Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ


παλιές φωτογραφίες της Νάξου
όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στο ημερολόγιο
του NAXOS TOURS για το 2009

δείτε περισσότερες ΕΔΩ


από το εξαιρετικό blog: “ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ”

Συνέχεια...

Οι βροχοπτώσεις «έφεραν» φέτος λιγότερο κρασί

“τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργό,
το σπίτι νοικοκύρη..”

Στις εξαιρέσεις και το ακρωτηριανό
κρασί της Κωμιακής

Μέτρια έως κακή από άποψη ποιότητας χαρακτηρίζεται η φετινή εσοδεία κρασοστάφυλων στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας-γράφει η σημερινή «Καθημερινή»- με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά τη Σαντορίνη όπου οι παραγωγοί κάνουν λόγο «για το κρασί της δεκαετίας». Μόνο όσοι διέθεταν εξαιρετικά ποιοτικούς αμπελώνες κατάφεραν να «σώσουν» την παραγωγή τους και να ευελπιστούν σε καλά ποιοτικά κρασιά.

Ο οινοποιός κ. Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισε το 2009 μια χρονιά «μέτρια ποιοτικά» και «μέτρια έως κακή ποσοτικά», καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι παραγωγοί τρύγησαν επιλεκτικά τα σταφύλια που δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) η εσοδεία του 2009 επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι, αλλά και από τις βροχές σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που δημιούργησαν μεγαλύτερες δυσκολίες στις περιοχές που ο τρύγος γίνεται αργότερα, κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και στα κόκκινα κρασιά.

«Στη Νάουσα», εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, «υπήρχε πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις την περίοδο αύξησης του μεγέθους της ρώγας των σταφυλιών και δεν είχαμε καθόλου υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επειδή λοιπόν χρειάστηκε να κάνουμε επιλεκτικό τρύγο θα έχουμε σαφώς μικρότερη ποσότητα φέτος». Όπως διευκρινίζει ωστόσο υπήρχαν και νησίδες σε διάφορες περιοχές που έμειναν αλώβητες, όπως στη Σιάτιστα και στο Ηράκλειο.

Πανωλεθρία

Στη Νεμέα, ωστόσο, ο τρύγος φέτος εξελίχθηκε σε πανωλεθρία. «Ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά, άρχισε να βρέχει ακριβώς τη στιγμή που δεν έπρεπε, λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος» λέει ο οινολόγος του συνεταιρισμού κ. Χρήστος Πέππας. «Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου και μάλιστα την ημέρα που είχαμε κλείσει μια μεγάλη συμφωνία για να δώσουμε τα σταφύλια έριξε 25 χιλιοστά βροχή» τονίζει, εξηγώντας πως θα βγει στην αγορά συνεταιριστική Νεμέα του 2009 «αλλά δεν θα είναι τίποτα το ιδιαίτερο».

Όσον αφορά το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να μην τρυγήσουν έστω τα ελάχιστα σταφύλια που μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου πως γνώριζαν ότι θα λάβουν αποζημίωση, ο κ. Πέππας αντιτείνει ότι οι ιδιώτες οινοποιοί είχαν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις από την αρχή της περιόδου ότι δεν θα έπαιρναν ποσότητες, απογοητεύοντας τους παραγωγούς. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες φέτος», τονίζει.

Εξαιρέσεις

Αντίθετα στη Σαντορίνη όπως και σε άλλα νησιά (Πάρο, Ρόδο, Λήμνο και Σάμο) φέτος η εσοδεία ήταν εξαιρετική, καθώς «οι βροχές ήταν αρκετές και έδωσαν καλό φύλλωμα στο αμπέλι και καλές καταβολές για μεγαλύτερη σοδειά του χρόνου» όπως σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΟ. «Εξαιρετική χρονιά, ίσως η χρονιά της δεκαετίας για τη Σαντορίνη» χαρακτηρίζει το 2009 ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας.
Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα μουλιάζει, τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου δέχονται με ανακούφιση τις σταγόνες της βροχής. «Έβρεξε τον χειμώνα, αλλά το κυριότερο έπεσε βροχή στη Σαντορίνη στα τέλη Μαΐου - κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ταυτόχρονα το καλοκαίρι δεν είχαμε καύσωνες, ενώ είχαμε πολλούς βοριάδες που βοήθησαν ώστε το σταφύλι να είναι υγιές και άρα να δώσει πολύ καλό κρασί φέτος». Το κτήμα Σιγάλα θα κάνει την πρώτη εμφιάλωση στα τέλη Νοεμβρίου.


Συνέχεια...

Για να περάσετε δημιουργικά το Σαββατοκύριακο…


…μελετήστε, ρωτήστε, πείτε την άποψή σας
Όταν ψηφιστούν από την πλειοψηφία της Βουλής,
θα είναι πολύ αργά.


Δημόσια διαβούλευση : Νομοθετική πρωτοβουλία για την “Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων και καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ”

Δημόσια διαβούλευση : Σχέδιο Νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις

Δημόσια διαβούλευση : Πρόταση Νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών

Συνέχεια...

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ρακιτζό, αντελόνικα αλλά και αμανίτες …

Ρακιτζό, το τέλος του παραγωγικού κύκλου του σταφυλιού
και του αντελόνικου σύκου που είναι η τελευταία ποικιλία
και συνοδευτικό της ρακής.


Σαν τύχει και περάσεις από το ρακιτζό να ‘σαι έτοιμος να συναντηθείς με τον εαυτό σου που χρόνια τον αναζητάς…

Το οινόπνευμα με το …πνεύμα σε φέρνουν μπροστά
σε νέες αξίες και άλλες ομορφιές της φύσης και της ζωής
που δεν τα ‘χες εκτιμήσει.


Αν στη ζωή δεν είναι όλα όμορφα, στο ρακιτζό η φωτιά και η κάπνα ομορφαίνουν ότι βλέπεις και ότι τρως….




Έθιμα που επιμένουν.

Είναι παρατηρημένο ότι τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου, τείνουν να εξαφανιστούν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Στη Νάξο όμως, ιδιαίτερα την ορεινή, εξακολουθούν να διατηρούνται, σχεδόν αναλλοίωτα…




Οι εκλεκτοί και διακεκριμένοι… γιατροί της φωτογραφίας,
μας συνιστούν ανεπιφύλακτα ρακόμελο για κάθε… ενδεχόμενο.

Από γρίπη μέχρι αϋπνίες…


Το video είναι του Γιώργου Α. Κρητικού από την Κωμιακή και το δανειστήκαμε από το • Κωμιακή & Απόλλωνας Νάξου

Συνέχεια...

Το έλλειμα, το ασφαλιστικό και τα λαμόγια οδήγησαν στην παραίτηση Καραμανλή


……Και εδώ δίδεται η απάντηση για ποιό λόγο ο Καραμανλής έκανε πάσα την Κυβέρνηση:
Γιατί γνώριζε - και μάλιστα πολύ καλά τα προβλήματα - από πριν.
Γιατί είχε καταλήξει στην διαπίστωση πως με τους άχρηστους και τα λαμόγια που τον περιστοίχιζαν θα ήταν αδύνατο να δοθούν λύσεις.
Γιατί βλέποντας να τον πνίγουν τα αδιέξοδα, έκρινε πως έπρεπε βέβαια να παρθούν σκληρά μέτρα -το είπε- αλλά δεν ήταν σε θέση να τα λάβει εκείνος. Και έτσι αποφάσισε να παραχωρήσει το "μαγαζί".
Και έτσι πήγε στην παραίτηση και με αίτημα για "νωπή εντολή" προκήρυξε τις εκλογές του Οκτώβρη. Και μάλιστα "υποσχέθηκε" να εφαρμόσει δυσάρεστα και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση (διεθνή ή εγχώρια).Το θάρρος του έφτανε μέχρι εκεί.
Δεν είχε περισσότερο (μάλλον το έχασε στου Μπαϊρακτάρη) ώστε να βγει και να ομολογήσει ότι τα διάφορα κοπρόσκυλα "έφαγαν τα πάντα" κι ότι το "ταμείον είναι μείον"….

http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Συνέχεια...

Τα τέσσερα ψέματα για το έλλειμμα


Οι αλχημείες της Ν.Δ. για την εκτίναξη του στο 12,7% του ΑΕΠ. Για συνειδητή παραπλάνηση κατηγορεί την Ελλάδα η Ε.Ε.


Κρυφά ελλείμματα, λογιστικές αλχημείες και συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- όπως πιστεύουν πλέον ακράδαντα στις Βρυξέλλες- κρύβονται πίσω από την εκτίναξη του ελλείμματος του 2009 στο 12,7% του ΑΕΠ που οδήγησαν τη χώρα στο ευρωπαϊκό εδώλιο.
O υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «λούστηκε» τη σκληρή κριτική των ομολόγων του για δεύτερη φορά στο ΕCΟFΙΝ της Τρίτης και δέχθηκε πιέσεις (κυρίως από τον Ολλανδό υπουργό) για προσωποποίηση ευθυνών, αφού- όπως έλεγε στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος- στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι ένα “στατιστικό πρόβλημα”, αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό και ηθικά επιλήψιμο.

Είναι εξαπάτηση». Στην ίδια γραμμή, της απόδοσης προσωπικής ευθυνών, κινήθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, σε συνάντηση με τους ομολόγους του.

Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ένα γαϊτανάκι ευθυνών, που άρχισε από την εποχή του κ. Γ. Αλογοσκούφη ως υπουργού Οικονομικών και συνεχίστηκε επί υπουργίας του κ. Γ. Παπαθανασίου, με τη συνδρομή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας υπό τον κ. Μ. Κοντοπυράκη.
Συγκεκριμένα, τα 4 «ψέματα» για τον προϋπολογισμό του 2009 που οδήγησαν τη χώρα στο εδώλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα εξής:
1.Τα έσοδα

Η εκτός πραγματικότητας αισιόδοξη, στις αρχές του χρόνου, πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση των εσόδων κατά 8 δισ. ευρώ, ή κατά 16% σε μια χρονιά στασιμότητας, δηλαδή μηδενικής αύξησης του ΑΕΠ ή έστω και οριακής, όπως προέβλεπε τότε η κυβέρνηση. Τελικά, τα έσοδα προβλέπεται τώρα ότι θα είναι μειωμένα κατά 2 δισ. και έτσι η απόκλιση φτάνει τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο, δηλαδή, από αυτόν τον λόγο, το έλλειμμα αυξήθηκε πάνω από 4% του ΑΕΠ (έναντι του 3,7% του ΑΕΠ, που προέβλεπε το ΠΣΑ).
Εννοείται ότι ο προϋπολογισμός του 2009, που είχε συντάξει ο κ. Αλογοσκούφης, ήταν ακόμη πιο εξωπραγματικός.
Το κακό είναι ότι η κυβέρνηση δεν περιορίστηκε στην εκτός πραγματικότητας πρόβλεψη, αλλά συνέχισε να τη συντηρεί και όταν όλα έδειχναν ότι τα πράγματα βαδίζουν διαφορετικά. Στις 31 Ιουλίου έδωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου εξαμήνου, που χτυπούσαν ήδη καμπανάκι, αφού το έλλειμμα εμφανιζόταν στο 7,25% του ΑΕΠ και στη συνέχεια... σιώπησε.
Όμως, τα ταμειακά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος- που συνέχισαν, βεβαίως, να δημοσιεύονται- δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: τον Ιούλιο έδειχναν ότι το έλλειμμα ανέβηκε στο 8,2% του ΑΕΠ, τον Αύγουστο στο 8,3% του ΑΕΠ και τον Σεπτέμβριο στο 9,9% του ΑΕΠ. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος φρόντισε και διεμήνυσε τα τελευταία αυτά στοιχεία τόσο στην κυβέρνηση- που προφανώς τα ήξερε- όσο και στο ΠΑΣΟΚ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ωστόσο, ο κ. Παπαθανασίου, που προέβλεπε στις 25 Ιουνίου έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ, διόρθωσε την πρόβλεψή του στο 6% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο και επέμεινε σ΄ αυτό έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και έστειλε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την επίσημη ενημέρωση στη Εurostat. Φυσικά, η ΕΣΥΕ δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τα «δοτά» στοιχεία.
2.Οι δαπάνες

Εκτός από τα έσοδα, έξω κατά 4,5 δισ. ευρώ θα πέσουν και οι δαπάνες. Ένα μέρος, τα 500 εκατ. ευρώ, οφείλονται στις δαπάνες της νέας κυβέρνησης για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Τα υπόλοιπα είναι υποεκτιμήσεις, κυρίως για τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, που ακόμη ζητούν από την κυβέρνηση ενισχύσεις. Σχεδόν άλλο 2% του ΑΕΠ προστίθεται στο έλλειμμα από τις υπερβάσεις αυτές.
3.«Λευκή τρύπα»

Η «λευκή τρύπα» των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εδώ κινήθη κε... δημιουργικά ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, που την αύξησε από 0,6% του ΑΕΠ το 2005, στο 2% το 2008. Τα αποτελέσματα των ΟΤΑ, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, υπερεκτιμήθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ. Η ΕΣΥΕ είχε την ευθύνη για τον υπολογισμό των στοιχείων αυτών.
4.Κρυφά ελλείμματα

Τα κρυφά ελλείμματα των προμηθειών των νοσοκομείων, σχεδόν 4 δισ. ευρώ, που επί χρόνια δεν πληρώνονταν. Το έλλειμμα του 2009 επιβαρύνεται κατά 2,2 δισ. ή 1% του ΑΕΠ από αυτά. Κρυφά ελλείμματα υπάρχουν, επίσης και από άλλες πηγές: καθυστερήσεις επιστροφών φόρων, καθυστερήσεις πληρωμών προμηθευτών του Δημοσίου ή εργολάβων δημοσίων έργων.
●Κρυφά ελλείμματα και δημιουργική λογιστική εφάρμοζε πάντως η Ν.Δ. σε όλη τη διάρκεια της θητείας της. Απλώς, τότε o κ. Χ. Αλμούνια και η Εurostat δεν έδιναν σημασία, κάτι που τους είχε καταλογιστεί από το ΠΑΣΟΚ. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως φέτος λόγω της υπερβολικά μεγάλης αναθεώρησης της πρόβλεψης για το έλλειμμα μέσα σε μια εβδομάδα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
Συνέχισε να συντηρεί τις εκτός πραγματικότητας προβλέψεις της και όταν όλα έδειχναν ότι τα πράγματα βαδίζουν διαφορετικά
Αλληλοκαρφώματα στη Ν.Δ.
ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά της Ν.Δ. υπάρχουν ενστάσεις, αλλά και αιχμές μεταξύ των στελεχών της. Ο κ. Αλογοσκούφης λέει ότι τα χρέη των νοσοκομείων είναι φουσκωμένα κατά 100% από τους προμηθευτές και θα έπρεπε να προηγηθεί διαπραγμάτευση για τη μείωσή τους. Ο κ. Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι έπρεπε να κατανεμηθούν σε περισσότερα έτη, δηλαδή και κατά τη διάρκεια υπουργίας του κ. Αλογοσκούφη! Κυρίως όμως ο κ. Παπαθανασίου επιμένει ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα του, γι΄ αυτό φούσκωσε το έλλειμμα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε πηγή της κεντρικής τράπεζας, ποια χώρα που έχει έλλειμμα με δυναμική για 13% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο μπορεί να το μαζέψει στο 6% του ΑΕΠ σε τρεις μήνες;
Η Ευρώπη ζήτησε από τον Παπακωνσταντίνου να προσωποποιήσει τις ευθύνες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΑΝΟΙΧΤΟ το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας άφησε χθες η κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνισε ότι από τη στιγμή που αποδειχθεί- εφόσον έχουν σταλεί τα στοιχεία στη Βουλή- ότι υπάρχουν προσωπικές ευθύνες για εσκεμμένη απόκρυψη οικονομικών στοιχείων, κάτι που έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει τι θα πράξει.
«Αναξιόπιστη» Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για δυσφήμηση της χώρας από τη στιγμή που- όπως τόνισε- αποδεικνύεται ότι τα στοιχεία που παρουσίαζε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν τόσο παραποιημένα ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη χώρα μας ως αναξιόπιστη.
Από την πλευρά του, βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, λέγοντας ότι επίτηδες φουσκώνει το δημόσιο έλλειμμα προκειμένου αφενός να συκοφαντήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αφετέρου επιδιώκει «την τεχνητή μείωση του ελλείμματος ώστε να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία το 2010».
Στις απόψεις του βουλευτή της Ν.Δ. έσπευσε να απαντήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατηγορώντας τον κ. Γ. Παπαθανασίου ότι, μολονότι γνώριζε τα στοιχεία του πραγματικού ελλείμματος, επίτηδες δεν τα δημοσιοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
«Αν αυτή τη στιγμή πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας δεν είναι επειδή πήγε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 12,7%, αλλά γιατί μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές ήταν στο 6% όπως έλεγε η Ν.Δ. και έπειτα από επτά ημέρες πήγε στο 12,7%», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο υφυπουργός Οικονομικών.
Και τόνισε ότι «το οικονομικό επιτελείο της προηγούμενης κυβέρνησης οφείλει να δώσει μια λογική εξήγηση γιατί έσπευσε να δώσει αυτά τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μολονότι γνώριζε πως το έλλειμμα του 6% δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Η αναφορά του μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν ψέματα και αλχημείες» για την προηγούμενη κυβέρνηση ερμηνεύτηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως «μια προσπάθεια του κ. Γ. Παπαθανασίου να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ιδιαίτερα μετά τη δυσφορία της Ε.Ε. και της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να προσωποποιήσει τις ευθύνες για τα ανακριβή στατιστικά οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Ε.Ε.».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4545844

Συνέχεια...

Εκτός άγονων γραμμών Olympic Air και Aegean


Athens Airways και Sky Express μοιράζονται τα δρομολόγια σε 15 «άγονες» αεροπορικές συνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η σχετική απόφαση της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ισχύει από την περίοδο 1.12.2009 ως και 1.4.2010 και αφήνει εκτός νυμφώνος την Aegean και την Olympic Air, η οποία έχει ανακοινώσει την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου για την ερχόμενη Δευτέρα.
Βάσει της απόφασης της ΥΠΑ η Athens Airways θα πραγματοποιεί για την προαναφερόμενη περίοδο πτήσεις στις γραμμές:

Αθήνα – Ικαρία
Θεσσαλονίκη – Χίος
Αλεξανδρούπολη – Σητεία
Άκτιο- Σητεία
Αθήνα – Κύθηρα
Αθήνα – Κάρπαθος
Αθήνα – Σκιάθος
Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα
Κέρκυρα – Άκτιο – Κεφαλλονιά – Ζάκυνθος
Θεσσαλονίκη – Σάμος
Η Sky Express θα πετάει στις γραμμές:
Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Σάμος- Ρόδος
Αθήνα – Σκύρος
Θεσσαλονίκη – Σκύρος
Αθήνα – Σητεία
Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα
Τέλος, επαναπροκηρύσσεται η διαδικασία για τις γραμμές:
Αθήνα – Αστυπάλαια
Αθήνα – Λέρος
Αθήνα – Μήλος
Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Σητεία
Αθήνα – Νάξος
Σημειώνεται πως, στο μεταξύ, έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη του "μεγάλου" διαγωνισμού για τις 24, συνολικά, γραμμές. Στο διαγωνισμό μπορεί να μετάσχει οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία χώρας-μέλους της Ε.Ε. και οι ανάδοχοι θα έχουν το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης γραμμών για την περίοδο από την 1η Απριλίου 2010 ως τις 31 Μαρτίου 2012.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=101667

Συνέχεια...

Ο περίφημος ελληνικός λόγος του Ζολώτα στα .. αγγλικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει δύο λόγους στην Ουάσιγκτον (στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και στις 2 Οκτωβρίου 1959), οι οποίοι έμειναν μνημειώδεις.
Και στις δύο περιπτώσεις υποτίθεται ότι η γλώσσα των λόγων ήταν η αγγλική. Κατ' ουσίαν όμως, με την αφαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων η γλώσσα είναι η Ελληνική.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο λόγος της 2ας Οκτωβρίου 1959 και η ελληνική του “μεταγραφή”

...Kyrie,

It is Zeus' anathema on our epoch and the heresy of our economic method and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.

It is not my idiosyncracy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists.
Although they emphatically stigmatize nomismatic plethora, they energize it through their tactics and practices.

Our policies should be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between economic strategic and philanthropic scopes.


In an epoch characterized by monopolies, oligopolies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological, but this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists.

Nomismatic symmetry should not antagonize economic acme. A greater harmonization between the practices of the economic and nomismatic archons is basic.Parallel to this we have to synchronize and harmonize more and more our economic and nomismatic policies panethnically.

These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political end economic barometer are halcyonic.

The history of our didimus organization on this sphere has been didactic and their gnostic practices will always be a tonic to the polyonymous and idiomorphous ethnical economies.

The genesis of the programmed organization will dynamize these policies.
Therefore, I sympathize, although not without criticism one or two themes with the apostles and the hierarchy of our organs in their zeal to program orthodox economic and nomismatic policies.

I apologize for having tyranized you with my Hellenic phraseology. In my epilogue I emphasize my eulogy to the philoxenous aytochtons of this cosmopolitan metropolis and my encomium to you Kyrie, the stenographers.

Κύριοι,


Είναι "Διός ανάθεμα" στην εποχή μας και αίρεση της οικονομικής μας μεθόδου και της οικονομικής μας πολιτικής το ότι θα φέρναμε σε αγωνία την Σκύλλα του νομισματικού πληθωρισμού και τη Χάρυβδη της οικονομικής μας αναιμίας.

Δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μου να είμαι ειρωνικός ή σαρκαστικός αλλά η διάγνωσή μου θα ήταν ότι οι πολιτικοί είναι μάλλον κρυπτοπληθωριστές. Αν και με έμφαση στιγματίζουν τον νομισματικό πληθωρισμό, τον ενεργοποιούν μέσω της τακτικής τους και των πρακτικών τους.

Η πολιτική μας θα έπρεπε να βασίζεται περισσότερο σε οικονομικά και λιγότερο σε πολιτικά κριτήρια. Γνώμων μας πρέπει να είναι ένα μέτρο μεταξύ οικονομικής στρατηγικής και φιλανθρωπικής σκοπιάς.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μονοπώλια, ολιγοπώλια, μονοπωλιακό ανταγωνισμό και πολύμορφες ανελαστικότητες, οι πολιτικές μας πρέπει να είναι πιο ορθολογιστικές, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να μεταμορφώνεται σε πληθωροφοβία, η οποία είναι ενδημική στους ακαδημαϊκούς οικονομολόγους.

Η νομισματική συμμετρία δεν θα έπρεπε να ανταγωνίζεται την οικονομική ακμή. Μια μεγαλύτερη εναρμόνιση μεταξύ των πρακτικών των οικονομικών και νομισματικών αρχόντων είναι βασική.

Παράλληλα με αυτό, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να εναρμονίσουμε όλο και περισσότερο τις οικονομικές και νομισματικές μας πρακτικές πανεθνικώς. Αυτές οι θεωρήσεις είναι πιο εφαρμόσιμες τώρα, που τα προγνωστικά του πολιτικού και οικονομικού βαρομέτρου είναι χάλκινα.

Η ιστορία της δίδυμης οργάνωσης σε αυτήν την σφαίρα είναι διδακτική και οι γνωστικές τους εφαρμογές θα είναι πάντα ένα τονωτικό στις πολυώνυμες και ιδιόμορφες εθνικές οικονομίες. Η γένεση μιας προγραμματισμένης οργάνωσης θα ενισχύσει αυτές τις πολιτικές.

Γι' αυτόν το λόγο αντιμετωπίζω με συμπάθεια, αλλά όχι χωρίς κριτική διάθεση, ένα ή δύο θέματα με τους αποστόλους της ιεραρχίας των οργάνων μας στον ζήλο τους να προγραμματίσουν ορθόδοξες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Απολογούμαι που σας τυράννησα με την ελληνική μου φρασεολογία. Στον επίλογό μου δίνω έμφαση στην ευλογία μου, προς τους φιλόξενους αυτόχθονες αυτής της κοσμοπολίτικης μητρόπολης καθώς και το εγκώμιό μου προς εσάς, κύριοι στενογράφοι.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η μετάφραση είναι περισσότερο εννοιολογική παρά ... ακριβής.

Συνέχεια...

Παρασκευή και δεκατρείς σήμερα…

… και έχω ένα κακό προαίσθημα.



Ίσως είναι η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι: “Η σιωπή των ιδεών είναι ουσιαστικά η σιωπή των αμνών”…
Ίσως είναι η απορία για το φίλο μας το Γιάννη Βρούτση, που αντί να ζητήσει τα ρέστα από τους απελθόντες, έκανε ερώτηση στη Βουλή για την παροχή επιδόματος θέρμανσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…
Ίσως είναι το αγουροξύπνημα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων και το «σκληρό αντίο» που έστειλε γραπτώς στον Χαράλαμπο Κόκκινο…
Ίσως είναι η αγωνία της αναμονής του «πακέτου» για το πόσα μου αναλογούν στο τεφτέρι του Αλμούνια…
Ίσως είναι η κρυφή ελπίδα να συμπεριληφθώ στους τυχερούς εθελοντές της Αλέκας που θα ξαναχτίσουμε το… τείχος…
Ίσως τελικά είναι ότι σαν σήμερα το 1979 έφυγε από κοντά μας ο Δημήτρης Ψαθάς…

Συνέχεια...

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Γιατρέ έχω λέπρα...

- Γιατρέ έχω λέπρα. Τι να κάνω;
- Εύκολο. Θα τρως κάθε μέρα πίτσα!
- Και θα γίνω καλά γιατρέ;
- Όχι!
- Ε και σε τι θα με ωφελήσει η πίτσα γιατρέ;
- Είναι το μοναδικό φαγητό που χωράει κάτω από την πόρτα!

Κάπως έτσι και χειρότερα διέγνωσε την οικονομική μας κατάσταση ο σύγχρονος Μινώταυρος κ. Αλμούνια.

Αυστηρή επιτήρηση και στην απομόνωση για να μη μολύνουμε και την υπόλοιπη Ευρωζώνη…

Τουλάχιστον θα αποδοθούν, έτσι για την τιμή των όπλων, ευθύνες;
Εκτός από εμάς, θα πληρώσει και κανένας Αλογο…μούρης;

Συνέχεια...

Άτυπος μεν ,υπερυπουργός «Παντός Καιρού και Πασών των Θαλασσών» δε…

…ο Γιώργος Ανωμερίτης
παλιός γνώριμος των συνδικαλιστών του λιμανιού,ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιάκαι την κ. Λούκα από το… λούκι!

Η ολική επαναφορά του στο προσκήνιο
και το κυριότερο, αν καταφέρει να επαναφέρει το λιμάνι στον πρότερο βίο του, όχι μόνο θα δώσει ανάσα στην αγορά, αλλά το … φιλί της ζωής στην κυβέρνηση…

Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.
Θα τα «βρει» με τη «συντεχνία» ;
Είναι όλο το λιμάνι «συντεχνία»;
Σίγουρα ΟΧΙ

Θα βάλει χέρι στην επαίσχυντη συμφωνία με την COSCO;

Αν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις και αν το ξεπούλημα δεν αντιμετωπιστεί σαν ξεπούλημα, πολύ φοβόμαστε ότι οι εύθραυστες ανακωχές θα… σπάσουν και τότε δεν θυμάμαι ακριβώς πως λέγεται το κάγκελο στα… κινέζικα.

Συνέχεια...

Σε εκκρεμότητα η υδροδότηση μικρών νησιών

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό περίπου 20 μικρά νησιά του Αιγαίου σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Παρότι κανονικά σήμερα έληγε η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο της εταιρείας «Υδροδοτική», που παρέχει νερό στα άνυδρα νησιά,προς το παρόν απετράπη το χειρότερο...

Ειδικότερα, μετά την πρόσφατη συνάντηση του πλοιοκτήτη με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σηφουνάκη αποφασίστηκε να δοθεί παράταση τουλάχιστον 20 ημερών, μέχρι να βρεθεί μια νομική φόρμουλα για να μη θεωρείται παράνομη η μεταφορά του νερού και τελικά να αποφασιστεί μία οριστική λύση, ώστε τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που δεν διαθέτουν αυτόνομη ύδρευση να συνεχίσουν να προμηθεύονται νερό από την Αθήνα.

Τα νησιά που μέχρι σήμερα υδροδοτούνται από την Αθήνα είναι τα εξής: Τήνος, Δονούσα, Κουφονήσι, Αγαθονήσι, Αμοργός, Φολέγανδρος, Σίκινος, Κίμωλος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Πάτμος, Λειψοί, Ψέριμος, Νίσυρος, Χάλκη, Καστελλόριζο, Καλόλιμνος, Ρω, Μεγίστη, Παληόνησος.
Επίσης, η ίδια εταιρεία που σχεδόν μονοπωλιακά υδροδοτεί τα μικρά νησιά του Αιγαίου προμηθεύει νερό και σε δεκάδες βραχονησίδες.


Συνέχεια...

Άγονες γραμμές…

βαθειά πληγή
που συνεχώς κακοφορμίζει

Οι κατ’ ευφημισμόν «άγονες γραμμές» της ακτοπλοΐας και οι «άγονες πτήσεις» της αεροπλοΐας (κατά τους πλοιοκτήτες), στην ουσία είναι πραγματικά άγονες μόνο για τα νησιά που έχουν την ανάγκη τους, προπαντός τον χειμώνα.

Αυτή η μόνιμη -συνεχώς περιπλεκόμενη- συγκοινωνιακή αβεβαιότητα υπονομεύει τα θεμέλια ανάπτυξης των νησιωτικών κοινωνιών. Διότι το ιδιωτικό κεφάλαιο (το δημόσιο είναι συνεχώς... εν πλω υποσχέσεων με σημαίες ευκαιρίας!) με την έλλειψη ή την όποια αστάθεια των συγκοινωνιών δεν αισθάνεται σε ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Άμεσο επακόλουθο, μια σταθερή ροή εσωτερικής μετανάστευσης ντόπιων -νέας ηλικίας προπάντων- κατοίκων.
Μεσομακροπρόθεσμος κίνδυνος, η εγκατάλειψη ή οι... κάτοικοι - τουρίστες.

Συνέχεια...

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης άλλαξε τον κόσμο


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα τσουνάμι και τα πυκνά νέφη τέφρας από την έκρηξη προκάλεσαν μεγάλες πολιτισμικές αλλαγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για πολλές δεκαετίες, ακόμα και αιώνες

Πριν από 3.000 χρόνια, η γιγαντιαία έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έπληξε την Ανατολική Μεσόγειο με φονικά κύματα που σάρωσαν τις ακτές του σημερινού Ισραήλ.

Τα γιγαντιαία τσουνάμι από την καταστροφική έκρηξη χτύπησαν τις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου από την Κρήτη ώς την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Φοινίκη και τα μικρασιατικά παράλια.

Νέες επιστημονικές έρευνες βρήκαν τα ίχνη της καταστροφής στον βυθό της περιοχής και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο καινούργιο τεύχος της Επιθεώρησης «Geology». Για δεκαετίες, οι ειδικοί πιθανολογούσαν πως η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας προκάλεσε την κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού στην ακμή του.
Το ηφαίστειο πιθανολογείται πως εξερράγη μεταξύ του 1630 π.Χ. και του 1550 π.Χ., κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, όταν οι άνθρωποι κατασκεύαζαν εργαλεία και όπλα από χαλκό. Τα τελευταία στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων την προσδιορίζουν στο 1613- 14 π.Χ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα τσουνάμι και τα πυκνά νέφη τέφρας από την έκρηξη προκάλεσαν μεγάλες πολιτισμικές αλλαγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για πολλές δεκαετίες, ακόμα και αιώνες. Την έκρηξη του ηφαιστείου, στην οποία οφείλεται η κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού που χρονολογείται στο 1450 π.Χ, οι γεωλόγοι θεωρούν ως τη μεγαλύτερη και πιο βίαιη από αυτήν του Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, που σκοτώθηκαν 36.000 άνθρωποι.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν τα τσουνάμι στο Ισραήλ, προέρχονται από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας, το Κολέγιο Χάντερ στη Νέα Υόρκη, το Πανεπιστήμιο Μακμάστερ στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Η ομάδα έκανε ανασκαφές στην Καισάρεια, μία παράκτια πόλη των ρωμαϊκών χρόνων. Την εποχή της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας, ήταν μία πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος οικισμός.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από τον βυθό, στα οποία εντόπισαν εμφανή ίχνη από τσουνάμι με ηφαιστειακά πετρώματα, απολιθώματα, βότσαλα που συναντά κανείς στην παραλία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στην εργασία τους ανέφεραν τρία τσουνάμι, τα δύο ήδη γνωστά από το 115 μ.Χ. και το 551 μ.Χ. και το τρίτο από την εποχή της έκρηξης στη Σαντορίνη.

Τα τσουνάμι άφησαν «την υπογραφή τους», ένα στρώμα στον πυθμένα της θάλασσας με βότσαλα, μαλάκια και θραύσματα βράχων, όλα με τον ίδιο προσανατολισμό. Το στρώμα αυτό βρισκόταν λίγα μέτρα κάτω από τον βυθό, σε νερά που φτάνουν τα 22 μέτρα βάθος. Αυτά τα ευρήματα είναι η καλύτερη απόδειξη που έχουμε ώς τώρα ότι τα τσουνάμι από την έκρηξη στη Σαντορίνη κάλυψαν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αν έφθασαν μέχρι το Ισραήλ, τότε θα επηρέασαν όλες τις παράκτιες περιοχές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε στον κόσμο τα τελευταία 10.000 χρόνια και δεν έχει σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας που συναρπάζει τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, το ηφαίστειο της Σαντορίνης όχι μόνο διέσπειρε στην ατμόσφαιρα 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων, αλλά έφερε στο Αιγαίο πρόωρο χειμώνα. Ο ήλιος κρύφτηκε και η θερμοκρασία στο Αρχιπέλαγος έπεσε σταδιακά τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου.


Η τέφρα έφθασε σε ύψος 35 χιλιομέτρων

Την άνοιξη του 1613 ή 1614 π.Χ. μια τεράστια στήλη από τέφρα αρχίζει να υψώνεται στον ουρανό.

Δύο ώρες μετά, κι ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος δεν έχει κοπάσει, η τέφρα και η κίσηρη (ελαφρόπετρα) που εκτινάχθηκαν από τα έγκατα της Γης έχουν ξεπεράσει σε ύψος τα 10 χιλιόμετρα. Αργότερα το ύψος της στήλης φθάνει στα 35 με 36 χιλιόμετρα και οι άνεμοι που πνέουν στη στρατόσφαιρα διασκορπίζουν τον κύριο όγκο του ηφαιστειακού υλικού προς τα νότια και νοτιοανατολικά. Ύστερα από έξι ώρες, ο ουρανός έχει γεμίσει με 4,6 δισεκατομμύρια τόνους μάγματος, το οποίο όταν πέφτει στο έδαφος δημιουργεί στα Φηρά ένα στρώμα πάχους έξι μέτρων. Λίγη ώρα μετά τη μεγάλη έκρηξη, η επιβίωση σε ολόκληρη την έκταση του νησιού είναι αδύνατη, αφού η συγκέντρωση λεπτόκοκκης στάχτης στην ατμόσφαιρα υπερβαίνει τα όρια και δημιουργεί ασφυξία.

Έτσι περιγράφουν την έκρηξη Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που εξερεύνησαν μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Rhode Ιsland τη Σαντορίνη.

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η έκρηξη έγινε σε τέσσερις φάσεις. Στη διάρκεια των τριών τελευταίων σχηματίστηκε η καλντέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν παλιρροϊκά κύματα μέγιστου ύψους 20 μέτρων που έπληξαν την Ανατολική Μεσόγειο.

Από το πάχος των προϊόντων της έκρηξης, που βρίσκονται σήμερα στον βυθό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά εκτοξεύτηκαν 60 κυβικά χιλιόμετρα μάγματος που αντιστοιχούν σε περίπου 150 δισεκατομμύρια τόνους πετρώματος.

Του WΙLLΙΑΜ J. ΒRΟΑD TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS,
εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Συνέχεια...

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Νέο Blog

Καλωσορίζουμε στο χώρο του διαδικτύου το καινούριο Blog της Κυκλαδικής
http://kykladiki.blogspot.com/ και ευχόμαστε καλή επιτυχία

Συνέχεια...

Μια ενδιαφέρουσα άποψη-απάντηση στον εφιάλτη (τους)

Πόλεμος πάει να ξεσπάσει ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων του, σχετικά με την άποψη που εξέφρασαν φορείς και παράγοντες της Σαντορίνης και αφορούσε τη μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στον Πειραιά.

Από το kykladespress.gr σας μεταφέρουμε:

Δεν είναι στις προθέσεις μας να ξεκινήσουμε μια στείρα αντιπαράθεση με την Συριανών συμφερόντων εφημερίδα « ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ». Και δεν είναι στις προθέσεις μας γιατί έχουμε και διαφορετικές αφετηρίες με αυτήν και άλλο τρόπο σκέψης.

Εμείς για παράδειγμα αγωνιστήκαμε να ιδρυθεί το Πρωτοδικείο στην Νάξο για να σταματήσει η ταλαιπωρία μας, όταν μας ανάγκαζαν να μετακομίζουμε στην κυριολεξία στην Ερμούπολη για μια εβδομάδα με ότι αυτό συνεπάγεται ,προκειμένου να διεκπεραιώσουμε μια δικαστική υπόθεσή μας. Εκείνοι τότε είχαν στηρίξει αυτούς που με μαύρες σημαίες είχαν βγει στους δρόμους για να προασπίσουν τα «κεκτημένα τους».

Εμείς στηρίξαμε την λειτουργία ενός νοσοκομείου στην Νάξο, στην Πάρο και στην Μήλο.
Αυτοί εξέφρασαν «τον προβληματισμό τους» για την διάσπαση του συστήματος υγείας στο Νομό.

Εμείς αγωνιστήκαμε να λειτουργήσουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξη των νησιών μας από το τότε Λιμενικό ταμείο Σύρου που πετούσε «κοκαλάκια» στα νησιά μόνο για να καθαρίσουν τα λιμάνια τους ,ενώ ταυτόχρονα έπεφταν εκατοντάδες εκατομμύρια στην Σύρο για να αλλάξουν πλάκες στην Πλατεία, και να κατασκευαστεί ύδρευση και αποχέτευση στην Ερμούπολη,
Εκείνοι πάλι είχαν αντιταχθεί στην προσπάθεια για να μην χαθεί το «κεκτημένο».

Εμείς
σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια της Πάρου να αποκτήσει όπως και η Σαντορίνη Υγειονομικό αεροσκάφος ενώ εκείνοι φώναζαν μια ζωή για το ΕΚΑΒ Αιγαίου που θα είχε την έδρα του στην Ερμούπολη, για να μας υποβάλουν σε μια ακόμα ταλαιπωρία.

Εμείς
γράφουμε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να σταματήσει αυτό το κακόγουστο αστείο με τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείο της Σύρου ως Νομαρχιακό αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες του Νομού.

Εσείς βάζετε σκοπίμως παύλες δίπλα στην ονομασία των νέων νοσοκομείων που κατασκευάζονται στα νησιά.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες για την διαφορετική προσέγγιση με την Συριανή εφημερίδα που έχουμε στα προβλήματα του Νομού.

Όμως ο στόχος μας ο δικός μας δεν είναι να προασπίσουμε «κεκτημένα» αλλά να αγωνιστούμε για να καλυτερεύσει η ζωή των κατοίκων σε κάθε νησί.

Για αυτό το λόγο προτρέψαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στην Διοικητική μεταρρύθμιση με γνώμονα όχι τα «κεκτημένα» αλλά την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Οι προσβλητικές σας αναφορές και τα περί «εφιάλτη» που θέλει την διάλυση του Νομού, μας αφήνουν εντελώς αδιάφορους.
Την ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια την άποψή σας.

Όμως αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση σας και την αγωνία σας από το γεγονός ότι δεν βρίσκετε πλέον εύκολα υπερασπιστές των «κεκτημένων σας» σε άλλα νησιά.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η εποχή της φιλοσοφίας « Ζω από την ταλαιπωρία σας εξ αιτίας των κεκτημένων» έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα τα τείχη και οι προκαταλήψεις πέφτουν ,Η τεχνολογία μπήκε στη ζωή μας, τα νησιά μας έχουν πάρει το δρόμο τους.

Τώρα με τους ισχυρούς Δήμους που θα δημιουργηθούν με τον Καποδίστρια 2 τα νησιά μας θα μετατραπούν πλέον σε αυτόνομα διοικητικά κέντρα που δεν θα έχουν ούτε την ανάγκη αλλά κυρίως ούτε την συνδρομή καμιάς Πρωτεύουσας η έδρας Περιφέρειας για να λύνουν τα προβλήματά τους.

Δεν είμαστε λοιπόν εμείς «εφιάλτες» , ούτε την διάλυση του Νομού επιδιώκουμε. Κανείς δεν ζήτησε την μεταφορά της έδρας του Νομού, ούτε την διάσπασή του.
Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνει πιο εύκολη, πιο απλή η ζωή κάθε Κυκλαδίτη.

Να σταματήσει η ταλαιπωρία του, να αποφασίζει ο ίδιος για το αύριο στο νησί του.
Θα στηρίξουμε την νέα διοικητική μεταρρύθμιση εάν βάλει τέλος στα κεκτημένα όπου και αν οριστεί η έδρα της Περιφέρειας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Ραγκούσης δεν θα λάβει υπ όψιν του, όταν με το καλό φέρει τον νόμο για την διοικητική μεταρρύθμιση στη Βουλή ,ούτε τα «κεκτημένα» αλλά ούτε τις τοπικιστικές κραυγές και απειλές καθώς και τις μαύρες σημαίες που θα σηκώσουν για άλλη μια φορά ,οι τιμητές της ενότητας του Νομού, αλλά το συμφέρον κάθε νησιώτη και νησιώτισσας στο Αρχιπέλαγος.

Τέλος προτρέπουμε τους Κυκλαδίτες για να δουν μια καλύτερη μέρα πρέπει να κάνουν αυτό που έχει πει κάποτε ο Sam Edwin
« Αν θέλουμε μια μέρα να πετάμε ψηλά σαν αετοί πρέπει να κόψουμε την συνήθειά μας να τρέχουμε τριγύρω μαζί με τις γαλοπούλες»

Ο Εφιάλτης (σας)
Και για την υπογραφή
Παναγιώτης Μυτιληναίος

Συνέχεια...

Προσοχή στα μαϊμού προφυλακτικά της Κίνας

…και στις «μαϊμού» διακρατικές συμφωνίες…

Η κινεζική αστυνομία ανακάλυψε πρόσφατα μια σειρά από παράνομα εργαστήρια που κατασκεύαζαν «μαϊμού» προφυλακτικά....
http://www.antinews.gr

Το ξεπούλημα βαφτίστηκε
«διεθνείς δεσμεύσεις».

Άλλαξαν βλέπετε οι καιροί από τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση και θεωρούσε την εκποίηση δημόσιου πλούτου σε ξένες πολυεθνικές σκάνδαλο.

Σήμερα έγινε κυβέρνηση και το ξεπούλημα βαφτίστηκε «διεθνείς δεσμεύσεις».

Την γραμμή την είχε δώσει ο Μπόμπολας : «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή η όποια διαπραγμάτευση με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά. Όσο και "αποικιοκρατικές" να θεωρούνται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή έχουν μπει υπογραφές. Και οι Κινέζοι δεν παίζουν. Θεωρούν ότι υπάρχει φυσική συνέχεια του κράτους, άρα μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», είχε γράψει το «Έθνος».

Πάγκαλος και Κατσέλη με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους
προσαρμόστηκαν σ’ αυτή την λογική….

από το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Συνέχεια...

Το Αιγαίο θα είναι και το μέλλον…

Ταυτιζόμαστε απόλυτα με τον επίλογο και το μήνυμα

του ντοκιμαντέρ και γι αυτό το αναρτούμε για να το νοιώσουμε και δικό μας.


Συνέχεια...

αν σφυρίξει πέναλτι ο διαιτητής …

… στο κέντρο του γηπέδου σε γλίστρημα του Καραγκούνη,
θα γίνει κόλαση στο ντέρμπυ της διαδοχής
που εξελίσσεται αμφίρροπο
μετά τις παράπλευρες απώλειες της Ντόρας
και την αμφίπλευρη (;) διεύρυνση του Αντώνη.

Image and video hosting by TinyPic

Όλες οι δηλώσεις και η κοινή ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ… ΑΡΧΩΝ (!) ΕΔΩ

Συνέχεια...

Κάποτε θα ξεφτίσει το φτιασίδωμα …

Ο «θίασος» των μαθητευόμενων αλχημιστών του Γιώργου, προσπαθεί να μάθει την πολιτική στο κεφάλι του … κασίδη.

Μέχρι να σαραντίσει η λεχώνα, δεν είχαμε απαίτηση ούτε μπουγάδα να βάλει να «ξεβρομίσει τ’ άπλυτα», ούτε στο λιομάζωμα να βοηθήσει, ούτε στο λάκισμα του αμπελιού…

Ούτε όμως και να ξεπορτίσει…

Αλήθεια μάθατε τι ψήφισε η Ελλάδα στον ΟΗΕ σχετικά με την έκθεση “Goldstone Report” που καταδίκαζε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα;

Ο … θόρυβος που ακούτε, είναι τα κόκαλα του Ανδρέα και του Αραφάτ που… τρίζουν.

Συνέχεια...

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Το φάρμακο της γρίπης…..

Πρόσκληση
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας Νάξου, το Τοπικό Συμβούλιο Μονής και ο Σύλλογος Μονιατών Νάξου «Η Τέχνη» σας καλούν στο καθιερωμένο πια, «Ρακιτζό» (παραδοσιακή απόσταξη ρακής) την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 19:00 στη Μονή. Ελάτε να γευτούμε ζεστή ρακή, νόστιμους μεζέδες και να γλεντήσουμε με παραδοσιακή «ζωντανή» μουσική. Πριν την έναρξη του «Ρακιτζού» θα τιμηθούν από το Τοπικό Συμβούλιο Μονής οι γηραιότεροι οινοπαραγωγοί της Μονής.

διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέχεια...

Μετά το τείχος του Βερολίνου




…υπάρχουν και άλλα τείχη της ντροπής που πρέπει να γκρεμιστούν


Είναι τα τείχη που ορθώνονται :


- Ανάμεσα σε κομμουνιστές που δεν συνομιλούν
- Ανάμεσα σε Αριστερούς που δεν συνεργάζονται
- Ανάμεσα σε προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που δεν βρίσκουν έστω ένα κοινό θέμα για κοινή δράση
- Ανάμεσα σε Συνδικαλιστικές προοδευτικές παρατάξεις που αρνούνται να αγωνιστούν από κοινού και ενωμένοι για απλά καθημερινά προβλήματα.

Συνέχεια...

Ένα απίθανο ντοκιμαντέρ για την Κωμιακή και τη Νάξο

Το είχαμε δει που κυκλοφορούσε ανάμεσα σε φίλους, θέλαμε να το αναρτήσουμε αλλά δεν είχαμε επικοινωνία με το δημιουργό.
Τώρα που το ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο μπορούμε να το κάνουμε.

Είναι του Κωμιακίτη Φρατζέσκου Φατούρου και η δημιουργία του αυτή αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της Νάξου, που είναι η μη αξιοποίηση του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει το Νησί.


Σήμερα αναρτούμε το πρώτο μέρος. Απολαύστε το και κατεβάστε παράλληλα και τα υπόλοιπα 6 μέρη.

ΚΩΜΙΑΚΗ Ταξίδι στην ιστορία Μέρος 1


Συνέχεια...

Η Ελληνίδα Κωνσταντίνα Κούνεβα!


Πρέπει να δει κανείς συνεντεύξεις όπως αυτή που παραχώρησε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στο Σταύρο Θεοδωράκη, για να καταλάβει πόσο σοφή, (ναι, σοφή!) ήταν η ρήση του Ισοκράτους:

“Έλληνες εισίν οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες”.

Όσοι ήταν τυχεροί κι είδαν τη συνέντευξη (ελπίζω το Mega να προγραμματίσει επανάληψή της) απόλαυσαν μια γυναίκα που η κάθε της λέξη ήταν εμποτισμένη με το Ελληνικό Ήθος, κι ας γεννήθηκε στη Βουλγαρία.


“Δεν είστε υπέρ του αξιώματος ότι η βία αντιμετωπίζεται με βία;” ρώτησε ο δημοσιογράφος, κι εκείνη, που παραλίγο να χάσει τη ζωή της από μιαν άνανδρη επίθεση, απάντησε σαν προσωκρατικός φιλόσοφος: “Δεν έχει νόημα αυτό”.

Κολακεύτηκε όταν ο Θεοδωράκης της είπε ότι πολλοί (όχι πάρα πολλοί…) βγήκαν στους δρόμους να την υποστηρίξουν, αλλά μόλις πρόσθεσε ότι “έγραφαν στους τοίχους συνθήματα για σας”, εκείνη απνευστί απάντησε “δεν συμφωνώ με αυτό. Αν κάτι δεν μπορείς να το φτιάξεις, δεν πρέπει να το χαλάς”, βγάζοντας από μέσα της έναν Καντ, που πιθανώς ποτέ δεν έτυχε να διαβάσει.

“Απέναντι στη βία πρέπει να αντιπαρατάξουμε τον Λόγο”, είπε ξεκάθαρα στον -μάλλον εμβρόντητο- Θεοδωράκη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε ένα ασύνειδο αριστοτελικό κρεσέντο, για να καταλήξει σε λίγο: Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν την κοινωνία, χωρίς κοινωνία δεν υπάρχουν άνθρωποι”!


Εξάλλου η Κούνεβα, αρνήθηκε να προσχωρήσει στο πιο προσοδοφόρο επάγγελμα της σύγχρονης Ελλάδας, αν και θα μπορούσε ήδη να είναι εξέχον στέλεχός του: αρνήθηκε ότι είναι αριστερή! Φαντάζομαι τον κλαυθμό και τον οδυρμό στα υπόγεια του Περισσού ή της Κουμουνδούρου, που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν “παντιέρα ρόσα” τους έναν ύμνο της Κούνεβα στον Στάλιν, τον Τρότσκι, έστω τον Τσε βρε παιδί μου…
Αν ο Ισοκράτης είχε δίκιο, προχθές είδαμε στους δέκτες μας την Ελληνίδα Κωνσταντίνα Κούνεβα.-


http://tapragmata.gr/?p=578

Συνέχεια...

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Όταν ο κος Βρούτσης θυμάται τι έπρεπε να είχε κάνει…


Την ξεκάθαρη διατύπωση των αρχών που θα διέπουν την εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου στο Αιγαίο», καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σύμφωνα με τα ισχύοντα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ζητά ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γ. Βρούτσης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. ( Συμφωνούμε )


Ο Βουλευτής Κυκλάδων επισημαίνει, ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής θα συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ίσης μεταχείρισης των πολιτών (ισοπολιτεία), αφού σήμερα το κόστος των θαλάσσιων συγκοινωνιών στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιο αυτού των χερσαίων. Γεγονός, που αναμφισβήτητα πλήττει σοβαρά την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα, αντίκειται στην αρχή της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. ( Συμφωνούμε )

Ο Γ. Βρούτσης καλεί τον Υπουργό να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, που αφορούν το πλαίσιο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου στις εσωτερικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη βουλή στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων. ( Συμφωνούμε )



Συγκεκριμένα ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Βρούτσης στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τη νησιωτική Ελλάδα την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής και συνάμα ζητάει διευκρινίσεις και αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης στα κάτωθι:

· Ποιες είναι οι αρχές που θα διέπουν την εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδύναμου στο Αιγαίο» ;
· Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ;
· Πόσο περίπου αναμένεται να είναι το πρόσθετο κόστος της δαπάνης που θα προκύψει για τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη νέα πολιτική ;
· Από πού προβλέπεται να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος της νέας δαπάνης που θα προκύψει ;


Ερώτημα
Μπορείς παράλληλα να αναφέρεις κε Βουλευτά τι έκανες και τι αποτελέσματα είχες στο προηγούμενο διάστημα; Τώρα ανησυχείς για το κόστος και που θα βρεθούν τα λεφτά;

Συνέχεια...

Οχι «Mall» στο Παλέ του Γαλατσίου


Πριν από μερικές εβδομάδες η είσοδος στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου ήταν γεμάτη κόσμο: Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη τοπικών φορέων περίμεναν τον πρωθυπουργό.


*Ο Γ. Παπανδρέου τελικά έφθασε μόνο μέχρι το Αττικό Αλσος, αλλά δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων προς όφελος των κατοίκων. Κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση των εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι πρέπει να αποτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, τύπου «Mall».


*Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης τον περασμένο Μάρτιο. Απευθυνόμενος, με επερώτηση στη Βουλή, προς τους τότε υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομίας και Εσωτερικών, ζητούσε να μάθει «αν σκοπεύουν να δράσουν άμεσα, ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία μετατροπής του αθλητικού κέντρου».

*Ο χώρος έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Χαραγκιώνη-Sonae Sierra (Park Avenue Ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων Α.Ε. λέγεται η εταιρεία) για 40ετή εμπορική εκμετάλλευση με δικαίωμα εξαετούς παράτασης. Η πιο πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται σε «αθλητικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, εμπορικό κέντρο», ένα «κέντρο πολλαπλών χρήσεων».


*Η επένδυση είναι ύψους 51 εκατ. ευρώ. Θα περιέχει εγκαταστάσεις ρυθμικής γυμναστικής, ποδοσφαίρου 5Χ5, μπάσκετ, τένις, μπόουλινγκ. Επίσης, χώρους εστίασης, αλλά και υπεραγορά.


*Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Παλέ έχει κηρυχθεί αναδασωτέα το 1934. Περίπου 250 μέτρα βόρεια βρίσκεται η Ομορφοκκλησιά, ένας σημαντικότατος ναός του 12ου αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες, σε ειδυλλιακό κατάφυτο χώρο.


*Η Α' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι η αλλαγή χρήσης του Γυμναστηρίου θα προκαλέσει καταστροφή στο ναό.


Τελικά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, προτρέποντας τον επιχειρηματία να το κάνει μικρότερο. Τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμος Γαλατσίου αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών.


*Ο κάτοικος της περιοχής, Γ. Κελεπούρης, που εκπροσωπεί το Κίνημα Φορέων και Πολιτών για τη Διάσωση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου εξηγεί ότι «ο χώρος βρίσκεται στην πολύπαθη λεωφόρο Βεΐκου, η οποία είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη επειδή συνδέει το κέντρο με τα βόρεια προάστια. Ηδη υπάρχουν κοντά άλλα τεράστια εμπορικά κέντρα και η περιοχή έχει υπερφορτωθεί κυκλοφοριακά».


Προσθέτει ότι «η εταιρεία μιλάει για νέες θέσεις εργασίας. Μήπως γνωρίζουν ότι στο Μαρούσι το "Mall" έχει ρίξει κατά 50% το τζίρο των πωλήσεων στην τοπική αγορά; Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να διώξει την εταιρεία σεκιούριτι που κρατάει τις εγκαταστάσεις κλειδωμένες, να ακυρώσει τη σύμβαση ώστε να παραμείνει το Παλέ δημόσιος αθλητικός χώρος». Κάτι που θέλει το 80% των κατοίκων όπως δείχνουν τα γκάλοπ που έχουν γίνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΝΗΣ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Συνέχεια...

ΝΕΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Συνενώσεις, εκλογή δημάρχων με 50 + 1% και αντιδημάρχοι στους δήμους που καταργούνται


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, έχει ξεκινήσει μαραθώνιες συνεδριάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νομοθέτης για την κατάρτιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.


Στις συνεδριάσεις συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και οι δυο υφυπουργοί, Θεοδώρα Τζάκρη και Ντίνος Ρόβλιας. Η πολιτική κατεύθυνση είναι ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2010 προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, 2011-2014.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση της θητείας των σημερινών δημάρχων, ενώ ξεκαθαρίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι από το νέο κύμα συνενώσεων δεν θα
μείνουν εκτός το λεκανοπέδιο και η Θεσσαλονίκη.


Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν αποσαφηνισθεί οι πρώτοι άξονες της θεσμικής μεταρρύθμισης με πρωταρχικό στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση.


Από τις μέχρι τώρα προτάσεις των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή διαφαίνεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αιρετών και θα επανέλθει και πάλι το μέτρο του 50% συν μία ψήφος. Οι συνενώσεις των δήμων θα περιοριστούν στα υφιστάμενα γεωγραφικά όρια των σημερινών νομαρχιών, ενώ το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.


Σε επίπεδο νέων περιφερειακών-νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων η αρχική κατεύθυνση είναι να μεταβιβαστεί σε αυτές το 90% των αρμοδιοτήτων των σημερινών περιφερειών. Στο πλαίσιο της «αρχής της εγγύτητας», αρμοδιότητες των υφιστάμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα μεταβιβαστούν στους νέους δήμους.


Ο αριθμός των αιρετών περιφερειών δεν θα συρρικνωθεί θεαματικά. Μεταξύ των σκέψεων που εξετάζονται είναι ο διαχωρισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η δημιουργία μιας επιπλέον περιφέρειας -μητροπολιτικού κέντρου. Ταυτόχρονα, έχει προταθεί η συνένωση των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.


Οι προτάσεις


Αν και δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα της χωροθέτησης, ωστόσο έχουν γίνει προτάσεις για το νέο σύστημα «τοπικής διακυβέρνησης».


Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση «ο δήμαρχος του νέου δήμου να έχει καθήκοντα, αρμοδιότητες και πολιτικό προφίλ κυβερνήτη της περιοχής».


Το έργο του δημάρχου θα υποστηρίζεται από αντιδημάρχους που θα διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους «θεματικούς» και τους «τοπικούς». Οι θεματικοί θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ οι «τοπικοί ή χωρικοί» αντιδήμαρχοι θα αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που θα αφορούν τις γεωγραφικές περιοχές των δήμων που θα συνενωθούν.


Τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων προτείνεται να αυξηθούν αναλογικά με τον πληθυσμό των νέων δήμων, ενώ τίθεται το θέμα της αναλογικής εκπροσώπησης από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.



Προκειμένου ν αποφευχθεί το λάθος που έγινε στον πρώτο «Καποδίστρια», όπου η δέσμευση για εξυπηρέτηση των πολιτών στον τόπο κατοικίας τους έμεινε μόνο στο επίπεδο των υποσχέσεων, στο νέο σχέδιο προτείνεται ένα ειδικό σύστημα εκπροσώπησης και «αναγέννησης των χωριών».


Για την αιρετή περιφέρεια έχει εκφραστεί η άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που βρίσκονται στις υφιστάμενες περιφέρειες .Τέτοιες αρμοδιότητες είναι : της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων, των τμημάτων Συγκοινωνιακών Έργων , των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας , Χωροταξίας και Πολιτικής Προστασίας .

Συνέχεια...

Επί της ουσίας και για άρση κάθε παρεξήγησης περί σκανδαλολογίας

Επειδή δικαιολογημένα κάποιοι να πήραν αφορμή με τη σκανδαλολογία και να κάνουν θεμιτούς συνειρμούς διευκρινίζουμε και υπενθυμίζουμε:

- Δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με τα σκάνδαλα αυτά καθ αυτά παρά μόνο με τις πολιτικές τους προεκτάσεις. Δεν είναι ούτε της πολιτικής μας αντίληψης και πολύ περισσότερο της αρμοδιότητάς μας. Μας ενδιαφέρει η πολιτική και η κριτική της διάσταση και τίποτα άλλο.
- Η ανάρτηση έγινε για λόγους ενημέρωσης αφενός και αφετέρου επειδή οι καταγγέλλοντες έχουν γνωστό παρελθόν


Ο συνδυασμός και των δύο παραμέτρων άξιζε κατά τη γνώμη μας μιας σχετικής ανάδειξης του προβλήματος. Άλλωστε το νέο ποτέ δε γεννιέται με όρους πολιτικής καισαρικής αλλά μέσα από μια διαρκή σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.

Συνέχεια...

Σκάει η βόμβα του ασφαλιστικού


ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ της σημερινής κυβέρνησης θα σκάσει σύντομα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η βόμβα του ασφαλιστικού.

Ερευνα που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης -αλλά τα πρώτα ευρήματα της οποίας είναι γνωστά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- αποδεικνύει ότι θα είναι αδύνατον σε περίπου 4 χρόνια από σήμερα να πληρωθούν οι συντάξεις, χωρίς να υπάρξει πλήρης εκτροχιασμός των δημοσιονομικών μεγεθών.

Η έρευνα επιβεβαιώνει στοιχεία της Κομισιόν που θα παρουσιαστούν την Τρίτη στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και θα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τη χώρα με το οξύτερο ασφαλιστικό πρόβλημα στην Ε.Ε. Ηδη, βασισμένη στα δικά της στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις οποίες τώρα βάζει στην ατζέντα της και η κυβέρνηση, εγκαινιάζοντας το διάλογο για το ασφαλιστικό.

Το αδιέξοδο του ασφαλιστικού αναμένεται να αποτυπωθεί στο τέλος Νοεμβρίου μέσα από την έρευνα που ετοιμάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Τα πρώτα ευρήματα είναι πολύ ανησυχητικά:

*Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, την επόμενη τετραετία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν σε αδυναμία ακόμη και για την πληρωμή των συντάξεων. Οι τεχνοκράτες ονομάζουν αυτό το σημείο «Ετος μηδέν» για το ασφαλιστικό. Σε αυτό το έτος, αρχίζουν ν' αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό οι δαπάνες των ταμείων, ώστε ο κρατικός προϋπολογισμός να είναι αδύνατον (λόγω υψηλού ελλείμματος και χρέους) να τις καλύψει.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το σύστημα έχει λιγότερα από 3-4 χρόνια ζωής μέχρι να εξαντλήσει τα αποθεματικά του. «Για κάποια ταμεία, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη», παραδέχεται αρμόδια κυβερνητική πηγή, η οποία έχει λάβει γνώση των πρώτων συμπερασμάτων της έρευνας. Στα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) τα διαθέσιμα κεφάλαια επαρκούν για ακόμη μικρότερο χρονικό διάστημα.

Στην ίδια έρευνα υπολογίζεται και το μακροχρόνιο αναλογιστικό έλλειμμα των Ταμείων με «φρέσκα» στατιστικά δεδομένα (του 2008). Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα έως το 2050 θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλέψει ο ΟΟΣΑ με στοιχεία του 1998 και το οποίο αντιστοιχούσε με ένα ΑΕΠ.

400-500 δισ. ευρώ

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το μακροχρόνιο έλλειμμα του συστήματος μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 400-500 δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στους υπολογισμούς λαμβάνεται υπόψη πως το ασφαλιστικό σύστημα έχει την ικανότητα να εισπράττει το σύνολο των εισφορών.

Η ελληνική πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει πλέον το 30%, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπερβαίνει το 5-10%.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται το θέμα του ασφαλιστικού να αντιμετωπιστεί -ταυτόχρονα με το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων- με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο διάλογος που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2010 με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων.

Αλλωστε στο υπουργείο Εργασίας ανακαλύπτουν συνεχώς μαύρες τρύπες η κάλυψη των οποίων απαιτεί την εξεύρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη έχει να κάνει με το συνολικό αποθεματικό του συστήματος. Στα 36-37 δισεκατομμύρια ευρώ το υπολόγιζε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα 22-23 δισεκατομμύρια ευρώ το κατεβάζουν οι εκτιμήσεις της σημερινής κυβέρνησης.

Τεράστιες οφειλές εντοπίστηκαν και στο ΙΚΑ, το οποίο εμφανίζεται να χρωστάει 3-4 δισ. ευρώ μόνο στον ΟΑΕΔ... Οσο για το μηχανισμό είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, στο υπουργείο Εργασίας ομιλούν για απόλυτη κατάρρευση λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και της κρίσης.

Πάντως, οι πρώτες προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην περιστολή της εισφοροδιαφυγής. Εξετάζεται η συνένωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των Ταμείων σε ένα ενιαίο σώμα, το οποίο θα λειτουργεί συντονισμένα στα πρότυπα του ΣΔΟΕ. Το ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει συνεργασία και με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, κάτι όμως που δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα.

Οι... ράμπο του ασφαλιστικού θα έχουν πολύ δύσκολο έργο το 2010. Καλούνται να συγκεντρώσουν πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό του 2010, για τις ανάγκες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ έχουν εγγραφεί περίπου 500 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2009. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μόνο οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (άλλο ρεπορτάζ σελ. 6) αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Του Θ. ΤΣΙΡΟΥ, Δ. ΚΑΔΔΑ Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Συνέχεια...

Όταν χτυπούν οι νταβατζήδες…








σημαίνει πως κάτι γίνεται…

Με τη γνωστή και ως ένα βαθμό αποτελεσματική, μέθοδο της σκανδαλολογίας, οι εφημερίδες ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ VETO προσπαθούν, όπως φαίνεται, να διασφαλίσουν όρους διαπραγμάτευσης και συναλλαγής με τη νέα κυβέρνηση, ή να εξοφλήσουν γραμμάτια του παρελθόντος;

Είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μείνουν μόνο σ αυτά. Στο μέλλον θα φανεί η αλήθεια ή η σκοπιμότητα και προς το παρόν για λόγους ενημέρωσης παραπέμπουμε στις δηλώσεις των θιγομένων.


Εδώ η απάντηση του Βενιζέλου

Εδώ η απάντηση της κας Σιούτη

Συνέχεια...

Οι φοιτητές λένε ότι στο «Αιγαίο» κλαις δύο φορές…

… τη μια όταν πρωτοπάς και την άλλη όταν φεύγεις.


Γιατί όμως το «ΑΙΓΑΙΟ.edu»; Πολλά «επειδή»…

….Επειδή πρέπει να υπερνικήσουμε τον κατακερματισμό του γεωγραφικού χώρου μας και να αυξήσουμε την εσωτερική συνοχή της κοινότητάς μας. Ο «Συριανός» πρέπει να γνωρίσει το «Ρόδιο», γιατί αμφότεροι μετέχουν της αυτής προσπάθειας και της ίδιας αγωνίας…

Διαβάστε το πρώτο φύλλο ΕΔΩ

Συνέχεια...

Κόλλησε στη λάσπη η ... "θεά"

Μόνο 4 από τα 7 προγραμματισμένα παιχνίδια έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο, για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Κυκλάδων...

Δείτε τα αποτελάσματα και τις βαθμολογίες

Συνέχεια...

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Απ' όλα έχει ο μπαξές...



• Έπρεπε να γίνει το δυστύχημα, ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη, για να ασχοληθεί η κοινωνία της Νάξου με τη λειτουργία και ασφάλεια της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών προαυλίων. Για πορεία των γονιών ακούω. Και αυτό κάτι είναι. Αυτό όμως που γίνεται με τους δημοτικούς παράγοντες είναι κάτι σαν πολιτική σκύλευση του νεκρού…

• Έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με αυτό μόνο το θέμα ζητούν δημοτικοί σύμβουλοι, τακτική συνεδρίαση γίνεται τη Δευτέρα με είκοσι σχεδόν θέματα στην ημερήσια διάταξη, μαζί και αυτό. Ρε παιδιά, συνέλθετε. Είσαστε εκτός θέματος. Όπως και να λέγεται η συνεδρίαση, όσα θέματα και να έχει, συζητήστε σοβαρά και ουσιαστικά έστω και τώρα και προπάντων πάρτε μέτρα και αναζητήστε ευθύνες. Αυτό ζητά ο κόσμος και απαιτεί το νωπό αίμα του Παναγιώτη…

• Ο Δήμος έπρεπε να είχε την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη συνεδρίαση, είπε σήμερα το πρωΐ στον «Μεσόγειος» ο Γερμ. Καπίρης… Σωστά. Αλλά τα άλλα Γερμάνο μου με την ένσταση, άστα να πάνε.

• Να και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση στη Βουλή. Ο Ραγκούσης θα ασχοληθεί(!) με τη Νάξο πρώτη φορά από την υπουργοποίησή του… Και με τι θέμα.

• Δευτέρα μεσημέρι στις 2 η συνεδρίαση του συμβουλίου. Αυτήν την ώρα βρήκατε που έχει κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο «Μεσόγειος»; Θα έχει άραγε απευθείας σύνδεση; Τα κεντρικά κανάλια θα έχουν link;

• Πανταχού παρόντες οι Κυκλαδίτες. Και ΕΛΑ- Κανάς(από την Κίμωλο) και Αντιτρομοκρατική- Χωριανόπουλος (από τη Νάξο)…

• Ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας k.Δημήτρης Χωριανόπουλος αποστρατεύθηκε. Θεωρείται ότι είχε καθοριστικό ρόλο στις έρευνες που οδήγησαν στη γιάφκα της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στο Χαλάνδρι, αλλά και σε συγκέντρωση στοιχείων για άλλες ένοπλες οργανώσεις…

• Ωστόσο φαίνεται ότι υπήρξαν προβλήματα στις συνεννοήσεις του με τον κ. Χρυσοχοΐδη για την επικήρυξη των τριών «ληστών με τα μαύρα», αλλά και ύστερα από την αιματηρή επίθεση στην Αγία Παρασκευή η οποία προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού.

• Η πληροφορία ότι κάλυψε Κωμιακίτη τρομοκράτη ελέγχεται.

• Πλην του κ. Χωριανόπουλου, οι χθεσινές μετακινήσεις σηματοδοτούν το «τέλος εποχής» για ορισμένα ακόμα στελέχη της υπηρεσίας, όπως για τον επίσης Ναξιώτη κ. Γιάννη Φραγκίσκο που ενεπλάκη στις έρευνες για «17 Νοέμβρη» και «ΕΛΑ» και μετακινείται στη διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

• Κάπου διάβασα ότι ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος κυκλοφορεί με ένα μικρό αυτοκίνητο Smart. Μη ζητάτε το ίδιο και από τον Καλλίνικο, οι δρόμοι στη Νάξο είναι καρμανιόλες…

• Θα έχετε ακούσει τη διαφήμιση στον «Μεσόγειος»… «Κυρία ζητεί εργασία…». Πρωτότυπη διαφήμιση, αλλά καθόλου πρωτότυπο το περιεχόμενό της.
Η ανεργία…καλλιεργείται και στη Νάξο.

• Πώς το λέει η Μπράουν; «Από τη Νάξο με αγάπη».

• Ξεχάσαμε το γίγαντα Βρούτση. Άρχισε φουριόζος το αντιπολιτευτικό του έργο. Η πρώτη του ερώτηση ήταν για τη στέγαση της Ομοσπονδίας συλλόγων των Μικρών Κυκλάδων στον Πειραιά και την αθέτηση λέει της υπόσχεσης του Νομάρχη. Εμένα, με συγχωρείτε, αλλά με συνεπήρε το πάθος του για τους συλλόγους .Όπως φαίνεται στην ερώτηση και το καλολογικό μέρος της. Δεν με ενδιαφέρει τώρα αν είναι γνήσιο αυτό το πάθος και πότε αποκτήθηκε, πριν ή μετά τις εκλογές.

• Έγινε η παραλαβή του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Δαμαριώνα.
Τιμήθηκε και ο Δαμαριωνίτης γιατρός και πρώην βουλευτής Γιάννης Χωματάς, από τον Νομάρχη Κυκλάδων. Ο Κόκκινος που με ρωτάτε προσκλήθηκε αλλά επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και δεν πήγε. Γιατί δεν το έγραφε όμως καθαρά ότι θα είναι στο συνέδριο της ΝΔ; Ντράπηκε; Δεν μας έχει δώσει τέτοια δείγματα.

• Θα άφηνε το γάμο να πάει για πουρνάρια;

• Δεν παρέλειψε βέβαια να υποσχεθεί ότι «θα είμαι σύντομα κοντά σας».
Άντε μεγάλε. Δεν είναι τρεις μέρες που έφυγες και μας έλειψες.
Νάχουμε να γράφουμε.

• Με το σκεπτικό ότι από την Σαντορίνη στην Αθήνα είναι 35 λεπτά ενώ για τη Σύρο θέλουν ... δύο μέρες, οι Σαντορινοί ζητούν να μεταφερθεί η έδρα της Περιφέρειας στον ...Πειραιά !

• Δεν ξέρω αν το μάθατε αλλά στο ΠΑΣΟΚ της Σαντιρίνης γίνεται της… Νάξου.

• Μετά την πρόσφατη παρέμβαση για το θέμα του «τέλους παρεπιδημούντων» από το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας η ΤΕΔΚ εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κατάργηση του τέλους και διαφωνεί ανοιχτά με τον κ. Βρούτση.

• Όσο σκέφτομαι που η Μπιγιονσέ δε θα έρθει στη Νάξο…Εντάξει το Εθνικό Στάδιο δεν προσφέρεται για την εκδήλωση αλλά δεν μπορεί να κάνουν κάτι οι Μαράκηδες; Εκλογές έρχονται.

• Πάντως θα πάω αύριο στο σινέ Νάξος να δω τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Ψηλά στον ουρανό». Τα προτιμώ από τα κινούμενα ανθρωπάκια "χαμηλά στη γη"

• Νοτιάς εδώ, χωρίς βροχές, που τις έχουμε ανάγκη, όσες και νάναι. Νοτιάς που μου σουβλίζει τις κλειδώσεις και μου θυμίζει τους ρευματισμούς μου.

Συνέχεια...