Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

«Θύελλα» για την εθελουσία στον ΟΛΠ...

Με τα λεφτά που «έδωσε» ο Ανωμερίτης
λύνω και εγώ τις απεργίες!

Όπως αναφέρει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση των NΕΩΝ, τη διαφωνία τους με τη συμφωνία ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ που συνήψε η διοίκηση του ΟΛΠ, δηλαδή ο Γ. Ανωμερίτης, για την πρόωρη συνταξιοδότηση 300 εργαζομένων, εξέφρασαν ανοιχτά οι υπουργοί Παιδείας και Εργασίας.

Η κα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «εξωφρενική» τη συμφωνία, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν να δίνονται τόσα χρήματα για τόσους λίγους εργαζομένους, την ώρα που τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

«H συμφωνία είναι εξωφρενική. Εξωφρενική! Δηλαδή είναι μέσα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην Ολυμπιακή και στον ΟΛΠ, όπου πραγματικά όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα όφελος από την επιλογή που έχουν κάνει αλλά έχουν βάλει μέσα και τον δημόσιο τομέα», είπε σε συνέντευξή της στον Flash η Άννα Διαμαντοπούλου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τους εργαζομένους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αλλά και σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατέστησε σαφή τη διαφωνία του με τη συμφωνία. Δεν είναι δυνατόν, είπε, να δίνει το Δημόσιο τόσα λεφτά για πρόωρη συνταξιοδότηση, την ώρα που τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν να μην έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις.

Το υψηλό κόστος της «τακτοποίησης» των εργασιακών θεμάτων στον ΟΛΠ σημαίνει-αν εφαρμοστεί- ότι θα καταβληθούν οκταπλάσια ευρώ εντός διετίας, για να κερδίσει ο ΟΛΠ σε βάθος χρόνου από τη μη καταβολή μισθών σε περίπου 350 άτομα-που υπολογίζεται να φύγουν με εθελουσία και κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση-γύρω στα…11 εκατ. ευρώ!!!

Ο Γ. Ανωμερίτης, επίσης, έδωσε σαφέστατη εξήγηση για το λόγο που διώχνει τους «παλιούς» εργαζόμενους, λέγοντας πως «η εθελουσία είναι για να φεύγουν κάποιοι παλιοί και να έρχονται κάποιοι νεότεροι που έχουν και φθηνότερο κόστος».

Καταλάβατε; Λεφτά υπάρχουν. Από πού τα παίρνουν και για ποιο σκοπό τα δίνουν; Τα παίρνουν από τους εργαζόμενους και τα δίνουν για να διώξουν εργάτες με… δικαιώματα.


Ο Γιώργος Ανωμερίτης
εκτός από διαχρονικά ενεργός πολίτης όπως δηλώνει,
έκανε δηλώσεις και για το συγκεκριμένο θέμα…


1. Η Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από τον ΟΛΠ ΑΕ στην ΣΕΠ ΑΕ (Cosco) βάση του Ν. 3755/2009 προϋπόθετε την αποχώρηση εθελουσίως μέρους του προσωπικού του ΟΛΠ. Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκε νόμος για την εθελουσία έξοδο στον ΟΛΠ (Ν. 3654/2008). Επομένως η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εθελουσία έξοδο από τον ΟΛΠ σήμερα, δεν αποτελεί προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ΟΛΠ, αλλά εφαρμογή διατάξεων νόμου, τον οποίο ψήφισε το 2008 η προηγούμενη κυβέρνηση.

2. Βάσει του άρθρου 7 του κεφ. Β΄του νόμου αυτού (Ν.3654/2008) το κόστος εθελουσίας βαρύνει τον ΟΛΠ. Επομένως όχι μόνο τα Ταμεία δεν επιβαρύνονται, αλλά αντιθέτως θα εισπράξουν το σύνολο των εσόδων τα οποία προβλέπονται κατά την περίοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης ενός εκάστου εργαζομένου.

3. Η εθελούσια δεν αφορά τους "300 λιμενεργάτες". Αφορά το σύνολο του προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει (ηλικία και ένσημα) δικαίωμα συνταξιοδότησης και εθελουσίως να συνταξιοδοτηθεί κατά την επόμενη πενταετία. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 47 εργαζόμενοι.

4. Σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη η οποία συντάχθηκε το 2008, η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους δυνητικά δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. ευρώ.Επομένως από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ. ευρώ.

5. Το όποιο κόστος επιβάρυνσης του ΟΛΠ υπερκαλύπτεται από το ετήσιο τίμημα (ενοίκια) της Cosco ύψους 25,3 εκατ. ευρώ και την υπεργολαβία ύψους 4,6 εκατ. ευρώ.

6. Το κόστος της εθελούσιας αποτελείται από τα ποσά των συντάξεων και των εισφορών και μόνο.Επομένως οι εργαζόμενοι εκτός το δικαιούμενο από το Επικουρικό τους εφάπαξ, θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξή τους βάσει του Ν. 3654/2008 κατά το χρόνο της πρόωρης συνταξιοδότησής τους (από 1 έως και 5 χρόνια). Το μεγάλο κόστος της εθελουσίας που είναι οι εισφορές θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ΟΛΠ χωρίς επιβάρυνση των Ταμείων και του Δημοσίου. Όλα όσα αναφέρονται ως οικονομικά μεγέθη και ως επιβαρύνσεις του δημοσίου είναι ανακριβή. Η διοίκηση του ΟΛΠ και τα συνδικάτα των εργαζομένων συμφώνησαν σε μια διαδικασία εργασιακής ειρήνης με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco και το νέο επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα έργων του ΟΛΠ. Η εθελουσία έξοδος του Ν.3645/2008 δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης και προσθήκης νέων όρων, διότι οι όροι εμπεριέχονται σε νόμο του Κράτους.

© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ



14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο υπότιτλος του «διαχρονικού ενεργού πολίτη…» που έβαλες, με κάνει να πιστέψω αγαπητέ Α-ΝΑΞΙΕ ( αν και πέρασε από το μυαλό μου) ότι δεν «έπνιξες» το θέμα των συνεργατών του κ. Ανωμερίτη στον ΟΛΠ.
Ίσως δεν το αξιολόγησες αν και θα έπρεπε.

Μάθε και ενημέρωσέ μας αν σκοπεύει εκτός από Φιλωτίτες να προσλάβει και από άλλα χωριά για να ελπίζουμε κι εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Τί γίνεται όταν μιά χώρα πτωχεύσει?
ποιές είναι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις γιατο νόμισμα,τους μοισθούς τις αξίες?
Παρακαλώ ενημερώστε.

Ανώνυμος είπε...

Για τους συνεργάτες του Ανωμερίτη έγραψε το περασμένο Ποντίκι. Για τον αναπλ΄γεν διευθ. οτι έχει ασυμβίβαστο και για την ιδιαιτέρα του που έβαλε μέλος του δσ του ολπ. Εντάξει Φιλωτίτες,μπορεί να είναι άξιοι, πρέπει να μην τους βάλει επειδή είναι χωριανοί του?

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανωμερίτης ανακοίνωσε οτι οι όροι της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων στον ΟΛΠ καθορίστηκαν το 2008 με νόμο της ΝΔ(είναι οι πολυτελείς νομοθετικές ρυθμίσεις του Καραμανλή). Βέβαια το τοπίο σήμερα είναι τραγικό και αυτές οι ρυθμίσεις είναι εξοργιστικές, γιατί επιπρόσθετα βγάζουν στη σύνταξη 50ρηδες,όταν τα ταμεία είναι στο "αμήν" και όταν σε άλλους δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα σύνταξης, όπως είπε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.

Ανώνυμος είπε...

Είδατε το «ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ»;
Πρακτικοί άνθρωποι.
Ο παλαιοκομματισμός ποτέ δεν πεθαίνει…

Ανώνυμος είπε...

Ανωμερίτης: "Η πληρωμή συντάξεων και εισφορών για όλους τους ΔΥΝΗΤΙΚΑ δικαιούμενους ανέρχεται σε 56 εκατ. ευρώ και η ωφέλεια λόγω μη καταβολής μισθών, υπερωριών κλπ σε 67 εκατ. Επομένως, από την εθελουσία έξοδο προκαλείται μεσοπρόθεσμα θετικό υπόλοιπο για τον ΟΛΠ 11 εκατ."

Ανώνυμος είπε...

πρωτοφανές, απαράδεκτο, ο εργατοπατερισμός σε όλο του το μεγαλείο. Πού είναι αυτοί που πανηγύριζαν για τον δικόνε τους;

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί βρε παιδιά οι Ωνάσηδες του ΟΛΠ να φεύγουν από τη δουλειά με πενταροδεκάρες, πρέπει να πάρουν ένα γερό δωράκι. Τα golden boys του λιμανιού αυτοί ειναι.Και τι δωράκι 230.000 ευρώ. Αμέ!!!
Σε μικρογραφία το ίδιο γίνεται και στα λιμάνια των νησιών. Τι είναι το επί πλέον χαρτάκι που πληρώνουμε στο εισιτήριο; Κάπου μισό ευρώ, αφορολόγητο μάλιστα; είναι τα κερατιάτικα των ΛΕΜΒΟΥΧΩΝ. Τους ξέρετε; τους έχετε δει ποτέ; είναι μια μικρή κλειστή παρέα απόγονοι των παλιών λεμβούχων της εποχής που τα βαπόρια άραζαν αρόδου, δισέγγονα και τρισέγγονα, που τα κονομάνε κάθε χρόνο, εισπραττοντας αυτά τα κερατιάτικα. Γαι υπολογίστε να δείτε πόσα είναι;
Ψάχνει λεει λεφτά η κυβέρνηση. Γιατί δεν καταργεί αυτές τις αθλιότητες; Θα φτυνινει αμέσως το εισιτήριο.
Οι λεμβούχοι της Σαντορίνης έχουν γίνει από αυτά τα κερατιάτικα εφοπλιστές.Μέχρι υποβρύχιο βαθυσκάφος αγόρασαν ειδικής παραγγελίας για να ξεναγούν τους τουρίστες με εισιτήριο πανάκριβο στον βυθό της Καλντέρας. Εκείνοι οι Κυκλαδίτες πολιτικοί που είχαν κάνει Υπουργοί εμπορικής Ναυτιλίας αυτά δεν τα άγγιξαν.
Θα τα αγγίξει άραγε ο Ραγκούσης που τα ξερει πολύ καλά ως δήμαρχος Πάρου; Αν και δεν ξέρω αν υπάρχουν λεμβούχοι στο λιμάνι της Πάρου. Στη Νάξο πάντως υπάρχουν και μας φορολογούν πολλές φορές το χρόνο.Ποιοι και ποτε το καθιέρωσαν με απόφασή τους; Δεν είναι πάντως παλιό, καθιερώθηκε στη Νάξο μετά το 1992 με απόφαση του Νομάρχη- Επάρχου. Μάλιστα!!!

Ανώνυμος είπε...

Του Πασοκ και ο Νομάρχης, του Πασοκ και ο Έπαρχος. Για να ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω Ανωμερίτη και φρικάρω με αυτούς τους πολιτικούς της πλάκας. Το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές ΄έλεγε πως θα καταργήσει την αποικιοκρατική σύμβαση με τη Cosco, μετά ο Ανωμερίτης τη βρήκε συμφ'ερουσα, με κάτι πλευρές της να θέλουν ρετουσάρισμα. Τώρα λέει για τις εθελούσιες οτι υπάρχει νόμος της ΝΔ. Δηλ. επειδή έχει ψηφίσει κάτι κακό η προηγούμενη, το κρατουμε. Τότε μη καταργήσετε τίποτα. Είναι πακέτο λέει η συμφωνία. Μπα; Ξανασυζητήστε την αφού λέγατε οτι είναι απαράδεκτη.
Ποιον κοροϊδεύετε; Αν δείτε προσεχτικά τις αλχημείες με τους αριθμούς θα πάθετε. Τα ταμεία θα πληρώνουν μια ζωή.
Θα πληρώνει λέει ο ΟΛΠ. Και ο ΟΛΠ ποιος είναι; 80% Δημόσιο. Άρα ο έλληνας φορολογούμενος και καταναλωτης. Θα αυξηθούν οι τιμές του ΟΛΠ και πάει λέγοντας.
Ξυπνήστε κορόιδα. Μας κοιμίζουν με τα μέσα τους και δεν μας αφήνουν να σκεφτούμε. Με τους αριθμούς παίζουν και κάνουν παπάδες, αλλά η ουσία σήμερα είναι οτι τα περιθώρια τέλειωσαν, ούτε οι αριθμοί ούτε οι άνθρωποι ευημερούν.
Στην οικονομία αμα κατουρήσεις στο νερό θα το βρεις στο αλάτι.

Ανώνυμος είπε...

Για τον 9,31. Πολύ καλός στα μαθηματικά ο Ανωμερίτης. Ακουσον άκουσον. 67-58 = 11 Δηλαδή Πληρώνουμε τώρα 58 για να φύγουν, γλιτώνουμε τα 67 που θα πληρώναμε άν δουλεύανε, άρα κερδίζουμε και 11. Μα ρε κόπανε αν δούλευαν δέν θα άξιζε η εργασία τους τίποτα. Δηλαδή δεν θα κέρδιζε ο ΟΛΠ τίποτα από την εργασία τους. Δηλαδή τώρα τους πληρώνει και δέν εργάζονται? Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω αν μας θεωρούν ηλίθιους ή τούβλα.

Ανώνυμος είπε...

Να διαβάζετε το Βήμα της Νάξου. Μη σας ξεφύγει καμιά δημοσίευση για πρόσληψη λιμενεργατών.

Ανώνυμος είπε...

κρίμα να μην είμαι από το Φιλώτι..

Ανώνυμος είπε...

NAI ENΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΙ...............ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ.....Ν.ΦΙΛ,1963,