Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Οχι «Mall» στο Παλέ του Γαλατσίου


Πριν από μερικές εβδομάδες η είσοδος στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου ήταν γεμάτη κόσμο: Δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη τοπικών φορέων περίμεναν τον πρωθυπουργό.


*Ο Γ. Παπανδρέου τελικά έφθασε μόνο μέχρι το Αττικό Αλσος, αλλά δεσμεύτηκε για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων προς όφελος των κατοίκων. Κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση των εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι πρέπει να αποτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κέντρου, τύπου «Mall».


*Την άποψη αυτή είχε εκφράσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης τον περασμένο Μάρτιο. Απευθυνόμενος, με επερώτηση στη Βουλή, προς τους τότε υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Οικονομίας και Εσωτερικών, ζητούσε να μάθει «αν σκοπεύουν να δράσουν άμεσα, ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία μετατροπής του αθλητικού κέντρου».

*Ο χώρος έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Χαραγκιώνη-Sonae Sierra (Park Avenue Ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων Α.Ε. λέγεται η εταιρεία) για 40ετή εμπορική εκμετάλλευση με δικαίωμα εξαετούς παράτασης. Η πιο πρόσφατη περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται σε «αθλητικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, εμπορικό κέντρο», ένα «κέντρο πολλαπλών χρήσεων».


*Η επένδυση είναι ύψους 51 εκατ. ευρώ. Θα περιέχει εγκαταστάσεις ρυθμικής γυμναστικής, ποδοσφαίρου 5Χ5, μπάσκετ, τένις, μπόουλινγκ. Επίσης, χώρους εστίασης, αλλά και υπεραγορά.


*Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Παλέ έχει κηρυχθεί αναδασωτέα το 1934. Περίπου 250 μέτρα βόρεια βρίσκεται η Ομορφοκκλησιά, ένας σημαντικότατος ναός του 12ου αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες, σε ειδυλλιακό κατάφυτο χώρο.


*Η Α' Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι η αλλαγή χρήσης του Γυμναστηρίου θα προκαλέσει καταστροφή στο ναό.


Τελικά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, προτρέποντας τον επιχειρηματία να το κάνει μικρότερο. Τη διαφωνία τους έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμος Γαλατσίου αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών.


*Ο κάτοικος της περιοχής, Γ. Κελεπούρης, που εκπροσωπεί το Κίνημα Φορέων και Πολιτών για τη Διάσωση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου εξηγεί ότι «ο χώρος βρίσκεται στην πολύπαθη λεωφόρο Βεΐκου, η οποία είναι μονίμως μποτιλιαρισμένη επειδή συνδέει το κέντρο με τα βόρεια προάστια. Ηδη υπάρχουν κοντά άλλα τεράστια εμπορικά κέντρα και η περιοχή έχει υπερφορτωθεί κυκλοφοριακά».


Προσθέτει ότι «η εταιρεία μιλάει για νέες θέσεις εργασίας. Μήπως γνωρίζουν ότι στο Μαρούσι το "Mall" έχει ρίξει κατά 50% το τζίρο των πωλήσεων στην τοπική αγορά; Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να διώξει την εταιρεία σεκιούριτι που κρατάει τις εγκαταστάσεις κλειδωμένες, να ακυρώσει τη σύμβαση ώστε να παραμείνει το Παλέ δημόσιος αθλητικός χώρος». Κάτι που θέλει το 80% των κατοίκων όπως δείχνουν τα γκάλοπ που έχουν γίνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΝΗΣ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με την Νομική εκπρόσωπος του Ομίλου Χαραγκιώνη κυρία Γλυκερία Σιούτη θα αξιοποιήσει το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου ο κ. Γ. Παπανδρέου