Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Νάξος, με τα μάτια επισκέπτη


Δεν είναι καθόλου κολακευτικό το οδοιπορικό που αφιερώνεται, στους «Α- Νάξιους» όπως γράφεται, κατοίκους της Νάξου, από σχετική ιστοσελίδα. Θεωρούμε πως μια αφύπνιση, έστω και μέσα από υπερβολές(;) είναι πάντα χρήσιμη.

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε επισκέφτηκα με τους καλούς μου φίλους τη Νάξο, το νησί του Διονύσου και της Αριάδνης, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση. Όμως, όπως συμβαίνει και σε κάθε περιοχή της χώρας μας, η Ρωμιοσύνη και τα παρατράγουδά της είναι πάντοτε παρόντα και κραταιά.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα το νησί κατοικούταν τουλάχιστον απ΄ την 5η π.Χ. χιλιετία. Στα αρχαία χρόνια η Νάξος ήταν όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και το πιό εύφορο νησί των Κυκλάδων, διάσημο για το κρασί και τη λατρεία στο Διόνυσο, που έσμιξε εκεί με την Αριάδνη· ήταν ένα σπουδαίο εμπορικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο.
Κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων ήταν υποστηρικτής της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Aργότερα έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι ύστερα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Σήμερα η Ρωμαίικη Νάξος είναι το νησί του αγίου Νικοδήμου και των εκατοντάδων μονών κι εκκλησιών της Ρωμιοσύνης.
Δεν υπάρχουν ούτε καν τα ερείπια του ένδοξου αρχαίου παρελθόντος της, παρά μόνο εκατοντάδες εκκλησίες, εκ των οποίων πλείστες Παναγίες, όπως: Παναγία η Φιλοτίτισσα, Παναγία η Μυρτιδιώτισσα, Παναγία η Υψηλοτέρα, Παναγία η Βλαχερνιώτισσα, Παναγία η Απειρανθίτισσα, Παναγία η Αργοκιλιώτισσα, Παναγία η Πρωτόθρονος, Παναγία η Δαμνιώτισσα, Παναγία η Δροσιανή, Παναγία η Καλορίτσα, Παναγία η Θεοσκέπαστη κ.λπ..
Η Μητρόπολη Παροναξίας διαθέτει συνολικά 44 ενοριακούς ναούς, 260 παρεκκλήσια, 570 εξωκκλήσια, 18 ναούς νεκροταφείων, 20 μοναστηριακούς ναούς, 8 ναούς μετοχίων και 43 ιερείς.
Πολλοί ναοί έχουν κτισθεί στη θέση κατεδαφισθέντων αρχαίων ναών με τα υλικά τους, όπως: Ο μητροπολιτικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής· βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς.
Οι μονολιθικές κολώνες από γρανίτη, που βρίσκονται στην εκκλησία έχουν μεταφερθεί από το ναό του Απόλλωνα της Δήλου. Ο Άγιος Αρτέμιος Χαλάντρων και ο Άγιος Δημήτριος έχουν κτισθεί επί του αρχαϊκού οικισμού του Κινίδαρου· εκεί υπήρχε ναός της Αρτέμιδας.
Στον Άγιο Αρτέμιο Σαγκρίου υπάρχουν ρόμβοι, έλικες, σπείρες, ρόδακες κ.λπ.. Η Παναγία η Απειρανθίτισσα έχει κτιστεί επί ναού του Απόλλωνα. Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα επί ναού του Ποσειδώνα. Ο Άγιος Γεώργιος Διασορίτης επί ναού του Διός κ.λπ..»
Έχει ενδιαφέρον ολόκληρη η ανάρτηση στο http://freeinquiry.gr/webfiles/pro.php?id=989

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντυπωσιακό πράγματι.
Οι διαχειριστές τα κατάφεραν πάλι!!! Διάβασα ολόκληρη την ανάρτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση που παρατίθεται. Και, ώ του θαύματος, κατάφερα να ταξιδέψω στον χρόνο. Η αρχική ανάρτηση φέρει ημερομηνία 3.12.2009. Αλλά σήμερα είναι 2.12.2009. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ. Και οποία σύμπτωσις!!! Το εν λόγω πόνημα απευθύνεται σε α-νάξιους. Τυχαίο σίγουρα θα μου πείτε. Και υπογράφεται από κάποιον κύριο Κων/νο Παραβάτη, σίγουρα απόγονο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη.
Δεν μου το βγάζετε από το μυαλό πως διαχειριστής του παρόντος blog είναι ο Άδωνις.
Ειλικρινά δικός σας
W

Ανώνυμος είπε...

Παγκόσμια συνωμοσία εναντίον του αρχαιοελληνικού μεγαλείου. Οι Νεφελίμ χρησιμοποιούν τις στοές των σμυριδορυχείων για είσοδο-έξοδο. Αναφέρονται περίεργα περιστατικά πέριξ της στραβολαγκάδας. Οι ανεμογεννήτριες στην πράξη τροφοδοτούν τις υπόγειες βάσεις τους. Εικάζεται πως η μπόχα από τον ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα είναι ελεγχόμενη από αυτούς. Τον Χαρδαβέλα φωνάξτε.

Ανώνυμος είπε...

"Δεν υπάρχουν ούτε καν τα ερείπια του ένδοξου αρχαίου παρελθόντος της", γράφει ο άσχετος τροφοδότης σας. Καλά, αν ένα σκουπίδι του διαδικτύου γράφει οτιδήποτε και έχει το όνομα ΝΑΞΟΣ πρέπει να το ανεβάζετε; Εσείς δε μπορείτε να ελέγξετε τις ανακρίβειες και τις βλακείες, όχι απλώς υπερβολές; Ή και σεις είστε άσχετοι;

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρολογείτε. Αυτός που έγραψε το σχετικό άρθρο μάλλον άσχετος είναι και με την ιστορία της Νάξου και με την καατάσταση των αρχασιοτήτων της. Ποιο άλλο νησί έχει τόσο πολλούς ργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους; Ακατανόητα είναι και όσα λέει για τη ρωμαϊκή εποχή που τη μπερδεύει με τη μεσαιωνική.Αγνοεί τις 100ντάδες βυζαντινές εκκλησιές και αναφέρεται σε εκκλησιές της νεότερης εποχής. Από ασχετοσύνη βρίσκει πρωτότυπο το γεγονός ότι πολλές εκλησιές, βυζαντινές και μεταγενέστερες είναι χτισσμένες πάνω σε αρχαιότητες, λες και αυτό δεν είναι πανελλήνιο φαινόμενο. Ξεχνά ότι και ο Παρθενώνας και το Θησείο είχαν μετατραπεί σε χριστιανικούς ναούς. Αγράμματος είναι ο άνθρωπος και σε σχέση με τις φωτογραφίες που παρουσιάζει. Τι δουλειά έχει με τα αρχαία μνημεία το γνωστό "γλυπτό" της Αριάδνης; Ποιος του είπε ότι είναι πεταμένα τα μαρμάρινα κομμάτια που βρίσκονται έξω απ΄το επιτόπιο μουσείο της πλατείας Μητρόπολης; Πού είδε ότι τα αρχαία κομμάτια που βρίσκονται στην ταράτσα του μουσείου είναι πεταμένα; Πού είδε τους κούρους Μελάνων, Ποταμιάς και Απόλλωνα πεταμένους; Γιατί ο άσχετος αυτός είδε αυτά τα "περίεργα" και δεν είδε τους αρχαιολογικούς χώρους της προϊστορικής και κλασικής εποχής οπότε άκμαζε η Νάξος; δεν είδε τους αρχαιολογικούς χώρους γύρω απ' τους κούρους, δεν είδε τους κούρους, δεν είδε τα προϊστορικά κάστρα, τον περικαλή ναό της Δήμητρας, τα Ύρια, τα Παλάτια, τον θολωτό μυκηναίκο τάφο στην Κωμιακή, το κάστρο τ' Αρωνιού στην Απείρανθοκ.λπ. Αλλά ούτε καν τα δυο σπουδαιότατα και παγκόσμιας αξίας μουσεία της προϊστορικής και κλασικής αρχαιότητας επισκέφτηκε; δεν είδε την μοναδική στον κόσμο συλλογή ειδωλίων στο μουσείο της Νάξου;
Μάλλον δεν έχει πάει στο νησί ο συντάκτης του άρθρου ή έχει μια περίεργη αντίληψη για την ιστορία και τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπως και για τη βυζαντινή περίοδο. Αλλά εσείς οι υποτίθεται σχετικοί πώς υιοθετήσατε άκριτα αυτό το άθλιο κείμενο και το αναδημοσιεύσατε μετά πολλών μάλιστα επαίνων;

Ανώνυμος είπε...

καλά κι εσύ κύριε W εντυπωσιάστηκες από αυτό το άθλιο και ανιστόρητο άρθρο και δεν έχεις διαβάσει τις δεκάδες ιστοσελίδες Ναξιωτων που έχουν πλούσιο υλικό και άριστες πληροφορίες για τον τόπο μας; δεν διάβασες έστω τις δυο ιστοσελιδες των Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας; Περίμενες τον άγνωστο κύριο με τον φωτογράφο του από την Αλβανία να σε διαφωτίσουν; Και καλά ένα βιβλίο απ' τα δεκάδες που κυκλοφορούν στη Νάξο για τα μνημεία και τον πολιτισμό της δεν έχεις στη βιβλιοθήκη σου; Αν είχα τη διεύθυνσή σου θα σου έστελνα ένα!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν καταλάβατε το πραγματικό νόημα του σχολίου μου τότε, τί να πώ...
Ισχυρίζομαι πως ο Κων/νος Παραβάτης, ο αρχικός τροφοδότης της ανάρτησης, και ο α-νάξιος ταυτίζονται.
Και η ανοησία συνεχίζεται. Οι νάξιοι, κατά τον διαχειριστή πάντα, ευθύνονται και για τον παραμελημένο τάφο του Σοφοκλή. ΕΛΕΟΣ.
W

Ανώνυμος είπε...

Είναι γάτες (με την καλή έννοια) οι διαχειριστές.
Στην εισαγωγή γράφουν «Θεωρούμε πως μια αφύπνιση, έστω και μέσα από υπερβολές(;) είναι πάντα χρήσιμη.»
Είναι προφανές ότι άνοιξαν το θέμα μήπως βρεθεί κάποιος και τσιμπήσει (με την καλή έννοια) και καταθέσει κάτι σοβαρό. Αν δείτε στη δίπλα στήλη κάτι παρόμοια τα επιδιώκουν και τα ομαδοποιούν.
Δεν τους κάθεται ( με την καλή έννοια) φαίνεται ο Βρούτσης και άλλαξαν ψαλμό.
Όντος υπάρχει υπερβολή αλλά υπάρχει και μέρος αλήθειας.

Ανώνυμος είπε...

Άσε τις δικαιολογίες πατριώτη, την πάτησε ο Α-ΝΑΧΙΟΣ σαν αγράμματος. είναι δυνατόν να αναδημοσιεύοντσαι τέτοιες αστειτητες οταν υπάρχουν τόσες άλλες ιστοσελίδες καλά ενημερωμένες;

Ανώνυμος είπε...

Πως την πάτησε εφόσον κατάφερε (με την καλή έννοια) να μας προβληματίσει.
Προκάλεσε, άρα ξέρει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωμιακίτης διαχειριστής , εικάζονται 10 τουλάχιστον διαφορετικά άτομα, όποιος και αν είναι δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της αρχαιολογίας. Ίσως δεν έχει δει ούτε τον κούρο του Απόλλωνα.
Για τον Απεραθίτη ή σωστότερα για την Απεραθίτησα, όλα είναι πιθανά.
Λένε και για κατωχωριανό, θαμώνα του παράλληλου στην παραλία πλακόστρωτου.
Τώρα που μας διαβάζουν τι να σκέπτονται άραγε;

Ανώνυμος είπε...

To erotima einai an skeftontai genika.

Ανώνυμος είπε...

Δεν προβλημάτισε κανένα, οργή προξένησε για τις αθλιότητες που αναδημοσίευσε. Όχι και προβληματισμός τα καραγκιοζιλίκια!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Απολλωνιατοκορωνιδιάτης είναι ο διαχειριστής και ξέρει πολύ καλά-ΑΡΙΣΤΑ τον κούρο του Απόλλωνα. Απλά του την έκανε ο Παραβάτης και την πάτησε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΤΟΡΟ. ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΩΝ 10.34. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΕΣ (ΓΑΤΑ, ΤΙΓΡΗ, ΥΑΙΝΑ) ΕΙΝΑΙ Ο/Η/ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ/ΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ/ΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ. ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΟΥΤΣΗ. ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΗΣΕ, ΜΑΓΚΑΣ ΓΑΡ. ΚΑΤΟΠΙΝ ΗΡΘΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ "ΑΝΗΚΕΣΤΟ ΒΛΑΒΗ". ΤΩΡΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΟΣΚΙΝΑΚΙ.

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε,για την ουσία ΣΙΩΠΗ.

Ανώνυμος είπε...

H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΟΥΣΙΑ. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΥΣΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. Η ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΓΕΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΕΛΕΙΑ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Κ φυσικα οχι μονο οι διαχειρηστες..

Ανώνυμος είπε...

Patriotes.
Kaneis den tsakonetai.
Apla diaskedazoume me tous diaheiristes mesa ston aherona tous.

Ανώνυμος είπε...

kalo voudi fainesai se afto ton axerwna. Edw na meineis. Xwris th mouria.