Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Αν είχαμε κόμματα πολιτικά και όχι α-πολίτικα


Νομίζω ότι είναι πλέον αναγκαίο, να γυρίσουμε πίσω το πολιτικό ρολόι, παραμονές εκλογών του 2009 και να θυμηθούμε και αναλογιστούμε το μέγεθος του πολιτικού καιροσκοπισμού που διέκρινε όλα τα κόμματα.

Ενώ όλα τα κόμματα γνώριζαν το μέγεθος και τους κινδύνους του οικονομικού προβλήματος, λειτούργησαν με τον ανεύθυνο και παραδοσιακό καιροσκοπισμό που γνωρίζουν.

Μη μου πείτε πως υπήρχε έστω και ένα κόμμα που δε γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος, γιατί αν έχει συμβεί αυτό καλλίτερα να ασχολείται με άλλα θέματα και όχι με την πολιτική.

Αν είχαμε λοιπόν υπεύθυνα κόμματα τι θα μπορούσαν να μας έλεγαν προεκλογικά τον Οκτώβρη του 2009।

ΝΔ-Καραμανλής

«…Προκήρυξα πρόωρες εκλογές το 2007, ενόψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, προκειμένου να έχω πρόσφατη εντολή. Δυστυχώς απέτυχα και δεν νομιμοποιούμαι να ζητήσω, για τον ίδιο λόγο, την ψήφο σας και το 2009…»

ΠΑΣΟΚ- Παπανδρέου

«…Η χώρα οδηγήθηκε και βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Για τη σωτηρία της χώρας προτείνω αυτό το πρόγραμμα…σκληρό…αναγκαίο…για την αποφυγή της χρεοκοπίας…»

ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ

«…Μπροστά στην επερχόμενη χρεοκοπία προτείνουμε αυτά τα αντικαπιταλιστικά μέτρα…έξοδο από την ΕΕ…στάση πληρωμών…να πληρώσουν συγκεκριμένα αυτοί…»

Όχι μόνο δεν είπαν τίποτα αλλά και το πιο σπουδαίο συνεχίζουν και σήμερα να μην καταλαβαίνουν. Το πολιτικό οικοδόμημα βρίσκεται σε αδυναμία και κρίση κι αυτό γιατί:

- Η κυβέρνηση ως απλός λογιστής κόβει και ράβει ποσά και μεγέθη, χωρίς αυτά να είναι ενταγμένα σε μια καθαρή πορεία, με μονόπλευρο στόχο τον ισοσκελισμό των αριθμών και όχι τον ισοσκελισμό των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων.

- Η ΝΔ με νέα ηγεσία φαίνεται να μην έχει πολιτική πυξίδα και η αντιφατικότητα και ο συνεχιζόμενος καιροσκοπισμός της την οδηγεί στο να αυτοαναιρεθεί ως αστικό κόμμα εξουσίας.

- Η Αριστερά, με το μικρομεγαλισμό που τη διακρίνει και την έλλειψη αυτογνωσίας που παρουσιάζει, κινδυνεύει να οδηγηθεί στο περιθώριο. Στη φάση ενός συνολικού επανακαθορισμού της πορείας της χώρας, ο στείρος αρνητισμός και τα ΟΧΙ, είναι βέβαιο πως δεν οδηγούν πουθενά και το χειρότερο μπορεί να αποδειχθούν και καταστροφικά για την ίδια.

Ελπίζω στην πορεία τα κόμματα να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις και φοβίες μου κι αυτό θα είναι ό,τι το καλλίτερο για ένα μέλλον δημιουργικό και δημοκρατικό.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η κυβέρνηση ως απλός λογιστής κόβει και ράβει ποσά και μεγέθη, χωρίς αυτά να είναι ενταγμένα σε μια καθαρή πορεία, με μονόπλευρο στόχο τον ισοσκελισμό των αριθμών και όχι τον ισοσκελισμό των κοινωνικών αναγκών και προτεραιοτήτων"

Εκεί που φτάσαμε, αυτό πρέπει να γίνει, να φτιάξεις τους αριθμούς, για να ικανοποιήσεις τους δανειστές σου και την αξιοπιστία σου, παράλληλα με την εφαρμογή κοινωνικής δικαιοσύνης στον καταμερισμό των βαρών. Ποιος άλλος δρόμος υπάρχει?
Για το ΠΩΣ φτάσαμε εδώ, το συζητάμε. Για τις επιμέρους πολιτικές και τα μέτρα, το συζητάμε. Για το μίγμα πολιτικής, το συζητάμε. Για την προοπτική, το συζητάμε.
Αλλά η γενική κατεύθυνση δεν εξαρτάται πλέον, δυστυχώς, από εμάς. Οι αριθμοί θα ασκούν για πολλά χρόνια τη δικτατορία τους και το φάσμα της χρεοκοπίας θα πλανάται πάνω από τη χρεοκοπημένη για μένα, σε πολλά πεδία, χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Μας παίρνουν το ψωμί από το τραπέζι και μεις τσακωνόμαστε για τα μαχαιροπήρουνα, όπως σωστά είπε τελευταία o Nicola Pionani.

Ανώνυμος είπε...

Για μένα, τα καίρια ερωτήματα είναι:

-Είναι αναγκαία τα μέτρα, ΟΛΑ τα μέτρα;
-Και αν είναι αναγκαία, είναι και πρόσφορα;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάρτηση του "πολίτη".
Στις εκλογές του 2009, όπως και σε κάθε άλλες,όλα τα κόμματα έλεγαν ό,τι έλεγαν πάντα, ψεύτικες υποσχέσεις, παχειά λόγια, μισές αλήθειες, ενοχοποιήσεις των άλλων για τα κακώς κείμενα, χαϊδεμα αυτιών,ταξίματα κάθε είδους, προγράμματα με όρους και έννοιες με διαφορετικές ερμηνείες, που ούτε τα ίδια πίστευαν ή ήταν σε θέση να εφαρμόσουν, κ.ο.κ..
Δεν είχαν ποτέ το θάρρος να πουν στους ψηφοφόρους την αλήθεια και να προτείνουν ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό για την τετραετία που ζητούσαν να μας εκπροσωπήσουν-κυβερνήσουν. Μοναδικός σκοπός τους ήταν να υφαρπάξουν την ψήφό μας και τίποτε άλλο. Και εμείς φυσικά ενδίδαμε, γνωρίζοντας ότι τρώμε τις σάρκες μας των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Είναι καιρός να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και σε εκλογές κάθε είδους(βουλευτικές,δημοτικές,περιφερειακές, ευρωεκλογές)να ψηφίζουμε υπεύθυνα, και την ψήφό μας να μήν μπορεί να την "εξαγοράζει" κανείς.
"ΑΡΑΧΝΗ"

Ανώνυμος είπε...

Η αγορά έπιασε πάτο. Το ηθικό όλων επίσης. Έρχεται το "μπαμ"...

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΑ 50% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ . ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΕΙΝΑΙ 70% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ.ΟΛΟΙ ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΜΠΑΜ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΔΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ. ΠΑΙΞΑΝΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΝΕ Η ΠΑΡΕ ΤΟ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΦΤΟ. ΑΛΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Η ΔΡΑΧΜΗ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ ΓΕΜΑΤΟ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ; ΘΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ; ΜΕΤΑ ΤΙΓΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ,ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ,ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ,ΟΙ..ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ,ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ. ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. ταρζανακος

Ανώνυμος είπε...

Επειδή συμφωνώ με τις περισσότερες αναλύσεις σας, παραπέμπω τους αναγνώστες σε προηγούμενη ανάρτησή σας Ο Α-ΝΑΞΙΟΣ και οι αιφνιδιασμένοι, ανήξεροι πολιτικοί

Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ σας επιβεβαιώνει. Θα ακολουθήσουν κι άλλα κόμματα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο προηγούμενος, η ανάρτηση για να μη ψάχνετε είναι
http://a-naxios.blogspot.com/2010/04/blog-post_25.html

Ανώνυμος είπε...

Να το πάρουμε απόφαση, η κρίση είναι κύρια πολιτική και λιγότερο οικονομική

Ανώνυμος είπε...

Δέχομαι και εγώ που είμαι ΠΑΣΟΚ να έλεγε προεκλογικά αυτά που λέει και ο διαχειριστής. Αυτά όμως μπορούμε να τα λέμε εμείς ανέξοδα αφού το τι λέμε εμείς δεν έχει και καμιά επίπτωση στην οικονομία απλώς ικανοποιούμε κάποια μάλλον απολίτικα ένστικτα μας. Τι θά ελεγαν σήμερα όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά οι πάντες αν αυτό λεγόταν τότε από το ΠΑΣΟΚ. Θα έλεγαν και θα παιρνούσε στη κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ άνοιξε την όρεξη των κερδοσκόπων χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μην οδηγηθεί η χώρα εκεί που οδηγήθηκε. Το ζητούμενο είναι αφού βουλιάζαμε που βουλιάζαμε τουλάχιστο να καταφέρουμε να κρατηθεί το κεφάλι έξω. Κάποιοι όμως με τα καμώματα τους δείχνουν πως τους βολεύει να πάμε σούμπιτος. Και αυτοί δεν είναι μόνο κάποια κόματα, αλλά κυρίως το οικονομικό, δημοσιογραφικό και ελιτίστικο κατεστημένο, που φλερτάρει με κάποια λύση τύπου Μπερλουσκόνη. Οι Βγενόπουλοι καραδοκούν.

Ανώνυμος είπε...

Στον 8,52

Φίλε έχεις δίκιο αλλά έχεις την εντύπωση πως οι Αγορές δεν τα γνώριζαν από τότε ή και πριν από μήνες; Ακόμα και η ΕΕ τα γνώριζε όπως αποδείχθηκε αλλά οι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ κάλυπταν όσο μπορούσαν τη Δεξιά στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Με επιμονή στο συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ (που πρότεινε ο Ρήγας -άρθρο 37 στο Σύνταγμα- EΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ στις 3 πρώτες εκλογές και ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ στα 3 πρώτα ελληνικά Συντάγματα, την Ελβετία και από ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ), μπορούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία, με κυβερνήσεις αλληλεγγύης, χωρίς λαμόγια, μίζες και διχόνοια.
Μπορεί να αρχίσει πριν νομοθετηθεί, από πρωτοβουλίες ανά δήμο, βάζοντας ανεπίσημη κάλπη πριν τις εκλογές για να ψηφίζουν όσοι θέλουν, όσους από τους υποψήφιους θέλουν να αποτελούν το ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ώσπου να καταλάβουν όλοι πόσο καλύτερα είναι!
Το εφάρμοσαν στη Μελίβοια Αγιάς το 2002:
μαζεύτηκαν και έβαλαν σε ένα ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ τα ονόματα όσων ήθελαν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Ύστερα ψήφισε ο καθένας όσους είχε δικαίωμα, σύμφωνα με τους κανόνες των επίσημων εκλογών.
Και όσους βγήκαν πρώτοι σε ψήφους, ανεξάρτητα από ένταξη σε κόμμα ή όχι, τους έβαλαν στο μοναδικό ψηφοδέλτιο των επίσημων εκλογών, και αποτέλεσαν το δημοτικό συμβούλιο που ήθελε το χωριό και όχι οι γραφειοκράτες!

http://enieopsifodeltio.wordpress.com

http://energoipolitesnaxou.blogspot.com/2010/05/blog-post_13.html
http://parospress.blogspot.com/2010/05/blog-post_9084.html
http://antipariafwni.blogspot.com/2009/01/niki.html
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=6954&pid=5&CategoryID=5&txt=%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BA%CE%B7%CF%82
http://fonirodopis.gr/press/?p=12718
http://apps.facebook.com/causes/61685

http://www.kpad.gr/text/thesis/enieo1.htm

http://edrana.blogspot.com/2007/06/blog-post_05.html
http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_5788.html

Σ΄αυτή τη διεύθυνση φαίνεται σε πόσα μέρη είχαν ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές:
http://ekloges-prev.singularlogic.eu/2006static/dimnom31.htm

Αν σε μια περιοχή δεν πειστούν οι φανατικοί διχαστικοί να μπουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, τότε μπορεί να κατεβεί ένα τέτοιο ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους συμφιλιωτικούς για να δει ο κόσμος τη διαφορά στο στόχο.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε στον … Παναγιώτη Ρήγα για την πρότασή του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ρήγας θέλει το Μαράκη του και ο Μαράκης θέλει το Ρήγα του. Το νησί τι θέλει?