Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αιγαιοπελαγίτες μουσικοί λαϊκών οργάνων στην Αθήνα



Μια κυκλαδική τσαμπουνοσύναξη στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν όσοι βρέθηκαν το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη.

Η Νομαρχία Κυκλάδων και τα δύο προαναφερόμενα Μουσεία, οργάνωσαν το συναπάντημα αυτό αντί της αναβληθείσας, λόγω των εκλογών, Παγκυκλαδικής Συνάντησης στα νησιά, Σέριφο και Σίφνου.


Κατά τη διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν οι ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου: « Τα Λαϊκά πνευστά του Αιγαίου», « Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο», «Οι Κουδουνάτοι στην Νάξο».

Μετά την προβολή ακολούθησε γλέντι με τσαμπουνες τουμπιά, βιολιά λαούτα και ζουράδες στους αίθριους χώρους των δύο μουσείων το οποίο συνεχίστηκε και αργότερα στη Βαρβάκειο Αγορά.


Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνάντησης αυτής ήταν η τσαμπουνοπατινάδα που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από το Μουσείο Λαικών Οργάνων με προορισμό το Μοναστηράκι. Ιδιαίτερα συγκινημένο το πλήθος που συμμετείχε, έκπληκτοι οι τουρίστες που φωτογράφιζαν τους τσαμπουνιέρηδες και ο κόσμος που χόρευε στο δρόμο ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εικόνες.


Οι οργανοπαίχτες που συμμετείχαν σε αυτό το νησιώτικο πανηγύρι ήταν: Φρ.Τζιωτάκης, Αντ.Ζουλός, Κ.Ρεφενές, Σ.Κεφαλά, Β.Κορρές, Ν.Τσαντάνης, Δ.Παούρης, Φλ.Κρητικός, Κ.Παπαχριστοδούλου. Κ.Δαρδανός, Δ.Χούλης, Αδέρφια Τριανταφυλλάκη, Αιμ.Λαγκώνης Θ.Στάθης, Δ.Χατζηπέτρος, Μ.Κουνάνης καθώς και οι μικροί Αννα και Στέφανος Χωριανόπουλος και ο Φίλιππος Πλατανιώτης, από τα νησιά Άνδρος, Ικαρία, Κέα, Κάλυμνο, Μύκονο, Σέριφο, Σίφνο, Σάμο, Πάρο, Νάξο.


Ένα πάντρεμα της εμπειρίας των παλαιότερων με τη δίψα των νεότερων μουσικών από τα νησιά ήταν το διήμερο αυτό. Στο τέλος του διημέρου όλοι ήταν υπερευχαριστημένοι προσμένοντας την επόμενη συνάντηση.

Ευχόμεθα ολόψυχα οι νέοι τσαμπουνιέρηδες των νησιών, να δώσουν ενεργό παρόν στην επόμενη συνάντηση λαικών πνευστών και οργάνων, όπου και αν αυτή γίνει.


Ιωσήφ Πέρρος ( Συριγός)- Εφημερίδα : «Θηραικά Νέα»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ορθή επανάληψη κειμένου

Αιγαιοπελαγίτες μουσικοί λαϊκών οργάνων στην Αθήνα

Μια κυκλαδική τσαμπουνοσύναξη στην Αθήνα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν όσοι βρέθηκαν το διήμερο 10 και 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη. Η Νομαρχία Κυκλάδων και τα δύο προαναφερόμενα Μουσεία, οργάνωσαν το συναπάντημα αυτό αντί της αναβληθείσας, λόγω των εκλογών, Παγκυκλαδικής Συνάντησης στα νησιά Κέα και Σέριφο.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου προβλήθηκαν οι ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου: «Τα Λαϊκά Πνευστά του Αιγαίου», «Χοιροσφάγια της Μυκόνου», «Η τσαμπούνα στην Άνδρο», «Οι Κουδουνάτοι στην Νάξο».
Μετά την προβολή ακολούθησε γλέντι με τσαμπούνες, τουμπιά, βιολιά, λαούτα και ζουράδες στους αίθριους χώρους των δύο μουσείων, το οποίο συνεχίστηκε και αργότερα στη Βαρβάκειο Αγορά.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συνάντησης αυτής ήταν η τσαμπουνοπατινάδα που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων με προορισμό το Μοναστηράκι. Ιδιαίτερα συγκινημένο το πλήθος που συμμετείχε, έκπληκτοι οι τουρίστες που φωτογράφιζαν τους τσαμπουνιέρηδες και ο κόσμος που χόρευε στο δρόμο, ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές εικόνες.
Ανάμεσα στους οργανοπαίχτες που συμμετείχαν σε αυτό το νησιώτικο πανηγύρι ήταν οι Φρ. Τζιωτάκης, Ι. Πρίντεζης, Αντ. Ζουλός, Θοδ. Λιβάνιος, Γ. Ρεφενές, Σ. Κεφάλα, Β. Κορρές, Ν. Τσαντάνης, Δ. Παούρης, Φλ. Κρητικός, Μ. Αλιμπέρτης, Κ. Παπαχριστοδούλου, Κ. Δαρδανός, Μαν. Χούλλης, Αδέρφια Τριανταφυλλάκη, Ν. Μανδαράκας, Αιμ. Λαγκώνης Θ. Στάθης, Δ. Χατζηπέτρος, Μ. Κουνάνης, καθώς και οι μικροί Άννα και Στέφανος Χωριανόπουλος και ο Φίλιππος Πλατανιώτης, από τα νησιά Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σάμο, Ικαρία και Κάλυμνο.
Ένα πάντρεμα της εμπειρίας των παλαιότερων με τη δίψα των νεότερων μουσικών από τα νησιά, ήταν το διήμερο αυτό. Στο τέλος του διημέρου όλοι ήταν υπερευχαριστημένοι, προσμένοντας την επόμενη συνάντηση.
Ευχόμεθα ολόψυχα οι νέοι τσαμπουνιέρηδες των νησιών, να δώσουν ενεργό παρόν στην επόμενη συνάντηση λαικών πνευστών οργάνων, όπου και αν αυτή γίνει.

Ιωσήφ Πέρρος ( Συριγός)- Εφημερίδα : «Θηραικά Νέα»