Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Διαμαρτυρία της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου για τον ΧΥΤΑ


Για λόγους ενημέρωσης, δημοσιεύουμε τη σχετική ανακοίνωση, πλην όμως πρέπει να σημειώσουμε πως χρειάζονται παραπέρα διευκρινήσεις για την πρόταση που διατυπώνεται.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου (στην οποία παρευρέθηκε και Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλήνης) ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «κορφή Ξύδη» που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Λευκίμμης στην Κέρκυρα που εδώ και δυο χρόνια βρίσκονται υπό καθεστώς αστυνομοκρατίας και καταστολής επειδή αντιστέκονται στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Ιδιαίτερα δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 4 αγωνιστές που δικάζονται στις 12 Νοέμβρη και οι οποίοι διώκονται όπως και δεκάδες κάτοικοι της Λευκίμμης για τη συμμετοχή τους στον αγώνα



Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της Γαλήνης και των Εγγαρών που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην «κορφή Ξύδη» και θεωρούμε ότι αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις δυο κοινότητες αλλά αφορά όλο το νησί και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε.



Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού και θεωρούμε ότι κάθε επιλογή διαχείρισης των σκουπιδιών που δεν περιλαμβάνει την πρόβλεψη για τη μείωση του όγκου τους είναι καταστροφική τόσο για τη φύση όσο και για την κοινωνία.



Επιπλέον ο τρόπος που έχουν υλοποιήσει διάφορα έργα οι αρχές (από οδοποιΐα μέχρι βιολογικούς καθαρισμούς) μας προϊδεάζει ότι αυτό που αποκαλούν ΧΥΤΑ στην πραγματικότητα δε θα είναι παρά μια ανεξέλεγκτη χωματερή σαν την υπάρχουσα.


Το ψέμα και η διγλωσσία των αρχών ότι θα κατασκευάσουν ΧΥΤΥ ενώ όλες οι μελέτες έχουν γίνει για ΧΥΤΑ αποδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας εκ μέρους τους.

Σε κάθε απόπειρα να υποβαθμίσουν τη ζωή μας και να βλάψουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον –τη γη, το νερό, τα βουνά και τις ακτές- θα μας βρουν απέναντί τους.


Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 4ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
που έγινε στο στέκι της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί είναι αυτοί;

Ανώνυμος είπε...

ΩΩΩΩΩΩΩΩΧ.
ΠΑΛΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΑ....
ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Η πρόταση, και κυρίως το σκεπτικό -τουλάχιστον όσον αφορά το πνεύμα της συζήτησης που αναπτύχθηκε-, νομίζουμε ότι είναι αρκετά σαφής. Από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία κυκλοφόρησε μπροσούρα που αφορά το θέμα με τίτλο "Σκουπίδια: Μπίζνες, υποσχέσεις και πράσινα άλογα",όπου αναλύεται το ζήτημα εκτενώς, τόσο στην γενικότερη αλλά και στην τοπική του διάσταση. Επίσης, ενημερωτικά πάντα... στην εκδήλωση συμμετείχαν 60 ατομα, αρκετοί εκ των οποίων ήταν κατοικοι της Γαλήνης και των Εγγαρών, εργαζόμενοι στο Δήμο και άλλοι πολλοί. Να διευκρινίσουμε ότι η Α.Π.Ν δεν εκπροσωπεί κανένα κομματικό φορέα και ούτε είμαστε ούτε επιδιώκουμε κάποιο παραγοντίστικο ρόλο στα τεκταινόμενα επάνω στο νησί. Για τους συντοπίτες μας, και όχι μόνο, δεν είμαστε καθόλου άγνωστοι αφού τα τελευταία έξι χρόνια έχουμε αναδείξει αρκετά προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία, όπως η διάλυση του αγροτικού τομέα, ζητήματα ανάπτυξης (λιμάνι) αλλά και ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τώρα βέβαια η πολιτική μας προσέγγιση μπορεί να μην ταιριάζει σε κάποιους και έτσι να περιβάλλουν τις δραστηριότητές μας με καχυποψία και κακεντρέχεια. Ίσως γι' αυτό και ο διαχειριστής του μπλογκ να μην δημοσίευσε και τη σχετική αφίσα που του είχαμε στείλει και που καλούσε στην εκδήλωση της 4ης Νοεμβρίου. Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι διευκρινίσεις θα έπρεπε να ζητηθούν από τις τοπικές αρχές που, ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να καίνε τα σκουπίδια δηλητηριάζοντας τις ζωές μας με διοξίνες, που συνεχίζουν την απαράδεκτη κατάσταση στη χωματερή με τα σφαγεία δίπλα δίπλα και που σχεδιάζουν μια νέα χωματερή δίπλα στη Γαλήνη χωρίς καμιά πρόβλεψη για μείωση του όγκου των σκουπιδιών με ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση κλπ.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Κάποιοι από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου