Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


Η καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε την Ανατολική Μεσόγειο και έφτασε μέχρι τις ακτές του σημερινού Ισραήλ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ισραηλινών, αμερικανών και καναδών επιστημόνων...

Η έκρηξη, μια από τις μεγαλύτερες της αρχαιότητας, υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ του 1630 π.Χ και του 1550 π.Χ. και κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό, ενώ μπορεί επίσης να ενέπνευσε τον πλατωνικό μύθο της Ατλαντίδας.

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή γεωλογική έρευνα, το τσουνάμι ίσως ήταν τόσο ισχυρό, που ταξίδεψε περίπου 1.000 χλμ. από τη Σαντορίνη για να φτάσει στις πιο μακρινές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου, εναποθέτοντας ένα στρώμα φερτών υλών, πάχους άνω των 40 εκατοστών, στις ακτές του σημερινού Ισραήλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Geology»(Γεωλογία) της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τη θαλάσσια γεω-αρχαιολόγο κυρία Μπέβερλι Γκούντμαν-Τσερνόφ του Διαπανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών στο Εϊλάτ του Ισραήλ.

Οι ερευνητές ερεύνησαν σε βάθος 10- 20 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της Καισάρειας στο Ισραήλ και συνέλλεξαν δείγματα από το βυθό, τα οποία ανέλυσαν.

Μέσα σε αυτά βρήκαν στοιχεία για φερτές ύλες και ιζήματα πάχους περίπου 40 εκατοστών, τα οποία εναποτέθηκαν από το τσουνάμι, περίπου την εποχή που εκτιμάται ότι εξερράγη το ηφαίστειο του Αιγαίου.

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς οι επιστήμονες μελετούσαν το βυθό για να προσδιορίσουν τις αιτίες καταστροφής του αρχαίου λιμανιού της Καισάρειας, πιθανότατα από σεισμούς και τσουνάμι. Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από δύο μεταγένεστερα τσουνάμι (ένα της ρωμαϊκής κι ένα της βυζαντινής εποχής) και τελικά πρόσεξαν ότι υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για ένα ακόμα αρχαιότερο τσουνάμι, που συνέδεσαν με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κάνουν νέες έρευνες πλησιέστερα στη Σαντορίνη, όπως στην Κρήτη και στις μικρασιατικές ακτές της Τουρκίας. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η κατανόηση του τσουνάμι της Σαντορίνης και της δυνητικής καταστροφικότητας μιας ηφαιστειακής έκρηξης θα βοηθήσουν την καλύτερη προετοιμασία των παράκτιων περιοχών για ένα πιθανό μελλοντικό συμβάν, με δεδομένο ότι οι ακτές της Ανατολικής Μεσογείου είναι πυκνοκατοικημένες και διαθέτουν ευαίσθητες υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Live Science, η Μπέβερλι Γκούντμαν εκτίμησε ότι στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα μελλοντικό μεγάλο τσουνάμι στην περιοχή.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:

http://geology.gsapubs.org/content/37/10/943.abstract
Από το ΒΗΜΑ

Συνέχεια...

Εθνικές επέτειοι και …


Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Έγινε τόσος πόλεμος για το βιβλίο ιστορίας, αλλά κανείς δε μιλά για την πιο σύγχρονη ιστορία που δεν διδάσκεται καθόλου.


Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία... είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη...
Μίλαν Κούντερα

Από τους 800 Γερμανούς στρατιωτικούς εναντίον των οποίων είχε ασκήσει δίωξη το μεταπολεμικό “Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου”, για τη γενοκτονική δράση τους στην Ελλάδα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση και το κάψιμο 2.500 (!) χωριών, 50.000 εκτελέσεις μαχητών και αθώων πολιτών και τον θάνατο 300.000 ανθρώπων από την πείνα (λιμό) τον χειμώνα του 1941, αλλά και μέχρι το 1945, και δεκάδες χιλιάδες σωματικά αναπήρους και ψυχικά ασθενείς, δεν καταδικάστηκε κανένας!

Υπολογίζεται πως εξοντώθηκε το 12% των Ελλήνων. Το 8% από τις δολοφονίες-εκτελέσεις και την πείνα, αλλά και ένα 4% από τις γεννήσεις που δεν έγιναν, λόγω των ασθενειών - κακουχιών.

Πέρα από τις καταστροφές των δημόσιων υποδομών και των ιδιωτικών περιουσιών, για τις οποίες η «Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων» (1947) αναγνώρισε μια συνολική μελλοντική απαίτηση για Επανορθώσεις-Αποζημιώσεις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας του 1938 (!), χωρίς να αναγνωριστούν τα “διαφυγόντα κέρδη” για τις επόμενες δεκαετίες (!).

Η Ελλάδα ζήτησε τότε την αναγνώριση αποζημιώσεων ύψους 14 δις δολαρίων.

Το 1959, η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή υποχρεώθηκε από τη “δημοκρατική” Γερμανία να κλείσει-αναστείλει τη λειτουργία του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου (με προϊστάμενο τον εισαγγελέα Ι. Τούσση) και να στείλει τους 800 φακέλους στη “Δικαιοσύνη” της τότε Δυτικής Ομοσπονδιακής Γερμανίας, με την υπόσχεση ότι θα ασκήσουν οι ίδιοι δίωξη στους ομοεθνείς τους, επειδή είναι, τώρα πια,... “δημοκράτες”!

Παράλληλα, η κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε να αμνηστεύσει και να στείλει, τον σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικασμένο Μαξ Μέρτεν (για τις δολοφονίες και τη ληστεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης) στη Γερμανία, για να εκτίσει την ποινή του εκεί!

Πατήστε ΕΔΩ

Συνέχεια...

Καλό και άγιο το λάδι αλλά…

…ανεξίτηλα τα ίχνη ρύπανσης των ελαιοτριβείων

Καθώς πλησιάζει η συγκομιδή της ελιάς και στη Νάξο έχει επισημανθεί στο παρελθόν μόλυνση από απόβλητα ελαιοτριβείων, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας την άποψη της επιστήμης, όπως αποτυπώθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια τόνοι τοξικών υγρών και στερεών αποβλήτων παράγονται ετησίως από τα περίπου 3.000 ελαιοτριβεία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Καθαρής Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).


Καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα και αφήνοντας ανεξίτηλα ίχνη σε εδάφη, νερά, έμβιους οργανισμούς και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και απειλεί την ίδια την ελαιοπαραγωγή της χώρας που αποτελεί το 15% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ε.Ε. πιέζει για περιορισμό της ρύπανσης των ελαιουργείων, και σύμφωνα με τις επιταγές της, όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν θα κλείσουν στο τέλος του έτους.

Μεγάλο κόστος

Δυστυχώς, όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Απόστολος Βλυσίδης, για κάθε τόνο ελιάς, προκύπτουν περίπου 1,6 τόνοι υγρά απόβλητα και 0,6 τόνοι στερεά (πυρήνα και φύλλα), με τη μέση δυναμικότητα κάθε ελληνικού ελαιοτριβείου να ανέρχεται στους χίλιους τόνους ελαιολάδου ετησίως. Ωστόσο, οι κλασικές αντιρρυπαντικές τεχνολογίες είναι ακριβές, ενώ τα ελληνικά ελαιοτριβεία, οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, δεν μπορούν να επωμισθούν το κόστος.

Μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση, που μπορεί να συνεισφέρει στη βιολογική γεωργία, αποτελεί η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο του ΕΜΠ και την οποία παρουσίασε ο κ. Βλυσίδης στη 16η πανελλαδική γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στα Μουδανιά.

Πρόκειται για μικρές βιομηχανικές μονάδες που συμπληρώνουν τις εγκαταστάσεις των ελαιοτριβείων και επιτελούν την αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων και στη συνέχεια την κομποστοποίησή τους μαζί με τα στερεά απόβλητα, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων, με τη μορφή ενός πλούσιου βιολογικού λιπάσματος. Ετσι, τονίζει ο ίδιος, «δεν απομένει κανένα υπόλειμμα, παράγεται ένα πλούσιο εδαφοβελτιωτικό λίπασμα, ενώ η καλλιέργεια της ελιάς γίνεται αειφόρος καθώς προσανατολίζεται στη βιολογική γεωργία».

Μέχρι σήμερα, κατά τον κ. Βλυσίδη, η νέα τεχνολογία έχει δοκιμαστεί σε τέσσερις πιλοτικές μονάδες που εγκαταστάθηκαν σε ελαιουργεία της Κρήτης και της Λευκωσίας καθώς και στο ίδιο το ΕΜΠ, ενώ κατά τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε κανονικά σε ελαιοτριβεία στο Βαμβακόπουλο Χανίων, στα Μάλια Ηρακλείου, στα Κουτσουρά Λασιθίου και στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Θετικά αποτελέσματα

Το ίδιο το βιο-λίπασμα, σημείωσε ο κ. Βλυσίδης, μελετήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) και δοκιμάστηκε στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και σε αμπέλια, εσπεριδοειδή, πατάτες και αρωματικά φυτά με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σήμερα δοκιμάζεται και στα σπαράγγια.

Η φετινή παραγωγή, εξάλλου, ανήλθε σε 4.000 τόνους βιο-λιπάσματος, ενώ, κατά τον κ. Βλυσίδη, του χρόνου αναμένεται να υιοθετήσουν την τεχνολογία πέντε επιπλέον ελαιοτριβεία και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από πολλά να ενταχθούν στο δίκτυο διάθεσης του βιο-λιπάσματος που σταδιακά θα μετασχηματιστεί σε συνεταιρισμό.

Συνέχεια...

Νέα τοποθεσία διεκδικεί τον τίτλο του αρχαίου Λαβύρινθου

Ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στην Κρήτη, το οποίο φέρει ιδιαίτερα πολύπλοκο δίκτυο υπόγειων διαδρόμων, εικάζει μια ομάδα αρχαιολόγων ότι μπορεί να αποτελεί την πηγή έμπνευσης για τον αρχαίο μύθο του Λαβυρίνθου όπου ζούσε ο Μινώταυρος.




Μια ομάδα Ελλήνων και Βρετανών μελετητών, που πραγματοποίησε εξερεύνηση στις στοές του λατομείου αυτό το καλοκαίρι, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Γόρτυνα στα νότια του νησιού, πιστεύει ότι υπάρχουν τόσες πιθανότητες να είναι αυτό ο Λαβύρινθος όσες και το παλάτι της Κνωσού, που βρίσκεται 20 μίλια μακριά και το οποίο ταυτίστηκε με το μύθο του Μινώταυρου από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε, περισσότερο από έναν αιώνα πριν.

Οι ετησίως 600.000 επισκέπτες της Κνωσού ακούν από τους ξεναγούς τους ότι η τοποθεσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελούσε την κατοικία του βασιλιά Μίνωα, ο οποίος υποτίθεται ότι διέταξε την κατασκευή του Λαβυρίνθου για να στεγάσει τον Μινώταυρο, ένα πλάσμα που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος, προϊόν της ερωτικής συνεύρεσης της βασίλισσας Πασιφάης με ένα ταύρο.

Ωστόσο, αυτή η ομάδα αρχαιολόγων θεωρεί ότι το σύμπλεγμα σπηλιών κοντά στη Γόρτυνα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τόπος στον οποίο αναφέρεται ο μύθος – αν πράγματι ο μύθος προέκυψε από ένα πραγματικό μέρος και ένα πραγματικό βασιλιά.

Ο γεωγράφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Nicholas Howarth, ο οποίος ηγήθηκε της εξερεύνησης, δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Γόρτυνα να χαθεί από την ιστορία του Λαβύρινθου, αφού η ανακάλυψη της Κνωσού από τον Arthur Evans και η ανασκαφές στην τοποθεσία από το 1900 έως το 1935, τράβηξαν όλη την προσοχή.

«Ο κόσμος δεν έρχεται μόνο για να δει τα αμφιλεγόμενα ερείπια που ανακάλυψε και ανακατασκεύασε ο Arthur Evans, αλλά επίσης για να αναζητήσουν μια σύνδεση με το μυθικό παρελθόν της Εποχής των Ηρώων. Είναι κρίμα που σχεδόν όλοι οι επισκέπτες της Κνωσού δεν έχουν ποτέ ακούσει για άλλες πιθανές τοποθεσίες του μυθικού Λαβύρινθου», λέει ο κ. Howarth.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης, με τη συνεργασία ειδικών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, ανακάλυψαν ότι το σύμπλεγμα σπηλιών στη Γόρτυνα είχαν «επισκεφτεί» πρόσφατα αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι ετοιμαζόταν να ανατινάξουν με δυναμίτη έναν από τους εσωτερικούς θαλάμους, με την ελπίδα να ανακαλύψουν κάποιο κρυμμένο θησαυρό.

Οι σπηλιές, τις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν Σπηλιές του Λαβυρίνθου, αποτελούνται από 2.5 μίλια διασταυρούμενων τούνελ με ευρύχωρες αίθουσες και αδιέξοδα δωμάτια. Το σύμπλεγμα επισκέπτονταν ταξιδευτές από τον 12ο αιώνα μ.Χ., αλλά μετά την εκ νέου ανακάλυψη της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, παραμελήθηκαν οι σπηλιές ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και ως αποθήκες πυρομαχικών από τις δυνάμεις των Ναζιστών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Μπαίνοντας στις Σπηλιές του Λαβύρινθου στη Γόρτυνα, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς ότι αυτό το σκοτεινό μέρος είναι επικίνδυνο και κανείς μπορεί να χαθεί εύκολα. Η υπόθεση του Evans ότι το παλάτι της Κνωσού είναι επίσης και ο Λαβύρινθος πρέπει να εξεταστεί με σκεπτικισμό» λέει ο κ. Howarth. «Το γεγονός ότι αυτή η ιδέα επικρατεί τόσο έντονα στη λαϊκή φαντασία έχει να κάνει περισσότερο με την ρομαντική επιθυμία μας να πιστέψουμε τις ιστορίες από το παρελθόν, σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Evans και την προνομιούχα θέση του».

Εκτός από την Κνωσό και τη Γόρτυνα, υπάρχει και τρίτο σύμπλεγμα σπηλαίων στο Σκοτεινό, το οποίο θα μπορούσε επίσης να έχει εμπνεύσει το μύθο του Λαβύρινθου.

«Αν εξετάσουμε τα αρχαιολογικά δεδομένα,είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι ο Λαβύρινθος υπήρξε πράγματι... Νομίζω ότι κάθε τοποθεσία έχει τα ερείσματά της στο μυστήριο του Λαβύρινθου, αλλά στο τέλος υπάρχουν ερωτήματα που ούτε η αρχαιολογία ούτε η μυθολογία μπορούν να ελπίζουν ότι θα απαντήσουν» λέει ο κ. Howarth.

Πηγές: Independent
Από το TVXS.gr

Συνέχεια...

Η ατάκα της ημέρας…

Τα Γερμανικά βερεσέδια πότε θα πληρωθούν;

Ποτέ.
Εδώ ξέχασαν να κάνουν αίτηση αποζημίωσης για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Εύβοια και την Αττική…

Συνέχεια...

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Τα αληθινά Καλαμίτσια…


Στην είσοδο του χωριού Μέλανες και ακολουθώντας τη δεξιά διακλάδωση (χωματόδρομο σχετικά εύκολο) φτάνουμε μετά από 2 χλμ., στα Καλαμίτσια όπου ο Ιησουΐτης μοναχός Σωζέ έκτισε στα 1673 ένα λαμπρό οικοδόμημα, αληθινό ανάκτορο για θέρετρο των Ιησουιτών μοναχών, μέσα σε καταπράσινη κοιλάδα.

Τα Καλαμίτσια όμως έχουν τη δική τους ιστορία
και κατ’ απαίτηση όλων των φίλων του blog
πρέπει να μεταφερθεί ΕΔΩ.


Το ανάκτορο-θέρετρο των Ιησουιτών όπως είναι σήμερα…



Συνέχεια...

O «δρόμος του Μεταξιού» είναι μονόδρομος…


…με κατεύθυνση από ‘δω προς εκεί…

Μερικοί ίσως υποθέσουν ότι “κατεβάσαμε τα μολύβια” η σωστότερα, σβήσαμε τα … πληκτρολόγια.
Λάθος, μέγα λάθος.

Για του λόγου το αληθές σας μεταφέρω τον απλό συλλογισμό μας.

Οι 100 μέρες είναι πάρα πολλές.
Άλλωστε ο Φιλέας Φογκ έκανε το γύρο του κόσμου σε.. 80.

Θα περιμένουμε λοιπόν να… σαραντίσουν. Να … ξελεχωνιάσουν όπως λένε και στα χωριά μας.
Όμως το πρώτο ψιλόβροχο κάπου επηρέασε το λίφτινγκ και κάπου είπαμε να το επισπεύσουμε…

Άντε ν’ ακούσουμε και τις προγραμματικές, εκτός βέβαια και φάμε κανένα αδέσποτο … κρότου-λάμψης ή προφτάσουν τα τρακτέρ του κάμπου και ζεστάνουν τα… λάστιχά τους…

Συνέχεια...

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

η κούρσα της διαδοχής στην τελική ευθεία...



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΤΗΝΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ


Αντικρίζοντας το σήμερα και σχεδιάζοντας το αύριο, είναι προφανές πως το ζητούμενο είναι η τολμηρή ανανέωση σε νοοτροπίες, ιδέες και πρόσωπα. Και εδώ δεν χωρούν συμβιβασμοί.

Επιβάλλεται να διαμορφωθούν νοοτροπίες που μας απεγκλωβίζουν από τον κομματικό μικρόκοσμο και ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες. Οι ιδέες της παράταξης πρέπει να είναι σύγχρονες, προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της εποχής και ταυτόχρονα πρέπει να είναι θελκτικές όχι μόνο στον πολιτικό μας χώρο, αλλά πολύ ευρύτερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν νέοι άνθρωποι, που πρέπει να αξιοποιηθούν, πείθοντας ότι μέσω αυτών απευθυνόμαστε σε τμήματα της κοινωνίας από τα οποία έχουμε αποκοπεί.

Ένα είναι βέβαιο:
Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ιδεολογικό. O φιλελευθερισμός με το κοινωνικό πρόσωπο, που υιοθέτησε ο ιδρυτής της, έχει δικαιωθεί παγκόσμια. Εκείνο που προέχει είναι οι ιδέες αυτές να προσαρμοσθούν στις χειροπιαστές προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας. Οι ιδέες μας πρέπει να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες. Πρέπει να αφορούν προβλήματα των πολιτών.

Πρέπει να διευρύνουν και όχι να περιχαρακώνουν την επιρροή μας. Ζωτικό είναι επίσης η παράταξη να ξεφύγει από το συνολικό αρνητικό φαινόμενο, όπου τα κόμματα συνομιλούν μόνο με τον εαυτό τους, στη δική τους ξύλινη γλώσσα. Το άνοιγμα στη κοινωνία απαιτεί νέο πολιτικό λόγο, νέες θέσεις, άλλες συμπεριφορές. Ζητούμενο είναι λοιπόν μια ισχυρή και αξιόπιστη γέφυρα με την κοινωνία, στη θέση της συνομιλίας με τον κομματικό μας εαυτό. Το άνοιγμα μας προς την κοινωνία πρέπει να είναι τολμηρό και αξιόπιστο. Και δεν θα το πετύχουμε, αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε πολλά στο κόμμα μας. Τούτο αποτελεί την προϋπόθεση για μια νέα αξιόπιστη και νικηφόρα πορεία. Άρα ο όποιος πρόεδρος εκλεγεί, οφείλει να υλοποιήσει τις αλλαγές αυτές. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για την πολυτέλεια της στασιμότητας και των ισορροπιών. Το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας προκαλεί προς μια κατεύθυνση: Να αλλάξουμε!



Συνέχεια...

Συνέδριο στη Μήλο για τις…


Με θέμα τις καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση των έργων και την ευρωπαϊκή συνεργασία, πραγματοποιείται στις 23, 24 και 25 Οκτωβρίου στη Μήλο, στο συνεδριακό κέντρο Γεώργιος Ηλιόπουλος, διεθνές συνέδριο που οργανώνεται από το ενεργειακό γραφείο Ίου-Αιγαίου.

Το συνέδριο, που θα συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δημάρχων και ενδιαφερομένων από το χώρο του Αιγαίου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της ελληνικής συμμετοχής στο «Σύμφωνο των δημάρχων» και της συνεργασίας των νησιωτικών δικτύων της Ε.Ε., εν όψει μάλιστα των σημαντικών χρηματοδοτικών μέσων που έχει δρομολογήσει η επιτροπή για την υποστήριξη των αειφορικών δράσεων στα νησιά.

Ήδη ξεκινά το πρόγραμμα ISLE - PACT ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα Elena για την υποστήριξη των δήμων με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, θα αναγγελθεί άμεσα και ίσως κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Να σημειωθεί η παρουσία σημαντικών στελεχών της επιτροπής όπως ο κ. Pedro Ballesteros της γ.δ. ενέργειας και μεταφορών και ο κ. Alessandro Boschi της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Παράλληλα, στις 25 και 26 του ιδίου μηνός, θα ξεκινήσει η ενεργειακή ακαδημία, ένα διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης για στελέχη των τοπικών κοινωνιών με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο.

Στόχος του συνεδρίου είναι η επισήμανση των κρίσιμων ζητημάτων για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στα νησιά και η δρομολόγηση διαδικασιών για το ξεπέρασμα των εμποδίων, η παρουσίαση των επιτυχημένων εφαρμογών στους «όχι απόλυτα εμπορικούς» τομείς της καινοτομίας (υδρογόνο, αντλησιοταμίευση, αφαλάτωση με ΑΠΕ κτλ.) και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τον ελληνικό χώρο, η παρουσίαση - ανακεφαλαίωση των χρηματοδοτικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών προϋποθέσεων και η διεθνής συνεργασία και το «σύμφωνο των δημάρχων».


Συνέχεια...

Ο Γιάννης βαδίζει στα σίγουρα…


Μπορεί η ΟΝΝΕΔ γαλουχημένη και από τον Σταμάτη Μαύρο να στηρίζει Αντώνη Σαμαρά για μια νέα πατριωτική Δεξιά..

..ο Γιάννης Βρούτσης δεν θέλει να μπει στη δίνη των καιρών και να περάσει μια καινούρια μπόρα…


Επέλεξε λοιπόν ΝΤΟΡΑ(!)

Blog: και σ’ αυτό δεν συμπλέουμε με το Γιάννη.
Εμείς στηρίζουμε… Ψωμιάδη έστω κι αν τελικά, δεν κατέβει …

Συνέχεια...

Οι εθνικές επέτειοι δεν έχουν μόνο ιστορική αξία


Τα Γερμανικά βερεσέδια πότε θα πληρωθούν;

Στη χθεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσιεύτηκε επιστολή αναγνώστη για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλονται στη χώρα μας, ενώ έχουν δοθεί σε άλλες χώρες.


Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ενδοτικές σε αυτό το θέμα κι αφέθηκε μια Επιτροπή Διεκδίκησης, με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, να κάνει εδώ και χρόνια ένα δοκινχωτικό(;) αγώνα.

Η ακόλουθη επιστολή προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογράφεται από τον Ιγνάτιο Αξιώτη( πρόκειται μάλλον περί ψευδωνύμου):


Κύριε διευθυντά


Με αφορμή την 65η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Αθηνών έπειτα από 3,5 έτη γερμανοϊταλικής Κατοχής σας υπενθυμίζω τα παρακάτω:

1. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εξοντώθηκαν 1.100.000 Ελληνες από διάφορες αιτίες (σφαγές, εκτελέσεις, πείνα, υπογεννητικότητα). Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 1944 ήταν μικρότερος κατά 1.100.000.

2. Κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας (οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο, διώρυγα Κορίνθου), πυρπόλησαν 1.700 οικισμούς (240.000 σπίτια), καταλήστευσαν τη ζωική και φυτική παραγωγή. Η διάσκεψη των νικητριών χωρών (Παρίσι 1946) ενέκρινε για την Ελλάδα 7,1 δισ. δολ. Αμερικής, αγοραστικής αξίας 1938.

3. Οφείλουν την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου 3,5 δισ. δολ. Με το ελάχιστο επιτόκιο 3%, η οφειλή αυτή το 1991 (Αγγελόπουλος) έφθανε τα 13 δισ. δολ.

4. Στο ποσό των 27.000.000 χρυσών λιρών ανέρχεται η ζημιά από τον υπερπληθωρισμό που δημιούργησε λόγω της ληστείας των τροφίμων και της κυκλοφορίας γερμανικών μάρκων ανύπαρκτης τράπεζας επί 4 μήνες. Τα ασφαλιστικά Ταμεία μόνον, έχασαν 6 δισ. δραχμές αγοραστικής αξίας 1938 (Μίρκος), όπως και οι αξιολύπητοι μικροταμιευτές και επενδυτές. Εκτιμήσεις αναφέρουν το συνολικό ποσό σε 100 δισ. ευρώ.

5. Αρχαιολογικούς θησαυρούς από μουσεία και λαθρανασκαφές. Μας αφαίρεσαν το ΑΕΠ 35 ετών (Δοξιάδης).

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΥΠΕΞ έχουν πλήρη στοιχεία των οφειλών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πότε θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να δικαιώσουν τους νεκρούς των;

Ιγνάτιος Αξιώτης - Αγ. Παρασκευή

Συνέχεια...

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ


στο Δήμο Δρυμαλίας Νάξου

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων – Επαρχείο Νάξου, ο Δήμος Δρυμαλίας Νάξου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Δρυμαλίας και οι αθλητικοί φορείς του νησιού μας σας καλούν να πάρετε μέρος στον Απολλώνιο Αγώνα Δρόμου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2009, για τέταρτη χρονιά.

Στον Απολλώνιο Αγώνα Δρόμου, ο οποίος αποτελείται από τρεις διαδρομές, μπορούν να πάρουν μέρος άτομα από 8 χρονών έως … 108.

• Η πρώτη διαδρομή είναι αποστάσεως 26 χιλιομέτρων επί του δημοσίου δρόμου και με αφετηρία την Κωμιακή (υψόμετρο περίπου 650 μ. και περνώντας από τα χωριά Σκαδό, Κόρωνο, Απεράθου και Φιλώτι καταλήγει στο Χαλκί.
• Η δεύτερη είναι αποστάσεως 10 χιλιομέτρων και ξεκινάει από τ’ Απεράθου με κατάληξη κι αυτή στο Χαλκί.
• Η τρίτη διαδρομή αφορά παιδιά (8 – 15 ετών), είναι αποστάσεως 2 χιλιομέτρων και έχει ως αφετηρία το Φιλώτι και τερματισμό στο Χαλκί.

Η διαδρομή και στους τρεις αγώνες είναι σχετικά εύκολη ακόμη και για τους … λιγότερο προπονημένους. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο ξεκουράζει τα μάτια και χαρίζει ευεξία.
Περιμένουμε τις συμμετοχές σας ως αθλητές αλλά ακόμη και ως θεατές αυτής της μεγάλης αθλητικής και πολιτιστικής εκδήλωσης του νησιού μας.

Συνέχεια...

ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ … ΑΝΑΝΗΨΗΣ


Ανάνηψη:
η ανάκτηση των αισθήσεων μετά από μια χειρουργική επέμβαση στην οποία ο ασθενής υποβλήθηκε σε νάρκωση

Πέφτει σιγά-σιγά η αυλαία της τουριστικής και … κοινωνικής δραστηριότητας στον Απόλλωνα. Οι καρέκλες της παραλίας μαζεύονται και σε λίγες μέρες όχι απλά δεν θα υπάρχουν “τραπεζάκια έξω”, δεν θα υπάρχει άνθρωπος να ανταλλάξεις μια καλημέρα.

Δεν ήρθε η πολυπόθητη γαλήνη μετά την τουριστική θύελλα.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η κατάσταση στο απροχώρητο…στον πάτο που λένε, για να παρθούν αποφάσεις.

Γενναίες αποφάσεις.
Αλλά οι γενναίες αποφάσεις, χρειάζονται ….

Ερώτηση: αληθεύει ότι τα μισά μαγαζιά του Απόλλωνα έβαλαν πωλητήριο;

Συνέχεια...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Το ΠΑΣΟΚ στη Νάξο είναι στη χθεσινή ή στην επόμενη μέρα

Την Ανάσταση της ημέρας των εκλογών διαδέχθηκε η εβδομάδα(και οι εβδομάδες) των Παθών για το ΠΑΣΟΚ Νάξου.

Τα επεισόδια(κοινώς σήριαλ) συνεχίζονται, έτσι για να γελά και το πικραμένο χειλάκι του ντόπιου νεοδημοκράτη. Χθες ήταν η σειρά του βουλευτή Παν. Ρήγα να επιτεθεί κατά του Γερμ Καπίρη.

Και τι δεν είπε στον «Μεσόγειος FM»…Ότι δεν φταίνε οι θεσμικοί φορείς!(διάβαζε Δήμαρχος και Νομαρχοαντινομάρχες) και οι πολίτες επειδή ψήφισαν όπως ψήφισαν, ότι ο λόγος του Καπίρη είναι απολιτικός, ότι δεν μπορεί σώνει και καλά να απαιτεί ψήφους από τα νησιά, ότι με τη συμπεριφορά αυτή έχει ξεπεράσει τα όρια, ότι πρέπει να αλλάξουμε μυαλά για να προχωρήσουμε και ότι πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση τα αρμόδια κομματικά όργανα…

Σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δ. Καπούνης(και Διευθυντής του ΟΤΕ, παρακαλώ) και είπε, βάζοντας φωτιά στα σπαρτά, ότι θα προσφύγει και αυτός στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Καπίρη(Γι’ αυτό είπαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας ότι άρχισαν τα…όργανα).


Ξέρετε ποιος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά; Κάποιος που είναι μέρος του προβλήματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γ. Ανωμερίτης(αν φτάσει μέχρι εκεί η υπόθεση).

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον. Όπως ενδιαφέρον θα έχει και το τι θα γράψει ή δε θα γράψει αύριο το ΒΗΜΑ της ΝΑΞΟΥ.

Συνέχεια...

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα: Ημέρα 7η


Επτά μέρες μετά την ορκωμοσία του, ο Γιώργος, ανέβηκε στην Ακρόπολη για να τιμήσει την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Βέβαια όταν έχεις δώσει σε Γερμανούς τον ΟΤΕ, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία, όταν ζεις στη χώρα της Siemens, ξέρεις ότι η έννοια της απελευθέρωσης είναι υποκειμενική.

Υπερβολές!
Η Ακρόπολη είναι, όντως, ένα κομμάτι της χώρας με το οποίο οι Γερμανοί αν διατηρούν μία απλή τουριστική σχέση.
Εκεί ο Γιώργος θυμήθηκε ότι ο παππούς του είχε υψώσει την ελληνική σημαία μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
Εν συνεχεία επισκέφθηκε την παραλιακή ζώνη η οποία αναγεννήθηκε επί των ημερών του πατρός του, όταν άνθισε μία ατελείωτη αλυσίδα μαγαζιών της νύχτας.
Ηταν η εποχή που τα κοινοτικά κονδύλια κατέληξαν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, κοινώς σε μαγαζιά στο γιαλό της Μεσογείου που προσέφεραν κεφάτα και ολοκληρωμένα προγράμματα με Πανταζή και Αντύπα.

Τώρα το παραλιακό μέτωπο θα αναγεννηθεί από τον τύπο που είχε αναπλάσει και τη Βαρκελώνη. Μια χαρά.
Προσέξτε μόνο μη δούμε και τον Μέσι, με κρατική δαπάνη, στον γαύρο

του Κώστα Γιαννακίδη από το protagon.gr

Συνέχεια...

Άθεες θρησκείες και θρησκευόμενοι πολιτικοί…



Tο σωστό πρέπει να το αναδεικνύουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε στην ορκωμοσία της Βουλής και έδωσε πολιτικό όρκο. Είχαμε αναφερθεί και στην ορκωμοσία της Κυβέρνησης.


Τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν να κάνουν με την πίστη του κάθε πολίτη, αλλά αποτελούν συνέχεια και φαινόμενα ενός μεσαιωνικού σκοταδισμού και μιας ιδιότυπης βυζαντινολαγνείας που θέλει να αναπαράγει την εγκόσμια εξουσία της εκκλησίας, αγνοώντας την πνευματική της αποστολή.


Πως αυτά δικαιολογούνται θεολογικά, όταν από το << τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ..>>… ή το << μη ομώσαι όλως >> φτάσαμε σ αυτά τα φαινόμενα ο θρησκευτικός όρκος να έχει θεσμικό χαρακτήρα.

.
Στην ουσία πρόκειται για θεομπαίχτες της θρησκείας και λαϊκιστές πολιτικούς που τους ενδιαφέρει η ψήφος των, μη γνωριζόντων την ιστορική και θεολογική αλήθεια, χριστιανών.

Δηλαδή η πολιτική ορκωμοσία στον πολιτικό γάμο είναι ισχυρή και για την πολιτική νομιμοποίηση της πολιτικής απαιτείται η θρησκευτική ορκωμοσία!!!

Βρισκόμαστε στο παράδοξο να βλέπουμε άθεες θρησκείες και θρησκευόμενους πολιτικούς!!!

Συνέχεια...

ΟΙ ΣΚΑΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


Η σχέση μας με τη ...φύση!

Εκδήλωση με θέμα:
"ΟΙ ΣΚΑΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.
Η αρμονική συνύπαρξη με τους ανθρώπους
και η προσφορά τους στην ισορροπία της φύσης"

θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 19:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών, στο Φιλώτι, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δρυμαλίας Νάξου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Συνέχεια...

Της πατρίδας, που μας πληγώνει, …είμαστε,

… της θρησκείας, …δεν παίρνουμε και όρκο,
αλλά της οικογενειοκρατίας …παραείμαστε…

Σήμερα είχε 9 μποφόρ.
Σκεφτείτε τον εαυτό σας ταξιδευτή σε ακυβέρνητο καράβι.
Μπορεί να μη συμπλέουμε, αλλά ... συμπάσχουμε!


Συνέχεια...

Πρέπει να είναι κάθε μέρα…


Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο,
είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού:

Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;;
Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’ αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι…

Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:

1. μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.

2. είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με ......... μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!

3. πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’το μπράτσο. άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.


4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.



5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…



6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…

7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.


8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».
Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το…»δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.



9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.


10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.



11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…



12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!


Δώσε τώρα άλλα δύο λεπτά απ’τον χρόνο σου και προώθησε αυτό το email στους γνωστούς σου, στους φίλους σου. Σε δύο λεπτά, ενημερώνεις σωστά, για μια ζωή!!!

Για παραπάνω πληροφορίες, απορίες, σχόλια, κουβέντα, στείλε μου ένα email στο evavgoul@otenet.gr και πες μου, ότι θες.
Μη διστάσεις, μη ντραπείς και ας μην γνωριζόμαστε… Αν μάθεις κάνεις την αρχή! Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!!!



Βαγγέλης Αυγουλάς

4οετής Φοιτητής της Νομικής Σχολής Αθηνών,

Μέλος της Διεθνούς οργάνωσης για νέους με προβλήματα όρασης VIEWS (Visually Impaired Education and Work Support)

Μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Συνέχεια...

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αιγαιοπελαγίτες μουσικοί λαϊκών οργάνων στην Αθήνα



Μια κυκλαδική τσαμπουνοσύναξη στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν όσοι βρέθηκαν το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Η Νομαρχία Κυκλάδων και τα δύο προαναφερόμενα Μουσεία, οργάνωσαν το συναπάντημα αυτό αντί της αναβληθείσας, λόγω των εκλογών, Παγκυκλαδικής Συνάντησης στα νησιά, Σέριφο και Σίφνου.


Κατά τη διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν οι ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου: « Τα Λαϊκά πνευστά του Αιγαίου», « Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο», «Οι Κουδουνάτοι στην Νάξο».

Μετά την προβολή ακολούθησε γλέντι με τσαμπουνες τουμπιά, βιολιά λαούτα και ζουράδες στους αίθριους χώρους των δύο μουσείων το οποίο συνεχίστηκε και αργότερα στη Βαρβάκειο Αγορά.


Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνάντησης αυτής ήταν η τσαμπουνοπατινάδα που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από το Μουσείο Λαικών Οργάνων με προορισμό το Μοναστηράκι. Ιδιαίτερα συγκινημένο το πλήθος που συμμετείχε, έκπληκτοι οι τουρίστες που φωτογράφιζαν τους τσαμπουνιέρηδες και ο κόσμος που χόρευε στο δρόμο ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εικόνες.


Οι οργανοπαίχτες που συμμετείχαν σε αυτό το νησιώτικο πανηγύρι ήταν: Φρ.Τζιωτάκης, Αντ.Ζουλός, Κ.Ρεφενές, Σ.Κεφαλά, Β.Κορρές, Ν.Τσαντάνης, Δ.Παούρης, Φλ.Κρητικός, Κ.Παπαχριστοδούλου. Κ.Δαρδανός, Δ.Χούλης, Αδέρφια Τριανταφυλλάκη, Αιμ.Λαγκώνης Θ.Στάθης, Δ.Χατζηπέτρος, Μ.Κουνάνης καθώς και οι μικροί Αννα και Στέφανος Χωριανόπουλος και ο Φίλιππος Πλατανιώτης, από τα νησιά Άνδρος, Ικαρία, Κέα, Κάλυμνο, Μύκονο, Σέριφο, Σίφνο, Σάμο, Πάρο, Νάξο.


Ένα πάντρεμα της εμπειρίας των παλαιότερων με τη δίψα των νεότερων μουσικών από τα νησιά ήταν το διήμερο αυτό. Στο τέλος του διημέρου όλοι ήταν υπερευχαριστημένοι προσμένοντας την επόμενη συνάντηση.

Ευχόμεθα ολόψυχα οι νέοι τσαμπουνιέρηδες των νησιών, να δώσουν ενεργό παρόν στην επόμενη συνάντηση λαικών πνευστών και οργάνων, όπου και αν αυτή γίνει.


Ιωσήφ Πέρρος ( Συριγός)- Εφημερίδα : «Θηραικά Νέα»

Συνέχεια...

Αποζημιώσεις επιβατών και στην ακτοπλοΐα


Ελπίδα για τους ταξιδιώτες και ενδεχομένως σημαντικές αλλαγές για τις εταιρείες σηματοδοτεί η ένταξη και της ακτοπλοΐας στο σύστημα αποζημίωσης των επιβατών σε περιπτώσεις καθυστέρησης ή ακύρωσης δρομολογίων, που εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από τις κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ενωσης.


Η βάση του κανονισμού είναι ο... φρονηματισμός των εταιρειών με στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο των καθυστερήσεων που οφείλονται στις ίδιες και όχι σε ανεξέλεγκτους παράγοντες όπως τα «απαγορευτικά» λόγω ισχυρών ανέμων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα των επιβατών να διεκδικήσουν αποζημίωση, η οποία θα κλιμακώνεται αναλόγως της διάρκειας της καθυστέρησης του δρομολογίου με κατώτατο όριο το 25% και ανώτατο το 50% της αξίας του εισιτηρίου.


Σε περιπτώσεις πολύωρης καθυστέρησης ή ακύρωσης ενός δρομολογίου, οι εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στον επιβάτη γεύμα ή και δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ενώ προβλέπεται και υποχρέωση επιστροφής του κόστους του εισιτηρίου επιπλέον των άλλων μορφών αποζημίωσης.

Αποζημιώσεις προβλέπονται και για περιπτώσεις τραυματισμού ή θανάτου του επιβάτη, ενώ οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να φροντίζουν για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο πλοίο ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ειδικές πρόνοιες και απαλλαγές θα ισχύσουν για τα πιο μικρά σκάφη που εκτελούν εντελώς τοπικά δρομολόγια. Μάλιστα, η Ελλάδα φέρεται να αντέδρασε έντονα ειδικά στην υποχρέωση παροχής καταλύματος, ενώ μαζί με τη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες πέτυχε την εξαίρεση από τη ρύθμιση των πλοίων κάτω των 300 τόνων.

Δημιουργία ειδικών διοικητικών δομών

Τα κράτη–μέλη είναι υποχρεωμένα να δημιουργήσουν ειδικές ανεξάρτητες διοικητικές δομές, που θα παρεμβαίνουν για να επιλύσουν διαφορές μεταξύ εταιρειών και επιβατών. Η πρόταση, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί περαιτέρω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν εγκριθεί οριστικά, αφορά κανονισμό της Ενωσης, νομικό εργαλείο που ισχύει άμεσα και πανευρωπαϊκά, και όχι οδηγία που πρέπει πρώτα να ενσωματωθεί (ενίοτε κατά το δοκούν) στην εθνική νομοθεσία από κάθε κράτος χωριστά.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια...

Μια αναγκαία διευκρίνιση


…Πραγματικά, η σύνθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει καινούργια στοιχεία. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Ούτε, αν θέλετε, να δώσουμε τη μάχη σε επίπεδο των προσώπων.

Τι εμφανίζεται εδώ; Εμφανίζεται ένας αναγκαίος εκσυγχρονισμός, τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για το αστικό πολιτικό σύστημα.

Να μπουν μπροστά νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σπουδάσει και έχουν διαπαιδαγωγηθεί μέσα στις σύγχρονες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Άνθρωποι που περνάνε από παρασκήνια όπου ετοιμάζουν το πολιτικό προσωπικό κομμάτων εξουσίας, κυβερνήσεων. `Η και το πολιτικό προσωπικό, ή το επικοινωνιακό προσωπικό του επιχειρηματικού κόσμου και του ιμπεριαλισμού γενικότερα….
Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση, που διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και η ΚΝΕ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13.10.09


Ένα ερώτημα που ειλικρινά χρειάζεται διευκρίνιση:

Δηλαδή όσοι σπουδάζουν διαπαιδαγωγούνται μέσα στις σύγχρονες συνθήκες της ιμπεριαλιστικής, καπιταλιστικής βαρβαρότητας; Ίσως εννοεί κάτι άλλο και κακώς ευαισθητοποιήθηκα.

Συνέχεια...

Να χαλαρώσουμε μετά τα εκλογικά… επίγεια, γιατί το τέλος του κόσμου…



Αν δεν το γνωρίζετε ο Αντίχριστος έχει ήδη γεννηθεί, ίσως είναι ανάμεσά μας και το τέλος του κόσμου είναι κοντά, ίσως μέσα στην κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ!!!



Το βιβλίο "Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ" συνέγραψε με την βοήθεια του Θεού ο π. Μάξιμος .


Mπορείτε να διαβάσετε ό,τι έχει σχέση με τον Αντίχριστο, τα "ΣΗΜΕΙΑ των ΚΑΙΡΩΝ" το 666, το σφράγισμα, τα μικροτσίπ, τον Αντίχριστο και την Δευτέρα Παρουσία.

Και ιδού η ατράνταχτη απόδειξη.

Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΗΛΘΕΝ=2013

(ΠΡΟΣΕΞΤΕ! ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥΒΓΑΖΕΙ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟΝ 2013;)
Α=1 Ν=50 Τ=300 Ι=10 Χ=600 Ρ=100 Ι=10 Σ=200 Τ=300 Ο=70 Σ=200
Η=8 Λ=30 Θ=9 Ε=5 Ν=50
70+1+50+300+10+600+100+10+200+300+70+200+8+30+9+5+50=2013

Μετά από τέτοια στοιχεία δεν πιστεύω να έχει κανείς ακόμα καμιά αμφιβολία.

Συνέχεια...

Η ατάκα


Ωραία, βγάλαμε Κυβέρνηση… Αντιπολίτευση;

Συνέχεια...

Η Ντόρα ανακοίνωσε την υποψηφιότητάς της


"Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και της πατρίδας μας. Σύντομα θα πάρουμε αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της παράταξής μας για τα επόμενα χρόνια.

Σήμερα είμαστε ακόμα όλοι υπό την επήρεια μιας μεγάλης ήττας και το μήνυμα από τον ελληνικό λαό πρέπει να το διαβάσουμε σωστά, όσο σκληρό και αν είναι.

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή, ενός σημαντικού ηγέτη, που πρόσφερε πολλά στην παράταξή μας και την οδήγησε σε δύο εκλογικές νίκες, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας.

Την ώρα αυτή, θέλω να σας κοιτάξω στα μάτια και να μιλήσω ξεκάθαρα και ειλικρινά σε κάθε πολίτη. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κοιτάξει μπροστά. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη μάχη και το πως θα αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για να αλλάξουμε όμως την Ελλάδα,
πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς.
...

Αν θυμάμαι καλά πριν ένα μήνα λέγατε άλλα.
Θέλουμε (?), αλλά δε μπορούμε να σας πιστέψουμε…
Αλλάξτε πρώτα εσείς, και… βλέπουμε.

Συνέχεια...

Λόγος δεν μας πέφτει, αλλά…

…τζάμι που ραγίζει δεν ξανακολλάει…
ΜΑΛΛΙΑ-ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Άρχισαν τα όργανα… Πάμεεε…
Όποιος άκουσε σήμερα τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Γερμανού Καπίρη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Νάξου «Μεσόγειος» και την παρέμβαση του Δημάρχου Ν. Μαράκη δε χρειάστηκε πολλή σκέψη για να συμπεράνει πόσο βαθειά διχασμένο είναι το ΠΑΣΟΚ Νάξου.

Με αφορμή την μη εκλογή του κ.Καπίρη άναψαν τα αίματα και άνοιξε η βαλβίδα για την εκτόνωση προσωπικών αντιπαλοτήτων και τοπικών αντιθέσεων. Ο κ. Καπίρης κατηγόρησε επωνύμως το Δήμαρχο και τον γιο του,
καθώς και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δ. Καπούνη ότι σαμποτάρησαν την εκλογή του. Για να καλύψει μάλιστα το κενό ανάλυσης σχετικά με την αποτυχία του στα άλλα νησιά (γιατί μόνο η Νάξος δεν βγάζει πρακτικά βουλευτή) μέμφθηκε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (πλην του Επάρχου Νάξου, όπως είπε) επειδή πατρονάριζε άλλο υποψήφιο.

Τα βέλη του προφανώς στρέφονταν εναντίον μέλους της ΝΑ που κατάγεται από τη Νάξο.

Στο σταθμό παρενέβη ο κ.Ν. Μαράκης που διέψευσε τον κ.Καπίρη, προκαλώντας τον μάλιστα να κατονομάσει ένα Ναξιώτη που επηρέασε σε βάρος του(άραγε όμως τον επηρέασε θετικά ή είχε ουδέτερη στάση;) ή να βρεθεί κάποιος να το πει αυτό. Παραδέχθηκε επίσης ότι αν ήθελε να επηρεάσει τον κόσμο, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο αρνητικό για τον κ. Καπίρη.

Αυτό το δημόσιο «ξεκατίνιασμα»,
πριν καλά-καλά συζητηθεί το αποτέλεσμα σε πολιτική βάση,
κομματικά και ευρύτερα,
έχει δημιουργήσει νοσηρό πολιτικό κλίμα και συνθήκες διχασμού σε προσωπική βάση στο τοπικό ΠΑΣΟΚ και στην τοπική κοινωνία.


Το κλίμα αυτό φαίνεται να επιδεινώνεται, δεδομένου ότι ο κ. Καπίρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Δηλαδή αν χάνανε
θα είχαμε σύναξη των απανταχού Βαμπίρ
για να χορτάσουν αίμα;

Συνέχεια...

SΟS για τον βυθό του ανατολικού Αιγαίου


Εκτεταμένη υποβάθμιση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, σημαντικές εκτάσεις υποβρύχιας ερημοποίησης αλλά και μείωση του πληθυσμού των ρινοδέλφινων καταγράφει στο ανατολικό Αιγαίο ωκεανογραφική έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία με το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του πανεπιστημίου του Κάρντιφ της Ουαλίας.

Οι 65 επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές ειδικευμένοι στην επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας και γεωγραφίας ανίχνευσαν τις δραστικές αλλαγές που έχουν υποστεί οι θαλάσσιοι οικότοποι στο ανατολικό Αιγαίο και προειδοποιούν για την αναγκαιότητα εφαρμογής μέτρων αειφόρου διαχείρισης της αλιείας στην περιοχή.

Οι μελέτες και οι αναλύσεις, που διήρκεσαν μία εβδομάδα, κάλυψαν το ωκεανογραφικό πεδίο μεταξύ Σάμου - Φούρνων - Αγαθονησίου. Με τρία σκάφη και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία (σόναρ, υποβρύχιες κάμερες υψηλής ευκρίνειας) χαρτογραφήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας και των υφάλων ροδοφυκών (τραγάνας). Καταγράφηκαν σημαντικές εκτάσεις από τους παραπάνω οικοτόπους, οι οποίες όμως χαρακτηρίζονταν από εκτεταμένη υποβάθμιση.

Ευθύνες

Την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση -όπως τονίζει το «Αρχιπέλαγος»- έχουν η ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα και η διάβρωση της παράκτιας ζώνης, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και στις δασικές πυρκαγιές.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες καταστροφές στα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ τόνοι χώματος καταλήγουν μέσω της διάβρωσης συχνά στη θάλασσα και καλύπτουν τα λιβάδια μετατρέποντάς τα σε λασπότοπους.

«Η υποβάθμιση είναι εντονότερη στα ρηχά νερά, που είναι και τα πλέον παραγωγικά, αφού εκεί αναπτύσσονται τα νεαρά ψάρια και τα ασπόνδυλα», σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Θοδωρής Τσιμπίδης, προσθέτοντας πως «ακόμη και σε 40 μέτρα βάθος, εντοπίσαμε μεγάλες ζημιές, που πιθανότατα προέρχονται από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία. Εκεί θα χρειαστούν 100 χρόνια ή και περισσότερα για να ανακάμψει το οικοσύστημα, αφού οι φωτοσυνθετικές διαδικασίες σε αυτά τα βάθη είναι πολύ αργές». Σε βάθη μεγαλύτερα των 100 μ. η υποβάθμιση ήταν μικρότερη.

«Η Ποσειδωνία, ενδημικό είδος της Μεσογείου, δημιουργεί πυκνά υποβρύχια λιβάδια, που αποκαλούνται και δάση της θάλασσας. Παράγει τροφή και προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερα από 300 είδη φυκιών και 1.000 είδη ζώων», εξηγεί η υδροβιολόγος και συντονίστρια επιστημονικής έρευνας του «Αρχιπελάγους», Αναστασία Μήλιου.

Στην ανατολική Μεσόγειο εντοπίζονται τα τελευταία εναπομείναντα μεγάλης έκτασης λιβάδια, αφού στη δυτική Μεσόγειο έχουν σε μεγάλο βαθμό συρρικνωθεί. «Τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι σημαντικά όχι μόνο για την αλιεία, αφού στηρίζουν τα παραγωγικά ιχθυοαποθέματα, αλλά και για τον τουρισμό, επειδή αποτρέπουν τη διάβρωση των παραλιών με το βαθύ ρίζωμά τους», τονίζει η κ. Μήλιου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ταυτόχρονα, πως τα παράκτια οικοσυστήματα εμφανίζουν μια πλούσια βιοποικιλότητα, με σημαντικές, ωστόσο, εκτάσεις ερήμωσης και βιολογικής υποβάθμισης, ως αποτέλεσμα της πολυετούς ανθρωπογενούς παρέμβασης. «Η κατάσταση ευτυχώς είναι ακόμα αναστρέψιμη. Αν εφαρμόσουμε στοχευμένα μέτρα διαχείρισης, μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη», σημειώνει η υδροβιολόγος του «Αρχιπελάγους».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, στις τουρκικές ακτές απέναντι από τη Σάμο, λειτουργεί από τη δεκαετία του 60 μια (θαλάσσια και χερσαία) προστατευόμενη περιοχή, που επηρεάζει θετικά και τα δικά μας οικοσυστήματα, ενώ δείχνει πως αν ακολουθήσει και η Ελλάδα αειφορική διαχείριση στην περιοχή μπορεί να πετύχει καλά αποτελέσματα. Η Νομαρχία Σάμου, πάντως, φαίνεται πως... έχει πάρει το μήνυμα και προωθεί στη θαλάσσια περιοχή ευθύνης της ζώνες αειφόρου διαχείρισης με την πόντιση τεχνητών υφάλων πολλαπλασιασμού των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς και υφάλων ανάσχεσης των συρόμενων αλιευτικών εργαλείων.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Μειώνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ρινοδέλφινων

Η ομάδα των Κοινών Δελφινιών του ανατολικού Αιγαίου αποτελεί μία από τις τελευταίες ομάδες του είδους σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, γι αυτό και βρίσκεται υπό τη συνεχή παρακολούθηση του «Αρχιπελάγους». «Είναι μια υγιής ομάδα που δεν έχει δείξει σημάδια μείωσης. Αυτό δεν σημαίνει πως εφησυχάζουμε. Για να μπορέσει να αναπτυχθεί χρειάζονται μέτρα διαχείρισης της αλιείας» τονίζει η κ. Μήλιου.

Ο πληθυσμός των ρινοδέλφινων, από την άλλη, έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. «Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε πως τα ρινοδέλφινα είναι άφθονα στο Αιγαίο. Τώρα διαπιστώνουμε πως οι πληθυσμοί τους μειώνονται. Κι όσο μειώνονται οι ομάδες τους, τόσο θα αυξάνονται οι ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία», σημειώνει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους» Θοδωρής Τσιμπίδης κι εξηγεί: «Οι ομάδες των δελφινιών ακροβολίζονται και κοπαδιάζουν τα ψάρια κυνηγώντας την τροφή τους. Αν δεν υπάρχει πολυπληθής ομάδα σε μια περιοχή, δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία κι έτσι τα δελφίνια -ζώα με ανεπτυγμένη νοημοσύνη- αναπτύσσουν άλλες μεθόδους κυνηγιού. Μια από αυτές είναι να οδηγούν τα ψάρια στα δίχτυα των ψαράδων και να τα τρώνε από εκεί προκαλώντας ταυτόχρονα ζημιές».

ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΛΑΜΙΝΓΚΟ

Εκτεταμένη είναι η υποβάθμιση του υγρότοπου των Αλυκών στη Σάμο. Οι πολυετείς ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (διάνοιξη δρόμων και άλλων έργων) έχουν τροποποιήσει άρδην την υδροδυναμική του νερού, γεγονός που έχει προκαλέσει την πλήρη ερήμωση των Αλυκών για περίπου έξι μήνες τον χρόνο από προστατευόμενα μεταναστευτικά πτηνά, που επέλεγαν την περιοχή ως μεταναστευτική δίοδο και τόπο αναπαραγωγής. Από το 2002 και έπειτα δεν έχει καταγραφεί αναπαραγωγή φοινικόπτερων (φλαμίνγκο) στην περιοχή.


ΕΘΝΟΣ, 12 Οκτωβρίου, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Συνέχεια...

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ;


24 θέματα περιλαμβάνει η σημερινή ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δρυμαλίας Νάξου.

Απ΄ αυτά σαφώς ξεχωρίζει το θέμα της έγκρισης του πρότυπου χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου, μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στην ουσία πρόκειται για μελέτη βιωσιμότητας του Δήμου και δεν υπάγεται στον θεσμοθετημένο και αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού.

Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας και των δυνατοτήτων της περιοχής και μπορεί να αποτελέσει το μπούσουλα για αναπτυξιακές δράσεις και παρεμβάσεις.
Ελπίζουμε να γίνει αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου, πριν αρχίσει να παίρνει τη μορφή πολιτικών για την περιοχή.

Μη ξεχνάμε και ότι οι συνενώσεις των Δήμων είναι προ των θυρών.

Συνέχεια...

Ξεκινά Τρίτη και 13. Να είναι καλοτάξιδο…

Συνέχεια...

Τι μέρα και η σημερινή…


1944: Η Αθήνα απελευθερώνεται από τους Γερμανούς.
1953: ΗΠΑ και Ελλάδα υπογράφουν συμφωνία για το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας.

Συνέχεια...

Συνέλευση του Συλλόγου Κορωνίδας


Είναι ψέμα ότι το κλίμα θύμιζε μαύρες εποχές …ήταν λίγο πιο σκούρο..

Μάθαμε πολλά για όσα έγιναν και ειπώθηκαν στη χθεσινή Συνέλευση του Συλλόγου Κορωνίδας. Αν όλα αυτά αληθεύουν…η εποχή της ιερής εξέτασης θα φαντάζει πιο λαμπερή από το χθεσινό κλίμα…


Τα αληθινά…ψέματα και οι ψεύτικες…αλήθειες


Απέναντι σ αυτά τα φαινόμενα καταλήξαμε ότι μόνο με διάθεση χιούμορ μπορούμε να καταγράψουμε τις αλήθειες και τα ψέματα που ειπώθηκαν.


- Αποδεδειγμένα δεν ήταν συγκέντρωση του κομματικού μηχανισμού του Μπαρδάνη ή της ΝΔ που λένε μερικοί, ήταν του Συλλόγου.
- Είναι μεγάλο ψέμα ότι αδιαφορούν για τα προβλήματα της Νάξου, απλά έχουν πειστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει ό,τι το καλλίτερο για την επίλυσή τους.
- Είναι αλήθεια ότι έχουν αλληλογραφία με τον Μπαρδάνη, που όμως δεν είναι μυστική…απλά την κρατάνε μυστική.
- Είναι ψέμα ότι δεν επιτρέπουν το διάλογο …αρκεί να συμφωνείς μαζί τους…
- Είναι αλήθεια ότι δέχονται και επιζητούν την ενημέρωση, αρκεί να μη θίγονται τα… ιερά και τα όσιά τους.
- Είναι ψέμα ότι σαν πολιτιστικός Σύλλογος δεν πρέπει να ασχολούνται με τα προβλήματα του τόπου. Απλά προτεραιότητα έχουν … τα τζαμπουνοντούμπακα.
- Είναι αλήθεια ότι έκαναν ότι μπορούσαν για τον τόπο, δηλαδή … απολύτως τίποτα.
- Είναι ψέμα ότι τις υψηλού επιπέδου επαφές τις έμαθε … χθες το Συμβούλιο και την αλληλογραφία ίσως δεν την μάθει κανείς ποτέ.
- Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν καμιά συνεργασία με τους φορείς του χωριού… πλην όμως φταίνε…οι φορείς.
- Είναι ψέμα ότι εκεί κυκλοφορούν και πρωτοπαλίκαρα. Απλά χρησιμοποιούν παλιές … αλλά δοκιμασμένες μεθόδους.
- Ναι το είπαν κι αυτό…Η περιφέρεια της Κωμιακής δεν είναι από το Ανέφαμα μέχρι τη Φανερωμένη, αλλά απ’ τα … παραύλακα μέχρι τη Χωστή!
- Είναι ψέμα ότι το κλίμα θύμιζε μαύρες εποχές …ήταν λίγο πιο σκούρο..
Είναι αλήθεια πως η εικόνα που παρουσίασε μια μικρή παρεούλα δεν εκφράζει την Κωμιακή και τον ιστορικό Σύλλογο.

Συνέχεια...

ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ Καρέτα- καρέτα ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία της Πλάκας στην Νάξο!


Η χελώνα ζυγίζει 30 κιλά περίπου και δεν είχε κανένα εξωτερικό τραύμα.
Δεν είχε πεθάνει πολύ ώρα γιατί αιμορραγούσε από το στόμα. Πιθανόν ο θάνατος της προήλθε από κάποιο αντικείμενο που είχε καταπιεί. Στο σημείο έφτασε η αρμόδια υπηρεσία και έχει συλλέξει τα στοιχεία που χρειάζεται.

Από NAXOS-ΜΕΛΑΝΕΣ μυρωδιές από περιβόλια και τρεχούμενα νερά

Συνέχεια...

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα έγινε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κορωνίδας

Το είχαμε ανακοινώσει αλλά μας κάνουν εντύπωση τα όσα ψιθυρίζονται για το τι έγινε. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τα πιστέψω. Επειδή μας φαίνονται τόσο ακραία, θα τα διασταυρώσουμε και αύριο τα σπουδαία.

Συνέχεια...

Ας εκκλησιαστούμε κι εμείς…

Συνέχεια...