Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Οι βροχοπτώσεις «έφεραν» φέτος λιγότερο κρασί

“τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργό,
το σπίτι νοικοκύρη..”

Στις εξαιρέσεις και το ακρωτηριανό
κρασί της Κωμιακής

Μέτρια έως κακή από άποψη ποιότητας χαρακτηρίζεται η φετινή εσοδεία κρασοστάφυλων στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας-γράφει η σημερινή «Καθημερινή»- με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά τη Σαντορίνη όπου οι παραγωγοί κάνουν λόγο «για το κρασί της δεκαετίας». Μόνο όσοι διέθεταν εξαιρετικά ποιοτικούς αμπελώνες κατάφεραν να «σώσουν» την παραγωγή τους και να ευελπιστούν σε καλά ποιοτικά κρασιά.

Ο οινοποιός κ. Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στην «Κ» χαρακτήρισε το 2009 μια χρονιά «μέτρια ποιοτικά» και «μέτρια έως κακή ποσοτικά», καθώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι παραγωγοί τρύγησαν επιλεκτικά τα σταφύλια που δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) η εσοδεία του 2009 επηρεάστηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι, αλλά και από τις βροχές σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου που δημιούργησαν μεγαλύτερες δυσκολίες στις περιοχές που ο τρύγος γίνεται αργότερα, κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και στα κόκκινα κρασιά.

«Στη Νάουσα», εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, «υπήρχε πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις την περίοδο αύξησης του μεγέθους της ρώγας των σταφυλιών και δεν είχαμε καθόλου υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επειδή λοιπόν χρειάστηκε να κάνουμε επιλεκτικό τρύγο θα έχουμε σαφώς μικρότερη ποσότητα φέτος». Όπως διευκρινίζει ωστόσο υπήρχαν και νησίδες σε διάφορες περιοχές που έμειναν αλώβητες, όπως στη Σιάτιστα και στο Ηράκλειο.

Πανωλεθρία

Στη Νεμέα, ωστόσο, ο τρύγος φέτος εξελίχθηκε σε πανωλεθρία. «Ενώ όλα πήγαιναν πολύ καλά, άρχισε να βρέχει ακριβώς τη στιγμή που δεν έπρεπε, λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος» λέει ο οινολόγος του συνεταιρισμού κ. Χρήστος Πέππας. «Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου και μάλιστα την ημέρα που είχαμε κλείσει μια μεγάλη συμφωνία για να δώσουμε τα σταφύλια έριξε 25 χιλιοστά βροχή» τονίζει, εξηγώντας πως θα βγει στην αγορά συνεταιριστική Νεμέα του 2009 «αλλά δεν θα είναι τίποτα το ιδιαίτερο».

Όσον αφορά το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί προτίμησαν να μην τρυγήσουν έστω τα ελάχιστα σταφύλια που μπορούσαν να σωθούν, δεδομένου πως γνώριζαν ότι θα λάβουν αποζημίωση, ο κ. Πέππας αντιτείνει ότι οι ιδιώτες οινοποιοί είχαν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις από την αρχή της περιόδου ότι δεν θα έπαιρναν ποσότητες, απογοητεύοντας τους παραγωγούς. «Ήταν εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες φέτος», τονίζει.

Εξαιρέσεις

Αντίθετα στη Σαντορίνη όπως και σε άλλα νησιά (Πάρο, Ρόδο, Λήμνο και Σάμο) φέτος η εσοδεία ήταν εξαιρετική, καθώς «οι βροχές ήταν αρκετές και έδωσαν καλό φύλλωμα στο αμπέλι και καλές καταβολές για μεγαλύτερη σοδειά του χρόνου» όπως σημειώνεται στο δελτίο του ΣΕΟ. «Εξαιρετική χρονιά, ίσως η χρονιά της δεκαετίας για τη Σαντορίνη» χαρακτηρίζει το 2009 ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας.
Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα μουλιάζει, τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου δέχονται με ανακούφιση τις σταγόνες της βροχής. «Έβρεξε τον χειμώνα, αλλά το κυριότερο έπεσε βροχή στη Σαντορίνη στα τέλη Μαΐου - κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ταυτόχρονα το καλοκαίρι δεν είχαμε καύσωνες, ενώ είχαμε πολλούς βοριάδες που βοήθησαν ώστε το σταφύλι να είναι υγιές και άρα να δώσει πολύ καλό κρασί φέτος». Το κτήμα Σιγάλα θα κάνει την πρώτη εμφιάλωση στα τέλη Νοεμβρίου.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ...ΑΜΠΑΜ ΈΧΟΥΝ ΤΑ ΑΚΡΩΤΉΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΜΙΑΚΗΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΡΕΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμφωνώ με τον 13/11 5:10. Ποιος σας είπε ότι χρειάζεται να διαβάζεις Α-νάξιο; Δε χρειάζεται. Εγώ μπαίνω σε όλα τα blogs από τα οποία αντιγράφει. Απλά καμιά φορά πέφτει το μάτι μου στην πλαϊνή στήλη που τον έχουν άλλα blog και φρίττω. Πού είδατε να καταθέτει ο διαχειριστής άποψη; Το 90% των αναρτήσεων είναι απόψεις άλλων από τις οποίες καμιά φορά παίρνει και αποστάσεις για να το παίξει και πλουραλιστής. Εγώ όσα καλά και να θέλω να δω, ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ το ότι ο Διαχειριστής δεν απαντά ΠΟΤΕ σε κριτική που του κάνουν.Πάντα μπαίνει ως ανώνυμος έτσι ώστε αν εκτεθεί, ναμπορεί να αρνηθεί τα πάντα. Αυτή είναι η υπευθυνότητά του. Δεν εκτιμώ ότι αφού του έγραψαν το σχόλιο στις 5:10, μπήκε και άρχισε να επικολλεί από άλλα sites θέματα. Από τις 5:58 έως τις 6:08 ανέβηκαν 3 αναρτήσεις προκειμένου να θάψουν αυτήν εδώ!!!! Και στις 6:09 (Ένα λεπτό μετά την τελευταία ανάρτηση) μπαίνει ένα ανώνυμο σχόλιο (δικό του),με α-σαφή θέση και άποψη. Αν αυτό δε λέγεται αλητεία και ύπουλος φασισμός πώς λέγεται; Αυτά εσύ που ψάχνεις αφορμές να σκέφτεσαι, τα έχεις σκεφτεί ή το σβήνεις το μηχάνημα, μόλις πατάς το x του Internet Explorer;
14 Νοέμβριος 2009 1:12 μμ