Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Ας μιλήσουμε καθαρά




Ποιος μπορεί στ’ αλήθεια να ισχυριστεί ότι είναι προοδευτικός όταν υποστηρίζει:


Τους ταξιτζήδες, τελωνιακούς, εφοριακούς και κάθε άλλη κοινωνική ομάδα που δεν θέλουν να φορολογούνται. Η μαγκιά της φοροδιαφυγής δεν αγγίζει κανέναν προοδευτικό.

Αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν το προνόμιο να συνταξιοδοτούνται 45-50 χρονών. Κάποιοι τους πληρώνουν και αυτό δεν είναι προοδευτικό αν το αγνοούμε.

Αυτούς που πληρώνονται και πολλές φορές με το παραπάνω, χωρίς να παράγουν ή να προσφέρουν έργο. Κάποιοι άλλοι εργάζονται σκληρά για να πληρώνονται οι αντιπαραγωγικοί και οι κηφήνες.

Αυτούς που θεωρούν αυτονόητο να δανείζεται η υπόλοιπη κοινωνία για να διατηρήσουν τις δήθεν καταχτήσεις τους. Είναι κατάκτηση να μη πληρώνεις φόρο;
Αυτούς που αγωνίζονται για τα κεκτημένα τους και θεωρούν κεκτημένη έως και αυτονόητη την περιθωριοποίηση και ανεργία των άλλων που είναι οι πολλοί.

Αυτούς που έχουν απαξιώσει και μετατρέψει το μεγαλύτερο όπλο των εργαζόμενων, την απεργία, σε εθιμοτυπική εκδήλωση, απλά για να αναπαράγεται η κομματική γραφειοκρατία των συνδικάτων.

Και τέλος όσους τους χαϊδεύουν τα αφτιά, πράγμα που σημαίνει πως αγνοούν την πραγματικότητα, τους πολλούς, τους νέους, το μέλλον και τη λογική.


Στέφανος Ροδινός
srodinos@gmail.com

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρα; Προοδευτικό δεν είναι κανένα κόμμα και καμιά συνδικαλιστική παράταξη. Βρε καλά κάνουν οι...κουτόφραγκοι και μας έχουν αλλάξει τα φώτα.

Ανώνυμος είπε...

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία πρέπει να πάρει απάντηση χωρίς καθυστέρηση. Η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας επιχειρεί μία άνευ προηγουμένου σαρωτική παρέμβαση που πλήττει όλα όσα μέχρι σήμερα είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΤΙΣ ΣΣΕ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ.
Για να πετύχει τους στόχους της έχει την πλήρη συμπαράσταση – ενίσχυση των Μ.Μ.Ε. που καθημερινά “βομβαρδίζουν” τους εργαζόμενους με κινδυνολογία (π.χ. “πτωχεύσαμε”),με τρομοκρατία και κατασυκοφάντηση των αγώνων (π.χ. Αγρότες). Οι εργοδότες, το κεφάλαιο γνωρίζουν καλά ότι ίδια και χειρότερα είχαν στην πολιτική τους και η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, ότι δεν κινδυνεύουν από τη δράση αυτών των δυνάμεων. Γνωρίζουν ακόμα ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι δεδομένες και με πρόσχημα τον “Κοινωνικό διάλογο” νομιμοποιούν τις αντιλαϊκές τους αποφάσεις. Άλλωστε 11 χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτόν τον ρόλο έπαιζε ο “Κοινωνικός Διάλογος”.

Ανώνυμος είπε...

Φταίνε οι άλλοι;
Οι άλλοι είμαστε εμείς

Ανώνυμος είπε...

Εσείς τα λέτε πάντα καθαρά. Όμως δεν τολμούν να τα πουν ούτε τα κόμματα ούτε τα συνδικάτα. Γιαυτό πάμε κατά διαβόλου.
Είμαι σχεδόν βέβαιος πως δε θα πάρω ποτέ σύνταξη για να πληρώνω όλους αυτούς που γράφετε. Αίσχος

Ανώνυμος είπε...

Για σταθείτε. Ποιοι φταίνε; Όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν. Γιατί δεν το λες; Σε ποια κοινωνία ζεις; Ποιοι έχουν την ΚΥΡΙΑ και καθοριστική ευθύνη; Δεν το λες για να μην κακοκαρδίσεις την κυβέρνησή σου και το σύστημα.
Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε τo «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της κυβέρνησης, δηλαδή το ηχηρό και διαρκές χτύπημα των λαϊκών στρωμάτων μέσω τυφώνα αντιλαϊκών μέτρων. Η αστική προπαγάνδα αναπαράγει συνεχώς τη συζήτηση στο αν και κατά πόσον θα γίνει δεκτό το πρόγραμμα από την ΕΕ, πως θα το δεχτούν και πως θα αντιδράσουν οι αγορές κλπ. Στόχος να δημιουργηθεί η ψυχολογία σε πλατιές λαϊκές δυνάμεις της αναγκαιότητας ανοχής ή υποταγής στην πολιτική εξόδου από την κρίση σε όφελος της πλουτοκρατίας. Με άλλα λόγια, επιχειρούν να μετατρέψουν σε πρόβλημα του λαού, σε πρόβλημα των εργαζομένων, το κατά πόσον θα εφαρμοστεί με επιτυχία το πρόγραμμα – λαιμητόμος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ προηγούμενε δε μιλάς για τη ταμπακιέρα. Πλήρωνε λοιπόν σαν μ…ς εσύ και εγώ και τα δισέγγονά μας όλους αυτούς. Επειδή φαίνεται πως είσαι ΚΚΕ κάνε και συλλαλητήρια για να τους συμπαρασταθείς.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως είναι και ΚΚΕ και δημόσιος υπάλληλος

Ανώνυμος είπε...

Απάντησε καθαρά, όχι όπως εννοεί το "καθαρα" ο διαχειριστής: Ποιος δημιούργησε και υπόθαλψε όλα αυτά που περιγράφει, άσχετα αν συμφωνεί με κάποια κανείς; Κάνει την πάπια γι' αυτό. Όπως και για τα κέρδη του κεφαλαίου, τον κανιβαλικό καπιταλισμό και τις συνθήκες ζούγκλας, το συμβιβασμένο και πουλημένο κυβερνητικό συνδικαλισμ'ό. Η μούγκα λέει πολλά, όπως και οι σκοπισμότητες του άρθρου.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε στοιχειώδεις γνώσεις πολιτικής στρατηγικής ενημερωθείτε

http://blogodosia.blogspot.com/2010/02/grand-chessboard.html

Ανώνυμος είπε...

Δήλωση Μίκη‏ Θεοδωράκη...

Ε Ι Ν Α Ι Ν Τ Ρ Ο Π Η
Διαβάζω στον Τύπο ότι σε λίγο θα εγκατασταθεί ένα «Διευθυντήριο» στη χώρα μας, που ουσιαστικά θα μας κυβερνά με δικτατορικό τρόπο. Τα μέλη του θα παίρνουν μόνα τους όλες τις καίριες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν το χαρακτήρα τελεσιγράφων, που θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόζει χωρίς δικαίωμα γνώμης.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβουν, θα βυθίσουν τις κοινωνικές τάξεις -τη μια μετά την άλλη- σε απόγνωση, που τελικά θα γενικευθεί και θα μας οδηγήσει σε δραματικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις.
Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί. Γιατί οι αιτίες του ΚΑΚΟΥ δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους. Που οι πάντες εν γνώσει τους οδήγησαν τη χώρα εκεί που την οδήγησαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί... Κι εμείς που τους ψηφίζουμε, παρακολουθούμε την κατάσταση πληγωμένοι γιατί μας ξεγέλασαν ΟΛΟΙ ΟΛΟΥΣ, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη ΟΛΟΙ ΟΛΩΝ και χάσαμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας.
Δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, δεν αγαπάμε τη χώρα μας και γιʼ αυτό τίποτα δεν μας σώζει.
Έτσι εκεί που φτάσαμε, τουλάχιστον ας μην ευτελιζόμαστε μπροστά στους ξένους..
Είναι ντροπή ένας λαός με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων να μην έχει 10 ικανούς ανθρώπους και να χρειάζεται τη βοήθεια των ξένων...
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι, Μίκη μου, είναι ντροπή!


Διάβασα την δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, που σέβομαι απόλυτα για τους αγώνες του για την Δημοκρατία και συμφωνώ εν μέρει, όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω μερικά πράγματα κι ας παρεξηγηθώ:


Δεν συμφωνώ με το "Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί."
Μίκη μου, έχεις συνειδητοποιήσει ότι με τους αγώνες σου είσαι ένας από αυτούς που συντέλεσαν στην δημιουργία και την πλήρη ΑΠΟΤΥΧΙΑ της μεταπολίτευσης Ελλάδας;


Λες "κι εμείς που τους ψηφίζουμε... μας ξεγέλασαν". Ποιοι; Πότε; Τώρα ή πριν;


Μην ξεχνάς Μίκη μου πως έκανες και Υπουργός Επικρατείας επί Μητσοτάκη το '90-'92. Ήσουν υπουργός της πιο γκρίζας κυβέρνησης που πέρασε ποτέ από την χώρα.


Χωρίς να θέλω να προσβάλλω την ιστορία και τους αγώνες σου, το "δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί" κράτα το για εσένα και την γενιά σου, Μίκη μου.
Η δικιά μου γενιά, ιδίως αυτών που είναι γεννημένοι από το 74' και μετά, σε μια κατ' επίφαση Δημοκρατία που εσείς δημιουργήσατε, πιστεύει ότι πολλά μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις.


Εσύ πάλεψες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το κατάφερες. Εν μέρει όμως!
Άσε εμάς να παλέψουμε για την αποκατάσταση της Αξιοκρατίας και της Δικαιοσύνης, αρετές αναγκαίες σε μια Δημοκρατία και μη μας κόβεις τα φτερά με τόσο απαισιόδοξες δηλώσεις, που εντελώς τυχαία γίνονται την ώρα που ο Σαμαράς λέει "τέλος στην συναίνεση"...


Περίμενα από εσένα, μια πιο υπεύθυνη στάση, με περισσότερη διάθεση αυτοκριτικής για την χώρα που παραδώσατε.
Περιμένω το ίδιο και από πολλούς άλλους της γενιάς σου. Δεν το βλέπω όμως...


Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ανάγκη από "μεταπολιτευτικά μυαλά", που δεν είναι ανάγκη η ηλικία τους να συμβαδίζει με την βιολογική τους.
Και να με συγχωρέσεις, αλλά το "τίποτε δεν μπορεί να διορθωθεί" φαντάζει πολύ "γερασμένο"...

Τα 'πα και ξαλάφρωσα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΩΝΗ ΜΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ. ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. ΑΜΑ ΓΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ..ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΟΙ ΓΙΑΠΩΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΟΥΣΑΝΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΩ ΔΕΞΙΕΣ ΠΑΡΕΚΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΠΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ.