Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Οι εθνικές επέτειοι δεν έχουν μόνο ιστορική αξία


Τα Γερμανικά βερεσέδια πότε θα πληρωθούν;

Στη χθεσινή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσιεύτηκε επιστολή αναγνώστη για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλονται στη χώρα μας, ενώ έχουν δοθεί σε άλλες χώρες.


Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ενδοτικές σε αυτό το θέμα κι αφέθηκε μια Επιτροπή Διεκδίκησης, με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, να κάνει εδώ και χρόνια ένα δοκινχωτικό(;) αγώνα.

Η ακόλουθη επιστολή προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογράφεται από τον Ιγνάτιο Αξιώτη( πρόκειται μάλλον περί ψευδωνύμου):


Κύριε διευθυντά


Με αφορμή την 65η Επέτειο της Απελευθέρωσης των Αθηνών έπειτα από 3,5 έτη γερμανοϊταλικής Κατοχής σας υπενθυμίζω τα παρακάτω:

1. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής εξοντώθηκαν 1.100.000 Ελληνες από διάφορες αιτίες (σφαγές, εκτελέσεις, πείνα, υπογεννητικότητα). Ο πληθυσμός της Ελλάδος το 1944 ήταν μικρότερος κατά 1.100.000.

2. Κατέστρεψαν τις υποδομές της χώρας (οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο, διώρυγα Κορίνθου), πυρπόλησαν 1.700 οικισμούς (240.000 σπίτια), καταλήστευσαν τη ζωική και φυτική παραγωγή. Η διάσκεψη των νικητριών χωρών (Παρίσι 1946) ενέκρινε για την Ελλάδα 7,1 δισ. δολ. Αμερικής, αγοραστικής αξίας 1938.

3. Οφείλουν την εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου 3,5 δισ. δολ. Με το ελάχιστο επιτόκιο 3%, η οφειλή αυτή το 1991 (Αγγελόπουλος) έφθανε τα 13 δισ. δολ.

4. Στο ποσό των 27.000.000 χρυσών λιρών ανέρχεται η ζημιά από τον υπερπληθωρισμό που δημιούργησε λόγω της ληστείας των τροφίμων και της κυκλοφορίας γερμανικών μάρκων ανύπαρκτης τράπεζας επί 4 μήνες. Τα ασφαλιστικά Ταμεία μόνον, έχασαν 6 δισ. δραχμές αγοραστικής αξίας 1938 (Μίρκος), όπως και οι αξιολύπητοι μικροταμιευτές και επενδυτές. Εκτιμήσεις αναφέρουν το συνολικό ποσό σε 100 δισ. ευρώ.

5. Αρχαιολογικούς θησαυρούς από μουσεία και λαθρανασκαφές. Μας αφαίρεσαν το ΑΕΠ 35 ετών (Δοξιάδης).

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΥΠΕΞ έχουν πλήρη στοιχεία των οφειλών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πότε θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να δικαιώσουν τους νεκρούς των;

Ιγνάτιος Αξιώτης - Αγ. Παρασκευή

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντικό και χρονικά επίκαιρο το θέμα που σήμερα αναδεικνύετε.
Θα μου επιτρέψετε, όχι να σας ερμηνεύσω, αλλά να συμφωνήσω μαζί σας, συνδέοντας το θέμα με τη χτεσινή σας ανάρτηση "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα: Ημέρα 7η"
Συγκεκριμένα γράψατε: «Βέβαια όταν έχεις δώσει σε Γερμανούς τον ΟΤΕ, το αεροδρόμιο, τα ναυπηγεία, όταν ζεις στη χώρα της Siemens, ξέρεις ότι η έννοια της απελευθέρωσης είναι υποκειμενική.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα:
Μήπως τελικά οι Γερμανοί δεν έφυγαν ποτέ και τσάμπα παρελάσεις κάνουμε…
Μήπως πρέπει να γίνουμε Γερμανικό “καντόνι” για να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες;

Στο κλίμα της ελπίδας που έχει δημιουργηθεί, πιστεύω ότι επειδή «Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ενδοτικές σε αυτό το θέμα κι αφέθηκε μια Επιτροπή Διεκδίκησης, με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο, να κάνει εδώ και χρόνια ένα δοκινχωτικό(;) αγώνα.» ήρθε η ώρα να δρομολογηθεί και να λυθεί οριστικά το χρόνιο αυτό πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

"Η ελπίδα, οδηγεί στη μετάνοια και τη σωτηρία".
Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι βέβαιος αλλά νομίζω ότι η προθεσμία για απαίτηση αποζημιώσεων από τη Γερμανία έκλεισε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τότε είχε αναδειχθεί πάλι το θέμα για να μη χαθεί η ευκαιρία και τυπικά αλλά ο Μητσοτάκης το έκλεισε. Όποιος έχει κρατήσει στοιχεία ας μας τα θυμήσει

Ανώνυμος είπε...

Να μας απαντήσει ο δεύτερος σχολιαστής παρακαλώ.
Να σπεύσουμε να ζητήσουμε συγνώμη και να επανέλθουμε στη Ν.Δ. ή θα πάθουμε για να μάθουμε και μετά θα σωθούμε;

Ανώνυμος είπε...

Θα σας εξηγήσω εγώ γιατί δεν έχουμε πάρει ευρώ από γερμανικές αποζημιώσεις.
Είστε ραγιάδες τσανακογλείφτες τον ποιο προδοτικών πολιτικών κομμάτων που έχουν περάσει ποτέ από την ιστορία, θέλετε και αποζημίωση ρε γκιαούρηδες?

Ανώνυμος είπε...

Για τον/την 12:32

Δεν υπάρχουν προθεσμίες. Έχουν βγει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν την Ελλάδα και μάλιστα και από ξένα δικαστήρια αλλά δεν εκτελούνται γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν έχουν τα guts οι κυβερνήσεις μας να τα βάλουν με το γίγαντα με τα πήλινα πόδια τη Γερμανία, όπως είπε κάποτε ο μεσιέ Πάγκαλος, άσχετα αν το μάζεψε στη συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

12-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1994 η Μάχη και η απελευθέρωση της Νάξου απ' τους Γερμανούς κατακτητές.
13-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 η αποτίναξη του ζυγού της φεουδαρχίας από τους Μελανίτες κολλήγους.
15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944 μια ομάδα τύπου Ζωνιανών από Απεραθίτες ζωοκλεέφτες εισέβαλαν στα Καλαμίτσια και τα κατέλαβαν για να διεκδικήσουν λύτρα απ' τους Φράγκους ιδιοκτήτες τους που κείνες τις μέρες τους ειχαν διώξει με το έτσι θέλω οι Μελανίτες. Οι Απεραθίτες ζωοκλέφτες συνελήφθησαν απ' τους Μελανίτες με τη βοήθεια και ιερολοχιτών που έφθσαν επί τόπου, μετφε΄ρθηκαν στο χωριό των Αγίων Αποστόλων, όπου διαπομπεύθηκαν και αφού τους πήραν τα όπλα τους άφησαν να φύγουν ταπεινωμένοι και διασυρμένοι στο χωριό τους. Ήταν ίσως οι ίδιοι που τα είχαν καταλάβει και το 1930 με εντολή του εκπροσώπου του Πάπα ενός Ιησουίτη καλογέρου, ο οποίος τους ανέθεσε τη δουλειά έναντι 50.000 δραχμών και δυο χρόνια είσπραξης της σοδειάς από τα κτηματα, τα λιοτρίβια κ.λπ.
Τέσσερα γεγονότα μέσα σε τέσσερις μέρες με τόσο αντιφατικά χαρακτηριστικά.
1. Η πολιορκία των Γερμανών και η απελευθέρωση.
2) ο βομβαρδισμός του κάστρου με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσε.
3)το άγριο πλιάτσικο από τους ντόπιους που ακολούθησε. Πραγματική λεηλασία.
4) η αγροτική επανάσταση των Μελανιτών στου Ντεμαρί και η κατάληψη των κτημάτων. Τότε ξεκίνησαν και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των κτημάτων των καθολικών οργανώσεων στη Νάξο.

Ανώνυμος είπε...

Συμπλήρωση:
Η κατάληψη στα Καλαμίτσια στις 15 Οκτωβρίου 1944 έγινε μετά την κατάληψη του κτήματος Ντεμαρί από τους Μελανίτες. Σκοπός των Απεραθιτών ήταν να βάλουν χέρι στο κτίριο των Καλαμιτσιών και στα γύρω περιβόλια. Μια ενέργεια μαφιόζικη τύπου Ζωνιανών. Στην ομάδα των Αποεραθιτών ήταν και ο γνωστός Αντρίκος με το παρατσούκλι "φονιάς" απ' το Κουταοχεράδο (είχε κάνει ένα φόνο).

Ανώνυμος είπε...

Πάντως και την απαλλοτρίωση των κτημάτων ΑΠΕΡΑΘΙΤΗΣ την έκανε, ο αείμνηστος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ.
Γιατί δεν το αναφέρεις κύριε ιστοριοδίφη μου;
Όπως ΑΠΕΡΑΘΙΤΗΣ είναι και ο Δον Κιχώτης ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, που του αφιερώνω το ποίημα του Ουράνη:΅

"Ώ ποιητή! στο διάβα σου παρόμοια οι κοινοί
ανθρώποι χασκαρίζουνε. Άσε τους να γελάνε:
οι Δον Κιχώτες πάν μπροστά - κι οι Σάντσοι ακολουθάνε"

Ανώνυμος είπε...

Δεν τα ξερεις καλά τα πράγματα, η απαλλοτρίωση των καθολικών τσιφλικιών μόλις πριν 5-6 χρόνια ολοκληρώθηκε. Και εν πάση περιπτώσει τι συγκρίνεις τα ασύγκριτα;
Τι δουλειά έχουν οι συμμορίες των ζωοκλεφτών που έδρασαν στα Καλαμίτσια το 1930 και το 1944 με τον Πρωτοπαπαδάκη καιτον Γλέζο;

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε, τα ξέρω αρκετά καλά. Το παραδέχεσαι κι εσύ άλλωστε όταν αναφέρεις το πότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία, παραλείποντας το πότε ξεκίνησε.
Χειρότερη όμως από την άγνοια είναι η απόκρυψη της αλήθειας, εκ μέρους του γνώστη, για ιδιοτελείς σκοπούς.

ΥΓ Το κοινό είναι η απεραθίτικη καταγωγή τους

Ανώνυμος είπε...

Λες να χρειάστηκαν 60 τόσα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης; φίλτατε τα κτήματα τα πήραν με την μικρή αγροτική εςπανάστασή τους οι δουλοπάροικοι των Μελάνων στις 13 Οκτωβρίου 1944, με τον πάνδημο ξεσηκωμό τους και την συμβολική κατάληψη του κτήματος Ντεμαρί και εκεί γύρω απ' το κτήμα Ντεμαρί, συγκεντρωμένοι όλοι με τις σημαίες και τις εκρήξεις από τις χειροβοβίδες αποφάσισαν ότι "από τούτη τη στιγμή σταματάμε να δίνουμε κεφαλικό φόρο στους Φράγκους ιδιοκτήτες, από σήμερα παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση και τότε ξεκίνησαν με υπομνήματα στο Νομάρχη και την κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας να ζητούν την νομική ακτοχύρωση της επανάστασής τους. Και επειδή κάποιοι είπαν ότι δήθεν το ΕΑΜ Νάξου οργάνωσε αυτή την εξέγερση και τον αναδασμό, οι Μελανίτες που πρωτοστάτησαν σ' εκείνα τα γεγονότα είνια απόλυτοι και ξεκάθαροι. Κανένας δεν μας οργάνωσε, κανένας δεν μαε ξεσήκωσε. Το κάναμε μόνοι μας όλοι μαζί,με επι κεφαλής τον δάσκαλο Ιω. Κορρέ, τον Πρόεδρο Φρ. Ανευλαβή και τον Δημ. Κατσώνη.

Ανώνυμος είπε...

(Υποθέτοντας πως ο ανώνυμος των 10.56 είναι ο ίδιος με των 9.02). Eσύ λές πως πήρε 60 χρόνια (απο το 1944 μέχρι πριν πέντε,έξη χρόνια, ήτοι το 2004). Όποιος και να είσαι πάντως, ευχαριστώ για τα Απλά Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας. Πάντα απολάμβανα τους "λόγιους" της επαρχίας. Αν προσθέσεις και λίγη γερασμένη επαναστατικότητα το μείγμα γίνεται πραγματικά απολαυστικό.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ δηλαδή στις Μέλανες.
Όχι σπαγγέτι γουέστερν, αλλά ΚΟΚΟΡΙ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ, προς τιμήν της τοπικής σπεσιαλιτέ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τον σεβασμό που δείχνεις στους αγώνες των απλών ανθρώπων που άζησαν χρόνια στο πετσί τους τη φτώχεια και την καταπίεση των Φράγκων χωραϊτών. Να πας να μιλήσεις με τους πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνων μερικοί απ' τους οποίους ζουν ακόμη.
Ρώτησε και τον φίλο σου τον "ιστορικό" της Αντίστασης στη Νάξο να σου πει την ιστορία των Καλαμιτσιών. Κάτι παραπάνω ξέρει αυτός από ....αντίσταση.
Η θεωρία του είναι ότι την αντίσταση στη Νάξο την έκαναν οι Απεραθίτες και ότι η κατάληψη των Καλαμιτσιών το 1930 για λογαριασμό του...Πάπα και με πληρωμή για τη δουλειά, ήταν "επαναστατική πράξη". Θα σου πει επίσης ότι την κατάληψη των Καλαμιτσιών το 1944 την έκανε το...ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ Νάξου για να μοιράσει τα κτήματα του Σωματείου και της καθολικής εκκλησίας στους ακτήμονες.
Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε ....Περιοδικό.....Απεράθου!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Εσείς ανώνυμε των 5.11 πμ, έχετε αϋπνίες να υποθέσω;
ΔΕΝ γνωρίζω τον ιστορικό στον οποίο αναφέρεστε, και δεν τυγχάνω αναγνώστης του εντύπου στο οποίο με παραπέμπετε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ
Με χαρά όμως περιμένω τις διευκρινήσεις σας έτσι ώστε να κατατοπιστώ κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Οιπρωινές ώρες είναι οι πιο καλές για διάβασμα.
Δυστυχώς το σημαντικό αυτό γεγον΄ς των Μελάνων ελάχιστα έχει μελετηθεί και γι αυτό είναι άγνωστο στους πολλούς.
Αρκετά έχουν γραφεί στην εφημερίδα "Μελανίτικες ώρες" από τον Αργύρη Ανευλαβή και στην εφημερίδα "Η Μάσκα" από τον φιλόλογο Νίκο Λεβογιάννη.
Απο εκεί γνωρίζω και εγώ την ιστορία αυτή.
Περιμένω τις ερωτήσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις μήπως είσαστε εκτός θέματος? Πως από τις γεμανικές αποζημιώσεις πήγατε στα Καλαμ'ιτσια? Αφορμή η επέτειος απελευθέρωσης της Νάξου από τους Γερμανούς, αλλά τι δουλειά έχουν τα γεγονότα τότε (με τους Φράγκους πριν, με τους Μελανίτες και τους Απεραθίτες) με το θέμα που θίγουν οι διαχειριστές.
Όλα βέβαια άμα θέλει καμείς μπορεί να τα συνδυάσει και να τα κάνει Μακεδονική σαλάτα. Ειδικά άμα το μυαλό του είναι χειρότερο από το Λαβύρινθο. Γάμησέ τα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Φιλόλογος Ν.Λεβογιάννης είναι ο τ. βουλευτής?

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω ποιος είναι.

Ανώνυμος είπε...

Τα γεγονότα της Χώρας και των Μελάνων του 1944 έχουν άμεση σχέση και συνδέονται με την απελευθέρωση και τα δυο.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχισε σε παρακαλώ

Ανώνυμος είπε...

Τι δουλειά έχουν με τις γερμανικές αποζημιώσεις, θα μας τρελάνεις?

Ανώνυμος είπε...

γίνεται αναφορά και στην εθνική επέτειο και με αφορμή την απελευθέρωση της Νάξου στις 15 Οκτωβρίου 1944.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιγνάτιος Αξιώτης είναι υπαρκτό έπώνυμο και όχι ψευδώνυμο. Μάλιστα είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων στη χώρα μας.