Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Τα “στιαστά” της Νάξου….

… για όσους δεν τους δοθεί η ευκαιρία να τα διαβούν φέτος.

Συνέχεια...

Μόνο στη Νάξο συμβαίνουν αυτά…


… τότε χτίζουμε τα σφαγεία πάνω στη χωματερή των σκουπιδιών,
αλλά με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου…

Συνέχεια...

Κίνδυνος για τον παραδοσιακό αμπελώνα


Η Επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
μιλά για τα αμπέλια,
τα μεταλλαγμένα και την ανοικοδόμηση στα νησιά.

(Οι απόψεις της δεν είναι καθόλου…αμπελοφιλοσοφίες.)

Τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση των παραδοσιακών αμπελώνων και την προστασία του τοπίου και του Φύσης, ξεκαθαρίζει η Επίτροπος Γεωργίας και πρώην υπουργός Γεωργίας της Δανίας, Μάριαν Μπόελ.

Σε συνέντευξή της εξηγεί ότι τα κράτη-μέλη διαθέτουν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως ταιριάζει στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας. Η Επίτροπος βρέθηκε στην Ελλάδα προσκεκλημένη του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) προκειμένου να παραστεί σε συνέδριο για το κρασί που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη.

– Εδώ στη Σαντορίνη οι αμπελώνες όπως είδατε καλλιεργούνται παραδοσιακά. Ο τρόπος αυτός είναι δύσκολος και απαιτεί πολλά εργατικά χέρια. Πιστεύετε ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες;

– Η τελευταία αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για το κρασί, τον Δεκέμβριο του 2007, δείχνει κατ’ αρχάς ότι ενδιαφερόμαστε και θέλουμε να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την παραγωγή κρασιού. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε Εθνικούς φακέλους όπου «βάλαμε» αρκετά χρήματα για το κάθε κράτος. Είναι στο χέρι των κρατών-μελών πώς θα χρησιμοποιήσουν και πώς θα αξιοποιήσουν αυτά τα κονδύλια.
Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η δυνατότητα διαφοροποίησης, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές διαφορές στον τρόπο παραγωγής σε διάφορες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που είδα να καλλιεργείται αμπέλι όπως εδώ στη Σαντορίνη, όπου το φυτό έρπει στο έδαφος και είναι κάτι μοναδικό, εξαιρετικό. Νομίζω ότι τα κράτη-μέλη έχουν τα χρήματα –125 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο συνολικά– για να εφαρμόσουν τις πολιτικές που θα ήθελαν.
Από την άλλη νομίζω ότι ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του κρασιού. Έρχονται τόσο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα κάθε χρόνο για διακοπές και πίνουν κρασί. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μάθουν ότι η Ελλάδα δεν παράγει μόνο Ρετσίνα και ότι υπάρχουν τόσα εξαιρετικά κρασιά στη χώρα σας ώστε στη συνέχεια να τα αναζητούν όταν ψωνίζουν στα καταστήματα.

– Ωστόσο, τα ελληνικά κρασιά είναι λίγο ακριβά και φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προτιμούν εισαγόμενα κρασιά από τρίτες χώρες όπως η Χιλή. Βρίσκετε γενικά τα ευρωπαϊκά κρασιά ακριβά, μη ανταγωνιστικά;

– Κατ’ αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υψηλότερο απ’ ό,τι στη Νότιο Αφρική, στη Νότιο Αμερική ή τη Χιλή. Γι’ αυτό πρέπει να προωθήσουμε τα κρασιά μας με αιχμή την ποιότητα και την ιστορία που υπάρχει στην παραγωγή οίνου στην Ευρώπη. Και εδώ στη Σαντορίνη έχετε μεγάλο ιστορικό παρελθόν, το οποίο θα πρότεινα να χρησιμοποιηθεί ακόμα πιο επιθετικά στο θέμα της προβολής των κρασιών.

– Πιστεύετε, λοιπόν, ότι πρέπει να επενδύσουμε στο θέμα της ποιότητας και όχι της τιμής;

– Όσον αφορά την τιμή θα είμαστε πάντα πιο ακριβοί εξαιτίας του κόστους παραγωγής που είναι αυξημένο στην Ευρώπη σε σχέση με τις άλλες χώρες. Πρέπει λοιπόν να βρούμε μια διαφορετική αξία να προβάλλουμε για το κρασί μας. Όταν ανακαλώ τις δικές μου εμπειρίες σε σχέση με το κρασί, σκέφτομαι ότι όταν κανείς είναι νέος ψωνίζει φθηνό κρασί γιατί βέβαια δεν έχει χρήματα. Όσο τα χρόνια περνούν και η οικονομική σου κατάσταση βελτιώνεται (συνήθως…) και δοκιμάζεις περισσότερα κρασιά, η γεύση σου γίνεται πιο εκλεπτυσμένη και αναζητάς κάτι άλλο. Πιστεύω ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν καταναλωτές που αναζητούν και άλλα πράγματα εκτός από τη χαμηλή τιμή όταν αγοράζουν ένα κρασί.

– Με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του Οίνου –τα μέτρα με τα οποία η Ε.Ε. στηρίζει, καθορίζει και προσπαθεί να ελέγξει την αγορά του προϊόντος– ποιος είναι ο στόχος που επιδιώκεται να επιτευχθεί; Ποια αποτελέσματα περιμένετε;

– Ο πρώτος στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κρασιών. Γιατί βλέπουμε ότι οι εισαγωγές αυξάνονται, η ευρωπαϊκή παραγωγή επίσης αυξάνεται, ενώ την ίδια στιγμή η κατανάλωση μειώνεται. Γι’ αυτό προτείναμε το μέτρο της εκρίζωσης, ώστε οι παραγωγοί που βρίσκονται κοντά στην ηλικία της συνταξιοδότησης να μπορούν να αποσυρθούν με αξιοπρέπεια, λαμβάνοντας κάποια χρήματα. Και τελικά αυτό το μέτρο είναι πολύ δημοφιλές.

– Ουσιαστικά, όμως, αυτό το μέτρο δεν πλήττει τους παραδοσιακούς αμπελώνες;

– Αν οι παραδοσιακοί παραγωγοί κρασιού δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα από τη δουλειά τους, θα φύγουν έτσι και αλλιώς.

– Όσον αφορά τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται θετική. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει αντίθεση από τους περισσότερους Ευρωπαίους καταναλωτές.

– Το γνωρίζω αν και νομίζω ότι οι πολιτικοί στα κράτη-μέλη συχνά δεν λένε την αλήθεια σε αυτό το θέμα. Γιατί το 98% της σόγιας που εισάγουμε για τη διατροφή των ζώων από τις ΗΠΑ είναι γενετικώς τροποποιημένη. Άρα τρώμε γενετικώς τροποποιημένα. Όμως πρόκειται για ποικιλίες που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί. Αν επίσης σταματήσουμε να εισάγουμε από τις ΗΠΑ θα χρειαστεί να κάνουμε εισαγωγές από άλλες χώρες όπου ενδεχομένως υπάρχουν γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και μάλιστα μη εγκεκριμένες.

– Πάντως, όσον αφορά την καλλιέργεια ένα θέμα είναι αν χρειαζόμαστε γενετικώς τροποποιημένους σπόρους. Στην Ελλάδα που ο κλήρος είναι μικρός είναι δύσκολο να συνυπάρξουν γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες και βιολογικά...

– Το θέμα της καλλιέργειας είναι διαφορετικό. Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι ειδικές. Στην Αφρική, για παράδειγμα, η καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων ποικιλιών που αντέχουν στην ξηρασία θα βοηθήσει στην εξάλειψη της πείνας. Και είναι πολύ σημαντικό πέρα από τη βοήθεια που δίνουμε, να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να θρέψουν μόνοι τον εαυτό τους.

– Στα ελληνικά νησιά, όπως και στη Σαντορίνη, υπάρχει το πρόβλημα της ανοικοδόμησης. Ακριβώς επειδή η γη έχει αποκτήσει μεγάλη υπεραξία, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να χτίσουν σπίτια ή ξενοδοχεία αντί να διατηρήσουν ένα παραδοσιακό αμπελώνα που δεν θα τους αποδώσει οικονομικά.

– Αυτό είναι θέμα πολιτικής και νομοθεσίας. Αρκεί να υπάρξει νομοθεσία που να καθορίζει ότι εδώ μπορείς να χτίσεις και εδώ δεν μπορείς. Στη Δανία για παράδειγμα, δεν υπάρχει περίπτωση να χτίσει κάποιος σε μέρη που απαγορεύεται.

– Εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές γίνονται παρανομίες όσον αφορά τις οικοδομές γιατί εμπλέκονται πολλοί αρμόδιοι και έπειτα η μία υπηρεσία ρίχνει την ευθύνη στην άλλη, το ένα υπουργείο στο άλλο.

– Μα όλοι δεν ανήκουν στο ίδιο κράτος, δεν εφαρμόζουν τους ίδιους νόμους;

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/7/2009

Συνέχεια...

δεν μπορούσε να μείνει πίσω η Απείρανθος...


Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο
“ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ”


Παράλληλα, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Απειράνθου,
λειτουργεί ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΕΡΑΘΙΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
που οργανώνεται από τη βιβλιοθήκη Ν.Ν.Γλέζου.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν
το Σάββατο 1 Αυγούστου.

Συνέχεια...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Κυριακή κοντή γιορτή….



…και μερικοί θα πάθουν δυο φορές θερμοπληξία!


Μία από τον καύσωνα…
και μία από τις καρατσεκαρισμένες αποκαλύψεις μας…

Συνέχεια...

Τιμή ακόμα μεγάλη ανήκει σ’ όλο το λαό....


“…Γεγονός είναι ότι η μάχη της Νάξου κράτησε τρεις μέρες.
Οι Γερμανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Το Ε.Α.Μ. πήρε μέρος σύσσωμο στη μάχη, σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις και φρόντισε να μη δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις και να επικρατήσει η ομαλότητα στο νησί.

Δόξα και τιμή στο Βαλληνδρά,
το παλικάρι που σκοτώθηκε στη μάχη
κι έδωσε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας.


Τιμή και στα μέλη της Ε.Ε. του Ε.Α.Μ. Γιώργο Ζευγώλη, Γιάννη Πριμηκύριο, Βασίλη Ορφανό, Δημήτρη Μαργαρίτη, Αντώνη Κατσουρό, Νίκο Σφυρόερα, Στέλιο Φλαμουρίδη, Μανώλη Καστελάνο και στο Φλώρο Φάρκωνα, που δεν ήταν μέλος της Ε.Ε. αλλά ήταν πολύτιμος βοηθός μου.

Τιμή ακόμα μεγάλη ανήκει σ’ όλο το λαό,
που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση
και δε λογάριασε θυσίες και κόπους...”


Από την αφήγηση του αείμνηστου Μανώλη Φάρκωνα, σε τιμητική εκδήλωση, που έγινε γι’ αυτόν το 1995 από το Σύλλογο Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΑΛΚΕΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΑΙΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε την Τρίτη 4 Αυγούστου 2009 και ώρα 20:00, στο Λύκειο Τραγαίας στην εκδήλωση – αφιέρωμα στο Γιώργο Λ. Βαλληνδρά, που σκοτώθηκε στη μάχη της Νάξου τον Οκτώβριο του 1944.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με ζωντανή μουσική.

Επίσης την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Χαλκί για το Γιώργο Βαλληνδρά και θα δοθεί το όνομά του στο δρόμο που βρίσκεται το σπίτι, στο οποίο έζησε.

Συνέχεια...

Γιάννη, στα τρία φάουλ…πέναλτι.


Από κακοτοπιά σε κακοτοπιά πάει ο κ. Βρούτσης μας.
Σε μια βδομάδα κατάφερε να υπερασπιστεί με πάθος στη Βουλή τις Θεάρεστες… ταυτοποιήσεις, για το καλό μας, και συναντήθηκε πάλι για το καλό μας με το… Μαρκογιαννάκη!!!

Μη φτύνετε τον κόρφο σας, ναι, ναι με τον Μαρκογιαννάκη.

Ας τριτώσει λοιπόν το κακό, να ψαχτούμε, να δούμε τι μας λείπει.
Περιμένουμε εναγκαλισμό με τη … Ντόρα ή έστω με τον Κυριάκο…

Η ιστορική φωτογραφία είναι από το ΝΑΞΙΟ

Συνέχεια...

Χ.Υ.Τ.Α: ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ-Η ΝΑΞΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ;


Στις 16 Ιουλίου έληξε η προθεσμία για συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των χώρων υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, που δεν ανταποκρίνονται στις ισχύουσες διατάξεις.
Τα κράτη μέλη είχαν οχτώ χρόνια για να εξασφαλίσουν ότι ανάλογες εγκαταστάσεις που υπήρχαν πριν τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις χωματερές θα συμμορφώνονταν προς αυτή ή θα έκλειναν εντελώς.

Η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη για να υπενθυμίσει την υποχρέωσή τους και για να συγκεντρώσει στοιχεία όσον αφορά τη συμμόρφωση προς τις ως άνω διατάξεις. Τα κράτη μέλη που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν τηρήσει τη νομοθεσία ενδέχεται να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής που δεν ανταποκρίνονται στις κείμενες διατάξεις αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των πολιτών και για το περιβάλλον. Ενδέχεται να προκαλέσουν έκλυση ατμοσφαιρικών εκπομπών και οσμών, να ρυπάνουν το έδαφος και το νερό και να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα.

Από σήμερα τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να μειώσουν τις ποσότητες των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά το 50% ως προς τα επίπεδα του 1995.

Προθεσμία για τη συμμόρφωση των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν συμφωνούν με τους κανόνες της ΕΕ

Από τις 16 Ιουλίου 2009, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία δεν έχει εγκριθεί η παράταση των προθεσμιών οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι οι χώροι υγειονομικής ταφής που δεν ανταποκρίνονται στα κείμενα πρότυπα και οι οποίοι υπήρχαν πριν από την θέσπιση της οδηγίας για τους χώρους υγειονομικής ταφής των αποβλήτων1, συμμορφώνονται πλέον προς τις διατάξεις της.
Η οδηγία στοχεύει στην πρόληψη ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των αποβλήτων των χώρων υγειονομικής ταφής στο περιβάλλον, ιδίως στα επιφανειακά ύδατα, τα υπόγεια ύδατα, το έδαφος, τον αέρα και την υγεία του ανθρώπου και προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τη διαχείριση των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Τα πλέον πρόσφατα στατιστικά δεδομένα συγκεντρώθηκαν το 2008 σχετικά με τα 12 νέα κράτη μέλη και αποκαλύπτουν την ύπαρξη περίπου 1.600 χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν ανταποκρίνονται στα κείμενα πρότυπα. Αναμένεται ότι σαφέστερη εικόνα της κατάστασης σε όλα τα κράτη μέλη θα διαμορφωθεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, όταν θα έχουν παραληφθεί τα πλήρη στοιχεία. Η Επιτροπή παρακολουθεί πλέον τη συμμόρφωση ανά την ΕΕ. Εάν οι εθνικές εγκαταστάσεις εξακολουθήσουν να λειτουργούν δίχως να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής στη δικαιοσύνη των ενεχόμενων κρατών μελών.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Επιτροπή κινήθηκε δικαστικά κατά της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι οι ως άνω χώρες δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη διάθεση των αποβλήτων. Η Επιτροπή παρακολουθεί τις προόδους τους όσον αφορά την αναβάθμιση των καταβαλλόμενων προσπαθειών για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ.
Η ανάγκη ορθής διαχείρισης και ελέγχου των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων.

Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων που δεν αποτελούν αντικείμενο ορθής διαχείρισης ενδέχεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.
Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων αποτελούν πηγές προϊόντων έκπλυσης και μεθανίου σε υγρή μορφή. Τα προϊόντα έκπλυσης – ήτοι τα υγρά τα οποία αποστραγγίζονται από τον χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων – υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα απόβλητα από τους κήπους, τις κουζίνες και τα διατροφικά απόβλητα, διασπώμενα μπορεί να παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και θεωρείται 25 φορές ισχυρότερο από την άποψη αυτή ως προς το διοξείδιο του άνθρακος με αποτέλεσμα να συνιστά μείζονα παράγοντα της αλλαγής του κλίματος. Στις χωματερές οφείλεται το 2% τουλάχιστον των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Η οδηγία για τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων προβλέπει αυστηρές διατάξεις για τα προϊόντα έκπλυσης και τις εκπομπές αερίων από τις χωματερές.
Στόχοι μείωσης των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων

Από τις 16 Ιουλίου τα κράτη μέλη έχουν επίσης την υποχρέωση να μειώσουν την ποσότητα των βιοαποικοδομήσιμων αστικών λυμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων κατά 50% ως προς τα επίπεδα του 1995. Αυτό σημαίνει ότι για τα λύματα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλες μορφές διαχείρισης των αποβλήτων που θεωρούνται φιλικότερες για το περιβάλλον όπως η λιπασματοποίηση ή η αποτέφρωση με ανάκτηση της ενέργειας. Η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη μέλη ώστε να μπορέσει να ελέγξει κατά πόσον έχει επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Επόμενο ορόσημο θα είναι το έτος 2016, που ο αντίστοιχος στόχος μείωσης αυξάνεται στο 65% ως προς τα επίπεδα του 1995.
Τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα αποτελούν περίπου το 40% των αστικών λυμάτων ανά την Ευρώπη. Οι χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον διαδεδομένη μέθοδο διάθεσης των αστικών λυμάτων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από αυτή τη μέθοδο διάθεσης έχουν πλέον τεκμηριωθεί. Τον Δεκέμβριο 2008, η Επιτροπή δημοσίευσε πράσινη βίβλο (βλ. IP/08/1879) με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον απαιτείται νέα νομοθεσία που θα μπορούσε να συμβάλει στη εκτροπή περισσότερων βιολογικών αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής προς την ανακύκλωση και την ανάκτηση ενέργειας.

Ιστορικό

Για ορισμένα κράτη μέλη που κατά το 1995 χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (δεδομένου ότι σε αυτούς κατέληγε πάνω από το 80% των αστικών αποβλήτων) παρατάθηκε η προβλεπόμενη τετραετής προθεσμία με ειδική παρέκκλιση. Τα κράτη αυτά καλούνται να επιτύχουν μείωση κατά 25% μέχρι το 2010 και εν συνεχεία να φθάσουν το στόχο του 50% μέχρι το 2013. Τα συγκεκριμένα κράτη μέλη είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνέχεια...

Νέα “πράσινα” εισπρακτικά μέτρα…

Συνέχεια...

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και στο … Φιλώτι!

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου στις 8.30’ στο αθλοθέατρο Φιλωτίου.

Όπως κάθε επικίνδυνο παιχνίδι όμως,
έτσι και αυτή η αλλόκοτη «τσουλήθρα» είχε το τίμημά της:

η προσγείωση του κοριτσιού δεν ήταν και τόσο ομαλή,
κι έτσι η Αλίκη έσπασε σε τρία κομμάτια.
Σε σώμα, καρδιά και μυαλό.

Το αριστούργημα του Λιούις Κάρρολ "Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων" διασταυρώνεται με τη φαντασία του σκηνοθέτη Βασίλη Μαυρογεωργίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα αλλόκοτο σύμπαν, μέσα στο οποίο μικροί και μεγάλοι θα αναγνωρίσουν κάτι από τον εαυτό τους.

Οι τρεις Αλίκες ξέρουν ότι δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένες αν δεν ξαναβρούν η μία την άλλη. Πάντα κάτι θα τους λείπει. Κι έτσι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον Πάνω Κόσμο αν πρώτα το μυαλό δεν καταλάβει την καρδιά, αν η καρδιά δεν νιώσει το σώμα κι αν το σώμα δεν αγκαλιάσει σφιχτά και τα δύο.



• Διασκευή Βασίλης Μαυρογεωργίου, Αστερόπη Λαζαρίδου
• Σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου
• Σκηνικά - Κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη
• Μουσική Κώστας Γάκης

• Χορογραφία Μαρία Κολιοπούλου

• Φωτισμοί Γιώργος Φακούρας

• Δραματολoγική συνεργασία Αστερόπη Λαζαρίδου

• Βοηθός Σκηνοθέτη Αργυρώ Μαυρογεώργη

• Βοηθός Σκηνογράφου Δήμητρα Χίου


Διανομή:

• Γάτος του Τσεσάιρ, Καβούρι, Σώμα Κάμπιας, Τραπουλόχαρτο Δημήτρης Αντωνίου
• Καπελάς, Ζώο, Σώμα Κάμπιας, Βατραχο-υπηρέτης, Καβούρι, Τραπουλόχαρτο Στέφανος Αχιλλέως

• Τυφλοπόντικας, Μπιλίτσα-σαύρα, Καβούρι, Τραπουλόχαρτο Ντίνα Βιδάλη

• Ντάμα Κούπα, Αφηγήτρια, Ζώο, Σώμα Κάμπιας Μαρία Μπεληγιάννη

• Ρήγας Κούπα, Κουτάβι, Ντόντο, Πόρτα Ορφέας Ζαφειρόπουλος

• Αλίκη (Σώμα) Ευδοκία Κακιούζη

• Γρύπας, Ζώο, Σώμα Κάμπιας, Τραπουλόχαρτο, Αφηγήτρια Χριστίνα Καπάδοχα

• Βαλές, Αφηγητής, Καβούρι, Σώμα Κάμπιας, Πόρτα, Ζώο Σπύρος Κυριαζόπουλος

• Ψευτοχελώνα, Ζώο, Πόρτα, Σώμα Κάμπιας, Αφηγητής, Τραπουλόχαρτο Γιώργος Μακρής

• Αλίκη (Καρδιά) Λένα Παπαληγούρα

• Μαρτιάτικος Λαγός, Αφηγητής, Ζώο, Σώμα Κάμπιας, Καβούρι, Τραπουλόχαρτο, Πόρτα Χρήστος Πίτσας

• Μαγείρισσα, Ζώο, Αφηγήτρια, Σώμα Κάμπιας, Τραπουλόχαρτο Στέλλα Ποζαπαλίδου
• Κούνελος, Αφηγητής, Ζώο, Σώμα Κάμπιας Πέτρος Σπυρόπουλος
• Δούκισσα, Πόρτα, Ζώο, Τραπουλόχαρτο Δήμητρα Σταυράκη

• Αλίκη (Μυαλό) Βασιλική Τρουφάκου

Συνέχεια...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Στου “ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ” την… ολόμαυρη ράχη.


Η φωτογραφία που μας έστειλε συνεργάτης μας δείχνει την καψαλιασμένη πλαγιά, την "ολόμαυρη ράχη" στο Σταυρό της Κεραμωτής, προς τα Απεραθίτικα.

Η φωτιά που μπήκε την προηγούμενη βδομάδα, κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική, πριν επεκταθεί και προκαλέσει ευρύτερες ζημιές. Υπόνοιες εκφράζονται ότι ο εμπρηστής πρέπει να ήταν βοσκός, γιατί αυτοί κυρίως ωφελούνται από τις φωτιές σ' αυτές τις περιοχές.

Εντύπωση προκαλεί η στάση του κλιμακίου της Πυροσβεστικής, που συνήθως...τσαντηρώνει στο Σταυρό, περιμένοντας ειδοποίηση για δράση.
Κάτω από τη μύτη του εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Οι ισχυροί άνεμοι των ημερών, σε συνδυασμό με τον καύσωνα,
έχουν σημάνει συναγερμό και πρέπει ΟΛΟΙ να επαγρυπνούμε και να προσέχουμε,
γιατί το πράσινο του νησιού δεν περισσεύει.

Συνέχεια...

Οργισμένα ράσα με το Μουσείο της Ακρόπολης


Ζητούν να αποσυρθεί το βίντεο το οποίο δείχνει φιγούρες που μοιάζουν με ιερείς να καταστρέφουν αρχαία

Ανδρικές φιγούρες που σφυροκοπούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, κάπου στον... 8ο αιώνα μ.Χ., όπως παρουσιάζονται, κατόπιν ψηφιακής επεξεργασίας φυσικά, σε ενημερωτικό φιλμάκι του Νέου Μουσείου Ακρόπολης προκαλούν - 13 αιώνες μετά- την μήνιν της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος που «είδε» στις φιγούρες ορθόδοξους ιερείς εξεγέρθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της, ζήτησε η προβολή να σταματήσει και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Πάντως, η ιδιότητα αυτών των ανθρώπων της βυζαντινής εποχής, με τα μακριά σκουρόχρωμα ενδύματα, δεν δηλώνεται σαφώς, ούτε άλλωστε υπήρξε τέτοια πρόθεση, όπως λέει η κυρία Κορνηλία Χατζηασλάνη, προϊσταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.

«Δεν είχαμε καμία πρόθεση να θίξουμε κανέναν» είπε η ίδια χθες στο «Βήμα», έκπληκτη από το θέμα που δημιουργήθηκε, το οποίο άκουγε για πρώτη φορά. « Το ζήτημα θα εξεταστεί κι αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, θα προχωρήσουμε σε επανόρθωση» δήλωσε πάντως ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος έγινε αποδέκτης των συγκεκριμένων διαμαρτυριών.
Το φιλμάκι που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, διάρκειας 13 λεπτών, δημιουργήθηκε για την πληροφόρηση των επισκεπτών της περίφημης γυάλινης αίθουσας του Παρθενώνα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι υπό συζήτηση «σκηνές» έχουν διάρκεια ενάμισι λεπτού και προέρχονται από ένα φιλμάκι που δημιούργησε ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς για την Ακρόπολη και τα μνημεία της και είχε προβληθεί κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας σε μεγάλη εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Η ταινία εισάγει στη φιλοσοφία του οικοδομικού προγράμματος του Περικλή μετά τους Μηδικούς Πολέμους και αναφέρεται συνοπτικά στην ανέγερση του ναού, στα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία, στην περιγραφή του γλυπτού του διάκοσμου και, τέλος, επιγραμματικά σχεδόν, στην ιστορία του μνημείου διά μέσου των αιώνων. «Από την κατασκευή του Παρθενώνα ως σήμερα πέρασαν σχεδόν 25 αιώνες. Ο ναός γνώρισε πολλές περιπέτειες. Η πρώτη μεγάλη καταστροφή έγινε μάλλον το 267 μ.Χ. και οφειλόταν σε εμπρησμό.

Οι νέες αντιλήψεις για την τέχνη που επικράτησαν αργότερα, κατά την παλαιοχριστιανική εποχή, οδήγησαν στην καταστροφή πολλών έργων τέχνης σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση».

Αυτό είναι το κείμενο που ακούγεται κατά την εξιστόρηση των παθημάτων του αρχαίου ναού, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται και σε άλλα ιστορικά γεγονότα: στη μετατροπή του Παρθενώνα σε εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας που ήταν η μεγαλύτερη της πόλης, ακολούθως επί των Φράγκων της Δ΄ Σταυροφορίας σε εκκλησία λατινικού δόγματος, σε μουσουλμανικό τέμενος από το 1458, όταν οι Οθωμανοί τούρκοι κατέλαβαν την Αθήνα στην καταστροφή του κατά την εκστρατεία του Μοροζίνι το 1687 και βέβαια στη συστηματική λεηλασία του από τον Ελγιν, ο οποίος απέσπασε και διήρπαξε πολλά γλυπτά του. Σ το ερώτημα σήμερα αν οι άνθρωποι της βυζαντινής εποχής προέβησαν σε καταστρεπτικές ενέργειες στα μνημεία της Ακρόπολης ή σε άλλα, η απάντηση που δίνεται τόσο από τις πολυάριθμες ιστορικές πηγές όσο και από την αρχαιολογική έρευνα, που μπορεί να διαπιστώσει σαφώς πότε και πώς προκλήθηκαν ζημιές σε αρχαιότητες, είναι καταφατική.

Και είναι οφθαλμοφανής σε δεκάδες βυζαντινούς ναούς σε όλη τη χώρα - και στο Αγιον Ορος-, όπου στα κτίρια έχουν ενσωματωθεί κίονες, γλυπτά και άλλα δομικά υλικά από τους προϋπάρχοντες στο ίδιο σημείο αρχαίους ναούς. Από την άλλη οι πράξεις αυτές εξεταζόμενες υπό τις επικρατούσες τότε συνθήκες είχαν τη δική τους σκοπιμότητα και νομιμότητα, κάτι που ουδείς αμφισβητεί. Θα έλεγε κάποιος λοιπόν ότι ζητήματα σαν αυτό βλάπτουν πρώτα την ίδια την Εκκλησία. Γιατί σήμερα μόνο ένας ιστορικά αναλφάβητος θα μπορούσε να προκαλέσει την ανακίνηση τέτοιων θεμάτων, επιχειρώντας έναν ιδιότυπο σκοταδισμό. Η Ιερά Σύνοδος πάντως στο ανακοινωθέν που εξέδωσε δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα του Μουσείου. Ανακοινώνει απλώς την απόφασή της «να απευθυνθεί στην Ακαδημία Αθηνών και να γνωρίσει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την έρευνα και συγγραφή μελέτης περί της συμβολής της Εκκλησίας στη διάσωση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού (Μνημεία - Γραμματεία)».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Από τα ΝΕΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Συνέχεια...

το βράδυ αυτό πρέπει να “μερέψει” το Αιγαίο…

Τρίτη, 11 τ΄Αυγούστου, 9.00 το βράδυ,

σ΄ ένα χώρο – μπαλκόνι στο Αιγαίο,
στο δρόμο Γλινάδου-Αγερσανίου,
η νησιώτικη μουσική, η ναξιακή μουσική και το τραγούδι
θα έχουν την τιμητική τους,
με μια εκδήλωση που θα αποτελέσει
αφετηρία αλλά και πιλότο για το μέλλον.

Λεπτομέρειες από τα ΧΟΡΟΜΠΑΛΛ(Ο)ΜΑΤΑ

Συνέχεια...

Πολιτιστικό “τσουνάμι” στα… ορεινά της Νάξου!


Αποκεντρωμένες, λιτές, με περιεχόμενο
και επικεντρωμένες περισσότερο στα παιδιά,
οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού
του Δήμου Δρυμαλίας!


Το πρόγραμμα:

Μαθήματα θεάτρου

Ξεκίνησαν τα μαθήματα θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, παραμυθιού, κ.ά. σε παιδιά από 7 - 15 ετών με τους ηθοποιούς: Λευτέρη Ελευθερίου και Τατιάνα Καλατζή.
Τα μαθήματα γίνονται καθημερινά:
20 - 24 Ιουλίου:
Κεραμωτή 10: 00 - 12:00
Μονή: 12:30 - 14:30
27 - 31 Ιουλίου:
Δανακός 10:00 - 12:00
3 - 7 Αυγούστου:
Απόλλωνας 10:00 - 12:00

Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο Σκιών Μιχάλη Ταυλάτου

Τρίτη 28 Ιουλίου και ώρα 20:30: Φιλώτι (Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών)
Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 20:30: Κόρωνος ( Οικομουσείο)
Πέμπτη 30 Ιουλίου και ώρα 20:30: Κωμιακή (Πνευματικό Κέντρο)
Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 20:30: Δαμαριώνας (Ποτηρού)
Σάββατο 1 Αυγούστου και ώρα 20:30: Μονή (Δημοτικό Σχολείο)
Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 20:30: Απεράθου (Δημοτικό Σχολείο)
Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 20:30: Κεραμί
(με τη χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων)

Μουσική Παράσταση με την ομάδα του Άγγελου Κουρομιχελάκη

Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 20:30 στο Σκαδό
Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 20:30 στην Κεραμωτή

«Ναξιομαγειρέματα»

(Διαγωνισμός μαγειρικής, μουσική, χορός)
Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 20:00 στο Δανακό

«Παίζουμε…παραδοσιακά»

μικροί και μεγάλοι στην Κεραμωτή την Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 18:00


Συνέχεια...

Ναι μεν, αλλά… από το Δήμαρχο κ. Μαράκη.

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 776/23-6-09 Ερώτησης που κατέθεσε
ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Γρηγόρης Ψαριανός,

σχετικά με την απόδοση του κτιρίου της Σχολής Ουρσουλινών Νάξου στους φορείς και συλλόγους που φιλοξενούνταν σ’ αυτό, πριν από τις εργασίες επισκευής του από το Δήμο Νάξου,
ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος κοινοποίησε σχετικό έγγραφο του Δήμου (κλικ στη φωτογραφία) στο οποίο περιέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις…

Συνέχεια...

Χωματερή αυτοκινήτων "Η ΩΡΑΙΑ ΝΑΞΟΣ"


Η Νάξος έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο αυτοκινήτων!
Αυτή την εντύπωση αποκομίζει κανείς, θέλοντας και μη, διαβαίνοντας το οδικό δίκτυο του νησιού. Παρατημένα και κουρσεμένα στην άκρη των δρόμων, ρυπαίνουν το περιβάλλον και προσφέρουν ένα άκομψο θέαμα σε ξένους και ξενικούς.

Το κακό έχει παραγίνει, όπως και οι ασυνείδητοι οδηγοί, που ξεφορτώνονται το παλιό όχημά τους ανέξοδα και με κοινωνικά ανεπίτρεπτο τρόπο. Και καλά αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, έστω και με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο.

Οι δημοτικές αρχές όμως πού είναι;

Οι οικολόγοι θεωρούν το θέμα(και το θέαμα) σαν...ψύλλου πήδημα ή δεν το έχουν προσέξει; Μήπως μέσα στη γενική αφασία έχουν και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες...κάψει φλάντζα;

Συνέχεια...

ΑΞΙΟΙ !!!

Σε σεμνή τελετή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα
στην αίθουσα των πελατών,
θα αποδοθεί το χρίσμα της Ιπποσύνης της Στρογγυλής Θεάς και της Γαβροσύνης, στους εξής άξιους:
Βασιλόγιαννη, Κατσικογιάννη, Μήτρογλου, Νικλητσιώτη, Παπαδόπουλο Γ., Παπαδόπουλο Κ., και Σοϊλέδη.

ΑΞΙΟΙ

Συνέχεια...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Θέλει γρήγορο ξεπέταγμα στις πολεοδομικές …παρατυπίες η κ. Άρια Μανούσου.

Μεταξύ άλλων η κ. Μανούσου, στην επιστολή της προς τον Υπουργό, αναφέρει:

«Γνωρίζουμε τι καθυστερήσεις, υπάρχουν, στις υπηρεσίες, με συνέπεια οι ιδιώτες, οι πολίτες των Κυκλάδων, χωρίς απολύτως καμία δική τους ευθύνη να χάνουν ευεργετικές, για αυτούς, διατάξεις.
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, πολλές διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στα νησιά μας και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι ευεργετικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου ενδέχεται να μην μπορέσουν να εφαρμοσθούν στις Κυκλάδες, λόγω των προαπαιτούμενων χρονοβόρων εγκρίσεων».


Μπράβο ευαισθητοποίηση!!!
Αν αυτό είναι το μείζον θέμα των Κυκλάδων που χρειάζεται παρέμβαση στον Υπουργό, πάμε πάσο..

Συνέχεια...

Οι εποχές άλλαξαν, τα μυαλά άλλαξαν;….


Παρακολουθήσεις, ταυτοποιήσεις...
πάντα βέβαια για το καλό μας,
όμως, λέμε μία στο εκατομμύριο πέσεις σε κανένα … Ματαράγκα;


Το πολύ γέλιο πέφτει ΕΔΩ

Συνέχεια...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Προεδρολογία: 2-1…

… και δεν συμπληρώσαμε το πρώτο δεκαπεντάλεπτο.

Προηγούνται οι Βενιζελικοί
με γκολ των Τσάτσου και Κασιμάτη.
Μείωσε με πέναλτι πριν λίγο ο Αντώνης Μανιτάκης.

Ο αγώνας LIVE ΕΔΩ

Συνέχεια...

Νάξος δεν είναι σίγουρα ο Μαράκης και ο Μπαρδάνης…

Από τα εξαιρετικά ΧΟΡΟΜΠΑΛΛ(Ο)ΜΑΤΑ
του κ. Σταύρου Σπηλιάκου, αντιγράφουμε…

13071997 - 7 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια...

“Μέγας Χορηγός” στην αυθαιρεσία η ίδια η πολεοδομία...


«Μοντέλο» πολεοδομικών αυθαιρεσιών

Νέα περίπτωση με παράνομη ανέγερση δεκάδων μεζονετών
στην περιοχή Στελίδα της Νάξου
ανακάλυψε η εισαγγελική έρευνα


Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αλλά και ΕΔΩ

Συνέχεια...

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Πως γίνεται η νύχτα μέρα…και η παρακολούθηση λέγεται ταυτοποίηση!!!


Έχουμε γράψει για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που ψηφίζει η ΝΔ, δήθεν για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Με ποιο τρόπο τα παρουσιάζει και τα δικαιολογεί η κυβέρνηση και ο βουλευτής κος Βρούτσης, που ήταν εισηγητής, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Απαιτεί φοβερό θράσος, ή άγνοια, να παρουσιάζεις τη νύχτα μέρα. Απολαύστε ευρηματικότητα: η παρακολούθηση λέγεται ταυτοποίηση!!!
Επειδή δεν δηλώνουμε ηλίθιοι, νομίζουμε ούτε κι εσείς
, χωρίς άλλα σχόλια ενημερωθείτε απ ευθείας από τον κο Βρούτση που δηλώνει περιχαρής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20.7.2009
ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

ΗΔΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ “ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ”.

Το σχέδιο νόμου με θέμα «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Σκοπός του είναι η ταυτοποίηση των χρηστών κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας. Οι καταναλωτές πλέον θα μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας ή την κάρτα SIM από όλα τα σημεία πώλησης, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι την κάρτα SIM θα την ενεργοποιούν οι πάροχοι μόνο μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, η οποία θα γίνεται στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα.

Πρέπει να επισημανθεί πως οι νέες ρυθμίσεις δεν πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα περίπτερα που πουλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες θα συνεχίσουν να πωλούν. Απλά ο χρήστης της κάρτας θα χρειασθεί, αφού την αγοράσει, για να την ενεργοποιήσει να δώσει στον πάροχο ορισμένα προσωπικά του στοιχεία που ορίζει ο νόμος.

Καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση δεν θα υπάρξει για τους χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων. Το κόστος των νέων μέτρων θα το αναλάβουν μόνο οι πάροχοι.


Ότι ισχύει για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κινητών με συμβόλαιο θα ισχύει το ίδιο για τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας ή λιγότερα.
Ο χρόνος που δίνεται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για αυτή την προσαρμογή είναι μέχρι 30 Ιουνίου του 2010 μέχρι τότε έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν και να ταυτοποιήσουν τους χρήστες.
Επίσης, με τροπολογία επί του σχεδίου νόμου προωθείται η δημιουργία αρχείου DNA στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες στο εξής να λαμβάνουν γενετικό υλικό από το πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει τελέσει κακούργημα, ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 14 Ιουλίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, εισηγητής εκ μέρους της Ν.Δ, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Μέχρι σήμερα, οι συνδρομητές των καρτοκινητών τηλεφώνων τα αγοράζουν, χωρίς να υποβάλλουν στοιχεία ταυτότητας. Αυτή η ανωνυμία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο έργο των διωκτικών αρχών. Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πολλές παράνομες πράξεις στη χώρα μας παραμένουν ανεξιχνίαστες, διότι δεν μπόρεσε να γίνει η ταυτοποίηση του καρτοκινητού. Αναφέρω ενδεικτικά τη διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατικές επιθέσεις, ληστείες, εκβιάσεις, η εμπορία ανθρώπων, η πορνεία, η λαθρομετανάστευση κλπ.
Αντίστοιχα εκεί που είχαμε ταυτοποίηση κινητού με τον χρήστη, είχαμε σημαντικά αποτελέσματα από τις διωκτικές Αρχές και καταδικαστικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη. Μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις αποδεικνύουν αυτά τα δεδομένα.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει αποτελεσματικά το βασικό κοινωνικό αγαθό της τάξης και της ασφάλειας για όλους τους πολίτες.


Οι πολίτες απαιτούν να μπει φραγμός στη βία και την παρανομία. Απαιτούν σεβασμό στο στοιχειώδες δικαίωμά τους να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δεν μπορεί τη μια να διαμαρτυρόμαστε για την εγκληματικότητα και την άλλη να καταλαμβανόμαστε από φοβικά σύνδρομα και να εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Η κατάχρηση του απορρήτου των επικοινωνιών για τους σκοπούς τέλεσης εγκληματικών παραβάσεων, που μάλιστα οδηγούν σε παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το κράτος δικαίου πρέπει να εγγυάται σε κάθε πολίτη την τιμωρία των εγκληματιών και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων του από τις εγκληματικές ενέργειες. Αυτή την εγγύηση ενισχύουν οι νέες ρυθμίσεις. Αφού συνδέονται παράλληλα κι από τις απαραίτητες εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης για την άρση του απορρήτου από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το σύνταγμά μας.
Όσο αφορά την τροπολογία για τη δημιουργία αρχείου DNA, η χώρα μας, στο πλαίσιο της Συνθήκης Ρrum, που αφορά το διασυνοριακό έγκλημα, έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει και να τηρεί εθνικό αρχείο DΝΑ. Το ελληνικό θα δημιουργηθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Η δημιουργία του αρχείου θα συμβάλει καθοριστικά στη διαλεύκανση ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, δεδομένου ότι θα παρέχεται η δυνατότητα σύγκρισης του ληφθέντος γενετικού υλικού με τα ευρήματα στον τόπο εγκλήματος.»

Συνέχεια...

Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

50 πακέτα τσιγάρα πριν από 40 χρόνια έχουν τη δική τους ιστορία..


Οικονομική βοήθεια του Συλλόγου Κορωνίδας, πριν από 40 χρόνια προφανώς σε απόρους Κωμιακίτες, δεν αφορά κρέας ή ψωμί αλλά τσιγάρα.

Το θυμηθήκαμε σήμερα, την εποχή της απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ τότε το<< πακέτο >> είχε τη δική του κοινωνική και οικονομική αξία.

Το έγγραφο, από τα αρχεία του Συλλόγου, πέραν από την ιστορική του αξία, μας θυμίζει και σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες του χωριού που σήμερα δεν ζουν.

Οι παλαιοί ας νοσταλγήσουν και οι νέοι θα βρουν κάποιο δικό τους αγαπημένο πρόσωπο. Η μελωδία από το πρωινό τσιγάρο μας φέρνει πιο κοντά στα απλά.

Συνέχεια...

Είναι όλοι οι πολίτες εν δυνάμει εγκληματίες και γενικεύονται στην κοινωνία συνθήκες φυλακών;


Με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε :

- Την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη παρακολούθηση όλων των τηλεφώνων ( ένα βαλιτσάκι παρακολουθεί μέχρι 5000 τηλέφωνα )

- Την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών.

- Τη δημιουργία τράπεζας DNA

- Τη γενίκευση της χρήσης των καμερών ( εννοείται στην αρχή τοποθετήθηκαν για την κυκλοφοριακή κίνηση )

- Προσπαθεί να ελέγξει τα Blogs

- Για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα δεν συζητάμε.

Επειδή, όπως δημοσιεύθηκε, το οργανωμένο έγκλημα καθοδηγείται μέσα από τις φυλακές και οι φυλακές είναι του Κράτους, άρα και η ευθύνη δικιά του, μήπως:

Η ΝΔ θεωρεί όλους τους πολίτες εν δυνάμει εγκληματίες και γενικεύει στην κοινωνία συνθήκες φυλακών;

Μήπως για την κυβέρνηση ήταν αυτό το μήνυμα των εκλογών;

Συνέχεια...

Χείμαρρος … δροσιάς…

… και ανάσα ελπίδας, οι καλές ειδήσεις
από τα πρωτοσέλιδατων Κυριακάτικων εφημερίδων.


Απολαύστε τον καύσωνα με την άνεσή σας.
Μας παρακολουθούν και θα μας φροντίσουν δεόντως…




Συνέχεια...

άμα χαράζει στο Αιγαίο....

...είναι όμορφα σου λέω...

Συνέχεια...