Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Φτάσαμε στο σημείο να … «απολαμβάνουμε» την εικόνα…

Δυστυχώς ξεχνάμε εύκολα …

… και μετά από αυτή την προσωπική εμπειρία,
δεν ελπίζω σε πολλά πράγματα..

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΛΗ μεγέθους 8,8 Ρίχτερ, παρά την εμπειρία που έχουμε, ακόμα και για μας είναι κάτι ασύλληπτο.

Το μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού που έχει μετρηθεί έως σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα είναι 9,5. Για να γίνει κατανοητή η αντιστοιχία των εννοιών μέγεθος - ενέργεια που εκλύεται από ένα σεισμό αρκεί να αναφερ¬θεί ότι για μεγάλους σεισμούς (μέγεθος 8,7 - 8,9) η ενέρ¬γεια που εκλύεται είναι περίπου 900 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της βόμβας στη Χιροσίμα.

Ο μεγαλύτερος ίσως ελληνικός σεισμός (Μ=8,3) έπληξε την Κρήτη, έγινε στις 21 lουλίου του 365μ.Χ. και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περιοχές της Μεσογείου (Κρήτη, Πελοπόννησο, Αίγυπτο, Σικελία, Δαλματικές ακτές). Το συχνότερα παρατηρούμενο μέγιστο μέγεθος σεισμού -ετησίως- στη χώρα μας είναι το 6,3.

Δείτε το video του σεισμού από το BBC, ΕΔΩ

Μάθετε τα αρκούντως απαραίτητα ΕΔΩ

Συνέχεια...

τώρα προέχει η ασφάλεια των εργαζομένων…


Αξιότιμοι κύριοι
πολιτικοί, τεχνικοί και διοικητικοί προϊστάμενοι της επιχείρησης «αποκατάσταση».

Η κατολίσθηση στη θέση «Πρίνους» στο δρόμο Κωμιακής – Απόλλωνα, ΔΕΝ είναι μια συνηθισμένη φυσική καταστροφή.

Είναι αποτέλεσμα ανευθυνότητας και κακοτεχνίας.

Για το λόγο αυτό και για πολλούς άλλους,
ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

Μάθαμε όμως ότι σύντομα ( ίσως και τη Δευτέρα ), θα αρχίσουν οι εργασίες «αποκατάστασης της ζημιάς».

Οφείλουμε λοιπόν να σας θυμίσουμε, όχι βέβαια τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν πρέπει να πέσει ούτε μια φτυαριά μπάζα στο ρυάκα, γιατί όταν «βιάζεται» η φύση, ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ… ,
και ότι κάθε τόσο «ο ποταμός παίρνει ότι του ανήκει…» άλλά δύο ακόμα σημαντικά...

ΔΕΝ μας ενδιαφέρει «να ανοίξει ο δρόμος».
Μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση να είναι οριστική και να παρέχει πλήρη ασφάλεια.

Για το λόγο αυτό, όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ να γίνει παραλαβή του έργου με σφραγίδες και υπογραφές, που θα εγγυώνται την ασφάλεια των διερχομένων.

Και το σπουδαιότερο.

Επειδή η «πίεση» και το «πολιτικό κόστος» είναι κακοί σύμβουλοι, αν δεν έχετε δει ότι το βουνό κυριολεκτικά «κρέμεται», σας το λέμε εμείς.
Μια γερή βροχή, ένας έντονος κραδασμός και «θα έρθουν τα πάνω… κάτω»!

Προέχει λοιπόν η ασφάλεια των εργαζομένων που θα πάρουν μέρος στην «επιχείρηση αποκατάστασης».

Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜ. ΠΡΕΒΕΝΙΟΥ

Συνέχεια...

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΟΧΙ στις "πληρωμένες" μελέτες...

Φίλοι Α- ΝΑΞΙΟΙ,

Παρακολούθησα το πρωί τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης στην κ. Ρούλα Μπράουν.

Θα σταθώ σε ένα σημείο που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Στο σημείο της συζήτησης για τα νέα δεδομένα σχετικά με το λιμάνι της Νάξου μετά την παρέμβαση του κ. Ανωμερίτη, ο κ. Δήμαρχος είπε ότι θα προτείνει οι νέες μελέτες να αφορούν το νέο μεγάλο Μητροπολιτικό λιμάνι του νησιού και βασικά τους τομείς ΠΟΥ θα γίνει και ΠΩΣ θα γίνει.

Αυτή η συνιστώσα είπε ο κ. Δήμαρχος πρέπει να ανατεθεί σε Μελετητικό Γραφείο.

Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο.
Με αφορμή την άποψη του κ. Δημάρχου, επαναφέρω το ξεχασμένο από πολλούς, αλλά πρωτεύον θέμα του ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ όλης της Νάξου και τον καθορισμό ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ, που είναι προαπαιτούμενα για να μην οδηγηθούμε σε τετελεσμένες καταστάσεις, ανισόρροπες και ανιστόρητες λύσεις, χωρίς κοινωνική συναίνεση και αποδοχή και εν τέλει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού μας.

Με εκτίμηση
…………………

Blog:και επαυξάνουμε!

Συνέχεια...

Πάει και ο κουτσοφλέβαρος…


*** καταστροφικό χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» ο Μανώλης Γλέζος και υποστηρίζει τη διοικητική αυτονομία της Απειράνθου…
*** οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» της Νάξου στηρίζουν τις ελπίδες τους στον Μανώλη Μανωλά για το νέο τομέα της ευθύνης του, γιατί – όπως λένε – έχει δείξει συνέπεια, αγωνιστικότητα, ικανότητα και αποτελεσματικότητα …
*** αν αποφάσιζε – λένε - να κατέβει για Δήμαρχος Νάξου η κόρη του Χωματά, θα άλλαζε πολύ το πολιτικό τοπίο στο νησί…
*** τουλάχιστον – λέμε - κι εμείς, αποκλείστηκε ο βάζελος στο basket. Κάτι είναι κι αυτό …

Συνέχεια...

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Είπαν ΟΧΙ και οι ... Γερμανοί !

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε χθες τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία οφείλει ακόμη στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση.

«Μια συζήτηση για το παρελθόν δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή ελληνική κρίση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος….

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Ρήγας σήμερα το πρωί στον «Μεσόγειος»

-Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε σημαία και στόχο μας τις Γερμανικές αποζημιώσεις…

Μανώλης Γλέζος χτες:

- Μου κάνει εντύπωση γιατί κοιμούνται οι Κορωνιδιάτες και δεν διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν, αφού την κατοχή πέθανε από πείνα πάνω από το 50% του πληθυσμού του χωριού…

Συνέχεια...

Ξεκίνησε νωρίς … από τις σπηλαιώσεις (!) του λιμανιού της Νάξου η σφαγή …

Στην αρχή χαρακτήρισαν την κατάσταση σαν
«απλή ασυνεννοησία»,
σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε
ότι βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο πολιτικών φατριών…


Το… story

Έγινε αποδεκτό το αίτημα του Προέδρου ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη προς το Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων για σύνταξη καινούργιων μελετών για τα λιμάνια της Νάξου και Άνδρου.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Ανωμερίτη είναι απαραίτητη η σύνταξη καινούργιων μελετών για την μελλοντική ένταξη των έργων στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠ οι εταιρείες που ανέλαβαν υπηρεσίες στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των λιμένων, στο πλαίσιο υλοποίησης του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν την υποχρέωση, χωρίς την πρόσθετη αμοιβή, για την σύνταξη μελετών για πέντε λιμενικά έργα στην χώρα.

Δύο από τα παραπάνω πέντε θα είναι τα λιμάνια Νάξου και Άνδρου, όπου και αναμένεται να μπουν σε ξεκίνημα νέου δρόμου, προκειμένου να υλοποιηθούν μελλοντικά.

Παναγιώτης Ρήγας στον «Μεσόγειος»:

- Είναι θέμα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, όμως… αλλά… δεν… θα…

Νίκος Μαράκης:

- Ήδη υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη για την επέκταση του λιμανιού κι αν ξεκινήσει από μηδενική βάση η διαδικασία θα είναι καταστροφή για το νησί… Την ερχόμενη βδομάδα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και υπηρεσιακούς παράγοντες θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον κ. Αμωμερίτη.
Θα προτείνουμε να διατεθούν τα λεφτά ώστε η μελέτη να ασχοληθεί με τη χωροθέτηση του νέου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ λιμανιού της Νάξου…


Γιώργος Ανωμερίτης στο «ΒΗΜΑ της Νάξου»:

- Όπως είναι γνωστό για να ενταχθεί ή δανειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ένα λιμενικό έργο, πέρα από τις τεχνικές μελέτες, απαιτείται η σύνταξη ειδικής μελέτης από τον Σύμβουλο επιλογής της ΕΤΕΠ και του ΥΠΟΙΑΝ.
Πριν από ένα μήνα μου παραδόθηκαν οι μελέτες για 42 λιμάνια, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει στον Σύμβουλο, μεταξύ των οποίων δεν υπήρχε το λιμάνι της Νάξου.

Αυτό θα σήμαινε ότι μέχρι το 2020 κανένα λιμενικό έργο δεν θα μπορούσε να γίνει στη Νάξο.(!!!)- τα θαυμαστικά... δικά μας

Εγώ δεν παρεμβαίνω στο ουσιαστικό τμήμα του έργου (τεχνικά, χρονοπρογραμματικά κ.λ.π.). Εμένα με ενδιαφέρει να διασφαλισθούν πόροι για τις όποιες επιλογές, ώστε όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων, η Νάξος να μη βρεθεί εκτός εθνικού λιμενικού συστήματος.

Είναι αυτονόητο ότι η ανατεθείσα μελέτη μπορεί να υποδείξει διαφορετικό χώρο για εμπορικό λιμένα ή ακόμη να ασχοληθεί και με τα λοιπά λιμενικά έργα του Λιμενικού Ταμείου π.χ. για την Αμοργό ή τη Σχοινούσα».


Επειδή οι μνήμες από τις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές είναι νωπές, ομοίως και οι… ομαδοποιήσεις, κάτι μας λέει ότι από τις σπηλαιώσεις του ετοιμόρροπου προβλήτα, αναδύεται ο πράσινος ανταγωνιστής του κ. Μαράκη…


Συνέχεια...

Πότε επιτέλους;

Στη συνέχεια του διαλόγου που ζήτησε ο Δήμαρχος Ι. Μπαρδάνης και αφού πέρασε 10 ήμερο (13 Φεβρ. 10:00 ), χωρίς να έχει απαντήσει στην ερώτηση μου, υποβάλλω την επόμενη επίκαιρη ερώτηση μου.

Στο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006), άρθρο 159 ¨Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού¨, αναφέρονται:

Παράγραφος 1. Η δημαρχιακή επιτροπή συντάσσει το σχέδιο του προϋπολογισμού και το υποβάλλει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση έως το τέλος Οκτωβρίου κάθε έτους.

Παράγραφος 2. Αν το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν υποβληθεί και δεν συγκληθεί το Δ.Σ. μέχρι τέλος Νοεμβρίου, συνέρχεται αυτοδίκαια τη πρώτη Κυριακή Δεκεμβρίου.

Παράγραφος 3. Αν και πάλι το Δ.Σ. δεν συνέλθει μέχρι τότε, συνέρχεται αυτοδίκαια τη δεύτερη Κυριακή Δεκεμβρίου.

Παράγραφος 4. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τα ανωτέρω, οι υπαίτιοι υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη, για σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

Ερωτάστε κ. Δήμαρχε: Πότε επιτέλους θα υποβληθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, για συζήτηση και ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο;

Νικόλας Βασιλάκης

Συνέχεια...

Νάτα τα λεφτά! Οέο…

Απάντηση στο απεγνωσμένο ερώτημα του πρωθυπουργού «που πήγαν τα λεφτά» δίνει το παρακάτω κείμενο που ίσως το έχετε διαβάσει ήδη γιατί διαδίδεται μαζικά.

Αξίζει όμως ακόμα μια ανάγνωση για πληρέστερη εμπέδωση!

1. Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Αλλοι τις κάνουν... Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι
ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!)
και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! Νάτα τα λεφτά!

*
2. Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα περίφημα repos) των
επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκαν στα
277 δισ. ευρώ μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, οι «ραντιέρηδες»
(κατά τη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου) αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα
που διαθέτουν κατά 117 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 73%). Νάτα τα λεφτά!
*
3. Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις
τράπεζες από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη
του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε
μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια
πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%). Νάτα τα λεφτά!
*
4. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο
ένας στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με κάτω από
1.090 ευρώ ενώ περίπου 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με το κατώτατο
ημερομίσθιο των 33 ευρώ, ήτοι, μηνιαίως 740 ευρώ. Την ίδια ώρα το
επίσημο Ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει
στα 700 δισ. ευρώ. Νάτα τα λεφτά!
*
5. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τους ανέργους
(χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς τα χρήματα των εργαζομένων που
παρακρατούνται στην πηγή «κάνουν φτερά» μέχρι να φτάσουν στον ΟΑΕΔ).
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ
των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δισ. ευρώ μέσω του
Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δισ. ευρώ μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων
Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», με άλλα 4 δισ. ευρώ που χαρίζονται για
τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες. Νάτα
τα λεφτά!
*
6. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν για τη φοροδιαφυγή
στη Βουλή (31/3/2007) από τα 17,7 δισ. βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα
χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της
φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες (υπάρχουν
διευθύνσεις και ονόματα) που απαρτίζουν τον κόσμο της «ευπατρίδου»
πλουτοκρατίας.
Νάτα τα λεφτά!

*
7. Το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ ισούται με μια και μόνο παραγγελία των
Ελλήνων εφοπλιστών για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων
τους εντός του 2009! Το ποσό δηλαδή για το οποίο ο ελληνικός λαός θα
βυθιστεί σε ένα ακόμα τούνελ τετραετούς διάρκειας, είναι ίσο με το
ποσό μιας και μόνο παραγγελίας των εφοπλιστών για την ανανέωση του
στόλου τους! Νάτα τα λεφτά!
*
8. Το έλλειμμα ισούται με τα ακόμα 30 δισ. ευρώ των ανενεργών
καταθέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εγχώριες τράπεζες και
φυσικά ισούται - παρά κάτι - με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε
το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση! Νάτα
τα λεφτά!
*
9. Το έλλειμμα ισούται - παρά κάτι - με την απόφαση του Συμβουλίου
Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ύψους 27 δισ.
ευρώ για την περίοδο 2006 - 2015, όταν ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες της
προηγούμενης δεκαετίας 1996 - 2005 ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, και
χωρίς να υπολογίζονται οι γαλλικές φρεγάτες που θα φορτωθούμε επιπλέον
ως επιστέγασμα της... στήριξης του Σαρκοζί. Νάτα τα λεφτά!
*
10. Το έλλειμμα ισούται με τα... μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που
σημείωσαν τη δεκαετία 2000 - 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο
βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές και τα οποία
ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ!
Νάτα τα λεφτά!

Ετσι δημιουργούνται τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το
οποίο δεν αποτελεί παρά δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που παράγει ο
ελληνικός λαός «μεταγγίζεται» στα ιδιωτικά ταμεία της πλουτοκρατίας.
Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα σύμφυτο του συστήματος, που διαρκεί και
θα διαρκεί για όσο θα υπάρχει καπιταλισμός, για όσο η Ελλάδα θα είναι
ενταγμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού και που η «αποκάλυψή του» ουδόλως
θα απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην Εξεταστική που στήνεται...
Προφανέστατο είναι τόσο το «ποιοι τα έχουν» σφετεριστεί, όσο και από
ποιους τα έχουν αρπάξει.

Ο αναγνώστης έχει, λοιπόν, να αποφασίσει:
*
Να καλούνται να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα είναι
«πατριωτισμός», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση,
ή πατριδοκάπηλο περιτύλιγμα μιας πρωτόγνωρης σε στυγνότητα ταξικής
πολιτικής, που θεωρεί την πατρίδα και το λαό της αναλώσιμα θύματα των
πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των «πατρικίων» του κεφαλαίου που δεν
έχει πατρίδα;

Συνέχεια...

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό της ΟΝΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, στη Συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου 2010, αποφάσισε την έναρξη του διαλόγου για την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού της, με στόχο την επικαιροποίηση και τη λειτουργικότητα τους, αλλά κυρίως, ( μετά από τον πλατύ διάλογο και την απαίτηση πολλών συλλόγων) , των διατάξεων περί της εκπροσώπησης όλων των Συλλόγων – μελών της, στο Διοικητικό Συμβούλιο της.

Ηδη, γι΄ αυτόν το σκοπό, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την συγκέντρωση, την επεξεργασία και την κωδικοποηίση των προτάσεων και την υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου στο Διοικητικό Συμβούλιο μας, το οποίο θα καταθέσει την τελική πρόταση στην καταστατική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας που θα συγκαλέσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, καλούμε και τον Σύλλογο σας ή τον φορέα σας, αλλά και κάθε μέλος του που το επιθυμεί, να καταθέσει τις προτάσεις του εγγράφως έως το τέλος Απριλίου του 2010, αλλά και να τις αναπτύξει και προφορικώς στις ειδικές συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Επειδή όλοι επιζητούμε μια Ομοσπονδία δυνατή, μαζική, αντιπροσωπευτική και πρωτοπόρα, βασιζόμαστε στην συνεργασία και τις προτάσεις σας που θα διασφαλίσουν το παρόν και το μέλλον της, τη λειτουργικότητα της και την δημοκρατική εκπροσώπηση των Συλλόγων – μελών της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΪΤΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΘΑΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΗΣ

Το καταστατικό της ΟΝΑΣ ΕΔΩ


Συνέχεια...

Ο.ΝΑ.Σ.: ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


Υλοποιώντας τον "Προγραμματικό Σχεδιασμό Δράσης της Ο.ΝΑ.Σ." στον οποίο αναφέρεται ότι: "Θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα γενιά, δίνοντάς της βήμα λόγου, αλλά και δικαιοδοσία ανάπτυξης πρωτοβουλιών και συμμετοχής στα δρώμενα και θα της ζητήσουμε να συνδράμει με τον προβληματισμό αλλά και τη ζωντάνια της την καθημερινότητα της Οργάνωσης μας"., το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΝΑ.Σ. αποφάσισε την δημιουργία επιτροπής Νέας Γενιάς (είναι μία από τις έξι επιτροπές που θα επεξεργάζονται θέσεις και θα αναλαμβάλουν πρωτοβουλίες και θα τις εισηγούνται στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).

Αν και ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής θα καθοριστεί από τα μέλη της, το Δ.Σ. αποφάσισε να είναι η μόνη επιτροπή χωρίς οριζόμενο εξ αρχής αριθμό μελών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι νέοι το επιθυμούν και έχουν διάθεση προσφοράς.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε μάλιστα η πρώτη συνάντηση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε σημαντικός αριθμός νέων από τον Δαμαριώνα, τις Τρίποδες, το Γλινάδο, τ’Απεράθου, τον Κυνίδαρο, τον Δανακό, τα Αγγίδια καθώς και από το Σύλλογο Ναξιωτών Αγ.Αναργύρων.

Η πρώτη αυτή συνάντηση ήταν αναγνωριστική και σκοπό είχε την γνωριμία των συμμετεχόντων καθώς τον διάλογο για την θέση, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τον τρόπο λειτουργίας της στο μέλλον. Υπάρξε πολύ όρεξη από τους νεολαίους για την υποστήριξη των δράσεων της Ο.ΝΑ.Σ. καθώς και ότι θα είναι παρόντες στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Ο.ΝΑ.Σ. στο μέλλον, γεγονός ελπιδοφόρο τόσο για το μέλλον και την συνέχεια της Ομοσπονδίας όσο και του Ναξιακού Συλλογικού Κινήματος.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο νέος Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. Νίκος Μαιτός, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. Μανώλης Καλλαϊτζής, ο Ταμίας της Ο.ΝΑ.Σ. Σταύρος Κονδύλης και τα μέλη Βερνίκος Κωνσταντίνος και Ιάκωβος Γιακούμης. Ο Ιάκωβος Γιακουμής ορίστηκε ως Συντονιστής της Επιτροπής Νεας Γενιάς καθώς είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και μπορεί να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος των δύο οργάνων.

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και καλούμε τους νέους του νησιού μας να την στηρίξουν με την συμμετοχή τους.

Συνέχεια...

ΑΠΕΡΓΙΑ...

Βάλαμε στον εαυτό μας ένα απλό ερώτημα!
Τα μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης και γενικά η πολιτική που ακολουθείται με ευρωπαϊκή ευλάβεια, θεραπεύουν το σύμπτωμα ή την αιτία του … χτικιού μας;

Η απάντηση ήταν πολύ εύκολη…

ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Συνέχεια...

Η Στέλλα κρατάει… μολύβι!

Πριν λίγες μέρες στις 18/2/2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, ύστερα από την πανηγυρική αθώωσή της στο Δικαστήριο, επέστρεψε ως Διευθύντρια στο 132ο Δημοτικό Σχολείο μετά από δυόμισι χρόνια απουσίας.

Η δικαίωση του μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα της Στέλλας, δεν είναι μια απλή προσωπική δικαίωση.
Είναι η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας ενός δοκιμαζόμενου εκπαιδευτικού συστήματος και η αρχή για μια πορεία στη γνώση με αρχές και αξίες…


Ανακοίνωση των δασκάλων που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες και φίλοι

Πριν λίγες μέρες στις 18/2/2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, ύστερα από την πανηγυρική αθώωσή της στο Δικαστήριο, επέστρεψε ως Διευθύντρια στο 132ο Δημοτικό Σχολείο μετά από δυόμισι χρόνια απουσίας. Για μας είναι πρώτα απ’ όλα μια στιγμή ιδιαίτερης φόρτισης αλλά και δικαίωσης. Δικαίωσης της δουλειάς που έγινε στο σχολείο μας από το 2000 έως το 2007, δικαίωσης και του αγώνα που χρειάστηκε να δώσουμε τα τελευταία χρόνια για να υπερασπίσουμε τη δουλειά αυτή.

Στη δίκη της Στέλλας Πρωτονοταρίου καταθέτοντας ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος ως μάρτυρας υπεράσπισης τόνισε: «…στην Ελλάδα όλοι οι πρωτοπόροι εκπαιδευτικοί διώχτηκαν για το όραμα και το έργο τους. Από ό,τι φαίνεται, με τη Στέλλα Πρωτονοταρίου συνεχίζεται αυτή η παράδοση. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο σχολείο ποτέ δεν ξαναγύρισαν στη θέση τους. Αυτό συνέβη στον 20ο αιώνα. Δεν θέλουμε να συμβεί και στον 21ο …».

Η Στέλλα ξαναγύρισε και αυτό σηματοδοτεί ένα νέο ενθαρρυντικό δεδομένο και μια νέα αισιόδοξη προοπτική για την ιστορία της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Φάνηκε ότι σε μια δύσκολη εποχή όπως η δική μας, η δημοκρατία και το δίκιο μπορούν να βρίσκουν ακόμα το δρόμο τους, όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται συλλογικά με τη βεβαιότητα ότι θα φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο.

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες και φίλοι
Τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να δώσουμε έναν σκληρό αγώνα για να υπερασπιστούμε το παιδαγωγικό έργο μας και εντέλει την αξιοπρέπειά μας. Τα καταφέραμε χάρη στη μεγάλη και ανιδιοτελή συμπαράσταση που βρήκαμε από συναδέλφους, συλλογικά όργανα, θεσμικούς φορείς, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες. Ποτέ δεν αισθανθήκαμε μόνοι. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες. Ευχαριστούμε και τους δικηγόρους μας που μας υπεράσπισαν χωρίς κανένα οικονομικό τους όφελος. Η δικαίωσή μας είναι και δικαίωση όλης της μαχόμενης εκπαιδευτικής κοινότητας. Μαζί θα συνεχίσουμε για ένα σχολείο σύγχρονο, ανθρώπινο, δημοκρατικό, που οφείλουμε σε όλα τα παιδιά.
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΤΟΥ 132ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ως εκπρόσωποι των γονέων του 132, εκφράζουμε δημόσια την ικανοποίηση και τη χαρά μας για την επιστροφή της κας Στέλλας Πρωτονοταρίου στο «τιμόνι» του σχολείου μας. Η επιστροφή της στη θέση απ’ όπου άδικα εκδιώχθηκε έρχεται να επισφραγίσει την πανηγυρική αθώωσή της, την αποκατάσταση της αλήθειας και τη δικαίωση της ίδιας και των δασκάλων του 132 από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Σύλλογός μας, από την πρώτη στιγμή, κατήγγειλε το γεγονός της μεθοδευμένης απομάκρυνσης της κας Πρωτονοταρίου από το σχολείο μας και, ιδίως τους τελευταίους μήνες, αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή, μαζί αλλά και παράλληλα με τους δασκάλους του 132, για την επιστροφή της.

Έτσι πιστεύουμε ότι δικαιώνεται και ο ρόλος των συλλόγων γονέων, ως συλλογικών οργάνων με θέση στην εκπαιδευτική κοινότητα και λόγο στα ζητήματα παιδείας.

Από τώρα και στο εξής, με το σχολείο μας να λειτουργεί πλέον σε πρωινή βάρδια (στόχο που επίσης κυνηγήσαμε επίμονα και δυναμικά), την κα Πρωτονοταρίου να διευθύνει, τους δασκάλους μας χαρούμενους, δικαιωμένους και γεμάτους όρεξη για δουλειά, την πολιτεία να αναγνωρίζει επίσημα και έμπρακτα το έργο τους, να υιοθετεί και να προβάλει τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκε και λειτούργησε, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι το 132 θα ξαναμπεί σε δημιουργική τροχιά.

Θα ανοίξει και θα δείξει και πάλι δρόμους προς τα σύνορα της «Ουτοπίας», που, ιδίως στο χώρο της Παιδείας, μπορούν και οφείλουν να καταστούν …κοινός τόπος!
Για το ΔΣ του συλλόγου

Η πρόεδρος
Ελένη Χατζηδιαμαντή
Η γραμματέας
Ολυμπία Παγουλάτου

Συνέχεια...

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Χρόνος δεν υπάρχει για φίλους και γλεντζέδες

…αυτοί θα ζούνε πάντα στην καρδιά μας


Συνέχεια...

Ποιος το είπε;

«Ζούμε το τέλος μιας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων»

«...Δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία - ιδίως των νέων»

«Πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση»

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση και την οργή των πολιτών όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής»

«Εκφράζω ακόμη μια φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στη νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας»

«Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας. Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμα και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας»

Όταν οι πολιτικοί απαλλάσσονται από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών που τους "χρεώνει" η “διαχείριση” της εξουσίας, μπορούν να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας…

Tα είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Από το http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Συνέχεια...

Διάρρηξη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Διάρρηξη σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Άγνωστοι, αφού διέρρηξαν την είσοδο των γραφείων της Περιφέρειας, εισήλθαν στο γραφείο Διεύθυνσης Αλλοδαπών και παραβίασαν με οξυγονοκόλληση το χρηματοκιβώτιο, μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι κενές άδειες παραμονής για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αριθμοί των αδειών παραμονής που εκλάπησαν θα ακυρωθούν, έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Ήδη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άλλαξαν τις κλειδαριές, ενώ την υπόθεση ερευνά το τμήμα Ασφάλειας της Ερμούπολης.

Από το http://www.syrostoday.gr/

Συνέχεια...

Είμαστε μια μεγάλη παρέα…

Ο/Η ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΠΙΝΟΚΙΟ».
ΑΧ ΡΕ ΑΝΑΞΙΕ,ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ!
22 Φεβρουαρίου 2010 7:06 μ.μ.

Το παραπάνω σχόλιο φίλου blogger, πραγματικά μας ανησύχησε και μας προβλημάτισε…
Κάναμε τους απαραίτητους ελέγχους και δεν διαπιστώσαμε να έχει συμβεί κάτι ανάλογο.
Θα παρακαλέσουμε το φίλο, αν δεν το έγραψε για λόγους εντυπωσιασμού, να μας υποδείξει ποια ανάρτηση «κατέβηκε» για να δούμε κι εμείς πως θα αντιμετωπίσουμε τεχνικά το πρόβλημα .

Αν πραγματικά έχει συμβεί κάτι που αυτή τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να το «δούμε», ζητάμε προκαταβολικά ΣΥΓΝΩΜΗ…

Συνέχεια...

εκδήλωση - συζήτηση στο στέκι της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου

Συνέχεια...

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εμμέσως πλην σαφώς «παραδόθηκαν» οι γαλάζιοι της Νάξου…

Με θέμα τις Δημοτικές εκλογές συνεδρίασε η Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στη Νάξο.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την όλη διαδικασία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα «ψάχνει» το άτομο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές.

Η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε δηλαδή αυτή του κ. Μαργαρίτη, υπονομεύθηκε βάρβαρα με την δεκαπενθήμερη … παράταση που δόθηκε, μήπως εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από κάποιον άλλον…

Φάνηκε επίσης ότι δεν αναβαθμίζεται ο καλός στρατιώτης Γιάννης Μπαρδάνης και μάλλον θεωρείται «λίγος» για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μητέρα των μαχών…

Μετά από αυτές τις εξελίξεις «έγκυροι (!) αναλυτές της παραλίας» μας πληροφορούν ότι εξαρτάται από τον Κόκκοτα αν ο Μαράκης «καθαρίσει» από τον πρώτο γύρο, ενώ ο παράδρομος επιμένει ότι όλοι λογαριάζουν χωρίς τον … ξενοδόχο!

Συνέχεια...

Μια αιρετική προσέγγιση για την Ενέργεια

…και ο ρόλος των περιβαλλοντολογικών και οικολογικών οργανώσεων


Αφορμή γι αυτό το άρθρο μου έδωσε ένας απλός προβληματισμός που πραγματικά ένοιωθα να δοκιμάζει την απλή λογική.

Ως αυτονόητη μπορεί να θεωρείται η παρέμβαση κάποιας «ορνιθολογικής εταιρείας» ( ! ), ακόμα κι από το Συμβούλιο Επικρατείας, για να μη στηθούν ανεμογεννήτριες σε κάποιο βουνό, για να μην επηρεαστεί η ζωή κάποιου πουλιού ή το πέρασμά του.

Σκέφθηκα ότι δυο πράγματα λογικά πρέπει να συμβαίνουν:

1- Ότι τα πουλιά ως τυφλά θα πέφτουν όλα στην έλικα κάποιας ανεμογεννήτριας και πρέπει να τα προστατεύσουμε !!! και

2- Ότι πάνω από τις ανάγκες του ανθρώπου και της φύσης, για καθαρή ενέργεια, μπαίνει η προστασία του πουλιού !!!

Σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο και έτσι προκύπτουν οι δεύτερες σκέψεις που συνήθως είναι πιο απελευθερωμένες.

Αν απαντήσουμε στο ερώτημα, ποιοι δεν θέλουν την καθαρή ενέργεια, γιατί δεν τους συμφέρει, προσεγγίζουμε περισσότερο την αλήθεια.
Κατόπιν τούτου ας ξετυλίξουμε ένα φανταστικό σενάριο και κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι τυχαία.

Σήμερα παράγουμε την πιο «βρώμικη» για το περιβάλλον ενέργεια, κύρια από το πετρέλαιο και όσοι την ελέγχουν κυριαρχούν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά στον πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά η πυρηνική ενέργεια, η πιο καθαρή μορφή ενέργειας, μεθοδεύεται να αφοριστεί πάση θυσία με το πιο πειστικό επιχείρημα, την προστασία του περιβάλλοντος!!! ενώ οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας φροντίζεται να παραμείνουν τεχνολογικά και ποσοτικά ελεγχόμενες.


Το μέσον είναι το στήσιμο και η στήριξη, με τεράστια οικονομική χρηματοδότηση, περιβαλλοντολογικών και οικολογικών οργανώσεων ( σημ. Διαθέτουν μέχρι πλοία και αεροπλάνα..). Το αντικείμενο και περιεχόμενο των κινήσεων είναι πολύ ελκυστικό για να προσελκύσει σε συστράτευση χιλιάδες καλοπροαίρετους πολίτες σ΄όλα τα μήκη του πλανήτη.


Τυχαία σε μια χώρα, θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα, στην πολιτική στήριξη της «οικολογίας» έχει πρωτοστατήσει εφοπλιστής που έχει μολύνει θάλασσες και θάλασσες με τα μονοπύθμενα πλοία του κατά τη μεταφορά πετρελαίου.


Έτσι στήνεται ένας παγκόσμιος στρατός, από καλοπροαίρετους πολίτες, για την προστασία δήθεν του πλανήτη από την υπερθέρμανση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την απειλούμενη σταδιακή καταστροφή του ζωικού βασιλείου, που γίνεται από τις αλόγιστες επεμβάσεις του ανθρώπου, λες και ο άνθρωπος είναι κάτι ξένο και εχθρικό προς τη φύση και όχι αρμονικά ενταγμένος σ αυτή.



Αφού κλείσουμε το φανταστικό σενάριο ας εκτιμήσουμε και κάτι άλλο πιο πραγματικό και φυσικά επιστημονικό στοιχείο.


Η μοναδική πηγή θέρμανσης του πλανήτη είναι φυσικά το μητρικό του άστρο, ο ήλιος.

Δεν είναι παραπλανητικό λοιπόν να αναζητούμε αιτίες θέρμανσης διαφορετικές από τον ίδιο;

Μια ματιά στους ενδεκαετείς ηλιακούς κύκλους και το ιστορικό τους τα τελευταία 400 χρόνια, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο πως η αυξομείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη μάλλον δεν οφείλεται στον άνθρωπο.


Εκτός κι αν καταφέρουν να μας πείσουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει και τον ήλιο...

Συνέχεια...

Μάθε τέχνη κι άστηνε…

Μαθήματα αργυροχοΐας και αγγειοπλαστικής

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δρυμαλίας Νάξου
προγραμματίζει την πραγματοποίηση μαθημάτων
αργυροχοΐας και αγγειοπλαστικής.

Όσοι ενδιαφέρονται, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τον Π.Ο.Δ.Δ.Ν.
έως τις 28 Φεβρουαρίου, στα τηλέφωνα: 2285031955 & 2285032933

Συνέχεια...

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Εμείς τολμούμε και γράφουμε τα αυτονόητα





Αργότερα ένα αιρετικό άρθρο για την ενέργεια και το οικολογικό κίνημα

Συνέχεια...

ΚΥΡ : Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό...

Συνέχεια...