Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Κρίση και αναπάντητα ερωτήματα


Ευτυχώς δεν είμαι οικονομολόγος ή αναλυτής, ξέρετε αυτοί μοιάζουν με τους σεισμολόγους που εκ των υστέρων παριστάνουν τους ειδικούς αλλά παρ όλα αυτά θα τολμήσω να διατυπώσω απαντήσεις στα ερωτήματα που όλοι μας έχουμε, κάνοντας μια αξιολόγηση και φιλτράρισμα των τρομολαγνικών σεναρίων που διαβάζουμε και ακούμε.


Το επιχειρώ αυτό, με όλο το ρίσκο ενός μη ειδικού αλλά με όσο προβληματισμό και κρίση διαθέτω, για τον απλό λόγο ότι κανένας πολιτικός ή επιστημονικός φορέας δεν μας ενημερώνει υπεύθυνα για τις συνέπειες της μιας ή της άλλης επιλογής। Ας δούμε λοιπόν μερικά ερωτήματα.

1- Θα υπάρξει χρεοκοπία;

Εάν τηρηθούν οι όροι του μνημονίου σίγουρα όχι για την επόμενη 3ετία. Για το μετά θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο η οικονομία και γενικά όλη η λειτουργία του κράτους έχει αλλάξει και είναι πλέον παραγωγική ή έστω και ελλειμματική μέχρι 3%.


2- Εάν ενδιάμεσα υπάρξει απόκλιση από το πρόγραμμα;

Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο από τα 110 δις δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά θα δοθεί απευθείας στους δανειστές μας, δηλαδή στις τράπεζες, Ελληνικές και ξένες, που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα και φυσικά με την τρέχουσα τότε χρηματιστηριακή τους αξία.

3- Και τότε τι θα γίνει, είναι καλό ή κακό για την Ελλάδα;

Εάν φτάσουμε σ αυτό το σημείο θα είναι τραγικό για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους. Η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένη να μηδενίσει τα ελλείμματά της, δηλαδή να δαπανά όσα εισπράττει, γιατί απλά δεν θάχει άλλες εισροές.

Και επειδή οι δαπάνες μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των εσόδων καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Αυτό θα σημαίνει ότι το δημόσιο δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμα παραπέρα δεν μπορούμε να συζητούμε για εισαγωγές πρώτων υλών, ελλείψει συναλλάγματος, με συνέπεια το κλείσιμο επιχειρήσεων και φυσικά τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Στην περίπτωση αυτή μόνο οι μεγαλοκαταθέτες και τα ξένα μονοπώλια θα ωφεληθούν γιατί θα είναι οι μόνοι που θα έχουν συναλλαγματικά αποθέματα ( ας το κρατήσουμε αυτό εμείς οι αριστεροί ).

4- Πολλοί λένε σηκώνουν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βλακεία. Κατ αρχάς οι τράπεζες του εξωτερικού εγγυώνται τις καταθέσεις πέντε φορές κάτω απ΄ότι οι Ελληνικές και επί πλέον αρκετές είναι παραφορτωμένες και με τα λεγόμενα τοξικά επενδυτικά προϊόντα.

Άλλωστε μέχρι σήμερα δεν κατέρρευσαν Ελληνικές τράπεζες αλλά ξένες και μάλιστα κολοσσοί!!!

Χώρια που όταν εμείς οι ίδιοι αποδυναμώνουμε τη ρευστότητα των τραπεζών είναι σαν να κόβουμε το κλαρί που πατάμε.


Επιχείρησα έως και αυθαίρετες απαντήσεις που απασχολούν τον κάθε πολίτη, πάνω στο υπάρχον πλαίσιο της τρόικας και όχι σε εναλλακτικές επιλογές που προτείνονται από διάφορες πλευρές.

Ας βγουν έστω και την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί να μας πουν αλήθειες και τις πραγματικές συνέπειες της κάθε επιλογής. Αν δε το κάνουν αυτό υπάρχει περίπτωση να παλεύουμε για τα δίκια μας και στην ουσία να υπηρετούμε τα ξένα μονοπώλια.

Ζητώ συγγνώμη για την αυθαιρεσία μου αλλά δεν πάει άλλο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tο «πείραμα» στην Ελλάδα απέδειξε ότι ο καταναλωτισμός σε συνδυασμό με τον κρατισμό και την τηλεβόραση, παράγει ένα ιδιαίτερο είδος πολίτη, ικανού να υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα αυτού που κατασκευάζει την γλώσσα της σκέψης του.

Ανώνυμος είπε...

Η ΦΩΤΟ τα λέει όλα.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα το Γιωργάκη έφαγε το πρώτο δημόσιο ΟΥ ΟΥ ΟΥΥΥΥΥΥΥ
(στη συναυλία στο Ηρώδειο)

Ακολουθούν και οι λοιποί υποτελείς - εξαπτέρυγα

Αλήθεια το Μαγκυ που είναι ?

Μαλβίνα