Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Όταν ο λαϊκισμός χαϊδεύει τα αυτιά νέων ανθρώπων

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τον αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Αριστερά το θέμα των staze

<<……..Αυτό που έχει σημασία να εξετάσουμε είναι τι είναι αντικειμενικά δίκαιο και τι άδικο. Ας δούμε τα ενδεχόμενα που προβάλλουν διάφορες πλευρές Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα stages χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως ζήτησαν κάποιοι, η πρώτη εκδοχή. . ( Σημ. δική μας ΚΚΕ )

Να παραταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων και να μοριοδοτηθούν ευνοϊκά, όπως ζήτησαν κάποιοι άλλοι, η άλλη εκδοχή. . ( Σημ. δική μας ΣΥΡΙΖΑ )

Και οι δύο αυτές εκδοχές, πέρα από τον έντονο λαϊκισμό που αποπνέουν, είναι βαθιά άδικες και στο βάθος αντεργατικές. Αδικούν κατάφωρα τα χιλιάδες παιδιά του ιδιωτικού τομέα που δούλεψαν ή που δουλεύουν ακόμη με προγράμματα stage και ξέρουν ότι προσλήφθηκαν για εργασιακή εμπειρία. Τα αδικούν κατάφωρα θεωρώντας τα παιδιά ενός κατώτερου θεού σε σχέση με τα παιδιά του δημόσιου τομέα.

Τα αδικούν γιατί ξεχωρίζουν τους εργαζόμενους σε πληβείους και πατρικίους ανάλογα εάν απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Αυτή η πολιτική όμως δεν έχει καμιά σχέση με την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά τους, διαιωνίζουν το πρόβλημα και συνεχίζουν να καλλιεργούν φρούδες ελπίδες.

Τέλος, δεν μπορεί να υπάρχει ευνοϊκή μοριοδότηση στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα με stage. Η μοριοδότηση πρέπει να είναι ισότιμη για όλους, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, και η απασχόληση στα stages να μετράει όπως μετράει κάθε προϋπηρεσία, για τους διαγωνισμούς προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Ο νόμος πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Συμπερασματικά:

Ο θεσμός της εργασιακής εμπειρίας είναι θετικός εάν εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο, για τον χρόνο που προβλέπεται για τα προγράμματα αυτά, και θα είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός εάν συνδεθεί με την επαγγελματική κατάρτιση και υπάρχει και ασφαλιστική κάλυψη. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να καταργήσουμε τα προγράμματα αυτά, αλλά να τα εφαρμόσουμε σωστά.

Όσοι έχουν απασχοληθεί με προγράμματα stage είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όσον αφορά την μοριοδότησή τους για τους διαγωνισμούς του δημόσιο τομέα και να μετράει όπως η προϋπηρεσία του καθένα.

Οποιαδήποτε άλλη «λύση» επιλεγεί, που δημιουργεί ανισότητες και ευνοϊκή μεταχείριση σε κάποιους έναντι άλλων, θα είναι μια απλή επανάληψη των μέχρι σήμερα αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών διακρίσεων, κάθε απόχρωσης. >>

ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΪΝΑΣ ΑΥΓΗ 7.11.09
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=503165

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων με stage

– Δήλωση Δημ. Στρατούλη

Στην σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση των εργαζομένων με stage παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα και Μιχάλη Κριτσωτάκη και τα μέλη της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, Ελένη Σωτηρίου, Αλέκο Καλύβη και Μάρκο Μπασιούκα.
Ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε την εξής δήλωση:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων με stage και όλων των ανέργων για πλήρη και σταθερή εργασία.
Θεωρούμε απάνθρωπη και πολιτικά ανήθικη την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την σκλαβιά των stage στο δημόσιο «σκοτώνοντας τους σκλάβους» δηλαδή τους εργαζόμενους σʼ αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν πρέπει κανείς να απολυθεί μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά στο δημόσιο τομέα. Όλοι εργαζόμενοι με stage πρέπει να ασφαλιστούν και να πληρώνονται κανονικά και να δοθεί μια δίκαιη λύση που να τους εξασφαλίζει ελπίδα και προοπτική, ώστε να μην πεταχτούν στον Καιάδα τέσσερα και πέντε χρόνια ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας. Για μας τα STAGE δεν είναι πρόβλημα «γαλάζιων ή πρασίνων» παιδιών αλλά ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας. Τα stage είναι μορφή σύγχρονης δουλείας. Οι νέοι και οι νέες δουλειές και όχι ανεργία."
To Γραφείο Τύπου

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Η εργασία είναι κοινωνικό δικαίωμα όλων
Στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από πρόσκληση των απεργών




«Θέλω εκ μέρους του ΚΚΕ όχι μόνο να σας πω ότι είμαστε υπέρ της μονιμοποίησης όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θέλω να σας εξηγήσω γιατί υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις και επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί το υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα, γιατί μπορεί να πει κάποιος ότι ενδεχομένως συγκυριακά, για λόγους αντιπολίτευσης ή για στενά κομματικούς λόγους υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα...>>

Ανώνυμος είπε...

Σαν δε ντρέπονται…

Ανώνυμος είπε...

Θυμηθείτε κάτι.
Σε λίγο καιρό που θα αλλάξει η πολιτική του Πάγκαλου σχετικά με τα stage, τι θα λέτε;