Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

970 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΣΜΥΡΙΓΛΙ


Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 προβλέπει πίστωση 970.000 ευρώ(330.527.500 δραχμές) για την εξόρυξη και μεταφορά της σμύριδας, καθώς και για την ασφάλιση των σμυριδεργατών

(Ο σχετικός κωδικός έχει τίτλο: Γενικές δαπάνες λειτουργίας των σμυριδορυχείων Νάξου). Το ποσό περιέχεται στον επιμέρους προϋπολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής(Υπηρεσίες Ενέργειας), στο οποίο υπάγεται πλέον καθ’ ύλην η σμύριδα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2009 είχε εγκριθεί στην αρχή το ποσό των 642.760,63 ευρώ, που έφθασε τα 940.891 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου, με σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όπως γίνεται κάθε χρόνο, λόγω του ανεπαρκούς αρχικού ποσού και των διεκδικήσεων των σμυριδεργατών.

Η ποσοστιαία αύξηση για το 2010 είναι 3% σε σχέση με το τελικό ποσό του 2009 και 34% σε σχέση με το αρχικό ποσό και μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Ο προϋπολογισμός του
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

…. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΔΩ


Συνέχεια...

Όταν τα ληγμένα είναι και μούφικα…

“…ΘΕΛΩ την μητέρα αυτή να είναι φρέσκια, ξεκούραστη, χαρούμενη, περιποιημένη, καλοντυμένη, χτενισμένη, όμορφη, ακόμη και μακιγιαρισμένη αν χρειάζεται, προ πάντων όμως γλυκειά, τρυφερή και θερμή την ώρα που υποδέχεται τον άνδρα της. Να τον περιμένει με λαχτάρα στην πόρτα και να του προσφέρεται χωρίς ενδοιασμούς…

Απόσπασμα από το διάγγελμα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ Αμβροσίου, για την ημέρα των Α.Μ.Ε.Α και περιέχεται στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Διαβάστε το … κήρυγμα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Αυτά που εφάρμοζε η Στέλλα Πρωτονοταρίου …

… στο 132ο Δημοτικό Σχολείο και τη σταύρωσαν…

άρχισαν να συζητιούνται επίσημα,
αλλά πρέπει άμεσα και να εφαρμοστούν.

Ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση
για τα παιδιά των μεταναστών


Φροντιστήριο για γονείς μετανάστες

Συνέχεια...

Και ο νέος Περιφερειάρχης είναι ο…

….Νίκος Ζούρος επίκουρος καθηγητής φυσικής γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σας έχουμε σήμερα μια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ είδηση, που δεν έχει πουθενά δημοσιευτεί ή ακουστεί. Έχουμε το ονοματεπώνυμο του νέου Γενικού Γραμματέα Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειάρχη) που κατά πάσαν πιθανότητα θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πρόκειται για το γεωλόγο Νίκο Ζούρο, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην επιλογή του συνέβαλαν ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης.
Η ανακοίνωση των Περιφερειαρχών καθυστέρησε, μετά το κάζο της επιλογής και της απόρριψης του Ανδρέα Κουτούπη.
Οι Περιφερειάρχες θα παραμείνουν στις θέσεις τους ένα χρόνο περίπου, γιατί προβλέπεται η θεσμοθέτηση του αιρετού Γ.Γ. Περιφέρειας.

Ο Ν. Ζούρος διδάσκει Παράκτια Γεωμορφολογία, Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία και
Φυσική Γεωγραφία, Περιβαλλοντική Γεωλογία κλπ, έχει πτυχίο (1985) του Τμήματος Γεωλογίας - Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και
Ph.D. (1993) του ίδιου Τμήματος.

Έχει αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, όπως είναι τα εξής:

• Άτλαντας Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου. (1998-2001).
Χρηματοδότηση: Υπουργείο Αιγαίου. Φορέας Υλοποίησης: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Συμμετέχοντες Φορείς: Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ν. Ζούρος. Αναγνώριση, καταγραφή, περιγραφή των γεωλογικών, γεωμορφολογικών και παλαιοντολογικών μνημείων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

• Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας «Ανάπτυξη του Γεω-Τουρισμού στην Ευρώπη – Δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων». (1998 –2001).
Χρηματοδότηση: Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER-IIC. Φορέας Υλοποίησης: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Συμμετέχοντες Φορείς: Reserve Geologique Haute Provance (France), Vulkaneifel Geopark (Germany), Maestrazgo geopark (Spain) Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ν. Ζούρος
Ερευνα – Ανάδειξη και Αξιοποίηση γεωλογικών και γεωμορφολογικών μνημείων.


Συνέχεια...

Τέτοιους θέλουμε. Αποφασιστικούς και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς…

«Μεγάλη ένταση έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της μαθητικής κοινότητας και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων από τη μια και το Σύλλογο Διδασκόντων και τη Διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Νάξου από την άλλη.

Αιτία μια σειρά αιτήματα που έθεσε η μαθητική κοινότητα.
Ένα από αυτά αφορά τις μαθητικές εκδρομές τις οποίες μετά το τραγικό περιστατικό του Παναγιωτάκη, η Διεύθυνση και οι καθηγητές, τις… κατάργησαν οριστικά, αμετάκλητα και δια παντός(!)
………………………
Πλάτες που δεν μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη ενός μαθητικού περιπάτου, δεν μπορούν να σηκώσουν τίποτα..»

Blog: Λάβαμε την είδηση, τη διασταυρώσαμε και δεν θέλουμε να την πιστέψουμε…

Συνέχεια...

Όλες οι αποφάσεις στο διαδίκτυο...

…μέσα στη γενική θολούρα και την κυβερνητική αταξία, παίρνεται και κάποια σωστή απόφαση, έτσι σαν κερασάκι σε μια άνοστη τούρτα…

Το νομοσχέδιο για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων κάθε αρχής και φορέα του κράτους στο διαδίκτυο εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων στο ίντερνετ, χωρίς να εξαιρούνται οι προϋπολογισμοί, οι ισολογισμοί και οι δαπάνες των υπηρεσιών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, στη διάθεση του πολίτη θα τίθενται και όλα τα στοιχεία για τους διορισμούς, τη συγκρότηση επιτροπών και τις αμοιβές των μελών τους.

Όμως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.
Ένα μικρό δείγμα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Τι δεν είμαστε…


Πολλές φορές διατυπώνονται ερωτήματα από φίλους μας για την ταυτότητά μας, τι είμαστε ή τι δεν είμαστε, τι εκπροσωπούμε και τι επιδιώκουμε.


Τι δεν είμαστε:

- Επαγγελματίες δημοσιογράφοι

- Κομματικά όργανα κανενός

- Απολίτικοι και δεξιοί

- Δεν εκπροσωπούμε κανένα πέραν του εαυτού μας

- Δεν επιδιώκουμε να λύσουμε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, αλλά να τα αναδείξουμε, γιατί δεν υποκαθιστούμε την κοινωνία και τους φορείς της.

- Δεν μονοπωλούμε αλήθειες αλλά προβάλουμε ερωτήματα ακόμα και στα αυτονόητα για την καλλίτερη προσέγγισή τους.


Τι είμαστε:

- Ο διπλανός σας, που μαζί του κουβεντιάζετε αυτά, που μέσα από μια ιδιότυπη κοινωνική και πολιτική αυτολογοκρισία, δεν ομολογούμε δημόσια.

- Φανατικοί υποστηρικτές διαμόρφωσης πεδίων και συνθηκών προβληματισμού και διαλόγου.

- Ταυτισμένοι με το χιούμορ, γιατί το χιούμορ απογυμνώνει κάθε σοβαροφάνεια που συσκοτίζει την αλήθεια.


Είμαστε και κάτι που δεν κρύβεται, για να τα λέμε όλα. Είμαστε και Γαύροι.

Συνέχεια...

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

άλλη μια μέρα δίχως σκοπό…


… αφού εκείνοι που έπρεπε
δεν την θυμήθηκαν.


Παρεμπιπτόντως σήμερα είναι
η παγκόσμια ημέρα
για
τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες…







Συνέχεια...

Τόσο απλό είναι


Λένε: Δανειζόμαστε γιατί καταναλώνουμε περισσότερα απ όσα παράγουμε.

Λέμε: Δανειζόμαστε γιατί καταναλώνουμε περισσότερα απ όσα μας πληρώνουν


Τόσο απλή είναι η πολιτική οικονομία.

Συνέχεια...

αξίζει να τις παρακολουθήσετε...

Συνέχεια...

Ρημάζει ο τάφος του Σοφοκλή...

«Στην Νάξο δεν υπάρχει κανένας σεβασμός και φροντίδα για τους αρχαιολογικούς χώρους.»

Έτσι αναφέρει κάπου η παρακάτω ανάρτηση που πρέπει όχι απλά να τη διαβάσετε, αλλά να τη μελετήσετε..

Τη «δένουμε» με το Σοφοκλή για να δείξουμε ότι οι «αξίες» εκτός από διαχρονικές ,είναι και οικουμενικές…


Βαρυμπόμπη. Περιοχή «Μεγάλη Βρύση» ή «Παναγίτσα». Ανατολικά του δρόμου που οδηγεί στη Δεκέλεια βρίσκεται ο τύμβος του Σοφοκλή. Ενός εκ των τριών τραγικών ποιητών που όρισαν και καθόρισαν την έννοια του δράματος. Ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης χάραξαν τις γραμμές πάνω στις οποίες αρχιτεκτονήθηκε η μεταφορά των ανθρωπίνων παθών και των θείων παρεμβάσεων στη μαγική τέχνη του θεάτρου - και συνακόλουθα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της υδρογείου αυτός ο τύμβος θα ήταν τόπος απόδοσης τιμής και προσκυνήματος σ' έναν από τους τρεις πατέρες της ψυχαγωγίας - με την κυριολεκτική και αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Όμως, το ελληνικό κράτος, με την παραδοσιακή αδιαφορία που διέπει τη χωλή του ιστορία, βεβηλώνει τη μνήμη του γιου του Σοφίλου.

Για να φτάσει κάποιος στον τύμβο του Σοφοκλή πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει επακριβώς πού βρίσκεται.
Δεν υπάρχει σήμανση ή πινακίδα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τον επισκέπτη στο σημείο όπου βρίσκεται ο τύμβος.
Τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δεν υπάρχουν και διαβάτες για να ρωτήσεις.

Λίγες οι οικίες στην κατάφυτη περιοχή, που από τύχη γλίτωσε μέχρι τώρα τις θερινές τελετουργικές πυρές της ελληνικής φύσης. Μόνον αν προσεγγίσεις σε απόσταση αναπνοής τον χώρο και φανείς τυχερός θα αντικρίσεις μια τσαλακωμένη ταμπέλα με ξεθωριασμένα γράμματα που γράφει «Οδός Τύμβου Σοφοκλή».



Εγκατάλειψη

Βαδίζοντας την οδό Τύμβου Σοφοκλή ανακαλύπτεις έναν χώρο περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα.
Η φύλαξη, ανύπαρκτη.
Η πύλη που οδηγεί σ' ένα από τα άγνωστα ιερά της ανθρωπότητας, κλειδωμένη μ' ένα οικτρό λουκέτο που χρωματίστηκε φαιό από τη σκουριά. Το χρώμα της κοινωνίας μας.

Η υπερπήδηση των κρατικών εμποδίων, δηλαδή του φράκτη, πανεύκολη.
Οποιοσδήποτε μπορεί να εισχωρήσει στον τύμβο για να κάνει οτιδήποτε.Κι ήταν τόσο όμορφες οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς τον Τύπο - δύο ημέρες έπειτα από την 14η Νοεμβρίου 2006, όταν αποφάσισε να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο τον τύμβο του Σοφοκλέους. Στόχος του ΥΠΠΟ λέγεται ότι ήταν να «αναδείξει την περιοχή με σκοπό να κάνει επισκέψιμο το μνημείο από σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων» (Καθημερινή 16/11/2006).

Τρία χρόνια πέρασαν, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «παρέλασαν» από τα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού με αποδέκτες καλλιτέχνες, θιασάρχες και επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά για τον τύμβο του Σοφοκλή δεν περίσσεψε ούτε ένα ευρώ.

Ανασκάφτηκε το '58

Για την ακρίβεια, τα ελάχιστα που περίσσεψαν κάλυψαν το κόστος για το κοτετσόσυρμα της περίφραξης και για μία πινακίδα με το χρονικό της ανακάλυψης του τύμβου. Αν κι αυτή είναι φθαρμένη από τον χρόνο και ελαφρώς σκουριασμένη, το κείμενό της παραμένει ευανάγνωστο:
«Ανασκάφτηκε το 1958 από τις τότε πριγκίπισσες της Ελλάδας Σοφία και Ειρήνη και την αρχαιολόγο δασκάλα τους Θεοφανώ Αρβανιτοπούλου. Πρόκειται για έναν μεγάλο οικογενειακό ταφικό περίβολο, κλασικών χρόνων, που περικλείεται από τεχνητό τύμβο. Ο τύμβος είχε αρχικά 13 μ. ύψος. Περιείχε τέσσερις μαρμάρινες σαρκοφάγους με αετωματικό κάλυμμα, τρεις στο κέντρο του και μία μακρύτερα προς τα νότια».

Η εικόνα που επικρατεί μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας του. Οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης.



Ιστορία στη λάσπη

Σήμερα είναι ορατές μόνο δύο σαρκοφάγοι - εκ των τεσσάρων που ανακαλύφθηκαν. Ανοιχτές και γεμάτες λασπόνερα. Πλάκες σπασμένες τριγύρω. Στα χείλη του τύμβου αφημένο ένα πήλινο δοχείο που περιείχε σπόρους - σπονδή από άγνωστο Έλληνα προσκυνητή. Η εγκατάλειψη κραυγαλέα. Οι βροχές αποσαθρώνουν τον τύμβο.

Πού βρίσκονται, άραγε, οι άλλες δύο σαρκοφάγοι; Πού βρίσκεται το ροζιασμένο ξύλινο ραβδί που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή και το οποίο, σύμφωνα με την πινακίδα του ΥΠΠΟ, εικάζεται ότι ανήκε στον Σοφοκλή; Πού βρίσκονται τα υπόλοιπα κτερίσματα; Τι απέγιναν οι κρατικές υποσχέσεις περί «αξιοποίησης»;


Τραγική η κατάληξη του τραγικού ποιητή στο κωμικό κράτος μας.

Η Αλλη Αποψη

Συνέχεια...

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Νάξος, με τα μάτια επισκέπτη


Δεν είναι καθόλου κολακευτικό το οδοιπορικό που αφιερώνεται, στους «Α- Νάξιους» όπως γράφεται, κατοίκους της Νάξου, από σχετική ιστοσελίδα. Θεωρούμε πως μια αφύπνιση, έστω και μέσα από υπερβολές(;) είναι πάντα χρήσιμη.

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε επισκέφτηκα με τους καλούς μου φίλους τη Νάξο, το νησί του Διονύσου και της Αριάδνης, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση. Όμως, όπως συμβαίνει και σε κάθε περιοχή της χώρας μας, η Ρωμιοσύνη και τα παρατράγουδά της είναι πάντοτε παρόντα και κραταιά.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το νησί κατοικούταν τουλάχιστον απ΄ την 5η π.Χ. χιλιετία. Στα αρχαία χρόνια η Νάξος ήταν όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το πιό εύφορο νησί των Κυκλάδων, διάσημο για το κρασί και τη λατρεία στο Διόνυσο, που έσμιξε εκεί με την Αριάδνη· ήταν ένα σπουδαίο εμπορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο.
Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων ήταν υποστηρικτής της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Aργότερα έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ύστερα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Σήμερα η Ρωμαίικη Νάξος είναι το νησί του αγίου Νικοδήμου και των εκατοντάδων μονών κι εκκλησιών της Ρωμιοσύνης.
Δεν υπάρχουν ούτε καν τα ερείπια του ένδοξου αρχαίου παρελθόντος της, παρά μόνο εκατοντάδες εκκλησίες, εκ των οποίων πλείστες Παναγίες, όπως: Παναγία η Φιλοτίτισσα, Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, Παναγία η Υψηλοτέρα, Παναγία η Βλαχερνιώτισσα, Παναγία η Απειρανθίτισσα, Παναγία η Αργοκιλιώτισσα, Παναγία η Πρωτόθρονος, Παναγία η Δαμνιώτισσα, Παναγία η Δροσιανή, Παναγία η Καλορίτσα, Παναγία η Θεοσκέπαστη κ.λπ..
Η Μητρόπολη Παροναξίας διαθέτει συνολικά 44 ενοριακούς ναούς, 260 παρεκκλήσια, 570 εξωκκλήσια, 18 ναούς νεκροταφείων, 20 μοναστηριακούς ναούς, 8 ναούς μετοχίων και 43 ιερείς.
Πολλοί ναοί έχουν κτισθεί στη θέση κατεδαφισθέντων αρχαίων ναών με τα υλικά τους, όπως: Ο μητροπολιτικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής· βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς.
Οι μονολιθικές κολώνες από γρανίτη, που βρίσκονται στην εκκλησία έχουν μεταφερθεί από το ναό του Απόλλωνα της Δήλου. Ο Άγιος Αρτέμιος Χαλάντρων και ο Άγιος Δημήτριος έχουν κτισθεί επί του αρχαϊκού οικισμού του Κινίδαρου· εκεί υπήρχε ναός της Αρτέμιδας.
Στον Άγιο Αρτέμιο Σαγκρίου υπάρχουν ρόμβοι, έλικες, σπείρες, ρόδακες κ.λπ.. Η Παναγία η Απειρανθίτισσα έχει κτιστεί επί ναού του Απόλλωνα. Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα επί ναού του Ποσειδώνα. Ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης επί ναού του Διός κ.λπ..»
Έχει ενδιαφέρον ολόκληρη η ανάρτηση στο http://freeinquiry.gr/webfiles/pro.php?id=989

Συνέχεια...

Πρακτορείον ειδήσεων εις την αρχαίαν ελληνικήν!


Ισπανός καθηγητής μας βάζει τα γυαλιά
Ισπανός καθηγητής δημιούργησε το Αcropolis World Νews στο Ίντερνετ, όπως διαβάζουμε σήμερα στα ΝΕΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρακτορείο αυτό αποτελεί το μοναδικό ειδησεογραφικό μέσο, που καταγράφει καθημερινά την επικαιρότητα στα αρχαία ελληνικά.
«Πριν από 8 χρόνια, όταν ακόμη δούλευα στη Βαρκελώνη, είδα πως υπήρχαν μερικές ιστοσελίδες που παρουσίαζαν την επικαιρότητα στα λατινικά. Έψαξα να βρω αν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και στα αρχαία ελληνικά και για να πω την αλήθεια εξεπλάγην όταν διαπίστωσα πως δεν υπήρχε.
Έτσι δημιούργησα το Αcropolis World Νews στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www. akwn. net» λέει ο δρ Κοντέρχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σεν Άντριους στη Σκωτία, όπου διδάσκει αρχαία ελληνικά και λατινικά.
«Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία των αρχαίων ελληνικών εκτός από τους μαθητές μου. Ύστερα από 16 χρόνια διδασκαλίας νομίζω πως οι αντοχές μου ξεπερνούν και του Ράμπο στα καλύτερά του», λέει γελώντας ο 41χρονος καθηγητής.
Η αγάπη του για τα αρχαία ελληνικά γεννήθηκε στο γυμνάσιο και από τότε του έχει γίνει δεύτερη φύση, όπως την αποκαλεί. «Στο ισπανικό γυμνάσιο είχαμε την επιλογή να επιλέξουμε και τα αρχαία ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα. Αυτό έκανα και μαγεύτηκα». Άρχισε να διαβάζει τους Έλληνες φιλοσόφους στο πρωτότυπο, τις τραγωδίες, την ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου και τον Ηρόδοτο.
«Ο Περικλής ίσως αποτελεί την αγαπημένη μου προσωπικότητα από την Αρχαία Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα του Χρυσού Αιώνα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που με ενθουσιάζει στην αρχαιότητα είναι πως το μεγαλείο το δημιούργησαν οι Έλληνες πολίτες και οι πολιτικοί τους ήταν απλώς το ΄΄κεφάλι΄΄ αυτού του κόσμου, το οποίο φαινόταν».
Όταν τελείωσε το λύκειο ο Ισπανός ελληνολάτρης έπεισε τους γονείς του να επισκεφθούν την Ελλάδα για να γνωρίσει από κοντά τη χώρα που λάτρεψε μέσα από την αρχαία γραμματεία. «Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε με μαγεύουν η Ακρόπολη, η Πλάκα, η Πελοπόννησος, τα νησιά σας. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψη σε ένα μέρος που σπάνια επισκέπτονται οι τουρίστες. Έπεισα τους γονείς μου να επισκεφθούμε τις Πλαταιές όπου ήμασταν μόνοι μας. Έκλεισα τα μάτια και προσπάθησα να ακούσω τη φωνή του Παυσανία να ενθαρρύνει τους στρατιώτες του για την επερχόμενη μάχη».
Όμως, το κλασικό πρόβλημα του δρος Κοντέρχ όταν επισκέπτεται την Ελλάδα παραμένει: «Απογοητεύτηκα όταν ήρθα στην Ελλάδα και διαπίστωσα πως ελάχιστοι μιλούσαν τα αρχαία ελληνικά. Με παραξένεψε. Κάθε φορά που έρχομαι στη χώρα σας μιλάω στα αρχαία αλλά συνειδητοποιώ πως λίγο με καταλαβαίνουν. Αλλά νέα ελληνικά δεν θέλω να μάθω». Η έκπληξή του στην ερώτηση τι ξεχωριστό έχουν τα αρχαία ελληνικά αντιστοιχεί μάλλον με την έκπληξη που θα ένιωθε κάποιος που βλέπει εξωγήινο. «Είναι μια γλώσσα που παίζει συνεχώς με το μυαλό σου. Σε βοηθάει να σκεφτείς με τη λογική. Η χρήση του υποθετικού λόγου, η ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ του παρατατικού, του αορίστου και του ενεστώτα. Είναι σαν να συμμετέχεις σε ένα εγκεφαλικό άθλημα».
Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του…αρχαιοελληνικού πρακτορείου ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά με τρεις- τέσσερις ειδήσεις από όλον τον κόσμο και τη διαβάζουν σε καθημερινή βάση 40-50 άνθρωποι. «Δυστυχώς, ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω στη συγγραφή των ειδήσεων είναι ελάχιστος. Μεταξύ διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο και ερευνών προσπαθώ να κρατώ το Αcropolis ενημερωμένο. Κάθε βοήθεια πάντως είναι καλοδεχούμενη», λέει και προτρέπει τους φίλους των αρχαίων ελληνικών να στέλνουν στο πρακτορείο τις ειδήσεις.
«Καμιά φορά, όταν υπάρχουν ειδήσεις για θέματα όπου οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν τις αντίστοιχες λέξεις όπως χώρες, πόλεις, νέες εφευρέσεις, προσπαθώ να δημιουργήσω λέξεις από τα νέα ελληνικά που να μοιάζουν κλασικές», αποκαλύπτει το μικρό δημοσιογραφικό μυστικό του. Κάπως έτσι η τρομοκρατική επίθεση στο Νιέφσκι Εξπρές μετέτρεψε την Αγία Πετρούπολη σε «Πετροβούργον» και τη Μόσχα σε «Μόσκβη». «Όσο πιο πολύ κοιτάζουμε στο παρελθόν τόσο πιο ικανοί γινόμαστε να κοιτάξουμε στο μέλλον» λέει ο δρ Κοντέρχ, ο οποίος έχει κάνει το διδακτορικό του στους αρχαίους κλασικούς και έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Οξφόρδη ως βοηθός καθηγητής στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Σεν Άντριους στη Σκωτία τη σύνθεση του αρχαίου ελληνικού κειμένου.
«Τώρα δουλεύω σχετικά με την Παγκόσμια Ιστορία, με τη φιλοδοξία να μεταφέρω στα αρχαία ελληνικά την ιστορία του κόσμου από τη δημιουργία του Σύμπαντος μέχρι το σήμερα» λέει και χαιρετά σε άπταιστη ερασμιακή προφορά.

Συνέχεια...

Εκτός από τον «πολιτικό χειμώνα» υπάρχει και ο κανονικός…

Δεμένα κρατούν τα πλοία στα λιμάνια οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα. Γενικό απαγορευτικό ισχύει από τον Πειραιά, ενώ νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΞΟ

Έκλεισε για μία εβδομάδα, όπως προβλέπει η σχετική υγειονομική οδηγία, το Δημοτικό Σχολείο Μελάνων (για την 5η και 6η τάξη) μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση για δύο κρούσματα της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών. Η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Συνέχεια...

Δεν έμεινε από «ψυχικά αποθέματα» ο Θεόδωρος Τούντας…

…προφανώς η αιτία είναι άλλη και δεν πρέπει να δώσει τροφή στα «κοράκια» που καραδοκούν…

Έχουν περάσει αρκετές ώρες από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση της αποχώρησης του Θεόδωρου Τούντα από τα Δημοτικά δρώμενα του Γαλατσίου.

Ο αρχικός αιφνιδιασμός ολοένα και γίνεται μεγαλύτερος ακόμα και αυτή την προχωρημένη ώρα, πολύ περισσότερο σε εκείνους που επεδίωκαν και μεθόδευαν αυτή την εξέλιξη…

Η θεωρητικά «βελούδινη» αποχώρηση του Θεόδωρου Τούντα, ίσως αποβεί καθοριστική, όπως καθοριστική ήταν και η παρουσία του, στις αναμενόμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο Γαλάτσι.

Ο λόγος της αποχώρησής του ΔΕΝ διευκρινίζεται με σαφήνεια και κανένας από τους πρώην στενούς του συνεργάτες δεν είναι σε θέση να δώσει κάποια ερμηνεία! Το γεγονός αυτό αποτελεί πηγή… σεναρίων τα οποία εξυφαίνονται στα γνωστά παραπολιτικά στέκια ή καλύτερα στα γνωστά «παραμάγαζα» της ίντριγκας και της διαπλοκής στα οποία προαποφασίζεται το μέλλον του Γαλατσίου και στα οποία ο Θεόδωρος Τούντας προφανώς δεν είχε καλή πρόσβαση…

Σε πρώτη φάση θα σταθούμε στο απόσπασμα της ανακοίνωσης που αναφέρει:

“Αυτή τη φορά ανοίγω το δρόμο σε εκείνους που έχουν το μεράκι και το όραμα να κάνουν την Πόλη καλύτερη, να προσφέρουν στον άνθρωπο και όχι να ικανοποιήσουν μόνο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Ανοίγω το δρόμο σε όσους έχουν απόθεμα ψυχής να υπηρετήσουν την Πόλη, να βαδίσουν σε νέους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κοινωνίας για ρήξη με αρρωστημένες νοοτροπίες, να πάνε πλάι – πλάι με τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της γνώσης και της εμπειρίας και να υιοθετήσουν τις πρωτοποριακές και ανατρεπτικές προτάσεις της νέας γενιάς για ένα αύριο ελπιδοφόρο και ανθρώπινο.”

Το «απόθεμα ψυχής» ίσως λέει πολλά…


Πάντως πιστεύουμε πως αν ήθελε ΜΠΟΡΟΥΣΕ να απαλλαγεί από εκείνους που σκοπό είχαν και έχουν «να ικανοποιήσουν μόνο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.»…

Τουλάχιστον τώρα απελευθερωμένος και ανεξάρτητος πρέπει για το καλό της πόλης που ίσως τον πλήγωσε, να τους κατονομάσει…

Η ανακοίνωση όπως μας την έστειλε το e-galatsi.gr



ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ



ΓΑΛΑΤΣΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Φίλες και Φίλοι,

Για την πόλη μας, το Γαλάτσι, μια νέα εποχή έχει ήδη αρχίσει. Οι συμπολίτες μας έπαψαν πλέον να έχουν περιορισμένες προσδοκίες, να στηρίζουν διοικήσεις στο Δήμο που δεν έχουν όραμα, δεν επιχειρούν ρήξεις και δεν ενστερνίζονται τις ριζοσπαστικές αλλαγές που οραματίζεται η νέα γενιά της πόλης.

Για μένα η σωφροσύνη και η ανιδιοτελής αξιολόγηση της πραγματικότητας και της πολιτικής συγκυρίας είναι οι βασικές αξίες που πρέπει να επικυριαρχούν στις αποφάσεις κάθε συνετού πολιτικού στελέχους.

Η διαχείριση της εξουσίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Οι προσωπικές φιλοδοξίες οφείλουν και πρέπει να παραμερίζουν μπροστά στο συλλογικό συμφέρον και το συμφέρον της Πόλης.

Θέλω να ξέρετε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα η αγάπη και η εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδρομή μου στο Δήμο. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 αναδείξατε πρώτη δύναμη τη Δημοτική Παράταξη «Γαλάτσι 21ος αιώνας» και μένα μου κάνατε την υπέρτατη τιμή εκλέγοντάς με στη θέση του Πρώτου Πολίτη της Πόλης.

Δε σας κρύβω ότι λυπάμαι πολύ που θα στεναχωρήσω όσους από σας μου ζητάτε να ηγηθώ και πάλι της παράταξής μας στις εκλογές του 2010, για να ολοκληρώσουμε ότι αφήσαμε στη μέση και να διορθώσουμε ότι γκρεμίστηκε.

Αυτή τη φορά ανοίγω το δρόμο σε εκείνους που έχουν το μεράκι και το όραμα να κάνουν την Πόλη καλύτερη, να προσφέρουν στον άνθρωπο και όχι να ικανοποιήσουν μόνο τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Ανοίγω το δρόμο σε όσους έχουν απόθεμα ψυχής να υπηρετήσουν την Πόλη, να βαδίσουν σε νέους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της κοινωνίας για ρήξη με αρρωστημένες νοοτροπίες, να πάνε πλάι – πλάι με τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της γνώσης και της εμπειρίας και να υιοθετήσουν τις πρωτοποριακές και ανατρεπτικές προτάσεις της νέας γενιάς για ένα αύριο ελπιδοφόρο και ανθρώπινο.

Φίλες και Φίλοι,

Επικοινωνώ μαζί σας γιατί νοιώθω την ανάγκη για ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους εσάς τους απλούς καθημερινούς μου φίλους για όλα όσα απλόχερα μου χαρίσατε και να σας δώσω τη διαβεβαίωση ότι, όπως έκανα πάντα με το δικό μου απλό και όχι υποκριτικό τρόπο, θα νοιάζομαι για το καλό της Πόλης και θα παραμείνω ο δικός σας φίλος.


Φιλικότατα
Θεόδωρος Β. Τούντας

Συνέχεια...

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Η ΝΔ, ο Σαμαράς και ο ταξικός χαραχτήρας του κόμματος

Γιατί λοιπόν οι Νεοδημοκράτες επέλεξαν το Σαμαρά;

- Τον «προδότη και αποστάτη» της παράταξης.

- Τον υποψήφιο που δεν στήριξαν τα «κομματικά τζάκια και οι βαρόνοι» και που δε συντάχθηκε μαζί του η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις αγοραίες πολιτικές αναλύσεις φαίνεται σαν έκπληξη, πλην όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το φαινομενικά αντιφατικό, οι βουλευτές να συντάσσονται με την Ντόρα και οι ψηφοφόροι τους με το Σαμαρά, απαιτεί σοβαρότερες αναλύσεις.

Οι αναλύσεις που κατά καιρούς έχουμε κάνει, μέσα από την πολιτική αρθρογραφία μας, δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.

- Το σύστημα, κόντρα στο αρνητικό βιογραφικό της κομματικής επετηρίδας, προώθησε το Σαμαρά για τον ταξικό του λόγο και θέσεις που έχει ανάγκη η αστική τάξη για την πολιτική της αντιπροσώπευση. ( Βλέπε H κρίση αντιπροσώπευσης της αστικής τάξης )

- Η έντονη ιδεολογικο-πολιτική σύγχυση της δεξιάς, έπρεπε να αποκατασταθεί σε στέρεα βάση, εν ανάγκη με μικρότερο αλλά καθαρότερο βαθμό συσπείρωσης , πχ να μην ντρεπόμαστε να λέμε πως είμαστε δεξιοί.( Βλέπε
ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ )


- Η αποιδεολογικοποίηση της πολιτικής, που ξεκίνησε επί Σημίτη και γενικεύθηκε επί Καραμανλή, αποδείχθηκε πως είχε καταστροφικές συνέπειες στο πολιτικό οικοδόμημα. Η θέση του Σαμαρά να συσπειρώσουμε πρώτα τους δικούς μας, είναι βαθειά πολιτική και στρατηγική επιλογή. Η τάξη θέλει καθαρό, έστω και μικρότερο κόμμα, και δευτερευόντως διαστρωματικό κόμμα που εξέφραζε η Ντόρα πράγμα που δημιουργεί ιδεολογικές και πολιτικές συγχύσεις. ( Βλέπε
Ήταν πολιτική ρήξη η αποπομπή του Σημίτη; )


Συνολικά δεν ήταν τυχαία η μαζική στήριξη από τους αστικούς μηχανισμούς, όπως τα ΜΜΕ, της υποψηφιότητας Σαμαρά και γιατί καταποντίστηκε η Ντόρα και φυσικά οι θέσεις της για διαστρωματικό κόμμα.

Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ απαναιδεολογικοποίησε την πολιτική ήταν θέμα χρόνου να γίνει το ίδιο και με το κόμμα της δεξιάς.


Εάν πετύχει ή όχι η επιλογή, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, ενώ δεν αποκλείεται η εναλλακτική ή και η παράλληλη προώθηση και στήριξη κεντρώου διαστρωματικού κόμματος στο μέλλον, που θα στηρίζει και αλληλοσυμπληρώνει την αρχική στρατηγική επιλογή. του συστήματος που είναι:

Η τάξη έχει την ιδεολογία της και απαιτεί και την κομματική της αντιστοίχιση.

Συνέχεια...

Ο Βγενόπουλος …μπαίνει στις «ανανεώσιμες» Κυκλάδων


Δυναμική είσοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης σχεδιάζει η MIG με εταίρο από τη Γαλλία.

H εταιρεία ενημέρωσε χθες την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με κορυφαίο πολυεθνικό όμιλο, τον οποίο δεν κατονόμασε, και αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για κοινή δραστηριοποίηση σε επενδύσεις που συνδέονται με το περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα.

O «κορυφαίος πολυεθνικός όμιλος», σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι η γαλλική εταιρεία Veolia, με την οποία η MIG είχε προσέλθει στον διαγωνισμό που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της EYAΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική εταιρεία έχει καταθέσει κατά την διάρκεια του 2009 ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην ηπειρωτική χώρα, τα οποία βρίσκονται, στο σύνολό τους, στο στάδιο της αξιολόγησης.

H ίδια εταιρεία παλαιότερα είχε έρθει επαφή με τις αρμόδιες αρχές της χώρας για τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης μεγάλης ισχύος αιολικών πάρκων στις Kυκλάδες, χωρίς ωστόσο στη συνέχεια να προχωρήσει στην κατάθεση και κάποιου αντίστοιχου επενδυτικού σχεδίου.

H συνεργασία της με τον Όμιλο Bγενόπουλου φέρεται να περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά ενέργειας, από φωτοβολταϊκά και αιολικά μέχρι διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση απορριμμάτων. H υλοποίηση των επενδυτικών αυτών σχεδίων των δύο Oμίλων θα ανεβάσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Συνέχεια...

Το μόνο σωσίβιο που απέμεινε στο Γιάννη Μπαρδάνη…

… είναι η πολιτιστική δραστηριότητα
της Κατερίνας Σιδερή.

Εποχή για λιοβγάλημα

Στο ανακαινισμένο παραδοσιακό λιοτρίβι του Δαμαλά θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα η παραδοσιακή εξαγωγή λαδιού.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δρυμαλίας και από το Τ.Σ του Δαμαριώνα.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Πάρεδρος της Κεραμωτής

Ανεξαρτητοποιήθηκε από το συνδυασμό του κ. Μπαρδάνη ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος της Κεραμωτής κ. Νίκος Φακίνος.
Αιτία της ανεξαρτητοποίησης αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Δρυμαλίας δεν υλοποίησε ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συνέχεια...

παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Συνέχεια...

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: «Παλιά η φιλία μου με τον Σαμαρά…»

Εδώ που τα λέμε τον προβόκαρε λίγο η Μπράουν χθες τον Βρούτση στον «Μεσόγειος FM».
Του είπε στην αρχή της συνέντευξης ότι ήταν «ηλίου φαεινότερον ότι στηρίζατε Σαμαρά». Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως του έκανε αβάντα, πάσα, για να τονίσει ο βουλευτής ότι ήταν «τοις πάσι» γνωστό ότι στήριζε Σαμαρά!.

Αυτό το «τοις πάσι» πόσους άραγε περιλάμβανε και πότε εκδηλώθηκε; Μήπως όταν τα πράγματα έγειραν υπέρ του Σαμαρά και άρχισε να ξελαμπικάρει το εκλογικό τοπίο;

Και αφού ήταν σε όλους γνωστό γιατί δίσταζε να το πει δημόσια; Για να μην επηρεάσει αυτούς που…ήξεραν ποιον υποστηρίζει;

Κάπου η λογική σηκώνει ψηλά τα χέρια της, Γιάννη μου.
Η σιγουράντζα είναι η αδιατάρακτη ιδεολογία σου.

Αν σε άκουγε ο Βύρων (ο στρατηγός άνεμος) θα σου υπενθύμιζε τον Σόλωνα που έλεγε ότι όταν η πόλις στασιάζεται το να μένει κανείς αμέτοχος δεν είναι η πιο σωστή και χρήσιμη για την πόλη στάση.

Επικαλέστηκες ΤΩΡΑ την «παλιά φιλία» σου με τον Αντώνη, από την ΟΝΝΕΔ (πρωτοπορία!) και υποσχέθηκες ότι γρήγορα θα φέρεις τον Σαμαρά στη Νάξο. Αμήν και πότε.
Η Νάξος θα ζει και θα κοιμάται με την προσμονή της επίσκεψης Σαμαρά και της υποδοχής-κατά το συνήθειο- με βιολιά και με λαούτα.

«Αυτή η διαδικασία έχει μόνο νικημένους», είπε κάποια στιγμή και το διόρθωσε βέβαια αμέσως. Εκτός από lapsus linguae μήπως αυτό προδίδει και κάτι άλλο;


Συνέχεια...

Το φράγμα Ποταμιάς-Τσικαλαριού…

…τελικά είναι "ενταγμένο"
με προϋπολογισμό 37,5 εκατ. Ευρώ!

Ας αναλάβουν όμως από κοινού την πατρότητα του έργου, για να μην το εγκαινιάζει κάθε περαστικός όπως το… Νοσοκομείο.

Δεν θέλει πολύ να ανάψει το φιτίλι της στείρας αντιπαράθεσης για το ποιος το εμπνεύστηκε, ποιος το ξεκίνησε, ποιός το συνέχισε και τελικά ποιος θα κόψει την κορδέλα..

Η Μπατζελή το είπε στο Δήμαρχο Νάξου καθαρά.

«… αποδείχτηκε η σκοπιμότητα, η ωριμότητα και η αναγκαιότητα του έργου, υπάρχουν και τα λεφτά, είναι στο πρόγραμμά μας, άρα θα γίνει…»

Και επειδή είμαστε ΠΑΝΤΑ δίκαιοι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχε δίκιο ο Γιάννης Βρούτσης…

Συνέχεια...

Καλό μήνα και καλά Νικολοβάρβαρα…

Αφού δεν μας κάνει ποδαρικό ο … Μητσοτάκης,
όλοι οι άλλοι είναι καλοδεχούμενοι.

Σιδεροκέφαλος και
ο Αντώνης ο 7ος


Τα αποτελέσματα της γαλάζιας ψηφοφορίας στη Νάξο είναι:

Έγκυρα ψηφοδέλτια : 1199
Σαμαράς ………………..583
Μπακογιάννη ………... 530

Ψωμιάδης ……………....86

Συνέχεια...

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Η Νάξος ήταν ονομαστή για τα πλούσια κοιτάσματα σμύριδας και μαρμάρου, το οποίο μαζί με αυτό της Πάρου ήταν τα καλύτερα (το πλέον διάσημο είδος «παρίας λίθου» ήταν ο λυχνίτης: καθαρός, κατάλευκος, διαφανής).

Το κοινό χαρακτηριστικό των αιγαιοπελαγίτικων νησιών είναι ο πλούτος σε μεταλλικά ορυκτά. Κάτι μάλιστα που στον ελλαδικό χώρο είχε εντοπιστεί ήδη από την ανώτερη νεολιθική εποχή, δηλαδή περί το 18000 π.Χ., έτσι που οι εξορύξεις

ώχρας στον λόφο Τζίνες της Θάσου να αποτελούν, με τα ως τώρα δεδομένα, την αρχαιότερη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Τα ορυχεία (όρος στον οποίο περιλαμβάνονται και τα μεταλλεία και λατομεία) των νησιών του Αιγαίου της βιομηχανικής εποχής είναι το αντικείμενο που διερευνήθηκε από ομάδα επιστημόνων με συντονισμό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Και το αποτέλεσμα είναι ένας τόμος βιομηχανικής αρχαιολογίας («Ορυχεία στο Αιγαίο», εκδόσεις Μέλισσα), στον οποίο εξετάζεται η εξορυκτική δραστηριότητα σε 35 νησιά του Αιγαίου κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Αλλά επειδή η ιστορία είναι πολύ παλιά, η αρχή της δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στην αρχαιότητα. Γιατί από πολύ νωρίς οι κάτοικοι του Αιγαίου είχαν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους των νησιών είτε για να κατασκευάσουν τα σπίτια τους είτε για να δημιουργήσουν έργα τέχνης ή ακόμη κάνοντας εξαγωγές των πρώτων υλών που εξορύσσονταν, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του εμπορίου, τη διεύρυνση της επικοινωνίας, την αύξηση του πλούτου. Εντυπωσιακή μάλιστα υπήρξε εξαρχής η εφευρετικότητα των ανθρώπων προκειμένου να πάρουν την πολύτιμη ύλη. Κέρατα ελαφιού είχαν χρησιμοποιηθεί ως σφήνες, ενώ οι κροκάλες από τα ποτάμια ήταν τα εργαλεία κρούσης των ανθρώπων στις Τζίνες της Θάσου, όπως αναφέρει στο κείμενό της για τις «Εξορυκτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας» η αρχαιολόγος κυρία Λίνα Μενδώνη, ήδη γενική γραμματέας στο υπουργείο Πολιτισμού.

Περίφημη πρέπει να υπήρξε και η Μήλος κατά την προϊστορία, λόγω του οψιδιανού (ύλη κατάλληλη για κατασκευή μαχαιριών) που εξαγόταν σε όλη τη Μεσόγειο ως και την Αίγυπτο, τουλάχιστον από τη μεσολιθική εποχή (8000 π.Χ.). Τα πρώτα δείγματα μεταλλουργίας χαλκού όμως εμφανίζονται στη Θάσο κατά τη νεότερη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.). Μία χιλιετία μετά, τα μέταλλα κάνουν την «εμφάνισή» τους και νοτιότερα: μεταλλουργικά λείψανα της εποχής έχουν εντοπιστεί στην Κεφάλα της Κέας, χάλκινα αντικείμενα έχουν βρεθεί στη σπηλιά Ζα της Νάξου, ενώ χρήση χαλκού βεβαιώνεται και στη Θάσο. Η διάδοση του νέου υλικού εξάλλου θα αλλάξει άρδην τη ζωή των ανθρώπων. Και, όπως σημειώνει η κυρία Μενδώνη, «η νέα τεχνολογία σήμαινε και νέες ιδέες και νέα δυναμική στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πρώιμης εποχής του χαλκού (δηλαδή η 3η χιλιετία π.Χ.)».

Χαρακτηριστικοί είναι οι οχυρωμένοι οικισμοί που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ιμβρος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σκύρος), οι οποίοι είχαν εμπλοκή στη μεταλλουργία. Τα παράδειγμα της Πολιόχνης στη Λήμνο ίσως υπερέχει μάλιστα, γιατί δεν είναι τυχαίο ότι το νησί σχετίζεται και με την Αργοναυτική Εκστρατεία και την αναζήτηση της τεχνικής για την παραγωγή του χρυσού.

Τ ην ίδια εποχή τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν οι Κυκλάδες, όπου εξαπλώνεται η εξόρυξη μαρμάρου, με το οποίο παράγονται χρηστικά και λατρευτικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η επεξεργασία των μετάλλων: στην Κύθνο, στη Σίφνο, στη Σέριφο, στην Ανδρο, στην Κέα. Η «μηλία γη» ήταν διάσημη για τη ζωγραφική και τη φαρμακευτική, το ίδιο και η «κιμωλία γη» για τη φαρμακευτική, την υφαντουργία, την υγιεινή. Στη Θάσο όμως έχει αρχίσει από τον 6ο αιώνα π.Χ. η εξόρυξη χρυσού (άργυρος εξορυσσόταν από την πρώιμη χαλκοκρατία), η Λέσβος, η Σκύρος και η Σκυροπούλα είχαν λατομεία μαρμάρου, τραβερτίτη είχε η Κως.





Συνέχεια...

Νέος ιός Η2


Χθες στον Πειραιά και συγκεκριμένα τις βραδινές ώρες, έκανε την εμφάνισή του ένας νέος ιός που πήρε την ονομασία Η2.

Οι αρμόδιοι βεβαιώνουν πως δεν παρουσιάζει επικίνδυνα κλινικά φαινόμενα παρά μόνο θλίψη και μελαγχολία

Η ονομασία Η2 δεν συνδέεται με τη διπλή ήττα του Παναθηναϊκού.

Συνέχεια...

Ο Γιάννης επιτέλους μίλησε…

… Είναι μια νίκη για την Ελλάδα, για τη Δημοκρατία, για τη Νέα Δημοκρατία…
Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους και υπερήφανους…


Στήριξα τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι.

Το έλεγα ευθέως αλλά κατ’ ιδίαν .

ΝΑΙ, Αντώνη Σαμαρά.

Πριν από τις εκλογές δεν ήθελα να κατευθύνω τους φίλους μου…

“Χωραΐτης”

Blog: στη Χώρα η Ντόρα επικράτησε με 10 ψήφους διαφορά, ενώ στο Φιλώτι ο Αντώνης με 50 ψήφους διαφορά..

Συνέχεια...

" η γυμνή αλήθεια "


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μίλησε!

… βασική αιτία που ο κ. Ευάγγελος Κορρές
δημοσιοποίησε το γνωστό έγγραφο,
ήταν η εκδήλωση των εκδικητικών του αισθημάτων,
επειδή δεν έγινε … Γενικός Διευθυντής.
Θα ακολουθηθούν όπως λένε οι νόμιμες διαδικασίες…


Εγώ δέχομαι το κίνητρο του κ. Κορρέ. Για την ουσία των καταγγελιών έχουν να πουν κάτι;
“Χωραΐτης”

Blog: στο ΣΙΝΕ ΝΑΞΟΣ σήμερα προβάλλεται η καλή ταινία «Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ»

Συνέχεια...

Τι μας λέτε ρε Γερμανο-Μπαρόζοι …


Στην κρίση πίεζαν την Ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει πολιτικές για να αγοράζουμε τα απούλητα μεγάλα αυτοκίνητά τους και μάλιστα δανειζόμενοι, για να προωθήσουν την παραγωγή τους.

Ανεξάρτητα αν η τότε Κυβέρνηση ικανοποίησε την απαίτησή τους, σε βάρος της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας, αυτό ήταν και είναι εσωτερική μας υπόθεση.

Τώρα απειλούν και εκβιάζουν για το χρέος και τα ελλείμματα.

Επειδή οι ίδιοι μας πουλούν και οι ίδιοι μας δανείζουν, το παιχνίδι ουσιαστικά παίζεται με ένα παίχτη.

Το σενάριο είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο και εξελίσσεται ως εξής :

Επίθεση αρχικά του κερδοσκοπικού κεφαλαίου στο χρηματιστήριο

Επιστράτευση στη συνέχεια οίκων αξιολόγησης (ξέρετε εκείνοι που έστησαν την παγκόσμια φούσκα και πρώτοι κατέρρευσαν από… τη μεγάλη αξιοπιστία τους) με αρνητικές εκθέσεις

Απαίτηση για μείωση μέχρι εξαφάνιση κάθε μορφής κοινωνικού κράτους

Αύξηση των επιτοκίων δανεισμού

Ενεργοποίηση των εγχώριων μηχανισμών πολιτικής και κοινωνικής τρομοκράτησης

Η κατάληξη του σεναρίου είναι προβλέψιμη.

Όταν υποκύψουμε και:

- Αγοράσουμε αεροπλάνα, πολεμικό υλικό και ό,τι άλλο θέλουν να μας πουλήσουν

- Τους χαρίσουμε ό,τι ακόμα μας έχει απομείνει πχ ΔΕΗ (κυρίως αυτή) και μερικές μονοπωλιακές ακόμα ΔΕΚΟ ( νερά κλπ )

- Δανειστούμε, από τους ίδιους φυσικά, με ακριβό χρήμα

Τότε θα διαλαλούν σε όλους τους τόνους, οι ίδιοι μηχανισμοί,
πως η Ελλάδα ( υποδουλωμένη πλέον ) έχει μπει στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.

Συνέχεια...

Λαϊκή απαίτηση!


Να επαναληφτούν όλα τα ντέρμπι…

…για να ξαναχάσει ο βάζελος στο ποδόσφαιρο
…για να ξαναχάσει ο βάζελος στο μπάσκετ
…για να ξαναχάσει ο… Μητσοτάκης

Συνέχεια...

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΣΑΜΑΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Εδώ στη Νάξο φαίνεται πως δε φυσά σήμερα αέρας «Μεσαρίτικος», όπως λέει το τραγούδι.

Τον…αέρα (της νίκης) έχει πάρει ο Σαμαράς.

Η συμμετοχή είναι μεγάλη και αυτήν την ώρα έχει ουρά στο ΚΕΓΕ, που είναι ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα του νησιού. Όπως βλέπω και διαπιστώνω από τις συζητήσεις και τις κινητοποιήσεις, η Τοπική Οργάνωση (διάβαζε Στέφανος Φρατζέσκος) έχει ουσιαστικά ταχθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, παρά την ουδετερότητα που είπαν δημόσια πως θα κρατήσουν.

Η τάση που υπήρχε πριν από μέρες στην παραλία και στις πολιτικές ρούγες για την Ντόρα έχει πλήρως αντιστραφεί.

Και όπως μαθαίνουμε ο Βρούτσης δεν το κρύβει πια ότι ΤΩΡΑ δεν υποστηρίζει ΝΤΟΡΑ. Στο ΚΕΠ στο Φιλώτι (απέναντι από το Λύκειο), που είναι το δεύτερο εκλογικό τμήμα έχει διαμορφωθεί ανάλογο κλίμα.

Επίσης, οι «Ναξιακοί Καιροί» του Απόστ. Ψαρρά έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ του Σαμαρά και φαίνεται πως η νεοδημοκρατική Νάξος (όσοι ψηφίζουν ΝΔ εννοώ) δίνει «δαγκωτό» στον Μεσσήνιο πολιτικό.

Συνέχεια...

Γιατί η πίτσα είναι στρογγυλή;


Όταν η πολιτική έχει ρεπό, εξαιρούνται οι φίλοι της ΝΔ και το ντέρμπι θα αρχίσει σε λίγο, οι παρέες οργανώνονται για το χαβαλέ …με πίτσα.

Εκτός από τη νοστιμιά ας γευτούμε και την ιστορία της.

Ο πρόγονος της πίτσας γεννήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου ανακαλύφθηκε το ζύμωμα του ψωμιού.

Ήταν ένα είδος στρογγυλής πίτας που στο σχήμα και στο χρώμα θύμιζε τον ηλιακό δίσκο. Ψηνόταν σε πυρωμένες πέτρες κι αργότερα στο φούρνο.


Και οι Έλληνες έτρωγαν ένα είδος στρογγυλής πίτσας που αποκαλούσαν μάζα, ενώ οι Ρωμαίοι μαγείρευαν πίτες ζυμαρικών που ονόμαζαν πλακέντα και όφα. Η τελευταία παρασκευαζόταν από κριθάρι και νερό

. Στις θρησκευτικές τελετές των πρώτων χριστιανικών χρόνων χρησιμοποιούνταν άζυμα ψωμιά σε κυκλικό σχήμα.
Γύρω στο έτος 1000 άρχισαν να μιλούν για picea (ψωμί λεπτό και στρογγυλό, αρτυσμένο με λάδι ή λαρδί και βότανα). Λίγο αργότερα η λέξη picea έγινε πίτσα, αλλά το σημερινό κλασικό σχήμα της το οφείλουμε στους φουρνάρηδες της Νάπολης του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην εισαγωγή της ντομάτας από την Αμερική.

Η στρογγυλή φόρμα με τα χοντρά και ανασηκωμένα άκρα επέτρεπε στην πίτσα να διπλώνεται σε τρίγωνο για να συγκρατεί τη στρώση της ντομάτας και να διατηρείται ζεστή, ώστε να την τρώει κάποιος στο δρόμο.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=284223

Συνέχεια...

και ΚΥΡ έχουμε..

Συνέχεια...

Μόνο που δεν τον κρατούσε από το χέρι…

Ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νίκος Μαράκης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Καραμανή και τον Αντιδήμαρχο κ. Στάθη Πιτταρά, επισκέφτηκαν πριν λίγες μέρες την πρωτεύουσα.

Εκτός από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις του κ. Δημάρχου σε επιλεγμένους παράγοντες και τοπικούς φορείς για αναθέρμανση των σχέσεων ενόψει του νέου Καποδίστρια, ο κ. Μαράκης είχε συνάντηση με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη.

Το … επιβλητικό παράστημα του κ. Δημάρχου είναι σίγουρα από μόνο του ικανό να ανοίγει υπουργικές πόρτες. Αν όμως υπάρχει και … προπομπός όπως ο κ Ρήγας, τότε το άνοιγμα γίνεται ευκολότερο…

Συνέχεια...

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ


Έχετε διερωτηθεί ποιες είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι ακούμε;
Διαβάζουμε για ατέλειωτες εσωτερικές διαδικασίες, τέτοιες που να μη φτάνει ο χρόνος για τις αναγκαίες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Λες τι οργανώσεις είναι αυτές που η εσωτερική επικοινωνία και ο βαθμός εμπιστοσύνης γίνεται αυτοκαταστροφικός.

Όπως λέει και ο λαός μας, τέτοιος καβγάς για το τίποτα…να λοιπόν οι συνιστώσες και μην τρομάξετε από τις βαρύγδουπες οργανώσεις.

ΔΗΚΚΙ, ΑΚΟΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΚΕΔΑ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΟΙΚ. ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΡΟΖΑ
Είπατε τίποτα;

Συνέχεια...