτό είναι δεδομένο γιατί η σχετική διάταξη βρίσκεται σε πανεπιστημιακό νόμο και όχι σε νόμο κοινωνικής πολιτικής ή κοινωνικής αλληλεγγύης. Αρα, δεν πρόκειται για «άσυλο του λαού». Αλλο θέμα αν θέλει η πολιτεία να θεσμοθετήσει και να αναγνωρίσει πολλούς χώρους «κοινωνικού ασύλου».

3. Πρόκειται για άσυλο και όχι για ασυλία. Δεν επιτρέπεται, συνεπώς, ούτε κάποιος ποινικά διωκόμενος να αναζητεί στο άσυλο προστασία ούτε μέσα στους χώρους του ασύλου να τελούνται οποιασδήποτε φύσης εγκλήματα (και όχι μόνο κακουργήματα).
4. Υπερασπιστές του ασύλου είναι τα αναφερόμενα στον πανεπιστημιακό νόμο μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι τρίτοι.
5. Η προστασία του ασύλου κακώς προσεγγίζεται σαν αστυνομικό πρόβλημα, διότι «εκ των έσω» υπονομεύεται.
6. Η όποια κατοχύρωση του ασύλου δεν έχει καμιά σχέση με ακραίες απειθαρχίες μέσα στα ιδρύματα, όπου δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένας κανόνας δεοντολογίας και πολιτισμού.
7. Η ακαδημαϊκή κοινότητα υπεκφεύγει (αν δεν υποκρίνεται) όταν ισχυρίζεται ότι μπορεί να (αυτο)προστατευτεί. Κοντά 30 χρόνια και δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι μισοί φοβούνται και ορισμένοι «γνωρίζουν»;
8. Οι πολιτικοί υπεκφεύγουν (αν δεν υποκρίνονται) όταν λένε ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος». Το πολιτικό ερώτημα είναι τι κάνουν όταν δεν εφαρμόζεται (όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες) ο νόμος. Αλλάζουν τον νόμο ή κοιτούν αλλού;
9. Στις χώρες όπου δεν αναγνωρίζεται θεσμικά το άσυλο ουδεμία αστυνομική ή άλλη δύναμη δεν σκέφτεται καν να εισέλθει στους χώρους. Οταν όμως το κράτος αποφανθεί ότι συντρέχουν οι λόγοι για να εισέλθει, τότε όλοι εμπιστεύονται το κράτος και όχι τους «επαγγελματίες - επαναστάτες».
10. Μπορεί να επιτευχθεί μια νέα κοινωνική και ακαδημαϊκή συμφωνία για το άσυλο όπως αυτή του Ν. 1168/82;

Κατά τη γνώμη μου όχι. Εχουμε το «άσυλο» που μας αξίζει (εντός και εκτός).
Δεν ήμασταν το 1982 έτοιμοι για να διαχειριστούμε τόσες ελευθερίες και δεν είμαστε τόσο άδολοι το 2009 για να μη φοβόμαστε την «εκδίκηση» των ελευθεριών που προδώσαμε.
Ο κ. Γιάννης Πανούσης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_16/12/2009_383796

Συνέχεια...

Μόνο αυτό τους έλλειπε…

Βιβλικές στιγμές έζησαν τις πρωινές ώρες σήμερα οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου από το πέρασμα της κακοκαιρίας.

Αστραπές, βροντές και έντονη χαλαζόπτωση έπληξαν για δυο ώρες το βόρειο- βορειοανατολικό τμήμα του νησιού προκαλώντας ανησυχία και πολλές καταστροφές.

Συνέχεια...

Εδώ Νάξος…


Ορκίστηκε σαν Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Νάξου ο κ. Στάθης Λεγάκης, που αντικατέστησε τον κ. Τοτόμη Πρωτονοτάριο που παραιτήθηκε…


Ο κ. Μανώλης Μανωλάς αναλαμβάνει (εκτός απροόπτου) πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο Νάξου (!)…

Blog: το θαυμαστικό δικό μας…

Συνέχεια...

Καλορίζικη η ιδιόκτητη λέσχη των Απεραθιτών..

Συνέχεια...

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας σε πλήρη δράση…


Συνέχεια...

Δεν έχουμε ούτε το θεό μας…


Όταν ο Θεός δημιούργησε τα έθνη, έδωσε στο κάθε έθνος από δύο αρετές.


Έτσι, έκανε τους Αμερικανούς τακτικούς και νομοταγείς, τους Γερμανούς αποφασιστικούς και μελετηρούς, τους Ιάπωνες εργατικούς και υπομονετικούς, και ούτω καθεξής.

Για τους Έλληνες είπε, θα είναι έξυπνοι, τίμιοι και θα δουλεύουν στο δημόσιο.

Όταν τελείωσε τη δημιουργία του κόσμου, τον πλησίασε ο αρχάγγελος Γαβριήλ και του είπε:

-Κύριε, έδωσες σε όλα τα έθνη από δύο αρετές, αλλά στους Έλληνες έδωσεςτρεις. Αυτό θα τους κάνει πολύ ισχυρούς και θα διαταράξει τις ισορροπίεςπάνω στη γη.

-Έχεις δίκιο Γαβριήλ, είπε ο Θεός. Στάθηκα απρόσεκτος και αυτή η απροσεξίαμου θα κάνει τους Έλληνες να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο. Κάτι πρέπεινα κάνω αλλά δεν μπορώ να ανακαλέσω τις αρετές που τους έδωσα, κι άρχισε ο Θεός να ψάχνει να βρει μια λύση.

-Το βρήκα! Θα παραμείνουν οι τρεις αρετές, αλλά κάθε Έλληνας θα μπορεί νακάνει χρήση μόνο των δύο.

Κι έτσι έγινε:

Αν ένας Έλληνας είναι τίμιος και δουλεύει στο Δημόσιο, δεν είναι έξυπνος.
Αν είναι έξυπνος και δουλεύει στο Δημόσιο, δεν είναι τίμιος.
Αν είναι έξυπνος και τίμιος, δεν δουλεύει στο δημόσιο.

Συνέχεια...

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ας απολαύσουμε μια ευχάριστη στιγμή

Μέσα στην αντάρα των προβλημάτων που μας βομβαρδίζουν, ας απολαύσουμε μια ανθρώπινη στιγμή που αξίζει. Ένα τσαμπουνιέρικο τραγούδι που οι μεγαλύτεροι παρά λίγο να το ξεχάσουν.


Συνέχεια...

Τετραετές σχέδιο για έξοδο από την κρίση


Αυτά που λέγονται ποτέ δε γίνονται,

ενώ αυτά που γίνονται ποτέ δε λέγονται…

Συνέχεια...

Η πολιτική, ο Ιάκωβος και οι … Ιακωβίνοι (part 2)

Δεν είναι μικρό πράγμα να αποκαλείς κάποιον με το μικρό του όνομα…
… και εμείς για τον Ιάκωβο έχουμε πάρει θέση. Σαφή θέση.


Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε και επιπλέον διαπιστώνουμε ότι στην ουσία ο Ιάκωβος προβάλλεται και καταξιώνεται κύρια από τους… αντιπάλους του..

Θυμίζουμε:

“ Εμείς το μόνο Ιάκωβο που ξέραμε μέχρι τώρα ήταν ο… μαθητής του Χριστού και ένας Γιακουμής απ’ το στρατό, όμως….

…απ’ ότι καταλάβαμε, Ιάκωβος είναι και ένας νέος , αξιόλογος Ναξιώτης, που άθελά του, έγινε ένας ιδιότυπος πολιτικός σάκος του μποξ για να τον χτυπούν α-δέξιοι δήθεν φίλοι του.

Επειδή ο κάθε Ιάκωβος μπορεί να γίνει το μέσον και ο στόχος μέσα από θανάσιμους εναγκαλισμούς αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτήν την αναφορά.

Όπως αναδείχθηκε από τους σχολιασμούς, ο πολιτικός λόγος και οι θεμιτές πολιτικές αντιθέσεις υποτάσσονται σ ένα στείρο κομματικό και απολίτικο ανταγωνισμό και καταλήγουν σε φαινόμενα ανθρωποθυσίας για τον εξαγνισμό και δήθεν δικαίωση των φθηνών κομματικών τους σκοπιμοτήτων.

Επειδή ο σκοπός ποτέ δεν αγιάζει τα μέσα αλλά ούτε και τα μέσα το σκοπό, οι θανάσιμοι φίλοι μετατρέπονται από …Ιακωβίνοι σε δυνάστες και της πολιτικής και των προσώπων.”
12 Σεπτεμβρίου 2009

Λάβαμε:

Αξιότιμοι κύριοι(ες) διαχειριστές του blog a-naxios,

Καταρχάς θέλω να σας δηλώσω ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα το γεγονός ότι, στις 3:07 τα ξημερώματα μεταξύ Παρασκευής 11/12/2009 και Σαββάτου 12/12/2009, η απασχόλησή σας ήταν η ανάρτηση άρθρου: «Αύριο η Ο.ΝΑ.Σ. έχει (με το συμπάθιο) … εκλογές» το οποίο αναφέρεται στο πρόσωπό μου.

Επειδή είμαι τακτικός αναγνώστης του blog σας (μάλιστα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2009 συμφωνούσα με την πλειοψηφία των απόψεών σας – στην συνέχεια κάτι άλλαξε και πολλοί το αποδίδουν στο σταμάτημα των αλληλοκατηγοριών ανάμεσά σας και στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «Το Βήμα της Νάξου») έχω να παρατηρήσω ότι οι απόψεις σας κινούνται στον προοδευτικό χώρο και είστε θιασώτες της ανανέωσης προσώπων και ιδεών. Επομένως, μου προξένησε μεγάλη εντύπωση η άνανδρη (καθότι ανώνυμη) επίθεσή σας σε εμένα προσωπικά, με προφανή στόχο να πλήξετε την υποψηφιότητά μου για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), καθότι ήμουν ο νεότερος υποψήφιος ενώ τόσο τα ακαδημαϊκά μου προσόντα όσο και η μέχρι τώρα παρουσία μου στο Απεραθίτικο, Ναξιώτικο και Κυκλαδίτικο γίγνεσθαι μόνο σε συντηρητική πολιτική, ωχαδελφισμό και καρεκλοκενταυρισμό δεν παραπέμπουν. Άρα τα κίνητρα της επίθεσής σας είναι προσωπικά και όχι πολιτικά.

Επί της ουσίας των «κατηγοριών» σας, τώρα:

1. Στόχος μου δεν υπήρξε ποτέ η εξουδετέρωση κανενός. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τις ενέργειες των «αντιπάλων» μου είτε στον επιχειρηματικό είτε στον πολιτικό στίβο ακόμη και όταν αυτές με αδικούσαν κατάφωρα. Όποτε θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω βγαίνω μπροστά λέγοντας ανοιχτά την άποψή μου και δεν κινούμαι υπόγεια. Προφανώς ως «εξτρεμιστική πολιτική» ορίζει ο αρθρογράφος σας το γεγονός ότι χωρίς να κατέχω καμία δημόσια θέση και κανένα κομματικό αξίωμα μετέχω με τις απόψεις μου και την παρουσία μου στα Απεραθίτικα, Ναξιώτικα και Κυκλαδίτικα δρώμενα. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν επιζητώ ούτε οδοιπορικά, ούτε χορηγίες, ούτε αξιώματα προκειμένου να ασχολούμαι με τα κοινά. Αν αυτό είναι «εξτρεμιστικό» τότε η κοινωνία μας έχει χάσει τον κοινό νου.

2. Οι «πολιτικοί μου στόχοι» περιορίζονται από το κριτήριο του κόσμου για το αν μπορώ να προσφέρω ή όχι. Την στιγμή που ο φυσικός κριτής όλων μας (που στην δημοκρατία είναι ο κόσμος και όχι οι μηχανισμοί) με ειδοποιήσει ότι δεν έχω να του προσφέρω τίποτα θα αποσυρθώ εκείνη την στιγμή. Επίσης, είναι τουλάχιστον ανάξια απαντήσεως η κατηγορία ότι χρησιμοποιώ θεμιτά και αθέμιτα μέσα για την επίτευξη των στόχων μου όταν αυτή εξαπολύεται από ανώνυμους αρθρογράφους σε ανώνυμα blog ή σε παραπολιτικές στήλες τοπικών εφημερίδων προώθησης στελεχών σε κομματικά και κρατικά οφίτσια.

3. Ο Απεραθίτικος Σύλλογος δεν είναι σκαλί προώθησης πολιτικών φιλοδοξιών (άλλωστε κανένα μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Απεραθίτικου Συλλόγου δεν έχει προωθηθεί σε ανώτερα κομματικά ή κρατικά αξιώματα). Είμαι πρόθυμος να δεχτώ κριτική για την ενασχόλησή μου με τον Σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια (π.χ. εάν ο Σύλλογος είναι ενεργός, αν έχει πραγματοποιήσει πολλές και ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, εάν δίδει τακτικές αφορμές στους Απεραθίτες της Αθήνας να συγκεντρώνονται, εάν έχει βοηθήσει το χωριό και τους μόνιμους κατοίκους του, κλπ) και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είμαι απλό μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

4. Η δίκη προθέσεων που έκανε ο αρθρογράφος σας ότι «…φαντασιώνομαι την Ο.ΝΑ.Σ. ως σκάλα που ακουμπά στο κατώφλι της Βουλής» έπαιξε το ρόλο της στο αποτέλεσμα των εκλογών, όμως υπήρξαν και εκλέκτορες που (γνωρίζοντας την δράση μου) έκριναν ότι έπρεπε να είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.ΝΑ.Σ. και προς μεγάλη σας λύπη κατάφερα, έστω και «τσίμα-τσίμα» να εκλεγώ. Από εδώ και πέρα θα μπορείτε να με κρίνετε για το έργο μου και την προσπάθειά μου ως μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Και επειδή «λαχάνιασα» να σας απαντώ, σας παραθέτω μέρος της ομιλίας μου στην Γενική Συνέλευση της Ο.ΝΑ.Σ. που δείχνει και τον τρόπο που θα κινηθώ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας:

«...Είναι πεποίθησή μου ότι το νέο συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα πρέπει να αποτελείται από καλά ενημερωμένα και ικανά άτομα, τα οποία με έντονο διεκδικητικό τρόπο θα καταστήσουν την Ομοσπονδία επίσημο σύμβουλο τόσο του Ενιαίου Δήμου όσο και της Κυβέρνησης για τα προβλήματα της Νάξου. Η ΟΝΑΣ, ως δευτεροβάθμιο όργανο, θα πρέπει να βοηθάει τους Συλλόγους-Μέλη της στις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις, να οργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν περισσότερα από ένα χωριά (π.χ. Σμυριδικό, Ανανεώσιμες Πηγές, κ.α.) και να δρα επιτελικά για την προάσπιση των συμφερόντων του νησιού. Επίσης η αναβάθμιση των Ναξιακών θα πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες του νέου Συμβουλίου...»

Σας ευχαριστώ και σας προτρέπω να μην ξενυχτάτε για εμένα στο μέλλον.

Μετά τιμής,

Ιάκωβος Β. Γιακουμής
Μέλος Δ.Σ. ΟΝΑΣ

Συνέχεια...

Η Ελλάδα της ασυλίας

Έχουμε την ασυλία στα πανεπιστήμια , όχι φυσικά για την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης και των ιδεών, αλλά για την προστασία όσων διώκουν την ελευθερία της γνώσης και των ιδεών!!!

Έχουμε την ασυλία στην Αγορά, όχι βέβαια για την προστασία των καταναλωτών αλλά για τη νομιμοποίηση των εκμεταλλευτών.

Έχουμε την ασυλία των σκανδάλων και της παραοικονομίας σε βάρος της κοινωνίας.

Η Ελλάδα είναι τελικά το άσυλο της ασυλίας…







Στο άσυλό του ζει μόνο ο μοναχικός καλλιτέχνης

Συνέχεια...

θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ ....

«Ο Πρόεδρος μας, κ. Αντώνης Σαμαράς μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρόκειται για έναν τομέα ευαίσθητο και νευραλγικό, μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο το κοινωνικό πρόσωπο της παράταξης, αλλά και οι πολιτικές που σχετίζονται άμεσα με την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Από την πλευρά μου, μέσα από το νέο μου ρόλο, αλλά και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ όσο πιο υπεύθυνα γίνεται στα νέα μου καθήκοντα, καθώς επίσης και να φανώ χρήσιμος και ωφέλιμος, τόσο για την παράταξη, όσο και για τον τόπο».

Συνέχεια...

Αν είναι και απ’ τ’ Απεράθου…

Δηλώνουμε ευθαρσώς τη μοναδική ίσως μικρή μας …αδυναμία.

Δε μπορούμε να ταιριάξουμε ούτε δυο λέξεις…

Αν γινόμαστε… βιολιτζήδες θα πεινούσαμε…

…και επειδή πραγματικά ζηλέψαμε τη μεγαλοσύνη της τέχνης του ποιητή/τριας στα σχόλια για τον «.. ΠΟΤΑΜΟ … ΜΑΡΝΗ» ζητούμε τη συνεργασία του/σας!

Μπορούμε να καθιερώσουμε κάθε Σάββατο ή Κυριακή, ΕΛΕΥΘΕΡΑ, να κρίνει όποιος θέλει και μπορεί ΕΜΕΤΡΑ ,ότι νομίζει και όπως νομίζει…
Δοκιμαστείτε εδώ και επικοινωνήστε μαζί μας στο mail του blog.
Να ‘στε καλά.

Συνέχεια...

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Νάξου….

εύχεται σε όλο τον κόσμο ΥΓΕΙΑ και όλα έρχονται.!!




Οι καμήλες της Ανάδρασης για 2η χρονιά τοποθετούνται από το Συμβούλιο Νέων στο χώρο του Μετεωρολογικού Σταθμού στην Χώρα της Νάξου.

Η Χριστουγεννιάτικη Φάτνη στον δρόμο του Παλαιού Ταχυδρομείου κατασκευάστηκε από τους νέους της Χώρας.





Συνέχεια...

Παραδοσιακή εξαγωγή λαδιού

Στο ανακαινισμένο παραδοσιακό λιοτρίβι του Δαμαλά έγινε και φέτος, η παραδοσιακή εξαγωγή λαδιού την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου .

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας Νάξου και το Τοπικό Συμβούλιο Δαμαριώνα.


Ακολούθησε γλέντι με νόστιμους μεζέδες και παραδοσιακή μουσική.










Συνέχεια...

Οι μνηστήρες του Νοσοκομείου Νάξου…

Από τον ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ FM μάθαμε ότι έχουν καταθέσει βιογραφικά και με αγωνία περιμένουν την … αντικειμενική αξιολόγηση μεταξύ άλλων και οι:

Λάζαρος Θεόφιλος
Γιώργος Λογοθέτης
Βασίλης Ραπτάκης
Στράτος Φωτάκογλου

Συνέχεια...

ΠΟΙΟΙ ΔΙΕΒΗΣΑΝ ΤΟΝ…ΠΟΤΑΜΟ ΜΑΡΝΗ

στις χθεσινές εκλογές της ΟΝΑΣ

Χθες έγιναν οι εκλογές της ΟΝΑΣ. στα γραφεία της στην οδό Μάρνη. Ψήφισαν 146 εκλέκτορες(από τους 189 που είχαν δικαίωμα ψήφου) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Ελεγκτικής Επιτροπής.
Η συμμετοχή ήταν αθρόα(πρόπερσι είχαν ψηφίσει λιγότεροι), κάτι που δείχνει ότι το ενδιαφέρον, έτσι κι αλλιώς, των πρωτοβάθμιων συλλόγων για την Ομοσπονδία δεν έχει στερέψει.
Η συμμετοχή δείχνει επίσης τη θέληση κάποιων να αναζωογονήσουν την ΟΝΑΣ αλλά και κάποιων ή πολλών να ελέγξουν τη Διοίκηση και τα οφίκια.

Οι ψήφοι κατανεμήθηκαν ως εξής:

Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

1. Καλαϊτζής Εμμανουήλ ( Δαμαριώνας) 99
2. Μαϊτός Νικόλαος ( Γλυνάδο) 85
3. Χωριανόπουλος Αντώνιος ( Απόλλωνας) 82
4. Κονδύλης Σταύρος ( Κουρουνοχώρι – Μύλοι) 75
5. Βερνίκος Κωνσταντίνος ( Σαγκρί ) 69
6. Τσάφου- Στεφάτου Κατερίνα ( Δανακός) 67
7. Σαχάς Απόστολος ( Σκαδό -Μέση) 63
8. Μάρκου Σοφία ( Εγκαρές) 55
9. Σκυλάκης Θαλής ( Μέλανες) 54
10. Καραπάτης Πέτρος ( Απείρανθος) 54
11. Δημητροκάλλης Βασίλειος ( Χείμαρρος- Τσικαλαριό) 52
12. Δημητροκάλλης Γεώργιος ( Χείμαρρος- Τσικαλαριό) 51
13. Στρούβαλης Στυλιανός ( Δαμαριώνας) 50
14. Σοφικίτης Δημήτριος ( Τρίποδες) 49
15. Λιαδάκης Στυλιανός ( Κυνήδαρος) 43
16. Δέτση Ζανέτα ( Δαμαλάς) 42
17. Βερνίκος Νικόλαος ( Σαγκρί) 41
18. Γρατσία- Χατζούδη Σοφία ( Απείρανθος) 41
19. Δρύς Δημήτριος ( Αγγίδια) 40
20. Αρσένης Σπυρίδων ( Εγκαρές) 36
21. Γιακουμής Ιάκωβος ( Απείρανθος) 35
……………………………………………………..
22. Κλουβάτου Μαρία (Κυνήδαρος) 31
23. Παπακωσταντής Αντώνιος ( Κόρωνος) 23
24. Χερουβείμ Γεώργιος ( Κεραμωτή) 21
25. Βασιλάκης Γεώργιος ( Μέλανες) 13

Από τους παραπάνω οι 21 πρώτοι θα συγκροτήσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και οι υπόλοιποι 4 είναι αναπληρωματικοί.

Β. Για την Ελεγκτική Επιτροπή.

1. Φυρογένης Νικόλαος ( Κεραμωτή) 90
2. Βερυκόκκου Στυλιανή ( Χείμαρρος- Τσικαλαριό) 75
3. Κατσαρίδη- Γιανακοπούλου Λίνα ( Κορωνίδα) 57
4. Ρήγας Ιωάννης ( Δαμαλάς) 48
5. Χατζόπουλος Μιχαήλ (Απόλλωνας) 43
Και οι 5 εκλέγονται.

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου ορίστηκε η πρώτη συνεδρίαση, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

-Η σημαντική πράγματι συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι κατ’ αρχήν ενθαρρυντική, αρκεί η κινητοποίηση να μην οφείλεται μόνο στη λειτουργία προσωπικών μηχανισμών, «γραμμών» και συμμαχιών για τον διοικητικό έλεγχο της ΟΝΑΣ. Το ενδιαφέρον πάντως είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της ΟΝΑΣ των τελευταίων χρόνων.

-Δεν εμφανίστηκαν συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις, έτσι ώστε οι συσπειρώσεις να γίνουν σε πολιτική και προγραμματική βάση.

-Θα είναι ενδιαφέρουσες οι ζυμώσεις για το νέο ΔΣ, γιατί πλέον υπάρχει μεγάλη διασπορά ψήφων και εκλεγέντων. Έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να αναζητηθούν προγραμματικές συμφωνίες και συγκλίσεις, καθώς και δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες προτάσεις και πρωτοβουλίες.

-Η Μονή δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία(γιατί άραγε;), ενώ η Ποταμιά και η Κωμιακή ψήφισαν μέσω κάποιων αντιπροσώπων τους, χωρίς να υποδείξουν δικούς τους υποψηφίους στο ΔΣ.

-Η Κόρωνος και η Κεραμωτή δεν «κατάφεραν» να εκλέξουν μέλος στο ΔΣ, ενώ τσίμα-τσίμα βγήκε ο Απεραθίτης Ιάκωβος Γιακουμής.

-Ο Α. Χωριανόπουλος έπεσε στην τρίτη θέση, ενώ ο προαλειφόμενος για πρόεδρος Ε. Καλαϊτζής κατέλαβε την πρώτη θέση.

Συνέχεια...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Δεν μπορεί η κοινωνία να επαναπαύεται και να αυτοϊκανοποιείται από το ένδοξο, αγωνιστικό και ηρωικό παρελθόν της και να κλείνει τα μάτια στο μέλλον


Θα επιχειρήσουμε μια πρώτη και σε γενικές γραμμές προσέγγιση του ασφαλιστικού ζητήματος στην Ελλάδα. Θα επανέλθουμε αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Η μελέτη για ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμα ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να βασίζεται:

- Στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης
- Στο δημογραφικό
- Στα επίπεδα απασχόλησης
- Στην αξιοποίηση των αποθεματικών του
- Στα επίπεδα του πληθωρισμού
- Στις λειτουργικές δαπάνες και τέλος
- Στις εισροές και παροχές

Όταν τα δεδομένα, είτε είναι απροσδιόριστα είτε είναι αρνητικά, γίνεται φανερό πως ούτε με χαοτικές εξισώσεις δεν μπορεί να δοθεί αξιόπιστη λύση.

Με αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και με αυξανόμενη ανεργία η προοπτική συσκοτίζεται.

Όταν η μέση Ελληνική οικογένεια σήμερα είναι τετραμελής, σημαίνει ότι στο μέλλον θα εργάζονται τα δυο παιδιά ( αν έχουν εργασία ), για να πληρώνουν τις συντάξεις των γονιών τους και φυσικά δεν συζητάμε για δημιουργία αποθεματικού για το μέλλον.

Η αναγκαία σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους από το επιστημονικά αποδεκτή σχέση 4:1 τείνει στο 1:1

Αυτό μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με την αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης και την αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, πράγμα που θα εξισορροπηθεί με την ένταξη στο σύστημα ξένου εργατικού δυναμικού.

Ήδη στην Ευρώπη υπολογίζεται πως για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος θα απαιτηθεί στις επόμενες δεκαετίες να ενταχθούν στο σύστημα 180 εκατ.
ξένοι εργαζόμενοι.

Στην Ελλάδα τα ταμεία δεν έχουν αποθεματικά. Δεν είναι του παρόντος να ασχοληθούμε, αλλά είναι και γνωστό που πήγαν ή μάλλον που χάθηκαν. Το δεδομένο πάντως είναι ότι αποθεματικά δεν υπάρχουν. Το τραγικό όμως είναι άλλο και αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών.

Στην Ευρώπη από την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων καλύπτεται το 25-30% της δαπάνης των συντάξεων. Κάνουν το αυτονόητο, αναθέτουν σε επενδυτικούς οίκους τη διαχείριση των αποθεματικών τους.

Μη μας διαφεύγει το γεγονός πως από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται οι μεγαλύτερες επενδύσεις στα διεθνή χρηματιστήρια και φυσικά στη χώρα μας.

Τώρα αν στην Ελλάδα αναθεματίζεται κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των αποθεματικών, είναι θέμα που αφορά μάλλον τον ψυχολόγο της αριστερής μας πολιτικής συνείδησης ( αν λέγεται αριστερή ) και καθόλου την οικονομική πράξη αυτή καθεαυτή.

Είναι φανερό πως οι λύσεις για το ασφαλιστικό δεν είναι εύκολες αλλά αυτό δεν πρέπει να μας οδηγεί στην εύκολη επιλογή της μη λύσης, που περιέργως υιοθετείται από την αριστερά. Κάτω τα χέρια από το ασφαλιστικό, στην πραγματικότητα σημαίνει να το αφήσουμε όπως έχει.

Προς το παρόν δεν επιχειρούμε να κάνουμε προτάσεις, άλλωστε ποιοι είμαστε εμείς, πλην όμως δεν μπορεί η κοινωνία να επαναπαύεται και να αυτοϊκανοποιείται από το ένδοξο, αγωνιστικό και ηρωικό παρελθόν της και να κλείνει τα μάτια στο μέλλον.

Συνέχεια...

“σκιώδης υπουργός” ο Γιάννης…

… και δικαιωματικά οι καλοί φίλοι κάνουν ποδαρικό…


Η Ντόρα «κλώτσησε» όπως ήταν αναμενόμενο και είναι θέμα χρόνου πότε ο καλός λύκος θα φάει ότι ξεκόβει απ’ το μαντρί…
Ανακοινώθηκαν από τη ΝΔ μερικά από τα ονόματα της «σκιώδους κυβέρνησης» που θα αναλάβουν την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ.

Οι τομεάρχες είναι:

Δημήτρης Αβραμόπουλος στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών,

Κώστας Τασούλας στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Άμυνας,

Γιάννης Βρούτσης στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,

Κωστής Χατζηδάκης στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης...Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,

Χρήστος Ζώης στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης,

Νίκος Δένδιας στον τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε επικεφαλής του τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, με αναπληρωτές του το Χρήστο Σταϊκούρα και το Θόδωρο Καράογλου.


Συνέχεια...

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ένα βράδυ στου Βλαχοέργη

Κυριακή βράδυ μετά τη χαλάρωση από το υπερθέαμα των ποδοσφαιρικών αγώνων και εν αναμονή του…λογαριασμού που θα μάθουμε ίσως αύριο, ας χαλαρώσουμε με ένα Κωμιακίτικο μουσικό στιγμιότυπο.


Συνέχεια...

Αυτά βλέπουμε και ξεθαρρεύουμε λίγο…

Για τρεις περίπου ώρες, οι μικροί ζαχαροπλάστες μεγαλούργησαν!


Παρά το κρύο, τη βροχή και το φόβο των ιώσεων οι μικροί μας φίλοι θέλησαν να "παίξουν" με τα υλικά
ζαχαροπλαστικής.

Έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Τέχνης και παρασκευάσαμε καραμέλες με σοκολάτα γάλακτος, μπισκότα με χριστουγεννιάτικα σχήματα, ποπ κορν με σοκολάτα, ποπ κορν με λευκή σοκολάτα και χρωματιστή ζάχαρη, φοντανάκια με μπισκότα, σοκολάτα και τρούφα, σοκολατάκια με κορν φλέικς, σου με σχήμα κύκνου.
Επίσης κατασκευάσαμε σπιτάκι από μπισκότα, στολίσαμε μικρά γλυκίσματα με γλάσο και τρούφα και πλάσαμε με πλαστελίνη σοκολάτας.

Οι νοστιμότατες λιχουδιές δοκιμάστηκαν από όλους!
Τα παιδιά, είχαμε και πολύ μικρές ηλικίες, απέδειξαν ότι ανήκουν ακόμη και στην ...κουζίνα και οι μαμάδες, που παρευρέθηκαν και βοήθησαν σημαντικά, ένιωσαν ότι η ζαχαροπλαστική είναι και ...παιχνίδι!

Από το http://politistikosdrymaliasnaxou.blogspot.com/

Συνέχεια...

ο ΚΥΡ παραβιάζει το άσυλο...

Συνέχεια...

και η ΟΝΑΣ χτενίζεται...


Είπαν στην κυβέρνηση ότι ομελέτα (αλλαγές) αν δεν σπάσεις αυγά, δε γίνεται και αυτοί σφάξανε την κότα..

Ο Γιώργος (Ανωμερίτης) είναι απ’ το Φιλώτι και δεν είναι ότι κι ότι…

Με απανωτές ερωτήσεις στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης θα ζητήσει τι μέτρα έχουν παρθεί για να σταματήσει η σοροκάδα…

O Ολυμπιακός τώρα είναι η πιο αγαπητή ομάδα στην Ευρώπη. Όλοι θέλουν να παίξουν μαζί του…

Συνέχεια...