Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Συνενώσεις, εκλογή δημάρχων με 50 + 1% και αντιδημάρχοι στους δήμους που καταργούνται


Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Κόσμος του Επενδυτή», η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, έχει ξεκινήσει μαραθώνιες συνεδριάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νομοθέτης για την κατάρτιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.


Στις συνεδριάσεις συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και οι δυο υφυπουργοί, Θεοδώρα Τζάκρη και Ντίνος Ρόβλιας. Η πολιτική κατεύθυνση είναι ότι το σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2010 προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, 2011-2014.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση της θητείας των σημερινών δημάρχων, ενώ ξεκαθαρίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι από το νέο κύμα συνενώσεων δεν θα
μείνουν εκτός το λεκανοπέδιο και η Θεσσαλονίκη.


Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν αποσαφηνισθεί οι πρώτοι άξονες της θεσμικής μεταρρύθμισης με πρωταρχικό στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση.


Από τις μέχρι τώρα προτάσεις των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή διαφαίνεται ότι θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αιρετών και θα επανέλθει και πάλι το μέτρο του 50% συν μία ψήφος. Οι συνενώσεις των δήμων θα περιοριστούν στα υφιστάμενα γεωγραφικά όρια των σημερινών νομαρχιών, ενώ το ζήτημα της φορολογικής αποκέντρωσης φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.


Σε επίπεδο νέων περιφερειακών-νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων η αρχική κατεύθυνση είναι να μεταβιβαστεί σε αυτές το 90% των αρμοδιοτήτων των σημερινών περιφερειών. Στο πλαίσιο της «αρχής της εγγύτητας», αρμοδιότητες των υφιστάμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων θα μεταβιβαστούν στους νέους δήμους.


Ο αριθμός των αιρετών περιφερειών δεν θα συρρικνωθεί θεαματικά. Μεταξύ των σκέψεων που εξετάζονται είναι ο διαχωρισμός της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η δημιουργία μιας επιπλέον περιφέρειας -μητροπολιτικού κέντρου. Ταυτόχρονα, έχει προταθεί η συνένωση των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.


Οι προτάσεις


Αν και δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα της χωροθέτησης, ωστόσο έχουν γίνει προτάσεις για το νέο σύστημα «τοπικής διακυβέρνησης».


Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση «ο δήμαρχος του νέου δήμου να έχει καθήκοντα, αρμοδιότητες και πολιτικό προφίλ κυβερνήτη της περιοχής».


Το έργο του δημάρχου θα υποστηρίζεται από αντιδημάρχους που θα διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους «θεματικούς» και τους «τοπικούς». Οι θεματικοί θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ οι «τοπικοί ή χωρικοί» αντιδήμαρχοι θα αναλαμβάνουν αρμοδιότητες που θα αφορούν τις γεωγραφικές περιοχές των δήμων που θα συνενωθούν.


Τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων προτείνεται να αυξηθούν αναλογικά με τον πληθυσμό των νέων δήμων, ενώ τίθεται το θέμα της αναλογικής εκπροσώπησης από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.



Προκειμένου ν αποφευχθεί το λάθος που έγινε στον πρώτο «Καποδίστρια», όπου η δέσμευση για εξυπηρέτηση των πολιτών στον τόπο κατοικίας τους έμεινε μόνο στο επίπεδο των υποσχέσεων, στο νέο σχέδιο προτείνεται ένα ειδικό σύστημα εκπροσώπησης και «αναγέννησης των χωριών».


Για την αιρετή περιφέρεια έχει εκφραστεί η άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που βρίσκονται στις υφιστάμενες περιφέρειες .Τέτοιες αρμοδιότητες είναι : της Διεύθυνσης Δημοσίων Έργων, των τμημάτων Συγκοινωνιακών Έργων , των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας , Χωροταξίας και Πολιτικής Προστασίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: